- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Milyen GPS-t vegyek?
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
AiRLAC #44395 üzenetére
Felejtsd már el ez a tized voltokat is megadó tápegység konteót. Én értem hogy Te hiszel benne, de semmivel nem igazolható. Plusz ~2%-ról beszélünk. A gyártás során nagyobb az alkatrészek szórása, ezáltal az 5V pontossága, minthogy bárki azt állíthassa, hogy ő gyártott egy olyan adaptert, aminek 5.1, vagy 5.2V a kimenete.
Igen, láttam a matricát az adapteren, de akkor sem hiszek neki. Lásd az erősítőkre írt PMPO watt szám.footy
Itt is volt róla szó, hogy az új kiadásokban az image készítő programban kell megadni az user/pass párost, mert biztonsági okokra hivatkozva már nincs alapértelmezett pi felhasználó.
[Headless setup] -
footy
addikt
Sziasztok!
Most probaltam ujratelepiteni az egyik raspberrymet, de az SSH jelszo nem mukodik.
1. Raspberry PI imagerrel(1.7.2) letoltottem Raspberry Pi lite 32bit verziot (A fooldalon ajanott raspberry os-sel ugyanez a helyzet)
2. a kartyan letrehoztam a filet formazas es kiterjesztes nelkul > touch ssh
3. ssh -l pi 192.168.1.110 es jon ugyan az ablak ahol a jelszot(raspberry) irom be, de nem mukodikHiaba probaltam mar mashonnan bemasolni akkor is permission denied. A kartya ujrairasa sem segit....
valakinek otlet??? -
szalay_1
csendes tag
Sziasztok, a "villámra" visszatérve.
Nekem is fel fel tűnik jobb felül, pedig 5 voltos szerver tápom van ami 8 Ampert tud.
Erről a tápról mentek anno a Pi1 Pi2 stb modelek hibátlanul..
(ÉS tényleg sehol sem lehet venni Raspberry Pi 3 Model B+?? )
-
Marcsello31
őstag
Pű🙃. Hát igen, sajnos ez van, ha teheti vegyen másikat, vagy inkább olyat ami már jobb. Azt nézegettem a neten, hogy már árulnak új 8gbyte Ramos Android tvboxot, igaz hogy egyhavi kereslet az ára, de amit írnak róla azt nem lehet űberelelni. S van olyan 8gès típusú amin fut a Linux. Ám a raspberry is jól használható főleg a 4/8 gès változat. Nekem van egy powerbankom 20.000mahs 5v os kimenettel ebből létezik 2 amperes, ès 2,5 amperes. Ha rá dugom a powerbankot a raspberryre nekem ugyan úgy elindul vele, mint, hálózatról.
-
Ahogy wassermann is írja, bármi is okozhatja. Minden alkatrész hőt termel, ezáltal tágul. Ez okozhatja azt, hogy egy hajszálrepedés miatt bárhol megszűnhet a kontaktus, ami bármilyen hibát, adott esetben a rendszer lefagyását okozza. Ez lehet a NYÁK huzalozása, egy forrasztás, de még az alkatrészen belül fellépő hiba is. Otthoni körülmények között szinte lehetetlen beazonosítani.
-
jel1
aktív tag
válasz
Marcsello31 #44386 üzenetére
Multiméterrel tudtam megmérni, és úgy néz ki rendben van a mérése, mindig 2 fokkal alacsonyabbat mutatott a multiméter, mint a pi.
Viszont követhetetlen amit produkál. Most 43 helyett olyan 60 fok körül kapcsol le. Érdekes, hogy borda nelkül pedig elment 66 fokig is. Ez arra következtet, hogy nagyon nem a SoC túlmelegedés a probléma. Nem is lehet, hiszen ott 85 fok lenne a határ, az meg úgy tűnik amérés után, hogy valóban messze van még.
Mi az, ami még kikapcsolhatja a Pi4-et? És feltehetően hőmérséklet miatti ok, de nem SoC.
-
válasz
wassermann #44388 üzenetére
Nagyon én se követem, de tavaly frissítettem a libreelec-et osmc-re, és meglepődtem, hogy villám helyett szövegelt.
-
válasz
wassermann #44385 üzenetére
Utóbbi időben már nincs villám, csak szöveg.
-
Marcsello31
őstag
Meg kellene mérni külső lézeres hőmérővel, hogy valójában hány fokra melegszik fel, de sztem itt más lehet a gond, lehet hogy komolyabb a baj, Nekem is beindult gond nélkül borda mentesen a raspim. Van egy ismerősöm, ő is rá kérdezett hogy milyen hogy megy ez a ketyere, említettem neki hogy ha vesz is, vagy 8gés raspit vegyen vagy android tvboxot, ott is van már 8gés változat. Nincs több ötletem hogy mi okozza, ha mindent végig néztetek.
-
jel1
aktív tag
válasz
Marcsello31 #44368 üzenetére
Ennél a bordánál csak a SoC-on van érintkezés, és ott egy thermal pad van közbeiktatva. De nem hiszem, hogy gond lenne, hiszen elvileg borda nélkül is kéne üzemelnie, főleg ha csak idle terhelés van. Itt ez nem működik
gyári tápom nincsen. de volt próbálva gép usb, telefontöltő, powerbank. illetve eredetileg egy rácsatolható lapról kapta a kakaót (ami pedig PoE-ről), de a feszültségek minden esetben rendben.
-
jel1
aktív tag
válasz
UberMutant #44362 üzenetére
Igen, több rendszerrel is próbáltam, köztük a gyárit is, több sd kártyával. Egy pendriveot kéne még beszereznem, hátha valami sd olvasó agymenése van...
-
madrac
senior tag
válasz
Razzul #44377 üzenetére
Persze, az csak jo, ha van tobb alternativa, de nem tartom egyaltalan versenykepesnek ami befolyasolna a piacot, ha a kinai arat nezzuk, amikor 1 ilyen arabol nagysagrendileg 4-5 ESP8266 is kijon postakoltseggel es nincs darabszam limit sem...
Nyilvan mas szempontok alapjan is lehet vasarolni ezt nem vitatom. -
Razzul
őstag
-
Marcsello31
őstag
Szia ma még mutatok róla videót, sajnos azért akadt mert a képrögzítő program műveletek között belassította, majd külső kamerával próbálom meg a dolgot, Azt vettem észre, hogy az android 12ő már használhatóbb, barátibb mint a többi, s kihasználja a raspberry adottságait, Böngésző van gmail van, youtube van, játékok futnak usbre rá dughatsz bármit, torrent van, s igazából tényleg, bármire használható lenne, nekem is médiára van beállítva, "filmnézés, este meg torrent, Amikor jobb a net, a konfigurációs fájl amit megoszottam usb bootra van állítva, sztem mennie kellene a cuccnak még 4gbyte ramos változattal is. Délután mutatok még videót, de amúgy egy tettre kész rendszer. A film fullhdban sem akad. Be lehet állítani, az audió kimenetet, hogy hdmi vagy analóg, vagy bluetooth, be lehet állítani a cput, a gyorsítást. Linuxxal is szórakoztam, de annyira nem jön be, mint ez. Simán jó főgépként. Délután jövök új videóval. Van értelme a 8gbyte ramnak. én köszönöm hogy megnézted, aki akar venni ilyen gépet sztem áldozzon rá a 8gigabyteos változatra, később rájön, hogy miért írtam ezt.
-
0519
senior tag
válasz
Marcsello31 #44370 üzenetére
A videó alapján jónak tűnik a rendszer!
El tudom képzelni fő gépként, egyszerű igények kielégítésére.Köszönöm a bemutatót!
-
Marcsello31
őstag
Sziasztok! Android 12 bemutatása videón screen recorderrel, sajnos felvétel közben akadt a rendszer, amúgy valójában nem akad. Így nèz ki az Android 12 raspberry pi4 8gbyteos gèpen. Videó: [link] egy kis. Kedv csináló.
lesz hosszabb videót is, ez egy teszt volt. Üdv. Sztem megy a 4gbyteos változattal is.
-
Marcsello31
őstag
Sziasztok! Akit érdekel, itt van egy általam konfigolt betöltő rendszer android alá, esetemben android 12ő alá. Nekem az én Raspberry pi4-emen ami egy 8gigabyteramos változaton fut.
Elősször töltsétek le ezt a fájlt
android12 raspberry
[link]
ezt ki kell írni pendrivera sd kártyára, vagy ssdre. Ami van, aztán ha meg van.
[link] boot fájlok, ezt kel felmásolni a felírt android rendszer bootfájlai helyére, az összeset.
Ez úgy van beállítva esetemben, a config.txt, hogy usbről bootoljon be.
Hang,gpu,kodi,youtube, rendben. torrent ok.
Jövök pár képpel nemsokára.
Hali
[link]
youtube video. -
Marcsello31
őstag
Szia! Nekem is van egy Raspberry-pi4em 8gigabyteos változat. Nekem nem csinál ilyesmit, viszont én pasztáztam azokat részeket ahol kellett, ahol hozzá ért a hűtöborda, nekem így maximum 40Fokig megy fel 4 óra aktív film használat után, alapjáraton 36fok körül van, már ha igaz amit mond. Nálad eredeti táppal megy a gép? próbáltad már esetleg powerbankal megnézni? Le vannak pasztázva a fontos részei?
Én jelenleg android 12őt használok raspberry 8gbyteos gépemen. Gyári adapterrel tartozékokkal.
-
sztanozs
veterán
válasz
excalibur36 #44365 üzenetére
Alt+124 (és/vagy copy-paste), esetleg onscreen-keyboard
-
faki_
senior tag
válasz
excalibur36 #44365 üzenetére
Alt Gr + w
-
oOKitsuneOo
tag
Üdv Mindenki!
Esetleg, ha valakit érdekel egy kis reklám szűrés.
Lokálisan és vpn-en keresztül is működik.Leírást itt találtok: link
-
jel1
aktív tag
Okéé, megvan a probléma. SoC túlmelegedés!!
Nem értem miért... 1-3%-on megy, alapjáraton, mégis kikapcsol.
A lényeg az, hogy azt figyeltem meg, hogy eléggé forrócska, és hogyha fújom a hűtőbordát, akkor az ACT LED abbahagyja a villogást. Szóval adtam neki egy aktív hűtőt,és normálisan elindult. Sajnos így is használhatatlan, mert max 5 percig tudom tartani a hőmérsékletet.
Van rajta egy http felület, amin ír ki hőmérsékletet, kb 43°C felett kapcsol ki. Ez nem tűnik reálisnak. Valószínűleg magasabb, de a 85 az meg túlzásnak tűnik érzésre (fogdostam a hűtőbordát).
Mi a megoldás erre?Lehet amúgy valami log fájlt csinálni, ami rögzíti a pi hőmérsékleteit?
Amúgy egy ilyen hűtőbordája van (itt most nincs rögzítve, de amúgy rendben van a kontakt, forrósodik is a hűtőborda-átveszi a hőt, szerintem bőven 50 fok fölé megy, amikor már kikapcsol, hazudik a felületem, vagy nem tudom.)
Ja, és próbáltam mindenféle oprendszerrel, szóval nem szoftveres a gond.
Köszönöm a segítséget! -
jel1
aktív tag
Sziasztok!
Van egy bedöglött pi4-em. Gondoltam csak veszek másikat, hogy gyorsan letudjam a problémát, de nem találok sehol... hol lehet most pi4-et venni?
A másik kérdés pedig az, hogy ha nem kapható már sehogyan sem, akkor hogyan lehet megjavítani? Ki foglalkozik ilyennel?
Próbálnám beazonosítani a hibát, de a zöld led (ACT) amiről azt írnák, hogy jelzi a hibakódot, az össze-vissza villog, beazonosíthatatlan, hogy mit szeretne mutatni.
[link] -
W1
senior tag
válasz
#68216320 #44355 üzenetére
Őszintén szólva nagyon sokáig nem bújtam a beállításokat, de idővel lehet neki futok, ha sok szabadidőm lesz.
Volt egy link, ahol le van írva, a pontos menete, ahol az adott SD-ről tudom a Raspbiant áthelyezni másik meghajtóra, jelen esetben ugye az SSD-re. Valahova elmentettem anno, de nem találom. Valaki esetleg be tudná linkelni?
-
törölt tag
Értem. Nem lehet csak beállítás probléma, hogy alternatív könyvtárba tölti, ha éppen nem a teljes torrentet töltöd le? Azért kérdem, mert nálam nem csinál ilyet és éppen a múltkor használtam így egy sorozat egyetlen epizódját letöltve.
A prioritást dolgot szintén nem pontosan értem. Nálam egy torrentre alkalmazott "Force resume" hatására azt kezdi el azonnal tölteni. Illetve a torrent content-nél az egészre vagy akár fájlonként lehet priority-t állítani.
Azért kérdeztem, hogy mi a hiányosság szerinted, mert én még nem találkoztam vele, pedig kizárólag web felületen használom.
Persze, ha kényelmesebb desktopként használnod, akkor az is megoldás. -
W1
senior tag
válasz
#68216320 #44353 üzenetére
qBittorrent. Igazabol nem is hianyossaga van, de ha egy adott torrentbol csak bizonyos fileokat akarok letolteni, utana mindig alternativ letoltesi mappaba rakja, emiatt a Plex is bekavarodik es tobbszor kellett ezzel
szenvednem. Illetve a webes feluleten nem tudom a prioritast sem allitani. -
zichie
senior tag
válasz
PistiSan #44343 üzenetére
Ha van IPv6-od, akkor ki lehet kerülni az IPv4-es NAT-ot. Én mobilról (Tekekom Domino-s net) simán tisztán IPv6-on el tudtam érni az otthoni eszközeimet. Persze kellett hozzá egy IPv6 dinamikus DNS szolgáltató is, amire jó a dynv6.
Az RPi IPv6 címéhez hozzárendeltem a dynv6 API-ján keresztül dinamikus DNS-t, erre írtam egy shell szkriptet, ami bootolásnál fut az RPi-n. Távolról mobillal (Telekom Dominos nettel, ahol alapból van IPv6) gond nélkül el tudtam érni az otthoni RPi-t az IPv6-os dynv6 címen SSH-n. -
W1
senior tag
Sziasztok!
SSD-ből kinek mi vált be, rendszermeghajtónak?
Mennyire számottevő a különbség microSD-hez képest? -
válasz
Van egy halom megoldás amik megcsinálják helyetted a kapcsolatot
Pár pl.:
How to Remotely Access Raspberry Pi Behind Firewall or NAT router (RemoteIoT)
How to Access Raspberry Pi Remotely over the Internet (SocketXP)
How to remotely access the Desktop of your Raspberry Pi over the internet (PiTunnel)
-
stopperos
senior tag
válasz
Használj tailscale vpn-t. A háttérben wireguard-on fut, peer-to-peer kommunikációt csinál a regisztrált eszközök között, csak arra használja a külső szervert, hogy az eszközök NAT mögött megtalálják egymást (udp hole punching). 20 eszközig ingyenes.
Egy kis önreklám, holnap jelenik majd meg a wireguard-os logout írásom. Bár abban a wireguard-ról lehet csak olvasni, de a megértésben sokat fog segíteni. Ott is a tailscale-t javaslom, mint egyszerű alternatíva.
-
PistiSan
addikt
válasz
cinemazealot #44344 üzenetére
Köszi, meg nézem!
Lakik otthon egy Telegram Bot, vele szoktam beszélni néha
Szóval küldök neki valamit, és ő válaszol, vagy parancsot hajt végre.
Az egészben az 1db külső publikus ip-vel ellátott szerver, VPN ami aggaszt, ilyenem nincs jelenleg.
Amire még gondoltam: Van otthon használaton kívüli androidos telefon, azon keresztül valahogy haza telefonálni, aztán ő engedjen be a hálózatra.Másik terv: Venni egy Domino Maraton SIM kártyát, ott a feltöltött adatmennyiség a SIM kártya érvényességi ideje alatt felhasználható, egyszer mintha azt olvastam volna, hogy publikus ip-t adnak (ennek utána kell nézni), szóval ilyen kapcsolat felépítéshez talán használható lenne.
Ötletelek. -
cinemazealot
addikt
válasz
Sajnos ha NAT-olva vagy, elég macerás lesz bejutni kívülről. A TeamViewer is a külső szerverét használja arra, hogy összekösse a klienseket, legyenek azok akárhány NAT mögött is. A módszer viszont -- amit ők alkalmaznak -- házilag is kialakítható (nekem már sikerült Android alatt, ahol akárhol, akármilyen mélyen működő klienseket tudtam összekötni), noha nem feltétlenül lesz általános célra felhasználható, hiszen a kapcsolódás után a kommunikációs protokollt Neked kell diktálnod: UDP Hole Punching. Ez az eljárás tehát csak a kapcsolódást biztosítja, hogy milyen protokoll alatt folytatod a kommunikációt, az már Rajtad múlik. Továbbá szükséged lesz egy kinti szerverre (ez lehet bármilyen apró VPS), ami folyamatosan tárolja, hogy az otthoni neted milyen publikus IP cím alól érhető el.
Az eljárás lényege voltaképpen a kapcsolódás útválasztóinak átverésén alapul. Egy router ugyanis csak akkor enged vissza (kintről befelé) egy csomagot, ha tudja róla arról, hogy az egy korábbi kifelé irányú csomagra adott válasz. A cél tehát az, hogy elhitessük vele azt, hogy ami kívülről próbál bejönni (Te próbálsz haza "telefonálni"), az egy bentről induló "kiabálásra" adott válasz. Ezért miután mindkét fél megismeri a másik fél publikus IP címét, elkezdik egymást megsorozni apró UDP csomagokkal (fontos, hogy nagyjából egyszerre kezdjék ezt el). Ha az "elárasztás" kellően sikeres, a kapcsolódásban részt vevő routerek idővel elhiszik, hogy a bentről és kintről érkező csomagok egymáshoz tartoznak, így a kapcsolat idővel fixálódik, a két fél (a NAT mögötti otthoni géped és Te kintről) pedig képes lesz tartósan is kommunikálni. Innentől már csak a hogyan a kérdés.
Az implementálásban engem egyébként ez a cikk segített.
A probléma persze még mindig az, hogy a kapcsolódáshoz valahogy kezdeményezned kell otthonról a csomagküldést, máskülönben nem fogsz tudni kivel összekapcsolódni. Tehát a lyukütéshez fog kelleni egy olyan csatornán indított trigger (pl. mobilon, mobilneten vagy akár vezetékes telefonon keresztül), ami az otthoni netedtől független.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Van valami jó tippetek arra, hogy NAT-olt hálózat mögül milyen módszerrel lehetne elérni a belső hálózatom az internet irányából? Természetesen raspberry pi-n keresztül szeretném ezt megtenni, mivel az mindig be van kapcsolva.
Amit próbáltam remote.it, itt az SSH-t tudtam kirakni, jó benne, hogy csak addig aktív az ssd amíg elindítom, felcsatlakozok, ha bezárom az ssh-t akkor pár perc múlva bezárul a csatorna ami a külső elérést biztosítja.
Ami nem tetszett benne, hogy minden szolgáltatás külön kellett megnyitni, csomó minden nem is működött valamiért. (nyilván én voltam béna)
Olyan elérésre gondoltam, mint egy TeamViewer, adott kóddal csatlakozok, és mehet kb akármi.
Ami nehezíti a dolog, hogy csak konzol van a gépen, ha nem szükséges grafikus felületet nem raknék a vasra.
Bármilyen ötletet szívesen veszek, a netszolgáltatóm csak NAT-olt címet biztosít, esetleg havidíj ellenében FIX IP-ét is tudnak adni, ami már nem NAT-olt cím, de arra meg nem igazán van szükségem/nem feltétlenül akarok 1 ip-n látszódni mindig. -
pube111
senior tag
Eddig egy python script-el küldtem email-t gmail címről akkor, amikor megváltozott az otthoni ip címem. A google május 30-tól ezt nem engedi. Van valami ötletetek, hogy lehetne ezt továbbra is működtetni?
Libreelec, szóval nem nagyon lehet rá telepíteni semmit.import smtplib
#open text file in read mode
text_file = open("/storage/.kodi/userdata/ip/nowipaddr")
#read whole file to a string
data = text_file.read()
#close file
text_file.close()
gmail_user = 'küldő@gmail.com'
gmail_password = 'jelszó'
sent_from = gmail_user
to = ['címzett@gmail.com']
subject = 'NEW IP ADDRESS'
body = {data}
email_text = """\
From: %s
To: %s
Subject: %s
%s
""" % (sent_from, ", ".join(to), subject, body)
server = smtplib.SMTP_SSL('smtp.gmail.com', 465)
server.ehlo()
server.login(gmail_user, gmail_password)
server.sendmail(sent_from, to, email_text)
server.close()
-
Marcsello31
őstag
Szia! Most nem vagyok gép előtt, sem otthon sem de délután megbeszélhetjük. Átverni sem szeretnélek, fotókat videót tudok róla mutatni. Délután jövök. Köszi.
-
excalibur36
senior tag
válasz
Marcsello31 #44332 üzenetére
ha mondasz rá egy árat akkor én megvenném így is.
-
Marcsello31
őstag
Azt tudtátok hogy a Windows 11 is fut rajta?! Persze az arm64es verzió. Kar hogy nincs rá GPU.
-
Marcsello31
őstag
Èrtem. Akkor hagyjuk, ink megtartom. Többet èr nekem ha így használom. Még jó hogy meg kérdeztem. Köszi. Amúgy usbrol minden rendszer betölt. Na mindegy. Akkor használom èn ahogy tudom.
-
UberMutant
őstag
válasz
Marcsello31 #44332 üzenetére
5000 forint
-
Marcsello31
őstag
Sziasztok! Van egy raspberry pi4 8gigabyteos gépem 1 ève vásároltam az alzánál, mindennel fel van szerelve, egyedüli hibája, hogy le esett a micro SD kártya tartó lapja, amúgy ha kézzel tartjuk oda az SD kártyát látja úgy is, èn usbrol használom. Usbrol bootolom be a rendszert. Ha adapterestül mindenestül adnék hozzá SD kártyát is egy usb adapterrel amin Kodi van. Mennyiért adhatnám el?! Úgy hogy ne vágjanak tarkón később?! A gèp hibátlan, leszámítva a micro SD rèszèt, ami sztem vissza forraszthato. A gèpen van hűtőborda, kompletten adnám el, mèg csak èrdeklődès keppkerdezem, ha nincs èrtelme eladni akkor mindegy. A választ előre is köszönöm. Mobilról írtam.
-
golya87
őstag
válasz
UberMutant #44330 üzenetére
Most egy RPi3B-n van a rendszer. Láttam a HA Yellow-t és elgondolkodtatott, hogy 4GB vagy 8GB-s verzió RPi4-ből.
-
golya87
őstag
Sokszor volt már ez itt téma, de erre nem találtam választ.
Szerintetek van érdemi haszna a 8GB-s RPi 4-nek Home Assistant alatt? -
excalibur36
senior tag
válasz
UberMutant #44325 üzenetére
Igen, van 2db. Is elfekbőben...
-
0519
senior tag
válasz
excalibur36 #44323 üzenetére
Azt is tartsd észben a külső ház vásárlásakor, hogy m2 SSD-t két különböző csatolóval gyártanak! Lehet SATA és PCI-Ex is.
-
UberMutant
őstag
válasz
wassermann #44324 üzenetére
sem a kártya sem a pendrive nem megbízható annyira , mint egy ssd.
vegyen egy olcsó 2.5-es SSDit inkább.
bár lehet van egy fölös m.2ese és azzal akar valamit kezdeni -
wassermann
Topikgazda
válasz
excalibur36 #44323 üzenetére
-
excalibur36
senior tag
Sziasztok!
Ez jó SD kártya helyett SSD ről (M2)való működéshez? (Octoprint)
Panel [link] -
excalibur36
senior tag
válasz
UberMutant #44320 üzenetére
-
UberMutant
őstag
válasz
excalibur36 #44319 üzenetére
külső ház , amibe beteszed az ssd-t.
usb boot működik. -
excalibur36
senior tag
Sziasztok!
van rá valami megoldás, hogy a Raspberry pi 3B SD. kártya helyet M2 SSD.-ről működjön?
ha igen mi kell hozzá és hogyan? -
válasz
excalibur36 #44315 üzenetére
Annyi lehet, hogy a Pi a feszültségesésre érzékeny, azt hiszem 4,8V alatt jelenik meg a villám jelzés a képernyő sarkában. Gyengébb kábelen nagyobb feszültség esik, előbb fog rá panaszkodni, egyébként semmi.
-
excalibur36
senior tag
Sziasztok!
Van egy 5V 3A -es tápom.
Az áram tudom hogy elegendő, de a feszültség? A gyári 5,1V-os. Van jelentősége annak az 1 tized V- nak? -
norbszt
tag
Sziasztok
A portainer hol tudom beállitani hogy ne lehesen neten elérni csak localba mennyen. Kezdő vagyok.
-
Mentolka
senior tag
A dmesg-ben voltak hibaüzenetek, de hiába kerestem rá a neten, semmi értelmeset nem találtam.
Raktam raspbian-t a gépre, és kezdtem előlről. Rádugtam a másik USB3 portra, és ott jól működött (smb-n kiajánlott SSD-re tudtam írni majd 100GB-ot a PC-n futó torrent klienssel, illetve rámásoltam kézzel is). Egészen addig, míg fel nem telepítettem a kodi-t. Nem tudom, hogy mi zavart be, de addig elment a dolog, hogy minden reboot után fsck futott, majd el sem indult (emergency mode).
Mérgemben leformáztam az SSD-t NTFS-re, és rádugtam a PC-re. Rámásoltam filmet, aztán lehúztam a PC-ről, bedugtam a TV-be, és simán végignéztem egy filmet.Pedig, az egész xarakodással ezt akartam elkerülni (utolsó mondat)...
-
-
Mentolka
senior tag
válasz
#68216320 #44310 üzenetére
Libreelec-nél nincs használva az fstab. A mount parancsra ez látszik:
/dev/sda1 on /var/media/ssd type ext4 (rw,nosuid,nodev,noexec,noatime)df-h:
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/sda1 873.2G 10.0G 816.6G 1% /var/media/ssdblkid:
/dev/sda1: LABEL="ssd" UUID="71ba16f6-567b-d801-709a-16f6567bd801" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4" PARTLABEL="primary" PARTUUID="2dc20de1-37be-40d1-a3d1-91de361c9ce8"Reboot volt. Ebben a pillanatban a PC-n futó qbittorrent letölt ide (samba-n megosztva) - 2,27GB lejött, majd:
A mount már nem mutatja a drive-ot. A df -h sem, és a blkid sem... -
törölt tag
válasz
Mentolka #44309 üzenetére
Nem használok ilyet rpi-n, de úgy alapvetően linuxot igen.
/etc/fstab alapján UUID-vel rw opcióvalMiért kell neked az fstab-ban rw opció? Gondolom adatpartíció és valami könyvtár alá mountolod. Oda nem kell. Ezt root és a hozzá tartózó partíciókhoz szokták használni (pl. efi, home) illetve ilyen helyen elég az fsck 2 is.
Hogy néz ki pontosan az fstab?Nálam például ilyen a home server:
# /dev/sda2
UUID=7df9de98-e596-4178-9e6f-03dccec9dd39 / ext4 discard,noatime,rw,relatime 0 1
# /dev/sda1
UUID=18CC-5FAA /efi vfat rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=ascii,shortname=mixed,utf8>
#/hdd1 - /dev/md0
UUID=ccd07991-04d9-4216-89fd-f15e1840c847 /hdd1 ext4 defaults 0 2
# /hdd2 - /dev/sdd1
UUID=02317b1e-e8a5-454a-adee-7c3d073f4d12 /hdd2 ext4 defaults 0 2
# /hdd3 - /dev/sde1
UUID=cc2deff3-322d-4d53-a79e-db71a998b88b /hdd3 ext4 defaults 0 2
-
Mentolka
senior tag
Ehh, nem tudom, mit csinálok rosszul?
Rpi4 rajta USB3 porton egy SSD. (most ext4-re formázva). Az OS most LibreElec, de volt már OSMC is. A drive fel van mountolva /etc/fstab alapján UUID-vel rw opcióval. A lemez látszik PC-n is samba segítségével.
A jelenség: ha erre a lemezre elkezdek írni akár a raspberry-n futó torrentklienssel (transmission vagy qbittorrent), akár PC-ről torrent klienssel, akkor néhány MB, GB kiírása után különböző indokokkal behal a cucc. Eltűnik a megosztásról, vagy rw-ből ro lessz, stb.
Asszem dobom kifel, aztán veszek valami TV box-ot. Vagy a fax tugggggya.Egyszerű a cél: UHD filmeket megnézni a TV-n, amiket az SSD-re teszek rá.
-
ferko0726
tag
válasz
wassermann #44305 üzenetére
Sikerült, minden oké.
Igen az az LG tv üzenete volt.
Felment az op. rendszer illetve programon belül le is tudtam frissíteni, telefonról vezérelhető, és jól működik.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítségét! -
-
válasz
ferko0726 #44303 üzenetére
Bátraké a szerencse!
Plusz attól függetlenül, hogy ezt írja a TV, Alkalmazásból/WEB-es felületen megpróbáltad elérni?
A gyári oldal szerint:Volumio can display its UI on any attached HDMI display.
There is native support on the X86 Platform, just plug in a screen.On other platforms (Raspberry PI, UDOO, Odroid, Pine64 etc) the feature is disabled by default, for performance reasons. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ryzen 3 3200g, Gigabyte A520M K V2, 16GB ram, 512Verbatim Vi560S2 M. 2 ssd+256 GB ssd
- Asztali PC , i7 6700K , 1080 Ti 11GB , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 500GB HDD
- Garis Komplett PC eladó!/4060Ti/5600G/16GB/500GB
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- HP Omen i7-8700K, GTX 1050Ti 4Gb, WiFi, Bluetooth
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged