- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- One mobilszolgáltatások
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
elttiL
senior tag
Üdv!
Adott egy NAS ami tud DLNA-t /tehát media file-okkal kiszolgálni az arra érdemes eszközöket pl.: okostévé /brr de utálom ezt a szót/. Adott egy ubuntu-s gép /nevezzuük itt most htpc-nek/, amit ki kellene szolgálnia a NAS-nak. Mit tegyek fel az ubis gépre?
A Win7 MediaPlayer-e rátalált a media fájlokra a NAS-on, de nem működött /annyira nem is kell neki, mert az ubis gépen kellene/. 5 let?
XBMC-t tegyek fel, vagy mást? Keresgéltem utána, de inkább olyat találtam, ami az ubis gépből csinál dlna-ra képes eszközt /pl.: minidlna/ -
elttiL
senior tag
Üdv! Van valaki aki ért a C-Kermit használatához? USB-s soros porti kábellel CNokia CA-42) használnám. 1x sikerült csatlakozott, minden szép és jó volt, de azóta se sikerül, már leszedtem, visszaraktam, de nem megy.
-
elttiL
senior tag
Üdv! Tudom, hogy felesleges csicsa, de van valamilyen jó háttérkép cserélgető alkalmazás ubuntura? Olyat találtam, ami abból válogat, amit én letöltök, nekem valami olyan kellene, ami netről /nyilván adott tárolóból/ szed random képeket. A win7-nél van ilyen. /de ha itt nincs, hát nincs, nem megyek tőle a falnak/
-
elttiL
senior tag
Üdv!
Stream zenét szeretnék lejátszani ubuntun, mit tegyek fel? di.fm-rők szeretném, de nem nagyon (=egyáltalán nem sikerült) Walami winamp vagy aimp klón kellene gondolomén, de mi? -
elttiL
senior tag
válasz
lionhearted #3449 üzenetére
Igen pci-os, de nemtűnik úgy hogy zavarná. Most hogy belőttem a pwmconfiggal a cpu ventit, éjszuaka /dolgoztam sajna bajna gyak reggelig/ csak a tv ment róla, + qtorrent cammogott. és gyakorlatilag végigállta a cpu venti az éjszakát. Az ösze vissza ingadozó cpu hőmérsékletes kérdésem re esetleg? nforce4 430 6100igp-vel van a gépben.
-
elttiL
senior tag
Megy.
Bent voltak a csatolások még, amikor átdugtam a hdd-ket és ezért görcsölt. /jogosan/. Kivettem a mount-okat, újraindítottam és ment a rendszer, visszacsatoltam és megy minden. Megj.: amiért csináltam, az nem javult meg, de megoldottam. A rendszert lassítja, ha nem az alaplapi sata-ra van kötve a rendszer hdd, hanem egy pci-os sata raid kártyában van? /letöltés, tvnézés a dolga a gépnek/
-
elttiL
senior tag
KIpróbáltam, nem ment. De unmount-olom a másik 2-őt, és ha felálla a rendszer a jó helyén, akkor vissza mount-olom őket, ert mintha azon görcsölt volna indulás helyett /hogy más helyen vannak a dolgok/. középen ubuntu felirat, alatta a pöttyök, esc-re szöbveges képernyő és az sda-n szenvedett.
-
elttiL
senior tag
válasz
BigDarkJoy #3435 üzenetére
qBittorent? utorrenthez hasonló
-
elttiL
senior tag
Éss... Botlott már bele más is olyanba, hogy az ubuntu összevissza jelzi a cpu hőmérsékletet? Belőttem a pwmconfig-gal szépen mindent, de hát 86 ról 94-re 94-ről 76-ra, 56-ra sb. mey a cpu hőm és hát ehhez igazítja a prociventifordulatszámot is, ja és minden langyos 86 foknál. Úgy ugrál a cpu hőm mintha cpu terhelés érték lenne.... de hát nem az.
-
elttiL
senior tag
Üdv!
Gyors kérdésem lenne: át kellene dugnom másik sata aljzatba a rendszer hdd-t. Nyilván meg kell mondanom neki, hogy mol kerese a rendszer hdd-t. sdc lesz sdb helyett. Hogyan tudom megoldani? -
elttiL
senior tag
Üdv! Az ubuntu-s gépre kötött nymottatót kellene megosztanom win-ws gépekkel, hogyan tegyem? A nyomtató tulajdonságainál be van állítva, hogy a megossza, de pl. samba-ban nem jelenik meg a lehetősége nyomtató megosztásának. smb.conf-ban így nincs [printers] bejegyzés sem, ami ugyebár aqkkor lenne, ha a samba már megosztota volna... Na?
-
elttiL
senior tag
válasz
lionhearted #2831 üzenetére
Tehát akkor a 12.04-re frissített rendszeren próbáljam szóra bírni a tunert, mert fizikailag ott van, csak valamiért nem megy?
#2383-ra: Igen, csak kezd összeállni a gép, és most ha 12-t rakok fel, és nem megy, hát akkor nem lesz Minimax és nem lesz Dr House /meg más se
/
-
elttiL
senior tag
ja nem, a cx88 -at az infrára írta, cx az biztos.de jól megnézem és ide kopipásztézom
De ha a korábbi 11.10-zel működik, és hardveres változás nincs, akkor mi a baj 12.04-alatt?
/ne zavarjon senkit, hogy két gépről beszélek minkettőben ugyanolyan tuner van, ez a tv-nk, amíg az egyiken szögelem hogy okos legyen az ubuntu, addig a másik gépen azért lehessen a tv-t nézni/
Amikor 10.04-et telepíttem /ezt is mostanában, mert ezt találtam kiírva,/ feltelepítem, működött, frissítetteem 11.10-re működött,
gondoltam a másik gépet kapásból 12.04-gyel telepítem, ne kelljen már 2x2 órát frissítgetni 10-ről 12-re... hát nem ment a dög. gondoltam, oké, akkor a 11.akárhányat frissítem 12-re mivel már működik benne e tuner, gondoltam a frissített rendszeren is fog, hát nem a kurva -
elttiL
senior tag
válasz
lionhearted #2826 üzenetére
Kösz. Egy Leadtek Winfast tv2000 Expert van benne.
A másik kérdésre: szerintem teljesen ugyanaz van beállítva, esetleg átcserélem a két hdd-t /és átírom a mount-olást/ és megnézem hogy mit csinál... -
elttiL
senior tag
Üdv!
Szögelek össze egy Ubuntus media akármit. Ilyen gondom van:
1. adott egy gép, benne tvtuner, ha Ubuntu 11.04-et teszek fel, működik, frissítem 11.10-re, működik, ha frissítem 12.04-re, tv tuner indul, és nem talál eszközt, ami tv-re való lenne. ls pci-re kiírja, hogy benne van egy ilyen károly. Ha a frissítés végén nem távolítom el a szükségtelen csomagokat, lehet, hogy működni fog, vagy haggyam szépen 11.10en és jónapot?2. 3 hdd van a gépben: 80GB sata rendszernek, 1.5TB adatnak, külön sata raid kártyán /mert csak 2 db fedélzeti sata aljzat van, raid nincs/ egy 500GB-s sata. Úgy látom, hogy minden jogosúltság ugyan az a két nagyobb hdd-nél, mégsincs jogosultságom a windows-os gépen tallózni. A 1.5TB-s simán tallózható másolható stb., minkettő hdd ugyanúgy samba-val van megosztva.
Befolyásol valamit hogy külön kártyán van a hdd? -
elttiL
senior tag
Először írok Ubuntu/Linux fórumba; mennyi segítőkész ember van....
Köszönöm.
A mappa tartalmának szinkronizálása akkor is működikm ha a két mappa az a két nappa, ahova fel vannak csatolva a lemezek? vagy ez így zagyva lesz vagy lassú, vagy ? Mert már csináltam két azonos méretű ext4-es partíciót mindkét lemezen... -
elttiL
senior tag
A cél az lenne, ha elmentek valamit egy particióra, vagy mappáram akkor a másik merevlemezen is megjelenik ugyanaz az anyag.
**
A másik nagyobb bajom: van valami olyan, hogy eseménynapló ubuntira? megáll gép mint a szög. feltételezem, hogy magas hőmérséklretre. A cpu hömérsékletem egyik pilanatról a másikra akár 20fokkl is alacsonybbat, magasabbat mutat. pedig aztán minden lagyos. /pl. egyzer 106 utána 60? ki érti ezt./
nforce 4 csipszet, 6100-es igp. bár ha ugy vesszük a bios-ban is 60 fok a proc, ubuntuban viszont 30 körül, na moindegy ez kiderítendő, hogy mia farok van vele. -
elttiL
senior tag
Sziasztok! Ismerkedem ubuntuval. Tudok olyat csinálni, hogy van 2 db hdd a gépben /egyiken se a rendszer van=van egy harmadik/ a két tárolásra használt hdd-re akarok egy részt particiót, vagy csak mappát csinálni, ami tükrözésre kerülne a másik hdd-re /nem pótolható adatok részére/ /tehát nem a teljes hdd vagy mappa/.
Lehetséges? Mit csinálja, merre induljak. Ha az irány /=kivitelezhetóség/ megvan asszem már meg tudom oldani. Köszönettel. ZEgyébként a htpc-nek használt gépre került fel egy ubuntu 10.04 onnan lett 11.10-re frissítve. eredetileg win7 volt rajta, de beállt valami pci.sys-t talált corruptnakm vagy nem emglévőnek, nosza ubuntu fel. Hát kerek let a szemem: teljesen ugyanaz a hardver és tunerrel, ugyanúgy s-video /tudom mindenki hdmi-zik 1000-rel már /klasszisokkal élesebb képpel, nem is értem. Így már maradt is rajta az ubuntu, hát ezért akarok kiokulódni ubuntu-ból...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Elkészült a Mafia: The Old Country
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NBA és kosárlabda topic
- Formula-1
- BestBuy topik
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Futás, futópályák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest