- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Motorola Moto G72 - a titkos favorit
- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Fotók, videók mobillal
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyurka6
őstag
válasz
Neil Watts #37200 üzenetére
Hali!
Köszönöm, régebbi (nem sudo-s) rendszeren működik... -
válasz
Neil Watts #36678 üzenetére
Én KDE világban élek, de ott az ilyen bugok sorsa az szokott lenni, hogy készít valaki bugreportot, reprodukálási módot, valaki besortolja, és ha valaki arra akad, aki tudja, hogy hol kell megjavítani, és megjavítja, akkor kiemelik mindik a következő "This week in KDE"-ben, hogy Kovács Pista megjavította a nemtudommit érintő bugot (#18421), és mindenki boldog.
Ubuntunál nem tudom, hogy hová kell az ilyeneket küldeni. -
Frawly
veterán
válasz
Neil Watts #36343 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a nyílt AMD driverben nincs Catalyst-szerű beállítási felület.
De a fényerő piszkálásához nem is kell, mert azt a kijelzőn (laptopnál beépített képernyő, vagy egyéb gépnél külső monitor) állítod, nem a GPU-ban. Tipikusan a /sys/akármi elérési helyett kell hozzá piszkálni, de xbacklight, light, stb. csomagot is fel lehet rá tenni, és azzal állítani a kijelzők fényerejét.
Kivéve, ha szoftveres gamma beállításra gondoltál (ez nem fényerő, hanem fényesség), akkor azt igen, vagy a 3D-s alkalmazáson belül, játékon belül kell állítani, vagy általános jelleggel xrandr-ban, ha X.org alapú felületet használsz (Wayland-alapúakon nem működik, de azoknak meg nagyobb DE-k esetén szokott lenni grafikus beállítófelületük valahol).
(#36344) Dhampir: nem tudtam kihagyni
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #33892 üzenetére
Grafikus alkalmazást (nvidia-settings) nem indítunk sudo-val.
Simán el tudom képzelni, hogy a xorg.conf fájlod jogosultságai nem egészen ideálisak a felhasználódra nézve. -
Sonja
nagyúr
válasz
Neil Watts #33813 üzenetére
Nem, nem (csak) az van benne. Az 390.77-es is benne van, ami az LTS verzió (én is ezt használom). Miért ne lenne biztonságos?!
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #33721 üzenetére
Nekem ennél lassabban állt fel a 16.04, core i5 2520M+4 GB RAM-mal, LVM-LUKS nélkül.
-
Lathronos
őstag
válasz
Neil Watts #33425 üzenetére
Ja, most nézem, ugyanazt írtam mint Sonja.
Kicsit fáradt vagyok....
-
Sonja
nagyúr
válasz
Neil Watts #33423 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #33364 üzenetére
Nem helyette, mellette! És nem, ezek nem helyettesítik a tudását egyiknek sem!
Tudom, hogy a jóakarat beszél belőletek ilyenkor, de engem néha ez a veryprimityv hozzáállás nagyon tud már idegesíteni. Kíméljetek légyszi!
Ja-igen, mégvalami. Mindhárom tökéletesen ment 14.04 alatt!
-
lck
senior tag
válasz
Neil Watts #33364 üzenetére
Etcher-rel az a gond hogy nem annyira szereti a windows-os lemezképeket. De ha nem arra kell a kollégának, valóban tökéletes.
A Rufus szintén a windows-os kiírásokhoz kell. ( Nálam szinte csak emiatt van fenn egy virtualbox-os win.) -
válasz
Neil Watts #33291 üzenetére
Az Ubuntu Servernek nem része egyik sem
Amúgy végül Shotwell lett. A RAID-ben meghalt egy winyó, és ugyan nem okozott nagy hbát, de annyira belassult a tömb tőle (nem döglött meg rendesen csak a fejet dobálta, szóval nem dobta ki a RAID magából), hogy valószínű az okozta, hogy annyira lassú volt az import, vagy annyi hiba történt közben, hogy nem ment le.Amúgy nagyon nem pont jó ez a progi sem, de most jobbat nem tudok, és végre működik. A duplikátumokat amúgy az import végén kiszűri, csak ugye addig sosem jutott el addig
-
válasz
Neil Watts #33304 üzenetére
Nekem is van Core2 gépem, már a 17-esis ezt csinálta. A telepítő megyen...
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #33301 üzenetére
nomodeset-et próbáltad? Live-ban is lehet. Egyébként újabb gépeken/alaplapokon érdemes az UEFI módot használni, egyes gyártók már annyira nem foglalkoznak a legacy-val, hogy később hibákat is produkál.
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #33141 üzenetére
Értem, köszönöm.
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #32207 üzenetére
Mejn a trackball topicba, F34R linux alatt hasznalja, es most is pont hasonlo tema megy. (lehet meg el is adja neked a ovet
)
-
sonar
addikt
válasz
Neil Watts #32154 üzenetére
kulcs alapú hitelesités se életbiztositás önmagában, főleg ha a kulcs is jelszó nélküli...
Nem tudom milyen szolgáltatások futottak a kedves kollégánál, de mondjuk ilyen helyen illik védeni az ssh-t legalább egy denyhost v fail2ban-nal. A 2 faktoros authentikációról nem is beszélve.@htc07 - próbáld meg elkérni a logokat, v virtuális gép diskjét. abból talán ki lehet nyomozni, hogy mi történt.
-
htc07
addikt
válasz
Neil Watts #32154 üzenetére
igen, most inkább azért vagyok itt, hogy azt kiderítsem, hogy valaki besorozta botnetbe, vagy csak valami kisiklott.
-
htc07
addikt
válasz
Neil Watts #32152 üzenetére
szerkesztettem, nincs is telepítve a teamspeak, csak az openvpn szerver.
sima ssh, jelszoval, a vpn kulcs alapu.a jelszo 10+ karakter, betűk, számok.
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #32148 üzenetére
Szerintem az volt a gondod hogy zárt driverrel másképp működik a bootsplash (be kell lőni hozzá drm-et stb), valamit itt csesztek el Ubuntuék.
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #30391 üzenetére
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #30117 üzenetére
Megtalaltalak hupon.
-
törölt tag
válasz
Ez az egyediség megvolt a Unity előtt is, szintén Gnome (bár még 2) alapokon. Most ez tér vissza.
-
Dave™
nagyúr
válasz
+1, lehet maradok 16.04-en amíg lehet. A Gnome közel sem hozza ezt a felhasználói élményt... Remélem a közösség felkarolja a Unity 7-et és továbbfejleszti.
-
T. I.
senior tag
válasz
Neil Watts #29992 üzenetére
Köszi-köszi! Nem piszkálom, az tuti! Jó tudni, hogy itt van szakértelem. Majd 2019ben biztosan igénybe veszem.
(amúgy szeretem az OS-t, mint mezei user,sőt, még ubuntu touch telóm is volt)
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Neil Watts #29973 üzenetére
Köszi!
Megcsináltam, de mégis megmaradnak a kiegészítők, beállítások. Lehet egyszer újrarakom a Mate-t.
Az Ubuntu belső hibát is észlel ilyenkor, lefagy majd kilép a Kodi. -
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #29959 üzenetére
Félni azért nem kell. Az Nvidia zárt néha tud produkálni anomáliákat. Esetleg vedd fel az Ubuntu graphics ppa-t.
-
Aethelstone
addikt
válasz
Neil Watts #29088 üzenetére
Nem lenne egyszerűbb egy ftp szerver vagy neadjisten scp?
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #29088 üzenetére
Inkább a haladóban próbálkozz.
Egyre sürgősebbnek tűnik a topik reform. -
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #28999 üzenetére
Az egy teljesen más probléma, nem a partíciókezelőben fogod elkövetni.
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #28625 üzenetére
Ezt ajánlják:
(Unofficial) Linux / OSX Driver -
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #28305 üzenetére
Mi lenne?
Inkább az most megint a gond, hogy az Nvidia-nak a Wayland-féle driver-kezelés megoldása sem tetszik, jelenleg is csak speciális patch-ekkel tud működni valahogy. Saját ötletük van, ami viszont mindenki másnak problémás lenne. Állítólag most elindult valami kompromisszum, de az meg egy harmadik megoldás fele húz.
Szóval köszönjük, Nvidia. -
válasz
Neil Watts #28276 üzenetére
Feltetted a samba-t? Mert alapból nem tudom mi van fent, de igencsak light-os megvalósítása a samba-nak.
-
Patice
nagyúr
válasz
Neil Watts #28278 üzenetére
Eredetileg linkelt hsz.-edben nem találtam, hogy a Samba alatt a routerben adtál-e meg Accountot a Samba share-hez? Rákerestem a manual-ban, elméletileg lehet.
-
stopperos
senior tag
válasz
Neil Watts #28278 üzenetére
Szia, megoldást sajnos nem tudok, mivel nem ismerem az eszközt. De rá tudsz-e nézni a logokra? Felhasználókat hogyan adsz hozzá, hogy pl ezt a megosztást csak ez a felhasználó érje el?
-
Patice
nagyúr
válasz
Neil Watts #28276 üzenetére
A Guest-et próbáltad ON-ra rakni?
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #27483 üzenetére
Akkor a routered is szórakozik. Indítsd újra.
Vagy rendes kikapcsolás kell az eszközödnek, mert újraindításkor nem kapcsol le teljesen.
Dave™: sudo service networking restart -
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #27480 üzenetére
A suspend tud ilyet okozni. Ne használd, vagy csak ritkán.
Egyébként vannak rá trükkök, pl. a hálózati funkciók újraindítása. -
ampulla
aktív tag
válasz
Neil Watts #27302 üzenetére
A Latitude jó lenne, de az Intel U-s procik nagyon gyatra teljesítményüek.
(#27311) zso73
a laptop.hu -ra én már egy csomó panaszt és visszaélést hallottam. Nem vagyok meglepve ezen sajnos.
-
Dhampir
félisten
válasz
TMX; nem tudom, hogy megvalósul-e, és ha igen, vajon hoz majd pozitív változást a lehetséges szervizváltás?
(#27306) Lathronos
Egyébként nekem a Lenovokkal volt eddig a legkevesebb bajom, sőt most is az van.
Sajnos nem üzleti, de minden másban nagyobb élményt nyújt, mint egy vállalati gép.Lásd például ezt a júliusi hozzászólást az Asus szervizben egy hónapot álló laptopról.
Itt meg egy új Toshiba laptop.
"puhijani" Toshiba szerviz-története
Az emberek többnyire a negatív tapasztalataikat osztják meg.
-
lev258
veterán
válasz
Első megjegyzés: még ha Ubuntu van is rá telepítve, nem garantálja, hogy rendesen működik.
Második megjegyzés: ha ilyet veszel, kezdd formázással és tiszta telepítéssel.
Amiben Intel van (és nem Skylake alapú) az rendben lesz. Nvidia esetén kell zárt driver, ahogy te is tudod. Wifiről meg nehéz bármit mondani a chip ismerete nélkül.
Személyes tapasztalat nincs a Lenovo-ról, de egyik barátomét nemrég kellett garanciáztatni. A sok kritika és rossz vélemény ellenére egészen simán ment. -
leslieke
Jómunkásember
válasz
A Latitude az SSD miatt és azonnal Ubuntu újratelepítéssel.
-
gilfoyle
őstag
válasz
Neil Watts #27236 üzenetére
Évek óta használok Dell Latitude szérián Ubuntut és Debiant.
Az Ubuntuval soha nem volt baj, illetve ha rögtön a kiadás után frissítettem, bele lehetett futni egy-két inkompatibilitásba, de workaround mindig volt. Aztán minden rendbejött egy-két frissítéssel.
Debiant már kell hegeszteni, de leírás mindenhez van.
Szóval a Latitude szériával jól jársz, persze ha a legújabbat veszed, ott előfordulhatnak kisebb-nagyobb driver problémák és idővel jön majd a javítás. -
Lathronos
őstag
válasz
Van ITT még egy hivatalos ubuntu lista is a támogatott eszközökről, sajnos a laptopok nem szerepelnek benne érthető módon. Én várnék még a vásárlással pár hónapot.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
Hali, az E7440 mellett még egy javaslat, nekem Dell Latitude E7450 van, hibátlanul fut rajta az Ubuntu.
-
Dhampir
félisten
válasz
Dell Latitude E7440?
-
válasz
Neil Watts #27133 üzenetére
Milyen többiek? Milyen túlnyomó többség?
Amúgy meg is fordíthatom: Milyen előnye van annak, hogy UTC szerint jár a HW órája, és nem a helyi idő szerint? -
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27130 üzenetére
/
-
King Unique
titán
válasz
Neil Watts #27130 üzenetére
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27079 üzenetére
Nem, ez se rossz. Azt hittem mashogy csinaltad, de jo lesz igy.
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27076 üzenetére
Masold le a
/usr/share/applications/google-chrome.desktop
(vagy ahogy neked hivjak) fajlt a~/.local/share/applications/
ala (es ezt szerkeszd), igy egy esetleges update nem modositja es ez szerintem felulirja az eredetit mukodes szempontjabol (tehat ha menubol inditod nem az /usr alattit fogja hasznalni). -
válasz
Neil Watts #27076 üzenetére
^^ Ó, működik! Ty.
Üdv. core2
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27074 üzenetére
A jo hirem az hogy ez a megoldas csak arch alatt megy, nagyon elkenyelmesitett mar.
(eddig nem foglalkoztatt hogy hogyan is van ez ezert nem tudtam)
Akkor marad az hogy csinalsz magadnak desktop fajlt. -
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27069 üzenetére
mi tortenik ha igy inditod? (ertelemszeru behelyettesitessel)
chrome-binaris --disk-cache-dir=/tmp/chromecache
ha mukodik akkor gondolom nalad nem veszi figyelembe a ~/.config/chrome-flags.conf fajlt, igazabol ezt nem nehez kiprobalni, leglatvanyosabb ha beraksz egy --incognito kapcsolot a fajlba.
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27062 üzenetére
Igen. Amig nem alkalamzod (kezzel) addig nem is valtoztat semmit, csak ujrainditasnal.
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27057 üzenetére
Jobban erezned magad ha
none
helyetttmpfs
-t irnal? azt is megteheted. -
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #27057 üzenetére
Akkor bocsánat, rosszul emlékeztem. Volt már olyan, aki ilyet kreált magának (vagy /efi-t), csak az önmagában még nem EFI-s telepítés és gondot okozott.
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #27055 üzenetére
A /boot/efi nem jó megoldás, felesleges bonyolítás.
Magát az EFI partíciót a fájlrendszer megadásnál jelöli ki az ember és nincs csatolási pontja.
swap-nál a none rendben van. -
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #27003 üzenetére
Szerintem nem, elmondom en hogy cisnalnam.
Jelenleg a tmp az ramdisk? ha nem akkor azza csinalnam, fstab:none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,mode=1777 0 0
- ide meg johet egy size opcio is
Utana letrehoznam achromium-flags.conf
/chrome-flags.conf
faljt a~/.config
mappa alatt a kovetkezo tartalommal:--disk-cache-dir=/tmp/chromiumcache
pl:echo --disk-cache-dir=/tmp/chromiumcache >> ~/.config/chromium-flags.conf
es keszen is vagyunk, nem kell kulon mappat letrehozni a tmp-be, megcsinalja maganak indulaskor. -
válasz
Neil Watts #27003 üzenetére
UP! Nem akarnám egy hibás elgondolás alapján szétcsapni a rendszerem.
Üdv. core2
-
Sonja
nagyúr
válasz
Neil Watts #27000 üzenetére
Paraméternek ezt add meg
--disk-cache-dir=/ahovaakarod/mappa/
Nálam most ez így néz ki:
/usr/bin/google-chrome-stable --disk-cache-dir=/tmp/cache
Az egész /tmp mappa nálam ramdisk.
-
zso73
veterán
válasz
Neil Watts #26946 üzenetére
gkrellm sem jó ? Nekem felismer mindent.
-
lev258
veterán
válasz
Sajnos előfordul, hogy kalibrálási gondok vannak pl. rossz offset, ...
Talán majd javítva lesz később.
A microcode egy frissebb cpu firmware-t telepít. Fel lehet tenni, de nélküle is elleszel. A 16.04-esben jelent meg először ez az opció, de előtte sem panaszkodott senki, hogy gond lenne a régivel. -
stopperos
senior tag
válasz
Futtattál
sudo sensors-detect
parancsot?Microcode: Én fel szoktam rakni. Kell hozzá a
microcode.ctl
csomag is, legalábbis intel processzor esetén kell. -
törölt tag
válasz
Neil Watts #26925 üzenetére
terminálba beírtam hogy grub és azt válaszolta nincs telepítve ez a program!
-
Dhampir
félisten
válasz
Neil Watts #26918 üzenetére
Jelenleg az nVidiának van nagyon jó linux támogatása.
Kaveris konfiguráción még jól működött az fglrx Ubuntu14.04 alatt, játékot is próbáltam vele.
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #26892 üzenetére
A Windows-on belül fontos kikapcsolni a fastboot-ot, nem a BIOS-ban (ott a secure-t elegendő).
-
válasz
Neil Watts #26891 üzenetére
Ha már Xonar DG és Ubuntu. Nálam van egy... játékra vettem persze, nem hifi audiora. Annyit tudni kell róla Ubuntu alatt, hogy vagy a fülesen állítasz hangot, vagy nincs füles erősítő. Nekem a kettő együtt még nem ment, és mindenhol ezt olvasni (Hardveres hangerőszabályzóról beszélnek ilyen esetben).
DS-ben azt hiszem nincs füles erősítő, így gondolom ez nem lép fel.SSD kérdésre: igen, működni fog.
-
BoB
veterán
válasz
Neil Watts #26884 üzenetére
/var -t nem nagyon pakolnám RAM-ba. Ha valami gebasz van nincs semmi logod.
Nem kell túlzásba vinni az SSD féltést, semmi baja sem lesz.
-
zso73
veterán
válasz
Neil Watts #26864 üzenetére
És a nyílt drájver honnan tölthető ? Vagy az AMD oldalán lévő Crimson jó ?
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #26866 üzenetére
Iras minimalizalasa, atrakod a cache-t, logkat, stb ...
-
válasz
Neil Watts #26866 üzenetére
Ezek se álítanak be semmit, csak lekérdeznek. Szóval simán el is hagyhatod.
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #26864 üzenetére
Ha nem akarod patyolgatni akkor eleg uby irasa.
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #25043 üzenetére
core 2 és (#25046-47) ubyegon2
Wow, ez aztán az információ cunami.
Mindegyik link működik, köszönöm.
Igen, az a laptop az, valóban sok fajta van belőle. Az enyém i5-ös, 4 giga rammal és 1600-as kijelzővel.
A váltás oka részben tényleg a frissítések lennének. A laptopot főleg utazáshoz használom (meg otthon is esténként heti pár alkalommal, a jó időben meg majd az erkélyen fogok ücsörögni
), ezért bosszantó, amikor be/kikapcsolom a gépet és még frissíteni kell.
Másik dolog, hogy itthoni utazások alatt sokszor osztok wifit a telefonomról. Bár van bőven adatcsomag, nem szeretném, ha néha leszedne a rendszer több száz megát.Egy megbízható és gyors rendszerre van szükségem, amit bármikor használhatok várakozás nélkül. Viszont a netezés és néhány alap szoftver tényleg kimeríti ezeket a funkciókat.
Kezdetnek tényleg jó lesz egy winhez hasonló rendszer és később ha már más igényeim lennének és hozzászoktam biztosan próbálnék mást is. De tudok a HDD-n több partíciót is létrehozni, ha kíváncsi lennék több disztróra is.A beállításoknál arra gondoltam, hogy programok telepítése mennyire lehet egyszerű / nem egyszerű, de látom az alkalmazáskezelővel ez nagyon egyszerűen megy és szinte minden megszokott programom elérhető vagy van alternatíva hozzá.
Régebben, amikor próbáltam Ubuntut a fileok megkeresése okozott néha gondot és a sok fura kiterjesztés. Az akkori asztali gépemen mindent felismert és volt driver minden eszközhöz.
Talán az jelenthet majd problémát, hogy az asztali gépről megosztok pár mappát, amiket majd el kellene tudnom érni a laptopról is. Egyszerűbb úgy, mint pendrive-ozni vagy emailezni, főleg, hogy néhány doksit csak updatelni kell.
A KDE, gnome és Xfce rész nem tiszta, de ha jól értem akkor a Mint 17.3 Cinnamon gnome-ot használ.
Ez a Mint Cinnamon nagyon tetszik. Elolvasom a linkelt cikkeket is, köszönöm szépen.
Jövök még ha gondom akadna.
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #25023 üzenetére
Minden megy, így használom 1 hónapja.
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #25043 üzenetére
Persze, nem pazarlás, csak az utóbbi időben eléggé látom azt, hogy a swap-om is parlagon van a sok RAM miatt. Hasonlóan egy EFI partíció kihasználása se könnyű, főleg olyan nagy méretnél.
monstre: A rolling olyan disztribúciót takar, amiből nincs főverzió vagy LTS, folyamatosan cserélődik az egész rendszer a kezeid között. A legnépszerűbb disztribúciók (pl. Ubuntu, Mint) egy stabil bázissal működnek, kisebb frissítésekkel. LTS verzió csak akkor próbál meg frissülni újabb LTS-re, ha te is akarod. Mivel LTS verziók megjelenése között eltelik 2 év, így előfordulhat az is, hogy egy ilyen frissítés félresikerül. -
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #25040 üzenetére
Nem lesz az sok? Én több disztribúciós gépen is max. 200 MB-osat láttam.
-
Xeniel Xerus
csendes tag
válasz
Neil Watts #25023 üzenetére
Mert Azt hittem, hogy a Windows 10 topikban vagyok.
Bocs!
-
drfedayn
tag
válasz
Neil Watts #24996 üzenetére
Lehet félreérthető voltam. Nem azért preferálom a torrentről szedett officet mert feketén kell. Munkám miatt van éves 365 előfizum. Hanem azért mert sokkal gyorsabban összedobom ami kell mint a legálisról lekapottat és a winupdate viszi mindkettőt. Igen ismerem használtam is és 95 százalékban tudja amit az MS. Ettől függetlenül ha wineal megy továbbra is maradnék az originalnal, de ez a legkevesebb meg tudom szokni a libreofft. A cloudmanagment megoldása fontosabb lenne.
-
spammer
veterán
válasz
Neil Watts #24839 üzenetére
--no-preserve-root kapcsoló nélkül nem törli le. Egyébként lehet aliasolni, de írtam már a safe-rm nevű wrappert is, azzal bármilyen könyvtár hozzáadható egy listához és akkor azokat védi a véletlen törlésektől.
-
csiki_92
aktív tag
válasz
Neil Watts #24783 üzenetére
Ext4
-
spammer
veterán
válasz
Neil Watts #24623 üzenetére
Úgy, hogy nem írod be.
A safe-rm nevű command wraperre keress rá, az pont az ilyen véletlen törlések ellen véd.
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #24623 üzenetére
A legbiztosabb megoldas ha az egesz rm parancsot tiltod:
Sudoers fileban (visudo paranccsal) felkiatojel szolgal a negalasra, tehat a megfelelo sor(ok)ban:
!/usr/bin/rm
Ennek hatranya hogy nem fog menni semmilyen torles sudo-val, de ha parametezve lenne megadva akkor konnyen kijatszhatova valik. Ha csak arra kell hogy veletlenul se addhasd ki az rm -rf /-t akkor pedig
!/usr/bin/rm -rf /
Igy pl egy sudo rm -rf /* ugyanugy legyalulna mindent.
Az megint csak reszletkedes hogy masfelekeppen is letorolheto/atirhato, tehat erre egy jo megoldas az lenne pl ha nem lenne olyan hulye Lennart Poettering, -
válasz
Neil Watts #24596 üzenetére
Köszi a szintemnek megfelelő szines szagos
Az nem volt világos melyiket kell hova másolni. -
válasz
Neil Watts #24589 üzenetére
Miért jön elő mindég a Pi? Nem mellesleg Pi-re is van desktop, és GUI-s torrent kliens. Az is eldöcög sokáig úgy, hogy nem értek hozzá.
Most ha tavalyi linket szedek elő, akkor meg az lenne a baj. Elnézést, hogy nincs rajtam füstszűrős sapka, de ezt volt a google első találata.
A #24584-ra ötlet jobban érdekelne. pl. jelszó nélküli ssh belépésről merre van infó?
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #24589 üzenetére
Én is.
-
válasz
Neil Watts #24585 üzenetére
Mennyi erőforrást foglal egy DE? 2GB RAM mellett igencsak luxusnak érzek futtatni egy komplett DE-t
Írtam nem? Ha az erőforrás figyelő valós adatokat szolgáltat, kevesebb mint 1GB RAM-ot eszik. Több mint 1GB marad a többi programnak. Ha jól emlékszem torrentre, fájlmegosztásra használná. Egyik sem eszik túl sok RAM-ot. (Nála kevesebb mint 2%-ot mutat a top a transmission-ra, az 1GB-os Pi2-n. Igaz a daemon, és nem a desktop verzió)
Gondolj bele: Itt van mellettem egy 1st gen RPi.
Ne hasonlítsuk már az almát a citromhoz. Ennyi erővel a telefonokon se kéne GUI, hisz alig van bennük 1GB RAM.
A lustaság nagy úr, inkább utánaolvastam a terminálparancsoknak.
Ő is lusta, így inkább összekattintgatja.
biztonsági kockázat
Mitől is lesz egy (használaton kívüli)GUI kockázat?
Ezt rajtad kívül ki hozta fel?
Én hoztam fel, mert minden évben azt hallom (lassan több mint egy évtizede), hogy majd ez az év lesz a linux desktop éve. pl. [link]
Aztán ez valahogy sose jön össze. Most "végre" lenne egy desktop user, erre lebeszélitek róla.
Tulajdonképpen vicc volt, csak nem jött be (Pláne ha meg kell magyarázni!). -
King Unique
titán
válasz
Neil Watts #24561 üzenetére
"Van linuxos (parancssori) HDSentinel, parancssori smartmontools, grafikus GNOME Disk Utility pl. meg még egy rakat program."
HDS linuxos változata nem sokra jó... a többi SMART tool esetében helyesen értelmezni a "old age | pre-failure" értékeket, hát nem mindig egyszerű. Ő még ráadásul külső merevlemezt is fog használni hozzá [link], amiknél a monitorozási lehetőségek megint korlátoltak vezérlőtől függően [link].
-
enginev3.0
félisten
válasz
Neil Watts #24554 üzenetére
Kipróbálni hogy melyik milyen és utána meghagyni ami a legjobb és legjobban tetszik
-
enginev3.0
félisten
válasz
Neil Watts #24551 üzenetére
Délután felrakom és jelentkezem, ami mindenképp biztosan kell, és azt irhatjatok is akár
deluge, vuze, ktorrent, utorrent
smb Windows mappa megosztás
teamviewer vagy egyéb távoli asztali megoldás
grafikus felület
whatpulse program
hdsentinel vagy hasonló ha van
valami rendszerfigyelo pl aida
, elsősorban hőmérséklet, ram és proci terhelés figyelőasszem ennyi is
Ha ezekhez tudtok adni parancsokat, mindenem megvan -
enginev3.0
félisten
válasz
Neil Watts #24548 üzenetére
mert egyszerű gyerek vagyok, és nem szeretek hosszú sorokat gepelni, ha mindezt megtehetem két kattintasbol
-
Foose
addikt
válasz
Neil Watts #24508 üzenetére
A locale parancs HU-t hoz... Akkor megnézem,valami nem stimm,mert a tűzróka oldalán is csak 44.akármennyi a legfrissebb verzió. A developer verzió meg már 46,tehát gőzöm sincs milyen firefox ez. De hogy nem magyar,az biztos
Kukk ezt a reset-et... Ok,csomagkezelő... Ezt meg pucolom.
-
Foose
addikt
válasz
Neil Watts #24505 üzenetére
A fene emlékszik már,anno felraktam az ubuntu-t,aztán később került rá Xubuntu felület. Magyar volt a firefox. Most frissítettem,és angol. Hiába adom hozzá a magyar nyelvet,angol marad. Chrome az oké,most nem fontos...
Ha jól emlékszem,valamiért lepucoltam anno.... Legutóbb a firefox oldaláról töltöttem le a telepítőt.
-
Foose
addikt
válasz
Neil Watts #24471 üzenetére
Szoftverközpontban van,onnan telepítem épp. Meglátjuk működik-e nálam is?!
-
Foose
addikt
válasz
Neil Watts #24465 üzenetére
Hú,ez remek. Ha ennyire nem mindegy,lehet hagyom. Van vagy 30 játék kiírva lemezre,gondoltam majd wine telepítés után kitalálom,mivel játsszak... Hm,ezt dobja fel a parancsra: Ez a csomag nem található: meas-utils. Persze,mert mesa...
direct rendering: Yes OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) G33
(#24466) Syl Köszi
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #24290 üzenetére
Külön AMD névvel rendelkező grafikus felület nincs hozzá, de nem hiszem, hogy ne lehetne beállítani a megfelelő Terminálos paranccsal vagy egyéb programmal.
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #24230 üzenetére
Szia!
Bocsánat.
Ezt túl bonyolítottam,egyszerűen kihúztam az
UTP kábelt és és már ki is adta a hálozati kapcsolatoknál
hogy adjam meg a jelszót a (légy figyelmesebb) WI-FI net. hálózat
csatlakozáshoz. -
Raynes
tag
válasz
Neil Watts #24213 üzenetére
SSD esetén már nem kell vigyázni az 1MB-os eltolásra. A modern particionálók, telepítők eleve 2MB-tal tolják el, figyelve a GRUB helyére, és a GPT-re. Erre már az XP SP3-as telepítő is vigyáz, igaz az a GPT-t nem támogatja, de a 2MB-os eltolást az is megcsinálja.
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #24213 üzenetére
A BIOS Fast Boot más tészta, nincs köze ehhez.
Egyébként neki nem a dual-boot-tal van baja, hanem az utána történésekkel. Ha pedig a Windows már UEFI módban ment fel, akkor az EFI partíció is létezik már, nem kell kettő belőle (valamint bőven elég 100-200 MB neki).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- EA Sports WRC '23
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anime filmek és sorozatok
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Motorola Moto G72 - a titkos favorit
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Mobil flották
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Horgász topik
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Gyermek PC játékok
- Antivírus szoftverek, VPN
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Crucial 240GB SSD eladó
- Keresünk dokkolókat
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest