- Íme az új Android Auto!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobilhasználat külföldön
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egy ismerősöm kis kézi akkus maró-csiszolóval (aka. Dremel) oldja meg az élezést, de állítása szerint a sima asztali köszörű is pont jó a finomabb kővel. De a részleteket nem ismerem, és egyelőre úgy vagyok vele, hogy két-három szezont csak végigbírnak a gyári pengék...
MaCS
-
PitLee
őstag
Arra voltam kíváncsi, hogy ha van például két 400m² területed, akkor azt már nem engedi az app, mert a max korlát 700m² ?
A másik észrevétel
Van egy területed ami bruttó 800m², a géped korlátja meg max 700m², tehát gondolom én már a körbejárás során azt az üzenetet kapod, hogy a térképezés sikertelen, de ha no go zónákat kivennéd akkor meg 600m² lenne csak .
Yuka manual
"When mapping, the system will estimate the area.
Please ensure that the area is not more than the upper limit
(See Technical Specifications for more information),
or the task area mapping will fail."Persze ha felosztod zónákra és úgy veszed ki a tereptárgyakat akkor "no problem".
-
PitLee
őstag
Köszi !
Tegnap még nézegette a "vasakat" az Ecovacs is szembejött.
Pont azon agyaltam, hogy a kizárást meglehet-e ejteni a körbejárás előtt, mert valaki belefuthat olyanba, hogy a bruttó terület nagyobb az engedélyeztél, de kizárásokkal meg alatta van.
A zónákat egybe számolja ? -
Ch4os
aktív tag
Kb. mindennel egyetértek. meg tudom erőssíteni.
Install easy. Mindenben segít, vezet mi a következő lépés. Nekem is anno vagy 2-3-szor körbe kellett menni mire jó lett. (Utána pár hónappal jött be azaz upgrade, hogy a már meglévő kert területet tudod növelni és/vagy kivenni belőle, több részre osztani... Ez nem a nogo zone-ra értem.) Mobillalal BT kapcsolaton keresztül kapcsolod és mész utána mobilon irányítod, mint egy mobil game. De amúgy a kézi kör után még valamit finomít a téréképen első saját bejárása után írja is, hogy most gondolkodik, optimalizál...
A kép amit küldtél így van. Be lehet állítani, hogy hány fokos szögelfordulással (90, 60, 45, 22,5) nyírja a következő kört. De akár lehet fix is. Ez jó, mert a fűben nem lesz annyi vágási hiba. De nagyon menő mikor végigvágja egy irányba és látszik a csíkozás mint a focipályákon.
Igen a beállított idő azaz mikor menjen (megy-tölt-megy-tölt-megy...) míg le nem jár az idő. Ezért állítottam be én napi egy akksi merülésnyi időt (2h megy és 2:15p után nekem leáll még töltés közben, persze feltölti), majd másnap folytatja úgyis ott ahol abbahagyta. Én ajánlom, kert mérettől függően érdemes 1-2-3x megy-tölt idővel kiküldeni, de felesleges egy nap 1-nél többször levágatni az egész kertet.
Halk, igen, Tényleg. Kb. nincs motor hang még 1m-ről sem. Csak a kés surrogását hallod ahogy vágja a füvet.
Amit felvetettél az a "hiba" nekem is fenn áll, hogy ráküldöm a manuális beállító körön a szegélyre bőven, de mikor ő megy akkor a kamera alapján nem megy ki a széléig és ott hagy kb. 5-7 cm-t. Nyomkodtam az appot én nem találtam ott rá megoldást. Erre várok majd valami ugrage-et. Ami megoldás volt erre, hogy hetente-kéthetente kézzel leveszem a töltőröl jóval arrébb leteszem és kézzel elindítom. Azonnal tudja hol van a kertben, kimegy a szélére és elkezdi levégni körbe már jól a szélét. (Nekem úgy van beállítva először körbemegy a szélén majd a közepét oda-vissza)
Kamera tárgyérzékelés: Eddig nem ütött el semmi károsat, nem vágott el semmit. Nagy tárgyakat felismer és kerül. Kutya, cica, játékvödör, még a fűzöld labdát is. De pl. egy fenyőtobozon átmegy javítva a kés élességét. Kisebb aknákra rámegy a nagyobbat észreveszi. Átment még tavasszal a fűbe ültetett vágott és épp kihajtani készülő pampafüvön is, de nem is várom le tőle hogy utóbbit felismerje, most már erőssebb a töve, nem lesz gond. Keresztben kihúzott 3/4" locsoló csövet is észre vette és arra nem nyírt, nem ment át rajta. (megoldás olcsó intant nogo zona kialakítására.)
Pitypang, százszorszép, krókusz, egyéb kisvirágokat is vágja. Nekem utóbbi van a fűben nogozone-nal egyszerűen megoldottam a virágzás idejére.
Este kapcsol lámpát a kamerához, de ő maga sem ajánlja az esti műszakot.
Én aránylag magasan 5cm-en vágok.
Havonta 1x adnak ki újabb patch-eket. Ezeket tényleg érdemes feltenni. Új dolgok is jönnek.
Nekem még sosem akadt el, mondjuk nem is olyan a kert.
Van VisionFence mode benne. Ez kb. a ne nézd a kamera képet csak a GPS pozi alapján menj bután, így sem tudtam megoldani, hogy kimenjen a szélére, de megoldotta hogy a kertlocsolásos zöld technikai doboz fedelén, ami egyszintben van a fűvel nyugodtan menjen át és nyírja körbe (addig nem ment rá, mert ugyan úgy kerülte mint pl. egy labdát).
Egy gondom van vele a fentebb említett szélvágás, menjen rá bátran a szélkőre dolog. Ha ezt javítják, akkor ajánlom. -
-
WiZARD
addikt
Nekem ez az egész vízállóság/eső kérdés fura.
Elvben vízálló, gyakorlatilag a Bosch simán beázik (és javítják gariban szó nélkül)
Elvben vízálló és lehet kint, gyakorlatilag minden gyártó árul garázst - minek?
Ne menjen esőben, fapad parkside is tudja, de egy 3x annyiba kerülő istenített Husqvarnán már nincs esőérzékelő és megy a legnagyobb esőben is. Idióta Bosch is lespórolta az esőérzékelőt, ha inteligens időzítéssel megy és netes időjárás előrejelzés alapján esőt vár akkor nem megy. Ha ezt a funkciót nem használod, vagy épp váratlan eső van akkor simán megy esőben is.(garázsban van a bosch, esőben nem küldöm ki)
-
Ch4os
aktív tag
Tudtommal igen.
2.55Ah vs. 5.1Ah
De csak a nagyobb akksi miatt nem éri meg megvenni a 108e-t. Elhasználod az akksit majd cseréled egy nagyobbra (ha kell), sőt van gyári 10.x Ah akksijuk is a 3000-esben és rakták már bele a 105-be és működik vele, belefér. (A 105e egy töltéssel, gyári 100%-ról 15%-ra kb. 2 óra és 5p-t megy ami alatt 200-220nm-t vág. Tehát a nagyobbakkal ez 2x vagy 4x.)Ha nagyobb a kerted mint 500nm akkor szól, hogy ez nagy és nem engedi menteni a térképet amit körbejártál. Ez az egyetlen - szoftveres - korlát (500 vs. 800nm)
-
Köszönöm, ez logikus. De mi a jelentősége?
Azt megértem, hogy a nagyon szép, gondozott pázsitnak, illetve annak tulajdonosának nem mindegy.
De nálunk sima fű van, mindenféle egyéb jövevénnyel. Negyvenöt éve nyírom én a füvet, és volt, hogy tizenöt évig nem volt élezve a fűnyíróban a kés. Nem tapasztalatunk problémát, a fűvel, nagyon jól éreztük magunka a kertben, ami szép is volt. Legfeljebb én szenvedtem jobban a géppel -- de ez apámat nem hatotta meg...
Köszönettel: MaCS
-
madkiller
őstag
Igen, ha nincs egy hinta vagy trambulin meg ilyenek meg 2 szintes ház meg magas betonkerítés elem, hanem viszonylag messze van a kerítéstől és a ház falától a nyírandó terület, nagy nyílt terek vannak, akkor el lehet lenni az RTK fűnyírókkal. Akkor már csak abban a 1 vagy 2 hétben amíg mágneses vihar van a nyáron, akkor tud csak megzavarodni a GPS. Mert amúgy szépen nyírt a Segway azzal nem volt gond.
-
madkiller
őstag
Igen az I-ről illetve a Luba2ről ami szintén ilyen gyárilag beépítt kamerásokról. Abban nincs bent az az algoritmus ami a Terraban. Terra inkább a legújabb generációs robotporszívokra hasonlít algoritmus szempontjából. Az előbbieket kiegészíti egy kamerás rásegítéssel, de alapvetően gpsel működnek. Ez egy videó szépen forog a kereke próbál előre menni, de nem tud, ilyenekre gondolok ez egy illusztráció ott a kamera rajt az elején, de mégis atakar rajt menni. Na a Terramow ilyeneket nem csinál. Ezt a csövet körbe nyírja.
-
madkiller
őstag
Nem hasonló, csak annyiban hasonlít, hogy van rá kamera. De Segwayes csoportok tele vannak képekkel éppen hol találtak rá masinára. Alapvetően még mindig gps-el működik és ha nincs megfelelő jel, akkor szívás van. Ugyanígy a Luba2 is. Pedig az nagyon tetszik a fizikai tulajdonásai nagyon jók. Terramow Luba összekombinalt fűnyíró nagyot ütne.
-
madkiller
őstag
Az új szoftverrel már nagyon ügyes nem sok mindent hagy el. A segway folyamatosan szívatott. Mindig leragadt valahol, néha volt egy hét, hogy úgy elment, hogy nem ragadt le. De az 5 hónapot használtgép úgy néz ki, mintha 10 éves lenne, végig nyúzta magát mindenhol. Baszott rá, hogy kamera is van rajt. Terramow egy álom utána nem kell baszakodni a gpsel sem nagyon megszerettem. Szerencsém volt mondjuk vele, h kiválasztottak betanak és free kaptam, de ez a termék 1000 dollárért is majdnem ajándék volt. Ez tényleg a next gen robot. Kíváncsi vagyok mások mikor indulnak el ebbe az irányba. Terramow szerint legalább 2 év előnyben vannak. Egyébként nem hagy el sokat a kerítés mellett. Közben 2 hetente leszoktam szegélynyirozni. Nekem a segway 30-40cm elhagyott a betonkerítésem mellett nem volt hajlandó közelebb menni. Betonkerites 2.5 magas.
-
BullZeye
veterán
Ne aggódj, egyik sem olyan, ami szerintem problémát jelent neked.
0) Yuka levél mellett összeszedi a füvet is maga után, és kiönti a megadott helyre, kevesebb gyepszellőztetés?
1) 30-60mm vs 20-90mm vágási magasság
2) dupla tárcsa, ezzel 18vs 32cm vágási szélesség
3) 3 kés vs 6 kés a dupla tárcsa miatt, bár nem tudom, hogy ez jó e, lassabban kopik e ha dupla kés van, vagy rosszabb, mert egyszerre 2x annyit kell cserélni.
4) 800m2 vs 1000m2
5) sebességről nem találok, Yuka papíron ~200m2/óra de max sebességgel, kevés fordulattal (hosszú egyenes szakaszok) -
BullZeye
veterán
Tegnap este megnéztem egy 30 perces videót az RTK antennáról, hogy találjak kiskaput.
1) RTKnak nem kell rálátnia a robotra, mert 900mhz-en vagy 2,4ghz-en kommunikálnak, Yuka 3km-et tud.
2) RTK-nak pontosan ugyanazokat a műholdakat kéne látnia mint a robotnak, ha többet lát szuper, de legalább azokat amiket a robot lát.Úgyhogy tegnap este átvágtam magam a szúnyogokon és felszereltem egy olyan helyre ahol rálát az égre az RTK elég széles tartományban.
Sajna nem jött be ez sem, a térkép készítés közben itt elment a jel többször is, mire végeztem kb 50cm-el arrébb látta a töltő állomást.
Gondolom van minden nap egy időpont, amikor jól rálátni arra a részre ahol szabad az ég, csak meg kéne találni az időpontot
Úgyhogy meghirdettem, aztán várok még pár évet a következő áttörésre, addig asszony vágja a füvet, ha nem lesz áttörés addigra gyerekek elég nagyok lesznek
-
BullZeye
veterán
Sajna az nálunk nem megoldható, hátul teljesen körbeveszi kertet egy rakat magas fa amik elég sűrűek, ha alá teszem, alig lát valamit.
RTK-t a ház oldalára tettem 20 méterre ahol még nincs szomszéd, se fa, viszont a ház másik felén van takarásban a robot.
Úgyhogy inkább eladom aztán nézek valami mást, mert most még hátsó szomszéd sincs, mi lesz, ha oda építenek valami 3 emeletes házat, még az is lefogja a GPS-t....
Csak azt sajnálom, hogy pont a fák miatt vettem ezt, merthogy összeszedi ősszel a leveleket és ledobálja a sarokba...
szerk.:
Hmm, gondolkodtam picit, azt mondod, ha RTK-ra direktbe rálát a robot, akkor robotnak nem kell feltétlen GPS jel? Ezt végülis tudom tesztelni egy hosszabbítóval.
Bár az RTK-n végig fix zöld a lámpa, akkor is ha nem látja direktbe a robotot. -
BullZeye
veterán
Van RTK, azt ugye oda teszem ahova nem szégyellem, mert a tetőn nem lopják le.
Viszont a robotnak nincs rendes GPS jele, mert vagy hátra teszem a kertbe ahol falak, fák csökkentik a GPS-t, vagy előre ahol az autóbeálló is van, ott viszont ha valaki észreveszi benyúl érte és volt-nincs -
Yuka lassan lesz már raktáron a hazai forgalmazónál is elvileg. 2-3 hete demó darabok már voltak, akkor azt mondta, hogy hó közepe felé jön az első szállítmány. Ebből gondoltam, hogy nyugatabbra már hozzáférhető könnyen, de annyira nem néztem utána.
Amúgy fejlettebb mint a Luba, én úgy tervezem, hogy jövőre erre megyek rá, addigra az is kiderül, hogy van e vele valami probléma, esetleg kiforrja magát, stb..
-
Yuka-hoz képest hol áll a Segway? Annyira sose mélyedtem bele, de ha azt mondod kinőtte már a gyerekbetegségeket, ránézek, jövőre én is váltanék kamerásra. Elvileg a Yuca újabb és fejlettebb mint a Luba, illetve inkább az a klasszikus robotfűnyírók alternatívája, rendezettebb kertekbe, ráadásul olcsóbb is.
-
gorbep
senior tag
Nagyon gondolkodom rajta, hogy tesztként leteszem a hálót a fű felszínére, ahogy a robot kerítését is... nálam az már sehol sem látszik. A műanyag hálóban amúgy nincs sok bizodalmam. Létezik ebből valami horganyzott, vagy rozsdamentes? De berágok és leteszek egy fémhálót a fűre és rákötöm a villanypásztort... csak hogy vakond őkelme érezze a törődést...
-
WiZARD
addikt
ennyiért vágjon mindent is
(Picit is "komolyabb" fűnyíró robotok pofátlanul túl vannak árazva szerintem. A magyar kereskedők még rátesznek egy lapáttal és árulják akciósan nettó 770ért, azt ami németországban nettó 1796€ ~ 695k - szándékosan nettó árakat írtam, hogy ne lehessen a 27% áfára fogni)
-
sagesz93
addikt
Ha jól olvastam 10 centit hagy. 1000m2 alatt csak Vision elegendő azt mondják, felette ajánlott az RTK. 5 kamerás talán? Robotporszívókból kiindulva a LIDAR nélküliek nem a legjobbak, így ez egy gyengeség lehet. De az RTK segít rajta.(nekem csak 300m2-m van, jó lenne ha tudná a dolgát magától
)
-
WiZARD
addikt
Neomow X - Starting at $1,199 (Super Early Bird Price limited to 200 units)
Neomow X Pro - Starting at $1,499 (Super Early Bird Price limited to 200 units)Szállítással, áfával. Listaár a dupla lesz. (azt mondják ha elfogy az első 200 db, akkor csak minimálisan lesz drágább a többi)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged