-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
HuMarc
veterán
Én mikor csatolok valamit, előjön, hogy mit csináljon, és olyan opció is van, hogy ne tegyen semmit. Szóval a 2)-es alapból nem így működik, te már egyszer kiválasztottad, hogy nyissa meg.
Megoldás: Rendszerbeállítások -> Részletek -> Cserélhető adathordozók és itt be lehet állítani, hogy mit tegyen.
Jobbklikk a kötetre -> Eltávolítás az Indítóból.
-
HuMarc
veterán
Furcsa bug
:
Néha az egerem meghülyül, ilyenkor csak a felső állapotsort irányíthatom az egérrel. (Tehát be tudom zárni az alkalmazásokat, meg minden, csak használni nem tudom őket.) A billentyűzettel minden működik (pl. Chrome-ban lapokat tudok lépni Ctrl + *lap száma*.
Ha ez történik, akkor a bal felső sarokban lévő fogaskerék -> rendszerbeállítások. Csak megnyitom, nem csinálok semmi mást, de megfordul az egész. Az alkalmazásokat tudom irányítani az egérrel, de a felső állapotsor meghal. Billentyűzettel (Alt + F4, Alt + Tab, stb.) itt is tudom irányítani a dolgokat.
-
HuMarc
veterán
Na, még ma frissítek 13:10-re, mert szeretek szívni
. Hülye voltam, hogy frissítettem 12.04-ről, de most már meg kell várnom a következő LTS-t, hogy azt használjam. Addig meg marad a folyamatos frissítés.
-
HuMarc
veterán
Sziasztok!
Hol tudom beállítani az ikonok kinézetét? A Chrome-ot frissítettem 30-asra (26-ról) és a GTK+-ban az ikonjai rondák, nem olyanok, mint eddig voltak. Ezt hogy tudom átállítani?
-
HuMarc
veterán
válasz
kriszpontaz #10310 üzenetére
Ja, mintha Mac-re nem lehetne Ubuntut rakni.
-
HuMarc
veterán
válasz
sh4d0w #10277 üzenetére
A hardverkövetelményeknek megfelelő telefon alkatrészáron kb. 80-150$*, anyaghasználattól, SoC-tól és memóriától függően. Ha inkább olcsóbb lesz, mint drágább, akkor 80 000 Ft-ért odaadják, ha szerencsétlenebbül járunk, 150 000 is lehet belőle. 100% spekuláció.
*iPhone 5 alkatrészei 150$-t kóstálnak, összeszereléssel együtt átszámítva kb. 40 000Ft-na fáj az Apple-nek egy iPhone 5 legyártása.
-
HuMarc
veterán
válasz
quailstorm #10251 üzenetére
Igen, arra, és ó, dehogynem.
Még gondolkodom, hogy hogyan particionáljak, és aztán felteszem a Mintet, mert ezzel nem jutottam előrébb. A Gnome meg nem jön be. KAMI991 írt ma egy bejegyzést a HUP-ra, és olyan, mintha én írtam volna. 100%-ig ugyanazt érzem, mint ő.
"Linux Mintre váltottam. Annak is a 15-ös Cinnamon verziójára. [...] valahogy egyre kevésbé voltam elégedett az Unity felülettel. Egy ideig próbáltam, próbáltam, PRÓBÁLTAM megszokni, de vagy én vagy már öreg, vagy az Unity megszokhatatlan számomra."
-
HuMarc
veterán
No, nem ugrottam fejest a Linux Mint telepítésébe, inkább csak feltettem a Cinnamont.
-
HuMarc
veterán
4. Be lehet állítani, hogy mit csináljon, amikor eléri a kritikus szintet. Be lehet állítani, hogy ne csináljon semmit, és akkor nem kapcsol ki.
2. A Dash-en alul a második (A betű) ikonra kattintasz, akkor a Telepített c. részben az összes ki van listázva. A jobb felső sarokba kattintva tudod őket szűrni. De szvsz gyorsabb keresni.
1. Én alig használok torrentet, de amikor igen, akkor az alap Transmission tökéletesen megfelel (nekem). Mondjuk itt a topikban pont ma panaszkodtak rá, szóval érdemes kipróbálni egy-két másikat is.
Én kérdésem:
Sziasztok! Syl tanácsára megpróbáltam beállítani azt, hogy az egeret bizonyos sarokba húzva előjöjjenek a Munkaterületek, viszont mikor beállítottam, teljesen meghülyült a rendszer. Többszöri indítás (és a beállítások kiszedése) után normalizálódott a helyzet, viszont egy probléma továbbra is fennáll. Ezt látom háttérképnek:
(Kattra nagyobb lesz, lehet találgatni a nevem)
Ez nem egy ügyes screenshot, látszik, hogy be vagyok lépve, látszik, hogy másik háttérkép van beállítva, mégis, erre (ez volt beállítva eddig, mert most a laptop kijelzőjét használom, és hülyén nézett ki rajta az 5:4-es arányú kép, ezért beállítottam az egyik alap háttérképet) rásült a login képernyő és átállítani sem hagyja magát.
Mit csesztem el?
-
HuMarc
veterán
válasz
joecontra #9951 üzenetére
Elég, hogy is mondjam... spártai
Az enyém sem sokkal jobb, csak van egy nem alap háttérkép, (hanem ez) és nem látszik az oldalsó menü.
-
HuMarc
veterán
Sziasztok! Keresek Canon Laser Shot LBP-1120 nyomtatóhoz normális drivert
-
HuMarc
veterán
A nyáron (június 16, azt hiszem
) vettem egy Lenovo B560-at, Core i3-al, 6 GB RAM-mal. (120 000 Ft volt, de csak 2 GB RAM-mal egy tizessel lett volna kevesebb) Az Ubuntu 12.10 tökéletesen működik rajta. Néha sz@rakodik, és hibaüzeneteket dobál, vagy nem indul el, és akkor grub -> advanced boot (?) -> egyel régebbi kernel használata
De a legtöbb probléma max. 2 perc és egy újraindítás alatt orvosolható, ráadásul nem is gyakoriak. Mondjuk van hátránya az Ubuntunak, pl. néhány külső DVD-olvasót nem kezel. Érdemes utánaolvasni, hogy van-e valami ilyen természetű inkompatibilitás és rákeresni, hogy a rokon-disztrókban is fellelhető-e. Mert pl. a Linux Mint tökéletesen kezeli azt a külső DVD-olvasót, amivel nekünk Ubuntu alatt gondunk volt.
-
HuMarc
veterán
Sziasztok! Hol lehet szabályozni, hogy mely programok indulhatnak automatikusan bekapcsoláskor és melyek nem?
-
HuMarc
veterán
válasz
God Vazzeg #8163 üzenetére
Ez milyen Ubuntu milyen felülettel? Egyáltalán Ubuntu, vagy Linux Mint?Látom a cuccoknál -
-
HuMarc
veterán
Létezik keylogger Linuxra?
-
HuMarc
veterán
Sziasztok!
Feltelepítettem (újra) a Torchlight-ot PlayOnLinux-on keresztül. Egy gondom lenne: Néha a billentyűzet deaktiválódik, és erre kilépnék a programból, de akkor meg kifagy. Lehet ezt orvosolni?
-
HuMarc
veterán
válasz
kiskaktusz #7077 üzenetére
Hú ezt a kommentet köszönöm, tegnap akartam telepíteni az Operát, de kiment a fejemből
-
HuMarc
veterán
válasz
banán007 #6716 üzenetére
A 12.10 nem LTS. A 12.04 az LTS (Long Time Support) Ha Windows OEM, akkor azt hiszem, elvész a garancia, de inkább ne bízz a véleményemben, ez nem biztos. Ha a Windows dobozos, akkor biztos nem vész el a garnancia.
@hcl (#6717)-nek igaza van.
@hcl (#6719): Nyilván, ha tudod a kódot, és csinálsz Backup DVD-t, akkor nem vész el semmi, de van aki ezt nem tudja, és az bukja a Windows-t.
-
HuMarc
veterán
válasz
eternam #6505 üzenetére
Oké, most már értem, hogy miért volt hülyeség, amit az eddigi kommentjeimben írtam
De sajnos még mindig nem tudom, hogy hogyan tudnám natívan telepíteni a Warsow-ot így hát most felteszem ezt a kérdést:
Hogyan tudnám natívan telepíteni a Warsow-ot?
Előre is köszönöm a választ mindenkinek, aki billentyűzetet ragad, hogy segítsen nekem!
-
HuMarc
veterán
Ja ezt tudom, csak azt nem, hogy melyik tárolón van fent a Warsow. Ugyanis a playdeb.net oldal már nem elérhető (ahonnan a warsow.net, tehát a játék hivatalos oldala is le szeretné tölteni) és amikor a playdeb még elérhető volt, a Warsow onnan letöltve bedobta a szoftverközpontot és azt, hogy nem elérhető.
-
HuMarc
veterán
válasz
quailstorm #6500 üzenetére
-
HuMarc
veterán
Sziasztok! Csak annyit mondanék, hogy a Warsow kitűnően fut Wine-ban
Elképesztő, mire képes egy ilyen emulátor.
-
HuMarc
veterán
Miért is? Én (ugyan most már nem használok Windows-t, de használtam több évig és sosem volt vírusom, pont azért, mert nem no name (sőt, semmilyen) warez oldalt és mert figyelek arra, hogy milyen tartalmakat nyitok meg és mit nem. Oké, így is van esélye, hogy egy vírus valahogyan bejut a rendszerbe, de tapasztalataim szerint egy ész nélkül kattintgató, minden Download-gombra rányomó illetőnek sokkal több az esélye egy vírusra, mint egy olyan embernek, aki odafigyel, hogy mit tölt le, honnan tölti le, stb.
Ja de, eddig egyszer töltöttem le egy vírust, direkt, hogy megnézzem, Ubuntu alatt mi a hatása.
-
HuMarc
veterán
válasz
lionhearted #6247 üzenetére
12.10-en van MyUnity?
-
HuMarc
veterán
Sziasztok!
Nekem a 3.50.30-as kernellel (vagy mi is a száma?) nem bootol be a linux, vagyis egyszer bebootolt, de akkor is csak 1024×768 felbontással és nem is engedte visszaállítani 1366×768-ra... 3.50.29-ről bebbotol rendesen. Más is tapasztalt ilyet?
-
HuMarc
veterán
válasz
Neil Watts #5591 üzenetére
Mik azok a vofeók?
Olvastam az útmutatót (vagy mi ez?), jó lett! Pozitív kritikaként azt tudnám mondani, hogy érthető lett, ami az ilyen útmutatókról nem mindig mondható el!
-
HuMarc
veterán
Sziasztok!
Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy hogyan lehet egy Genius WizardPen 5x4 digitalizálótáblát életre kelteni Ubuntu 12.10 alatt? Honnan lenne érdemes letölteni hozzá drivert stb?
Előre is köszönöm a választ!
@God Vazzeg (#5381): Köszi a választ!
-
HuMarc
veterán
válasz
God Vazzeg #5379 üzenetére
És sima Ubuntuban meg lehet csinálni? (12.10)
Mert nagyon jó lett!
-
HuMarc
veterán
válasz
God Vazzeg #5367 üzenetére
Mivel csináltad?
-
HuMarc
veterán
válasz
szoke12 #5175 üzenetére
Az a kérdés, hogy mit takintünk vírusnak? Vírus az, ami tönkreteszi a szoftvert, extrémebb esetben a hardverben is okozhat kárt. Mivel linux-on semmi nem fér hozzá a rendszerpartícióhoz, sem linux-on, sem android-on nincs vírus.
De egy kémprogramnak semmi szüksége arra, hogy elérje a rendszerpartíciót elérje, tehát az, hogy nem férnek hozzá, nem akadályozza meg kémprogramok települését a gépre. Tehát vírust még elméleti szinten sem lehet linux-ra írni (bár a hacker-ek megoldják...) de kémprogramnak elvileg semmi akadálya. Az még kérdés, hogy gyakorlatban létezik-e, mivel linux-ot nagyon kevesen használnak, így nem éri meg a hacker-eknek linux-ra írni akármilyen kártevőt... -
HuMarc
veterán
Üdv!
A Torchlight nevű játék már egy ideje rajta van a gépemen, de a PlayOnLinux Beállítások mappájában véletlenül töröltem. Hogy lehet visszahozni, ha a Wine szoftverek eltávolítása mappában még lehet látni a Torchlight-ot?
-
HuMarc
veterán
válasz
lionhearted #4395 üzenetére
Hát elég sok minden fut. 50 MB-nél többet csak a Chrome meg a Compiz eszik. A Chrome egymagában 480 MB RAM-ot eszik
-
HuMarc
veterán
Telepítettem tegnap este a 12.10-et. Kicsit akadozott, de először Ubuntu Tweak-el, majd BleachBit-tel kitakarítottam, és én gyorsabbnak érzem. Kicsit több RAM-ot használ, mint a 12.04. de 900 MB egyáltalán nem vészes 6 GB RAM-nál (12.04.: 850 MB RAM). Az apróbb design-beli változásokon kívül egyébként nem észlelni óriási változásokat. Így kb. egy óra használat után kb. ennyi.
-
HuMarc
veterán
válasz
fradi81 #4350 üzenetére
Upsz
akkor pingel? Tehát akad-e. Ezt akartam kérdezni
@kisxp (#4351): Nekem az LTS 850-et eszik, de valószínűleg látja, hogy 6 GB RAM van és azért.
Az Unity2D-t meg nem véletlenül nem találod, ugyanis kivették....
Az Indítópultra gondolsz? Sose használtam..."Unity-shopping-deamon" Ez a Software Center?
És lehet "upgrade"-elni? Mármint hogy megmaradjanak a fájljaim és a programjaim.
-
HuMarc
veterán
Ki cserélt azonnal? Pár mondatban tapasztalat? Érdemes-e, vagy még nagyon laggol? Gyorsabb lett, lassabb lett, stb.? Köszi előre is!
-
HuMarc
veterán
válasz
Penész Gomba #3991 üzenetére
Nekem normális. (22.0.1229.92-ik verzió)
-
HuMarc
veterán
Sziasztok!
Mi tölt le? A Rendszerfigyelő nevű alkalmazás Erőforrások menüpontjának alján a Hálózat előzményei részben nyomon tudom követni, hogy mennyi adatot töltök fel és mennyit le. Nos az a gondom, hogy mikor be van zárva a böngésző, akkor is valami tölt le valamit. Valami alatt azt értem, hogy ritmikusan, másodpercenként letölt a gép 571 bájt adatot. Mi ez? Mi tölt le adatot a gépemre?
Szerk.: Lehet, hogy a Comodo Antivirus az?
-
HuMarc
veterán
Sziasztok!
Mi tölt le? A Rendszerfigyelő nevű alkalmazás Erőforrások menüpontjának alján a Hálózat előzményei részben nyomon tudom követni, hogy mennyi adatot töltök fel és mennyit le. Nos az a gondom, hogy mikor be van zárva a böngésző, akkor is valami tölt le valamit. Valami alatt azt értem, hogy ritmikusan, másodpercenként letölt a gép 571 bájt adatot. Mi ez? Mi tölt le adatot a gépemre?
-
HuMarc
veterán
-
HuMarc
veterán
Sziasztok!
Sürgős segítség kéne! Facebook-on keresztül kaptam egy linket ami a mediafire-re mutatott és na vajon mit csináltam? Igen, letöltöttem...
Ez egy .scr fájl volt, és a szerkezetéből megállapítottam, hogy ez bizony nem sreensaver, hanem valószínűleg egy trójai, de én hülye megpróbáltam wine-val kinyitni.. Ez nem sikerült, de végül az egyik mappában találtam 10 képet, valami lányról. Szóval a kérdésem az lenne, hogy ha próbáltam Wine-al nyitogatni, akkor az veszélyes lehet, vagy nyugodtan hagyjam a Wine-t fent a gépen? A Wine lezúzása egy Torchlight-majdnem végigjátszásom lenne oda, amit nem szeretnék elveszíteni. Tehát: Töröljem e Wine-t, vagy maradhat, mert nem jelent rám veszélyt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Gyermek PC játékok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest