Hirdetés
- OnePlus 8T – fazonigazítás
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Félmillió felett a kiszállított Xiaomi autók száma
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Magisk
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
-
Mobilarena

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Thusor
őstag
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
De ezen miért kell csodálkozni hogy instabil? Fejlesztői stádiumban van a 14.04. Majd csak áprilisban fog megjelenni a végleges verziója, addig ne várj csodát. Minden program, operációs rendszer fejlesztői stádiumban tele lehet hibákkal, bugokkal amiket majd javítanak a fejlesztések során, míg ki nem adják a véglegest. És utána is lehetnek benne hibák amiket ugyan úgy majd a frissítésekkel javítanak.
-
Thusor
őstag
válasz
sanchomuzax
üzenetére
Köszi, ez egy nagyon jó link. Sok hasznos dolgot tanultam belőle és most már használok is.
-
Thusor
őstag
válasz
sanchomuzax
üzenetére
Igen létrehoztam a könyvtárat. Érdekes, mert Linux Mint 15 alatt nem megy de Ubuntu 13.10 alatt pedig igen.
-
Thusor
őstag
válasz
sanchomuzax
üzenetére
Nekem nem akar működni Linux Mint 15-ön. Odáig eljutottam, hogy feltelepítettem, elindítottam és engedélyeztem a gmailben a hozzáférést. A könyvtárat is létrehoztam a home mappán belül is, de a mappát nem tudom csatolni. Ezt írja a terminálban:
~ $ google-drive-ocamlfuse gdrive
Error: Unix.Unix_error(EACCES, "mkdir", "/home/hidvegi/.gdfuse/default") -
Thusor
őstag
Két Ubuntu 13.04 gép között hogyan lehetne a legegyszerűbben megoldani a távoli asztal kapcsolatot? A fő cél az lenne, hogy minél egyszerűbben konfigurálni és használni.
-
Thusor
őstag
Hálózati nyomtató saját fix ip címmel. Ez egy Ricoh Aficio MP 2000 PCL nyomtató. Az a baj, hogy egyáltalán nem enged új nyomtatót hozzáadni, elötte mindenképpen csatlakozni kell kiszolgálóhoz, de a localhostnál nem enged mert CUPS hibára hivatkozik. Amit küldtél linket azon is azt írja hogy már kiszolgálóként localhoston van és úgy ad hozzá új nyomtatót. De az esetemben már a localhosthoz sem tud csatlakozni, így új nyomtatót sem enged hozzáadni.
-
Thusor
őstag
Most telepítettem fel a lubuntu 13.04-et. Arra rájöttem, hogy teljesen más a nyomtató hozzáadásának módja az ubuntuhoz képest. Egyáltalán nem tudok nyomtatót hozzáadni, mert nem engedi. Kiszolgálót szeretne hozzáadni CUPS-al. Hogy tudnék hálózati nyomtatót hozzáadni?
-
Thusor
őstag
Van nekem egy HP Workstation z400-am, amin Ubuntu 12.04.02 LTS fut. Távolról NX Nomachine programmal érem el. Az lenne a problémám, hogy amikor csatlakozom a z400-hoz távolról és mondjuk futni hagyok rajta egy programot, majd pedig az NX clientben disconnctelem a kapcsolatot, ugye ekkor nem lövi ki a futó alkalmazásokat, hanem háttérben hagyja futni, de ezek után már távolról újra ugyanazon z400-hoz nem tudok újra kapcsolódni mindaddig amíg terminálon keresztül csatlakozva a z400-on újra nem indítom az nxserver-t. Hogy lehetne azt megoldani, hogy többször tudjak csatlakozni a távoli géphez anélkül, hogy újra kelljen indítanom az nxservert?
-
Thusor
őstag
Ubuntu Server 13.04 alatt a home könyvtárat titkosítottam. Terminálban parancssoros módszerrel hogyan tudnám feloldani a titkosítást, mert már nem szeretném titkosítva tartani?
-
Thusor
őstag
-
Thusor
őstag
Ubuntu Server 13.04 alatt hogyan tudom parancssorosan beállítani azt, hogy mennyi idő után menjen energiatakarékos módba a winchester? Illetőleg mennyi szerintetek az optimális idő?
-
Thusor
őstag
Empathyban ma azt figyeltem meg hogy az ékezetes karakterek helyett ?-et ír ki. Ezt hogyan tudnám visszaállítani? Eddig nem csinálta, most viszont a hosszú ékezetes betűket nem tudja kezelni.
-
Thusor
őstag
Linux szempontjából természetesen semmi szükségem sincsen rá. Itthon minden gépen ubuntu fut, kivéve a szerveren amin Windows szerver, de arra tettem vírusirtót. Azért szerettem volna a laptopomra is tenni, mert sokat mozgatok cuccokat a munkatársaim gépeire, amin természetesen windows fut. Nem szerettem volna azt, hogy a linuxomon megbújó kártevőkkel fertőzzem végig a céges gépeket.
-
Thusor
őstag
Liveról elindítottam a rendszert. Feltelepítettem a systemback programot. Elindítottam a programot be is csatoltam neki a boot partíciót, amikor visszalépek viszont nem tudom neki beszatolni a systemback mentett filejait, mert nem tudom kiválasztani ahol van. Egy piros X van a könyvtára előtt és nem engedi leokézni. Ilyenkor mit lehet tenni?
-
Thusor
őstag
Fel szerettem volna tenni az ubuntu 12.04.2-re a Nod32-t. Fel is települt, majd kérte indítsam újra a gépet. Ekkor ért a hidegzuhany. Azóta nem tud bebootolni az ubuntu, mindig kernel panic - not syncing hibával leáll és bedob text consolba. Friss rendszerről van systemback mentésem. Hogyan tudnám visszaállítani a rendszeremet? Arról nem volt szó, hogy a nod ennyire hazavágja.
-
Thusor
őstag
Amióta áttettem a dolgokat ramdiskbe, azóta kiütöttem a szoftverközpontot, illetve a frissítéskezelőt. Csak a synaptic képes frissíteni és telepíteni....illetve terminálból. Mi lehet a gond?
-
Thusor
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Köszönöm szépen. Igen jó sok cikket elolvastam ebben a témában. Most jutotam el oda, hogy végre így már szerintem jó lesz az ubuntu beállítása. Ha netalántán majd egy újabb release frissítésre adnám a fejem akkor feljebb tolom a méretét a /var/chace-nek. De úgyis csak LTS verzióra frissítek, most egyenlőre bőven jó nekem a 12.04 is. Mivel ez a laptop fontos munkaeszközöm így nem nagyon cserélgetem majd rajta az oprendszereket.
-
Thusor
őstag
Elolvasva egy halom cikket ebben az ügyben arra az elhatározásra jutottam, hogy így rendezem át a ramdisket:
/tmp 1024MB
/var/log 64MB
/var/tmp 128 MB
/var/spool 128MB
/var/cache 1024MBEnnyit beáldoztam a 8 GB-os memóriából, hogy ne szedje annyira szét az SSD-t az állandó írás. Elméletileg ezek azok a mappák amik nem számítanak az ubuntu esetében ha minden leállításkor törlődnek, a többire viszont szüksége van az SSD-n. Cáfoljatok meg ha valamit rosszul írtam volna.
hcl: Loggolást hogyan tudom kikapcsolni? Szerintem arra annyira nem lesz szükségem a későbbiekben...bár ezt majd még megálmodom.
-
Thusor
őstag
Fú, látom akkor itt nincs igazán egyezmény arról mit is érdemes feltölteni bele. No, akkor fussunk neki mégegyszer. Azt megcsinálhatom minden gond nélkül, hogy mondjuk 1 GB-ot lecsapva a memóriából áttöltsem az egész /var könyvtárat a ramdiskbe? Nem lesz gond, ha mondjuk minden újraindításkor törlődik a tartalma?
-
Thusor
őstag
Most olvasgatok utána ennek az SSD kímélésnek linux alatt. Vannak akik a /var/cache mappát is beteszik ramdiskbe. Szerintetek ezt is érdemes lenne betenni?
-
Thusor
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Igen ez most egy teljesen friss rendszer. Azért nem tettem külön a /home partíciót, mert ez egy laptop. Nincs mindig rajta a 320GB-os külső winchester, így a fontosabb adatokat az SSD-n tárolom, vagyis a dropboxban. A többi amit nagyon sokszor írok át, mozgatok azok pedig külső winchesteren. Így úgy gondoltam nem csinálok külön /home csatolást.
Van valami olyan program ubuntura amivel az SSD-t tudom kezelini, hogy mennyi ráírás történt eddig? Előtte windows volt rajta egy ideig, ott tudtam kezelni programmal.
-
Thusor
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
df ezt adja:
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda1 97G 3,7G 88G 4% /
proc 0 0 0 - /proc
sysfs 0 0 0 - /sys
none 0 0 0 - /sys/fs/fuse/connections
none 0 0 0 - /sys/kernel/debug
none 0 0 0 - /sys/kernel/security
udev 3,8G 4,0K 3,8G 1% /dev
devpts 0 0 0 - /dev/pts
tmpfs 1,5G 1,8M 1,5G 1% /tmp
tmpfs 1,6G 928K 1,6G 1% /run
none 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
none 3,8G 284K 3,8G 1% /run/shm
tmpfs 256M 848K 256M 1% /var/log
tmpfs 256M 68K 256M 1% /var/tmp
gvfs-fuse-daemon 0,0K 0,0K 0,0K - /home/hidvegi/.gvfs
/dev/sdb1 294G 63M 279G 1% /media/HDDEzek szerint akkor sikeresen felcsatolta a /tmp, /var/log és /var/tmp mappákat a ramdiskbe, összesen 2GB-ot adtam nekik.
noatime kapcsolóval van feltéve az SSD. Akkor nem kapcsolom ki a naplózást. Köszönöm szépen a segítségedet. Nagyon hasznosak voltak ezek az infók.
-
Thusor
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Köszönöm a válaszodat. Igen, most már én is rájöttem. Adtam neki egy újraindítást. Úgy néz ki most már jó lesz. Hogy tudnám azt megnézni, hogy mik vannak felcsatolva ténylegesen az ubuntuban? Valamint szerintetek a /var könyvtárat is érdemesebb lenne a ramdiskre tenni, valahol ezt olvastam hogy az is sokat terheli az ssd-t? Valamint az ext4 naplózása szerintetek mennyire terheli az ssd-t?
-
Thusor
őstag
Ubuntu 12.04-et SSD-re tettem fel, de az a gondom, hogy nem tudom hogyan is lehetne optimalizálni rajta az ubuntut. Próbáltam leírások alapján de eddig nem jött össze. Amit szeretnék: /tmp mappát áthelyezni egy 2 GB-os ramdiskbe, ebbe a rmadiskbe szeretném még a firefox cach filejait is áthelyezni, TRIM bekapcsolása, ext4 filerendszer miatt a naplózás beállítása. Le tudnátok nekem írni ezt szájbarágósan hogyan is tudnám elvégezni?
Saját magamtól elindúltam úgy hogy a TRIM-et megpróbáltam bekapcsolni az /etc/fsatb-ban nano szerkesztővel, majd pedig itt úgyszintén beleírtam a ramdisk létrehozását is. Majd elmentettem, kiléptem. Terminálban kiadtam a sudo mount -a parancsot de nem mountolta fel a /tmp-t a ramdiskbe. Gondolom akkor ezek szerint a TRIM sem kapcsolt be ha már a ramdikset sem hozta létre.
-
Thusor
őstag
Milyen programmal lehetne olyan szolgáltatást elérni mint a dropbox ubuntu alatt, mert van nekem egy Hp microserverem?
-
Thusor
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Köszönöm szépen, ezt jó tudni. Rákerestem synapticban, fel is telepítettem.
-
Thusor
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Megoldódott, köszönöm szépen. Visszatettem a 3.2-es kernelt és most már működik rendesen.
-
Thusor
őstag
-
Thusor
őstag
válasz
buherton
üzenetére
Azért frissítettem, mert sajnos a 3.2-es kernellel az i5-540m processzorom hűtése nagyon teker, melegszik. 3.7-es kernellel ez megszűnt. Azt javasolod, hogy szedjem le és inkább használjam az alap 3.2-essel?
Fire/SOUL/CD: Így is megcsináltam ahogy írtad. Továbbra sem jó. Szerintem az lesz a gond, hogy nem 3.2-es kernel van fent hanem a 3.7.1. Leszedem vissza 3.2-ig és megnézem úgy jó lesz-e.
-
Thusor
őstag
Így se lett jó. Újratelepítettem. Utána "sudo bash /opt/COMODO/post_setup.sh
Szépen lefut, majd beírom "sudo /etc/init.d/cmdavd restart"....de semmi, még mindig ugyanaz a hiba áll fent.Most jut eszembe. Az gond lehet ha én nem az alap kernelt használom 12.04 alatt, hanem frissítettem manuálisan a 3.7.1. kernelre?
-
Thusor
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Köszi szépen a segítséget. Így le tudtam szedni. Nem teszem fel újra. Linux alatt csak nem szedek össze valami veszélyeset.
-
Thusor
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Milyen csomagnéven szerepel, ami alapján dpkg-vel eltávolítható? Vagy van valami futtatható uninstallja?
-
Thusor
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Diagnosztika futtatásakor azt írja amit linkeltem képként. Azokat meg is csináltam. Gép újraindít de még mindig fenn áll a probléma.
-
Thusor
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Igen azt is megtettem. Újraindítottam az agentet. De még mindig ugyanazt írja ki, hogy nem tudta betölteni a filerendszer szűrő drivert.
-
Thusor
őstag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Nekem is furcsa volt...de mindegy, most már a lényeg, hogy működik
. -
Thusor
őstag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Letöröltem teljesen a skypeot és újra feltettem az ubuntu saját tárolójából, így jó a 4.1...de ha a skype honlapjáról letöltöttet telepítem akkor mindig leáll a skype.
-
Thusor
őstag
Ubuntu 12.04-en szeretném használni a skype 4.1 verzióját, de esélytelenül. Amint valaki hívna, vagy küldene filet, abban a pillanatban elszáll a skype és bezár. Indíthatom újra, amint megint hívnak újra elszáll. Mi lehet a probléma? Valaki tudja használni?
-
Thusor
őstag
Ubuntu 12.10 alatt a laptopom displayporton keresztül csatlakozik az u2312hm-hez. Csak 1024x768-at tud a 1920x1080 helyett. Hogyan lehetne rávenni, hogy működjön fullHD-n? Intel HD graphics integrált vezérlőm van.
-
Thusor
őstag
Gobi2000 un2420 wwan modult működésre lehet bírni ubuntu 12.10 alatt? Ha igen akkor hogyan? Valami szájbarágós verzió kellene mert nem vagyok linux guru.
-
-
Thusor
őstag
Van arról valami hír, hogy a következő Ubuntuban már javításra kerül-e a notebookok felesleges energiafogyasztása...gondolok itt arra, hogy sokkal jobban melegszik a gép ubuntu alatt mint windowson...úgy olvastam, hogy erre van már új kernel, de még nem került bele a 12.04 verzióba.
-
Thusor
őstag
Van nekem egy proliant szerverem amire ubuntu server 12.04-et telepítettem. Hogyan tudnám windows 7 alól elérni távoli asztallal, illetve hogyan tudnám megosztani a szerver egyik felcsatolását (/windows), hogy elérhető legyen hálózati meghajtóként?
-
Thusor
őstag
Egy 16 Gb-os pendrivera ráfér egy Ubuntu 12.04 server. Mennyire lesz érezhető a sebességén ha csak 10mb/5mb sebességű?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- OnePlus 8T – fazonigazítás
- Gyúrósok ide!
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Pánik a memóriapiacon
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- Thermalright Assassin X 120 V2
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R7 3800X 16GB DDR4 512GB SSD RX 9060 XT 16GB Zalman T3 Plus CM 650W
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G1 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760 i7 13700K 32GB DDR4 2TB SSD RTX 4080 16GB be quiet! 500DX Seasonic 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Green-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4169, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest