- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
axioma #20816 üzenetére
Van már egy viszonylag egyszerű projekt amibe bele kezdtem, az tény hogy bőven van olyan amikor nem igazán tudja mi van.
Kedvencem amikor már jól működő dolgokat kezd ell átirni 😁
De mostmár mondjuk úgy kezd összeállni.
Vannak még bakik persze.Ettől tuti nem leszek programozó, bár közben azért tanulni kell dolgokat.
Eleinte pl a " rajzolás " svg-ben volt, viszont mivel dimanikus számolás is része a feladatnak ezért voltak néha komolyabb megadások az " oldalon "
Aztán lett Canvas.
Az már sokkal jobb.Amit elrontottam hogy nem kértem külön a html, css, js kódokat, így egybe rakta, gondolom ez is árthat a " lelkének "
kedvencem amikor felkínál + funkciókat, erre az egész kód kb felét elhagyja 😁
-
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #20149 üzenetére
Sztem. ez nem sorba rendezési algoritmus. Mégpedig azért nem, mert mindig növekszik a tömb hasznos hossza. Rendezési algoritmusoknál a tömb hossza mindig konstans. Legalábbis én még nem láttam olyan rendező algoritmust, ahol a tömb mérete növekszik(vagy csökken). Ha nem érdekes a sebesség, akkor ez is jó.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #20147 üzenetére
Nem erre gondoltam. Ha nekem lenne házim, akkor a tömb feltöltésekor, a következő adat hozzáadásakor már sorba lenne. Gyakorlatilag egy 1 nagyon 1szerű SortedList-et valósítanék meg 1D tömbre. És egyrészt így 1szerre csak 1 ciklus megy, másrészt meg talán díjazná a prof, hogy használtam a szürkeállományom.
Voy15: Bár költői kérdésként írtad, de azért válaszolok rá. Azok a linkek egyrészt nem kitörölt/moderált posztok. Másrészt, ha valaki valamit ír, az vagy vállalja fel, amit írt, vagy módosítsa a véleményét. Harmadrészt általában az ilyen posztjaim nyom nélkül törlik is.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #20138 üzenetére
Azért van 1-2 rendezési algoritmus.
-
adamthebrave
csendes tag
válasz
axioma #19861 üzenetére
Köszönöm, hogy foglalkoztok vele, leírom a konkrét feladatot.
Mi egy üléshuzatot és ülésfűtést gyártó cég vagyunk, majdnem 1 000 különböző modellel, amiből kb. 50 félét gyártunk hetente vegyes összetételben, mindig más megrendelési számmal.
Készítek egy egyszerű excel táblát, ahová beírom a megrennelt modellek cikkszámát, a hozzájuk tartozó megrendelési számot és melléírom, hogy az adott mennyiség hány dobozba fér bele. Ebből generálok egy körlevelet Wordben, amit aztán exportálok PDF-be.
Ez utóbbi szám lesz a nyomtatandó oldal mennyisége, vagyis minden héten változik.
Hogy miért nem tudom a generált körlevél oldalait egyesével nyomtatni, azt én sem értem, de sajnos így van.
-
feka007
veterán
válasz
axioma #19809 üzenetére
A válaszból megértettem a megoldást, azért köszöntem meg. Az előbbi válaszok ezzel szemben nem sokat segítettek, hiába próbáltam azok alapján előrébb jutni.
Szerintem még mindig jobb, mintha chatGPT-be beírtam volna az assignmentet. Bár úgyis az a jövő, hogy csak be kell írni oda a paramétereket majd, aztán lektorálni a kódot, akkor meg nem is értem, miért sz.rakodjak vele, igazad van
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #19809 üzenetére
Én a saját példámból indulok ki. Én egy "működő"* kódbol szoktam kiindulni, és azt próbálom megérteni. Főleg a buktatóit. Én nem szeretek "rizsából" tanulni. Főleg, ha látszik a rizsából, hogy valaki még nem is foglalkozott a témával. Pl. egy magát profinak beállító emberke azt állítja, hogy C#-ban az int őse az object. Közben több, mint 100 K pontot összegyűjtött az ilyen "szakmai" tudásával(persze mind rizsával). Na, az ilyenek miatt vallom én azt, hogy aki nem ír példakódot, ő számomra nem szaki, főleg nem profi. Csak ezeket állítja magáról. Az a helyzet, hogy ilyent állítani(dumálni) könnyű.
*: működő kódnak mondom én azt is, hogy ha nem is copy paste működik ugyan, de rövid idő alatt működővé lehet tenni. Tehát pl. elgépelés az oka a nem működésnek.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #19760 üzenetére
nincs minden reklamban MI targetalas
Hát igen. a valóságban ha létezik is MI, akkor sem egy női-férfi ruházati bolt alkalmazza azt a webáruházában. Az csak a multik egy részének adatik csak meg. Még a multik közül is csak nagyon kevésnek.
Bár amit írtam, ahhoz nem is kell(ene) MI, csak azt kellene megállapítani, hogy pl. a ferenc az nem női, hanem férfi név. Még ezt sem nevezném MI-nek. -
hiperFizikus
senior tag
-
pmonitor
aktív tag
-
coco2
őstag
válasz
axioma #19166 üzenetére
Ha valaki a chatgpt miatt aggódik, akkor szerintem a releváns skillset alsó korlátja, hogy tudná-e a chatgpt-t is fejleszteni. És annyi volt a logika. Én ugyan nem bonyolítottam. A bonyolítást itt mások követték el helyettem.
Aztán hogy weboldalakhoz szépérzék kell, az mind igaz, de azt a kérdést én nem érintettem. Csak felsoroltam a klasszikus fő csapásirányokat. Ott voltak a frontend kiforrott klasszikusai is.
Ja, hogy a python-t kihagytam? Hát igen. Eddig egyszer futottam vele össze úgy, hogy gyakorlatilag nem tudtam megkerülni. Ingyen váltott ki fizetős sdk-t, ami kellett installer-t gyártani. Muszáj volt azt használnom. És a legfőbb emlékem róla, hogy a szövegszerkesztési stilisztikája valami ocsmány. Szóval nem. Én azt a magam nevében senkinek sem fogom javasolni.
-
coco2
őstag
válasz
axioma #19147 üzenetére
Én nem tudom minek reklámoztok kezdőnek olyasmit, ami mögött zéró a gyakorlati realitás.
20 éves cég rolót húz le, hátra marad utána egy stuff, ami örökségként valami másik cég berkeiben köt ki. Kb 180-200ezer sornyi c++ stuff vagy 8-10 pici libbel, aminek idővel 15 külön verzióját húzták be ilyen-olyan nyelvű fordításokat gyártani, amik olyan régi VS alatt fordulnak csak (az elcseszett header-ök meg makrók miatt), hogy azok már fel sem települnek többé a mai gépekre. Fordításnál vagy 5 ezer warning, működés közben folyamatosan leakel, néha crashel. Dokumentációja sosem volt, a fejlesztőit meg már rég elhagyta. És a nagy reményű dilettáns munkavezető banda azzal büszkélkedik, hogy hú az milyen szuper és de nagyon üzletet csinálunk majd belőle, hogy azt még tovább fejlesztjük. Arra keresnek embert. Ofc bullsh1t az egész. És akkor még képesek lennének erőltetni a zengzetes dumáikkal. Na az a tipikus példája annak, amivel a népek c++ vonalon találkozni fognak. 101%-osan reménytelen.
Dehogy kell a mai világban c++-hoz érteni. Jobb, ha nem.
Valaki csak kezdeni akar valahogyan, és amúgy is kedve lenne frontendezni, eridjen a klasszikus javascript vonalra, és szerkesztgessen át weblapokat. Az olyasmi, amivel realitás lehet "elkezdeni valahogyan". Igaz, nem lesz rendesen megfizetve. De elkezdés lesz valahogyan.
-
totron
addikt
válasz
axioma #19119 üzenetére
A Python is bonyolítható, nem is kicsit. Aki egyszer látott kimaxolt Python kódot, az nem feledi. Sokan a startkövi mivoltából indulnak ki, arról van az említés. Megosztó volt amúgy mindig is, talán kevésbé önmaga okán, inkább olyan helyiértékbe született bele ahol tudták és akarták focilabdaként használni a témát tárgyalók.
Valószínűleg beragadt a világlátásom, de végül is ki mit ajánlana, C/C++ vagy inkább .NET/Java/C# tengelyt?
Talán lesz elemző a kérdést feltevő lányból. Meg hogy látjátok a ServiceNow intézményét? Az nagyon megy mostanság, nem rossz pénzekért.
-
stellaz
veterán
válasz
axioma #19058 üzenetére
https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tutorial=getStarted
Szerintem itt nem lehet kód nézetre váltani, bár könyvben láttam már a python kódoknak való megfeleltetést.
Németet tanul alapból, de a pythont angolul használja, meg angol meséket néz, ilyesmi.
-
coco2
őstag
válasz
axioma #19002 üzenetére
Szerintem nem egy kimondott tényező van, hanem fonatosan szuperpozíció. És olyan sok minden, hogy ha valaki venné a fáradtságot összeszedni, a kutyának se lenne kedve végigolvasni. Szóval minek?
A természet, a neveltetés, a megszokások, a köztudati tévedések, és az önös érdek józan megfontolásai olyan temérdek sok "optimalizálást" követnek el a társadalomban, hogy aki nőnek született, jobban teszi, ha más pálya után néz. Ami 1-2 fecske van, az meg nem csinál tavaszt.
És igen, tudom, egy bunkó vagyok, hogy most bizony alaposan röhögök az összen lányon, aki túl későn kap észbe, hogy elszúrta a pályaválasztást, és utólag még egyenjogúsági politikusnak áll meg a fene tudja minek. Szívás
-
-
martonx
veterán
válasz
axioma #18989 üzenetére
Dehogy vagy deviáns csak azért, mert okosabb vagy, mint az átlag, és nem álltál bele a hagyományos női szerepekbe (ami tegyük hozzá, a nők többségének amúgy testhez is áll).
Nekem a 4 gyerekem közül az egyik lányom kiemelkedően okosabb, mint a többiek. Neki többször pedzegettem is, hogy nem szeretne-e programozó lenni, de őt a tánc, és a humán dolgok érdeklik, pedig félelmetes, hogy mennyire jól átlátja a reál dolgokat, mennyire jól tud elvontan gondolkodni, csak éppen fikarcnyit sem érdeklik. Szeret sütni főzni, öltözködni, fiúzni, egyszerűen tipikus nő, miközben baromira nem úgy neveljük. Egyébként orvos szeretne lenni, és ha valakinek, akkor neki minden esélye meg lesz rá, hogy az legyen.
A kisebbik lányomat meg eléggé taszítják ezek a tipikus női témák, csak ő meg nem valami okos, cserébe gyönyörű szép (no igen, a természet fura dolog, hogy egyensúlyra törekszik...). Ő meg azért szenved a reál tárgyakkal, mert egyszerűen nem érti, nem bírja megérteni azt, amit más kapásból átlát. Ő se lesz programozó, de ő se azért nem mert apa férfi, anya nő, és lányból nem nevelünk programozót.
Ezekre értettem, hogy egyszerűen másképp működnek, másképp gondolkoznak, más témák állnak közel az átlag férfiakhoz és átlag nőkhöz. És emiatt van az, hogy általában több férfi van az IT szakmában, ahogy mondjuk óvónők között meg elég kevés a férfi.
"a ferfiak szelsosegesebbek: tobb van a debil oldalon is, meg tobb az atlagnal sokkal magasabb is" - ezen felnevettem, nagyon jól a fején találtad a szeget.
-
cucka
addikt
válasz
axioma #18233 üzenetére
Egy vállalkozó elsősorban üzletember, szóval olyan hozzáállás, mindset szükséges hozzá.
Például te tudsz mobil appot fejleszteni, valakinek meg pont egy mobil appra van szüksége. A te dolgod megtalálni őt és eladni neki a tudásodat, lehetőleg úgy, hogy minél több pénzt keress rajta.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #18150 üzenetére
Nekem ez van, és mégis magyarul írja ki a kivételeket.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #17943 üzenetére
>csak mar nem kommunikalok veled
Látszik.Nem tudom, hogy az írást nevezhetjük-e kommunikációnak egy fórumon?(sztem. igen) Csak azt kommunikálod, hogy utálsz. De erz is kommunikáció.
Ezek után mit mondjak? Büszke lehetsz te is magadra, mert megoldottad... De légyszi olvasd már vissza, hogy mit írtam ittenke. Ha ezt megtetted, utána beszélhetünk értelmesen is. Én nyitott vagyok rá.
-
válasz
axioma #17841 üzenetére
Nem itt, de szoktál ilyen feladványokat linkelni/adni....
Mondok "egyet"...
0 to 2^64-1 - ig írjuk ki az összes PRÍMET egy fájlba, 64 bites formátumba
Mindegy milyen nyelven (programozási nyelven), a lényeg hogy legyen a leggyorsabb...
Mivel sok lesz, legyen fájlba mentve (MÉGEGYSZER MONDOM 2^64-1 PRÍM)Sok lesz bammeg(1 nap min.)...
(Na majd most megmutasszuk az ASM erejét (max 2 óra)...
-
válasz
axioma #17841 üzenetére
Neked meg (me' tisztelek és szvsz matekot imádod és vágod, akko'), hogy lehet a 5. prímet meghatározni az ELSŐDLEGES (és egyetlen) halmazban (véletlen számosságú halmazban)
Ha ezt megoldod, akkor nem lenne PHD-M 15 ÉVE...UI (PS)
Robogunk hazafelé, Somogyba... Hákunámátátá... -
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #17838 üzenetére
Utolsó hsz-ek egyes témakörökben:
C# programozás: 2022-10-01
C++ programozás: 2022-09-25
C programozás: 2022-09-03Komoly forgalom megy más topic-okban...
-
stellaz
veterán
válasz
axioma #17242 üzenetére
A csontok, ízületek 14 éves korig tudnak igazából alakulni, erősödni a fizikai terhelés hatására.
Az izomzat leépülhet, de aki egyszer izmos volt, az utána nagyon gyorsan vissza tudja szerezni az izomtömegét.
Nyilván egy olyan gyerek is jó kondiban lesz, aki magától is sokat mozog, ugrál, fára mászik, a sport inkább a rendszeresség miatt hasznos. Edző ismerősömmel néztük a nyáron az egész nap egy teremben ülő Harry Potter tábor résztvevőit és ő mondta, hogy kb mindegyiknek gerinc problémája van első ránézésre.A képernyő függés valóban nem egyenlő a sok képernyő használattal, én is azt mondtam, hogy a mai világban fontos lett a számítógép használat is, ezért kell keresni az egészséges egyensúlyt, hogy ne váltson ki függőséget és ne is csak azért üljön gép elé, mert unatkozik.
-
stellaz
veterán
válasz
axioma #17237 üzenetére
Hát nem tudom, megfelelő vázizomzatra és idegrendszerre szüksége lesz programozóként is
ha meg mondjuk agysebész vagy zenész, esetleg képzőművész vagy éppen kutató biológus vagy órás mester akar lenni, akkor nem fog ártani a finommotorika, nem érdemes ezt 7-8 éves korban a szülőnek eldöntenie.Elsősorban fizikálisan és mentálisan egészséges, ellenálló embert kell nevelni belőle, és csak másodsorban valamilyen (ma éppen létező) szakmára tenyészteni.
"A szenvedelybetegseg "tunetei" - ahol a tunet mint a nagy tobbseg atlagatol elterese van ertelmezve - konkretan barmilyen, akar pozitiv akar negativ devianciahoz is kapcsolhato."
Ezt a mondatodat nem tudom értelmezni. A deviancia az elfogadott normák megszegése, de szerintem ezt soha nem használjuk kifejezetten pozitív értelemben, ide a szexuális elhajlásokat, bűnöző magatartást, stb soroljuk. A (pszichés)függőség pedig nem azt jelenti, hogy az átlagosnál többet csinálsz egy tevékenységet, hanem azt, hogy az egyén önszántából nem tud kilépni ebből a helyzetből, mert belső kényszert érez, hiányában pszichés és/vagy biológiai problémák lépnek fel nála.
pl. nem mindegy, hogy azért vagy napi 16 órát a munkahelyeden, mert kirúgással fenyegetnek, de ha tehetnéd, elhúznál haza (tehát külső kényszer hatására dolgozol ennyit), vagy önszántadból vagy ott nap mint nap ennyi időt és ha korábban hazamennél, akkor szoronganál, stb. és otthon is csak a munkádon kattog az agyad, nem tudsz soha kikapcsolni, nem tudsz másra koncentrálni. -
MostaPista
tag
válasz
axioma #15856 üzenetére
Amint irtam, messze vagyok a programozastol, csak logikus dontesekkel foglalkoztam.
Pontosan segitsegkeres miatt irtam ide, de meg azzal se foglalkozott senki, hogy milyen programmal lehet ezt megcsinalni, igy meg ez se tiszta. Azt se ertem, hogyha sqlite a megoldas, miert kell hozza python vagy c#, miert nem eleg a python onmagaban.
Mindegy, ha nem akartok segiteni, akkor hagyjuk.
-
fatal`
titán
válasz
axioma #15633 üzenetére
Ha készen / kóddal közelítesz, akkor ez jogos, ezzel szemben én elméleti oktatásnál találkoztam vele először és nem a legérthetőbb elmélet, szerintem - mert a való életben senki nem rendez így.
De ez csak egy példa volt a sok közül, ami hirtelen eszembejutott. Gyakorlati példán keresztül, valóban nem biztos, hogy rossz, annak ellenére, hogy senki nem használja.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #15372 üzenetére
És user-ként mit tudok csinálni, ha tudom, hogy xy mappában tölt sokat? Vagy kivárom, vagy leállítom a keresést. De ugyanezt meg tudom csinálni akkor is, ha nem tudom, hogy hol időzik sokat. Tehát teljesen felesleges ezeknek a kiírása. Csak lassabb lesz a keresés.
Ez épp olyan dolog, mint pl. az ötöslottó ~44 misis kombinációja: ha csak legenerálja a program, akkor <1 sec. alatt végez. Viszont ha ki is iratom, akkor órák alatt fut csak le.
Jó, mondjuk a mappák kiírásával nem órákat veszít a tc-ben a user, de azért érzékelhetően gyorsabb lenne, ha nem írná ki a mappákat.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #15223 üzenetére
"Miert, te ismetlesesen kezeled?"
Idézet innen:
Ha ezzel megvagyunk, akkor "megkeverjük" a sorrendet. Megint megnézzük, hogy így mennyi szálra fér rá. stb...
...
A "megkeverés" lehet "véletlenszerűen", vagy ismétléses permutációval. A "véletlenszerű" megkeverésnek is lehet kismillió formája.Ezen mi nem volt egyértelmű?
Mondjuk én is befejeztem(legalábbis itt). De ha lesz időm, akkor ez megér egy "misét" a fórumokról való szubjektív véleményemben.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #15219 üzenetére
"Bocs, engedd mar meg nekem hogy azzal hobbizzak, ami nekem a leginkabb szorakoztato"
Én megengedem. Viszont téged csak addig "érdekelt", amíg kötekedtél velem, meg az állítólagos "tudásoddal" villogni előttem.
"Ha fizetsz erte, az mas, akkor szamon kerhetsz teljesitmenyt"
Akármennyit fizetnék érte, akkor sem oldanád meg, hiába mondod magad matematikusnak....
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #14995 üzenetére
"Matematikus vagyok"
Itt írtam, hogy ez a feladat kifog a "szakikon".
"tehat a te algod halalra szenvedne' magat feleslegesen egy 50 db 305 centis megrendelesen... 50! azonos megoldasbol kiszamolna egy maroknyit."
Ismétléses permutációról beszéltem, tehát nem 50!, hanem ebben az esetben az alsó "Start" gomb 1-szer fut csak le. A felső 2 "Start" gomb meg annyiszor, amennyire beállítod...
Úgy látszik, hogy te is ebbe a körbe tartozol.... Én még most is azt mondom, hogy sosem készülsz el vele... Bár ne lenne igazam!
-
axioma
veterán
válasz
axioma #15131 üzenetére
Argh, bocs, oreg hiba, az elso o(n*log n), ott van benne a sorbarendezes (tehat jobb anelkul teljesen vegigmenni), a masodik igy tenyleg o(n**2). Ha mar a tanulsagok miatt irjuk.
[Amugy egy csomo erdekes feladattal talalkozom sok kulonbozo forrasbol, akar ilyen feladatokrol kulon is lehetne topik, neha latok olyan jokat hogy kozolhetnekem van csak legtobbszor max. a csaladig jutok vele...] -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
axioma #15015 üzenetére
Nem lattam mi az eredeti problema, olyan regi posttal indulhatott, de pl. a muanyag es fem ajtok, ablakok tokjanak, szarnyanak profilja is 6m koruli szalakban kerul legtobbszor szallitasra es ott millimeter pontossagu vagas kell es gyakran vagnak 45 fokban is...sot az a gyakoribb.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #15015 üzenetére
"Hany masodperc vagy perc az elfogadhato futasido a linkelt peldan?"
max. 60-70 sec. Ez szerintem még határesetben belefér az emészthető futásidőbe.
"Mi a celod: penzt kerni a _gyakorlatban_ jobb algoert"Egyébként alapvetően a teljesen ingyenes szoftverek híve vagyok(pénzt csak olyan formában fogadnék el, ha lenne olyan, aki elégedett lenne a programmal, és ezért adná-úgymond köszönetként-). Pénzt csak olyan kérhetne, aki megtalálná az optimális megoldást, és kezelné a dőlt végződésűeket is. A gyakorlati célom, hogy a 60-70 sec. alatt a 96 darabos példán minél közelebb legyek az általam ismert legjobb esethez, ami 22 szálban 3709 mm. Jelenleg a programom ez idő alatt 3431 mm-es legnagyobb leeső darabot talál meg. Ez majdnem 28 centivel rövidebb a 3709 mm-esnél. Ezt a különbséget szeretném levinni 10 centi alá(tehát min. 3609 mm-es leeső darabot találna). Ha ez sikerülne anélkül, hogy a wikis és a 85 darabos példán a mostani eredmény csorbulna, az nekem gyakorlatban megfelelne.
Arra, hogy adott időn belül kezelje a 45 fokos vágást is ezen a három vágásmintán, arra nincs esély, ezért ez nem kritérium.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #14995 üzenetére
A wikin található példa 140 mm-es legnagyobb leeső darabbal számol. Az algoritmusomban ez 580 mm. Sztem az 58 centis mégiscsak jobb, mint a 14 centis. Mert a következőben sokkal nagyobb valószínűséggel lehet használni.
Az ilyen(x fokban végződő) levágandó darabokról nem is beszélek:
Csak az a gond, hogy sokan lóvét kérnek(nem is keveset) azzal a szlogennel, hogy optimalizál a programjuk, holott ezt nem tudják bebizonyítani.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #14967 üzenetére
szoval kicsit tul lehet lepni a "hat ennel nem is tudhat tobbet a program, matematikailag" a gyakorlati oldalra.
Az a baj, hogy ha a gyakorlatot nézzük, akkor az alap feladat megoldhatatlan(ahogy az oldalamon is írtam). Vagy Te meg tudod oldani? Mert akkor szabadalmaztathatod az algoritmusod, ugyanis esélyes vagy a Nobel díjra!!! Az a baj, hogy beszélni nagyon könnyű addig, amíg nem foglalkozik vele az ember.
[link] -> itt is foglalkozom a problémával. -
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #14967 üzenetére
"a usertol a vagasi szelesseget (veszteseget) kell elkerni meg a rahagyas nelkuli adatokat"
A ráhagyás és vágásszélesség nélküli adatokat kérem be. A user döntené el, hogy a ráhagyásnál nem ad meg semmit, csak a vágásszélességet adja meg, vagy a ráhagyást és vágásszélességet egyben. Tehát +1 döntést adok a user kezébe. Rá bízom a döntést.
Egyébként fémiparban úgy tudom, hogy nem szoktak szó szerinti ráhagyást hagyni. De pl. a faiparban igen. Itt külön nevet is kapott. Szabásméret a neve. A döntés mindenesetre a user kezében van.
"Mar ha ez nem csak gyakorlo feladat, hanem hasznaloja is lenne."
Megmondom őszintén, hogy még magam sem tudom. Az elején egyértelműen az mellett voltam, hogy ez inkább elméleti feladat, mert gyakorlatban megoldhatatlan(bár én találtam ki a "véletlen" számokkal történő algoritmust). De nem gondoltam volna, hogy "véletlen" számokkal egész jó eredményt lehet elérni. Ahogy írom is az oldalamon, a 96 darabos mintánál pl. az optimális sorrendet nem találja meg. Tehát az eredeti "elutasításból" kezdek talán abba az irányba elmozdulni, hogy talán gyakorlatban is használható. Nem tudom...
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #14959 üzenetére
"nem csak kb jo"
Sztem meg csak kb. Az első darab elejére és az utolsó darab végére miért is teszed rá a fél vágásszélességet?
A középső darabokra 1 vágásszélességet kellene számolni, a 2 szélsőre meg felet. Így lenne pontos. De így már borul az algo is.Jó, mondjuk itt már lehetne agonizálni, hogy a 2 vége vinklibe van-e?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest