- MIUI / HyperOS topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
rumos14
nagyúr
ja hogy neked van egy Fuji 14/2.8-ad? akkor ne is olvasd tovább amit írok
kétségtelenül szebb és jobb anyagokból van a Fuji, de a 12 vs 14mm, a 2mm az rengeteget számít ebben a tartományban, egy FÉ az csakcsak egy FÉ, és ha nem is harmad annyiba kerül, de kevesebb mint a felébe (400 USD vs. 900), mármint újonnan persze. -
Big-Lacos
aktív tag
8mm-s van nekem (canon bajonettes), az nem lotyog, bar az ujabbakat nem tudom milyenek.
A manualis fokusz sem para (egyszer probalgattam a 85 1.4-et, azon mar inkabb az volt )
Az exif hianya az jogos. Neha szivesen megneznem a rekeszerteket visszamenoleg, de csak a memoriamra hagyatkozhatom, az meg..... -
k1csi
senior tag
A Pana G3-at nem keverném ide az egy elég régi gép régi szenzorral és nem éppen izmos JPG motorral (a Pana GH2 JPG motorja is harmatos magasabb ISO-n erről elég sok személyes tapasztalatom van, AF-ben viszont az is jó).
Viszont a GX7 meg a GH4 is -4 EV-es AF-et tud, szóval nem lennék meglepve, ha kevés fényben is a Pana vezetné a MILC sort (a Pana AF-ben nagyon tud valamit ami másoknál nincs meg).Az E-M10-et sem keverném ide az egy faceliften átesett E-M5 jóárasítva.
Egyébként a Pana után lehet a sor tényleg más lenne más és más szituban, azaz hatalmas különbségeket én sem várnék. Itt inkább egy-egy konkrét obi, szenzorstabi stb. ami meghatározhatja kinek mi kell.
Fotonhámozó
A dedikált APS-C fixek hiánya elsősorban nagylátó és normál gyutávon gond.
Ugye azt te sem gondolod hogy a vagyonokba kerülő, hatalmas méretű és súlyú 14 2.8-as vagy 24 1.4-es obit fogja valaki APS-C-re venni (ahol a látószög egy részét tudod csak kihasználni), ha valaki fényerős fixet akar használni. A 24 1.4 látószögét APS-C-vel pl. nagyon jól közelíti a Pana 20 1.7 ami teljesen nyitva saroktól sarokig éles (személyes tapasztalat), a fotós tákám oldalában elfér és a 24 1.4 árában még kapsz egy szenzorstabis vázat is mellé (ami alacsony ISO-n dinamikában többet tud mint bármelyik APS-C Canon és magas ISO-n is kb. ugyanazt tudja).A 45 1.8 m4/3-ra árban már inkább a 50 1.4-et közelíti, de rajzban bőven felette méretben/súlyban/térfogatban bőven alatta (ez megy a fotós táskám másik oldalába).
De vannak más gyutávra is jó m4/3 obik ezek kicsit drágábban, de még mindig prima minőségben.Szóval persze, működnek a FF lencsék crop vázon is tipikusan jóval többért, jóval nagyobb méretben/súlyban/térfogatban. Végeredményt tekintve semmivel nem jobb mint az m4/3. Tapasztalatból mert mindkét rendszerem van.
-
k1csi
senior tag
Igazán bedobhattak volna egy belépő vagy valamivel jobb tükrös vázat is, mert az A6000-et leszámítva (amit előre nem tudtam volna hova tenni és meglepően jól szerepelt) minden hozta a papírformát: Fuji zárja a sort, a csúcs tükrös van elől, a Pana jobb mint az Oly (és alig marad el a csúcs tükröstől)...
Más tükrös rendszereket kevésbé ismerve (de vsz. ott is hasonló a helyzet) ma a Canon APS-C vázak közül a 7D meg a 70D-nek van értelme a lentebbi kategóriák ha valami miatt érdekesek lehetnek az az, hogy bagóért lehet venni őket (meg esetleg az obipark, de pl. Canonra APS-C dedikált fixek pl. elvétve vannak, zoomból is fényerősebb csak az elég koros 17-55 van).
Vsz. videóban is totál lemaradt a Canon (amiért egyáltalán esélye van az a ML), a Pana felbontásban az Oly meg a videó alatt is minden obival funkcionáló stabival jár előtte.
Az m4/3 meg ma az obik legszélesebb skáláját adja (megfizethető kitobiktól pro kategóriás objektívekig). Pont ez a heterogén jellege adja az m4/3 erősségét. -
törölt tag
Ovf-ben nem látom előre hogy milyen lesz a kép, de igazából nincs is mit látni, mert nagyon jól tudom hogy a kamerajpeg egy fosh és egy pártucat expós városnéző vagy erdőben kajtató kattintgatás után még egy kiadós lájtrúm képmasszírozás következik és a rawokból erőszakkal kell kibányászni a szemmel látotthoz nagyjából hasonlító képet (amivel egyébként semmi baj, sőt kifejezetten élvezhető). A mai szenzorok még mindenképp kompromisszumosak dinamikaátfogás, színvisszaadás szempontból. Talán egyszer lesz majd organikus szenzor, ami megközelíti (vagy meghaladja) az emberi szem dinamikaátfogását és "zajszintjét", de ez még jelen pillanatban a paleolit digitális képalkotás .
1."fx" szett
6D kb 460k
Samyang 14/2.8 kb 120k
EF 24-70/4 IS kb 340k
EF 70-200/4 IS kb 330kEz cirka 1250k, ami b@szott sok ha valaki nem keres vele pénzt. (ebből az összegből jelenleg visszajön 135k kanyon dellavisszacsorgatási akcióban, ha valaki ragaszkodik a vattaúj cuccokhoz, de ez nem kötelező: alig használt de még garanciális darabokkal 30 százalékot simán lehet fogni a szetten), szuvenírként jön még a kb három kilós száraztömeg, (plusz a táska, pótakkuk, szűrők, esetleg markolat, állvány, vaku, távkioldó súlya és költsége)
Ebből a nézőpontból nem is olyan drága egy milc rendszer.2."fx" szett
5D (rojtosra hajtott, használt) 100k
EF 35/2 (használt, 10+ éves) 50k
gusztustalanul igénytelen hypsterség: pricelesscirka 150k, szigorúan egy darab objektívvel, szirsz@rok nélkül
-
Ijk
nagyúr
Mikor vetted meg a legutolsó fotós eszközt? Majd két év múlva nézzük meg még mindig jól vagy-e lakva.
"Évi 3-400.000 Ft, ekkora költségvetésből egyszer megveszünk egy komplett rendszert, és ennyit már ritkán költünk el évente."
400k egy XE-2 kit, és akkor még az égvilágon semmit nem vettél mellé. Az X obik meg ugyebár 150 és 320k között mozognak. Aki meg elver évi 400k-t cigire az jó nagy hülye.A képen ábrázolt utolsó fényképező mikor jön ki a piacra? Már ami kivált 3-4 fényerős objektívet egyetlen kisméretűvel, vakut, és állványt is egyszerre.
-
rumos14
nagyúr
videó: [link] (az is hülye, aki így rángatja... a fényképezőjét) [link] (kultúráltabban használva, főleg a vége felé látszik h milyen szépen áll át a fókusz 50/1.8 obival, ahol ugyebár már elég kicsi a DOF.). ja és finomhangolható a követő AF sebessége és "reakcióideje" is.
állókép: itt olvasni nagyon jó és kevésbé jó véleményeket is. szóval linkelhetek bármitaz is biztos, h tudni kell használni a követő AF-et és hogy ha a fekete kutya a képmező sarkában, a zöld fűben, 45 fokos szögből fotózva nem mindig éles, az nem az AF rendszer bénasága...
amúgy nem tudom, mire képes a V3, nem jártam utána, biztos nagyon jó, ugye erre hegyezték ki az egészet. csak azt szerettem volna jelezni, hogy nem csak a Nikon 1 használható C-AF-re. pl. az E-M1 is nagyon meggyőző volt a lovaglós tesztképekkel. -
MC Pite
veterán
Fákk, az úgy-nál lévő linknél 4:25től van amit linkelni akartam, viszont találtam egy jobbat, egyből összehasonlítás is: EM1 vs XT1
-
m3ss
veterán
"(fogás egyénfüggő, nekem sokkal jobban bejött az 5100 fogása&súlya mint a D90-é)"
azert gondolom tisztaban vagy vele, hogy 10bol kb 1 embernek jon be jobban a d5100 fogasa mint a d90-e...statuszkijelzo sem er semmit, hiszen te megoldod menubol 1 sec alatt. keresok kozott sincs kulonbseg, hisz egyikbol sem latsz semmit amikor bezarkozol egy vaksotet szobaba
sulya....uresen viszed a vazat magaddal hogy szamit az a sulykulonbseg? ti gepeiteknel, uvegeiteknel lehet szamit. itt nem. -
Ijk
nagyúr
D90 legalább egy 50-essel drágább volt 3 éve. D5100-at meg remélem nem kérdezed komolyan. Igen, jóval fejlettebb érzékelője van, viszont szar a fogása, többet kell menüben kotorászni, alagút kereső, nincs commander mód, és az is kb 50-essel volt drágább anno. Egyébként vérremenő viták voltak D90 vs d5100 témában akkoriban a nikon topikban.
Nekem jó kombó a 18-70-el. Biztos nem fogok több mint 100k-t kiadni a 16-85-re ami minőségi előrelépést jelent. Esetleg ha egyszer a sigma kidob egy 16-50 f2-es zoomot. -
Ijk
nagyúr
Photozone teszt. Nem annyira szar obi az amilyennek tarják, nyilván egy 16-85 minden tekintetben jobb. Én elvagyok vele 10MP-en, voltak és vannak ennél sokkal rosszabb kit zoomok is.
Már nem vennék 18-70-et, 8 éve még jó vétel volt a D50-re, viszont most nem éri meg nekem a felárat a 16-85, 18-105 meg nem sokkal jobb, ráadásul szerintem építési minőségre nem olyan jó.
D200 meg lehetne jobb iso1600-on, más problémát nem tudok felróni. Jó felépítés, kényelmes kezelés, kényelmes fogás, commanderes vaku, pentaprizmás kereső, AF-al sem volt még gondom, fénymérés is megbízható.
Itt a patakos kép, lehet pixel peeperkedni. A4-es nyomatokig szerintem megfelelő. -
EFT
tag
"...annak a nagyját a 18-70 agyon is vágja - ok, van még mellette fix is, de akkor is általában alig lehet kihasználni a vázat."
Azért azt nem gondolod komolyan, hogy a 18-70 zoom gátja lehet a jó képeknek akár egy D200 vázon. Én láttam már korábban jó képeket, amiket ilyen obival követtek el. Hajlamosak vagyunk túlértékelni az eszözök fontosságát, pedig legtöbbször (nem extrém fényviszonyok között) sokkal többet számit az, aki a gép mögött van. -
|AP|
veterán
én kompaktról (Pana LX3) léptem "felfelé" a m4/3-ra. Imádtam az LX3-mat, de elcsábultam a nagyobb érzékelő és a cserélhető obik felé. Viszont a méret nálam továbbra is elsődleges szempont, soha eszembe nem jutott a RF-like vázaknál nagyobbakat nézni, még a m43 rendszerben sem.
Lassan kiismertem a fotózási szokásaimat, igényeimet és azt hiszem nem is fogok ennél feljebb lépni. Sőt, ha a csúcskompaktok folytatják azt az irányt, ami mostanában megfigyelhető az is lehet, hogy egyszer még visszatérek. Addig viszont a következő kiszemelt a GM1, amit ha kitobival használok, akkor gyakorlatilag van egy kompaktom, csak jóval nagyobb érzékelővel. Viszont ha akarom felcsavarom rá a 45/1.8-at, vagy egy telét, amit egy kompakt nem fog tudni sosem -
SylverR
senior tag
Na látod, majdnem ugyanarról beszélünk.
Nos, megértem. Én is elgondolkoztam rajta, hogy ha tudnék 10-20 ezret spórolni, akkor megvetetem ismerőssel angliába, és lepostáztatom. Nade. Egyszerűen nem találtam olcsóbbat abban, amit kerestem. Sőt. Általában csak drágábbat találtam.
Vagy épp annyival olcsóbbat, ami felemésztené a szállítási költséget. -> ugyanott vagyok ahonnan indultam. -
SylverR
senior tag
Nem a vidéki bolt a lényeg. Hanem, hogy ha mittomén rendelek egy német, vagy egy angol üzletből, akkor ha garis bajom van, nekik kell felküldenem postán, vagy szállítócéggel. Míg ha megveszem a kamerát otthon, vagy Szegeden, akkor kézbe veszem dobozostól, és beviszem. A többi a cég dolga.
Emiatt nem akarok csak drága terméknél szüttyögni a külhonból rendeléssel. -
Már közben megkaptam a álaszta kérdésemre.
Egyébként, ahogy írtam, Sony slt A77-et néztem utoljára, és ott sokminden éles (recés) volt, nem csak az, ami a végső képen éles lett.
Egyébként engem nem hat meg annyira a kereső mérete. edigital-ban megnéztem egy fuji MILC gépet. Annak akkora EVF-je volt, mint egy TV. Nagyon tetszett, de ennek ellenére én mégis tudok élességet állítani az E-500-on, és mivel ehhez vagyok szokva, nem is hiányzik a nagyobb keresőkép.
madgie elmondása alpján a Pana EVF-ek is elég jók lehetnek, ott valószínűleg nem lenne bajom az élesség állítással, mint a Sony A77 esetén.mod: Mi az a "Tükrös pdaf fázispontatlanság"? Nálam pont ott van a fókusz a képen, mint a keresőben - mindkét kitobi esetén. Sajna, más DSLR-ekkel nem nagyon volt tapasztalatom.
-
Ijk
nagyúr
Megveszel egy XE-1-et a 18-55-el, 240k. Oké, egész jó ár-érték arány.
Aztán néznél hozzá valami fényerős alapobit, hoppá 180k a 35-ös miközben nikonra ott a műanyag kis vacak 60-ért (és nem olyan rossz üveg az). Ha még portrézni is szeretnél nikonra megveszed az 50 f1.8g-t, legfeljebb kroppolsz egy kicsit ha ekv85mm kell. Fujira meg hogy ne legyek igazságtalan a 60 f1.2 messze nem a nikon 50-es szint, akkor megveheted a 60-as makrót 200 kilóért.
Ezért mondtam hogy nem a mi tárcánkhoz szabták, még kidobnak valami belépőbb 35-öst meg 50-est és akkor találtak maguknak még egy rakat vásárlót. -
Én egy T1-et megtapiztam az edigital-ban, és a fogásán kívül minden tetszett rajta, bár az eloxált alu tárcsák szín-tartósságával kapcsolatban vannak kétségeim, de ez más retro gépeknél is fennáll.
Ezt a képet megnézve, az én szívem az M1 felé húz.
Mindamellett, hog a Fuji EVF-je pazar, és biztosan kiváló gép.
Viszont én hajlamos vagyok a fogás alapján dönteni. -
Ijk
nagyúr
Elég érdekes lett az az égbolt utómunka.
Persze kompakttal is lehet jó fényviszonyok között jó képeket lőni, még mindig jobbat mint telefonnal. Persze jó kézben, jó utómunkával 600 pixelen a mobil kijelzőjén még jól néz ki, aztán 2MP-en azért már látszik hogy elég lágy.
N8-am van 1/1,8"-os érzékelővel, régen még jöttek a nevetséges cikkek amikor dslr szintű képminőséget "raklámoztak", persze verőfényes napsütésben. Aztán valójában meg sem ugatja még a d50-et sem, leginkább dokumentálásra használom. Nem nagyon szar, de nem nyomtatnám ki. -
Ijk
nagyúr
Igazad van D700 még olcsóbb, csak már nem akartam mindent használtpiaci áron berakni. 35-öst és 50-est sem raktam be, mert 28-70 f2.8 mellett szerintem az életben nem raknám fel, csak a 85-öst portrézni. Ellenben a 18-55 mellé azért nem árthat egy fényerősebb alapobi, vagy ha már milc akkor néha csak kihasználom az előnyét hogy egy fix obival kicsi.
Mi baj az üvegekkel? A 28-70 elég jó darab, a 85-ös meg szerintem szinte mindenen karcol.Milyen AF portréobit tennél az XE-2-re?
-
Ijk
nagyúr
Az első és az utolsó 3 tetszik, a második portré nekem már túldolgozott, a harmadik meg túlszaturált. Mondjuk az enyém is már utómunkált, nem volt kedvem előkeresni a nyers fájlokat és feltöltögetni.
Megnéztem róluk több tesztet is, elég sok mintaképet, de valahogy soha nem győzött meg. Mondjuk a dpreviewen mostanában elég rossz galériákat tesznek fel. Rawok nincsenek?Na jó majd keresek aztán megnézem NX-ben.
32 f1.2 kellemes darab, csak ne lenne olyan bitang drága. -
Ijk
nagyúr
Nem csak a DOF-ról van szó, hanem a kompaktos képekről. Dobjatok be nikon1-es tájképeket, portrékat akár apsc-s összehasonlítással hogy elbizonytalanodjak. Még DXO szinten is jobb az ezer éves d200 ccd-je, de nem is ez a lényeg. Hanem hogy szinte nem láttam olyan 1"-os képet ami nem mutatta a kompaktos vonásokat.
Néhány képem: 1 2 3 4
Ha legalább ugyanezt meg tudom csinálni a nikon 1-el a 100k-t érő d200 18-70 szett helyett, akkor talán elgondolkozom hogy érdemes-e több mint 3x-os árat kifizetnem csak egy alap kitobis szettért, a kényelmesebb hordozhatóság érdekében. És itt nincs semmi DOF hókuszpókusz, tehát azt még csak nem is vettem figyelembe. -
Ijk
nagyúr
Jók ezek a napi doboz cigi meg a hétvégi tivornya árából milyen rendszert lehet venni.
Nem szoktam mások zsebében turkálni, de annyiban egyetértek hogy nem éppen ésszerű dolog eladni egy vázat majd pár napra rá venni egy ugyanolyat. Meg évente cserélgetni komplett rendszereket a profi vázaktól a belépő övtáska gépekig vica-versa.
Már lassan a konzumidiotizmus elfogadott betegség lesz, aki meg esetleg értetlenkedik, vagy szóvá teszi az kisebbségi komplexusban szenved, irigy meg mi köze hozzá ki mire szórja a pénzét. Aztán jön a magyarázás hogy milyen más nyomorult szenvedélyek nélkülözésével lehet kispórolni a zabolázatlan költekezést.hemaka: Kellene egy Pen méretű kis okos váz, amit beapplikálva egy markolatba lesz egy jó fogású profi vázad, utazáshoz meg kiveszed belőle és viszed a kis obikkal.
-
Fryskitt
addikt
Vannak más elfogultak is a Nikonnal, csak legyen új és drága..... Miközben leírja, hogy "S be kell valljam, valóban élmény vele a fotózás, sokkal szívesebben rója az ember egy ilyen géppel a várost és az utcákat, mint egy méretesebb modellel, ugyanakkor jó érzés tudni, hogy a képminőséggel nem lehet problémánk. Ugyanúgy remekül megállja a helyét a Nikon Df egy műtermi fotózásnál is, igaz, az aprócska tárcsák forgatása kicsit pepecs munkának tűnhet egy ilyen környezetben, de ilyen esetben úgysem sűrűn piszkálja az ember a záridőt, be kell vágni X-sync értékre és a többi már a vakuk teljesítményén, az érzékenységen és a rekeszértéken múlik. "
Hát gratulálok az ilyen tesztekhez. A szokásos eszement Playboy ismertetőkhöz képest elmegy, mert ott aztán általában tényleg csak az a lényeg, hogy k. drága legyen, de egy fotós cikk.... Na nem mintha a Df egy szutyok szar lenne, de az árához és a hype-hoz KÉPEST.......... -
-
ati3x
senior tag
Valóban. A pl1 is műanyag volt. De minőségérzetben köröket vert az 1100d-re vagy pl a d3100-re. Az em5 pedig.. De mondhatnám az xz2-t. Vagy ma láttam a stylust.. Hát. Öröm kézbevenni az oly-kat. Sajna a panáról már nincs ilyen jó véleményem. Egyedül a gx1 jött be az nagyon!
-
Ijk
nagyúr
Azt mondtad ha bármit választhatnék. Akkor miért ne választanám a top vázat, top üvegekkel?
Azt én sem tudom hogy jön össze a 18-70-el a fényerő. Már magát a kérdést nem igazán értem. Bár végülis telén f4.5 (ekv f6,75
), általában f5.6-osak szoktak lenni ezek az óccó kitobik.
Azt látom hogy nem veszi be senkinek a gyomra ezt az ekv. fényerő számolgatást. Nyilván iso 1600-on, f2.8-as rekeszen minden érzékelővel mondjuk 1/125s lesz a záridő (fujit kivéve
) adott körülmények közt. Mondom, fz-7-et kell venni f1.8-f2.2 24-90-es obival, bucira ver minden fél kilós-kilós objektíves mft-t, FF-et.
-
Novics
senior tag
Meg (#236) erre is.
Bár lehet, hogy nem derült ki a hozzászólásomból, de nekem semmi bajom ezzel a rendszerről, sőt kifejezetten szimpatikus.Ettől függetlenül egy K-30-ast vettem- Egyrészt az olcsó manuális üvegek miatt, másrészt a tükrösök között ezt találtam a legjobb ár/érték arányúnak. És volt belőle sárga is!
MILC-ek között körbe sem néztem, mert lcd-ről nem akarok fotózni - ez egy kis részben sznobizmus is, de legalább bevallom
- és az evf-től is idegenkedtem. (Ez nettó hülyeség a részemről, mert még egyet sem próbáltam.
Inkább amolyan érzelmi dolog.) Nem tudom amúgy, hogy 150 környékén milyen tükör nélküli kiteket lehet kapni, de az általad említett gépek kb a duplájánál kezdődnek.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó: 4 darab Dulens Apo Mini Prime objektív (EF bajonett)
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Olympus pl5, Panasonic 20 1.7
- Edelkrone Slider PLUS PRO Long eladó !
- Eladó egy DZOFILM Pictor Zoom objektív szett: 20 55mm T2.8 és 50 125mm T2.8
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- FSP RAIDER S 750W 80 PLUS Silver táp
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest