-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
milestone
tag
válasz
milestone #10436 üzenetére
Végül bevittem a céges IT-s kollégához.
Hiába volt 1,5GB szabad helyem, az ún. inode 100%-on állt.
A lényeg az, hogy valami valamiért telítettnek látta a rendszert.
Kézzel letörölte a régi kernelcsomagokat, és a sérült 49-est, majd jöhettek a frissítések, így most van 6GB szabad helyem. -
milestone
tag
Nem az usr\src mappában vannak a kernelek? Ott van egy csomó ilyen nevű mappa (linux-headers-x.x.x.x és linux-headers-x.x.x-generic-pae).
Már próbáltam, onnan nem enged semmit törölni kézzel.(#10537) God Vazzeg - pontosan honnan töröltél?
-
milestone
tag
válasz
milestone #10519 üzenetére
Tehát a lényeg az, hogy nem tudom a régi kernelcsomagokat (kb. 1,5GB) eltávolítani, hogy helyet szabadítsak fel, a 49-es meg sérült, és nem tudja befejezni annak a telepítését helyhiány miatt.
Alkalmazásokat sem tudok eltávolítani, amíg ez az állapot fennáll.
Ugyanakkor meg 1,5GB szabad helyet mutat a Rendszerfigyelő...
Próbáltam helyreállító módban bootolni, és ott végigpróbáltam a lehetőségeket (sérüt csomagok javítása, hely felszabadítása, stb), de nem jártam sikerrel.
A sudo apt-get autoremove meg folyton a sérült 49-es miatt pampog és nem távolít el semmit.
Teljesen elakadtam.... -
milestone
tag
válasz
quailstorm #10518 üzenetére
Újrabootoltam a 48-as kernellel.
A "sudo apt-get -f remove"-re a 49-est akarja telepíteni, de nincs hely.
A "apt-get autoremove"-re továbbra is ezt adja:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
linux-headers-3.2.0-49-generic-pae : Függ ettől: linux-headers-3.2.0-49 de az nincs telepítve -
milestone
tag
válasz
quailstorm #10516 üzenetére
Sajnos nem jó, megtelt a lemez.
Ill. közben ezt is kiírja: "
A következő csomagok automatikusan lettek telepítve, és már nincs rájuk szükség:
kde-l10n-de kde-l10n-hu kde-l10n-engb kde-l10n-zhcn
Ezeket az „apt-get autoremove” paranccsal törölheti."Nem kell megadnom, hogy mit töröljön, tudja magától?
Esetleg nem lehetne visszaállni eggyel korábbi - nem törött kernelre - majd azután törölni a régieket, és végül felrakni a 49-est?
Az usr\src mappa 1,5GB.
-
milestone
tag
válasz
quailstorm #10504 üzenetére
Követtem tanácsod.
Ez az aktív kernel: 3.2.0-49-generic-pae
A telepített kernelek: 3.2.0-23-tól 3.2.0-49-ig.
Ez (sudo apt-get purge linux-image-3.2.0-26-generic-pae) után nem megy az adott kernel eltávolítása, az alábbit kapom:
Csomaglisták olvasása… Kész0%
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása… Kész
Próbálja futtatni az „apt-get -f install” parancsot az alábbiak javításához:
linux-headers-3.2.0-49-generic-pae : Függ ettől: linux-headers-3.2.0-49 de az nincs telepítésre megjelölve
E: Teljesítetlen függőségek. Próbálja kiadni az „apt-get -f install” parancsot csomagok nélkül (vagy telepítse a függőségeket is!).
Bármelyik későbbi kernel eltávolításával próbálkozom, nem megy.Feltételezem nem lehet csak simán törölni az usr\src adott kernel mappákat...
-
milestone
tag
(#10494) rybank - Synaptic nincs fent és emlékeim szerint nem is engedi felrakni, amíg ez a gebasz fennáll.
(#10495) cigam - sajnos partíció/vinyó növelés nem opció. 5+ éves noti, 160GB vinyóval. A fő rendszerem az XP, az Ubit csak ismerkedésre tettem fel, tetszett. Megnéztem, nincs fent semmi nagy fájl, a Home könyvtáram 150MB. Máshova gondolom nem kerülhetnek személyes dolgok. Telepítéskor kb 5GB szabad helyem volt, most 1,3GB. Nem lehet eltávolítani az időközben felgyülemlett és aktualitását vesztett frissítéseket?
(#10496) God Vazzeg - próbáltam, u.azok a hibaüzenetek.
Köszönöm mindekinek, hogy segíteni próbált. Sajnos nincs rá időm, hogy mélyebben megismerjem a linuxok parancssorait, nincs rá időm, pedig anno a Dos-os parancsokkal kezdtem.
Valószínűleg ledobom az Ubit- majd egyszer - és felteszem a Mentát. Bár, 1,5 év valószínűleg u.itt tartok majd, betelik a lemez... -
milestone
tag
Köszönöm. Próbáltam. Ezt kaptam:
"A következő csomagok automatikusan lettek telepítve, és már nincs rájuk szükség:
kde-l10n-de kde-l10n-hu kde-l10n-engb kde-l10n-zhcn
Ezeket az „apt-get autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
linux-headers-3.2.0-49
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-3.2.0-49
0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 64 nem frissített.
3 nincs teljesen telepítve/eltávolítva.
Letöltendő adatmennyiség: 11,7 MB.
A művelet után 56,3 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja [I/n]? i
Letöltés:1 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates/main linux-headers-3.2.0-49 all 3.2.0-49.75 [11,7 MB]
Letöltve 11,7 MB 4mp alatt (2.676 kB/s)
(Adatbázis olvasása ... jelenleg 750769 fájl vagy könyvtár van telepítve.)
Kicsomagolás: linux-headers-3.2.0-49 innen: .../linux-headers-3.2.0-49_3.2.0-49.75_all.deb ...
dpkg: hibás feldolgozás: /var/cache/apt/archives/linux-headers-3.2.0-49_3.2.0-49.75_all.deb (--unpack):
unable to create `/usr/src/linux-headers-3.2.0-49/arch/x86/tools/Makefile.dpkg-new' (while processing `./usr/src/linux-headers-3.2.0-49/arch/x86/tools/Makefile'): Nincs több hely a lemezen
Nem került írásra apport jelentés, mivel a MaxReports már elérve
dpkg-deb: error: subprocess paste was killed by signal (Törött adatcsatorna)
Hibák történtek a feldolgozáskor:
/var/cache/apt/archives/linux-headers-3.2.0-49_3.2.0-49.75_all.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)"Ezután ezt próbáltam: "sudo apt-get autoremove".
Ez a válasz:
"Próbálja futtatni az „apt-get -f install” parancsot ezek javításához.
linux-headers-3.2.0-49-generic-pae : Függ ettől: linux-headers-3.2.0-49 de az nincs telepítve
E: Teljesítetlen függőségek. Próbálja a -f használatával."A sudo parancs rendszergazdai jogokat jelent?
-
milestone
tag
válasz
quailstorm #10484 üzenetére
Amint írtam, nem értek hozzá...
Milyen parancssort üssek be? -
milestone
tag
Így tettem,ezt kaptam:
"Próbálja futtatni az „apt-get -f install” parancsot ezek javításához.
linux-headers-3.2.0-49-generic-pae : Függ ettől: linux-headers-3.2.0-49 de az nincs telepítve
E: Teljesítetlen függőségek. Próbálja a -f használatával."Majd próbáltam az "apt-get -f install" parancsot, ezt kaptam:
"E: /var/lib/dpkg/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, rendszergazdaként próbálja?"Elnézést, de nem értek hozzá....
Köszönöm mindekinek a válaszokat.
-
milestone
tag
válasz
Kendek #10437 üzenetére
Köszönöm a választ.
Nincs Synaptic telepítve. Az Ubuntu szoftverközpontra kattintva felajánl ugyan egy javítást (A csomagkatalógus megjavításáig nem telepíthetők vagy távolíthatók elemek. Szeretné most megjavítani?), de egy hibaüzenetel (A csomagművelet meghiúsult) leáll.
Részletek gyanánt:(Reading database ... 750769 files and directories currently installed.)
Unpacking linux-headers-3.2.0-49 (from .../linux-headers-3.2.0-49_3.2.0-49.75_all.deb) ...
dpkg: error processing /var/cache/apt/archives/linux-headers-3.2.0-49_3.2.0-49.75_all.deb (--unpack):
error creating directory `./usr/src/linux-headers-3.2.0-49/arch/x86/tools': No space left on device
No apport report written because MaxReports is reached already
dpkg-deb: error: subprocess paste was killed by signal (Broken pipe)
Errors were encountered while processing:
/var/cache/apt/archives/linux-headers-3.2.0-49_3.2.0-49.75_all.deb
Error in function:
dpkg: dependency problems prevent configuration of linux-headers-3.2.0-49-generic-pae:
linux-headers-3.2.0-49-generic-pae depends on linux-headers-3.2.0-49; however:
Package linux-headers-3.2.0-49 is not installed.
dpkg: error processing linux-headers-3.2.0-49-generic-pae (--configure):
dependency problems - leaving unconfigured
dpkg: dependency problems prevent configuration of linux-headers-generic-pae:
linux-headers-generic-pae depends on linux-headers-3.2.0-49-generic-pae; however:
Package linux-headers-3.2.0-49-generic-pae is not configured yet.
dpkg: error processing linux-headers-generic-pae (--configure):
dependency problems - leaving unconfigured
dpkg: dependency problems prevent configuration of linux-generic-pae:
linux-generic-pae depends on linux-headers-generic-pae (= 3.2.0.49.59); however:
Package linux-headers-generic-pae is not configured yet.
dpkg: error processing linux-generic-pae (--configure):dependency problems - leaving unconfigured
Innen hogyan tovább?...
-
milestone
tag
Sziasztok,
Valamiért nem megy a frissítéskezelő...
A köv. hibaüzenetet kapom:
"A csomagrendszer sérült.
Részletek:
A következő csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
linux-headers-3.2.0-49-generic-pae: Depends: linux-headers-3.2.0-49 de nincs telepítve".Nem módosítottam (telepítettem v. távolítottam el) semmit.
Rendszer:
12.04 (precise) 32 bit kiadás
Kernel: Linux 3.2.0-49-generic-pae
GNOME 3.4.2Hogyan lehetne ezt orvosolni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest