Aktív témák
-
-
-
-
floatr
veterán
válasz
ngabor2 #39688 üzenetére
Ezeket a lassulós dolgokat télleg nem értem. Minden egyes alkalommal ezzel a módszerrel telepítettem az újabb kiadásokat, és a natty-hez képest sokat gyorsult minden. A leggázosabb a natty-ben a login volt, elmentem közben KV-t főzni
A unity is frappánsabb lett, dehát ez szubjektív. Korábban sokat filóztam rajta, hogy mi legyen, mert én is nagyon hozzászoktam a paneles cucchoz. Egyrészt látható volt, hogy ennek az irányzatnak már annyi, az XFCE meg nem tud elég lenni, és ráadásul valóban kicsit unalmas a felület. A dokkokkal már korábban is szemeztem, de nem tudtam rávenni magamat akkor a huzamosabb használatukra. Azt lehetett látni, hogy a gnome shell-t legalább annyira fafejűen nyomatják, mint a kde4-et, meg azt is, hogy a unity-vel hosszútávú tervei vannak a canonicalnak. Mivel nekem sem a kde4 nem pálya, és a GS mesekönyv feelingje sem jön be, bepróbálkoztam ezzel a csodával, és meg tudtam szokni.
Most már használom olyan gördülékenyen, mint korábban a paneleket, és érdekes módon a család sem jött zavarban, amikor idetévednek a gép elé. Nekem ez egyre inkább amolyan műkifogásnak tűnik, hogy használhatatlan.Nem próbálkoztam azzal, hogy megállapítsam automatikusan ezeket a dolgokat. Egy txt-be összeszedtem 5 perc alatt, hogy mit kell telepíteni az alapon kívül, meg pár hálózati és egyéb beállítás, aztán belevágtam. Egyedül a chromium tárolt jelszavai vesztek el, de azokat visszaküzdöttem levelezés alapján
-
floatr
veterán
válasz
ngabor2 #39662 üzenetére
Nemánemá
teli vinyóra elég nehéz jól frissíteni...
Ha egy tanácsot elfogadsz tőlem, akkor használj több partíciót: egy /, egy home, és ha még használsz saját telepítésű dolgokat (én pl az /opt alá szoktam még dolgokat pakolni) akkor annak is. Egy rendszerfrissítés eltart több óráig, ráadásul több frissítés többször több óráig. Ezzel szemben a natúr telepítés 20 perc alatt megvan. Én a biztonság kedvéért live-ról bootolok először, és a home alatti könyvtárat elmozgatom telepítés előtt, hogy a rendszer tiszta lappal indulhasson, aztán amire szükségem van, azt visszamásolgatom. Még így is kevesebb vesződség, mint a frissítéssel így szopni.
-
-
válasz
ngabor2 #38338 üzenetére
Viszont ha több partícióból áll a rendszer, akkor az x kapcsoló miatt a gyökérre csatolt tartalmán kívül mindent kihagy. Ez nem ideális, ezért szerencsésebb akkor is az rsync használata, ahol meglehet adni kivételezendő elemeket.
Az átmásolt rendszered nem egyezik meg azzal amiből másoltad, ez teljesen világos, különben nem léptek volna fel a problémák. Javaslom, hogy még egyszer hajtsd végre a rendszer másolását, de ezúttal úgy, ahogy javasoltam. Nem muszáj formáznod a partíciót, de csapj hozzá egy --delete kapcsolót is. -
válasz
ngabor2 #38335 üzenetére
Ha a régi rendszer több partícióból állt, akkor az X kapcsolónak nincsenek jótékony hatásai, és amúgy is teljesen felesleges ebben a helyzetben.
Legközelebb javaslom használd a
sudo rsync -a /mnt/old/ /mnt/new
parancsot, pontosan ebben a formában.A hibaüzenetek szerint nem létezik a saját könyvtárad vagy nincs jogod belelépni, illetve nincs futtathatónak jelölve a /bin/bash fájl. Ezek szerint viszont teljesen ellett cseszve a rendszer.
-
válasz
ngabor2 #38331 üzenetére
a rendszerköltöztetés cp -ax-szel történt, majd, mivel sikerült 1 könyvtárba betenni a6 új / helyett, ezért egy kapcsoók nélküli
Itt hiba lehet az x kapcsoló, valamint a mondat másik fele, amit nem is értettem meg teljesen./etc/default/grub -> kommenteld ki ezt a sort:
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
majd futtass egy
sudo update-grub
parancsot.(#38332) pethYeti: Nem érdemes sehogy sem megadni, amit alapból betesz telepítésnél a helyére ikont, azzal rendben el kell indulnia. Ha kézzel hozol létre ikont, akkor pedig használd hozzá a krusader parancsot.
-
Siriusb
veterán
válasz
ngabor2 #38113 üzenetére
Úgy látom más is küzd a problémáddal: http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=9475506&postcount=3
Ellenben ez alaján műküdnie kellene még a könyvtárak átnevezésének is: http://www.howtogeek.com/howto/17528/change-the-user-interface-language-in-ubuntu/
-
válasz
ngabor2 #37639 üzenetére
USB csatoláshoz először is külön kell telepíteni az Extension Packot, másodszor pedig csak a csoportban kell benne lennie a felhasználónak hozzá.
Ez meg egy igen régi bug, én még Debian alatt találkoztam vele annak idején, de különösebben nem jártam utána és nem tudom, hogy mi a jelenség pontos oka. -
válasz
ngabor2 #34861 üzenetére
A pontos okát valószínűleg nem fogja itt tudni senki sem, főleg nem ennyi információból.
Én azt javaslom, hogy telepítsél egy frissebb Linux kernelt és teszteld egy ideig azzal is a dolgot, könnyen lehet, hogy pozitívan változik a helyzet.(#34862) V.Stryker: Igen, persze, hogy tudsz a véglegesre frissíteni. A héten csütörtökön jön a béta 2 is, utána pedig már csak két hét.
-
válasz
ngabor2 #32854 üzenetére
Elvileg van magától is 3D azzal a karesszal már Lucidtól. Érdemes lehet esetleg a xorg-edgers PPA-t felvenni a frissességért és a Gallium használatáért (csak frissíteni kell a rendszert).
-
válasz
ngabor2 #32256 üzenetére
Éppenséggel nem ismerem annyira a GRUB első változatát, de adok egy tippet.
sudo su
mount /dev/sda7 /mnt
mount --bind /dev /mnt/dev
mount --bind /sys /mnt/sys
mount --bind /proc /mnt/proc
chroot /mnt
update-grub
grub
find /grub/boot/stage1Amit kiad az kell most, pl.:
root (hd0,0)
setup (hd0)És elvileg kész.
-
válasz
ngabor2 #29768 üzenetére
Örülök neki. De jó is, hogy felhoztad a dolgot, mert közben eszembe ötlött, hogy ilyen sok kernel eltávolításánál nem túl előnyös a mostani megvalósítás (sebesség szempontjából), ezen lehetne még finomítani kicsit, hogy egyszerre szedje le az összeset, mármint, hogy ne külön parancsokkal. Rögtön állok is neki átírni, mondjuk nem nagy dolog.
Amúgy meg de lassú az Ubuntu kerneles csapata. Se a 2.6.35.1-est, se a 35.2-est nem fordították még le (legalábbis nem rakták még ki), aztán már itt a 2.6.36-rc1 is. Borzasztó, kénytelen vagyok ezt is magam csinálni, pedig minimum egy config fájl jól jött volna a 36-hoz. Így a 35-ösét használhattam, és egy csomó m-et meg y-t kellett nyomnom Enterek kíséretében.
-
válasz
ngabor2 #29738 üzenetére
A Rendszerment frissítő funkciójával ez könnyedén megoldható (ha a beállításoknál engedélyezve van a felesleges kernelek eltávolítása, de az alapból igen).
Egyébként meg esetleg a /etc/apt/apt.conf.d/01autoremove fájlból a NeverAutoRemove részből a "^linux-image.*"; kiszedése esetleg segíthet, de még sosem próbáltam, hogy valóban működik-e (főleg, hogy a headers nincs itt felsorolva, de mégsem szokta leszedni azokat sem).(#29741) hackeeeee: az a különbség, amit rögtön ír is ott:
duplex: 1 kimenet / 1 bemenet
output: 1 kimenet(#29744) hackeeeee: automatikusságról volt szó, így meg az lenne.
-
válasz
ngabor2 #29109 üzenetére
Hát, az egér áthúzásos eltűnés valóban fennáll néha, erre nem tudok gyógyírt, tényleg zavaró tud lenni, de annyira nem vészes azért.
A Nautilusos problémára a megoldást leírtam, igazából én sem értem, hogy mért kell megnyitni azt mikor bedugok egy pendrive-ot. Persze leginkább azért zavar, mert nemigazán használom a Nautilust, inkább a Krusadert.
De ha az zavar, hogy automatikusan csatlakoztat (bár nem hiszem, mert mintha ennek a hiányára panaszkodtál volna múltkor), az is kikapcsolható, aztán itt is csak egy kattintás a csatolás.Persze nem akarlak lebeszélni vagy ilyesmi, attól, hogy számomra nem annyira szimpatikus, attól még valóban jó lehet a KDE is.
-
válasz
ngabor2 #29107 üzenetére
Esetleg a megjelenés és eltűnés sebességével van problémád?
Nálam így van beállítva és így nagyon jó:
Alt+F2 -> gconf-editor
apps -> panel -> toplevels -> bottom_panel_screen0
hide_delay - 300
unhide_delay - 100Ezen kívül csak az alap méretével vannak gondok szerintem, de az is könnyen orvosolható.
Az USB-s csatlakoztatásnál meg ha az a probléma, hogy megnyílik a Nautilusban, azt kilehet kapcsolni.
apps -> nautilus -> preferences -> media_automount_open, pipa kivesz -
válasz
ngabor2 #29105 üzenetére
Más nem helyezd át az összes rejtett könyvtárat (Live rendszer), állítsad be a cuccost, majd másold vissza az előzőekben elmentett könyvtárakat de úgy, hogy ne írjon felül már létező fájlokat. Szerintem így a legegyszerűbb, persze pár egyéb beállítás is elveszik, de az alkalmazásoké megmarad. Ha nagyon nem jó, akkor meg vissza is csinálhatod az egészet egyszerűen.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #29077 üzenetére
egyre jobb... bebootoltam live cd-ről, bedugom a sticket, nem megy. bedugom egy másik usb-be, és megy
most megy a friss telepítés, 0-ról. már csak a notit kell rávenni, hogy a régi beállításokat, ami miatt nem ment, felejtse el. csak azt nem tudom, hogy erre hol és hogyan lehet rávenni (azt újratenni nem akarom).
mindkettő 10.04
-
válasz
ngabor2 #28203 üzenetére
Ha érzékeli a funkciógombot, akkor ez egy viszonylag egyszerű művelet. Most csak VirtualBox alatt néztem meg Live CD-vel, ezért angolul tom leírni.
System Settings -> Input Actions -> KMenuEdithez pipa és jobb egérgomb -> New -> Global Shortcut -> K-Menu Entry
Ráállsz az új cuccra -> Trigger, itt megadod a gyorsbillentyűt -> Action, itt betallózod a számológépet (Utilities -> KCalc)
Elvileg ennyi, csak le kell Applyzni és mükszik. -
ArGab
őstag
válasz
ngabor2 #27861 üzenetére
Nemsokára várható a Mint 9 KDE RC kiadása, én arra várok most, állítólag sokkal összerakottabb mint a Kubuntu.
És is váltogatok Gnome és KDE között, engem KDE alatt a lassú ablakkezelés idegesít és hogy akárhogy próbálkozom, nem tudok összehozni épkézláb betű élsimítást böngészőkben. Gnome alatt meg a pulseaudio (a Skype-os bemenetgond csak az egyik bajom vele).
-
törölt tag
válasz
ngabor2 #27854 üzenetére
hmm, az érdekes. mondjuk én pont örültem neki, hogy végre azt használja, mert mindkét itthoni gépen végre jól működik a hang linux alatt vele. pont ez zavar ekigga-ban, hogy az nem használ pulse-t, és más értelmes sip klienst ne mnagyon találtam eddig...
hackeeeee: mi nincs benne, ami a 4-esben benne van?
-
válasz
ngabor2 #27830 üzenetére
Alt+F2 -> gconf-editor
apss -> nautilus -> preferences -> media_automount
Ez alapból be van pipálva, ekkor, ha egy pendrive-ot bedugsz, elvileg csatolja automatikusan a rajta levő partíciót. Ellenőrizd le, hogy a pipa ott van-e, ha nincs, akkor pótold. Ha meg itt nincs probléma, akkor valami mással lehet. Mindenesetre nálam jól működik. -
totyax
aktív tag
válasz
ngabor2 #27808 üzenetére
És mondjuk a flashnak van hangja, pl youtube-on? Ha FF-ben pl. fut valami hangot adó alkalmazás akkor a hangerőikonon kattintva [ezt] látom. Neked ez megjelenik? Valószínűsítem hogy nem, ha meg igen, a hangerőcsúszkát lehet tologatni.
Amúgy google és pl.
firefox alsa sound
hoz egy pár találatot, miket lehet megpróbálni... -
totyax
aktív tag
-
-
válasz
ngabor2 #27777 üzenetére
Hát, most hirtelen 3 dolog jutott eszembe, ami megoldás lehet:
1. Kernel csere, lehet driver gond.
2. PulseAudio frissítés, lehet annak van problémája.
3. PulseAudio törlése és csak az ALSA használata. Az igaz, hogy ez kisebb kényelmetlenségekkel járna, de amúgy lenne hangja mindennek ugyanúgy. Még kevésbé erőforrás pazarlóbb is lenne.Az elsőt könnyedén meglehet valósítani, gyakorlatilag kockázat nélkül.
(#27780) ArGab: éreztem, hogy nem olyan egyszerű a dolog, gondoltam, hogy kell valamit kezdeni azzal a dynpm-mel. Én rápróbálkozom azonnal és beszámolok, bár igazából nálam nincs mit szabályoznia.
-
válasz
ngabor2 #27771 üzenetére
Előfordul ez a pendrive-okkal, ha nincsenek előtte lepucolva teljesen. Ezalatt értem azt, hogy új partíciós tábla, majd formázás. Én már csak így készítem őket, mert csak így 100%-os az eredmény.
(#27769) totyax: hát, ahhoz, hogy csak magadnak csatolódjanak fel egyes partíciók, ahhoz a helyedben én nem az fstabban rögzíteném a dolgokat, hanem írnék egy egyszerű szkriptet rá.
-
spammer
veterán
-
harry
veterán
válasz
ngabor2 #22747 üzenetére
Azt ugyan nem ismerem, de van a phatch (photo batch, vagy mi) progi, ami ezt csinálja. + jelre kattintva először hozzáadod az eseményt, pl. átméretezés, majd beállítod ennek a mértékét, illetve hozzá kell adni még a mentés eseményt (logikus módon). Utána tallózhatsz fájlokat vagy mappát, amiket felülírhatsz, vagy külön menthetsz. GUI-s progi.
-
Nkboy
senior tag
-
Nkboy
senior tag
válasz
ngabor2 #18930 üzenetére
Igaz, már régen kérdezted, de ha még érdekel itt a megoldás: - hogyan lehet rávenni, hogy bedugáskor automatice csatlakoztassa a pendrive-ot, ha nem is nyitom meg filekezelőben?
Ebben a tárolóban vannak olyan csomagok amiknél be lehet állítani az automatikus csatlakozást.
Pl.: plasma-widget-devicemanager, plasmoid-devicenotifier-automount
-
-
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
válasz
ngabor2 #18892 üzenetére
én az Aya plasmoid témát szoktam használni, emlékeim szerint az nem átlátszó
asztalra kitehető parancsikon:
ha folder view a desktop, akkor egy sima parancsikon a mappában, ha plasma desktop, akkor meg egy gyorsindító plasmoidot kell hozzáadni
ezeket emlékezetből írom, nincs KDE a közelben(#18897) Vikt0r
navigálj egy fájlkezelővel a a kicsomagolt driver helyére, jobklikk a könyvtárban (nem a fájlon), terminál nyitása itt, aztán./lexmark-inkjet-08-driver-1.0-1.i386.deb.sh
előfordulhat, hogy futtathatóvá kell tenni először, akkor jobklikk a fájlon, jogosultságok, futtatható bepipál
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #18878 üzenetére
no, asztalra áthelyezés megoldva:
a paneles dolgot meg megoldom úgy, hogy alul csak az asztalváltó maradjon, a többit meg felpakolom felülre.
(csak azért írom be, hogy megtaláljam: a panel átlátszóságát ki kellene kapcsolni. biztos ki lehet valahol...)
mod: érdekes, ha kiteszem a kickoff-ot a panelra, akkor tudok rá ikonokat pakolni.
-
Nkboy
senior tag
válasz
ngabor2 #18875 üzenetére
- sikerült felül is csinálnom egy panelt. ehhez akarnék hozzáadni gyorsindító ikonokat. alulra sikerült, de felülre nem.
Nézd meg nem e lett zárolva a panel. Csak rá kell "húzkodni" amit akarsz.
- szépen forog a kocka, nem szaggat, de pl. az alt-tab továbbra is csak az aktuális asztal cuccai között vált.
- áthelyezés asztalok között: húzásra még nem megy, de még nem is mélyültem bele.
Talán itt lehet beállítani? Nem biztos.
-
-
-
Speeedfire
félisten
válasz
ngabor2 #18711 üzenetére
elvileg ha rá tudod másolni a vinyóra és feltudsz rakni egy grup-ot akkor a grup menübe betudod állítani h az image fileról másoljon
a hogyan.org oldalon volt ezzel kapcsolatban egy cikk, a srác vinyóról telepítette fel az ubi-t
a cikkmás:
fel akarom telepíteni ezt php5-xmlrpc
de az apt-get az írja hogy: -
-
n0_gAboR
őstag
válasz
ngabor2 #18474 üzenetére
Nekem NVIDIA alatt a Compiz rendre rosszul detektalja a frissitesi frekvenciat (50Hz-re). A CompizConfigSettingsManager programban a General ful alatt ki kell kapcsolni az autodetektalast, es minimum a kijelzod frekvenciajara allitani.
Sokat fog dobni teljesitmenyben.
A vsync kikapcsolasa tovabbi sebessegnovekedest okoz. -
ngabor2
nagyúr
Aktív témák
Hirdetés
- Philips LCD és LED TV-k
- sziku69: Szólánc.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Gépész 3D tervezőrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- OLED TV topic
- Audacity - hangszerkesztés
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- További aktív témák...
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezeskonzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged