- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rawulf
őstag
válasz
martonx #95951 üzenetére
Például az én alaplapomban ha a második m.2 slotba pci-express ssd-t (nvme) teszek, akkor a 6-ossal jelölt PCI-express slotba nem tehetek semmilyen kártyát, de ha sata m.2 ssd-t teszek bele, akkor a Sata5 és Sata6 portokra nem köthetek semmilyen eszközt.
Egyébként pont az nvme ssd-k miatt adtak már ki nem egyszer bios frissítést az alaplapokhoz.
Sajnos egy típuson belül is lehetnek eltérő SSD-k attól függően, hogy milyen alkatrész (memória/vezérlő) van a gyárban.
Egyébként tixem leírásából is látszik, hogy még az sem mindegy, hogy milyen processzor van az alaplapban! -
SirRasor
addikt
-
Gergello
addikt
válasz
martonx #95803 üzenetére
Első pillanattól kezdve az.
Hybrid az lehet jó (nem a Suzuki-féle butított, hanem a rendes).
Nem hiányzott az elektromos autó. Úgy, hogy majd itt mérgez az akkugyár, úgy meg főleg nem.Itt így is szinte sivatag van már.
Ellenzék se áll bele a kút témába, városi embernek lényegtelen.
GÁZármiért nem csökken
stb. stb. -
SirRasor
addikt
válasz
martonx #95803 üzenetére
Plusz valahol olvastam, hogy az akksik miatti túlsúly miatt hamarabb szétmegy a futómű és gyorsabban kopik a gumi.
Pölö egy átlag kocsi valahol 0,9-1,2 tonna között van. Tesla Model S majdnem 2,2 tonna. A nagyon könnyű és pici Model 3 is 1,8 tonna
Arról nem is beszélve, hogy a pluszsúlyt plusz energia mozgatni. -
ShadowX
őstag
válasz
martonx #95710 üzenetére
Hát akkor reménykedj tovább...
mert ez nem fog változni. Ezzel a propagandával nagyon ráéreztek, hogy is mennek a dolgok itthon.
Szomorú amúgy, hogy ide jutottunk, de akkor bizony a TB-t se kéne vonni a fizetésekből, hanem hagyni eldönteni az embereket, hogy mit akarnak. Oh, wait....hogy azt sem tudják. -
-
lorcsi
veterán
válasz
martonx #95577 üzenetére
ezzel szemben volt régen a Trattoria...az milyen király hely volt
ok, ez útba esik, fotókon az ételek is jól néznek kiezt a makkos bisztrót néztem már, de nem mertem bemenni...olyan fura az a matricázott kirakat
kb. mennyiből szoktatok megkajálni?fortuna bisztró nekem kissé kiesik, de ha arra járok észben tartom!
TX!zsotesz81:
kösz, a jövő héten adok neki egy esélyt..hátha nekem is bejön -
veze
őstag
válasz
martonx #95477 üzenetére
Köszi az infot, egyelőre most nem érint mert a második félévet csinalja már az érintet ( itt is volt felvételi, szakmai ismeretek + angolból még külön is, a szakmaira egy hónapos előkészítő volt egy záróvizsga szerűvel, a keret meg volt határozva és a legeredményesebbekből válogatták össze mert többszörös volt a tuljelentkezes ,félév utan két vizsga volt, egy a képzést végző cégnél, és egy államilag akkreditalt vizsga.(ez egy másik helyen) Elmélet volt, meg 3-4 feladat leirva, hogy mit szeretnének belőle kihozni, és arra kellett valamit összerakani, ami lefut a teszten hibátlanul. a legjobb eredményt elérők kb 10% -a mehetett tovabb a (támogatott) második félévre. A végén megint lesz két vizsga az előzőek szerint.
Ez sem Szeged hanem főváros.. ez van. Az oktatás szinvonalát nem tudom megitélni, ugy tünik komolyan veszik -
-
Rimuru
veterán
válasz
martonx #95436 üzenetére
Ottani kultura szerint, sprintzaras elotti:
- 4. nap: 4 in progress ticket - nyugi mind le lesz zarva
- 3. nap: 4 in progress ticket - nyugi mind le lesz zarva
- 2. nap: 4 in progress ticket - nyugi mind le lesz zarva
- utolso nap: 4 in progress ticket - nyugi mind le lesz zarva
Sprint zaras: 4 in progress ticket - nyugi mind le lesz zarvaEzt 1 ember hozta ossze
-
csoszogi
tag
válasz
martonx #95436 üzenetére
Teljesen más területen dolgozok, de indiaikkal is kapcsolatban vagyok/voltam, nem is egyel. Egyrészt, az egy akkora ország, hogy teljesen más képzést kapnak, máshogy néznek ki más a habitusuk attól függően honnan jöttek, milyen a vallásuk stb.. Kb annyira, mint egy spanyol meg egy finn. A képzési rendszerük valóban teljesen más, sokszor jönnek papírokkal, hogy ők valamit elvégeztek, és akkor kiderül, hogy OKJ-s szintű, online tanfolyam volt, aminek nem igazán tudsz utánamenni. A nemet mondással egyetértek, nem mindegyik tud nemet mondani. A nőkre nem igazán hallgatnak, volt hogy megkértek, ugyan mondjam én(férfi) mert akkor megcsinálja, de volt akinek ez nem volt gond. Meg azt is tapasztaltam, szeretnek más tollával ékeskedni, ha valami ötletet adtam, már úgy prezentálta a főnök felé, mintha az ő ötlete lenne, de ezt is tapasztaltam magyarral is. Összességiben azt tudom mondani, hogy kevés baj van velük, minden nációval más típusú probléma van.
-
ShadowX
őstag
válasz
martonx #95415 üzenetére
Nekem a kedvenceim azok, ahol a hibajegyem mellé csatolok egy részletes doksit, amiben print screenek és az error is benne van. Erre azzal kezdi, hogy mi a problémám...
Aztán oké, megértette és most időt kér, mert megvizsgálja. Majd eltelik 2-8 hét és visszajön egy olyan kérdéssel, hogy zárhatja -e a hibajegyem...mondom ember, meg sem oldottad, miért zárnád. Na akkor felhívna...rendben. Első kérdése, hogy akkor mi is a gond pontosan.
Puff eltelt 1-2 hónap az életemből. Rendben, most tényleg megértette, de majd keres, mert ezt bizony analizálni kell. Mondom jó, 3 napja van, aztán megyek a feletteséhez. Jajj, azt ne. 3. nap kiszámolja itt mikor van lehetetlenül éjszaka és akkor keres...na mindegy, nagy nehezen összehozom a meetinget vele, ahol azt mondja megoldotta. Mondom mutasd koma...bemutat egy olyan megoldást egy olyan problémára, amit nem is kértem és a nyitott hibajegyemtől teljesen eltérő. De ő zárná a hibajegyem, mehet akkor? Mondom melyik része nem érthető annak, hogy nem? Elmagyarázom immár harmadjára mi a gondom, erre azt mondja átrakja másik csapathoz a jegyemet. Mondom neeeeem cimbora, ezt a xart te generáltad, te is fogod megoldani, 24 órád van. Persze közben már másik, értelmes emberrel (nem indián) rég megoldottam a problémát, de azért izzadjon csak.
Erre ad egy olyan megoldási javaslatot, ami baltával vágós módszer és másik 3 csapatnak okozok vele kárt...reménytelen. Aztán még van pofa azt kérni értékeljem a szolgáltatást...megtettem.
-
ShadowX
őstag
válasz
martonx #95409 üzenetére
Teljesen ismerős. Kb. minden ezredik indiai képes valamire, a többi az hihetetlen nagy marhaságokat tud csinálni. Ugyan nem IT, de multinál dolgozom és SAP-t kell supportálniuk, de vicc milyen ötletekkel jönnek elő néha.
Mikor mondom neki, hogy nem kellene, akkor meg jön a 4-6 hétre elvonulás és a nem válaszolás.
De biztos megérte spórolni valamennyit, mert továbbra is a normális csapat, aki kézen fogva kísérgeti őket, hogy ne csináljanak hülyeséget. Így nagyon ki sem bukik a hibázásuk.
-
SirRasor
addikt
válasz
martonx #95405 üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy rengeteg trágya kódot láttam már (részben magamnál, bár én legalább az optimalizálásra figyelek..), ami egy "AI asszisztens" segítségével nem probléma.
Stylewars_kp pl: hardweres kolléga mindig kelleni fog, aki cseréli a tárolókat, szervereket, szünetmenteseket stb...
Bár ott is van olyan irány, ami kb. olyan, mint a lego, tehát kb. akárki elvégezheti. X év múlva lehet, hogy már ilyen lesz mindenhol.
Illetve még az kell hozzá, hogy a felhő olcsóbb legyen, mint pl: egy kisvállalatnak tartania egy Synology NAS-t, ami kiszolgál mindent. -
veze
őstag
válasz
martonx #95362 üzenetére
Velem egyszer fordult elő, hogy egy családtagom szépkártyájával akartam (sokadjára) egy bizonyos boltban fizetni, ahol is az épp pénztárban dolgozó munkaerőt akkor láttam ott először..
Azt mondja nem fizethetek ezzel a kártyával mert az nöi névre szól, tehát biztos hogy nem az enyém..Kérdem, és a terminal amin lehuzza, az látja ezt az apró különbséget?? a válasz, hogy az nem, de ő látja... Ja , mondom, nem lehetne ideküldeni azt a pénztárost a kasszába, akinél egész évben fizetzni szoktam ezzel? vagy nem kell a boltnak a bevétel? -
tisn
addikt
válasz
martonx #95363 üzenetére
brutalisan hangzik
a problema hogy a lanyom mar 18 es nem fer bele a gyerekfogaszat 2 eves varolistajaba. mar ezer eve irtam az exemnek, hogy intezze az ingyen fogszabalyozast, de persze lesz@rta. mindket gyerekemnek meg iszonyat csalek a fogai, szoval kell.
a legfontosabb tanacsom, hogy soha ne hazasodjatok, de ha igen, ne hagyjatok az asszonyt valni, mert szoporoller a gyerekeknek
-
válasz
martonx #95353 üzenetére
Lehet már kiókumláltam, de megerősítést kérnék.
Van egy kártyám hozzá. Hivatalosan nem lehet, de azt rebesgetik, hogy odaadhatom a családtagnak és tud vele fizetni a gyógyszertárban!? Tud így működni praktice?Azt már megtaláltam, hogy milyen számlát kell kérnie akinél nincs a kártya. Most faragok nekik egy kis kártyát az adatokkal.
Azt is megtaláltam, hogy a maszek klinikáknak kell szerződni az EP-vel. Majd nézem a listájukat.
Azt nem értem pontosan, hogy mit lehet elszámolni és mit nem. Jó lenne a rizstejemet, gyógyvizet de úgy vettem ki, hogy azokat nem lehet.
Mi van az étrendkiegészítőkkel (vitamin, stb)? -
tisn
addikt
válasz
martonx #95356 üzenetére
20% adojovairast kapsz, es van felso hatar. nalam az ep egybol levonja a befizetes egy reszet.
iden nem volt szjam, igy csak a tavalyi navos utalas 20k-ja ment, befekteteseikbol 5300ft, es levontak 3500ft-ot mindenfele koltsegek
a brutto hozam tehat kb 2% a benn levo penzre.
szerintem csak ugy eri meg, ha abban az evben amikor berakod a penzt el is koltod. (mivel az adojovariras 20%, abbol levonnak jo parat, ~15% koruli lesz a tied kb, az meg egy allampapir hozam jelenleg)
amikor alacsony a kamat jobban megeri, de akkor is erdemes minel elobb elkolteni.
iden en is rakok be tobb penzt, azert mert van szjam sajnos
, es fogszabalyzo kell a kolkoknek.
-
vizslakutya
senior tag
válasz
martonx #95235 üzenetére
Köszönöm a jótanácsot
,de tényleg nem szeretnék beruházni másik laptopba,tablet pedig van itthon 3 ,de nem szeretem őket használni.(ráadásul,azok sem frissülnek)
Sokan és sokat segítettek,nekik ezúton is köszönöm,ha minden igaz holnap jön az SSD,be lesz rakva, aztán meglátjuk mit ad ki a gép.
(Tudod ebben a korban,mint az enyém,már óvatosan lépeget az emberke,remélem Te is egyszer elérsz ide,ahol picit már nem annyira fiatalos,tettrekész a gondolat ,meg a mozgás,jó egészséget kívánok neked,legyen szép a napod)
-
SirRasor
addikt
válasz
martonx #95042 üzenetére
+1
Én csak pici progikat írok bent, de azt vettem észre, hogy VS2021 (CE) (2019 volt, de egyszer csak kérdés nélkül felfrissült..) elég sokat vakarózik indulásnál...ha kilépek, akkor konkrétan 1 percig semmit se tudok csinálni a géppel, még kattintásra se reagál (Ryzen 5 3400G+16 GB RAM meg valami olcsó M2-es SSD).
2019-es még hasított, úgyhogy ez valami új "feature"EDIT: amilyen SSD-sebességeket írtál...atya ég, lehet fektetnem kellene ilyenbe? Az 500 MB/sec-től még a mostanid is eléggé messze van, nemhogy majd az új 13000/8000-asaktól. Bár gondolom a lapnak is támogatnia kell..most megnéztem és a 16x-os az PCI-E 3.0 (bár GPU-Z 4.0-át ír ki), a 4x-es meg PCI-E 2.0. Picit le vagyok maradva
Ja akit érdekel, itt vannak a sebességek:
"A PCIe 2.0 x2 slot is only ~1GB/s, so closer to 800MB/s after overhead" - ezt mondjuk nem értem. Nem 4 GB/sec a fenti táblázat szerint?
-
SirRasor
addikt
válasz
martonx #95022 üzenetére
"PCI-E 5.0-ás SSD-k megjelenésére várok még" - ennyire dobni fog a teljesítményen? Nem lesz ott kapásból más bottleneck, amitől kissé fölösleges lesz bevásárolni?
Nekem egy mezei SATA3-as Samsung 860 Pro van a gépben és nem érzem lassúnak, pedig csak ~500/500 MB/s-es.
Munkahelyi gépben M2-es SSD van, papíron nagyobb átviteli sebességgel és picit, de érezhetően lassabbAsszem jókor fejlesztettem gépet. Kb 3 éve Ryzen 5 3600 (6 mag 12 szál)- 65k, 25k alaplap hozzá, 40k-ból kijött 32 GB ram is...a mai napig tökig elég
Pár hete lecseréltem a GTX 1060-at egy RX 6700 XT-re (50-ért elment a régi, 150 volt az új), most megint nem kell 5 évig hozzányúlni (~5 éves volt a 1060-as).
-
macilaci78
nagyúr
válasz
martonx #94948 üzenetére
Az élet számos területére befolyást gyakorol a politika, nehéz ettől mentes témát találni.
Abban szerintem te is egyetértesz, hogy a tanári fizetés karcsú. Gondolom, abban is, hogy nem csak a tanári pálya van alulfizetve. Ha kicsit utánanézünk, akkor lejön, hogy a jelenlegi inflációval nagyon kevés olyan szakma, hivatás van, ahol a jövedelem változása lépést tud tartani a kiadások szintjével. És ezt még mindig politikamentesen lehet kijelenteni, ahogy azt is, hogy ez így nem jó.
A politika ott kezdődik, amikor jönnek a teóriák, hogy min, hogy kéne változtatni. -
Gergello
addikt
válasz
martonx #94939 üzenetére
Tanárokra értettem, nem a diákokra ! Dicsérendő hogy diákok próbálkoznak, de az elkészült képek alapján túl jó a hangulat, bulis. Ez nem tüntetés, még szinte demonstrációnak sem mondható, inkább flash mob.
Tanárokról az a véleményem, hogy amelyik befogja a pofáját egy alamizsna fizetés emelés ÍGÉRETÉRE (fidesz már rájött, hogy elég csak ígérni a pénzt) az egy áruló.
/Nagyon érdekes, hogy eddig magamon kívül 1 embertől hallottam csak ezt a véleményt egy műsorban. Többiek nem mernek véleményt mondani. Ez a látszat ellenzék is a szokásos módon egy f.szszop......)
Bármilyen politikai műsorban megnézed a tanár szakszervezet (
) képviselőjét első mondata a bér. Sz.rnak rá az oktatás színvonalára.
Azt már mindenki elfelejtette, hogy pont ugyanazok a jellegű emberek mentek tanárnak, akik vasutasnak is ?
Az már jobban tetszik, amit a szikra mozgalom csinál. Nézzenek meg a diákok azokról a tüntetésekről egy videót.
Fideszt érdekli, hogy hajnal 2-ig kempigeznek a Lánc-hídon ? Dehogy. 1-2 hülyét megszivatnak, aki épp nem tud közlekedeni.
Ott kell tüntetni, ahol fáj.
-
ShadowX
őstag
válasz
martonx #94927 üzenetére
Nem csak a tanárok, de szemmel láthatóan a lakosság 95%-a szerint is minden a legnagyobb rendben van az országban. Néha van ezért-azért kis hőbörgés javarészt olyanért ami épp személyesen érinti az embereket (pl. pont akkor kell 6-12 hónapot várni egy orvosi vizsgálatra, amikor neki kéne) de ettől eltekintve semmi. Traumatizált és beletörődöm népség lett a magyar.
A tanárok sem lógnak ki ebből a sorból.
-
csoszogi
tag
válasz
martonx #94927 üzenetére
Szerinted, azok a tanárokat akik most tanítanak nagy része nem jó. Erre írtam, hogy ezekhez hordjuk a gyerkőcöket magánórára, ott meg jók? És igen mindenhol vannak kóklerek. Nálunk az áltsuliban, fél év alatt kiderült ha nem volt jó a tanár, a rosszak fél max. egy évet húztak ki: tanári kar, vagy a szülők elégedetlensége miatt röppent.
Közben azt mondod mégiscsak a Vasváriból felvettél egy szuper tanárt...de azért ő is csak visszamegy tanítani, mert elhivatott affelé is.
Lehet nem fogalmaztam világosan: Hozzá téve ez a saját véleményem, szerintem jelenleg a tanerő felosztható, akik profitálnak a jelenlegi helyzetből, jó mert van állásuk, de magánórákkal jóval többet keresnek (talán ők lehetnek az általad említett 95% ? nem hinném..). Mint írtam van ez a kereslet-kínálat a magántanárra. Vannak a kóklerek akik mindenhol vannak (ők vajon hány %-a a teljes tanerőnek ??).És van az elszánt tanerő aki hivatásként tekint erre, és mindent elkövet, hogy jobb legyen maga az oktatás, ezeket rugdossák most ki stb. ők mennek véleményt nyilvánítani. Hogy ez hogy oszlik meg, biztos nem csak 5%, akinek nem jó ez a helyzet és tenni is akarnak valamit. És igen, van egy bizonyos fokú megfélemlítés is, volt szalámizós technika is, én is összerúgtam otthon a port, mikor azt kezdték el mondani mennyit keres egy tanár, és egész nyáron otthon van stb...mikor mondtam, ez hazugság, vagy akkor menj tanárnak lapítottak. Pedig ha lenne társadalmi szolidaritás, amit kiöltek belőlünk, akkor meglenne az az áhított tömeg. És a gyerekek tudják érzik ezt, azért is állnak ki a véleményük mellett.
Részemről ennyi, majd meglátjuk mit hoz a jövő, de addig amíg nem lesz széles megbecsülés a társadalom részéről, marad ez a helyzet, hurcolásszuk a gyerkőcöket egyik magánóráról a másikra, és égetjük a benzint.
-
csoszogi
tag
válasz
martonx #94915 üzenetére
Kicsit megkésve...érdekes kommentfolyamot indított el ez az egész, a fölösleges benzinfogyasztásból kiindulva
Leírhatnám én is honnan jöttem mire vittem. 35 ezres város saját gimi (1989-1993-ig) spec osztály. OKTV-n rendszeresen taroltunk, 2-3 ember az országoson, 1-2 az első tízben, én egyszer 2. lettem semmi különóra, csak a suli. Reál tárgy. Aztán tovább, egyetem stb...
De nyelvből szar voltam. Azért írtam egy plusz központit egy másik reáltárgyból, hogy ne kelljen nyelvből érettségiznem. Én voltam abban a teremben a legnyugodtabb
. Egy feladatnál hibáztam, de a gimis tanárom se jött rá, mi a hiba, ezért odaadta nekem én meg rájöttem...mindegy rég volt.
A felségem/fiaim nyelvből jók: 15 éves középfok angol, 19 éves felsőfok angol (Deák A osztály) és csak tanóra, lusta disznók minimálisat készültek a nyelvvizsgára, több osztálytársuk is megszerezte a nyelvvizsgákat már, ugyanígy semmi extra óra. Igaz kéttannyelvű áltsuliba jártak, de azért, mert az van közel....Ezt írod:
"Nem, kettő magán tanárhoz hordjuk / küldjük a gyerekeket (3 tantárgy), és képzeld idén nyáron mindketten felmondtak a főállásukban, mondván, hogy ehhez a szarhoz amit közoktatásnak hívnak nem asszisztálnak tovább.Ráadásul napi 4 de maximum 6 órányi magán tanítással megkeresik a főállású tanárként kapható fizetés dupláját. "
Ebből nekem megint csak az jön le, hogy akik benne vannak ebben(tanárok) tudják, hogy rossz a helyzet, de nem változtatnak rajta, mert nekik is jó, úgyis lesz olyan szülő aki jobbat akar a gyerekének, ezért hozzájuk hordja jó pénzért (gondolom számlát nem ad...). Igazi piac: kereslet-kínálat. Akkor kinek is érdeke, hogy bármi is változzon? Egy röpke közvéleménykutatás a fejesektől, és ők is ezt látják, hogy ááá itt semmi baj, a rendszer megoldja magát..
Igaz ez a másik ágazata is, ami szintén ilyen sikeres sőt egyre sikeresebb, legalábbis úgy nőnek ki a maszek fogászatok meg egyéb centrumok, mintha ültetnék őket...Pont az az elhivatott tanerő, akik még így is próbálnak tanítani és kivonulnak véleményt nyilvánítani, hogy változzon már valami mert ez nem jó ami most van, és a gyerekek is érzik ezt. Majd kérdezd meg, hogy a kiugrott tanerő mit szól ehhez, tesz-e valamit, vagy csak örül a profitnak.... Mi szülők, ehhez nem érthetünk, mert nem ez a szakmánk, csak a végeredményt látjuk, és max. támogathatjuk őket, többféle módon is. De az nem támogatás, hogy lesz*rom, van pénzem majd hordom magántanárhoz. Így tényleg egyre nagyobb lesz az a bizonyos olló, és marad Rákóczi meg Jókai (ami kell, csak nem ennyi)... És igen: mindenhol vannak kutyaütők, minden szakmában.
Ezen kicsi mikrokutatáson is lehet látni, amit eddig ide beirkált mindenki, hogy általános recept nincs mi a jó tapasztalat oktatás terén. Van minden mint a bazárban..
tisn: A végtelen magolásnak egy eredménye lesz: mikor leteszik eléd a tananyagot az egyetemen, hogy akkor ezt a következő zh-ra, akkor nem fo*od össze magad a mennyiségtől.
-
tisn
addikt
válasz
martonx #94921 üzenetére
felesleges. ahogy nezem a lanyomon meg a baratnoin (o ugye sagvaris, baratnoi egy resze onnan, masik radnotibol), hogy nem azert nehezek ezek a sulik, mert olyan magasa szinvonal (kepzett, jol motivalt tanarok, magasabb szintu tananyag, stb.), hanem extra mennyisegu magolassal, otthoni faszkodassal vegletekig terhelik a gyerekeket. semmi ertelme nincs, csak el vannak baszva a gimis evek.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
martonx #94915 üzenetére
Szüleim mindkettőt látták, pedig mondom, 1 év van köztünk.
Nekem a matek szak könnyen ment, egyszerűen ragadt rám. Bekerülni se volt vészes, főleg mert egy tét nélküli matekversenynek hittem. Akkor sejtettem, hogy súlya van, mikor öcsém felvételizett gimibe. WTF, ilyen tényleg van?Mi 17-en kezdtük az osztályt, 23 fő volt a max létszám, 20-an érettségiztünk. Volt, ako 8.-ban, többen 9.-ben jöttek, mások távoztak iskolán belül, vagy akár iskolát elhagyva. Azért háromnegyedünkről elmondható volt, hogy a matematika érdekelte, odafigyelt. Volt, akinek tanulnia kellett, vagy kellett volna az ötösért, de senkiről sem mondható, hogy buta lett volna.
Még arról a srácról sem, aki szó szerint bukdácsolt nem csak matekból, hanem pl töriből is, rengeteg igazolatlan hiányzás, stb. Őt az anyja kivette a Radnótiból, átment a Krúdyba, kicáló cukrász lett belőle 4-es, 5-ös jegyekkel. Az érdekelte, és mivel nem volt buta, könnyen is ment neki.
De volt olyan osztálytársam is, aki latin, történelem szakos egyetemi docens ma már. Végigvitte a matekot, Kocsi Illésnél azért a törit is lehetett tanulni (felvételire elég volt) és Dr. Tóth Sanyánál a latint is átlagosan heti 3 órában 6 éven keresztül, ami azért messze több, mint a szokásos.
Sokan közülünk valamilyen mérnök, közgazdász, vagy valami infós lett. A két legkomolyabb koponya viszont matematikus.Öcséméknél más volt a helyzet: 36 fős osztály, rengetegen a helyi elit csimotái, politikusok, jogászok, celebek 8akkoriban nem így hívtuk), vállalkozók elkényeztetett, sznob gyerekei. Tóth Ferenc tanárúr nyugdíja erre ment rá. Meg mi csak 20-an voltunk, sokkal könnyebb ilyen kis létszámú osztállyal dolgozni, észrevenni, ha egy-egy gyerek elkalandozik, visszaterelni az órára.
Annak ellenére, amit írsz a jelenlegi Radnótiról, azt látom, hogy az országos listán egyre lejjebb csúszik. Így se rossz, de na... Feleségem viszont Budapesten a Fazekasba járt és ez a suli megőrizte tanulmányi presztizsét. Az anyja itt tanítja a spec matekos osztályokat. Feleségem általános tagozaton járt, PhD vegyészmérnök, gyógyszergyárban technológiát fejleszt. A családjából sokan jártak a Fazekasba, mindkét testvére, 4 unokatestvére. Közülük 3 tanári diplomát szerzett, az egyik elméleti fizikus, egy informatikus, egy pedig idén érettségizett angol szakon (tanulmányait nem a Fazezakasban fejezte be), aki a Mekiben próbálja megtalálni magát.
Mindenestre feleségemmel megbeszéltük anno, ha a gyerekünk szakmunkás akar lenni, teljesen elégedettek leszünk vele. Egy villanyszerelő, vagy kőműves mi pénzeket leakaszt ma? 18-20 évesen kikerül az iskolába szakmával és gyakorlattal a kezében. 5-8 év alatt szerez tapasztalatot, képzi magát, majd vállalkozást alapít, segédmunkást vesz fel, újabb 5-8 év alatt kinevel maga mellé mestert, 40 évesen leteszi a szerszámot, ő onnantól főnök.
Tanuljon nyelvet, tanuljon, képezze magát folyamatosan, merjen a munka, az élete után menni, ha messzire kell költöznie, akár a határon túlra a boldogulásáért, vagy boldogságáért, menjen. -
tisn
addikt
válasz
martonx #94915 üzenetére
Anno én is Radnótiba jártam
Viszont szólok, hogy ami 30 évvel ezelőtt simán elő tudott fordulni, az manapság a tökéletesen lehetetlen kategóriába tartozik. Radnótiba kétféleképpen lehet bekerülni:
1. a gyerek egy tényleg igazi zseni, ami mellé komolyan motivált is a tanulásra (ilyen is van, de ez 30 fős osztályonként 1-2 gyerek)
2. a szülők az egyke gyereküket 5 éves kora óta logischool-tól kezdve minden létező fejlesztésre, külön órára (napi 4-5) hordják. Ezt hívják intenzív szülőségnek szakszóval.
bocs, ez igy nem igaz
mindket gyerekem felvettek volna felveteli alapjan a radnotiba (lanyom kem-bio, de o a sagvariba ment vegul, de pontja eleg volt a radnotiba is; fiamnak csak az irasbelije alapjan mondom, szobelire el sem ment a radnotiba (nem akart odamenni, megbolondulni))
mindketten csak utolso evben jartak felveteli elokeszitore
fiam amugy focizik, szoval a sok fejelestol mar sokkal butabb lett, mint mikor kezdte az altsulit
-
quailstorm
félisten
válasz
martonx #94915 üzenetére
2015-ben végzett Radnótis osztályban (sajátomban) több volt a zseni, meg a csóró zseni, mint a szülők által eszetlen módon tolt gyerek. Hogy azóta ez mennyire változott, nem tudom. A osztályos voltam, aminek a fele kémia, fele matek-fizika. Én felvételi előkészítőre egy darabra se mentem el. Magántanár is már a Radnótiban kellett mert nem bírtam a tempót. De ott is jobbára BSc vagy MSc hallgatóktól tanultam, mindössze egy matektanár volt ténylegesen végzett pedagógus és középiskolai tanár.
Amit írsz, az inkább általánosban volt jellemző. Radnótiban a kevés lemorzsolódót kivéve azért mindenki dolgozott keményen magától is. Viszont aki nem volt annyira tehetséges vagy elszánt, az be sem akart kerülni a Radnótiba, vagy csak valahogy elvegetált miután a szülei beerőszakolták pl. a 6 osztályosba. Mindössze egy olyan általános iskolai volt osztálytársam van, aki menet közben váltott a Radnótiba, mert kevésnek találta a másik iskolát (asszem Kőrösy), pedig ő is azt mondta, hogy na oda nem mert ott kihajtják az embert.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
martonx #94907 üzenetére
1-6 osztályban Békés megyei kisvárosban jártam iskolába, tök átlagos vidéki suli, semmi spec. De az iskola jól felszerelt volt, eleve "új" épület (kb 15 éves, hőszigetelt, hővédő, sötétített ablakokkal), fizika laborral (imádtam), számítógépteremmel (Commodore +4 és 16, '95-ben).
Jött egy lehetőség, jelentkezni lehetett levelezős matekversenyre, nagynéném gimis matektanár volt, segített. Végülis kiderült, hogy a Radnóti felvételije volt a zárt helyi elődöntő és döntő, bekerültem a hatosztályos matek szakra.
Ennyit a gimis felvételiről. Olyannyira, hogy én is öcsém ált sulis ballagása alkalmából kaptam ballagási ajándékot. (1 évvel alattam járt, humán beállítottságú gyerek.)Különóra már Battonyán is volt: angol, 4. osztálytól. A németet 3.-ban kezdtük.
Szegeden angol első nyelv, német második nyelv a suliban, mellette angol különóra, 10.-ben egynyelvű nyelvvizsga, amit még abban a tanévben honosítottam egy különbözeti vizsgával.
Utána német különóra, de az már Békéscsabán egy jónevű tanárral, tényleg megtalálta velem a hangot. Pénteken suli után Szegedről Békéscsabára, majd 3 óra németezés után Battonya. 11. végén Origó középfok szóveli, majd írásbeli, 3 hónap szünet, 3 hónap tanulás és 12.-ben Rigó utca felsőfok.Hordva volt a picsám, legalábbis távolsági tömegközelekedésen nem ültem, de Szegeden kollégista voltam: Adyban 3 évet, Ortutayban szintén 3 évet, itt öcsémmel közös szobában. Battonyán már oviba is biciklivel jártunk. Csak egy-két olyan alkalom volt, amikor kocsival vittek minket, pl fotózáshoz szét ruha, vagy farkasordító hideg (-15°C alatt).
Öcsém ugyanígy, németre együtt jártunk, angolból ő az alapfoknál megállt a papírgyűjtés tekintetében. Amikor meglett a jogsim, akkor én voltam a sofőr hivatalosan is.
Az állásinterjú pedig fontos dolog. Voltam én is munkanélküli, regisztrált álláskereső. Akkori párom is segített, akár a tudtom nélkül is küldözgette az önéletrajzom, szóval nem minden cég volt ismerős, ahonnan hívtak. Egy táblázatba vezettük, hova ment önéletrajz, mi volt a visszajelzés.
Volt olyan cégnél interjúm, amire úgy mentem el, hogy nem fogom elvállalni a munkát, de gyakorolni jó lesz. OTP Groupama, biztosítási alkusz, vállalkozói jogviszony és ez utóbbi kizáró ok volt. Mivel ez hamar kiderült, elengedtem magam és valósággal élveztem az interjút. Behívtak második körre, még mindig csak a vállalkozó jogviszony volt elérhető, de a régióvezető azért leinterjúztatott. Meg még vagy 4 hónapig hívtak, hogy menjek már oda dolgozni...
Másik emlékezetes interjú egy IT cég recepciósa, vagy titkára, vagy mifene lett volna. Írásbeli teszt a beugró, zömmel IT kérdésekkel, lehettünk tucatnyian. Egy csaj kiosztotta a feladatsort, majd magunkra hagyott. Alighogy kiment, már jöttek a kérdések a többiekre: "A 2-es kérdésre mi a válasz?" Komolyan, mint egy zh-n. Felálltam, eljöttem. Kérdezte a csaj, hogy mi van? Ilyen nehezek a kérdések? Mondtam, nem tudom, de ezek most egymás közt beszélik meg a válaszokat. Én ilyen hülyékkel egyszerűen nem akarok együtt dolgozni. -
csoszogi
tag
válasz
martonx #94907 üzenetére
Igazad van. De én arra írtam ezt, hogy sok az autó, amit te is alátámasztasz, mint indok ami miatt kell a kocsi, mert a gyerek, másnak meg más miatt.
Minket nem hurcolásztak sehova, mert nem volt hova, meg nem volt mivel. Iskolarendszer: Igen régóta szar, egyetemen tanító ismerős állított nagyon meredek dolgokat már 20-25 éve akkor is temették már a természettudományt, de aztán mégse. Földrajz szakos nem tudta vak térképen berajzolni az Északi Középhegységet...
Mielőtt félreértenél: mi is hordtuk a gyerkőcöt matek tanárhoz, jó is volt meg ügyes stb, aztán sajnos ideges lett az írásbeli felvételin, és nem sikerült jól neki...
Meg sportolni is vittük őket.
Amúgy nem sok ez a +3 különóra?Viszont ami érdekes, egy idézet egy beszélgetésből:
"-Hát a fiam angoltanárja egy állat , X nem ért hozzá egy kókler, tudsz ajánlani valakit?
-Én pont X-et ajánlottam volna, egy tündér foglalkozik a gyerekkel, 10-ből 9-nek sikerül a nyelvvizsga, többen ajánlották.
-Mi van?..."Mert ugye akikhez hordod, az is tanár valamelyik suliban ugye? Akkor mi a rossz? A tanár, vagy a rendszer? És igaz ez az orvosokra is. De a rendszer működik és az a lényeg fent azt látják, mert elmész maszek tanárhoz, maszek orvoshoz vagyis minden szuper... Vagy mégsem és változtatni kellene....Te is írod: "kidobott 12 évet az életéből." nem kellene ezen változtatni esetleg, hogy ne így tekintsünk az oktatásra???
Szakmámmal kapcsolatban ide írhatnék sokat (47 vagyok, 25 éve ezt csinálom elég sok mindent láttam), unalmas lenne, de csak annyit írok, hogy nagyon sokan elfelejtik a korosztályomból is, hogy ők hogy kezdték, mennyire nem volt elég az egyetemi tudás, mennyit szedtünk/szedtek fel az évek alatt, amit most egy teljesen más környezetben elvárunk az MsC végzettektől szinte azonnal...
még annyit zárszóként: általános iskolással még oké minden, aztán mikor kamasz lesz, gyakorlatilag mindent kidobhatsz az ablakon..
Én megkaptam: ezért tanuljak tovább, látom mit csinálsz látástól mikulásig dolgozol, fáradt vagy és hulla, feszült nincs időd pihenni, én ezt nem akarom..
-
ShadowX
őstag
válasz
martonx #94896 üzenetére
Megmondta a király, hogy a 2023-as ülési szezon első dolga lesz ratifikálni a csatlakozást.
Van okunk rá, hogy ne higyjük el neki?chaosmonger: ide a bökőt, hogy egy darabbal kevesebb autó sem lesz az utakon...ezzel bebizonyosodik, hogy az autó és a bele való üzemanyag ugyanolyan termék, mint a dohánytermékek és az alkohol. Akkor is meg fogják venni az emberek, ha éhezniük kell miatta. Mellesleg szerintem be fogja bizonyítani, hogy az ársapkára sem volt semmi szükség, pusztán marketingfogás volt.
-
veze
őstag
válasz
martonx #94896 üzenetére
Ha valaki bespájzolt három négy kanna benzint (60-80 liter) az nem fog ráromlani
martonx: nem érnek rá...
ugy hiszik ez az egyetlen aduász maradt a kezükben cserébe a visszatartott milliárdokért. csak hát nem ugy tünik, minta ez mégse működne..az Eu ugyeszeghez csatlakozás működne, csak hát akkor böri lenne néhány joelvtarsnak, vagy ha nem is , kiderülne hogy meztelen a király, [link] hihi.. -
csoszogi
tag
válasz
martonx #94877 üzenetére
Gondolom Szegeden is hasonló lesz a helyzet előbb utóbb mint Pesten, vagy bárhol máshol az országban. Egyik helyen ezt, másik helyen más fajta benyát lehet majd kapni, vagy semmit. Én is otthon a kádban "készletezek" a lakótelepen, azért nincs gondolom a kutakon.. habár rohadt büdös, de mindent a spájzolásért...
Itt te tudod beírni mit tapasztaltál, csak az adott kútra kell ránagyítani és felugrik egy kis ablak. -
veze
őstag
válasz
martonx #94809 üzenetére
nálunk ugy jött ki, hogy hűség idő 1 év vállalása továbbá annak vállalása hogy a számlát elektronikus formában küldik csak és minden hónapban határidőre befizetem = ugyanannyi lesz a számla mint eddig. Az emelést ez a két tényező kinulázza.
mondjuk az eddig is alap volt, hogy kifizetem határidőre , nem is értem hogy ezt miért jutalmazzák külön 500 Ft -al-
nálunk sincs telefon rádugva azt tuti nem veszi fel senki soha , a számát se tudom
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3048, 94% Akkumulátor
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / GTX 1660Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Samsung LH46EDDPLGC 46" FullHD LED Monitor
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest