- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Magyarított Android alkalmazások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oppenheimer
nagyúr
Egyik dolog ami miatt minden leendő informatikusnak a BME-t ajánlom, az a jól felépített tanterv, hogy nagyon sok anyagot adnak le, és komolyan számon is kérik. Jó az egyensúly a matek tárgyak és a közvetlen szakmai tárgyak között.
Másik dolog a szabadon választható tárgyak végtelen listája.
-
Oppenheimer
nagyúr
"absztrakt algebra, de aztan szamelmelet (foleg moduloosztalyok), kombinatorika, grafelmelet, stb)"
Ezek BME mérnök infón mind voltak bsz1-, bsz2-ből, majd ezekre ráépülve további matekos tárgyak: Kódolástechnika, algoritmuselmélet, és most, az 5. félévben adatbázisok és mesterséges intelligencia. Analízis vonalat sem kell félteni, volt anal1, anal2, valószínűségszámítás, jelek és rendszerek, és most, az 5. félévben szabályozástechnika.
bambano: márpedig bsz-ből is úgy volt, hogy elmondták az axiómákat, és mindent azokból vezettünk le. Analízist is az alapoktól építették fel.
-
looser
addikt
Sziasztok! Létezik olyan off- vagy online kurzus, ahol egy kilenc éves kisfiú elsajátíthatja a programozás alapjait? Harmadik osztályos, a kedvenc tárgya a matek és érdeklődik a programozás iránt. Én sajnos értek hozzá, de szívesen leülnék, foglalkoznék vele, mert engem is érdekel. Lehet ez weboldal, társasjáték, közösség, tábor, akármi. Sajnos a sulijában nincs erre lehetőség.
Üdv
-
bambano
titán
"Az analizis azert nem "a" matek": ezt a matematikusok tudják, de az egyetemen a tárgyösszevonások következtében van, hogy analízisnek hívják. végülis ez egy lényegtelen körülmény.
anno nekem úgy kezdték a matekot, hogy itt van 5 mondat from peano, ezt elhisszük, minden mást bizonyítunk. a gyerekemnek úgy indítottak, hogy valós számok halmaza meg test. nekem volt 3 félév analízisem (az tényleg analízis volt), két félév numerikus analízisem, két félév lineáris algebrám, két félév "bevezető fejezetek a matematikába" (ez valójában algebra volt), két félév valószínűségszámítás, két félév matematikai statisztika. És ez csak a matek matek volt, a mateknak a számítástechnikához közelebbi része még pluszban jött rá, úgymint matematikai logika, és a következményei, mestint, progmódszertan, stb.
(#8194) Jim Tonic: hehe, így jártál
egyébként a tavalyi statisztikát láttam, a villanytanra felvett diákok jobb belépő felmérőt írtak, mint a mérnökinfósok. lényegesen. a villanytanosok dolgozateredményéből a gauss görbe ott volt, ahogy a tanszék elvárta, a mérnökinfósoknál lényegesen alatta. főleg fizikából.
-
axioma
veterán
válasz
Sk8erPeter #8192 üzenetére
Az analizis azert nem "a" matek, es - szvsz - a programozas sokkal inkabb diszkret matek (alap- es fejtagitonak absztrakt algebra, de aztan szamelmelet (foleg moduloosztalyok), kombinatorika, grafelmelet, stb) kene inkabb hangsulyt kapjon.
Mondjuk en anno a jate-n mat.kus szakos voltam, csak kesobb kezdtem a progmatot hozza, igy fel voltam mentve ilyenekbol. De azt lattam, hogy pl. elso ev vegen a disz.mat utolso tetelet - hogy a permutaciok mint halmazon vegzett muveletek csoportot alkotnak - igen nagy %-ban meg se probaltak megerteni vagy megtanulni, ha veletlenul kijonne akkor is masodjara csak kisebbet huznak alapon. -
válasz
bambano #8193 üzenetére
Én éppen mostanában végzek villamosmérnöki MSc-n (mérnökinfós előélettel), és hát jött ugyebár három matek is (sztochasztikus folyamatok, analízis II, differenciálegyenletek), amitől, így x év után, majdnem sünt sz@rtam az elején. Kis túlzással, a trigonometriáig kellett visszamennem a tanulással, és volt olyan pont, ahol azt mondtam, hogy nekem ez a büdös életben nem fog összejönni. Ráadásul ott voltak a különbözeti tárgyak, amit meg kellett csinálni az első két félévben. Aztán megcsináltam.
Szóval a matekot én mindennél jobban kötelezővé tenném. Egyrészt villamoson is a legkeményebb szűrő volt, másrészt tényleg keményen tágítja az agyad. Ezerszer jobban, mint bármi más. Igaz, hogy villamoson amúgy sem mész kemény matek nélkül semmire, de szerintem minden műszaki szakirányon tökéletes az említett két funkcióra. -
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #8192 üzenetére
hint: most kezdte a másodévet a lányom bme mérnök-infón.
"Te amúgy szeretsz picit barokkos túlzásokkal élni néha": függetlenül attól, hogy erre a konkrét esetre ez nem igaz, egyébként vállalom.
"ez alapján én picit túlzásnak is érzem egy informatikai oktatás esetében": én meg nem érzem annak. a matematika oktatásnak nem csak a közvetlen haszna számít, hogy tudod-e a funkanalt vagy nem, hanem a közvetett haszna is, hogy trenírozzák az agyad. az atlétika versenyzők sem csak a versenyen futnak, pedig az számít, hanem edzésen is, hogy megerősítsék magukat későbbre.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8179 üzenetére
Te amúgy szeretsz picit barokkos túlzásokkal élni néha, pl. itt azt írtad, hogy "bme vik-en mostanában bizonyítások nélkül nyomják a mateket. nem csak, hogy nem kérik számon, le sem adják", ez nem tudom, mikorra volt igaz, szerintem ezt csak kitaláltad.
Persze lehet olyan gyakvez vagy oktató, aki valamilyen oknál fogva kicsit visszavett ebből, amikor XY neked ezt mesélte, fogalmam sincs, ez honnan jött. Nem volt még olyan sok éve például az analízis, érdekes, akkor még leadtak és kértek bizonyításokat. Ahogy volt számításelméletből is bizonyítás, kérték is. Algoritmuselméletből szintén. Adatbázisokból is. Aztán még sorolhatnám.
Az persze igaz, hogy az ELTÉ-n jóval mélyebbre mennek a matematika bugyraiba a progterven, sok ELTÉ-ssel beszéltem már, az alapján én picit túlzásnak is érzem egy informatikai oktatás esetében a - most részemről is barokkos túlzással élve, mert nem tudom a konkrét számadatot - százkilencvenhat analízis-félévet, amik persze elkúrás esetén évismétlősek (nincs kereszt), de ez egyéni ízlés kérdése, nyilván van olyan, aki úgy lesz fejlesztő, hogy kifejezetten komolyan van szüksége a matematikai/algoritmuselméleti/számításelméleti/stb. alapokra is, ilyen esetben például kifejezetten hasznos. BME-t gyakorlatiasabbnak érzem, bár ott is sok bullshitet ki kéne dobálni a büdös francba, mert egyszerűen csak elkúrni lehet az időt velük, jobb mérnök nem lesz tőle senki.
Munkakeresés szempontjából túl sok különbség szerintem sincs, normális helyen úgyis azt nézik, hogy mit tudsz, nem azt, hogy mit lobogtatsz.
-
válasz
sztanozs #8188 üzenetére
Ez sok más egyetemre is jellemző. Újra kell építeniük a szervezetet, új karok, átszervezések, stb. Semmiből kell építkezniük, tanárokat kell elcsábítaniuk, akik vállalják, hogy felépítik az adott képzést. Pár év, és az ME-t is újraszervezik. Hogy a környékemről mondjak, az NYME pl. eléggé szenved vele, és elég abszurd karok jönnek létre. Az SZE is izzad, de ők az utóbbi 1-2 évben szerintem jól elkapták a fonalat, de rengeteg a teendő.
Pannon egész jól tartja magát, de ott is vannak hiányosságok, ahogy hallottam. -
bambano
titán
válasz
Jim Tonic #8185 üzenetére
nem értek egyet, az szte a régi nagyok kategória. nem azért "nem jobb", mint az szte, mert kopik a minősége, hanem azért, mert az szte soha nem is volt sokkal lejjebb.
ha én régi nagyokat emlegetnék, akkor olyanokkal állítanám szembe, mint pl. a Nehézipari Műszaki egyetem informatikai képzése vagy jogászképzése. Ez volt a mai Miskolci Egyetem leánykori neve, és ők is beleestek abba a hibába, hogy a kihaló szakjaik helyett elkezdtek mindenféle kihalószak-informatikust képezni. Később lett progmatjuk is, de a tapasztalat szerint a frissen indított szakok minősége nem olyan jó.
-
daneel92
tag
köszi szépen a válaszokat, sokat segítettetek!
-
bucsupeti
senior tag
válasz
daneel92 #8177 üzenetére
Ami számít az az hogy mennyire megy az angol kommunikáció és hogy az adott programnyelvet, frameworkot amit a cég használ, azt mennyire ismered.
Magyarul nem számít hogy melyik egyetemen végeztél. A tudás és a gyakorlat számít a leginkább.
Egyetértek az előző hsz-ekkel. -
bambano
titán
válasz
daneel92 #8177 üzenetére
az elte-n tudományosabb módszerekkel tanítanak, matekból van rendes tétel-bizonyítás, a bme-n mérnökösebb módszerrel, nem annyira érdekli őket, hogy miért van úgy, csak használják. az elte-n több a matek, a bme-n a villanytan felszínébe is belekarcolnak egy kicsit.
az már tényleg hitvita, hogy melyik a jobb a munkábaállás szempontjából. lehet, hogy mindegy.
-
daneel92
tag
sziasztok!
nem tudom, jó helyre írok-e, ha nem, légyszi, irányítsatok át a megfeleő topicba. köszönöm.
érdekelne, hogy pályakezdő munkekeresés szemptonjából mi különbség van pl a bme mérnökinformatikus és az elte progremtervező informatikus szakok között, valamint hogy maga az oktatási tananyag miben különbözik a kettő között. előre is köszi a válaszokat! -
bbTamas77
aktív tag
Tegyük fel, hogy Unity-ben C Sharp-ban megcsinálok egy játékot. Az, hogy fog futni iPhone-on és Android-on?
Nyilván kell még rajta valamit optimalizálni, de én magára a folyamatra vagyok kíváncsi. -
geckowize
őstag
Sziasztok!
A Java nyelvet szeretném megtanulni annyira, hogy Android szoftverfejlesztéshez elegendő tudásom legyen. Mit ajánlotok erre? Egy ismerősömtől elkértem már a Dirk Louis-Peter Müller: Java - Belépés az internetprogramozás világába (Panem Kiadó, Budapest) könyvet, valamint megvan e-book formátumban a SCJP Sun Certified Programmer for Java 6 (Exam 310-065). Melyikből és mit érdemes átvennem?
-
Jim-Y
veterán
GitHut - A SMALL PLACE TO DISCOVER LANGUAGES IN GITHUB
-
kingabo
őstag
válasz
asuspc96 #8167 üzenetére
Igazán leírhattad volna, hogy pl angolról magyarra fordításhoz kell fordító program!
A programozóknak a fordító prg kicsit nagyon mást jelent.
Remélem tudsz angolul: a get jelentésére vagyok kiváncsi, találd ki melyikre! Egy része a lehetőségeknek itt van: [link] Én a műveltetésre gondoltam...
De itt egy másik példa, ami rettentően jó példa, bocs a nyelvezetért: [link] -
asuspc96
senior tag
Helló
Az lenne a kérdésem, hogy miért tapasztalható az, hogy sehol nem lelhető fel jó és pontos fordítóprogram ?
se ingyenes és fizetős se, ennek valami elméleti vagy technikai oka van hogy ilyet nem tudnak vagy nem lehet készíteni ? -
modder
aktív tag
válasz
Oppenheimer #8165 üzenetére
Én hallgattam a Java EE-s kurzust pár éve, nincsen benne EJB 2.1, szerintem JSP-t is alig említik, gyakorlat inkább JSF+EJB. Gyakorlaton Netbeansben van a fejlesztés, ami legenerálja a CRUD EJB-ket meg ilyenek.
Amit fontos tudni, hogy rettentő sok az anyag, nem is csoda, mert hihetetlen nagy állat az egész Java EE framework, érdemes jó sok pontot szerezni a házin, mert olyan sok az anyag, hogy vizsgára nehéz mindent rendesen megtanulni.
A másik dolog, hogy akkor a gyakorlatok Netbeansben voltak, ami sok kódot, egész projektet legenerált, nagyon megkönnyítve ezzel a dolgunkat, de nekem akkor nem is állt össze pontosan, hogy mire jó, hogyan működik az EJB, JPA. Csak később, amikor munkahelyen láttam egy életnagyságú Java EE projektet, ahol minden réteg (megjelenítés, üzleti, adat model) külön Ant (vagy Maven) projekt volt, akkor esett le az egész. Ezzel annyit akartam mondani, hogy hasznos, de magadtól is érdemes letölteni pár Java EE sample projektet githubról, ami valami konvencionális build toolt használ (maven, ant, gradle), hogy lásd, a valóságban milyen egy projekt, mert a való életben nem Netbeans-szel generálják a kódot.
Ja, és ha már Java vagy .NET... én szeretem a Javát, nem is feltétlenül a nyelvet, hanem azt a sokszínű platformot, amit a JVM nyújt. Nagyon sok nyelvet támogat, és mind futtatható a JVM-en együttműködve: Scala, Clojure, JavaScript, Groovy. Sokféle Webes keretrendszer. Ha akarod hackelheted a javac fordítót, hogy fordítás közben generálj kódot (pl. Project Lombok). IntelliJ Idea-t istenítik, ami fizetős, de a legújabb Eclipse is már elég fasza támogatást nyújt webfejlesztés terén.
Ami viszont tény, hogy körülményesebb tud lenni, mint a .NET: neked kell kitalálnod google segítségével, hogy esetlegesen melyik osztály milyen Jarban lehet benne, ha hiányzik valami függőség a projektedben és csak egy ClassNotFound exception-t kapsz. Nehézkes a főggőség menedzsment. Egy nagyobb projektnél nehéz lehet konfigurálni az Antot vagy Mavent, ezekbe mind bele kell tanulni. Sokszor ki kell előre választani, hogy milyen szervlet vagy Java EE konténeren akarod futtatni az alkalmazásodat, mert habár standard a Servlet api, meg az összes Java EE szolgáltatás, mindig előjönnek konténer specifikus konfigurációk. Míg .NET-nél elvileg mindig IIS-en futtatod, jól össze van integrálva VS-val, és minden librarynak egyetlen, a hivatalos Microsoft implementációja van, nem neked kell kiválasztani.
-
katona1515
újonc
Egy egyszerű programot kellene nekem írni,A lényege hogy egy szöveghez adok 8 db számot és egy eredményt, majd elmenteném egy folyamatosan bővíthető adatbázisba.
Majd egy másik ablakon keresztül tudnék keresni ebben az adatbázisban, a 8 db szám bármelyikével és ha talál olyat, lista szerűen felsorolja azokat, és hozzá a szöveget és az eredményt.
Nagyvonalúan ennyi lenne, e-mailben várom a jelentkezőket ott pontosan megmondom mit kellene csinálni ,de tényleg semmi bonyolult dolog, de mégis fontos lenne. . E-mailem : katona1511@gmail.com -
Jim-Y
veterán
válasz
Oppenheimer #8158 üzenetére
Akkor legyen JavaScript.
-
skoda12
aktív tag
válasz
Oppenheimer #8156 üzenetére
Hát a java kurzust kihagynám a helyedben. JSP, Struts, EJB 2.1 ...
Kétlem hogy ezeket schönherznél kérdeznék tesztben, mert nagyon kevés hely van ahova ezek kellenek. -
Oppenheimer
nagyúr
3. félévben volt dolgom Javával, 4. félévben pedig .NET-tel, de már akkor sem tudtam dönteni közöttük.
Most épp egy 1 hetes .NET tanfolyamon veszek részt, de ezek vezetett laborok, így sokat nem segít ez se a döntésben. Ezért fordultam a topikhoz.(#8155) kispx: ezek pl 50-70 főre szólnak.
-
Jim-Y
veterán
válasz
Oppenheimer #8156 üzenetére
És mi lenne ha kipróbálnád ezt is, azt is, és arra tendálódnál amihez leginkább van affinitásod?!
-
Oppenheimer
nagyúr
Amit kifelejtettem, hogy bár ezek valóban nem adnak olyan mély tudást, hogy rájuk kelljen építeni a karrierem, de amelyiket megcsinálom utána abból fogok tesztet írni a schönherz iskolaszövetkezetnél, és azon a területen fogok elhelyezkedni jövő nyártól kezdve.
(#8155) kispx: Nem értem.
Eddig mindig mindent fel tudtam venni amit akartam. Eredetileg C++ba akartam fektetni az energiám, de meggondoltam magam.
-
kispx
addikt
válasz
Oppenheimer #8154 üzenetére
Minek előre tervezni, majd a Neptun eldönti helyetted, hogy mi a jó Neked
(#8156) Oppenheimer
Jah, akkor nálatok nincs olyan, hogy 4 főre hirdetnek meg egy tárgyat. -
válasz
Oppenheimer #8148 üzenetére
Halkan azért hozzátenném, hogy egyik választható tárgy se annyira mély vagy hasznos, hogy csak erre alapozd a karrieredet. Az újgen.NET még a frissebb adatlap szerint is eléggé elavultnak tűnik - amit linkeltél meg talán pont ugyanaz, mint amit anno én is hallgattam.
A J2EE-be belelépés se feltétlen adja vissza azt, ami a való életben kelleni fog.
Ha választani kell, én azt mondanám, hogy hallgasd mindkettőt
-
martonx
veterán
válasz
Oppenheimer #8150 üzenetére
Kérdeztél érveket, én írtam rá egy választ. Engm nem kell meggyőznöd semmiről, magadat kell meggyőznöd. Csak leírtam, hogy szvsz .Net vonalon pont ugyanúgy lehet érvényesülni, mint Java vonalon.
-
fordfairlane
veterán
válasz
Oppenheimer #8150 üzenetére
neten mindenhol azt találtam, hogy javaval jobban lehet ervenyesulni.
Én is ezt tapasztaltam.
-
martonx
veterán
válasz
Oppenheimer #8148 üzenetére
Szerintem meg semmi különbség nincs a kettő között. Bármelyiket is választod mindkettőben sok lehetőség van, és mindkettő egyforma jó karriert ígér. Én ASP.Net vonalon dolgozok, és nem telik el olyan nap, hogy ne fusson be legalább egy fejvadász megkeresés.
-
Oppenheimer
nagyúr
Nem tudok dönteni 2 szabvál között. Mindkét technológia érdekel, de szerintem a Javában több lehetőség van, és jobb karriert ígér. Szeretnék érveket hallani:
vs
Szoftverfejlesztés J2EE platformon
Amelyiket most választom, később is azzal szeretnék foglalkozni.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8145 üzenetére
Sikerült a két legszélsőségesebb esetet említve összehasonlítanod a kiscég-nagycég kérdést, és a túlzó szavaidból még valaki azt a nagyon hibás következtetést vonhatja le, hogy a helyzet ilyen egyszerű, és kisebb cégnél nem lehet egy kisebb csapat komoly szaktudással (még ha az infrastruktúra a cégnél valóban nem is túl összetett)...
-
arm1n_
csendes tag
válasz
bambano #8145 üzenetére
Köszi szépen a reagálásokat, a nyelvek közül sejtettem a C#, C++, Java dominanciát, ez OK. Szó se róla, nem tervezek IT polihisztorrá válni, épp ellenkezőleg. Azért választottam ezt az irányt, mert az egyik legkeresettebb, leginnovatívabb szakma nem elcsépelt azt mondani, hogy ezé a jövő, manapság mindent digitalizálnak stb, de talán még azért is mert van/volt egy ilyen elképzelésem, hogy a munkavégzéshez elég egy laptop és a munkát bárhonnét el lehet intézni. Van ilyen? Pl.: adott egy projekt és nem kötelező megjelenni a munkahelyen, elég ha "leadod" a rád eső feladatot?
Kezdetben multi vállalatnál tervezem az elhelyezkedést, egyáltalán nem zavar ha katonának néznek, nem tervezek egy következő Steve Jobs, stb. Van ismerősöm aki pl. T-nél dolgozik vezetőként de ott nem volt semmi ember ellenesség ilyen szempontból, de az csak EGY csapat. (Illetve egy magán nyelvtanár ismerősömnek az IT-s diákjai a legnyugottabbak
) Ugyanakkor ha meg a kisebb, vállalkozó cégeknél kisebb a hajtás akkor meg az lenne a szimpatikusabb nekem
de mindegy, jelenleg olyan érzésem van, hogy nem tudom a sok jóból kiválasztani a legjobbat, de suli végére azért biztos körvonalazódik, hogy merre tovább.
-
bambano
titán
kisvállalkozóknál egyszerűbb cuccok vannak, jellemzően sokféle és nincsenek nagy varázslatok.
multinál vannak a rendesebb vasak, időnként olyan csillagháborús dolgokkal, hogy hihetetlen.egy kisvállalkozónál jellemzően bót'ból összerakott, asztali kategóriás gépek vannak, pár hálózati szolgáltatással. ott egy vagy egy se informatikus van, akinek mindenhez kell értenie, toner cseréhez, stb.
a multinál van szerver kategóriás szerver, gyakran kosárszám, külön adatbázis kezelő, rendes adatbázis, központi user azonosítás, tároló rendszerek, storage network, stb. ehhez megfelelően nagyvállalati programozási filozófia. meg mindig van legalább egy hülye főnök
az esetek zömében a multinál van a nagy zseton is. szóval ha a pörgést szereted a mélyvízben sok pénzért, akkor multi. ha eléldegélnél csendesen kis pénzből, kis focival, akkor kisvállalat, pláne vidéken.
én nem hiszek abban, hogy ma lehet valaki it-ből polihisztor. régen túlnőttünk ezen. it-ben szakmai karriert egy részterület alapos ismeretével lehet csinálni. ez a részterület az idők folyamán egyre kisebbé vált, ahogy nőtt a tudnivaló. pl. egy kisvállalatnál az adatbázist felteszik A szerverre (mind az egy gépre, ami van), és kész. multinál meg külön ember van arra, hogy üzemeltesse csak magát az adatbáziskezelőt (gyakran clusterben), dedikált géppel, másik ember van, aki ért az sql-hez, harmadik tudja kezelni az adott adatbáziskezelő mentőrendszerét, negyedik ért ahhoz az oprendszerhez, amin az adatbáziskezelő fut.
a harmadik fajta életmód a tanácsadó szerepkör, amikor relatíve kis cégnél vagy alkalmazásban, de kölcsönadnak multikhoz, egy adott feladat elvégzésére. ez inkább a multis lét, hiába kisvállalati alkalmazott vagy. ráadásul két főnököd van, aki lehet hülye
-
Jim-Y
veterán
Szerintem egy olyan kerdest sikerult feltenned amit szinte minden kezdo programozo feltesz maganak, mar akiben van ambicio, mert biztos sok olyan is van aki tesz ezekre magasrol. Leirom az en velemenyemet a dologrol, biztos majd masok is irnak akik elorebb jarnak mint te+en a rangletran aztan majd a sok valaszbol kialakul valamilyen kep. Megj: en par evvel vagyok elotted, most fejezem be az MSc-t es kb fel eve dolgozom egy cegnel.
Melyik nyelvre gyúrjak nagyon, milyen területeken lehet elhelyezkedni?
Hat hogy milyen nyelvre kene gyurnod azt nehez megmondani, ha engem kerdezel akkor enterprise szoftvereket kene majd fejlesztened mert azzal fogsz tudni jol keresni es arra mindig lesz igeny. Ilyen szempontbol Java, C# -ot mondanek elso korben, vagy C++. Ha ezek valamyikere ragyursz, akkor szinte biztos, hogy lesz munkad, ezek barmelyikenek ismeretevel el lehet helyezkedni ma Budapesten, ha nem vagy kutyauto.
Teruletek:
Szerintem Enterprise szoftverek fejlesztese, vagy korszeru adatbazisok, gondolok itt olyanokra mint Hadoop, BigData, stb. Nincs benne tapasztalatom, de szerintem ha ezekbe asod bele magad, akkor sem jarsz rosszul.
Multikhoz vagy kisebb vállalkozókhoz érdemesebb menni?
Mindkettonek van elonye, es hatranya, illetve meg egyen szintjere is le lehet bontani. Valaki nem birja a vallalati burokraciat ami egy nagy multinal jelen van, nehezkes az elorelepes, sokszor erezheted ugy, hogy droid vagy, stb.. Masreszt sok egyentol tudsz tanulni, elkepzelheto, hogy gyorsabban fejlodsz mint egy kis cegnel, tobb technologiaval ismerkedhetsz meg, vallalaton belul tobb lehetoseged van teruletet valtani stb.. Szoval mindkettonek vannak elonyei, es hatranyai is. Szerintem a legjobb, ha ez elso par munkaevedben mindkettot megtapasztalod.
a többiből viszont elég jók a jegyeim,
Egyeni szoc. problem, de engem ezzel ki lehet kergetni a vilagbol, szerintem nem ez a tudas merceje. Lehet azert mondom, mert soha nem voltak tul jok a jegyeim
Bar ennek nem lattam karat sosem..
Továbbá az érdekelne, hogy olyan stratégiát érdemes követni, hogy egy specifikus terület szakértője legyek, vagy inkább átfogóan "mindenről" valamennyit tudjak és majd az adott munka határozza meg?
Ez megint egy olyan kerdes amire nincs jo valasz. Ha MA valaminek a szakertoje vagy, amire nagy a kereslet, akkor kapkodnak utanad AZOK a cegek, ahol azzal a terulettel foglalkoznak, es kiemelkedoen magas fizetest lehet vele elerni. Ez jol hangzik. Ellenben szerintem benne van a pakliban, hogy X ev mulva valtozik a vilag, es szinte egyik percrol a masikra az addig mainstream technologia elavultta valik, mar nem keresik annyira, es te is ott talahatod magad, hogy mar annyira nem is jo biznisz ennek a szakertoje lenni. At kene kepezned magad, de ebben nincs tapasztalatod, igy nehezkesen fog menni. Szemelyes velemenyem, hogy az egyik iranyba el kell tolodni, vagy valamiben jonak lenni, de mellette otthon kell lenni alap szinten a fobb technologiakkal, a valasztott technologia karara, vagy tobb dologban is viszonylag jonak kell lenni, de legyen egy technologia, ami biztos pontnak tekintheto ha peldaul valahol el kell helyezkedni, akkor lehessen alapozni erre a tudasra.
Gondolom az egyetemet elvégezve még nem leszek "mindent tudó" ezen a téren, úgyhogy esetleg akinek van tapasztalata, hogy mire feküdjek rá még a tanulmányaim közben szívesen meghallgatom.
Hat, ha az egyetemet csak siman elvegzed mint en
, tehat haladsz az oraiddal de ennyi, akkor nem sok hasznos tudasra teszel szert (persze ez igy nem igaz, de az biztos, hogy egyetem vegen nem az volt bennem, hogy mennyire fasza, mai tudast kaptam az egyetemtol, hanem kb az, hogy oke, tanultam cleant, haskellt, eiffelt, matekbol perfekt vagyok, csakhogy a piacon ez lokukit sem er.) De igy utolag, ezt lehet okosabban is csinalni. Jelentkezni kell kooperativ kepzesre mar BSc-n, ha mesz MSc-re ott is, labormunkat kell vegezni, es nem az egyetemre bizni a szakmai kikepzesedet hanem a sajat kezedbe kell venni a sorsod.
Bocs a hibakert, es az ekezetek miatt
-
arm1n_
csendes tag
Sziasztok!
Programozónak tanulok fősulin, most kezdem a harmadik félévet és a jelenlegi IT trendekről szeretnék érdeklődni. Melyik nyelvre gyúrjak nagyon, milyen területeken lehet elhelyezkedni? Olvastam, hogy belső szoftverek stb. fejlesztése, adatbázis kezelés, ilyenek jöhetnek szóba. Multikhoz vagy kisebb vállalkozókhoz érdemesebb menni? Most kezdem a harmadik félévemet, eddig egy vizsgám nem sikerült, a többiből viszont elég jók a jegyeim, nagyon érdekel ez a világ, nyári szünetben is rengeteget foglalkoztam ezzel, pl. kivettem a Java útikalauz programozóknak c. könyvet, mert felvettem Java kurzust is, szóval próbáltam készülni a félévre.
Továbbá az érdekelne, hogy olyan stratégiát érdemes követni, hogy egy specifikus terület szakértője legyek, vagy inkább átfogóan "mindenről" valamennyit tudjak és majd az adott munka határozza meg? Gondolom az egyetemet elvégezve még nem leszek "mindent tudó" ezen a téren, úgyhogy esetleg akinek van tapasztalata, hogy mire feküdjek rá még a tanulmányaim közben szívesen meghallgatom.Elnézést a hosszú rizsáért
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bigbuda #8136 üzenetére
Amire a legjobban oda kell figyelni, hogy SSD-t használj.
Nyilván azon legyen a rendszerpartíció, SSD-ről tudd indítani a kedvenc IDE-det, meg legyen egy adatpartíciód, azon a workspace-e(i)d, adatbázisfájlok, stb... Nem vicc, gyűlöletes tud lenni, amikor a háttértár bármiben is komoly szűk keresztmetszet tud lenni (amikor az IDE betöltésekor/buildeléskor/... a HDD kerreg, azzal ki lehetne kergetni a világból
). Aztán jöhet a többi.
bambano pedig belinkelte már neked a megfelelő topicot a további kérdésekhez, szerintem ez itt eléggé OFF, még ha kapcsolódik is részedről a programozáshoz; a specifikusabb topicokban konkrétabban is fognak tudni segíteni, hogy nagyjából milyen konfigot vegyél.
Egyébként nem írtad, hogy mi lenne az elsődleges tevékenységed azonbelül, hogy "programozás" - ez így eléggé általános igény, jelenthetne tök közepes gépet is, meg egy erőművet is. -
bigbuda
aktív tag
válasz
bambano #8140 üzenetére
Köszönöm, de a szuper konfigot én ahogy írtam is, ár értékben értettem... Tehát az a konfig, ami a legjobb, de kerül 500 ezerbe nekem nem szuper, ha 10%-al kisebb teljesítményű pl kerülne 250 ezerbe...
Persze nem ilyen számokkal gondolkodok jelenleg, hanem a legszuperebb konfigra, ami 60-80 körül kijönne.
-
bambano
titán
válasz
martonx #8139 üzenetére
ha kezdőnek való konfigot kért volna, vagy ha normálisat, vagy ilyesmit, akkor lehetne igazad, de ő szuper konfigot kért. A szuper konfig pedig egy rendes alaplap (minimum asus workstation), stb.
Anno (2011 elején) nézegettem szuper konfigot, egy 990x-es proc, x58a-s alaplap, rendes táp, 24 giga ram, rendes ház, rendesen kiperkált áfával nem állt meg fél millerből. plusz diszkek + videokártya + monitor.de egy 4770k proc most is 80 rugóról indul az árgép.hu szerint, a ws alaplapok 60-100k között, 16 giga ram 50-től, táp+ház talán megáll 40-ből, videokártya 50-től a csillagos égig, diszk 30-végtelenig. ez akkor se 80k, hanem 300-tól felfelé.
ez a szuper konfig. az általad javasolt i3-as meg az észszerű konfig. vagy vesz 60 rugóért egy használt t400-as gondolkodó asztalt, ami erősebb, mint amin én az első nagyobb programomat megcsináltam.
-
martonx
veterán
válasz
bambano #8138 üzenetére
Ezzel azért vitatkoznék. Szvsz nem feltétlenül kell erős gép a programozáshoz. Pláne sok múlik azon, hogy milyen nyelven programozunk. Script nyelvek alá pl. baromira nem kell vas (se proci, se ram, se alaplap, mindenből mehet valami alap). Pláne ha netán valami szimpla text editorral esünk neki eleinte.
Build-elős nyelveknél, ha nagy projekteken dolgozik valaki (netán Java-ban fejleszt, akkor különösen), tényleg javasolt egy erős gép, de a sok memória ekkor se fontos.
A melóhelyen az I7-es, 16Gb rammal komolyan unatkozik (kivéve a buildek idejét, ami pár másodperc), és a több Gb-os projekt össze-vissza fordítgatásakor se sikerült még soha 8Gb-nál több memóriát foglalni (lokális webszerverrel, lokális db szerverrel).Szvsz kezdőnek, egyszerűbb igényekhez egy i3-as (vagy valamilyen AMD kaveri proci), 4Gb ram, tényleg alap alaplap, SSD (ez nagyon fontos, ezen nem szabad spórolni, legyen minél nagyobb, minél gyorsabb), és ezekhez egy olcsó, de minőségi táp kell. Ennyi. 80K-ból azért egy ilyen konfignak illene kijönnie, ha szűkösen is.
-
bambano
titán
válasz
bigbuda #8136 üzenetére
a szuper konfigban a táp a felénél többet teszi ki az általad megadott értékhatárnak, az alaplap pedig önmagában eléri az alsó limitet.
tehát úgy lehet 60-80k-ból szuper konfigot összerakni, ha alaplapra is van külön 60k, memóriára is van másik külön 60k, meg procira is van 80k, de inkább több.
Milyen asztali pc-t vegyek topic.
-
Jim-Y
veterán
válasz
bigbuda #8136 üzenetére
processzor, memória, monitor, egy kényelmes billentyűzet, meg mondjuk egy ssd.
Bár processzorra is csak akkor kell külön hangsúlyt fektetni, ha a programozás mellé renderelési feladatok is lesznek. Photoshop, tervezői programok ilyesmik. Ha inkább tényleg csak programozás, akkor inkább a memória, amiből sok legyen (8gb), szerintem. -
bigbuda
aktív tag
Programozáshoz egy PC konfigban mire kell inkább odafigyelni? VGA egyáltalán szükséges vagy elegenendő egy alaplapi? Procira és Memóriára kellene koncentrálni?
Esetleg ha valaki ár érték arányban össze tudna rakni egy szuper konfigot, azt megköszönném, nem szeretnék több százezret rákölteni, jó ha használtan is megvenném, és maximum 60-80k körül
-
törölt tag
válasz
Szakiii #8133 üzenetére
www.codecademy.com
Kezdésnek jó lehet. Van PHP & JavaScript is, amiket nem árt tudni. -
Szakiii
addikt
Tud valaki egy jó oldalt vagy könyvet amiből meg lehet tanulni otthon programozni? (melyik program nyelvet ajánljátok?)
-
maajsz
senior tag
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy adott egy oktató program (közúti kresz, kb 1995-96ban íródott) egyszerűbb 3D animációkat tartalmaz, illetve a képen megjelenő szöveget hangfájlból is felolvassa, és nem hajlandó futni rendesen csak win 95/98 környezetben. Majd minden féle virtualizálóval próbáltam, de vagy kép vagy hang nem stimmel, csíkoz nem megy. Csak win 98al telepített gépeken fut rendesen amiből pedig kezd kifogyni az ember (mármint a megbízható hardverekből amik még nem értek el). Kérdés hogy ezzel lehet e valamit kezdeni, visszafejteni a forrást ill megállapítani hogy milyen nyelven íródott? Esetleg magasabb szinten hozzáértő segítségével módosítani hogy egy XP-én is induljon? Sorry ha nagyon láma a kérdés, de ez egy rendívül jó kis egyszerű oktató progi ami jelentősen segíti a tanulást. A készítő cég kb elérhetetlen nem hiszem hogy még létezne, nem gondlom, hogy nagy jogi zűr lenne belőle. Érdemes e elindulni ebben az irányban ill ha igen hogyan lehet neki kezdeni?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm! -
Inkább javasolnám a Google-t és az angol Wikipédiát, meg esetleg egyetemi jegyzeteket gráfalgoritmusokból.
De ami eszembe jut, azt leírom:
a) Vannak általános gráfokra használható ábrázolások, amikkel némely művelet könnyebb, némely bonyolultabb, de leírhatóak statikusan.
Az egyik ilyen a szomszédsági (adjacencia) mátrix, ami egy NxN-es (N = csúcsok száma) tömbbel megvalósítható. Nem kevésbé pazarló, mint az én tömböm, és nem is jó szvsz.
Másik az éllista, ami egy E méretű tömb (E az élek száma), és soronként azt írja le, hogy honnan-hova fut egy-egy él. C-ben például megvalósíthatod egy int[2][E] változóval.
Ez jó lehet, és emberileg is könnyebben kezelhető, cserébe lehet, hogy minden menügenerálásnál végig kell futnod a tömbön, keresve azokat az éleket, amik az aktuális csúcsból indulnak. Nekem perpillanat ez a legszimpatikusabb stratégia.
Van illeszkedési (incidencia) mátrix is, de az annyira nem passzol, hogy bele se kezdek.
b) Meg van az a verzió, hogy kihasználod a fa tulajdonságait, és például veszed a klasszikus naiv megoldást: a csúcs egy struct, benne pointerekkel, amik másik csúcsokra mutatnak. Ezt ROM-ba nehezebb rakni, és gyanúsan túl sok rizsa.
-
bigbuda
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #8123 üzenetére
Köszönöm
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bigbuda #8122 üzenetére
"milyen más külföldi fórum, vagy portál van, ahol programozással kapcsolatos kérdéseket lehet feltenni, és viszonylag rövid időn belül érdemlegeset válaszolnak a hozzáértők?"
A Stack Overflow-nál (és úgy általában a Stack Exchange-családnál) nincs jobb. -
bigbuda
aktív tag
Van valaki, aki ismeri és használta már a Java Embedded Derby adatbázisát? Mindneképpen desktop helyi adatbázis használata kéne, és sajnos valami miatt nem tudom életre kelteni, megvan elvileg minden, de azt írja, hogy a tábla, amibe illeszteném a rekordokat nem létezik... pedig létezik. Az APP séma alatt...
Közben nézegettem amugy neten is hátha találok választ, egyik helyen azt irták, hogy maga a kódban hozzam létre az adatbázist. De ez hogy fog kinézni? Minden indulásnál ujra létre akarná hozni?
Az url, driver, tábla neve midnen egyezik, biztosan nem ezekben van a hiba. Esetleg ha valaki tud, akkor egy példa .java fájlt el tudna küldeni?
Légyszi segítsetek, mert megtorpantam
ui.: milyen más külföldi fórum, vagy portál van, ahol programozással kapcsolatos kérdéseket lehet feltenni, és viszonylag rövid időn belül érdemlegeset válaszolnak a hozzáértők?
-
Wyll
őstag
Nagyon köszi, ez jó, látszik, hogy nem programozónak tanultam, akkor ezek a dolgok biztosan meglennének
Már csak azt kell kitalálnom, hogyan lesz ez az utánam jövő számára is (vagy számomra egy év múlva) egyszerűen és könnyen érthető, módosítható, tehát ha pl. be akar majd szúrni egy menüpontot, akkor azt hova kell majd tennie..
Talán a legjobb volna belinkelnem a hozzászólásodat -
bigbuda
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem... Hogyan tudnám megoldani a következőt?:
Egy embedded DB-t használok a java desktop applikációban és a táblában lenne DATE formátumu oszlop, ami végülis a legfontosabb lenne, mert e szerint szeretnék kikeresni rekordokat, illetve két dátum közötti rekordokat... Van olyan Swing elem, amivel a GUI-n keresztül a felhasználónak kifejezetten a dátumot kell megadni és ezt tudja letárolni az adatbázisban?
Lelkes amatőr vagyok, így ha kifejezésbeli hibák vannak a kérdésemben, kérlek nézzétek el... Vagyis csesszetek le és javítsatok ki inkább, azzal többre megyek fejlődés szempontjából
Köszönöm!
ui.: Eclips-be milyen GUI editor ajánlatok és azt hogy kell telepíteni (Luna), próbálkoztam, de nem jártam sikerrel, így Netbeansbe tolom.
-
válasz
martonx #8118 üzenetére
Azért az erős overkill
Egy mikrokontroller nem fog XML-t parsolgatni
Wyll:
Van egy ötletem a tetszőleges mélységű fára: egy konstans char*[] és egy konstans int[] segítségével.
I) A char*[]-ben felsorolod az összes lehetséges menüpont nevét, ezáltal mindegyiknek lesz egy egyedi azonosítója: az indexe a tömbben. Egy enummal még egyértelműbbé lehet tenni a dolgot.
A példádból ez lesz (pszeudoC, most nincs kapacitásom fordítgatni):
static const char*[] MenuTitles = { "MENU1", "MENU2", "MENU3", "SUBMENU1", "SUBMENU2", "SUBMENU3", "SUBSUBMENU1", "SUBSUBMENU2", "SUBSUBMENU3"};
typedef enum {
MENU1 = 0,
MENU2,
MENU3,
SUBMENU1,
SUBMENU2,
SUBMENU3,
SUBSUBMENU1,
SUBSUBMENU2,
SUBSUBMENU3,
NONE = -1
} menu_item;II) Az int[] trükkösebb, mert két logikai ugrás van benne.
Először is, van az a stratégia, amivel egy tetszőleges fát bináris fában ábrázolsz. A szabály egyszerű: az új fában egy pont első gyereke bal oldalra, az első testvér pedig jobb oldalra kerül.
Megrajzoltam a menüdet:
A másik pedig az, hogy egy bináris fát egyértelműen tárolhatsz egy egydimenziós tömbben. Ez wikipédián le van írva, nem fordítanám át, inkább csak az eredményt mutatom:
static const int[] MenuTree = { MENU1, SUBMENU1, MENU2, NONE, SUBMENU2, SUBMENU1, MENU3, NONE, NONE, SUBSUBMENU1, SUBMENU3, NONE, SUBMENU2, NONE, NONE, NONE, NONE, NONE, NONE, NONE, SUBSUBMENU2, SUBSUBMENU1}
III) Ha írsz egy olyan függvényt, ami egy indexhez visszaadja a gyerekeit (csak jobbra kell menni, azaz az i-edik csúcshoz a 2i+2-ik csúcs kell while ciklussal, amíg ki nem mész a tömbből vagy NONE-ra nem futsz), bármilyen menüt felépíthetsz ezzel.
Megj.) egy menüelem akár több helyen is előfordulhat, ahogy a példádban is volt, hiszen csak az indexet kell többször feltüntetni a fában
-
Wyll
őstag
válasz
martonx #8116 üzenetére
Oké, akkor úgy kérdezem, hogy az adatszerkezetből tudni lehessen azt is, hogy azon az adott menüszinten hány menüpont van, és hogy az adott lista melyik főmenünek az almenüje.
MENU1
SUBMENU1
SUBMENU2
SUBSUBMENU1
SUBSUBMENU2
SUBMENU3
SUBSUBMENU1
MENU2
SUBMENU1
SUBMENU2
MENU3Egy adott szintem mindig csak az adott szülőmenü almenüpontjait (vagy a főmenü menüpontjait) akarom pörgetni. Ja és C-ben.
Nem biztos hogy van ilyen, illetve lehet hogy túl sokat akarok egyszerre.
Ja és ne kerüljön a RAM-ba az egész menüstruktúra, mindig csak az épp szükséges elemet akarom kódból beolvasni, mivel beágyazott környezetről van szó.
Valami többszintű tömbre gondoltam, de nem akar összeállni a fejemben...Egyelőre kb így gondolom, de elég kezdetlegesnek érzem ezt még vmiért:
const char rootmenu[3][] = {"MENU1","MENU2","MENU3"};
const char submenu1[3][] = {"SUBMENU1","SUBMENU2","SUBMENU3"};
const char submenu2[2][] = {"SUBMENU1","SUBMENU2"};const char subsubmenu2[2][] = {"SUBSUBMENU1","SUBSUBMENU2"};
const char subsubmenu3[1][] = {"SUBSUBMENU1"};Továbbá ugye szokták mondani, hogy ha változókat számozol, akkor ott tömbre van szükséged. De úgy meg nagyon bonyolultnak érzem, ha még ezeket is tömbbe foglalom....
-
Wyll
őstag
Ti milyen adatszerkezetben tárolnátok egy kis kétsoros kijelzőre kerülő menünek a menüpontjait?
-
artiny
őstag
Valaki tudja hogy mukodik az Udacity kurzus, most ket hetig ingyenes kezdokent vagy vannak itt ingyenes kurzok is amig ket het utan is ingyen nezheto?
-
bigbuda
aktív tag
plusz olyan kérdésem lenne, hogy amit szeretnék csinálni, az a következő:
Van egy adott GUI, amin van 4 ComboBox, aminek az értékei alapján kiszámolok valamit. Ezt eddig megcsináltam. Nos a következőt szeretném, hogy egy gombnyomásra lementse egy fájlba (adatbázisba) az éppenséggel adott ComboBox értékeket, és az általam megírt kiszámított végeredményt is. És mindezt dátum szerint mentse el... Hogyan álljak neki? Esetleg valami hasznos tutorialt tud valaki küldeni? Köszönöm
-
bigbuda
aktív tag
Sziasztok, egy olyan kérdésem lenne, hogy Eclipse 4.4.0 Luna verzióban Jigloo plugint hogyan tudok telepíteni és honnan? Köszönöm
-
kingabo
őstag
válasz
gajdikuka #8103 üzenetére
Én ott végeztem "pár éve" még a régi osztattlan (tehát nem bsc+msc, hanem egyben az 5év) programtervező matematikus szakon. Az új osztott képzéses változatot programtervező informatikusnak hívják, csökkentették a matek tárgyak számát, de még így is jelentős mennyiség maradt. Itt egyébként mindig alacsonyak voltak a ponthatárok, sokan 3-4 körüli átlaggal is bejutottak, aztán sajnos hamar ki is hullottak.
Az tuti, hogy Te nem vagy egy elveszett ember!Ahogy mindenki mondta a matekra feküdj rá, abból vannak a szóró tárgyak, a programozás szerintem annyira nem volt húzós. Nem tudom milyen középsuliba jársz, én egy sz@r szakközépből mentem oda és a legnagyobb gondom az volt, hogy középsuliban csak "számtant" tanultunk matekot nem. Egyetemen nagyon nehéz lesz megtanulnod pl deriválni, integrálni, illetve az ezekhez kapcsolódó dolgokat, ha középsuliban meg se alapozták, el sem magyarázták ezeket. Ami még hasznos lehet, ha ráfekszel a "bizonyítások gondolkodás módjára" (bocs nemtom, hogy lehetne szebben leírni). Vizsgákon nálunk nem lehetett bizonyítás nélkül átmenni, viszont ha előtte nem bizonyítottatok semmit sem, akkor sok idő fog elmenni azzal, hogy ráérezz a bizonyításokra, megértsd őket, rájöjj hogyan tanuld meg őket.
Matekból elsősorban az analízis, ez a legnehezebb, ami még van az a "bevmat" néven futó, bár a BME-s neve: a diszkrét matek jobban guglizható, a lineáris algebra meg még érdekes is. Késöbb lesz még valószínűség számítás meg statisztika, ami az előzőek teljesítése után nem okozhat gondot. Viszont, ha jól tudom emelt matek érettségire a fenti tárgyakon leadott anyagok közül relatív sok kell (ha nem is olyan szinten), illetve igen erős alapot ad.
Programozásnál a nyelveket azóta nem tudom, hogy variálták át. Ha objektum orientált (C++), vagy magasabb szintű nyelvekkel (C#, Java) is megismerkedsz sokat könnyíthetsz a tárgyak teljesítésén. Ha jól tudom, akkor azóta, hogy végeztem funkciónális nyelveket is oktatnak.Esetleg, ha a sok matektól tartanál, akkor más egyetemeknek is nézz utána, pl BME, Óbudai... A BME-n mivel mérnököket képeznek kevesebb a matek, viszont elég erős fizika, elektró van helyette.
-
bambano
titán
-
axioma
veterán
Annyit tennek hozza, hogy nem azon mulik, hogy kulon szaknak vesznek-e valamit, vagy kotelezoen valaszthato targyakkal operalnak. A 4-5. ev mar anno (98) is arrol szolt, hogy a 10-12 blokk kozul melyik 5-t vegzed el, bar nem is elte hanem jate.
Valamint nagyon csunya altalanositas, de szerintem valamilyen szinten a tud.egy-emeken a magasabb szintu programozas es az elmelet fele tolnak (progfejl, alg.elmelet), de nagyon keves - volt nekem legalabbis - a hardverkozeli tananyag es nulla elektromossag-fizika, mig a muszakin meg forditva jellemzo. Mondjuk nem is meglepo, a tud.egy.-en az elmeleti matek tanszekekbol alakult az IK, gondolom a muszakin is hasonloan egy korabbi meglevobol... -
Wyll
őstag
válasz
Akkor most vagy 9-edikes (elsős gimis) ill. 15 éves, ugye?
A ELTE-IK-ról és a programozásról:
Az ELTE-IK-ra idén nem volt éppen nehéz bejutni, a 311 pont messze nem a legmagasabb az idei ponthatárok között. Továbbá ott csak programtervező matematikus szak van, pedig az infó azért ennél egy "kicsit" (sokkal) szerteágazóbb terület. Léteznek még nagyon jó programozós/infós szakok, pl BME-VIK, de nem is biztos hogy programozó akarsz lenni.A felkészülésről:
Nem akarok ítélkezni, de szerintem bőves-bőven időben vagy még. Felesleges ennyire leszűkítened a célt. 3 év alatt még sokat változhat az érdeklődésed.
(Ráadásul, látod, nem nehéz bekerülni sem, idén szinte elég volt a bekerüléshez egy átlagosan-jó szintű érettségi, semmi extra.)Ami viszont fontos szerintem a jelenlegi időszakban neked, az pont az, hogy lehetőleg minél pontosabban megtaláld, hogy melyik terület az, ami tényleg érdekel és amit 3 év múlva majd nyugodt lelkiismerettel fogsz beixelni.
Mit kell ehhez csinálni? Kipróbálni rengeteg mindent! Járj programozó szakkörre! Legyen alap, hogy full 5-ös vagy informatikából! Haverkodj össze az iskolai rendszergazdával, tanulj tőle, kérj tőle apró házifeladatokat. Egy idő után te leszel majd a jobbkeze.
Aztán egy kicsit más irányba is tapogatózhatsz. A (csapat)sport ne maradjon ki a gimis évek alatt, rengeteget hozzátesz az ember személyiségéhez. Megtudod milyen csapatjátékosnak lenni. Ráadásul a girnyó testű, befordult programozó óriási klisé. Mennyivel menőbb már egy adonisz típusú vezető fejlesztőHa van rá lehetőséged, tarts kiselőadásokat abból, amit már tudsz, amit megtanultál, vagy amivel megbíz a tanár. Az előadási képesség, az ismert dolgok jó elmondása, eladása óriási hiányképesség a piacon. Bátran kóstolj bele más tudományterületekbe is.
Akármennyire is közhely, de találd meg, hogy mi az, ami téged szívből érdekel, ami izgat, ami lázban tart, ami motivál, ami erőt ad reggel felkelni és amiben szívesen merülsz el. Ha ez megvan, akkor a többi megy magától. Viszont ehhez tényleg próbálkozni, azaz dolgozni kell sokat. De megériNyelv. Ultrafontos. Legtutibb, ha két középfokú nyelvvizsgád is van. Én előbb a németet tanultam, azt is szerettem, de utána az angol már szinte gyerekjáték volt. Viszont az angol kötelező. Mondom KÖTELEZŐ! Elengedhetetlenül fontos. Anélkül semmire ne számíts ezen a területen! A német (ill. a második idegen nyelv) meg sok helyen pluszt jelent. A felvételinél is, meg majd a cégeknél is. Arról a könnyebbségről nem is beszélve, amit az a tudat fog okozni egyetemen, hogy nem azon kell majd agyalnod, hogy "fú, bakker, kéne még egy második nyelv is valahogyan". Én örökre hálás vagyok szüleimnek, hogy ráhajttattak a két nyelvvizsgára.
--
A többiek is mondtak jó tippeket közben!
-
Jim-Y
veterán
válasz
Ha az IK-ra akarsz menni, akkor feküdj rá a matekra. Menj el matek faktra és tényleg tegyél meg mindent, hogy a gimiben minél többet megérts a matekból, mert az ELTE-n, ezen a szakon a matekos tárgyak a buktatótárgyak. A programozással meg nem lesz gond. Ha egyetem mellett otthon gyakorolsz, akkor azok meglesznek.
Ha valamit mégis kell majd gyakorolnod már a gimiben, akkor az legyen C++, vagy Java.bucsupeti: Unix ismeret nem feltétlen kell az egyetemre, mert minden gépen van windows + linux is. Legtöbben, még a tanárok is windowst használnak (sajnos). Ennek ellenére nem baj ha megismerkedik vele, mert egyetem után, a egy munkahelyen majd úgy is Linuxon fog programozni. Ha a gimi alatt céltudatosan arra akar fókuszálni, hogy az egyetem könnyebb legyen, akkor matek,matek,matek,matek + 1 kis programozás.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
Én örülök hogy egy 15 éves srác így gondolkodik, tudja mit akar és próbál már most felkészülni az egyetemre!
Szerintem jó az út amin jársz. Programozgatsz, érdeklődsz a fórumokon, ez mind-mind segíteni fog. Amikor az egyetemen az első félévben fognak kipotyogni azok az emberek akik tojtak rá hogy ők majd infóra fognak járni az egyetemre és azt sem tudják hogy mi az hogy programozás, te vígan fogod venni az akadályokat.
Ez az érdeklődés az alapja annak hogy sikeresen el tudd végezni az egyetemet és jó szakember legyél.
Én azt mondom hogy programozás szempontjából továbbra is olvasgass, csináld a codeacademy-t és társait. Mellette feküdj rá a matekra keményen és szigorúan. Próbáld meg a matematikai problémákat programozással megoldani.
Tudom te most a világ legjobb játékprogramját akarod elkészíteni, és ez rendben is van. Próbálgass, olvasgass a téma után.Én amit még javaslok hogy próbálj megismerni valamilyen unix szerű oprendszert (Linux, FreeBSD) és próbáld használni a mindennapokban. Ebből is sokat tudsz majd profitálni. A Linux megengedi hoyg átlásd, hogyan is működik egy operációs rendszer. Először nagyon bonyolultnak fog tűnni, majd átlátod, megérted és rájössz hogy mennyire logikus és csodálatos a un*x világ. Rendszerszemlélet kialakítását tudod így fejleszteni, ami szintén elengedhetetlen.
Nézegess kisebb opensource projekteket. Híreseket, vagy ismeretleneket, teljesen mindegy. Ha pl megismered hogyan működik a levélküldés, majd megismered a megfelelő RFC-t ami leírja a protokoll működését és utána előveszed a sendmail forráskódját.... "csodát fogsz látni fiú"
Amit még javaslok (nem tudom hogy állsz vele) tanuld az idegen nyelvet. Ezerrel az angolt, mert a szakirodalom ebben a szakmában angolul van.
Sok sikert kívánok neked és jó tanulást! Keress bátran ha kérdésed van, szívesen elmondom a véleményemet, tapasztalatomat.
Az egyik blogom talán ide vág: http://programozz.blogspot.com -
gajdikuka
tag
Sziasztok!
Gimnáziumba járok, '17-ben fogok érettségizni. Sokat kutakodtam itt és még pár helyen a weben, de szeretnék biztosra menni. Nagyon érdekel az infó és az ELTE IK-ra szeretnék majd menni, Codeacademy.com-on szoktam tanulgatni ilyen alap dolgokat, de érdekelne hogy lehetne a legkönnyebben elősegíteni a a bekerülést/bent maradást, amit már most tudnék csinálni? Gondolok egyaránt suliban és sulin kívül végzendő dolgokról hogy biztosra mehessek. Melyik tantárgyakra feküdjek rá, önképzés stb.Szeretnék rendesen felkészülni, mert nincs nagyon a környezetemben senki akitől tudnék ilyen témában érdeklődni. Előre is köszönöm a válaszokat!
*(képzeljetek ide egy meghajlós smiley-t, mert nekem most nem működik a formázás)* -
axioma
veterán
Hat attol fugg, meloban me'g csak az elso hsz-edet lattam, epp irni akartam, hogy mar csak ceg szempontjabol is kis mellekfeladatoknal megengedheto, de ha tulvan egy (par) emberhonapon, akkor a ceg erdeke lenne, hogy ilyen ne maradhasson. A fejlesztest meg ugye verziokezeloben tartjak, hogy a duhos elbocsatott munkaero se tudja szetbarmolni.
De lehet hogy csak en dolgoztam tul specko helyeken (15 ev, 2 munkahely, 5 agazat/project).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Elektromos cigaretta 🔞
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Posta, csomagküldés
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- További aktív témák...
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- Gopro hero 7 black
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! XFX MERC 310 RX 7900 XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G6: i7-8G I 16GB I 256-512 SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest