- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Fotók, videók mobillal
- Apple Watch
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jézusom
addikt
válasz
golya87 #42352 üzenetére
Szia!
Én alakÍtottam át régi hifit. Igaz nem nagy dolog mert aux kimenete volt, de egy iEast külső streamerről van szó, nem raspberryről. Jó a pi, de feleslegesen körülményes. Nyilván játszani a kütyüvel jó, meg stb, én is elszórakoznék vele. Ez az iEast kütyü viszont rém egyszerű, és jól szól, meg az alkalmazása is működik. kinából még 8k ért vettem
Van BT verzió is, én wifin használom. Nem akarom degradálni a pit, csak egy ötletet adtam
-
jézusom
addikt
válasz
lanszelot #42305 üzenetére
Szia!
Sokat segÍtene, ha tudnánk mi az a dx3 pro. Ne fáradj, megnéztem, ez egy DAC.Ha rákötöd a telefont USB-n akkor le tudod játszani a zenéidet. HA a raspberryt kötöd rá, akkor az is szól vélhetőleg, de ahhoz telepÍteni kell valami oprendszert, ezt nem úszod meg.
Ajánlatos mégiscsak wifizni, mert ha mondjuk egy telefon van rákötve a dacra, akkor nem a telefont akarod nyomkodni a fél méteres usb kábelen, hanem mondjuk dlna-n küldöd rá a zenét tabletró kényelmesen fotelból. Persze valahol a hálózaton kell lennie a zenéknek, a tableten, a telódon, vagy éppen egy nason. -
jézusom
addikt
válasz
Marcsello31 #42287 üzenetére
a piroskékes bármilyen tévén megy, vhs-en is... az csak szÍnszűrésen alapul. 3D TV kell ahhoz amire gondoltam, ezek LG-nél polár szűrős szemüveggel mennek, samunál meg aktÍv shutteres. De pár éve nem gyártanak ilyeneket.
-
jézusom
addikt
válasz
Marcsello31 #42283 üzenetére
FImezéshez akkor jó, ha 3D kell. Én legalábbis amlogic boxot használok filmezéshez, és 4kHDR-hez jobb az, csak 3dnél rosszabb.
De nem tudom mi célod az androiddal, ha kodi kell, lehet jobb rá egy coreelec, vagy hasonló bootos oprendszerként működő kodi. Játékokkal nincs tapasztalatom, de gondolom a vga elég gyengus. -
jézusom
addikt
válasz
Márton #41604 üzenetére
Zidoo nem tudom milyen chipsetes, kint már nem kapni ezt a fajtát, amit meg igen az realtekes. A Himedia az valami megint más huawei chipset, nem tudom mit tud, meg egyáltalán vane rá coreelec. Amlogicnál tutira van coreelec és az tudja a kadenciahelyes 4k60 hdrt atmos hanggal. Tehát amlogic sem a gyári droiddal tudja, vagy ha igen nem a gyári kodival. Nálam ez a lényeg, ha neked 3d kell az meg gondolom úgyis csak fullhd. Persze amlogic vonalon is az s922 tényleg drága, de 4k-ig szerintem elég az s912 vagy s905xxx.
-
jézusom
addikt
válasz
durkonorbi #41434 üzenetére
Western Digital Purple kártya? Én cctv-hez purple hddket használok, egy sem halt még be. Sd kártyájukat ugyan nem használtam, de lehet hogy veszek.
-
-
jézusom
addikt
válasz
g.gergo #41085 üzenetére
Igazábol nem tudom mit Írjak. Ez a virustotal majdnem mindegyik Írtónál találatot ad, de infót nem. Viszont annyi, hogy minden egyes mappámba tett egy txt filet, hogy ő most aztán lekódolta a fájljaimat és fizessek bitcoinban han jót akarok.
Basszus, most nézem tényleg nem tudom megnézni a fotóimat, van egy mars kiterjesztés a jpg után, hiába törlöm ki... -
jézusom
addikt
Sziasztok! Most néztem hogya rpi megosztott mappáiban van mindenhol bizonyos liyupi.exe ez mi lehet? avast lelőtte, de kÍváncsi lennék hogyan került fel
-
jézusom
addikt
Nem kötekedni akarok de kÍváncsi vagyok, de UHD HDR megy? HD hang? 1080p azért nem nagy kaland
-
jézusom
addikt
válasz
MaCS_70 #40457 üzenetére
Nekem pi4 4GB-on se ment. Igaz én is applikációként tettem fel a kodit, de a menü is akadt, usb-ről egy BD film meg rendesen diavetÍtés volt. De többen csodálkoztak, hogy szÍdom a pi képességeit, szóval gyanÍtom valahogy meg lehet oldani. Próbálj ki egy coreelecet, az rendesen önálló os, droid boxon is úgy a jó.
-
jézusom
addikt
válasz
Roklif #40450 üzenetére
Szia!
Én nem vagyok nagy májer, de pi4 4GB-on fut az OMV, elvileg már csak applikációként lehet, tehát nekem is a raspberry OS-en. Torrent az külön a qbit, az omv-n meg smb és dlna. Nekem a docker idegen, de sokan úgy használják. Raidet se használok, hanem 2,5 colos hdd kis kÍnai tokban fut, de tápolható usb hubbal. Ha 3,5" Hdd van akkor az eleve tápos házú. -
jézusom
addikt
válasz
Arolotifar #40445 üzenetére
?
-
jézusom
addikt
válasz
UberMutant #40406 üzenetére
Oké, de ez még droid boxon volt. Most kis 2,5 colos hddm van a pin. Az más kérdés, hogy ez is tesztelés alatt. Ha baj lesz, megcsinálom, köszi!
-
jézusom
addikt
Hali!
Az miért lehet, hogy raspberry os-en kodit akartam telepÍteni (applikációként, nem önállóan), és a gui-ból nem ment fel. Egyszerűen nem indult a telepÍtés, hiába a keresőben megtaláltam, nem csinált semmit. Konzolból kellett felraknom. Igy felkerült, igaz Így is vannak bajok vele szerintem, de az más kérdés.
Ez csak Így kÍváncsiságból kéárdem, hátha tanulok ma is valamit. -
jézusom
addikt
Nem teljesen értelek, most neked melyik jó. Én a droid boxra szavazok, de openeleckel, ami lényegében kodi-os. A boxokon a gyári android nem olyan jó, most a mibox lehet hogy igen, de az emg elég gyengus volt amikor néztem, már lehet nem az. Pl egy rendes amlogicos droid box coreeleckel lazán viszi a 4k@60fpst hdr-el.
Szegénynek meg van egy pi4 nem kell kidobni, sok mindenre jó ám, de videózni jobb a droidbox ez tény. -
jézusom
addikt
válasz
janosibaja #40270 üzenetére
Smb megosztást csináltál, vagy dlna-t?
-
jézusom
addikt
Ezt a plexet én is feleslegesnek tartom kodira.
-
jézusom
addikt
válasz
rosejbli #40245 üzenetére
Rossz ipt hamar észre vettem volna mert a putty se ment bolna. Fing appal szoktam ellenőrizni ha nem tudom.
Most fent van az omv, megosztas is van de semmit nem tudok bele raknijogusultságok elvileg rendben, vendég írás/olvasás ok, de mondjuk winscpvel belépek vagy totalc-el nem enged se mappát csinálni, se filet másolni oda. Most közben leraktam, majd este folytatom.
-
jézusom
addikt
OKÉ q megy az OMV. Hiába formáztam ext4-re az omvn belól még swipeolni kellett...
-
jézusom
addikt
Nah. Fel raktam a qbittorrentet. megy szépen. Fel raktam az OMV-t is appként
és khm hát elérem. Be tudom kapcsolni az smb-t, a jelszót meg a hálózatot beállÍtottam, mert amúgy ő elállÍtotta amit én előtte fixre raktam a dhcp configgal...
De! Egész egyszerűen mappát nem tudok a szambába rakni. Röhej de ott van az ablak és bele kattintok és csak egy pillanatra karikázik és semmi, piros az ablak és nem enged tovább... holnap talánm jobb lesz -
jézusom
addikt
Kodi az fut applikációként, és be tudom állÍtani smb szervernek meg dlna-nak is elvileg. Most aztán nem tudom Így is szerkeszteni kell-e smb.confot. Droid boxon legalábbis megy. (ott coreelec önállóan) Itt is feltettem próbaképp de csak appként. Mos amit néztem OMV-t az külön önálló képként láttam, és azzal ha bootolok, fogalmam sincs hogyan menne mellette vagy rajta domoticz. Vagy van appként is OMV?
Most felraktam a full rasp os-t. ElbÍrja a vas. Van rajta bill/egér de azért szenvedek távolról, mert direkt olyan helyen van eldugva, vagy legalábbis úgy lesz ha kész. -
jézusom
addikt
Csak azt nem értem, hogyan lehetséges hogy ment, és jelenleg nem megy...
Mindegy, kezdem előröl, mert ugye nekem fent volt a transmission is, aztán ki tudja.
Szóval az első kérdésem, melyik imaget rakjam fel? Most a full verzió volt fent, mert valaki azt Írta ott egyszerűbb az smb. De szerintem ha fel rakom a kodit az megoldaná azt is. (videozni nem pi-vel fogok, csak megosztani) Szóval melyik képet töltsem az sdre? Mert van a sima, a light meg a full. Gondolom a lightban nincs gui. -
jézusom
addikt
válasz
pube111 #40234 üzenetére
Nekem a domoval semmi bajom, leszámÍtva, hogy a zigbee nem akar menni, de előző telepÍtésnél az is jó volt. Most nem is azzal szenvedek, hanem ezzel a torrenttel.
Ez a qbit se lenne egy nagy történet, ha nem lenne valami amit meg akarunk oldani. Meg igazábol ez is ment, csak valamiért nem ad távoli elérést, de ezt már kifejtettem -
jézusom
addikt
válasz
body007 #40219 üzenetére
A linken, valami libtorrentet forgat, ezt meg kéne csinálnom?
Amit ide másoltál azt megcsináltam, de a nox-ra ez fogad:pi@raspberrypi:~ $ qbittorrent -nox
qt.qpa.screen: QXcbConnection: Could not connect to display
Could not connect to any X display.
És ismétlem magam: elindul a pi-n a qbit, csak nem érem el a szolgáltatását a webes felületen, ezért nagyon nem merek beÍrkálni mindent copypaste módon, főleg hogy nem is értem. De ezt amit ide Írtál megcsináltam, ez egyszerű, de ezt a hibát dobja -
jézusom
addikt
Mondtam, hogy a pi-n igazábol elindult a qbit, de távolról csak akkor értem el, amikor el is indÍtottam egy letöltést rendesen a pin monitoron.
Most megint elindult magátol de a távoli elérés egyáltalán nem megy, beÍrtam a puttyba hogy qbittorrent, és erreqt.qpa.screen: QXcbConnection: Could not connect to display
Could not connect to any X display.
szóval most nem tudom. OMV-t azért nem raktam fel, mert domoticznak meg smb-nek is futnia kell, és fogalmam sincs hogyan oldjam meg azokat úgy. -
jézusom
addikt
Fúú gyerekek. Itt valami nem frankó. Próbáltam a webes torrentet elérni, nem ment. Gondoltam oda megyek pihez elindÍtom, de már ment! Nézegettem a torrentek álltak ugyan, ezt még én állÍtottam le, de maga a progi futott. Minden esetre a letöltéseket is elindÍtottam.
Vissza jöttem a laptophoz webes felülethez, és addigra betöltött a qbit oldalamondjuk nem tudom örüljek-e. A másik meg hogy közben nézem a pi kiÍrja egy kis ablakban hogy kevés a power. Vennem kell rendes tápot hozzá, nem tudom ez okozhat-e ilyen anomáliákat, de veszek az fix.
Egyébként papÍron elég erős a táp, kijelzője is van mutatja a feszültséget meg áramerősséget, sőt külön mérőm is van. Lehet hogy a kábel túl hosszú az egy méter? A külső HDD külön táplált usb hubon van! -
jézusom
addikt
válasz
body007 #40183 üzenetére
Ez oké, én at is fogom rárgni magam ezen, de ez nem így működik nálam. Persze most a linuxot is meg akarom tanulni, de az okos otthon a lényeg, ezért vagtam bele. Csak a linux miatt nem fogok szkriptelgetni, inkább hasznalok windowst.
Most az okos otthon miatt kell linuxot tanulnom nem bánom, de autót vezetni se azért tanultam hogy vezethessek, hanem hogy eljussak a-ból b-be -
-
jézusom
addikt
puttyval szenvedtem ssh-n, de már lényegtelen, hiába Írkáltam, nem tudom mi volt a baj, boztos jó volt a könyvtár szerkezet, de már nem számÍt. Egyelőre megy a qbit, azt nem tudom meddig.
Most az auto indÍtáshoz beÍrom ezt:sudo nano /etc/xdg/lxsession/LXDE-pi/autostart
ez valami szöveg szerkesztő
és akkor oda@qbittorrent
és ha elmenetem akkor lesz neki autostart?A végét nem értem, nem tudom mi ez az anydesk, meg minek a vnc?
-
jézusom
addikt
Távolról el lehet indÍtani ezt a guis qbittorrentet? Most oké hogy működik, ha bekapcsolom kézzel helyileg, de van amikor újra kell indÍtani a pit, és a torrent leáll...
-
jézusom
addikt
Megint floodolok, de muszáj Írnom! Ez a qbit működik
Köszi szépen mindenkinek, de nem ússzátok meg, van még pár tervem
-
jézusom
addikt
Megnéztem ntfs, a jogoknál bárki/bárki/bárki. Ott kellett karakterenként beÍrni ahol a szövegben meg kellett adni a letöltési útvonalat. De ezt a winscp-vel már látom szépen! De a linuxon nem tudtam kiderÍteni a fileszerkezetet, csak laptoppal.
Először a deluget tettem fel, de ott egy csomó mindent be kellett volna állÍtani, aztán át tértem inkább erre a transmissionre. Nézek parancsot leállÍtom mindkettőt vagy uninstallálom, és megnézem hogy megy fel guiból. -
jézusom
addikt
Azt hiszem ntfs, erre még pcről torrenteztem cuccokat, de nem baj, ha formázni kell. Sőt másik hdd-t is ki tudok próbálni.
Az a helyzet, hogy ez a rpi nem napi használatban van, azt szeretném, ha mindig futna a zenéim, filmjeim megosztásával smb-vel, és ha kell távolról irányÍtva torrentezne. Ugyanis nem akarok a pi-vel vacakolni, hanem laptopot meg rendes pc-t használok napi szinten. Nyilván amit használok egyéb dolgokra naponta azon nem akarok torrentet futtatni.
Nem találtam lehetőséget a guis torrentre, rákerestem, hogy rpi torrent, és ilyen démonos klienseket dobott. De most örülök, megnézem a rendes telepÍtést. Egyébként akár mi is a fájl szerkezet, az smb ment róla. -
jézusom
addikt
nah párszor neki futottam ma. Annyi változás történt, hogy most nem permission denied, hanem simán idle... És nem kér jelszót, amit nem értek mert úgy van beállÍtva elvileg,
"rpc-authentication-required": true
,nekem a raspberrin van rendes gui, úgyhogy ha lenen rendes látható torrent amit el tudok érni távolról, az is jó lenne nem akarok itt a transmissionnel feltétlenül szórakozni. Nem hiszem hogy ez fog menni. Van olyan lehetőség?
-
jézusom
addikt
Na most megfogtál! A pi-be alapból a "pi" felhasználó névvel jelentkezek be. Most a transmissionnek vane külön usere azt nem tudom. Megnézem mi szerint állÍtottam be.
Azt hozzá kell tennem, hogy van még egy parancs ami talán jó lehet, hogy egy whitelist szerint megadja a cÍmeket ahonnan elérhető lesz a pi, meg ott elvileg mappát is be lehet állÍtani. De nekem a whitelist false, nem is akarom beállitani, mert több helyről el akarom érni, elég az user/pass. -
jézusom
addikt
válasz
jézusom #40130 üzenetére
ezzel a parancscsal próbáltam:
chmod 777 /media/pi/500GB_usb/torrent
Nem vezetett eredményreHogy lehetne jogot adni neki?
Találtam egy megoldást de sajnos hiába átÍrtam "root"-ra a usert amit Írt, viszont még Ír valamit "modify the /etc/fstab folder " nekem nincs ilyen a szövegben ami elő jön asudo nano /etc/init.d/transmission-daemon
parancsra
Valahogy a mappámnak akarok jogot adni, de lehet, hogy tévúton járok. -
jézusom
addikt
Köszi, ezért szeretek itt lenni, mert nálam sokkal okosabb emberek vannak,
Most vissza keresem hogyan is kell jogot adni a mappámnak.NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 465,8G 0 disk
└─sda1 8:1 0 465,8G 0 part /media/pi/500GB_usb
mmcblk0 179:0 0 14,9G 0 disk
├─mmcblk0p1 179:1 0 256M 0 part /boot
└─mmcblk0p2 179:2 0 14,6G 0 part /
itt benne van az 500as hdd, remélem megtalálom hozzá a parancsot -
jézusom
addikt
válasz
jézusom #40123 üzenetére
NEm lehet, hogy rossul adtam meg a könyvtárat, ahol a letöltéseim lennének? Az a baj hogy szöveggel kell beÍrni hova töltse, és nem tudom gondolom elÍrok egy betűt már nem jó.. Honnan tudom pontosan, hogy milyen mappáim vannak karakter pontosan? Vagy hogyan lehet neki kitallózni? Ez agyrém hogy Írjam be és találjam el karakter pontosan...
Vagy ha beÍrm hova töltsön, akkor létrehoz egy mappát? -
jézusom
addikt
Hát rohadjak meg hogy a jelszavakkal szopok. Most a deluge elfogadta ugyan a gyári passt, de nem érek vele semmit, mert csomó mindent be kéne állÍtani, és nem megy. Viszont fel raktam a transmissiont és mi történt? Hát bassza meg nem fogadja el a jelszót, amit beállÍgtottam
Mint ha valami vÍrus direkt ezt csinálná...
-
jézusom
addikt
Hát gyerekek van még gondom. Az smb megosztást elérem droid boxról meg gtelefonos kodiról is, igaz nem az smb-ben hanem a zeroconf fül alatt(nem is értem) de működik. Viszont a windows total commander meg intéző se látja! Ez miért lehet?
-
-
jézusom
addikt
-
jézusom
addikt
Köszi! Sikerült!
yt videot is néztem hozzá, meg közben fordÍtottam egy leÍrást, kettőből összehoztam
Most smb van, domoticz most jön. Az volt már fent ott a zigbeevel szoktam szÍvni. Amúgy olyan gondok voltak, hogy egyszerűen a parancsokat nem ismerte. Aztán volt hogy vissza kellett lépnem egy parancsot utána ment, vagy a leÍrás hibás volt egy szóköz kimaradt meg ilyenek. Sajnos nem értek ezekhez a parancsokhoz, full noob vagyok a linuxhoz, de azért most kisilabizáltam
Remélem ezek a samba beállitások megmaradnak majd. Tényleg, hogy lehet backupolni? -
jézusom
addikt
Nem akarok itt floodolni, de most előbb csináltam felhasználót, jelszóval, de ugyan úgy nem megy fel a samba, ugyan az a hiba.
-
jézusom
addikt
Err:1 http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian buster/main armhf python-dnspython all 1.16.0-1
Temporary failure resolving 'raspbian.raspberrypi.org'
Ezt a hibát dobja, miután a sambát fel akarom installálni. Miért lehet? -
jézusom
addikt
Sziasztok! Valaki tud egy leÍrást rpi4 raspbian-ra hogy a rá dugott hdd-t meg tudjam osztani smb-n? Gondolkodtam OMV-n de azt se tudom Így, mert a raspiannak maradni kell, mivel domoticz fut rajta. Szóval most rá dugtam egy külső vinyót, és azt parancssorból valahogy fel szeretném mountolni smb-re. Lehetséges ez? Nem kell mmindent leÍrni csak egy leÍrás linket, mert mindenhol csak külön telepÍtik az OMV-t de én az sdkártyát nem vehetem ki
-
jézusom
addikt
válasz
pube111 #39943 üzenetére
Én a provision cms3 használom, közben tesztelek mast is. De csak nézegetesre, tud rögzíteni, de ahhoz össze kéne rakni egy kis fogyasztású konfigot. Ha kell küldök linket de ez a progi már nem elérhető hivatalosan csak egy PDF be van rejtve a link. most már külön szerver és kliens programot használnak de iszonyatosan nagy a gépigénye.
-
jézusom
addikt
Sziasztok!
Ha file szervert szeretnék a rpi4.ből, akkor van értelme sata shieldet venni? Egy sima usb3as külső házhoz képest van előnye? Egyáltalán egy ilyen shield hogyan csatlakozik a pihez, van a pinek valami sata gpio-ja, vagy csak usb-n van mókolva ez a shield is?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Formula-1
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- World of Tanks - MMO
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Emulátorok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- További aktív témák...
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Western Digital SN850X NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest