- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Steven #43697 üzenetére
Igen. Mivel nagy hely kell a mentésnek, egy 8 és egy 16TB-os lemez van összefűzve jbod-al. Így a külvilág számára 1db 24TB-os eszközt mutat. Majd ha lesz pénz plusz lemezekre, majd lesz másik (nagytestvér?, NAS?) ami már RAID1-ben fog legalább ekkora helyet adni. Mondjuk nem lenne rossz 3x16TB RAID5-be, de amíg nem húzzák ki lottószámaimat ...
-
0519
senior tag
válasz
wassermann #43695 üzenetére
Igen!
-
0519
senior tag
válasz
david199801 #43692 üzenetére
Természetesen a 4-est!
-
david199801
tag
Hali,
milyen rasberryt vagy rasberry alternatívát tudtok ajánlani ami jó ár/érték arányban van?
Amire kellene: egy vpn szerver futtatására, fájlmegosztó szervernek, illetve egy kis http szervert is futtatnék.Előre is köszönöm.
-
válasz
Isendel #43686 üzenetére
Külső USB házból létezik több férőhelyes. De drágák. PL. ez a 4 fiókos eszköz 75k környékén kapható.(Nekem a 2 fiókos kistestvére van, ami tud olyan trükköt, hogy pl. jbod, raid0,raid1-be szervezi a lemezeket, és csak egyetlen hatalmas háttértárat látsz). Ez elintéz mindent, csak egy USB kábel kell, hogy rákösd a Pi-re.
Ha hozzáadod a Pi és egyéb apróságok árát már kapsz egy 4 fiókos NAS-t. Dobozolva, kulcsrakészen.
Viszont ha szeretsz "bütykölni", tanulni, akkor jó móka, még ha anyagilag/vizuálisan nem is lesz a legszebb. -
0519
senior tag
-
Isendel
csendes tag
válasz
wassermann #43687 üzenetére
Csak USB-n keresztül tudok csatlakozni? Van hdd dokkolóm, ami usb-t használ és külső tápos. Viszont annak elvileg nagy a 12TB-s vinyó.
Nincs hozzá valami satás bővítőmodul? -
válasz
wassermann #43687 üzenetére
A másik, h 2 db usb 3-as és 2 db 2-es van rajta
-
Isendel
csendes tag
Sziasztok!
Pi megvásárlását tervezem, és ehhez kérnék segítséget. Az egyik felhasználási módja az plex szerver lenne. Hogy tudok több sata vinyót rákötni? Van egy 12TB-os és két kisebb vinyóm, ezek mind 3,5"-os sata hdd-k. Milyen kiegészítőt kéne vennem a csatlakoztatáshoz, és a vinyók hogy kapnának tápot? -
atiska007
senior tag
Pi-Hole-al kapcsolatban lenne olyan kérdésem, hogy ha be van állítva blacklist, akkor azt be lehet-e valamilyen időközre állítani?
Pl, hogy csak egy adott időszakban szűrje a blacklisten lévő domain-eket, azon kívül viszont engedélyezze? -
wassermann
Topikgazda
Értem. Azt viszont nem tudom, használja-e a rendszer a boot után bármire. Szerintem csak induláskor állítja be magát a rendszer a megadott paraméterek szerint, utána már nem. Szerkeszteni persze lehet, de a változtatott paraméter csak a következő indítás után lesz érvényesítve
-
0519
senior tag
válasz
wassermann #43676 üzenetére
Biztos, hogy ugyanarról a config.txt-ről beszéltek.
A fájl a FAT partíción van, csak a működő rendszer alatt a /boot/firmware könyvtárba mountolják be. -
törölt tag
Sziasztok.
Tudnátok ajánlani valami browser-ből irányítható zenelejátszó programot?
Nem akarok egy teljes Kodi-t felpakolni a Pi-re, de szeretném a meglévő audio gyűjteményemet és online rádiókat (sima stream pls vagy m3u-ból indítva) hallgatni vele. Monitort nem kap, ezért a webes irányítás volna megfelelő. -
-
-
vpanangin
senior tag
Üdv!
Legegyszerűbben hogyan tudom a wlan0 belső Wi-Fi-t kikapcsolni (Pi4-em van ventis fémházban)? A Wi-Fi kapcsolatot a wlan1-en usb-s Wi-Fi stick-el akarom használni. Ha nincs lekapcsolva a wlan0, akkor egyszerre akar feljelentkezni a routerre a wlan1 is, és csak manuális kiválasztás a megoldás. Én viszont azt szeretném, hogy már bootolás során egyből a wlan1-en levő stick adja a Wi-Fi kapcsolatot.
Előre is köszönöm.
-
cog777
senior tag
válasz
atiska007 #43655 üzenetére
Megerositem, maga az "official" haz a problema. Ez volt az RPi3-on es veszettul melegedett. Egy bordas haz alatt az RPi4 a nyari melegben sem ment 70 fok fole 10 perc stress teszt utan.
Tipikus homersekleti tartomany az 55-65C a nyari melegben.
Mostanaban allitottam a fekvencia szabalyozast konzervativra, allandoan felugrott a freki 1500MHz-re, en meg azt akarom hogy komoly terheles eseten novelje a CPU frekvenciat:
Ideiglenesen:
echo "conservative" |sudo tee /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governorVeglegesitve:
/etc/rc.local vegere:
sleep 120
cpupower frequency-set --governor conservative -
icemad
nagyúr
válasz
Balerik #43666 üzenetére
Megnéztem a tv típusát, tudja a hdmi cec szabványt. Nálam kodinál semmit nem kellett állítani, alapból felismerte a tv távirányítót. Szerintem csak annyi a lényeg, hogy az rpi és a tv közvetlenül legyen összekötve hdmi kábellel. Esetleg még a tv beállításait kell átnézni vagy keresni hozzá egy használati utasítást.
-
Balerik
aktív tag
Raspberry Pi 4-hez milyen távirányítót ajánlotok Kodi és moOde Audio kezeléséhez?
-
Sweet Lou 6
addikt
-
atiska007
senior tag
válasz
wassermann #43652 üzenetére
nah, picit trollkodásnak tűnt, ballábbal keltem..
Pi4-nek sajnos már rég nem elég a borda, melegszenek, mint a pics@ oc nélkül is.
Azoknál már nem csak a bevétel kell a gyártóknak, nemhiába vannak a fém házak és a ventis házak.Lásd raspberry, aki kiadta az official házat, majd rájöttek, hogy nem elég és kiadták az "official ventit", ami az "official" házba berakható.
-
válasz
wassermann #43652 üzenetére
+ha valaki tuninngolni akar pl plex miatt akkor sem árt
-
wassermann
Topikgazda
válasz
atiska007 #43651 üzenetére
OFF-volt és ott egy vigyor a végén... a lényeg:
a Pi-k egy szellős házban simán elmennek passzív bordával, anélkül hogy throtlingolnának. A néhány watt-hoz nem szükséges feltétlenül több.
A ventis házakat és ventis-hűtőbordákat igazán a kereskedők találták ki, hogy picit több bevételük legyen. A kezdetekkor nem is volt ilyen! A PC-hez szokott felhasználóknak simán el lehet adni, hiszen ahhoz szoktak hozzá, hogy egy számítógépben van ventillátor :-) -
atiska007
senior tag
válasz
wassermann #43649 üzenetére
Nem élettartam növelés volt a cél, hanem throttling megelőzés.
Ha elolvastad volna, amit írtam, akkor láttad volna, hogy a gyári házban gyakran 80C felé ugrott a hőmérséklet, hiába volt hűtőborda. -
sztanozs
veterán
válasz
wassermann #43649 üzenetére
Azért nem lesz gond, ha az RPi használható lesz a homokból kiásva 3000 év múlva...
-
atesss
addikt
Üdv !
Raspberry alatt lehetséges lehet valamilyen kerülő megoldással egy régi asztali Adobe Flash applikációt futtatni ?
Fontos hogy nem browser alapúrúl van szó, hanem asztali (fla vagy swf) ?
Meglévő régi (~5-6 éves) applikációról van szó, újraprogramozni, újraforgatni tuti hogy se a régi programozó, se senki más sem fogja - legalábbis a közeljövőben.
Most gyengélkedik az egyik Windows-os régi érintőképernyős egybe-PC amin ilyen fut.
És ha megoldható valahogy, én már egy Rasberry-re váltanám ki (sok előnye lenne, a SW-es okokon felül pl. a fizikai méret, beépített GPIO, stb.) -
-ZeeZee-
senior tag
Sziasztok!
Van egy ilyen házam. A ventilátort lehet valahogy szabályozni? Jelenleg nincs terhelés a Pi-n, de így is sivít. Szeretném szabályozni a fordulatszámot, csak nem tudom milyen lehetőségek vannak.
Szerk. még egy kérdés: SSD-re szeretném a HASS-t telepíteni. SSD méretre gondolom elég egy 120GB-os, viszont milyen USB - SATA átalkítót ajánlotok?
-
ReFleXx
addikt
válasz
Szabikaa20 #43639 üzenetére
aki tud maganak nyomtatni annak konnyu
ez a venti 0ftba kerult, meloban mentettem ki a kukabol -
madrac
senior tag
válasz
Szabikaa20 #43639 üzenetére
Nagyon profi!
-
ReFleXx
addikt
Nekem egy fiokban pihen a Pi4 a TV alatt egy armor case-el.
Kivancsisagbol dobtam ra egy kis 4centis 5V-s ventit , most 3.3V-on megy, nulla hang.
Elotte alacsony terheles mellett 52 fok volt, stresselve a magokat meg 80 fokig is felment.
Utana alacsony terheles mellett 40 fok, stresselve pedig 58fok max.
-
wassermann
Topikgazda
Mégvalami eszembe jutott, a Pi-k képernyőn megjelenő, beépített hibajelzései:
- a sárga kis villám (gyenge tápegység, leesett a feszültség) és a
- piros kis hőmérő (túlmagas maghőmérséklet)
Ezek, ha jól emlékszem, rendszertől függetlenül jelennek meg a képernyő sarkában. Tehát, ha nem jelentkeztek, másfelé kell keresni a hibát! -
yogee
tag
Hali!
Köszi az észrevételeket!
kiderült, h. nem gyári táp, de asszem a malnapc-ben vettem hozzá. ez a típusa:
Sunny sys1460-1105 LPS
5v 2.1A
Az rpi-n egy USB-s SATA átalakítón van egy SSD (60GB) és egy zwave adó-vevő.
Lehet hogy egy táppal rendelkező USB hubra kellen pakolni őket?Viszont a "/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/cpuinfo_cur_freq" lekérdezve 600-1200Mhz között mozog a sebesség.
Ad@m amit írt, az megoldás lehet, de nem igazán tudom hol tudom átírni a min freq-t HA.OS alatt...
Mondjuk bebootolhatnék egy microSD-ről raspbiannal, de más megoldás nincs?Ezeket látom most:
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/cpuinfo_min_freq
600000
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/cpuinfo_max_freq
1200000 -
icemad
nagyúr
válasz
wassermann #43632 üzenetére
Még az is lehet, hogy ventilátor is van rákötve, ami bizonyos hőfok fölött kapcsol be, ezt meg nem bírja a táp, de ez már tényleg csak találgatás. Az a baj, hogy erről semmi infónk nincs.
-
yogee
tag
Sziasztok!
RPI3-on futtaok Homeassistant-ot (HA.OS alatt)
Feltűnt, hogy néha megakad a rendszerem...
Korábban domoticz alatt is voltak anomáliák.
A CPU temp 60-65 C. Az akadások throttling miatt lehetnek?
Egy gyári 2A-es tápon van az RPI3.
Ki szeretném tesztelni, hogy az RPI-vel van-e gond, vagy valami más gebasz van.
Mivel teszteljek?
Előre is kösz, üdv:
G. -
mesger82
tag
Kösz! Hm, hát ez van. Kár, mert hiányozni fog a Qbittorrent... Olvastam, hogy konténerbe rakva lehet használni, de az meghaladja a képességeimet... Nem értek a lovakhoz. Vagy maradok egyelőre a korábbi verziónál.
Pedig a 9.8...-as verziót a 10-es libreelec-hez írták. No, mindegy.
Esetleg van más ilyen add-on amivel könnyen hozzáadhatom a legújabb LE-hez (RPi4) a qbittorrentet?
-
bszilvagyi
csendes tag
válasz
wassermann #43623 üzenetére
Köszi, hátha sikerül
-
wassermann
Topikgazda
válasz
bszilvagyi #43622 üzenetére
Tedd fel ugyanezt a kérdést a zene lejátszós topikban! Nagyobb valószínűséggel kapsz ott választ (sok a Pi ott is): [link]
-
bszilvagyi
csendes tag
Sziasztok!
Esetleg valaki foglalkozik Pi Zero/Pico USB DAC Fejhallgató erősítővel?
A témában (Raspberry) most kezdtem el nézegetni, ha bárkinek bármilyen tapasztalata, tanácsa, ötlete van a témában, szívesen várom.
A számítógépről jövő jel menne a rpi-be, onnan pedig a fejhallgatóra. Ha esetleg megoldható, a formátumot egy pici kijelzőre kiíratnám. -
-
mesger82
tag
Sziasztok! Használ valamelyikőtök RP4-en a legújabb Libreelec-hez (10.0.1) Thoradia add-on-t (service.thoradia-9.80.6.25)? Fel tudom telepíteni, de megnyitásakor a következő hibát írja ki: Sikertelen csatlakozás a tárolóhoz. Mi lehet a hiba? Korábbi verzióknál nem volt probléma.
-
cog777
senior tag
válasz
cinemazealot #43617 üzenetére
Koszi! Bocs a tobbiektol az offert.
-
cinemazealot
addikt
válasz
cog777 #43614 üzenetére
Ez nagyon tetszik.
Feltűnt viszont, hogy itt folyamatosan offolunk, ezért mivel a PH!-n nem volt témába vágó (pixel art, 2D pixel grafikával foglalkozó) topic, nyitottam egyet! Ha van rá igény, folytassuk ott a diskurzust!
-
cog777
senior tag
válasz
cinemazealot #43613 üzenetére
-
cog777
senior tag
válasz
cinemazealot #43608 üzenetére
Hat, meg csak zoldfulu jatekkeszito vagyok, szoval AAAAA jatekot ne varjatok
Egy tulelos roguelite jatek, ahol ki kell szabadulni az elatkozott kastelybol.
Amolyan 2D outlast, ahol veletlenszeruen generalt kastelyban kell elrejtozni es osszeszedni dolgokat, persze kicselezni a monsztakat. Tobb szintet kepzeltem el, es kepessegeket lehet majd fejleszteni.
Fenyekre is fogok tenni hangsulyt, gyertya, villamlas, kandallo, stb. A monszterek meghaljak a lepteidet, el kell rejtozni a szekrenybe, de ha sokat maradsz ott akkor rettegni fogsz. A jo hir, hogy az alapokat megcsinaltam es most rendezem be a helyszineket, nappali, halo, konyha, furdo stb.Jo kis hangcsomagokat vettem hozza, illetve a tileset is legalis, Kenny grafikustol.
RPi-n azert tesztelem mert ez a low end gep szimulatorom, akar rpi-s buildet is csinalhatnek.
Eloszor egy 3D-s termeszetben jatszodo, turn-based tuleloset akartam kesziteni, vettem hozza egy egesz egyszeru de nagyszeru 3d-s szerkesztot, de aztan rajottem hogy nincs erzekem a szinekhez es nincs 3d-s tudasom, igy nem nez ki jol. Megvarom amig a gyerek megcsinalja a vizsgait, aztan majd segit az asszonnyal egyutt. Igy ezt jegeltem es a fenti egyszerubb grafikaju jateknak alltam neki.
3-4 fps-el fut ez, viszont gles2-vel az rpi-n es roszabbak a fenyekkel. -
Ad@m
tag
FYI: ha valaki kodival hbogot hasznal akkor marcius 8 utan a korabbi plugin (arvvoid/plugin.video.hbogoeu)nem fog menni:
Helyette hbomaxos plugin kell.
-
cog777
senior tag
Mini 64 bites benchmarkom alapjan megtartom a 64bites rendszert.
Irok egy egyszeru 2d-s jatekot es kiprobaltam: 100%-os teljesitmeny novekedese lett. Itt Rpi4 alatt 7-9 fps-t produkalt 32 bit alatt, 64bitesen 14-16fps.A grafikus gyorsito viszont nem gyorsult 10-szeresere
, 3D-s demom 1 fps-rol 3fps-re gyorsult. Hat, eleg lassucska maradt. Majd az Rpi5!
-
W1
senior tag
1.
Elsősorban adatátvitel szempontjából gondoltam
2. A Raspberry Pi Imager-ben simán ki tudom majd választani meghajtóként az USB csatolt SSD-t? Vagy esetleg a jelenlegi rendszer komplett átköltöztethető az összefoglaló hsz-ben szereplő scripttel?
3. Grafikus felületet szeretném megtartani, nem egyszer okozott már problémát, amikor egy torrentnek csak bizonyos elemeit szerettem volna letölteni, hiába pipálgattam ki a webes felületen, a gyakorlatban nem azt csinálta, mint kellett volna, főleg ha esetleg egy már futó torrentben akartam újabb elemet hozzáadni. Közben visszakerestem egy decemberi hsz-re, ahol az autostart fájlban adták hozzá a klienst, megcsináltam, de akkor is csak webes felületen tudtam elérni a klienst. Ha nincs ebben a formában egyszerű megoldása, lehet elnapolom ezt a részt, olyan sűrűn nincs áramszünet.Köszi!
-
0519
senior tag
Szia!
1. Van érdemi különbség, az m.2-es SSD kisebb helyet foglal el egy kis lakásból.
2. Igen kivitelezhető, a telepítő végig vezet a folyamaton. Csak előnye van, gyorsabb lesz a rendszer.
3. Szolgáltatásként való futtatást ajánlom:
[link]
Így azonban nincs saját grafikus felülete, böngészőből lehet elérni és kezelni. -
W1
senior tag
Sziasztok!
Adott egy RPI3b+, jelenleg egy 32GB-s kártyával használom plusz 750GB 2,5-es HDD-vel Plex médiaszervernek.
Mivel a HDD-t bővíteném, illetve jelenleg viszonylag kicsi lakásban vagyunk, SSD-re cserélném a teljes csend érdekében.
Az első kérdésem az lenne, hogy van egy érdemben különbség, hogy 2,5-es vagy m.2-es SSD-t használnék külső meghajtónak?
A második, hogy arra gondoltam, kihagynám a microSD-t a történetből, és SSD-re raknám a rendszert is. Raspbiant használok egyébként. Kivitelezhető -e a dolog, illetve van előnye-hátránya?
A harmadik, aprócska kérdésem, restart után a qBittorrent klienst mindig manuálisan kell indítanom, volt amikor áramszünet után elfelejtettem. Mi lenne a legegyszerűbb módja, hogy automatikusan induljon a kliens bootolás után?Köszi a segítséget!
-
UberMutant
őstag
válasz
Vigyorka #43601 üzenetére
szia,
a settings / webui menüben ott egy link , ahol leírja mit kell csinálni:
https://httpd.apache.org/docs/current/ssl/ssl_faq.html#aboutcerts
How do I create a self-signed SSL Certificate for testing purposes?openssl req -new -x509 -nodes -out server.crt -keyout server.key
ezzel a paranccsal csinál két filet. azokat tedd olyan helyre, ahol a docker containered látja.
(előfordulhat , hogy nem állítottál semmit a docker container felraksánal , akkor pl itt lehet /path/to/appdata/config/qBittorrent)
majd a webui opcióban kapcsold be a https elérést és add meg a két file helyét.
pl /config/qBittorrent/server.crt és /config/qBittorrent/server.keya böngészőben ezután menni fog https://ip:port , csak pampog, hogy nem az igazi a certificate , nyomd, hogy menjen tovább.
utána működik a megnet link regisztrálás.
ezzel azért ne engedd ki a netre. csak helyi hálón, vagy vpn-en keresztül használd.
ha ez már megy , akkor tisztességes certifictet let'sencrypttel tudsz csinálni majd.
-
Vigyorka
aktív tag
Üdv.
A Dockerben a linuxserver/qbittorrent -ben szeretném a magnet linket regisztrálni...
Az üzenet: "Ennek a szolgáltatásnak a használatához a WebUI-t HTTPS-en keresztül kell elérni"
Megoldás?
Köszönöm. (nem vagyok profi - sajna.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen házat vegyek?
- 3D nyomtatás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- Elite: Dangerous
- További aktív témák...
- Asztali PC , i7 6700K , 1080 Ti 11GB , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 500GB HDD
- ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II Alaplap + AMD Ryzen 7 5700X3D
- HP Omen i7-8700K, GTX 1050Ti 4Gb, WiFi, Bluetooth
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged