-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
válasz
Thusor #14439 üzenetére
Nekem semmi probléma vele amióta feltettem. 1x-2x volt, hogy a Frissítéskezelővel nem tudott mindent frissíteni, akkor upgradeltem terminálból. Nem dob ki hibákat, meg hogy "debconf itt:" Viszont a mai frissítés után a Lubuntu frissítéskezelője nem indul el, és azt mondja jelentsem a problémát. Mást azon se vettem észre. Firefoxba nekem kb. 20 lap van nyitva, a silverlight leállt egyszer, de blokkoltam a videó körüli képet, aztán jó lett. Amúgy nem értem, hogy ha firefoxba windows alatt blokkolja automatikusan ezeket az adblock, itt miért kell nekem külön blokkolnom, de ez talán firefoxos kérdés.
-
válasz
Thusor #11729 üzenetére
(#11730) gyulank: Ahhoz, hogy Ubuntu alatt írhatóba csatolni tudd azt az NTFS partíciót, előbb a Windows 8-cal le kell záratnod. Ezek a lehetőségeid, csak el kell olvasni:
Please resume and shutdown Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume read-only with the 'ro' mount option. -
-
-
-
-
válasz
Thusor #11457 üzenetére
Milyen nyomi? Gépre van dugva?
Ha hálózati, akkor itt talán találsz megoldást
-
-
-
Ha van, akkor próbáld meg régebbi kernelekkel is indtani a rendszert, aztán akkor könnyedén indíthatsz rendszer-visszaállítást. Ha nem tudod sehogyan sem elindítani a rendszert, akkor pedig indíts egy megegyező architektúrájú Live-ot és telepítsd a Systembacket. Aztán a rendszerjavítás alatt csatold a rendszer partícióit, lépj vissza egyet, tallózd be a visszaállítási pontok tárolási könyvtárát, válaszd ki a visszaállítási pontot és indítsd a javítást.
-
Mint korábban említettem, nem "áldozol" be semmit. Nem csípi ezeket le a memóriából, ott csak annyit fogyaszt, amennyi tartalom épp van rajta, illetve maximum annyit, amennyit beállítasz / van.
/var/cache-el csak óvatosan, ott van az apt cache is, release frissítéskor kevés lesz majd az 1g, arra figyelj!
/var/tmp nekem pl üres.Egyébként alapos kutatást végeztél.
-
-
-
Thusor
őstag
Elolvasva egy halom cikket ebben az ügyben arra az elhatározásra jutottam, hogy így rendezem át a ramdisket:
/tmp 1024MB
/var/log 64MB
/var/tmp 128 MB
/var/spool 128MB
/var/cache 1024MBEnnyit beáldoztam a 8 GB-os memóriából, hogy ne szedje annyira szét az SSD-t az állandó írás. Elméletileg ezek azok a mappák amik nem számítanak az ubuntu esetében ha minden leállításkor törlődnek, a többire viszont szüksége van az SSD-n. Cáfoljatok meg ha valamit rosszul írtam volna.
hcl: Loggolást hogyan tudom kikapcsolni? Szerintem arra annyira nem lesz szükségem a későbbiekben...bár ezt majd még megálmodom.
-
Azt gondold át, hogy mi az, ami rendszeresen íródik, és nem kell. Fejből én sem tudom
És sokféleképpen lehet
Mondjuk a /log-ban is vannak a csomagkezelőnek dolgai, nem tudom, azokra van-e szükség? :S De a loggolást kikapcsolni is lehet.
/var/tmp az tuti mehet a ramba, /var/spool is... de pl. a /var/backupot én nem tenném át...
-
-
stopperos
senior tag
Endurance test van itt egy jó fórum, kicsit lapozni kell, mert már egy pár hónapja nem tettek fel új adatot.
Még a TLC-s Samsung 840 es is 432 TiB írást viselt el. Egy MLC-nél ez petabyte nagyságrendű. Először én is féltem, hogy egy-két év alatt elhasználódik az SSD, amit beraktam (840-es). De úgy számoltam a mérések alapján, hogy 10 év alatt fog meghalni legkorábban. -
További infó: ramdisk (igazából tmpfs), akkor foglalja csak a helyet, ha tárolsz benne valamit. Egyébként ennyi hely, egy desktop pcn elég kell, hogy legyen.
Jó linuxozást!
+1 dolog: ha friss úgy is a rendszer, szerintem live rendszerrel rendezd át a partíciókat, és legyen külön /home. Nem szükséges ugyan, csak egy tipp. -
Akkor sorban:
1. df -ha értelem szerűen.
2. Nem a var, inkább a /var/log. A logokat bukod, némi terhelés csökkentésért. Ugyanúgy kell, mint /tmp -et, de nem árt előtte lekapcsolni a loggolást addig. [link] Itt kapsz egy összefoglalót, FF cache áthelyezéssel együtt.
3. A maiakat nem annyira, mint anno. Én nem veszélyeztetném az adatbiztonságot. Noatime kapcsoló, akkor máris kevesebbet "ír", és szerintem ennyi elég is. -
-
-
buherton
őstag
[link] 3.7-es nem ajánlott otthoni éles kernelnek használni, mert bőven van benne bug (, ezért fejlesztői verzió). Ha nem akarsz a 3.2-re visszatérni, akkor próbáld ki a 3.4-et.
Gyorsult a géped? Több processzorra az optimalizációt kivetted? Konkrétan a saját procidra optimalizáltad?
-
-
buherton
őstag
Isten mentsen téged a 3.7-es kerneltől. A páratlan számú minor verziójú kernel csak és kizárólag fejlesztésre szánt verziók, majd 3.8-tól lehet ezeket használni. A 12.04-es Ubuntunak 3.2-es kernel verzió a hozzá való. Ettől való eltérés nem ajánlott, mert nem biztos hogy működni fog.
-
Így telepítsd
1. CTRL+ALT+T (terminal)
2. sudo su és ENTER
3. jelszó bepötyög és ENTER
4. fájlkezelőből post_setup.sh-t áthajítod egérrel a terminal ablakba és ENTER
5. Elsőre enter, aztán szóköz nyomvatart veszettül, majd egyszer csak el kell fogadni a licenc-et (Y)Mindez képben: [link]
Ha így sem lesz oké, akkor tényleg passz.
-
-
-
Akkor távolítsd el, ha esetleg eddig nem frissítetted le az Ubuntut-t akkor tett meg és utána újra próbáld meg feltelepíteni.
Sajnos más ötletem nincs, mivel talán 2x találkoztam ezzel a jelenséggel, de akkor még béta stádiumú volt a CAV, viszont mindkét esetben helyrejött azután, miután amit kiírt az végre lett hajtva.Nem tudom, hogy ilyenkor lehet frissíteni? (mármint az adatbázis( Ha igen próbáld meg, hátha az is segít.
Ha mindezek ellenére előjön a jelenség, akkor sajnos passzolom. -
-
-
-
qltsar
veterán
Nálam is vannak érdekes dolgok a Skype-al kapcsolatban...12.04 és 12.10 alatt is voltak. Ugyebár az új Skype-ban, belehet jelentkezni msn accounttal is, így egyszerre lehetsz gyakorlatilag online a programon belül 2 accounttal, így látod az msn és a Skype kontaktjaidat is. Namármost, ha én bejelentkezek msn accounttal, akkor a Skype elégg brutális cpu terhelést kezd el produkálni, top-ban 80-160% között mozog, és sajnos ezt a laptopom hűtésén is hallani, hogy küzd vele rendesen, és a gui is akad mindenütt. Úgyhogy kénytelen vagyok két IM programot használni, mert ez így jelenleg elég érdekessé teszi felhasználói élményem
!
-
eternam
tag
linux-headers-3.4.0-030400_3.4.0-030400.201205210521_all.deb
linux-headers-3.4.0-030400-generic-pae_3.4.0-030400.201205210521_i386.deb
linux-image-3.4.0-030400-generic-pae_3.4.0-030400.201205210521_i386.deb
És ugyanilyen sorrendben telepítsd, már ha 32 bites rendszert használsz. Ha 64 bites rendszert használsz, akkor a 64 bites megfelelőit telepítsd.
Ha nem jó, megnyitod a synapticot, majd rákeresel hogy linux 3.4 és amit talál azt töröld.
-
eternam
tag
Itt nézz szét kernel ügyben:
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/
Válaszd ki a disztródnak megfelelő legfrissebb verziójú kernelt és tegyél egy próbát azzal. A 12.04 Ubuntu végig a 3.2-es kernelt fogja használni a termékciklusa végéig, esetleg javítások, vissza portolások kerülhetnek bele az újabb 3.2-es verziókkal, de mondom végig a 3.2-es kernelt fogja használni.
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Google Pixel topik
- Mesterséges intelligencia topik
- E-roller topik
- Extra D betűvel jöhet GeForce RTX 5090D utódja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Linux Mint
- Vicces képek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 5700X3D Processzor!
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest