-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Focke-Wulf
csendes tag
Egy mini.iso nevű cuccot töltöttem már le és a YUMI programmal pendrive-ra tettem, de bootoláskor amikor bejött a linux operációs rendszer választó képernyője, nem látott semmilyen operációs rendszert.
Megpróbálhatom újra, de nem akarom elrontani a már meglévőt.
Egy pendrive-ra rámegy kettő ubuntu? A meglévő kilences mellé a mini?
Kendek: szóval a 10-es verzióban már minden friss? Megpróbálom akkor. kb. 20 perc sl jelentkezem -
unknownerror
tag
már egy rakást kipróbáltam, de pendrive-ról nem tudtam mindet elinditani, és amit igen, annál nem tudtam m
űködésre birni az usb-s wifit. mikrotik-ot próbáltam,ami működött is, de az nem ingyenes.majd talán szerzek egy hdd-t és akkor még kipróbálok párat. Lubuntu rajtavan a laptopon, és elkeseredésemben ezzel próbálkoztam.
Csak azt nem értem, ha egyszer jó, akkor utána mi a tosztól fagy le a gép. -
milestone
tag
Így tettem,ezt kaptam:
"Próbálja futtatni az „apt-get -f install” parancsot ezek javításához.
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
linux-headers-3.2.0-49-generic-pae : Függ ettől: linux-headers-3.2.0-49 de az nincs telepítve
E: Teljesítetlen függőségek. Próbálja a -f használatával."Majd próbáltam az "apt-get -f install" parancsot, ezt kaptam:
"E: /var/lib/dpkg/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, rendszergazdaként próbálja?"Elnézést, de nem értek hozzá....
Köszönöm mindekinek a válaszokat.
-
n00n
őstag
Valóban hatalmas összeg a 32 millió, de én bizakodok benne, hogy meglesz. Hihetetlen nagy fantáziát látok az Edge-ben és csalódott lennék, ha nem lenne belőle semmi. Sajnos 600 (most már 830) dollár túl sok nekem, de ha megjön a fizetésem akkor egy 50 dolcsit én is rááldozok szerintem. Külföldi fórumokon megy a spekulálás, hogy, ha csak pár misi lesz vissza akkor majd Shuttleworth kipótolja
-
Lacces
őstag
Hm, igen ezt is próbálgattam, meg most is de ugyan az a baj... pedig nem ma kezdtem a terminálozást... beírom szépen a parancsot, és az of előtt mindig ^C-t rak be és az utána lévő parancsot egy új parancssorba rakja a terminál!
Alapból már rossz a jelenlegi Ubuntu (átlagos használat mellett)... no mindegy még, nézzek Google-t.
Hmm...A több soros parancsoktól behal a Terminál
mindegyiket 2 parancssorba nyomja ^C-vel
-
heidricha
őstag
hmmm... hardver függő lenne? Rengeteg nyoma van a neten, hogy nem vagyok egyedül... mondjuk olyan nyom van, hogy az Nvidia prop videó esetén el sem indul... de nekem ilyen a video, viszont elindul, csak lehal.
Illetve lehalt, most elölről kezdtem, és eddig megy. Viszont recsegett (ld. lentebb) és nem lehet a fülhallgató mikrofonját használni - de ezt nem csak a skype-ból nem lehet. Mindenhol kuka a pulse alatt.
A hangja is normális? Mert a másik gépemen (notebook, 32 bites) is recseg elég randán, az nyilván egy pulseaudio bug, amire alighanem van megoldás, de akkor az sem érint mindenkit?
-
bossvico
senior tag
Hali, be tudok jelentkezni, de semmi, marad a parancssor, vagy terminnal, ahogy tetszik.
A startx se csinál semmit, leakad a gép.
Valami csökkentett grafikus módot dumál egy ablak, de nem tudom újrakonfigolni a beállítást, semmit nem enged.
Valami videokari driver problémája van (HD4850 van a gépbe), de a frissítés előtt is az volt benne.
Na érdemes frissíteni mi, hogy aztán már ne is tudjam használni.
Valaki járt már így, nemár csak én nem tudok a frissítés után grafikus felületen ubuntuzni?
Ja és próbáltam a frissítést is, letöltött 217 megát, azt semmi változás, frissített, de ugyan úgy a parancssor maradt, hát én ezt nem értem. Most ezért rakjam megin újra??? -
Foose
addikt
Ez most pont olyan,amit mindig is utáltam. "valaki segítséget kér valamiben,de nem azt kap,hanem visszakérdést hogy miért-így és úgy akarod,vagy épp használd inkább ezt" De mint látom egy hsz-al fentebb meg is lett válaszolva a kérdésem. (az első mondatom csak azért írom,mert elég sokszor futottam már ilyen hsz-ba itt a fórumon,akár nekem írták,akár másnak.)
(#9351) Syl Igen,ezt hiányolom. -
rybank
senior tag
Én meg nem. Az igazság, hogy király. Tényleg úgy szabhatod a saját személyed ízlésvilágára, mintha valami szuper illeszkedő dolog lenne. Csakhogy...
Ehhez idő és energia is szükséges. Mivel rengeteget túrtam a wikit apró dolgok miatt, beletört a bicskám. Inkább kötök kompromisszumot. Ráadásul annyira már nem is foglalkoztat, mint régen ez a nagy személyre szabás. A 12.04-es Ubuntu-val az összes felület kielégítően működik. -
-
-
Thusor
őstag
Így se lett jó. Újratelepítettem. Utána "sudo bash /opt/COMODO/post_setup.sh
Szépen lefut, majd beírom "sudo /etc/init.d/cmdavd restart"....de semmi, még mindig ugyanaz a hiba áll fent.Most jut eszembe. Az gond lehet ha én nem az alap kernelt használom 12.04 alatt, hanem frissítettem manuálisan a 3.7.1. kernelre?
-
kispx
addikt
Esztétikailag nekem is tetszik, de kb 3-4 éves gépem van amin az Intel GMA 4500M a leggyengébb láncszem az Unity szempontjából. Az LTS-t Unity 2D-vel használtam, bár ott a "normál Unity" meg a U2D között nem volt szemmel látható gyorsaságbeli különbség.
A 12.10-es kiadással váltottam XFCE-ra, mert szeretem ha az UI gyors, és új kiadással nem melegszik annyira a gép.
-
rum-cajsz
őstag
Már próbáltam keresni erre a hibára, és ajánlott itt a fórumban valaki egy nyílt nvidia drivert, amit hozzá is adtam az apt forrásokhoz, de ennél a szervernél nekem az apt hibát jelez.
- A firefox működik.
- Unity2d meg tudom, hogy nincs, írtam is, hogy sajnálom, mert akkor nem lenne ez a gondom.Gondolkodtam még más felületen is, és fel is tettem a razor-qt nevűt, de nem szántam el magam a váltásra.
bob.zxr - Végső esetben chrome -ban ki lehet kapcsolni a grafikus gyorsítást.
Ezt hol keressem? -
törölt tag
Segítenél picit? Valamiért nem tudom összehozni a fail2ban + iptables kombinációt.
/etc/fail2ban/jail.conf
[DEFAULT]
ignoreip = 127.0.0.1/8
bantime = 120
maxretry = 3
[ssh]
enabled = true
port = 11630
filter = sshd
logpath = /var/log/auth.log
maxretry = 3
banaction = ufw-ssh/etc/fail2ban/action.d/ufw-ssh.conf
[Definition]
actionban = iptables -I fail2ban-<name> 1 -s <ip> -j DROP
actionunban = iptables -D fail2ban-<name> -s <ip> -j DROPÚgy tűnik nem működik a fail2ban, mert 6 próbálkozást enged 3 helyett és persze nem bannol ip-t.
Hol lehet a probléma? /etc/fail2ban/filter.d/sshd.conf létezik eredeti állapotában, ahhoz nem nyúltam. -
fecs
senior tag
Írtam korábban, hogy a cd-ről telepített lubuntu nem bootol be. Bootoláskor nem találja a bootlható médiát. A linkelt szájbarágó alapján újraraktam a rendszert (teljesen újra is particionáltam), de továbbra is ugyanaz a helyzet.
A vinyo bekötése jó, boot sorrend a biosban helyesen megadva. Rendszerbetöltőt a /dev/sda helyre kértem. Hol ronthattam el ennek ellenére? -
gyulank
addikt
-
gyulank
addikt
De nem állapíthatom meg, mert mindet akarom. Jó, erre mondhatnád, hogy írjam be külön mindhez, de...
2 meghajtó van 1db 80, és 1db 30 gigás. Ebben a gépben a 80-as a Master, a másik gépbe csak a 30-ast teszem át. Vagyis ami most sdb, az sda lesz a másik gépen, majd ezen újra sdb. Úgy nem lehetne, hogy ne azt mutassa amit én beírok, hanem azt, ami van? -
BoB
veterán
Az automatikus bejelentkezés meg LXDE alatt (12.04 es Lubikára):
1. nyiss terminált
2. írd be így egyben de tökéletesen másold ki:
A <YOUR USER> helyettesítve azzal a felhasználónévvel amivel akarod. Szóközt nem kell hagyni se előtte se utánna miután átírtad.sudo echo -e [SeatDefaults]\\nautologin-user=<YOUR USER>\\nautologin-user-timeout=0\\nuser-session=Lubuntu\\ngreeter-session=lightdm-gtk-greeter >> /etc/lightdm/lightdm.conf
-
fecs
senior tag
Köszönöm a linket! Olvasgatom, értelmezem.
Most nem vagyok otthon, nem tudom azonnal kipróbálni a lehetőségeket. Ez alapján csináltam a telepítést, azt leszámítva, hogy a cd-menüből választottam a teolepítést (nem vártam meg, hogy bebootoljon).A "Rendszerbetöltő erre az eszközre kerül:"-nél kell kiválasztani miről bootoljon a rendszered
Ezt a változtatást hogyan kell jóváhagyni?
fradi81 boot-sorrenddel nincs gond, megfelelően van beállítva.
-
eternam
tag
Nem. Az tette be az ajtót, hogy láttam egy hirdetést a buszmegállóban, hogy a Dell a windows 7-et ajánlja. Emiatt visszamaradtam a fejlődésben.
De komolyra fordítva a szót, épp most hajnalban tettem fel a win7emre a Hitman Pro-t, ami egy sok motort használó felhős antivírus (pillanatok alatt átnézi a gépet) és talált a windowson két trójait meg egy egy vírust. Jó, persze, nem kell warezolni, de kinek van annyi pénze hogy mindent kifizessen? Arról nem is beszélve, hogy bankkártyát sem merek használni windowson, a steamra is a boltban veszem meg a játékot, mert nem merek windowson bankkártyát használni. Naponta ötvenezer különböző új kártevő készül windowsra.
Linuxon meg az alkalmazások 99 %-a ingyenes és ugyanazt, vagy majdnem ugyanazt meg lehet tenni velük, mint windwowson a fizetős szoftverekkel.
-
quailstorm
félisten
Számomra nem az a tanulóbarát amire minden instant, azonnal és készen van. Egy Maemo linuxszal megszenvedsz ha UMPC helyett akarod használni, ezzel pedig rengeteg olyan dolgot megtanulsz, ami az ubuntu desktop x86-tal nem kerül elő. Legalábbis én pár hónap Ubuntu után ugyanolyan hülyének éreztem magam a linuxhoz, az N900 után meg már van rálátásom az Ubuntus dolgokra is.
-
A windózt is tanulni kell, ahogy utánam is írták.
Az átlagusernek meg egy újabb windóz vagy ofisz verzió is pont nagy kihívás, mindegy, milyen interface-el.Különben igen, érdems lenne több GUI-s cuccot gyártani, és amúgy egyre több is van, még akár pár évvel ezelőtthöz is.
Viszont aki manapság Linuxra adja a fejét, és egy kicsit is utánanéz, az előre tudja, hogy bizony fog gépelni, és nem fog belehalni.
Az emiatt hőbörgők általában abból a körből kerülnek ki, akik két mondatot nem tudnak megfogalmazni szóban sem, és írásban sem (senki ne vegye magára), illetve elolvasni semmit.Nemrég egy windózfanatikus ismerősnek behalt a gépe, elővakart egy 1.6-os P4-et
és azt használta. Önszántából tett rá egy Lubuntut, az faszán ment vele. Nem ment minden elsőre, de megoldottuk a bajait (nem hisztizett, nekilátott kérdezni, és csinálni, amit mondtam neki), és utána mondta, hogy ez igen, nem volt 100% bejövős neki a rendszer, de látta, ahogy azon a gépen a WinXP használhatatlan volt, ez meg ment, mint a parancsolat. És most már nem szidja a Linuxot, mert belenézett. És a gépelésbe se halt bele.
A csávó most végez bölcsészkaron, kissé geek, de amúgy elég átlag home user/gémer. Meg nem hülye. Valószínű ez utóbbi volt a titok.Tökéletes operációs erndszer nincs. Amíg az a legnagyobb baja valaminek, hogy ezt-azt parancssorból kell csinálni, addig nem zavar
Illetve brozy vajon látott-e windózon parancssor-használatot? Mert néha kell azon is rendesen... -
Jó, hát nem titkolt tény, hogy a Canonical célja az Ubuntu felhasználók számának a további növelése. De erre azért van szükség, hogy a külső szoftverfejlesztők is komolyabban vegyék a rendszert. Ettől még a disztribúció lelkét a közösség adja továbbra is. Persze-persze van pár fizetett fejlesztő, ők teszik személyesen a legtöbbet, de hol lenne az Ubuntu, ha nem lenne aki fordít, aki hibákat jelent, aki javít, aki dokumentációt készít, aki csomagol, aki rendezvényeket szervez, aki rá épít, stb.. Azért látod magyarul a GNOME asztali környezetet, mert pl. Kelemen Gábor csak úgy hobbiból fordít (és persze a csapata). Vagy azért látod a KDE-t magyarul, mert Kiszel Kristóf is úgy akarja, csak úgy önszántából, ellentételezés nélkül. Mondhatok egyszerűbb példát is, mondjuk ha én nem lennék, akkor nem lennének a legfrissebb Gambas (rá lehet keresni) verziók elérhetőek az Ubuntu kiadásaira. Ilyen apróságok, amelyek megkülönböztetik ezt a nyílt forráskódú, szabad, és ingyenes operációs rendszert a többi, kereskedelmitől. A fanatikusok úgy gondolják, hogy a vérszívó, követelőző és tudatlan felhasználókra nem nagyon van szükség, csak hígul a felhasználói bázis. És bár nem ez a helyes gondolkodásmód, mégis a másik véglet sem igazán jó, mikor az ember csak akar, kér, panaszkodik, de tenni és adni meg nem szándékozik. Valahol a kettő között van a helyes út, nem kell feltétlen tenni érte, de el kell fogadni azt ami van. Lehet várni, hogy jobb legyen minden, de nem az asztalra csapva követelni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest