Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Ismerős a CMF Phone 2 Pro kamerarendszere
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yellow73_a
tag
-
saginorbi
újonc
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék tőletek, hátha tudtok válaszolni arra a kérdésre, hogy lehetséges-e a határoló kábelt hosszabbítani? Mit lehet tenni akkor, ha nem elég hosszú a fűnyíróhoz adott 200 méter hosszú kábel?
Köszi előre is a válaszokat: saginorbi -
Köszönöm mindenkinek a választ.
Ha csak fagypont közelében csinálná, egyértelmű lenne a helyzet. De amikor ezzel a helyzettel szembesültem, 8-10 fok volt kint. Azóta persze szépen betelepítettem a pincébe, de a dokkoló felszedéséhez még nem volt érkezésem, úgyhogy a kísérlet a jó melegben töltésre még várat magára.
Köszönettel: MaCS
-
mokus1
addikt
Nem szükséges ezeket hidegben inkább bevinni? Akár egy kis tárolóba? Már az akksi miatt is.
-
Parkside: néhány napja azzal szórakoztat, hogy az akkumulátor hőmérséklete nem megfelelő (Tuya app) -- és nem tölt.
Másnál is fordult elő ilyen?Köszönettel: MaCS
-
Yellow73_a
tag
Szóval Perkside robot:
A határolókábelt a leszúrótüskékkel lehet rögzíteni a földre, én kb 60-80 centinként szúrtam le. A szegélytől/kerítéslábazattól kb 35 cm-es távolságra kell telepíteni a kábelt. A határoló kábel egy zárt hurkot kell képezzen, a dokkolótól a dokkolóig. A robot a kábellel határolt területen belül bóklászik, illetve a kábel mentén tér vissza a dokkolóra az óramutató járásával megegyező irányban. A 35 centinek azért van jelentősége, mert a robot a kábel fölé megy, és akkor változtat irányt, illetve a robotnak el kell tudni haladni például a füvet határoló kerítés mellett is.
Akadályoknak nekimegy, hátrál egy kicsit és irányt változtat.
Ha a térkő egy szintben van a fűvel, akkor a robot gond nélkül felmegy a térkőre (illetve ha a térkő nem a hurok szélén van, hanem a hurkon belül, akkor átmegy felette. Ilyenkor célszerű a kábelt közvetlen a szegély mellett vezetni, mert akkor félig felmegy a térkőre, és a szegély melletti füvet is lenyírja, így nem kell szegélynyírót használni. De hangsúlyozom, ez csak akkor működik, ha kb azonos szinten van a fű és a térkő.
A töltőt rakhatod akár térkőre is, sőt kimondottan szerencsés, ha a dokkoló előtt valamilyen szilárdabb "talaj" van, mert a dokkolóból kiálláskor forgolódik a robot,, és jópár alkalom alatt kikaparja a földet.
De ajánlom a használati utasítás böngészését, ott le van írva, hogy hogyan kell telepíteni a kábelt. -
OPiiPO
veterán
-
-
vaksi8
senior tag
Sziasztok!
Én is éppen ezt a Lidlis fűnyírót készülök beszerezni, de semmit nem értek hozzá. Ha jól értem, azzal a madzaggal amit adnak, azzal kell a kertet körbe keríteni, hogy annak mentén haladjon a gép? Akadályokkal hogy bírkozik meg? Úgy értem, hogy térkövel elválasztott területen át tud haladni a másik részre? Bocs a lámaságért, néztem videókat, de nem egyértelmű, még sosem használtam ilyet -
Yellow73_a
tag
válasz
bladegery #2483 üzenetére
A gépkönyvből kimásolva:
Arra kell figyelni, hogy a vízszintes és az emelkedő között legyen egy viszonylag nagy sugarú átmenet, különben az orra beleütközik az emelkedőbe, pont mint egy autó a kerék előtti túlnyúlás miatt. Ha pedig beleütközik, akkor megfordul, és nem fog felmenni az emelkedőre. Ugyanez igaz lefelé menetben is.
-
bladegery
senior tag
Sziasztok a most tárgyalt, holnaptól akciós gép tudjuk milyen fokú lejtőt bír kb.?
-
Én nem igazán tapasztaltam, hogy változtatná a teljesítményt, pedig nálam is vannak kifejezetten sűrű füves, és nagyon kopasz részek is. Tehát ha nincs átléphetetlen szegély, akkor tudomást sem vesz mondjuk a térkőről.
Kb. 500 nm a nyírt terület, egy szabálytalan ipszilon formában. Heti 3×3,5 óra elég neki, nem maradnak pamacsok.
A határoló kábelt én extra sűrűn, kb. méterenként szegeztem le, így nincs vele baj. Legutóbb tán augusztusban variáltam a nyomvonalat, de már ott sem látszik ki.
MaCS
-
Yellow73_a
tag
Összekuszálódni biztosan nem fog, hiszen feszesen helyezed el leszúrótüskékkel. Ha a kutya meg a gyerek nem kapirgálják, nem húzogatják, akkor nem lesz semmi baja. És tényleg pár hónapon belül eltűnik a fű között. Ősszel ugyan leástam a földbe 3-4 cm mélyen, de csak azért, hogy a gyepszellőztető ne akadjon bele, és úgy kellett keresni a vezetéket, mert annyira benőtte a fű.
-
Yellow73_a
tag
Szerintem a 70 percet azért írják, hogy annyit tud nagy igénybevétel mellett is. Itt az igénybevétel alapvetően nem a nyírt felülettől függ, hanem a nyírandó fű hosszától, sűrűségétől, ami ugye összefügg azzal, hogy mennyi időnként megy rá a robot.
Nálam 300 m2-t nyír minden nap 16:10 és 19:40 között, ezalatt nem kell töltenie, és marad az akksiban legalább 25-30% a munka után.
A gépkönyv szerint:
Ajánlott munkaidő (óra) naponta*
200 m2 ................................... 3,5 óra
400 m2 ...................................... 7 óra
600 m2 .................................... 10 óra
800 m2 ................................. 13,5 óra
1000 m2 .................................. 16 óra
* A ténylegesen szükséges idő a fű fajtájától,
a növekedési feltételektől, a páratartalomtól
és a gyepfelület egyenletességétől függezekbe az időkbe gondolom bele van(nak) számolva a közbenső töltés(ek) is.
Szerintem ezt az akciós árat bőven megéri, én 150-ért vettem májusban.
Most egy gond van csak, hogy vége a szezonnak, így nem fog dolgozni az alatt a 90 nap "próbaidő" alatt, amíg minden további indoklás nélkül visszavihető a Lidlbe minden nonfood termék, és az árát visszaadják.
Én is úgy vettem, hogy ha nem válik be, visszaviszem, de bevált.A térköves részen simán átmegy, ha csak 1-2 centi a szintkülönbség a térkő és a fű között. Addig a levegőt nyírja. Viszont ez határoló vezetékes robot, tehát a lefektetett körvezetéken belül tud mozogni. Ha a térkövet minden oldalról fű határolja, akkor nincs telepítési gond, de ha nem minden oldalról fű veszi körül, akkor valahol a vezetéknek is keresztül kell menni a térkövön, ott macerásabb a határoló vezeték lefektetése.
-
den89
tag
Köszönöm a válaszokat!
Érdekes, hogy többeteknél 3-4 órát megy ez a Parkside robot, (Yellow és Macs). Pedig elvileg 60-70 percet bírna. Lehet azt nagyobb igénybevételre számolták ki, ti meg lehet csak pár mm-t nyírattok vele? Egy töltéssel kb hány m2-t nyír le? Ár-értékben elég korrektnek tűnik, főleg így akciósan.
Olyat tud, hogy egy kisebb térköves részen átmegy, és folytatja a nyírást, vagy át kell emelni? Nálam mindenképp kellene mellette rendes fűnyíró is, mert ahogy írtam, az utcán nem robottal nyíratnám.
-
Yellow73_a
tag
válasz
MaCS_70 #2476 üzenetére
Egészen pontosan ezt írja a használati útmutató:
Fűnyírási idő egy akkumulátortöltéssel
(4 Ah) .................................. kb. 70 percGondolom azért írnak ilyen keveset, hogy ennyit mindenképpen bír, ha nagyra nőtt füvet is kellene vágni.
Nekem a mindennapi vágások alatt is 3,5-4 órát simán kibír egy töltéssel. -
válasz
Yellow73_a #2474 üzenetére
Én is erről a két típusról tudtam, de akkor mi a 80-90 perces üzemidő?
A két típus között egyébként, összhangban az ellátandó területtel, kétszeres az akkukapacitás-szorzó is.
MaCS
-
OPiiPO
veterán
válasz
Yellow73_a #2474 üzenetére
Igen, pontos a leírásod kettő különböző típus van, az akksi is különbözik.
-
Yellow73_a
tag
válasz
MaCS_70 #2470 üzenetére
Az enyém is idei, május elején vettem.
Tudtommal kétféle Parkside létezik.
- az egyik 1000 m2-ig ajánlott és wifis, applikációval használható (ez lesz holnaptól akciós a Lidlben)
- a másik 500 m2-ig ajánlott és wifi sincs benne, ezért nem lehet appal üzemeltetni, ha jól emlékszem, a késtányér is kisebb átmérőjű. Gyanítom, hogy ebben az akku is kisebb -
Semin
őstag
Szerintem a robot mellé mindenképpen kell fűnyíró is. Tavasszal első nyírásnál kötelező, bár ez megoldható bérléssel is. A probléma akkor kezdődik amikor van egy ilyen “egy hétig esik” időjárás. Esőben robi nem tud nyírni a fű meg nő mintha muszály lenne
Ilyenkor is jól tud jönni a kézi.
-
Elég LEHET a szegélynyíró, feltéve, hogy nem hagyod megnőni a füvet.
A talaj fülé telepített határoló kábel elég gyorsan eltűnik a nyesedék alatt, úgyhogy szerintem nem érdemes különösen kapargatni hozzá a földet. Egyébként szinte biztos, hogy nem egyből lesz jó a nyomvonal, ezt szépen ki kell tapasztalni.
MaCS
-
mokus1
addikt
Elgonsolkodtam ezen a parksideos fűnyírón. Alapvetően nem nagy kert kB 250nm és nem tagolt, körbe végig szegelyko és 3 fa. Ez gondolom ide elég lehet. Mik lehetnek a hátrányai egy komolyabb géphez képest? Fűnyírót kell mellé azért tartani vagy elég a szegélynyiro?
Hatarolot föld alá vagy fölé kell építeni? -
válasz
Yellow73_a #2468 üzenetére
Milyen 1000 négyzetméteres Parkside-od van? Az enyém idei vétel, tehát gondolom, friss típus, és 3-4 órát legelészik egy töltésre. Kb. 500 négyzetméteren bóklászhat, heti háromszor engedem ki, és rendben tartja.
MaCS
-
mivel minden nap kimegy majd, elég lesz neki egy idő után az a pár óra
nem úgy kell elképzelni, mint amikor te nyírod a füvet, és le kell vágnod egy menetben
mivel minden nap kimegy majd, minden nap millimétereket fog nyírni, így biztos lesz különbség (egy határoló vezetékes gépnél, ami csak "bolyong") azaz olyan rész amit nyírt egyik nap, meg olyan amit nem nyírt, de az a különbség kb 1 hét után már annyira alacsony lesz, hogy szabad szemmel nem fogod észre venni hol ment csak tegnap, meg hol ment ma.a határoló vezeték nélküli gépek pedig szisztematikusan mennek, mint ahogy te a tologatós géppel. egy-egy komolyabb akkus gép két menetből levág 1000 m2-t. de itt a 400k már szűk keresztmetszet, inkább 5-600 ezer amiről beszélgetni kell. a legolcsóbb nem ismeretlen supporttal rendelkező gép ekkora területre a Navimow i108e ami ÉPPEN tud 1000 m2-t (papíron csak 800-at, de az applikáció engedi a túlnyírást)
-
Yellow73_a
tag
Nekem Parkside gépem van, a legolcsóbb, legegyszerűbb, határoló zsinóros, nem szisztematikus, de már wifis, így egy alkalmazással programozható, indítható, megállítható. A papírjai szerint 1000 m2-ig ajánlott, nálam csak 300 m2 gyep van. A használati utasítása szerint 80-90 percet bír egy töltéssel, de ez nagyban függ attól is, hogy mekkora magasságú füvet kell nyírnia. Én minden napra beprogramoztam, kb 3,5 órát megy naponta, így a fűnek esélye sincs nagyon nőni, ezért bármilyen furcsa, a 3,5 órát lazán kibírja közbenső töltés nélkül, és így is marad 25-30% az akkuban.
Teljesen szépen rendben tartja a gyepet. Most lesz a Lidlben Black Friday akcióban 120.000 Frankó Forintért. -
den89
tag
Sziasztok!
Általánosságban kérdeznék a robotfűnyírókról. ~ 1000 m2-re érdemes venni? Ezek a gépek, ha jól sejtem/olvasom kb 1 órát nyírnak majd 1 órát töltenek? Ezalatt az 1 óra alatt mennyit nyírnak le kb, mondjuk 50-100 m2-t? Jól sejtem, hogy ekkora területen minimum 15 órát kellene nyírnia, közben ugyanennyiszer feltöltenie? Mert akkor ezt a bohóckodást nem vállalom be egyelőre.
Van egyébként valami ajánlott gép, ami ár-érték arányban korrekt? Mindegyik határolóvezetékkel működik?Bonyolult telepíteni?
Jelenleg benzines fűnyíróm van, kerítésen kívül is van azért egy ~80-100 m2, amit nyírnom kell (tehát ha lenne robot, akkor is kell nyírnom). Morfondírozom már egy ideje akkus fűnyírókon, de az én 1000 m2-emre akkuval együtt egy márkásabb, robosztusabb gép (pl. Makita, Bosch, stb) 400 eFt alatt nem állna meg. Na ennyiért, vagy egy kicsit többért már akár robotot is kapnék, ezért fordult meg a fejemben. Bár szeretek füvet nyírni, szóval ez a robot téma egyelőre csak elmélkedés részemről.
Köszönöm a segítséget, válaszokat!
-
WiZARD
addikt
Ugyan nekem csak pár napig volt, de ha ennyiért/ilyen (random bolyongó) robotot akarnék akkor ezt venném.
hype-olt csodás husqvarna/gardena nem tud többet az alsó szinten, és már azok is 2-3-5x drágábbak. Lehet hogy tartósabbak 5-10 éves távon, de erre is van 3 év gari, utána meg úgyis lesz újra a lidlben... -
Yellow73_a
tag
Alapvetően jó kis gép, én is jó szívvel ajánlom, főleg a wifis verziót, bár összehasonlítási alapom nincs. Én május óta üzemeltettem, naponta ment négy órát. Szerintem ebbe simán belefér, hogy egyszer-kétszer felakadt, vagy nem kezdett el tölteni, amikor visszaért a dockra, vagy nem kommunikált a telefonnal
-
-
wocsok
tag
válasz
lajosdani2 #2454 üzenetére
Amit valaki itt linket, én is ezt néztem az m+ 700-ba, mert sajnos nekem is sokat tölt, ha nagyon nő a fű, nem végez 1 nap alatt...
-
frenk74
tag
válasz
A gyári akkuban szerintem 5 db 18650-es cella van. Cellacserével fel tudod vinni 3000-3400 mAh-ra. Az utángyártott akkuban talán 21700 cellák lehetnek, vagy LiFePo. Azok tudnak ilyen nagy kapacitást.
-
lajosdani2
csendes tag
válasz
érdekes, a Bosch oldalán írnak egy 4ah akksit, aminek a méretei kisebbek, mint a 2,5ah verziónak.
https://www.bosch-diy.com/hu/hu/p/pba-18v-4-0ah-powerplus-akkuegyseg-1607a350t0
https://www.bosch-diy.com/hu/hu/p/pba-18v-2-5ah-w-b-akkuegyseg-1600a005b0
-
Anaconda
tag
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy Landxcape (lehet a worx is ugyan ilyen) csatlakozót honnan lehet venni, mi a típusa?
[link] -
frenk74
tag
válasz
lajosdani2 #2451 üzenetére
Most hány cellából áll az akku?
-
lajosdani2
csendes tag
Sziasztok,
Bosch Indego S+500 robotban ki lehet cserélni nagyobbra a 2.5Ah akksit?
460 nm2 a kert, amit nyír, és elég sokat kell tölteni közben, ezért merült fel bennem a gondolat, hogy megkönnyíteném a dolgát.
Levéve az akksi burkolatát viszont kétségeim támadtak, hogy ebbe beférne-e egy 5Ah akku...
Van valakinek ebben tapasztalata?
Nem vennék feleslegesen akkut, ha tuti nem fér bele.Köszi szépen előre is!
-
válasz
Yellow73_a #2449 üzenetére
-
válasz
Yellow73_a #2447 üzenetére
Dettó!
Épp most öt perce nézegettem, hogy hogyan tudok szilárd futópályát szerkenteni a gépnek.
Aztán lassan el lehet küldeni téli álomra...
A pengéket honnan rendelted?
MaCS
-
Yellow73_a
tag
Alapvetően én is teljesen elégedett vagyok a Parkside géppel.
Van pár bosszantó apróság, de egyáltalán nem vészes. Pl néha hiába áll rá a dokkolóra, mégsem tölt. Néha elfelejt elindulni a beprogramozott időben, ekkor az appról sem tudom elindítani, manuálisan helyre kell tenni. A dokkoló előtt mindig kikaparja a földet (gondolom indulás utáni forgolódás, vagy a pontatlan visszatérés miatt), kellene odatenni valami szilárd felületet
Párszor reggel veszem észre, hogy előző este elakadt valahol, bár ez általában nem az ő hibája. A hozzá adott pengék nagyon hamar elkoptak, látszott, ahogy tépte a fű tetejét. Itteni ajánlásra vettem kompatibilis Honda Miimo-hoz való pengéket, azokat még nem cseréltem. -
válasz
noorbertt #2443 üzenetére
Lehet, hogy furcsán hangzik, de egyáltalán nem vagyok elégedetlen a Parkside-dal.Szerintem tudom kezelni ezeket a problémákat (télen lesz rá időm, a fű csak nem előz be...). Mindennek tudatában is simán megvenném.
Köszönöm a linket -- még meg kell értenem, hogy ez tulajdonképpen mit is takar.
MaCS
-
noorbertt
őstag
válasz
MaCS_70 #2442 üzenetére
Sajnálom hogy ennyit szívsz ezzel, én is ilyet vettem volna ha nem jön szembe a mostani gép…
Annyira nem ástam egyelőre bele magamat /mert még köt a szerződés/ de ez lehet azóta már sokat fejlődött:
https://github.com/ClemensElflein/OpenMower?tab=readme-ov-file
+ Ha jól látom a támogatott listán ott van egy Lidl gép is. Hátha.. -
Új érdekesség a Parkside 1000 m2-es gépétől:
A dokkoló ugye a sarokban van, tőle jobbra a kert, balra a fű széle.
Őnagysága kb. minden harmadik indulásnál a letolatás után nem jobbra a kert felé, hanem balra, a járda felé fordul, majd miután rájön, hogy arra nincs területe, fordul is szépen tovább. És így pörög egy helyben, az óramutató járásával ellentétes irányban, kb. 4-5 fordulatot, mindaddig, amíg szépen ki nem ügyeskedi magát a vezetéken kívülre.
MaCS
-
noorbertt
őstag
A dokkolót áramtalanítva kint lehet hagyni télen? Viszonylag fedett helyen van és van hozzá műanyag garázs is.
Gepet ma lepucoltam és viszem a garázsba. -
Anaconda
tag
Egy 27cm marmagasságú kutyánk van. Kicsi kutya kicsi kaki, nagy udvar... de egyébként kis udvarban sem kell azt naponta összeszedni, simán elég hétvégente, kitapasztaljátok.
Van hogy belemegy a gép a kerekével, attól függ, hogy bele ragad-e, hogy mikori és mennyire krémes...
Ha bele is ragad pár nap után kiesik ha kiszáradt, nagy ritkán nem olyankor van egy erre bejáratott csavarhúzóm amivel kipiszkálom. Nem kell miatta parázni. -
mikrofon
veterán
válasz
dorika87 #2434 üzenetére
Szia!
Nekünk közepes testű kutyánk van. Kb. egy helyre végzi a dolgát. De ez azt jelenti, hogy 1000nm-ből 200nm területre. Nyírással nincs probléma mert felette nyír a robot. Az a kellemetlen, ha bele megy a kereke és nem elég szilárd. Ilyenkor kell a kereket takarítani.
Amúgy a gyermekeimen is cseréltem pelenkát gond nélkül... A kutyánk k@kijával szennyezett kerék letakarítását is túlélem, de még a gyerekek is megcsinálják slaggal...
Persze nálunk nem első osztályú díszpázsit van... ez is hozzá tartozik az igazsághoz. -
Santino
aktív tag
válasz
dorika87 #2434 üzenetére
Szia!
Nekünk is kistestű kutyánk van. Ha +10 fok felett van napközben, akkor kint van a kertben egész nap. Mi úgy neveltük/szoktattuk, hogy a reggeli séta alatt végezze el a dolgát (meg persze a többi séta alkalmával is). Persze előfordult, hogy odapiszkított a kertbe, akkor nem volt kellemes a robotot takarítani, de évente talán ha egyszer fordult elő. Ha rendszeres a reggeli séta, akkor érdemes nem sokkal utána indítani a robotot, kevesebb az esély rá, hogy csomagba ütközik a robot.
-
dorika87
őstag
Üdv. Tegnap rakták le nálunk a gyepszőnyeget, és fűnyíró vásárlás előtt állunk. Alapvetően akkumulátoros fűnyírót tervezünk venni, mert nem nagy a füves terület, viszont azért elgondolkodtunk a robot fűnyíró vásárláson is, kényelmi szempontból.
Viszont van egy kistestű kutyusunk, ezért szeretném kérdezni a kutya tulajdonosokat, hogy hogyan oldják meg a dolgot. Minden nap a fűnyíró indulás előtt összeszedik a kutyapiszkot? Vagy van erre valami praktika? (Tudom meg lehet rá tanítani, hogy egy helyre végezze a dolgát és elvihetném sétálni is minden nap, de ettől függetlenül amíg dolgozunk még mindig véletlenül is simán előfordulhat, hogy odapiszkít a fűre, amíg nem vagyunk otthon, és közben meg elindul a fűnyíró, tehát az sem lenne 100%-os.)
Teljesen elzárni a füves területtől nem akarjuk, mert akkor amíg nem tartózkodunk otthon a térkövön kéne lennie egész nap, amit nem szeretnénk.
Ennek függvényében mivel nem nagy a füves területünk lehet nem is lenne érdemes robotban gondolkodnunk, mivel elég nagy macera lenne a kutya miatt? -
mikrofon
veterán
Egy mai modern autó és a régi is vízálló mégis az emberek jelentős többsége építtet, (vásárol vagy bérel) garázst nem kevés pénzért az autói számára, elvéve a kertből jelentős mennyiségű hasznos területet...
Vagy ha nem garázs akkor fedett beálló a minimum a legtöbb háztartásban...Nálunk is fedett beálló van két autó felett és a robotfűnyíró is fedél alatt áll.
-
WiZARD
addikt
Nekem ez az egész vízállóság/eső kérdés fura.
Elvben vízálló, gyakorlatilag a Bosch simán beázik (és javítják gariban szó nélkül)
Elvben vízálló és lehet kint, gyakorlatilag minden gyártó árul garázst - minek?
Ne menjen esőben, fapad parkside is tudja, de egy 3x annyiba kerülő istenített Husqvarnán már nincs esőérzékelő és megy a legnagyobb esőben is. Idióta Bosch is lespórolta az esőérzékelőt, ha inteligens időzítéssel megy és netes időjárás előrejelzés alapján esőt vár akkor nem megy. Ha ezt a funkciót nem használod, vagy épp váratlan eső van akkor simán megy esőben is.(garázsban van a bosch, esőben nem küldöm ki)
-
Gabesz87
veterán
Köszi a gyors választ. Ja értem, akkor gyakrabban kell mennie, világos. Dokkolót akkor a szegélyen belülre, a fűre kellene tennem ezek szerint!? De az vízálló (ill. maga a gép is), nem baj ha ott van állandóan bedugva, és éri az eső? Mondjuk akkor még ezen is agyalnom kell, mert nem szeretném, hogy állandóan egy hosszabbító legyen a kertben. Hogy a túróba oldja ezt meg mindenki? Kis garázst építetek a fűnyírónak?
Ha random mozog, kb. várhatóan mennyi idő alatt megy végig egy ekkora területen? -
OPiiPO
veterán
válasz
Gabesz87 #2426 üzenetére
1. Kereső
kb. minden kérdésedre van már válasz.
2. Apró pár miliméteres a nyesedéke, semmit nem kell felszedned utána.
3. Heti kettő kevés, a 2. pont miatt heti 4-5 amit mennie kell majd kb.
4. Dokkoló a vágási terület szélén lesz, a szegélydrót fogja odavezetni.
5. Robotporszívóhoz képest az alsó árkategória teljesen más lesz itt, mivel ezek nem szisztematikusak lesznek hanem teljesen random módon közlekednek. -
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Leszögezném, hogy nem értek a robotfűnyírók világához, úgyhogy lehet, hogy butaságokat írok/kérdezek. Adott egy kb. 70m2 méretű füves terület a kertben. Mondjuk sajna nem az igazi szép fű, hanem inkább ez a gyomos vadfű, de próbálom kihozni belőle amit lehet talajlazítózással, trágyázással, felülvetéssel. De ahogy mondani szokás, sz.ból nem lehet várat építeni
L-alakú (de majdhogynem téglalap) terület, nincs semmi akadály (fa, bokor, virág, kistó stb.). Szegélykő veszi körbe. Jelenleg egy alap Bosch ARM 3200 elektromos fűnyírót használok, és nem lenne vele gond, csak előfordul néha, hogy nincs időm füvet nyírni, és emiatt eléggé megnő. Na ilyenkor meg kínszenvedés lenyírni, fullad a fűnyíró, 2 fordulóként üríteni kell. Úgyhogy gondoltam, jövőre beszereznék egy robotot, ami úgy heti 2x szorgosan nyírná. Amit nem tudok és kérdés számomra:
Ezeknek ugye nincs tartálya, ergo a levágott fű ott marad? Tehát utána kapargatnom kell!?
Félek, hogy a szegély az problémát jelent. Mert a dokkolót ugyan be tudnám dugni, és még védett helyen is lenne a gép (udvaron fedett beálló van), viszont nem tudom, hogy jutna oda a fűre a szegély miattVagy az egyszerűbb gépek nem ilyen okosak, hogy maguktól elmennek a dokkolótól a vágási területre? Nekem kell kézzel odatenni? Robotporszívónk van, én abból indulok ki.
Mit tud egy olcsó kategóriás gép, mint pl. a Lux-Tool OBI-s 120e Ft-os gépe?
Használtan esetleg érdemes nézelődni jobbat? Ez esetben viszont milyet? Ez a 100e körüli árkategória lenne a max, amit ráköltenék, többet semmiképp. -
Alvin76
tag
Robotfűnyíró vásárlás/telepítés előtt állok.
Van egy nagy fenyőfa az udvarban, illetve több gyümölcsfa is. Mi van ha tobozok, szilvák, körték diók hullanak a fűbe? Egy sima benzines fűnyírónak nyilván meg sem kottyan. de ezeket a vékony pengéket nem bántja?
plusz van egy kutyám, aki elég nagy csomagokat szokott hagyni. -
Ch4os
aktív tag
Tudtommal igen.
2.55Ah vs. 5.1Ah
De csak a nagyobb akksi miatt nem éri meg megvenni a 108e-t. Elhasználod az akksit majd cseréled egy nagyobbra (ha kell), sőt van gyári 10.x Ah akksijuk is a 3000-esben és rakták már bele a 105-be és működik vele, belefér. (A 105e egy töltéssel, gyári 100%-ról 15%-ra kb. 2 óra és 5p-t megy ami alatt 200-220nm-t vág. Tehát a nagyobbakkal ez 2x vagy 4x.)Ha nagyobb a kerted mint 500nm akkor szól, hogy ez nagy és nem engedi menteni a térképet amit körbejártál. Ez az egyetlen - szoftveres - korlát (500 vs. 800nm)
-
Ch4os
aktív tag
válasz
MaCS_70 #2414 üzenetére
Kicsit vissza is szokot száradni, sárgulni ez a tépett vég.
A legfontosabb, hogy stesszeli a növényt és a növekedési üteme lelassul és hajlamosabb a betegségekre is. Tudom, az pont jó ha nem nő, mert nem kell olyan sűrűn nyírni, de inkább a gond, hogy oldalra sem hoz annyi új sarjat így nem sűrűsödik. -
Ch4os
aktív tag
Segway navimow i105e
Osztrák obik tele vannak vele, de tudtommal nincs magyar szervíz.
3 év gari, nem vezetékes, GPS+RTK, elkerül kamerával.
Nem kell a belső bokroknak, növényeknek elkerítés, látja és kikerüli. De tudsz felrakni manuálisan a térképre.
Egy töltéssek kb. 2 óra és 200nm amit vág. (én ennyit vágatok vele naponta 340nm-es kertben)
Havonta jönnek az újabb frissítések új funkciókkal. (és tényleg jó dolgokkal) -
Nikla
tag
Sziasztok
150m2 gyepre keresek - széles szegély, egyszerű elrendezés
- megbízható
- nem összevissza megy
- van magyar szervízháttér
- valamennyire tárgy elkerülő - vagyis ha ott a Sün vagy a homokozó lapát, nem darálja beVezetéktől nem félek, emelkedő nincs, fa nincs.
Néztem Husqvarna, segway, de ezek nagyon (600m2++) és így drágák. És Husibol nem értem hogy az olcsóbbak bármit elkerülnek - R4 ? - vagy csak megy mint az ökör?
Alternatív és noném robotot nem szeretnék.
Keret: 400 maxmax, és újat vennék
Bárkinek tanács, ötlet, tapasztalat?
Köszönöm
-
-
Köszönöm, ez logikus. De mi a jelentősége?
Azt megértem, hogy a nagyon szép, gondozott pázsitnak, illetve annak tulajdonosának nem mindegy.
De nálunk sima fű van, mindenféle egyéb jövevénnyel. Negyvenöt éve nyírom én a füvet, és volt, hogy tizenöt évig nem volt élezve a fűnyíróban a kés. Nem tapasztalatunk problémát, a fűvel, nagyon jól éreztük magunka a kertben, ami szép is volt. Legfeljebb én szenvedtem jobban a géppel -- de ez apámat nem hatotta meg...
Köszönettel: MaCS
-
És ettől mi lesz jobb?
Oké, nálunk nem pázsit van, és nyilván van az a fűminőség, ahol már látható, hogy milyen élesek a pengék.
De a legtöbb általános fűfelületre az évenkénti élezésnek elégnek kell lennie. Gondolom ezt ezért, mert ismerek kerteket, ahol két éve megy a robot hozzányúlás nélkül, és most kezd látszani, hogy mintha több lenne az állva maradt szál.
MaCS
-
OPiiPO
veterán
Hali,
Én heti szinten űzöm ezt a sportot, ilyen eszközzel. -
litter
tag
Sziasztok!
Parkside 1000 nm-es fűnyíróm van, de a kérdés inkább általános jellegű.
A fűnyíró késeket érdemes lehet csere helyett élezni? Visszaolvastam és látom, hogy többen élezitek azokat.
Tud valaki konkrét tippet / linket küldeni, hogy pontosan mivel érdemes nekiállni?
Üdv, Tamás
-
válasz
jbnd-007 #2404 üzenetére
Nálam 3 évig volt lent vezeték legtovább, és akkor sem volt semmi baja, csak felszedtem tereprendezés miatt, és akkor már újat tettem le. Ahol nagyon lazult, ott feszítettem rajta mindig, ha észrevettem, és soha nem volt semmi baj vele, se 40 fokban, se -20 -ban. Ráadásul itt nagyon agyagos a talaj, igaz hogy süllyedt valamennyit már az első évben, de mindenhol, sok helyen még 3 év múlva is simán a felszínen volt.
-
WiZARD
addikt
Én leraktam a vezetéket szezon elején, 1x se kellett módosítani vagy hozzányúlni. (persze nagy csodák nincsenek ezen a területen)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Nitro Concepts E250 (Gamer szék)
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ) dokkoló
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest