- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Netfone
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Android szakmai topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- iPhone topik
- Mobil flották
- Yettel topik
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
icemad
nagyúr
Pont tegnap futottam bele egy olyan problémába, hogy bizonyos dolgokat nem lehet elérni vpn-nel. Pl Telekom tv go egyáltalán nem megy. Erre is érdemes figyelni. Pl, ha a routeren van a vpn, akkor pl egy okos tv nem tud csatlakozni a Telekom tv go-hoz. Valakinek ez fontos lehet.
-
icemad
nagyúr
válasz
Kicsirics77 #47658 üzenetére
+wassermann: Köszönöm!
-
icemad
nagyúr
Sziasztok. Piacon vettem egy ilyen kijelzőt:
Jól gondolom, hogy ezt csak csatlakoztatom a gpio tüskékhez és megy azonnal? Vagy kell valami driver/program is hozzá?
-
-
icemad
nagyúr
válasz
winhate #46372 üzenetére
Igen, ezt én is tapasztaltam. Nekem 4gb verzió van, az talán egy kicsit jobb. Kíváncsi lennék mennyit gyorsítana egy ssd a rendszeren. Nekem csak qbittorrent meg plex server fut állandóan. Mivel már az ssd is bagóért kapható kisebb méretben, így valószínűleg kipróbálom. Csak még egy dolgot kellene szereznem, szabadidőt.
-
icemad
nagyúr
válasz
RaPiDsHaRe #46318 üzenetére
Tippre a meghajtó nincs csatlakoztatva, amire a fájlokat tölti. Hdd/SSD felcsatlakozik rendesen/automatikusan újraindítás után?
-
icemad
nagyúr
válasz
ricsip #46213 üzenetére
Nagyon jó kis gép a Raspberry, de nem asztali gép helyett. Célfeladatokra tökéletes. De 50k? Nem néztem pár éve az árakat, de annyiért szerintem sok. Persze az a legfőbb kérdés, hogy mire akarod használni. Mert bizonyos feladatokra, lehet, hogy jobb egy használt laptop 50k körül. Igaz, hogy az nagyobb, lehet, hogy többet is fogyaszt, de egy használt 50k-s laptop erősebb is, mint egy pi. Szóval azt kellene kitalálnod, hogy mire szeretnéd használni. Egyébként a hivatalos raspberry oldalt és az ottani fórumot javaslom indulásnak. Esetleg youtube videókat, mert ott is rengeteg érdekes ötletet találhatsz. A pi klónokról nem tudok nyilatkozni, sosem használtam ilyeneket.
-
-
icemad
nagyúr
Sziasztok.
Egy alapvetően egyszerű kérdésem lenne, de mégsem találtam rá egyértelmű választ a topikban.
Van egy Rpi 4, 4gb ramos verzióm. Ezen raspbian GUI verziót használok. Lényegében egy plex server, 2 külső hdd-vel, és egy qbittorrent fut rajta állandóan.
Emellé lehetne e valami retropie szerű programot futtatni, régi retro játékokhoz? Normális sebességgel tudná e futtatni, ha pl a qbittorrent éppen tölt le és a plex server-ről éppen megy a lejátszás 2 tévén, transzkódolás nélkül?
Ha megoldható, akkor melyik programot ajánlanátok? (főleg Nes, Snes, Megadrive, esetleg psp játékokról lenne szó) -
icemad
nagyúr
válasz
Balerik #43666 üzenetére
Megnéztem a tv típusát, tudja a hdmi cec szabványt. Nálam kodinál semmit nem kellett állítani, alapból felismerte a tv távirányítót. Szerintem csak annyi a lényeg, hogy az rpi és a tv közvetlenül legyen összekötve hdmi kábellel. Esetleg még a tv beállításait kell átnézni vagy keresni hozzá egy használati utasítást.
-
icemad
nagyúr
válasz
wassermann #43632 üzenetére
Még az is lehet, hogy ventilátor is van rákötve, ami bizonyos hőfok fölött kapcsol be, ezt meg nem bírja a táp, de ez már tényleg csak találgatás. Az a baj, hogy erről semmi infónk nincs.
-
icemad
nagyúr
válasz
Szabikaa20 #43582 üzenetére
Milyen os van rajta?
-
icemad
nagyúr
válasz
Norbika88 #43419 üzenetére
Pi3-al voltak problémáim tápegység miatt, így a pi4-hez már a gyárit használom. Az 5.1V/3A. Ha így nézzük, akkor az a Huawei nem a legjobb választás. Ettől függetlenül működhet, de előfordulhatnak problémák. Amit a hardveraprón kinéztél, ahhoz nincs tápegység?
Solti:köszönöm, szétnézek. Itt a prohardveren mindennek is van topikja, csak néha nehéz eldönteni, hogy melyik az, amelyik nekem kell.
-
icemad
nagyúr
Dlna problémához van külön topik? Mert nálam elég speciális a hálózat, ezért nem működik. Megoldást nem találtam rá, ha van valami szaktopik, akkor ott is feltenném a kérdést. Vagy, ha itt van valaki, aki nagyon otthon van az otthoni hálózatokban és lenne ideje privátban segíteni, azt megköszönném.
-
icemad
nagyúr
válasz
Norbika88 #43408 üzenetére
Nekem egy 4gb pi4 van, raspbian os+GUI, qbittorrent, plex server, +2 darab külső hdd rákötve. Még sosem láttam, hogy 1 GB RAM használatnál több lett volna. Libreelec kb hasonló, szóval akár a 2gb is elég lehet. 4gb talán akkor kellhet, ha még több extra dolgot is akarsz futtatni. 8gb szerintem már egy kicsit overkill ilyen felhasználáshoz. Arra viszont figyelj, hogy vagy a gyári tápot vedd meg hozzá, vagy valami tényleg jó minőségűt használj.
-
icemad
nagyúr
Köszönöm a segítséget mindenkinek, samba pöcc-röff megy.
-
icemad
nagyúr
Sziasztok. Egy kérdésem lenne... Raspbian os-t használok GUI-val. Hogy tudnám azt megoldani, hogy egyetlen könyvtárat, (ami külső hdd-n van) megosztok a helyi hálózaton, úgy, hogy win10 PC-n is tudjak bele másolni?
-
icemad
nagyúr
Sziasztok. Nekem gyári noob kártyám van. Van lehetőség arra, hogy teljes tartalma up to date legyen? Jelenleg újratelepítésnél elég sokat frissít. Most lenne időm foglalkozni vele, jobban megismerni a pi-t, kipróbálni több különböző rendszert, stb, de a frissítések rengeteg időt elvesznek.
-
icemad
nagyúr
válasz
Marcsello31 #43112 üzenetére
Velem is volt ilyen. Nálam a legdurvább kezdő hiba volt. Pi-n angol volt a billentyűzet kiosztás, PC-n meg holland.
Egy karakter nem ugyanott volt. Első körben ezt ellenőrizd le.
-
icemad
nagyúr
Portnak az alapbeállítást használtam, routeren nyitva. Transmission portteszt szerint is nyitva van. És az az érdekes, hogy most meg jó, megy is a letöltés.
Jogosultság probléma nincs, letöltöttem egy kis MP3 albumot próbának. Letöltötte, lejátszható, működik.
Újratelepítésnél valami más os-re gondoltam. Pl Open media vault vagy ilyesmi.
-
icemad
nagyúr
Sajnos az előbb nem csináltam képet róla.
Jelenleg ilyen:Mem: total 3488832 used 265544 free 1748424 shared 51296 buff/cache 1474864 available 2994524
Swap: total 307196 used 55808 free 251388
Ez így már sokkal jobbnak tűnik. De valami még mindig nem oké, transmission most nem csinál semmit. Nem tölt se le, se fel...
Lehet a vége az lesz, hogy újrahúzom az egészet... -
icemad
nagyúr
Na a free paranccsal azt látom, hogy a teljes swap-ot használja. Saccra 100-as érték lehetett beállítva. Most a leírásod alapján átraktam a hdd-re és 300-as értékre állítottam. Jelenleg tesztelem.
(Viszont előtte kipróbáltam a transmissiont, az hibátlanul tette a dolgát. Ha ez a swap áthelyezés nem jön be, akkor használom azt. Bár elég fapados a felülete, de működik.)
-
icemad
nagyúr
Kb 40 torrent van most sorban, abból max kettőt tölt le egyidejűleg. Se rss-t, se semmi mást nem használok.
Transmissiont kipróbálom.
Szerk: swap-ot passzolom. Noob kártyát használok, ahogy az van beállítva alapból úgy használom én is. Raspbian rendszer van telepítve, guival.
-
icemad
nagyúr
Dmesg parancsra kiírja, hogy nincs elég memória. Pontosan ez a hibaüzenet:
[21242.782529] oom-kill:constraint=CONSTRAINT_NONE,nodemask=(null),
cpuset=/,mems_allowed=0,global_oom,task_memcg=/,task=qbittorrent,pi
d=16068,uid=1000[21242.782613] Out of memory: Killed process 16068 (qbittorrent) to
tal-vm:745160kB, anon-rss:412044kB, file-rss:47188kB, shmem-rss:418
8kB, UID:1000 pgtables:1276kB oom_score_adj:0
[21242.858910] oom_reaper: reaped process 16068 (qbittorrent), now
anon-rss:0kB, file-rss:0kB, shmem-rss:4188kB
pi@raspberrypi:~ $Ez így nekem eléggé kínai...
-
icemad
nagyúr
válasz
Steven #43064 üzenetére
Unit qbittorrent.service could not be found
Ezt a hibát adta ki. Feladatkezelőben sem látszik, mint futó folyamat.
Atiska007: itt már a helyes utat mutatja (media/storage2/downloads)
Alapértelmezettként ezt állítottam be letöltési mappának. Az incomplete mappa is a storage2-n van a befejezetlen fájloknak.
Ha itt ülök előtte, és bezárás után elindítom a qbittorrentet, akkor megy tovább szépen, de ez hosszú távon nem megoldható. Most pl 8 perce fut hiba nélkül. -
icemad
nagyúr
válasz
atiska007 #43062 üzenetére
Nem, GUI-val használom. Totál sötét vagyok a linuxhoz, nekem gui-val egyszerűbb. Persze a terminált is tudom használni.
A mount path részt hogy ellenőrizzem? Az első hdd a media/storage ponthoz lett csatolva. Ez az új a media/storage2 ponthoz. Gondoltam így egyszerűbb. Jogosultságok is rendben vannak, a qbittorrent tud írni/olvasni a merevlemezre. Elméletileg minden működik, a plex is beolvassa az új fájlokat, tévén is letudom játszani, csak ez a nyavalyás qbittorrent tűnik el random...
-
icemad
nagyúr
Sziasztok. Lenne egy kis problémám. Van egy rpi4-em, amit netes leírások alapján beállítottam torrentezni és plex szervernek. Egy 2.5-ös 3 tb külső hdd-t használtam. Ez időközben szűkös lett, ezért vettem egy külső tápos 3.5, 6 tb hdd-t. Sikerült is formattálni, csatolni, beállítani. Viszont azóta a qbittorrent random leáll. Nincs semmilyen hibaüzenet, egyszercsak eltűnik a futó processek közül. A pi hőmérséklete 58-62 fok között változik, memória 3.5 GB szabad (4gb-ból), CPU terheltség 30% körül.
Mi lehet a probléma?Szerk: amit még ma észrevettem, hogy helyi hálózaton keresztül sem tudom elérni böngészőben ip címet megadva. Eddig ez is működött.
-
icemad
nagyúr
Sziasztok. Egy pi3-at szeretnék befogni torrent és plex (vagy emby) szervernek. Transzkódolás nem kellene, azt a cél eszközök megoldják. Neten millió megoldás van ilyesmire, de melyik a tuti? Valahol omv-t, valahol raspbiant, valahol meg tök más disztrót használnak. Van egy biztos leírás, ami alapján egy átlag ember is megtudja csinálni? Csak helyi hálózaton menne, nem kell külső elérés. Köszönöm!
-
icemad
nagyúr
válasz
sztanozs #35338 üzenetére
Én is úgy gondolom, 4k youtube/netflixhez elég a 30,akkor itt is elég lehet a 100.(persze ezek eléggé tömörítenek, ezt tudom)
Raspbian megfelelő lehet ilyesmire? Gondolom kell egy torrent kliens, meg egy plex szerver. Ezen kívül kell(het) valami, amire nem gondoltam? -
icemad
nagyúr
Sziasztok.
Pi3b megtud osztani 4k filmet úgy, hogy csak továbbítja az adatot (pl. rpi+hdd-->xbox one x) , nem a pi3 végzi a lejátszást?
Plex szerverre gondoltam.
Egy olyan rendszert szeretnék, hogy a pi letölti a filmet külső hdd-re, és azt tudom megnézni helyi hálózaton. (tableten, tv-n, xboxon, stb).
Meg lehet oldani, hogy, ha valamelyik eszköz éppen lejátszik valamit, addig a torrent szünetel?
Az egész hálózat kábeles, de a 100mbit lehet kevés 4k-hoz. Egyszerre max 2 eszköz használná.
(Ha mégis megoldható, akkor melyik rendszer lenne jó? Raspbian vagy valami más?) -
icemad
nagyúr
válasz
AXisBOLD #34567 üzenetére
Ez a töltő max 2.4A-t ad le portonként. Pontosan nem tudom, hogy a pi4 és a mostani hdd-t mennyit vesz fel, ha azt kitudod deríteni, akkor már kitudod számolni, hogy elég lesz e. Nekem az nem világos, hogy a mostani pi-d mellé, vagy helyett szeretnéd használni. Mert, ha mindkettő menne egyszerre ugyanarról a tápról, akkor kevés lesz...
-
-
icemad
nagyúr
Sziasztok.
Van itthon egy Rpi 3 kártyám, hónapok óta nem volt használva. Gondoltam csinálok belőle egy mini letöltő gépet. Végülis működik, de jó lenne, ha valami VPN is futna rajta.
Ti mit használtok? Van valami ingyenes megoldás?
(Legfrissebb raspbian fut rajta jelenleg.) -
icemad
nagyúr
Sziasztok. Raspberry 2-ből szeretnék otthoni média szervert építeni. Úgy gondoltam, hogy a torrent, csak éjszaka futna, hogy napközben ne foglalja a Raspberry szűkös erőforrásait. Elsősorban plex szerverként használnám. Szerintetek 4k videót áttud küldeni másik gépre, ha nem kell transzkódolni, csak megosztani a fájlt? 4k hdr10 videók lennének. Ahogy számolgatom itt papíron, nem lenne elég erős. Valakinek van tapasztalata ezzel? Köszönöm.
-
icemad
nagyúr
válasz
UberMutant #33390 üzenetére
Egy ssd nem túl overkill megoldás?
-
icemad
nagyúr
Most még csak információt gyűjtök. A monitort egy éve próbáltam, Jessie verzióval. És USB-n keresztül kommunikál az érintő részével. Lsusb-vel még nem néztem.
Ha jól értem, elég lenne egy friss raspbian, és arra telepíteni torrent klienst, retropiet és plex szervert?
Ez lenne talán a legegyszerűbb, szerintem ezt fogom kipróbálni. Ha a rendszer kész, akkor majd rátérek az érintő problémájára... -
icemad
nagyúr
Azért gondoltam omv-re, mert az egyben lenne torrent kliens és plex szerver is. Samba is jó lehet, gondolom a kliensek kodi-n keresztül tudják a legegyszerűbben elérni. Nekem csak annyi kellene, hogy a raspberry letöltené a filmeket, amiket telefonon és tableten lehetne nézni, felhasználóbarát módon. (fiaimnak mesék, dokumentum filmek, stb. rendszerezve, kereshető módon, több felhasználóval)
A másik kérdésem, hogy van itthon egy felesleges érintőkijelzős monitorom. (ezt szeretném majd a retropiehoz használni) Annyi gondom van vele, hogy a raspbian telepítés alatt tökéletesen működik. Amint elindul a telepített rendszer, az érintő része nem működik. Csak monitorként funkcionál. Hogy lehetne működésre bírni? Miért van az, hogy telepítés alatt jó, utána nem?
-
icemad
nagyúr
Sziasztok. Szeretnék otthonra összerakni egy kis retro arcade gépet, amihez meg is van minden itthon. Retro pie - ra gondoltam, nekem teljesen megfelelne. Viszont szeretnék egy mini szervert is itthonra, omv-vel. Ezt a két dolgot megtudom oldani egy raspberryvel, vagy mindenképpen érdemes kettő? Raspbian rendszerre a retro pie telepítés nem tűnik nehéznek, de az omv egy kicsit bonyolultabb...
-
icemad
nagyúr
Sziasztok. Valaki használ touchscreen monitort pi 3-hoz? Mert nekem van itthon mindkettő, csak még nem szántam rá magam a beüzemelésre. Mennyire bonyolult megoldani?
(rendes monitorról van szó, nem 7 inches gyári rpi monitorról.) -
icemad
nagyúr
-
icemad
nagyúr
Sziasztok. Raspberry pi 3 gépen próbálnék wifit csiholni Jessie rendszer alatt, de mindig a No wireless interface found hibaüzenetet kapom. Mi lehet a gond? Noobs csomagból raktam fel a rendszert és már telepítés alatt sem látott wifit.
-
icemad
nagyúr
Sziasztok. Smart mirrornál szeretnék rss-t megjeleníteni. Az a gondom, hogy ékezetes betűknél krikszkraszok jelennek meg. A másik dolog, hogy egy alap net rádiót is szeretnék integrálni a rendszerbe. Erre van valami bevált addon? Magyar nyelvű adások érdekelnének. Köszönöm.
-
icemad
nagyúr
A box mihez kell? Tvt lehet nézni rpin is. Egyébként az egyik ismerősöm vett hdmi elosztót. Távirányítóval lehet kiválasztani, hogy melyik bemenet legyen aktív. Nem tudom, hogy ez megoldás lenne e.
-
icemad
nagyúr
Sziasztok. Gondoltam megosztom veletek, hogy most ingyenes a feliratozás a raspberry pi "osztályba" az instructables.com-on. Eléggé összerakott tananyag van, kezdőtől kb. közép-haladó szintig, mintapéldákkal, videókkal. Viszont angol nyelvű, remélem nem gond. Itt a link: [link]
-
icemad
nagyúr
Köszönöm a válaszokat ventilátor ügyben. Ma megnézem milyen hangja van. Ha csendes, akkor marad.
-
icemad
nagyúr
Sziasztok. Nemrég rendeltem egy egyszerű műanyag házat pihez. Adtak hozzá egy mini ventilátort is. Ezt melyik lábra kell kötni?
-
icemad
nagyúr
Ezt olvastátok már? [link]
Érdekes.
-
icemad
nagyúr
válasz
kormoskandur #26949 üzenetére
Nekem egy no name USB generic controller van rákötve. Megy vele szépen. Bár nekem OSMC-be van integrálva a retropie.
-
icemad
nagyúr
válasz
krisztianAMG #26802 üzenetére
Nekem lenne hozzá minden, csak a fólia hiányzik. Te hol találtál?
-
icemad
nagyúr
válasz
wassermann #26793 üzenetére
Értem. Naivan azt hittem, hogy a munka nagy részét a telefon végzi. A pi elég a megjelenítéshez. Ezek szerint nem. Mondjuk érdekes, hogy a wifis projectorom meg tud ilyet, csak ugye tv-n jobb lenne.
-
icemad
nagyúr
Sziasztok. Van rá lehetőség, hogy a telefon képét tükrözzem OSMC-re? Fényképet megjelenít, de mondjuk videót már nem. Játékok is jók lennének. A telefon s8 plusz.
-
icemad
nagyúr
válasz
toth_janika #26752 üzenetére
Azzal csinálod, amivel szeretnéd. Viszont a led felrakásához vannak benne jó ötletek. Az meg ugyanaz, mindegy mi az alap. Sok sikert hozzá!
Igen, ez arduinohoz van. De tanulni jó lesz ez is.
-
icemad
nagyúr
válasz
toth_janika #26741 üzenetére
Szia. A sarokelemet felejtsd el! Nagyon gáz lesz a végeredmény. A forrasztást nem úszod meg. Lehet, hogy érdemes keresni egy ismerőst, aki megcsinálja. Egyébként itt egy hasznos cikk, a komplett rendszerről. Nagyon szépen, lépésről lépésre le van írva minden, magyarul, bár ez arduino alapú, de biztos hasznos lesz: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Lexus, Toyota topik
- Háztartási gépek
- Epic Games
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Netfone
- További aktív témák...
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest