- iPhone topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Apple Watch
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bdanyy
addikt
Nagyon sok verzió van, az amerikai 500-asban pl azt hiszem 4G sincsen, utólag kell venni.
[link]Egyelőre még nem tudom, hogy jobb lett volna egy 800 a 600 helyett, mert ez elég rövid ideig tud nyírni egyszerre. Cserébe gyorsan fel is tölt. Pedig csak 400nm lett végül a terület összesen, de sokat szöszöl mert nagyon tagolt, sok a no-go, nagy a kerület stb.
-
PitLee
őstag
Részleges fal melletti szegély nyírás már most is van azon robot fűnyíróknál ahol a vágótárcsa kivan tolva az egyik oldalára.
Persze ez nem mentesíti az embert a szegélynyírástól.Néha a gyártóknál ez amolyan stratégia is, hogy nem mindent egyszerre vezetnek be, hanem bizonyos időközönként, így a figyelem és az újra vásárlás is fent marad, mert nekem pont az kell.
Igen nekem is a mop-os takarítók jutottak eszembe, remélhetőleg a közeljövőben valami egyszerű, de nagyszerű technológia leszivárog a kisebb gépekhez is.A probléma valami olyan lehet, hogy a damil vagy műanyag lengő kés nem jó, mert félcentit nem tud vágni csak ha már pár centivel magasabb, ha neki ér a falnak bár nem sérül, de ha rendszeresen csinálja nyomot hagyhat, több energia a nagyobb fordulatszám miatt.
Fal mellett acél késsel akkor tud dolgozni, ha van valami fésű és esetleg forgó kefe ami elhúzza a fal mellől a füvet amit aztán az acél kés levág.A Yarbo damilfejet használ, a technikáját a szőlészetek, gyümölcsösökben használják a sorközművelők.
Fogjuk rá, működik
https://youtu.be/bzgmCBqY6EY -
PitLee
őstag
Volt valami mondás, nem tudom jól idézni, de kb ennek a gondolatnak a mentén fogalmazták meg a realitásnak a talaján maradva, hogy ha valamit te kitaláltál azt más már megcsinálta.
-
pomk
őstag
Köszi a tippet!
Az oldalsó ütköző védelmére van valami jó tippje valakinek? Bár már lehet késő, mert úgy összeverte / karcolta magát hogy rossz nézni...Tettem fel egy 3D nyomtatott TPE-ből készült fehér színű ütközőt, de az egyik oldalon (kép szerint jobb) kb. az első alkalommal lesodorta magáról. Bár alapvetően inkább az ütköző alatti, alsó-oldalsó felület érintett. -
bagoan
csendes tag
Köszi, ez megnyugtató, nem tudom mennyire arányos a rajzom, 6x12m-ről van szó mindössze, szóval a forgolódások száma mindenhogy sok lesz.
Nehezítésképp a bal felső sarokban van egy lekövezett rész, rajta egy trambulin, a jobb alsóban pedig egy hasonló méretű, de füves kiugró, ott van az öntöző szelepaknája.
A zsákutca szerű parkolás feltételezem itt nem gond (a trambulin alatt), ugye? A drótosnak ez is nagy kihívás, próbáltam kizárni azt a részt, aztán belevenni, egyik sem az igazi...
-
-
-
Gabesz87
veterán
Ennyire nem jó ez a Worx Vision? Amiket én néztem, mind a 3 típus Vision gép, tehát nem vezetékesek. Pont most néztem meg egy friss YT videót a parkside gépről, a faszinak van mellette egy Yuka amit nagyon dicsért. Azt tervezte leváltani, pontosabban máshova került volna, de a tapasztalatok után lehet hogy mégis marad
-
pomk
őstag
Nem emlékszem ki és hol, de lehet hogy itt volt valaki, aki azt a tippet adta, hogy egy legegyszerűbb és legolcsóbb előre gyártott kutyaház is megfelel a célnak.
Az első oldali panelt nem szereled fel, vagy vágsz rajta akkora lyukat ahol befér a robot.
A másik ötlet amit láttam, bár ott a seprűs modellhez választottak egy szélesebb kivitelű formát, az egy "kerti tároló" doboz volt. Itt viszont az egyik oldal fali panelt kihagyva vagy átalakítva biztosították a szabad bejárást a robotnak. -
Bdanyy
addikt
Lidlben akkor van, amikor maga a fűnyíró is, legalábbis tavaly így volt. Ez nagyon jó hír, a garázst terveztem megtartani belőle, mert a mammotion garázs kicsit húzós
Igaz sok egyéb alternatíva is van.
Sikerült egyébként beszélni a forgalmazóval, rákérdeztem, hogyha nagyon a határon van a kert mérete, akkor érdemes a nagyobb modellt választani. Bár lehet emiatt jobb a kis akku a 600-nál bizonyos esetekben, mert arra azt mondta, hogy kb 90 perc alatt tölt fel (de nem volt benne 100% biztos). -
mikrofon
veterán
Nekem van egy olyan nagyobb területem amit egy töltéssel nem tud levágni. Marad kb 15% és el megy tölteni. Mivel 80%ig tölt így töltéssel együtt nagyon sok idő. Ezért azt csináltam, hogy ket zónára bontottam, majd a két zónát úgy időzítettem, hogy a kettő között fél órát töltsön. Így pont elég hogy lenyírja, aztán rá ér tölteni.
-
mikrofon
veterán
Ha megszakad egy task, akkor én újra indítóm a task-ot az elejétől. Nálam 5 zóna van összesen. Mindegyikre külön task, több is: nyírás 0°, nyírás 90°, nyírás véletlenszögben, seprés 0°, seprés 90°. Az éppen aktuálisak aktívak, a nem aktuálisak ki vannak kapcsolva. Ha egy task megáll, ami nekem a kutya miatt sokszor van és valamiért nem tudom folytani, akkor egyszerűen elindítom kézzel az adott task-ot. Engem nem zavar, ha bizonyos részét már megcsinált és a kézzel indítás miatt azt újra megcsinálja.
-
mikrofon
veterán
Nekem lassan egy éve van meg. Kickstarteren rendeltem expressz szállítással, így 2024 május óta van szolgálatban. Legelső szoftver verziókban a normál fordulás volt alapértelmezett. Én azzal használom azóta is.
Többen panaszkodtak, hogy a fordulónál kikezdi a füvet, ezért az Y-ons fordulót tették alapértelmezetté. A fű kikaparásnak az az oka, hogy elég nagyok a keresztbordák a kereken és elég erős a motor. Így ha az első középső kerék picit elakad a szegélyben, vagy a fű melletti sávban akkor is meg próbál megfordulni és egy pillanatra ki is kapar ha kell.
Mikor ez előkerült mint téma, akkor megpróbáltam párszor ezt az Y-os formát, de nagyon lassú és nekem nagyon nem szimpatikus, hogy minden élesebb kanyarban fordulásnál ott "bolyong". Tényleg sokkal több, akár többszöröse is volt a nyírási idő nekem, mert elég bonyolult a terep így sok a a forduló, ráadásul a No-go zónák körül, ill a peremen is amikor sarkos volt a fordulás, akkor is Y-ban csinálta.
Ráadásul az Y-os fordulásban a tolatás elég nehézkes volt a fű- és levélgyűjtő kosárral. Így én tényleg csak párszor használtam az elején és nálam normál fordulás van. Lehet ezen is fejlesztettek már azóta, de szerintem mindenképpen javaslom próbáld ki a normál fordulót.
Ha nem szépen nyírja le a szélén, tehát kihagy részeket, akkor szerintem a peremnyírás számán növelj és esetlg csökkentsd a nyírási távolságot. Az utóbbinál elég lehet akár 1-2cm csökkentés is. Legalábbis én így járnék el és ezeket megpróbálnám.... -
mikrofon
veterán
Nekem ilyet nem csinál, legalább is nem így. Meg ugye ez szerintem a te részedről a kezdeti varázs hatása, hogy folyamatosan nézed az appot és folyamatosan kapcsolatban van és figyeled.
Igazából pl az én esetemben úgy van, hogy kíváncsi vagyok valamiért, hogy mit csinál Yuka, akkor megnyitom az alkalmazást, pár másodperc alatt kapcsolodik és már látom is. Mert a robot folyamatosan a WiFi-n van, ahol van térerő, SIM-et meg nem raktam bele.
BT-n csak akkor van, ha közvetlenül mellette nyitom meg az alkalmazást.
Nem lehet, hogy ez a te mobilod sajátossága?
Amúgy ha zavar írj az alkalmazásban a support-nak és lehet még meg is oldják. -
sagesz93
addikt
Yuka 600-800 között egyébként csak az akksi mérete a különbség, vagy van más hardveres dolog is? Az akksi cserélhető, ha pl most veszek egy 600-ast, később a 800-as akksiját bele tudom tenni, vagy ennél bonyolultabb a téma? Most csak kb 200m2-re kell, de később lehet majd nagyobb területről szó, csak nem tudom mikor, egyáltalán ez a gép megéli-e azt, így lehet most csak egy 600-ast vennék.
-
mikrofon
veterán
Ez a kommunikációs téma kezdetek óta jelen van. Az oka a gyártó szerint biztonságtechnológia és a kapcsolat folyamatossága. Mégpedig, csak akkor engedi kézzel mozgatni, vezérelni a robotot, ha BT kapcsolatban vagy, mert az megköveteli hogy a közelében legyél és lásd mi történik.
Az elején nagyon nehézkes volt a BT-s irányítás. Bizonyos telefonokkal, bizonyos körülmények között nem volt elég stabil a BT kapcsolat, így folyamatosan megszakadt vagy másodpercekben mérhető lett a késleltetés, ezáltal nem tudtad pontosan körbejáratni a területeken. Erre született a megoldás az általad tapasztalt jelenség mellett. De legalább ez megoldotta és jól használható lett.Amúgy nagyon zavaró is tud lenni ez a kötelező BT.... Pl. látod az alkalmazásban, hogy elakadt. Mivel ismered a kerted azt is tudod, hogy miért. Ráadásul mivel van kamerája, meg esetleg a kertedben is van kamera, távolról ki is tudnád szabadítani csak hátrafelé kéne vele menni és kicsit kanyarodni. De nem engedi, mert WiFi-n kapcsolódsz és nem vagy ott mellette BT-vel.
Vagy a kutyád ásott egy gödröt (megjegyzem, van egy érzésem, hogy a mi kutyánk direkt ássa a gödröt a Fünyinek időnként) és bele ragadt. 20perc után kikapcsol a robot. Megkéred a gyereked, aki hazajött a suliból, hogy vegye már ki a gödörből a Robot kerekét majd takarja be a gödröt és indítsa el a robot. A következő lépés az, hogy a pontos pozícionálás miatt 1-2m-kell vezetni manuálisan a robotot, (vagy vissza kell rakni a dokkolóhoz) hogy beállítsa az RTK-val a pontos pozíciót. Nah ezt nem tudod megtenni, mert WiFin nem működik az irányítás csak BT-n, te meg nem vagy ott. Tehát a kutya győzött és egy napra kiiktatta a fűnyírást vagy lombsöprést.
Több mint egy éve többen is, tesztelők is jelezték a fejlesztőknek, hogy tegyék lehetővé a WiFi-s vezérlés, de ez idáig nem tették meg. Pedig akkor nem kéne a BT-nek az elsődleges kapcsolatnak lenni, és nagyon stabilak lennének a kommunikációk főleg mondjuk SIM kártyás modemmel ..... -
Bocsi, lehet hogy félreérthetően fogalmaztam: szóval BT, wifi és LTE között kapcsolgat az ökoszisztéma, de a BT az elsődleges. Ha kimegy a telefon a range-ből, akkor vált az egész kommunikáció wifire (és ezzel együtt megjárja a fél világot, mert cloudos), a "reconnect" gomb ilyenkor jön, az app nem áll át a cloudos elérésre amikor megszakad a BT.
-
Sakab
senior tag
-
mikrofon
veterán
Mindenképpen megvenném.
A füvön ahol seper két nagy diófa, egy nagy cseresznyefa, két kisebb körtefa, egy arany lepényfa és egy szilvafa van. Ez volt az első ősz és tél az elmúlt 9 évben hogy nem kellett levelet sepernem és most tavasszal lesz az első hogy sehol se lett a levéltől olyan rész ahol újra kell füvesíteni.
Előtte rendszeresen órákat sepertem, lombfújóztam.
Tehát igen megvenném újra. Sőt a következő levélszezont el sem tudom képzelni nélküle.
Persze így is volt vele munka, mert minden reggel el kellett vinni az összes levelet amit előzőnap gyűjtött, mert az aznapi már nem fért volna oda és akkor az nap nkább nem dolgozik.
Ráadásul nem tökéletes látszik hogy ez az első ilyen szerkezet. De mint írtam végre egész ősszel folyamatosan rendezett volt a fű mert minden nap sepert és nyírta a füvet. Volt amit aznap elhagyott levelet azt másnap összeszedte. Tehát mindig maradt egy kicsi, de rengeteget kellett neki összeszedni és összességében sikerült neki. Mondjuk nálam ez azért is nehezebb mert a kutya kísérgeti, meg körülötte megy, meg a Fűnyi elől össze szedi a diót. Így amikor be megy a Fűnyi elé a kutya, elég csak hogy elsétál előtte akkor kikerüli a Fűnyi nehogy neki menjen, így aznapra ott marad a levél.... Mondjuk szerintem ezt élvezi a kutya hogy őt kerülgeti, jó játék neki is. Nem unatkozik annyit a kutya így nem ás és rág annyit.... -
mikrofon
veterán
Nekem jó tapasztalatom van a Yuka szervízeltetéssel. Nem működik a seprőrésze az egyémnek. Egyik nap még jó volt másik nap már nem. Kértek pár tesztet, fényképet meg logfájlt, majd megállapították, hogy rossz. Küldtek egy másik seprőrészt ami 10 napon belül meg is jött. Azzal ugyan az a probléma. Így megállapították hogy a fűnyíró a rossz. Küldtek egy DHL-es visszaküldő szelvényt. Azzal kell visszaküldenem az eredeti dobozában. De nem Magyarországra hanem Németországba. Szerintem mindegy hol veszed, a hibát úgyis a szoftverben lévő Support menüpont alatt intézed egy ügyintézővel angolul..... Bejelenteni is ott tudod. A futár meg oda viszi ahová kéri a Support mert az szerepel a szállítólevélen. Már rég el lenne intézve, de idáig lusta voltam kimenni és letakarítani, lemosni a fűnyírót, meg ugye a kertben a víz is el van zárva. Ez a legnagyobb macera, mert azt viszont kifejezetten kérték, hogy letakarva lehet csak visszaküldeni.
Összességében szerintem ez elég korrekt ügyintézés..... -
Kis gondolkodás után végül a hivatalos EU store lett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hazai forgalmazó ajánlata árban jobb, mert a checkoutnál látszik már, hogy ad némi kedvezményt + egy 24db-os gyári pengekészletet is.
Viszont ezt a "felírom az igényt, és majd valamikor megjön" dolgot nem tudom hova tenni (telefonos érdeklődésre kaptam ezt az infót). Az EU storban hetek óta elérhetőek raktárról az új termékek is, 3-7 napos szállítással. Tessék tartani árukészletet, és jobban megjön a bizalma mindenkinek. Sajnálom, de ezt most nem tudtam így támogatni.
Ha kamuzik a gyártó, és nem fog megjönni 3-7 nap alatt, mert valójában náluk sincs, akkor mea culpa, meg lettem vezetve, de ezt azért nem hinném.
-
tesztek szerint a Navimow ~ +10%-ot enged szoftveresen körbe rajzolni
én vettem az i108e-hez Access+ 4G modult
állítólag a Husquarna is azt mondta, hogy ad egy év 4G-t aztán azóta se számláztak senkinek, én is ebben bízom, hogy ha lejár az egy év ingyen adat, akkor nem találja meg a módját a Segway, hogy nekem számlázzon, de nem is kapcsolja le a netet -
mikrofon
veterán
"annyira azért nem jó hírek"
Akkor ezek szerint túl negatívan fogalmaztam.
Nem akartam, mert igazából én pozitívan csalódtam, szerintem nagyon jól működik. Szépen nyír és jó a pálya generálási algoritmusa is, ha hozza ezt a szintet a levélgyűjtés, vagy csak a felét, akkor simán megéri.
Egy dologgal nem számoltam, hogy szürkülettől nem tud nyírni, mert nincs elég fény a kamerás 3D rendszerének. Ez azonban szokható.
Főleg, hogy 100nm-t még duplán nyírva (egyszer egyik irányba, majd rögtön után 90°-kal keresztbe, szegélyt duplán körbe menve párhuzamos offset-tel, NoGo zónát kétszer körbe menve párhuzamos offset-tel) egy óra alatt végez. Így nem kell hogy folyamatosan és minden nap menjen.
Illetve adódik a következő fejlesztési szint az IR-rel támogatott kamera.Hogy mi lesz vele 4-5 év múlva, ezt nagyon nehéz megmondani. Van itt valaki akinek 4-5 éves berendezése van napi használatból? Rengeteget fejlődnek és változnak ennyi idő alatt....
Tud teljesen offline működni?
A számításokat és pályatervet elvileg az RTK és a robotfűnyíró végzi és a robotfűnyíró tárolja. Ha pl. valamiért kikapcsold a robotot, vagy mondjuk leállítod a stopgombbal, és energiatakarékossági okok miatt automatikusan kikapcsol, akkor nem tudod, megnézni az alkalmazásodban a térképet, vagy a fűnyíró adatait. Csak akkor ha Bluetooth-on, vagy WiFin kapcsolódsz hozzá.
Tehát igazából semmilyen működési adatot nem szinkronizál Cloud-ba
A nyíráshoz, már nem kell, hogy a Robot folyamatosan WiFi-n legyen. Nekem van olyan része a kertnek ahová nem ér el a WiFi és rendesen működik. Csak ilyenkor megnyitom az alkalmazást, aztán nem látom benne, hogy mit csinál.
Amúgy van benne 4G SIM modul így bele lehet rakni adatkártyát és akkor nem kell neki a WiFi... -
WiZARD
addikt
Azért az is fontos kérdés hogy bírja-e 4-5-sok évig, van-e alkatrész.
Kap hideget-meleget, napot, esőt, port, homokot, élőlényeket, adott valamilyen szintű saját vibráció, plusz terület minőség függően zötyög végig.
Mert problémák vannak még a nagy nevű, régóta ezen a területen dolgozó gyártók gépeinél is.A Yuka, mint adott cég nem első modellje talán hajszállal előrébb van mint azok akik most akarnak piacra lépni.
Ezért is félek a az Oasa-tól, pedig nagyon vonzó amit ígér. -
mikrofon
veterán
Nálam 3 hete üzemel egy, de még csak maga a robot. A fű és levél gyűjtőjét még nem küldték. Most volt egy FW frissítés így sokat fejlődött. Szépen vág tényleg.
Viszont a Worx Landroid sokkal jobban megbírkózott a nem éppen egyszerű kerttel. Mondjuk erre számítottam, mert pont ezért választottam annak idején a Worx Landroid-ot, mert az ami a legjobb az egyenetlen és bonyolult kertekre.
Ami még feltűnt, hogy sokkal több a fák körül a fal mellett és a trambulin lábkörül a levágatlan fű. Eleve nem ér ki a széléig a penge, meg nem megy olyan közel az akadályhoz. Ha meg betanítod NoGo zónának akkor mivel 2-3cm a pontossága ilyen ráhagyássaln kell tanítani ha biztosra akarsz menni.
Amúgy nagyon jó a szisztematikus nyírás. Atlóban nyirom duplán, nagyon bejön ez a rombusz forma.
A szoftvere ami a páját generálja igen jól működik. Ha mindent megadsz neki NoGo zonának akkor szépen kiszámolja hogy hol és hogyan fér el. Így nem akad el.
Ha pedig valahol beakadt még is vagy úgy érzi nem fér el és beszorulna akkor kihagyja vagy körbe megy.
Mondjuk emiatt nem megy be nagyon bonyolult helyre egyszerűen kihagyja, amit Worx Landroid nagy nehezen le tudott küzdeni az UH kiegészítővel....
Én a levél gyűjtőjét várom nagyon. Kíváncsi leszek, hogy fog működni. Én emiatt vettem valójában. -
nem láttam tesztet a Yuka versus Segway témában, mintha a Yuka nem is létezne (talán nincs Németországban forgalmazása?)
itthon egyébként 585 ezer a Yuka és 549 ezer a Segway. a kettő közül viszont csak az utóbbit tudom megszerezni olcsóbban
és nagyon fontos: ehhez találtam ingyenes 3D nyomtatóhoz való tervet, amivel megnövelhető a vágó tárcsa (illetve több kés helyezhető rá) mert így jobban tud alkalmazkodni a kertem adottságaihoz: a szomszéd házfala mellett egy sor térkő van csak lerakva, és azon elmenve kellene neki a szegélyt lenyírnia teljesen. gyári állapotban a Segway-nek 10,3cm-re van a penge széle a ház szélétől, így egy nagyobb méretű tárcsával pont le tudná nyírni teljesne a füvet -
jbnd-007
tag
Igen lehet, hogy ez régi probléma, de akkor is fenntartom, hogy akkoriban a Worx hibás árut sózott a vevőkre (nem csak ezzel, hanem az egyéb firmware hibákkal is) és eléggé sikerült is lerontania a saját reputációját. Lehet, hogy azóta visszakapaszkodtak. Mindenesetre én a magasabb árkategóriában mindig is némi gyanakvással fogom nézni a gépeiket.
-
Speederer
senior tag
Nekem mondjuk arra kellene, hogy az utcánk végén lévő anyósom telkét is nagyjából karban tartsa egy ilyen robot, hogy legalább a tologatós fűnyírózást meg lehessen úszni. Egy kis szegélyvágózás úgyis kelleni fog, de az kell a tologatós után is, de az már viszonylag hamar megvan. Szóval itt van tök közel és elméletben szerintem működne, hogy mondjuk 2 napot ott nyírja, aztán meg 2-t itt, mert nem kell órákat utaztatni.
Nekem most úgy tűnik, hogy ilyen feltételek mellett nem reménytelen a dolog, de még kicsit kutakodok, hátha valaki okosabb csinált már legalább hasonlót, az jó lesz kiindulásnak.
-
süti5
őstag
Ha valaki pl. hetente megy le a nyaralóba, de otthon is kell füvet nyírni, akkor pl. tök jó megoldás lehet, hogy egy gépet hordoz, de mindkét helyen le van téve a kábel, leér és elereszti a robotot, addig is el lehet készíteni a bográcsot míg nyír a robot...
Egy nem agyonöntözött fűnél a heti 1x nyírás is megfelelő, tudom, most mindenki fujjol, de simán vállalható eredményt ad
Most pl. hogy szinte minden nap esett az eső nálunk, nem is engedtem el Robit, csak 6 nap múlva és gond nélkül lehozta a területet, és nem, nem látszott a levágott fű sem. Sokan itt túlparázzák ezt a kérdést, vagy valóban profi minőségű golfgyepük van, de egy átlag gyepre ez is bőven megteszi. -
Speederer
senior tag
Feltételezem, hogy mi lesz a válasz ("nem"), de azért megkérdezem:
Vajon valahogy nem lehetne szimulálni ezt a nagyfrekis jelet?Csináltam egy gyors keresést a témában, de eddig kb 0 sikerrel, valszeg mert nem a jó kulcsszavakra kerestem. De hátha itt találkozott valaki ilyennel.
-
_Dumber_
őstag
Értem.
Ezek szerint ez is megfelelő: [XLG-75-24 A]
(Ne érts félre, nem kötözködés, csak az archívum kedvéért )Ára ugyanaz és teljesítményben azonos a M1000 táppal. Így biztonságosan maxon kihajtható.
Ha beválik, akkor gondolkodok egy 6Ah aksin, és elég lenne napi 1x kiállnia a robotnak.
Köszönöm a segítséget
-
Lejárt a szerk.: egy fontos kiegészítés még, hogy ha valaki később olvassa, és nagyobb tuningban gondolkodik (én nem tenném), azért a tápot akkor se méretezze túl. A dokkoló elektronikája ugyanis szerintem hibásan van tervezve. Magának a robotnak a fedélzeti töltője megáll ugyan 4-4.5A-nél, de a dokkoló 8-9A-t kifacsar a tápból, ha az bírja. A különböztet ugye jobb híján elfűti. Nekem konkrétan megégette a kezem a benne levő elektronika belső műanyag takarólemeze(!), amikor 10A-es áramkorláttal hajtotta a labortáp. Milyen forró lehetett akkor a board meg a rajta levő alkatrészek? Ebből is látszik amúgy, hogy a dokkoló jól bírja a gyűrődést, mert vígan üzemel azóta is, csak már 2.2A-re korlátozott táppal (ennyivel épphogy csak kézmeleg töltés közben).
-
_Dumber_
őstag
Van bevált, kipróbált cseretápod?
Szerintem ez lesz a következő lépés
Lehet, hogy nálam kábelt cseréltek és azóta működött, de szerintem már akkor is a táp döglődött, csak részlegesen. A kábel csak rátett egy lapáttal + a 2 éves 3 helyen toldott határoló eső után. Így a dokkolóba töltésre már kevés lett a kraft. Kábelt cserélték, így már az határérték fölé ment teljesítmény.Még az is lehet, hogyha kiszárad a föld a határoló körül akkor nem lesz elcsorgó áramom, és minden helyre áll ... átmeneti..
-
_Dumber_
őstag
Igen köszi, ezek a prioritások.
Sajna most nem tudom magam jobban beleásni, mert szobafogságra vagyok ítélve (szemműtét). Bízom benne, hogy legalább 1 hétig még normálisan működik.Azért logot letöltöttem, papucsokat megtisztítottam, dokkolóba belenéztem. Ezek rendben vannak.
A hi-current módot nem tudja kapcsolni. Ezzel viszont segítettél.Érdekes, hogy a robot LCD-n jelzi a töltést, USB logban szintén, de az app logjában nincs benne...
-
jbnd-007
tag
Régebben számolgattam egy szakdolgozat alapján, ahol robotporszívókat szimuláltak különféle algoritmusokkal. Az jött ki, hogy a véletlenszerű módszerrel kb. 3.5-szeres idő kell a terület lefedéséhez a szisztematikus nyíráshoz képest. Ha a sajátomra kiszámolom, akkor 0.16m a vágás szélesség, erős hasalással kb. 0.25 m/s a sebessége. Tehát percenként 2.4 m2-t nyír le (legyen 2 m2, mert a forgolódás elég sok időt elvisz). Akkor a 350 m2-es kertemhez kell 175 perc x 3.5 szorzó = 612 perc nyírási idő, hogy egy hét alatt lenyírja mindenhol. Az durván 10 óra, vagyis napi 2 óra hétfőtől péntekig.
A Landxcape 2 óra 45 perc üzemidőt állít be 350 m2-re, ebből lejön 1 óra töltési idő, tehát ők egy kicsit kevesebbet számoltak. Nálam most 500 m2-re van állítva (2 óra 30 perc tiszta nyírási idő hétfőtől péntekig), ez elégnek tűnik, nincsenek elhagyott foltok. Majd nyárra magasabbra állítom a magasságot és visszaveszek az időből is, hogy naponta csak egyszer menjen ki. -
jbnd-007
tag
Persze, tudom én, hogy egy online fórumon mindig az ír, akinek baja van. De azért az vicces, amikor a közösség 3D nyomtat újratervezett első kereket a Worx-re, hogy ne akadjon el, meg hátra féltéglát csavaroz, hogy megfelelő legyen a kerék tapadása.
Ez most egy viszonylag új thread, ahol megy a panaszkodás.
Nyilván folyamatosan javítgatják és az LX790.1-nek a firmware-e már egész jó, egyszer se akadt el, nem kapar, nem mászik, nem szökik. Na jó, egyszer majdnem hanyatt esett, mert feltekert a kerékre egy lelógó gallyat és függőlegesig felágaskodott. De aztán visszaesett és méltatlankodó sípolás után folytatta a munkát.
-
_Dumber_
őstag
Kérdés megéri e a 3A-es töltés, mert akkor az aksi gyorsabban öregszik.
Nem olvastam még sokat az Ecovacsról de annál az antenna nekem nem túl szimpi. A worx is bújkál a belógó növények (pl írisz) alatt, ez konkrátan felakadna.
A segwayt meg nem értem miért kellet elbaxni. A régi oldalt pengés volt, mint a worx. Ez az új meg középpengés....
-
_Dumber_
őstag
Ezek szerint meg lett a hiba. Észben tartom a 24V tápot, ha kellene
Egyre több kamerás gép van. Nekem is a Luba2 tetszik de ezeket is érdemes megnézni:
[Ecovacs Goat G1]
[Segway Navimow i108E] vagy a i105EAmit mindegyikben negatívnak érzek az a szélvágás. Ebben a worx jelenleg verhetetlen
-
@jbnd-007: bocsi, közben visszaolvastam, és lejárt a szerk. Tényleg durva sztori. Én fentebb a Worx-re brandelt gépekre értettem mindent, Landxscape-es és Worx Vision-ös topicokat szintén átugrottam az említett túrásnál, bár rémlik, hogy a címekben benne volt az általad említett hiba és ezek a topicok most nagyon pörögtek. Szóval módosítanám úgy, hogy a Positec gépekből/brandekből szerintem a vezetékés Worx-ök tök rendben vannak (S/M/L szériák, 2019-től).
-
noorbertt
őstag
Nem, nem. Enyem mas marka, csak hirtelen, amikor neztem azt hittem hogy az
En spec egyelore ott megakadtam hogy elolvastam a konyvet es van egy olyan resz hogy toltse le az appot a hasznalathoz :
-
-
-
-
Es ott lenne a qr code helye, ami nincs termeszetesen es az appstorban sincsen semmiIgy perpillanat, korbe terkepezni tudom a terepet es elinditani kezzel, majd holnap lekabelezek es irok nekik h wattafakk.
-
WiZARD
addikt
Ezek a soft korlátozások...
Nekem a Gardena napi 3 óra fűnyírásra van korlátozva, mert 250m2 modell. Háát a ~140m2-re épp elég. A nagyobb vágótárcsával talán jobb lesz, de azt meg a felülvetés miatt nem tudtam még ráengedni.Közben németek árulnak HW kiegészítőt, amivel akár 24 órában nonstop is tud menni, és kap még pár software extrát
-
Aha, hát ez kapufa, kicsit sejthető volt:
Amúgy a hátlap minimális erőkifejtésre a kezemben maradt, szerintem megette az uv rendesen a ragasztást, az is lehet hogy beázott a kábelek bevezetésénél, mert azok tök könnyen mozognak a trutyiban. Amivel ki van öntve, az nem kemény műgyanta, hanem inkább puha, zselé szerű.
-
_Dumber_
őstag
Nekem már szervizben van 2 hete. Az ügyfélszolgálatos azt mondta, hogy tápkábel. Kértem nézze meg még egyszer, és ha lehet pontosítson egy szervízessel. MIkor visszahívott már azt modta, hogy tápegységet rendeltek, és várják a beszállítást.
Hihetőbb.
Egyéként üresen én is 22-23V-ot mértem a táp mögött közvetlenül. Ha visszaraktam a dollolót, akkor a papucsnál volt 18V-19V.Az enyém még csak 2 éves lesz Ez volt a második szezonja.
Érdekes viszont, hogy a 3.32.0+1 FW után rengeteg ilyen jellegű hiba jött elő világszerte, szinte minden tipusnál. Nekem ez olybá tűnik, mintha az FW rossz programozása miatt kidurrantja a tápot. Töltés, vezérlés, vagy valami hasonló rossz tápmanagement miatt .. és akkor reménykedjünk, hogy egy downgrade megoldja (persze tápcsere után), és nem szállt el a robotban valami hw véglegesen .... -
Még egy kiegészítés ha már írtam "tartós teszt" jelleggel. Pár hete elkezdte azt csinálni, hogy kikapcsolt állapotban találom a határoló mentén, de nincs nyoma annak hogy elakadt volna, vagy elásta volna magát, szép egyenletes akadály nélküli helyeken történik. Az app-ban ilyenkor "manual stop" üzenetet látszik, majd kikapcsol. FB csoportban, redditen, és egyéb helyeken azt átlagoltam ki a hasonló esetekből, hogy a dokkoló kezdett el döglődni (vagy annak a tápja). Egyelőre újrablankoltam a két csatlakozási ponton a vezetéket, kicsit korrodált volt, meglátjuk.
-
A LiIon akkuk optimális tárolási hőmérséklete a nagykönyv szerint 5-10 C között van. Mivel azonban vizet nem tartalmaznak, az enyhe fagyok (-5, -10 C)semmiben nem ártanak nekik, azonban ilyenkor már nem mindegy, hogy ki vannak-e téve kisütésnek vagy töltésnek. Magánál a hőmérsékletnél ugyanis többet tud ártani a hőmérsékletváltozás és a következtében fellépő hőtágulás. Ezért aztán őrült nagy szerepe van az akku felépítésének és minőségének.
Nagy hidegben tehát nem tanácsos sem nagyobb árammal tölteni, sem kisütni.
Mivel ezek az akkumulátorok sokkal inkább működnek fizikával mint kémiával, az alacsonyabb hőmérsékleten tárolás viszont előnyt sem jelent számukra, szemben mondjuk az ólom-savas autóakkukkal, amelyek a közhiedelemmel szemben kifejezetten szeretnek a hidegben állni. (Tehát nem indítóáramot adni, az egy másik téma.)
MaCS
-
mikrofon
veterán
Hasonló lehet a dolog a plusznál is mert azon kívül hogy a fizikai méretei kicsit nagyobbak az l1000-nek nem találtam más jelentős különbséget.
A problémák azért érdekelnek, mert ha csak annyi hogy nem olyan szép a nyíráskép vagy hogy nem egyenletesen nyírja mindenhol az nem fog érdekelni, de ha beszorul egy területre vagy elakad akkor inkább egyszerűsítek a kerten. Mert ma is elment a napom a fűnyírásra. De már abban a tudatban hogy lehet ez volt az utolsó. Mert ha a héten megjön akkor már át is veszi a feladatot.
Pár gyakorlati kérdésem lenne a telepítés miatt.
1.
A dokkolóját bárhol elhelyezhetem vagy mire érdemes figyelni hogy a későbbiekben ne legyen emiatt probléma. Pl lehet egy sarokban vagy beugróban.
2.
Mennyire érzékeny a kése?
Ez azért kérdezem mert van a kertnek egy olyan része ami korábban veteményesként funkcionált. Aztán két éve nem ültettünk ide semmit és kinőt a fű. Nem magról ültett hanem csak úgy magától igy erősebb a töve. Fűnyíróval rendszeresen nyirom annak nem okoz gondot. Beengedhetem ide a robot fűnyírót?
3.
Ha keskenyebb de hosszabb füves átjáró, közlekedő van akkor ott mi a megengedett legkisebb szélesség amivel még elboldogul a robot, tehát minimum milyen távolságra kell a két vezetéknek egymással párhuzamosan futni?
4.
Úgy kezdi a nyírást, hogy először körbe megy a határoló vezetéken teljesen és utána kezdi el nyírni a területet, vagy előbb kisebb részekre osztja magának és csak addig megy végig a határoló vezetéken, vagy ehhez nekem kell zónákra osztanom hogy ne azzal kezdje hogy teljesen körbe megy a határoló vezetéken? Vagy sosem megy körbe hanem elkezdi nyírni a területet és mindig vezetékig elmegy azután ott fordul? -
mikrofon
veterán
"terület bonyolultságának és a zónák számának növekedésével nő a panaszok száma "
Ez mit jelent, mármint milyen panaszok és problémák vannak ilyenkor?Nekem is heti egy nap fűnyírást kellene megsporolnia.
Én is az m700 wr167e-t akartam, de az majd csak június közepére lenne. Így meggyőztem magam hogy amúgy is hátáreset a méret úgyhogy jó lesz a nagyobb. -
zsuri0
csendes tag
Én is nehezen hiszem, a katonai GPS sem tud cm-es pontosságot. Kamera + AI is kérdéses, hiszen a fa ágak nőnek, a levelek lehullanak, erre nagyon durva algoritmus kellene - kérdés, hogy van-e ennyi pénze a SegWay-nek és várható-e annyi bevétel, hogy megérje ilyesmit fejleszteni.
-
mutyi
senior tag
Sziasztok!
Köszönöm a sok hasznos választ.
Jól gondoltad, még semmi sem volt meg.
Összegzés:
Két terület van a leírás alapján a B. típusú a mi kertünk, aza van hátul a nagyobb kert 100 nm, ott lett elhelyezve a dokkoló is, amibe elvileg holnap kerül kábel. Az áramot sem egyszerű elvezetni,mert a villanyszerelő nem akar semmi kültéri dolgot bekötni....de úgy néz ki, rábírtam.
Szóval a hátsó kert 100 nm, dokkoló ott lesz a sarokban. Lefektették a határolókábelt.
Ma az első kertet csinálták meg és úgy volt,hogy azt nem fogja tudni a robot,mert a két kert között kavicsos szakasz van, nem megy át a gép.
De olvastam,hogy mivel a B. típusú kertünk van, ezért igenis működik a dolog, azt kell csinálni hogy a dokkolón állva a gépet be kell állítani egy olyan üzemmódba, hogy dokkoló nélküli üzemmód és kézben átvinni az első kertbe.
Lett volna még egy opció, a C. típusú kert,amikor a kiskertbe is vettem volna egy másik dokkolót. Na erről gyorsan letettem,mert 158 ezer ft. Vicc.
Szóval ma a kiskertben levő gyepet is bekábelezték és össze lett kötve a hátsó kerttel.
Holnap viszek áramot hosszabbítóval hogy mielőbb le tudjam tesztelni, hogy működik-e a gép rendesen.
Én egyetlen dolgot nem látok még tisztán.
A két kert között ahol kavicsos terület van és össze kellett kötni ugyanúgy kábellel, ott nem akar majd a kertből kimenni és a kavicson elmenni a robot?
Annyit csináltunk,hogy a nagy kert sarkánál ahol a kavicsos rész előremegy az első kertbe, elvágtuk a kábelt és az első kertből mind a két végét toldóval rákötöttük az elvágott szakaszra.
Az oda-vissza menő szakasz között viszont nem tudom hogy szükséges-e x centi távolságot kihagyni, hogy folytonos legyen. -
Keef_Lee
senior tag
Olyannyira drótfüggők, hogy én beüzemeléskor a felesleges drótot a tekercsen hagytam és úgy kötöttem be a másik végét a dokkolóba. Aztán csodálkoztam, hogy a dokklóhoz közeledve kiment határolón kívülre és dödögött.
Aztán rájöttem, hogy a tekercs belseje amerre mutat, arra gerjedhet valami mágneses indukció,a mit követ. Így levágtam méretre, aztán majd megtoldom ha átépítés lesz.
Egyből megjavult mindenAzóta úgy dokkol, hogy Móriczka megirigyelhetné a nászéjszakán.
-
tannoyfan
tag
https://github.com/nibi79/worxlandroid/
Őt használom OH alatt. Talán hasznos lehet a doksiból a sok channel, amit képes kihúzni a felhőből, könnyebb megfeleltetni az AH-s hasonló elemeknek.Ez sem tűnik rossznak, HA alá: https://github.com/Barma-lej/halandroid
-
tannoyfan
tag
Én OpenHAB-ot használok, az alatt egész jól megy egy github-os projekt. Régebben volt valami landroid bridge a githubon, de ehhez azt írták, hogy már nincs szükség rá. Ödön auth adataival megy be a worx api-ra, és valami jó nagy json-t húz le, azt parse-olja bele az item-ek értékeinek. Érdemes nézelődni, tuti van használható cucc már hozzá HA alá is. Ha érdekel a minimál napi számláló logikám, azt le tudom írni, bár éppen nem nagy kunszt, de egy magamfajta programmer antitálentumnak épp elég volt
-
_Dumber_
őstag
Egyenlőre (tavasszal) nekem is gyári szett lesz. Ha kell majd uprade később lesz.
Saját (Hydrawise) rendszerre én is digitális reteszben gondolkodok, de nem bízok a technikában 100%-ban. Nyilván előszöris úgy programozunk, hogy ne legyen átfedés a robot és az öntöző között, de a kis ördög sohasem alszik. Így DIY mechanikus retesz felszerelése is csökkentheti a technika + user errort, (pl távolról véletlenül beindítom az öntözőt, mikor a robot a füvön korzózik.) Előzetesen: kell hozzá egy kiltéri végálláskapcsoló, (pl kapu végállás kapcsoló) és egy szabad benemet az öntözőn (pl esőérzékelő bemenete) - Ezzel esőt imitálhatunk ha nyír a robot, becsapva az öntözőt.
Ezt csak kipróbálás után tesze közzé )
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged