- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Örömkönnyek és üres kezek a TriFold startjánál
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- iPhone topik
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- OnePlus Nord 5 - lehűti a kedélyeket
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
Aktív témák
-
válasz
Speeedfire
üzenetére
top -d 60 >/home/.../top
meg folytatólagosan
top -d 60 >>/home/.../top
Ez ugye elvileg így tökéletes, és látszódik a memóriahasználat is, de a karakterkódolással gondok vannak...
Bár a
free -m -s 60 >/home/.../memusage
meg folytatólagosan a
free -m -s 60 >>/home/.../memusage
kimenete az szépen olvasható. -
floatr
veterán
Namost lehet h én maradtam le valamiről, de az audiograbber mint név egy cd->mp3 ripper progit takar, amire alternatíva pl a sound juicer. Ha bemenetről szeretnél rögzíteni, arra meg az ubi alap sound recordere a válasz, de itt egy kisebb lista. De ha kicsit kutakodsz, akkor gyanítom h még kisebb parancssoros, pythonos bizbaszokkal is összefutsz; ha kicsit barkácsolni akarsz, akkor ott van a pyaudio néhany baziminimál példával, amit egyből lehet használni is.
-
floatr
veterán
válasz
üzenetére
Na ez az, hogy a karmic release live-val sem volt SEMMI gondom. Aztán install után szépen jöttek a gondok, meg gondolom ahogy "javították" a hibákat. Először a dvd drivere ontotta magából az eseményeket (CPU 50%-on) -- jelzem lemezt írni azóta sem tudok így -- ezt a disable-polling-al leküzdöttem. Aztán egyszer csak megszűnt a telefonya támogatás.
A hup-on olvastam h a lucidba integrálták az iphone-os drivert, meg pár alkalmazást rágyúrtak, hogy kezelje, és valljuk be még egy reménykedésekkel teli félév kezd a végére érni, hogy tán javítanak hibákat, és nem integrálnak újakat. Egy VM-ben fut a KDE változat, gyanakodva bökdösöm, egyelőre nagy hibája nincsen...
Amúgy kerestem rá megoldási lehetőségeket, de sehol egy árva fórum-hozzászólás nem szólt arról, hogy ilyenkor hogyan leheljek életet a connection-be.
-
Speeedfire
félisten
meglehet valahogy oldani h a top kimenete illetve a memória használat kimenete egy log fájlba íródjon pl 1 percenként? akár cronnal is érdekelne
még mindig restartol a router transmission alatt, úgy néz ki h kb 500-700 mb letöltés után csinálja ezt csak még mindig nem tudtam rájönni h miért
az os: openwrt -
mzx
senior tag
Masik kérdésem: ezt már kérdeztem régebben azt'szem, sorry, ha igen,
és nem emlékszem a válaszra:
Képes a Wine fertőződni (windows -os virusokkal, trojaiakkal)? -
mzx
senior tag
válasz
Kendek
üzenetére
Tudtommal a népszeru aduacity is hangszerkesztő és -grabbelő, de úgy rémlik, valaki szerint az is erőforrásigényes. Szóval én is utánanéztem, de azert érdeklodom a topicban linuxos audiograbber iránt, mert alacsony erőforrásigényű érdekel.
Köszi egyébként hogy utánanéztél te is .
-
PuMbA
titán
válasz
body007
üzenetére
Értem,akkor csak meg lesz nézve 9.10-zel is (mod: 9.10-es driverrel viszont nem megy a hardveres gyorsítás,így értelmetlen az egész,mert ugyanott tartunk,mint az open driverrel),ha nem megy 10.04-gyel. Még van egy esély ,mert ubuntuforumson azt írták,hogy ha a xorg.confba kikapcsoljuk az Xrandr-t akkor a xorg.conf ModeLine-ját fogja használni a driver és nem áll neki találgatni valami olyat ami nem is működik.
-
Én azt írtam amit tapasztaltam kettő HD4xxxx-es kártyával, 9.10-en. Fogalmam nincs milyen drivert tölt le (béta/nem béta, milyen verzió) de tökéletes megy. Azt meg korábban tapasztaltam (8.04, 8.10, 9.04), h más az AMD-től letöltött, mivel az nem ismerte fel a monitort és nem ajánlott fel annyi felbontást (de ezt valószínűleg azért mert nem ismerte fel). De ezt már lejjebb leírtam

-
Beírtam a Szoftverközpontba, ki is adott egyetlen találatot, a neve Audex. Bár KDE környezethez van, ezáltal nem biztosítható az a nagyon kis erőforrásigény, de más egyszerűen nincs, vagy csak rosszul kerestem.
(#24686) PuMbA: 10.04-ben sem lesz másként, mert most belerakták ezt a szintén béta drivert, aztán úgyis csesznek majd frissíteni. Szóval amint megjelenik, el is lehet felejteni, és érdemesebb az AMD oldaláról leszedni. Nekem azzal nem voltak különösebb gondjaim, de most már bőven megvagyok a nyílt meghajtóval is.
-
PuMbA
titán
válasz
body007
üzenetére
De nem megy.
Nem hiszem,hogy csak úgy kivesznek egy felbontást a driverből. Egyébként meg a 9.10-ben egy beta ATI driver van (ha gugliban rákeresel a verziószámára akkor látszik - 8.660) az Eszközmeghajtóknál és semmiben sem különböznek az AMD oldaláról letölthetőektől,hiszen az Ubuntu nem ír AMD drivert és nem is módosítanak rajta. -
mzx
senior tag
. . . sokadik UP
(idemásolom, hátha igy figyelemfelkeltőbb
):Audio grabbelő alkalmazások közül milyet ajánlatok, ami egyszerű és alig eszik CPU-t és RAM-ot?
(Tehát egészen egyszeruen csupán szerenték egy progit, amivel lehet felvenni wav-ba bármi hangot VALÓS IDŐBEN, ami a hangkártyámon bemegy/kijön.
Magyarán számitogep általi hangfelvétel, ha úgy tetszik.)_ K I E G: nagyobb eséllyel akadok válaszra, ha egy általanos mediatopicban teszem fel e kérdésem?
Mekkora a valoszinusége, hogy egy olyanban is megfordulnak linux felhasználók? 
-
Sweet Lou 6
addikt
Üdv.!
Gondom van az OpenOffice 3.2-vel. Felvettem ezt a repot, majd frissítettem a rendszert. Frissítés után jól is működött. Aztán restart után nem lehet elindítani, mert "Segmentation Fault"-ot dob. Próbáltam újratelepíteni, nem használt, és még el sem lehet távolítani, mert az openoffice.org-filter-binfilter 139-es hibakóddal elszáll eltávolítás közben. És ezért downgradelni sem tudok 3.1.1-re.
Van valami ötletetek, hogy lehetne újra OpenOffice-om? -
J97
tag
válasz
body007
üzenetére
Mindegy, marad egyelőre a nyílt driver! Volt fent 9.10 -es is. Azzal is ugyanez volt a probléma ahogy PuMbA is írta, csak akkor még annyira nem foglalkoztam azzal, hogy linux alatt használjam a gépem HTPC képességeit. Pedig jobb lenne! Már a hangminőségbeli javulás miatt is a winhez képest és persze a színek is jobbak. Mondjuk az is érdekes, hogy az fglrx driverrel a színek elmásznak. Fakóbbak és a fekete is inkább szürkésebb. Mivel a hardveres video gyorsítás sem működik megfelelően ATI -val így tulajdonképpen végül mindegy is, hogy fglrx alatt nem megy a natív felbontás. Egyelőre jegelem a dolgot! Majd még a munkahelyi gépemen kipróbálom a hw video gyorsítást kíváncsiságból, azon 9.04 van fent. Jó az aláírásod!
Én is ugyanezt hallom, azzal a különbséggel, hogy nálam a proci borul a vga -m vállára, hogy szálljon már be a video dekódolásba! 
-
EmberXY
veterán
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet azt beállitani, hogy az egér görgős gombjával történő kattintás után egy „görgetőmenü” jelenjen meg, aminek a segitségével minden irányba gyorsan lehet görgetni, a sebessége aszerint gyorsul, hogy milyen messze viszem a kurzort a menü középpontjától..Windows alatt használtam ezt a funkciót, de itt hiányolom..
Ez valami beállitás kérdése, vagy valami progi kell hozzá? Az egér beállitásainál nem találtam erre utaló dolgot, ha valakinek volna valami ötlete, annak örülnék.
Köszönöm előre is.
-
kozyadam
tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
amit linkeltem oldalon, ott van egy letölthető dokumentum, 4 MB, az azt mondja, hogy egyszerűen kézzel is lehet konfigolni, ha beírod böngészőbe a 192.168.1.1 címet. felhasználó név admin, jelszó admin.
ha tudod reseteld a routert és kapcsold be. ha működik, akkor próbálj meg kábellel rácsatlakozni. elméletileg mennie kéne. akkor be lehet állítani a vezeték nélküli beállításokat, aztán már wifiről is működhet.
-
kozyadam
tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
a routernek van egy gyári IP cím beállítva. ezt a hozzá kapott leírásban megtalálod. ha nincs hozzá leírás, akkor keress használati utasítást a neten. ha ezt a címet beírod a böngészőbe, akkor egy webes felületnek kell bejönnie, ahol tudod konfigurálni az eszközt. a belépéshez általában szükség van felh. névre és jelszóra. ezután is a kézikönyvben érdeklődj.
-
-
válasz
HollyBoni
üzenetére
Bedugod a hálózati kábelt és ellenőrzöd a kapcsolat meglétét, vagy vezeték nélkül csatlakozol. Elindítod a böngészőt, majd beírod a helyes címet, például 192.168.2.1, vagy 192.168.1.1, vagy valami hasonló lesz. Beírod a felhasználónevet meg a jelszót, aztán elkezded a konfigurálást.
-
Én meg a lucid felett siklottam el
Akkor úgy van ahogy Kendek írja (vagyis sehogy), passzolom. Rakj fel 9.10et, azzal mennie kell 
(#24654) PuMbA: én úgy tapasztaltam, h jobb a menüből feltenni. Valamiben más lehet az AMD-től letöltött, az nekem se ismerte fel a kijelzőt (rég próbáltam), de a felbontások rendbe voltak (annyi, h csak pár db volt választható, de benne volt a tv-é). Azt mondjuk nem vágom, h frissíti e magát, mindjárt ránézek milyen verzsőn van fent (lassan fél éve raktam fel a rendszert a 9.10 megjelenésekor)
-
HollyBoni
veterán
Helpnekem!
Szeretnék ubi alatt konfigolni egy routert,de sajna nem megy úgy ahogy írják.Hogy tudnám megcsinálni?Asus rt g32 ilyen routerem van.
-
hackeeeee
Jómunkásember
L300-2CE noti alatt van a jelenség.
Lényegében annyi, hogy ha terhelve van a procit, akkor van amikor felpörgeti a hűtőt, de utána viszont IDLE-ben nem veszi vissza, tehát elég "zajos" marad a gép. A másik eset, ami mostanában van az, hogy nem is tekeri fel a hűtőt terhelés határása, és restartkor meg kb. forró levegő jön ki a gépből. Tehát valami gond lehet a ventivezérléssel.
Win alatt pedig tökéletesen működik.
-
floatr
veterán
Nojó, kezd lassan elegem lenni a szarakodásból. USB-n keresztül két telefont sem tudok csatolni (többet nem próbáltam). Egy K750i-t meg egy samsung GT-I5700-at. Sehogy
dmesg, lsusb -- semmiKorábban még valami volt, még korábban meg ment tökéletesen. Most meg szar az egész, xp-vel meg megy...
Kezdem azt hinni, hogy szándékosan cseszik el a még működő dolgokat is. -
pokey
csendes tag
Lehet már tudni, hogy mikor jelenik meg az értelmes hiúz?
Szerk.: Megvan. Még egy hónap... Pedig már jöhetne, mert a Win 7-et is újra akarom rakni.
-
PuMbA
titán
válasz
Kendek
üzenetére
"Egyébként próbálkozhatsz régebbi kiadással is, esetleg ott kevesebb probléma lenne vele."
Én tettem föl az AMD honlapjáról drivert HD3200-hoz ,de nem volt választható az 1360x768. Most az NVIDIA kártyámmal simán benne van az 1360x768 a felbontások között (és még sok másik is ami az AMD CCC-ben nincs benne),pedig nem is támogatja a monitorom.
-
Azt felesleges letöltened is, az előbb írtam, hogy nem kompatibilis a rendszerrel. Ami most a tárolóban van, az a 10.4-es Kata előzetes kiadása, a 10.3-as nem működik még.
Szerk: jah bocs, látom elolvastad.
Egyébként próbálkozhatsz régebbi kiadással is, esetleg ott kevesebb probléma lenne vele. -
J97
tag
válasz
body007
üzenetére
Bocs, elsiklottam a kérdés felett! apt-get -tel installáltam. Megpróbálom az AMD oldalról letöltött driverrel is, hátha! Bár Kendek fórumtárs írta, hogy kompatibilitási gondok léphetnek fel. Ha ez sem megy, akkor marad a nyílt driver egyelőre, ahogy Vladi is mondja. Más választási lehetőségem úgy sem lesz.
-
-
Vladi
nagyúr
xvba: elvileg támogatott fglrxszel*. De rossz a prognózis.
Ami alternatíva a nyílt driver**, de az még nem támogatja ezt. Valszeg sose fogja. Marad a nyers cpu erő.* jek ááá pfuj...

**óóó jeh...
(#24646) sheratan:
Nekem krómium sokkal fürgébb linuxszon.

(#24628) hackeeeee:
melyik hűtő és mit csináltál?
(#24621) tildy:
Milyen fájlrendszeren jójány? Rossz előérzet...

-
J97
tag
válasz
body007
üzenetére
Újabb fejlemények a felbontás állítással kapcsoaltban! Kezd érdekessé válni ez a dolog! Az általad írt xorg.conf -ot is kipróbáltam. Simán bemásolva az eredmény semmi! Nem támogatott üzemmód, szerintem ilyenkor a gép a szabvány hd ready felbontást akarja megetetni a TV -vel (1280x720), ezt a TV D-SUB -on nem támogatja. Beleírtam ebbe a xorg.conf -ba a Modeline "1360x768" és Option PrefferredMode "1360x768" sorokat, hogy kikényszerítsem az 1360 -as felbontást. Nos ez sikerült is, elég érdekesen. Jelentem a TV 1360x768 -as felbontáson dolgozik annak megfelelően, ami a xorg.conf-ban van. Lekérdeztem a TV menüben az infoval. Node, itt jön a hideg zuhany, a desktop felbontása 1280x768. Tehát jelnleg a TV a 1360x768 -as üzemmódban dolgozik, de ez a szerencsétlen ATI driver továbbra sem képes támogatni a desktop megjelnítését ebben a felbntásban. Tehát jelenleg széthúzza az 1280 as képet 1360 -ra. A felbontásoknál a listában még mindig nincs benne az 1360 továbbra sem. Kérdés, lehet e olyat, hogy az fglrx et lehúzom, és installálás előtt belebabrálok valamelyik konfig fájlba, amiben megadom neki ezt a támogatott felbontást akárcsak, mint az egy másfél évvel ezelőtti wines catalystok esetében, vagy a jelnlegihez valamilyen módon ezt hozzáadni.
Ha úgy lenne felesleges pénzem, mint ahogy nincs, a 4650 -est lecserélném egy jó kis nv GT220 -ra. Értem én, hogy windows és az otthoni felhasználók 80% windows OS-t használ, de ettől függetlenül szerintem az ATI nem engedhetné meg magának, hogy a lniuxos felhasználók igényeit figyelmen kívűl hagyja és kiadjon valami félkész vacakot. Többek között gondolok itt a hardveres video gyorsításra is (xvba). Apropó valakinek sikerült már rendesen működésre bírni ezt a funkciót? Állítólag ATI csak 4000 -res szériától támogatja ezt linuxon, a 3000 -es széria tulajdonosai ha meg ezt ki szeretnék használni linux alatt elmehetnek kapálni!
-
törölt tag
igen, csak a szokásos google-nagytestvér hisztire gondolok

közben eszembe jutott, hogy esetleg az Epiphany-t is megpróbálhaod, ez is webkit-es böngésző, és elvileg kicsit egyszerűbb a kezelőfelülete a Chromiumnál.
illetve azt a weblapot meg kéne nézni mondjuk letiltott flash mellett, hogy mennyire használható, és akkor esetleg lehet kapcsolgatni.
-
-
mzx
senior tag
Audio grabbelő alkalmazások közül milyet ajánlatok, ami egyszerű és alig eszik CPU-t és RAM-ot?
-
mzx
senior tag
válasz
üzenetére
Köszi neked is a választ.
Értem, tehát betölti a flash animaciokat, aztan a hardvertől fugg, mennyire birja el azokat._ _Kérdéseim:
- Milyen kémkedésre gondolsz? Van annak valami speckó jellege, vagy csak a szokásos, google-os, microsoft-os, jogvédőszervezetes stb. dolog?
- Egy bizonyos oldal nagyon kellene nekem, de Javát használ,
ami még nem lenne gond önmagában a CPU terhelésre nézve a P3-as gépemen (más javás oldalak lazán futnak FF-on nálam, ubiban is , xp-ben is), de van egy gyanum, hogy flash-eket is indít
(sajnos nem értek ehhez, nem tudom, mely animációk számitanak flash-esnek egy adott weboldalon). Lehet, hogy mivel ha flash is van rajta, a Java használatával EGYÜTT már a Firefoxon mulik, hogy terheli CPU-mat, és létezhet más browser, amin a kérdéses, website-n futó alkalmazás lazábban fut?
Nagyon jó lenne egy ilyen, számomra, mert az, a Firefox-on képtelen normalisan futni, ubi alatt.
(WindowsXP-men még nem teszteltem, de ott minden gyorsabb - ez P3-as gépen feltűnő.)Mzx
-
harry
veterán
-
harry
veterán
válasz
kozyadam
üzenetére
Hát, nem tudom igazából, még nagyon az elején vagyok. Igazából nem is tudom, miket lenne érdemes így elkészíteni. Illetve azt sem, hogy most legyen külön valamilyen vezérlőegység a különböző funkciókhoz, vagy PC-ről menjenek dolgok, esetleg netről legyen vezérelhető, stb... De pl. szívesen csinálnék ilyet, hogy locsolórendszer programozás, világítás állítás (leginkább távirányítóval: lámpák, redőny/függöny, stb), kamera élőképe/mozgásra rögzítés... meg nem tudom, mi jöhet még szóba.
Lehet kéne ennek egy topic :-P Vagy melyikbe illene ez a téma leginkább? -
klambi
addikt
szevasztok!!
Backtrack Linux-ról valaki halott, valami torrent hozzászólásban kaptam hogy wifi-töréshez ajánlották!

-
A tartalmi változás után a csapat úgy gondolta, hogy egy apróbb külső változás is ráfér az oldalra, ezért született meg a már látható külső. A külső változás remélhetőleg nem csak esztétikailag nyújt újdonságot, hanem ezáltal használhatóbbá, átláthatóbbá válik a tartalom is.

Jó olvasgatást kíván a Full Circle Magazin magyar fordítócsapata
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Siriusb
üzenetére
Lényegében annyit, hogy vagy odatekeri egyszer a ventit, és akkor onnantól kezdbe nem is veszi vissza, csak restartkor, vagy azt, amit mostanság vettem észre, hogy nem tekeri oda a hűtőt terheléskor, és restarkor meg kb. forró levegő jön ki a gépből, mert akkor ugye odatekeri a hűtőt..Szal lényegében sz@rul szabályozza a ventit. Toshiba L300-as noti.
-
kozyadam
tag
Sajnos nincs tapasztalatom az MCE Linuxxal, sőt az automatizálással is csak elméleti szinten foglalkoztam még. Te eddig milyen programokkal próbálkoztál? Esetleg IP alapú, vagy Powerline megoldáson gondolkozol? én eddig az X10et néztem, ami az erősáramú vezetéket használja (elég kevés utasítást tud, de kezdésnek megteszi, és plusz tyúkbelezés sem kell.)
-
harry
veterán
No, valaki, MCE linux tapasztalatok? Vagy egyéb, lakás távvezérlésével kapcsolatos vélemények, tippek? Mit, mivel, hogyan érdemes csinálni?
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ez a ventivezérlés dolog kezd egyre érdekesebb lenni, van amikor oda sem tekeri a hűtőt, és restartkor meg lényegében forró levegő jön ki a gépből....
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Kendek
üzenetére
Már megcsináltam, csak elfelejtettem említeni.

Mármint úgy értem, rögtön a partícióbuzerálás után. A hibaüzit azután írta. De ha sudo nautlius akármikönyvtárt indítottam, akkor korábban is voltak hibaüzenetek, amik mondjuk zavaróak, de látszólag attól még jól működött a fájlkezelés.
Pl. most erre a következőket dobja:
sudo nautilus /media(nautilus:5325): Eel-CRITICAL **: eel_preferences_get_boolean: assertion `preferences_is_initialized ()' failed
** (nautilus:5325): WARNING **: No marshaller for signature of signal 'UploadFinished'
** (nautilus:5325): WARNING **: No marshaller for signature of signal 'DownloadFinished'
** (nautilus:5325): WARNING **: No marshaller for signature of signal 'ShareCreateError'
Initializing nautilus-gdu extension
Nautilus-Share-Message: Called "net usershare info" but it failed: A „net usershare” a következő hibát adta vissza: 255: net usershare: cannot open usershare directory /var/lib/samba/usershares. Error Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Please ask your system administrator to enable user sharing. -
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Egy ilyen parancsot futtass le azért, hátha segít (már korábban is ajánlottam):
sudo chown -R "felh.név" /home/"felh.név"(#24623) kozyadam: neked akkor inkább egy Wubis telepítésre lenne szükséged. Kipróbálásra, ismerkedésre az nagyon is jó, aztán ha megtértél akkor mehet külön is.

-
kozyadam
tag
Sziasztok!
Jelenleg Win7 fut a gépemen és szeretném kipróbálni az Ubi 9.10et is. Egy darab 320GBos lemezem van, ami fel van vágva 50GB rendszerre és maradék adatokra. Mindkettő elsődleges partíció. A rendszeren van kb 10 GB szabad hely, az adaton pedig 14. A rendszerre szeretnék telepíteni, de nem szeretném lezúzni róla a Windowst.
Milyen megoldást tudnátok ajánlani? Ha felteszem az Ubit, akkor mindkettő opr. elérhető marad?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Kendek
üzenetére
Igen, tényleg nem volt olyan nagy wasistdas, mint amennyire tartottam tőle eleinte.
Csak eddig nem nagyon volt időm babrálni ilyesmivel, most viszont rászántam magam.
De azért volt egy kis kockázata, hogy nem fogja home-nak látni a home-ot
Köszi amúgy a korábbi biztatásokat, úgy már könnyebben bele mertem vágni.
Amúgy most az tűnt fel, hogy a Helyek menüben nincs ott a Képek, Dokumentumok, stb. könyvtár linkje. Nem mintha annyira hiányozna (egyébként viszont fájlmentéskor és egyéb esetekben látszik ott bal oldalt a navigációs ablakban, és jó helyre mutat).
Meg kaptam egy ilyen hibaüzenetet:Bár a Nautilus megnyitásakor Terminálban korábban is kaptam hibaüziket, egyelőre nem vágom, miért, őszintén szólva még nem volt időm utánanézni.
-
tildy
nagyúr
fakkk....
Eclipseben lehoztam egy reposytorit, gondoltam bekenhayzja a konyvtarat ahova leszedem. Hat nem, felulirta a teljes konyvtarat, igy kb ket heti munkam veszett el. vissza tudom valahogy hozni a fileokat, amik abban a konyvtarban voltak? -
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Gratulálok! Ugye, hogy nem is kellett volna ennyi időt várni vele, ez egy viszonylag egyszerű művelet volt, igazából semmi kockázattal.

Na fiúk, felraktam én is ezt a pre 10.4-es Catalystot, ala fglrx 8.721-et, de nem sokáig bírta, pár perc után csináltam inkább egy teljes rendszer-visszaállítást. Én nem tudom, hogy ezek mit csinálnak, de igazán több energiát is belefeccölhetnének a driver fejlesztésébe.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire
üzenetére
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Kendek
üzenetére
Köszönöm, sikerült!

Most már szépen szétparticionáltam, és a működő Ubi alól írok.Leírom, hogy csináltam, hátha másnak is lesz hasonló gondja.
Ubuntu 9.10 Live USB.
A /home partíció UUID-je 98b0cde2-0fa7-4e4a-8812-662393b7e309, csak hogy egyértelmű legyen, és ne kelljen mindenhol átírnom.
tar-ral egy állományba csomagoltam az egész /home partíció tartalmát:
tar -cf home_part_mentes.tar /media/98b0cde2-0fa7-4e4a-8812-662393b7e309/GPARTED: (továbbra sem értem, FixY67 kolléga miért említette, hogy GParted felejtős, szerintem tökéletesen alkalmas egy ilyen jellegű feladat elvégzésére...
)
-korábbi /dev/sdb5, majd extended partition (/dev/sdb4) eltávolítása,
-új max. méretű extended partition, azonbelül két megfelelő méretű logikai partíció létrehozásaEkkor a particionálást követően az "új" /home partíció ugyan maradt /dev/sdb5, az UUID-je azonban megváltozott, és mivel nem volt kedvem a korábbi /etc/fstab-ban bogarászni, és átírni a régi UUID-t az újra, ezért inkább a régi UUID számát adtam meg az újonnan létrehozott partíciónak is:
UUID megváltoztatása a korábbira (UUID=98b0cde2-0fa7-4e4a-8812-662393b7e309):
tune2fs /dev/sdb5 -U 98b0cde2-0fa7-4e4a-8812-662393b7e309Ezt követően a File-Roller GUI-s archívumkezelőt elindítottam:
sudo file-rollerÉs egyszerűen kibontottam ide a korábban létrehozott home_part_mentes.tar állomány tartalmát az "új" /home partícióra.
Ezt követően restart, majd immár a "normál" Ubuntu a bootoláskor ellenőrizte a fájlrendszert, és meglepődésemre újraindította a gépet, aztán ismét egy ellenőrzést hajtott végre, majd elindult az Ubuntu, és azóta eddig még gond nélkül működik.

-
-
J97
tag
válasz
body007
üzenetére
Azokon a gépeken a TV DVI/HDMI kábellel van csatlakoztatva vagy D-SUB kábellel? Mert elképzelhető, hogy ha HDMI-vel van, akkor az fglrx ki tudja olvasni a TV EDID információkat, amiben szerepel a támogatott felbontás. És ezért működik. D-SUB kábel esetén viszont nem szerepel az 1360x768 a támogatott felbontások között. Ezt kéne valahogy belekókányolni az fglrx meghajtóba. Egyébként nem tudom van-e olyan, aki még emlékszik rá, de a régi windowsos ATI Catalyst meghajtókkal is volt hasonló gond. Ha analógról volt hajtva a TV az 1360x768 -as felbontás szintén nem volt a támogatott felbontások között. A windowsos driver installálás előtt kellett egy konfig fájlba belebuherálni ezt a felbontást. A munkahelyi gépemen egyébként gond nélkül működik az 1360x768 fglrx-el. Ebben egy mobility HD4330 található ami ugye, mint ahogy az lenni szokott a notik esetében DVI-n kapcsolódik a noti képernyőjéhez. Ennek a gépnek a xorg.conf .-ja közel azonos az általad belinkeltel.
-
törölt tag
nekem a chromiummal az a bajom, hogy (most próbáltam) ugyan azon oldalakat megnyitva kétszer annyi ram-ot eszik, mint az FF. utóbbiban nálam alapból noscript+adblock, de ezeket kiiktatva is ugyan ez a helyzet. az FF 4 oldalnál 56MB, az chromium majdnem 100MB. pár hónapja még volt olyan, hogy 10 oldalnál 6-700MB-t is megevett a chromium/chrome, míg az FF 150MB-t. nem mindegy.
(#24613) upszilon
ha az USA-ból rendeled, vagy valaki elhozza neked, akkor jó, különben meg én kb. arra számítok, amit leírtam.
-
törölt tag
válasz
upszilon
üzenetére
38e valóban nem lenne sok érte, csak sajnos ez úgy működik, hogy ami 200$, az az EU-ban 200€, plusz a k-k-eu-i kereskedők még megtolják vagy 20%-kal. lásd az apple gépek árait. így nálunk 60e alatt nem nagyon lesz, szerintem. ráadásul megy majd a reklamáció, hogy hát "miért Linux van rajta?"
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
upszilon
őstag
-
törölt tag
a pluginek sebessége nem igazán függ a böngészőtől. a flash példáján kiindulva úgy tudom, hogy amikor ilyen tartalmat nézel, akkor a böngésző csak betölti ugyanazt a plugint, amit a firefox, vagy az opera is. tehát ebben nem lesz igzaán sebessségkülönbség.
amúgy én tudom javasolni a Chromium-ot, ez ugyanat, mitn a Chrome, csak az open source és fejlesztői változat, viszont nagyon stabilan működik, már sok hónapja ezt használom és semmi gondja. a PPA-ból könnyű feltenni: Chromium daily
illetve ott van még az Iron browser is, ezt a Chromium kódjából építgetik, csak nincs benne az esetleges google-os kémkedős dolog, meg kiszedték, amit feleslegesnek találtak. -
mzx
senior tag
hali
Java-t és flash-t is használni tudó alacsony CPU igényű böngészőre van szükségem. Melyiket ajánljátok?
(Használok olyan oldalakat olykor , melyek Mozillán Javát/Flasht működtetnek, de iszonyuan belassulnak, ezért kellene egy light-os böngésző is.) -
Nem tudom, h raktad fel az fglrx-et de a legegyszerűbb módja menüből a zárt meghajtók engedélyezése. Nálam 4850en, haver 4830án tökéletes (nálam hd ready-ben, nála full-ban). Itt az én xorg.conf-om:
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
DefaultDepth 24
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Default Device"
Driver "fglrx"
EndSection -
J97
tag
Üdv!
Adott egy asztali PC egy Ati Radeon HD4650 es VGA -val, rajta Ubuntu 10.04 aktuális változata. Egy LE32S62B LCD TV monitorként. Elsődleges monitorként egy D-SUB VGA kábellel csatlakoztatva.
OO ATI driverrel a natív 1360x768 -as felbontás rendben is van. Mihelyst felteszem azt a drágalátos fglrx -et a ez a felbontás elérhetetlenné válik.
Gondoltam én, akkor hajrá xorg.conf buherálás következik. Xorg.conf -ba a Monitor szekcióhoz felvettem a következőt a megfelelő helyre:
Modeline "1360x768@60" 84.50 1360 1392 1712 1744 768 783 791 807 +Hsync +Vsync
Ezek az értékek a TV -m paraméterei által számolt értékek, amit [ennek] segítségével határoztam meg.
A következő sorban ezzel hivatkoztam is erre a módra, hogy legyen olyan szíves és ezt használja. Option "PreferredMode" "1360x768@60"
Ez nem vált be, az eredmény mindig a TV által megjelenített Nem támogatott üzemmód üzenet.
Kipróbáltam mi van ha a Screen sectionben kérem meg szépen a gépet ennek a módnak a használatára, eredmény ugyanaz.
Ez után kipróbáltam a neten megadott hasonló TV típushoz való értékeket, szintén semmi. Majd végül az OO driver által használt mode értékek következtek és minő meglepő ezzel is ugyanaz a végeredmény.
Ezekből levonva a következtetést az fglrx fütyül arra, hogy a xorg.conf -ban milyen modline értékeket adtam meg, ő azt nem kívánja használni.
Mihelyst az Option "PreferredMode" "1280x768" -ra módosítottam láss csodát megjött a kép is, természetesen ebben a felbontásban, ami elfogadhatatlan, hiszen nem ez a TV natív felbontása.Nyilvánvalóan azt a nyamvadt fglrx -et más módszerekkel kell rávenni az 1360x768 as felbontás használatára. Ebben szeretnék segítséget kérni tőletek!
Egyébként ez az egész cirkusz azért lenne lényeges mert szeretném beizzítani a drága jó kis ATI kártyám hardveres videó lejátszási képességeit linuxon. Volt már kísérlet erre is. Természetesen ez sem járt sikerrel. Hang volt, de kép az nem. Egyáltalán fog ez működni ATI -val?
Most, hogy a drágalátos ATI programozó branchnak hála kihúztam a mókázást hajnal 2 -ig és reggel kelni kell fél 6 kor, hogy indulhassak dolgozni, nyugodalmas jó éjszakát kívánok mindenkinek!
-
Speeedfire
félisten
hp 6910p notin van 9.10-es ubi és ha wifin csatlakozok folyton villog a wlan jelen mint az ethernet port
ezt nem lehet valahogy kikapcsolni? win alatt csak világít -
dbius
veterán
válasz
ZCoyote
üzenetére
hm, lehet, hogy alapból ki van kapcsolva, elég rég telepítettem már ubuntut és mostanában a tűzfalat sem piszkáltam.
CPT.Pirk eszembe jutott valami: Nekem windows xp alól voltak problémáim a kapcsolódással az ubuntuhoz. Ki kellett kapcsolnom a kapcsolat titkosítását ubuntuban, csak utána tudtam kapcsolódni windows alól vnc-vel. (ezért inkább átálltam titkosított kapcsolatra - openssh - putty - vnc kombinációval)
Aktív témák
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- PlayStation 5
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Stargate
- Kellemes karácsonyi ünnepeket!
- Mozilla Firefox
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Óra topik
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 i5-1245U 14" FHD+ 16GB 1TB 1 év teljeskörű garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4160
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- LG 45GS95QX - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Nem hiszem,hogy csak úgy kivesznek egy felbontást a driverből. Egyébként meg a 9.10-ben egy beta ATI driver van (ha gugliban rákeresel a verziószámára akkor látszik - 8.660) az Eszközmeghajtóknál és semmiben sem különböznek az AMD oldaláról letölthetőektől,hiszen az Ubuntu nem ír AMD drivert és nem is módosítanak rajta.
):
Én is ugyanezt hallom, azzal a különbséggel, hogy nálam a proci borul a vga -m vállára, hogy szálljon már be a video dekódolásba! 

Bocs az OFF-ért, de tényleg zsír...
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
)