- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Fotók, videók mobillal
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- iPhone topik
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Ilyen lesz a Fairphone 6
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
kingabo
őstag
válasz
gajdikuka #8103 üzenetére
Én ott végeztem "pár éve" még a régi osztattlan (tehát nem bsc+msc, hanem egyben az 5év) programtervező matematikus szakon. Az új osztott képzéses változatot programtervező informatikusnak hívják, csökkentették a matek tárgyak számát, de még így is jelentős mennyiség maradt. Itt egyébként mindig alacsonyak voltak a ponthatárok, sokan 3-4 körüli átlaggal is bejutottak, aztán sajnos hamar ki is hullottak.
Az tuti, hogy Te nem vagy egy elveszett ember!Ahogy mindenki mondta a matekra feküdj rá, abból vannak a szóró tárgyak, a programozás szerintem annyira nem volt húzós. Nem tudom milyen középsuliba jársz, én egy sz@r szakközépből mentem oda és a legnagyobb gondom az volt, hogy középsuliban csak "számtant" tanultunk matekot nem. Egyetemen nagyon nehéz lesz megtanulnod pl deriválni, integrálni, illetve az ezekhez kapcsolódó dolgokat, ha középsuliban meg se alapozták, el sem magyarázták ezeket. Ami még hasznos lehet, ha ráfekszel a "bizonyítások gondolkodás módjára" (bocs nemtom, hogy lehetne szebben leírni). Vizsgákon nálunk nem lehetett bizonyítás nélkül átmenni, viszont ha előtte nem bizonyítottatok semmit sem, akkor sok idő fog elmenni azzal, hogy ráérezz a bizonyításokra, megértsd őket, rájöjj hogyan tanuld meg őket.
Matekból elsősorban az analízis, ez a legnehezebb, ami még van az a "bevmat" néven futó, bár a BME-s neve: a diszkrét matek jobban guglizható, a lineáris algebra meg még érdekes is. Késöbb lesz még valószínűség számítás meg statisztika, ami az előzőek teljesítése után nem okozhat gondot. Viszont, ha jól tudom emelt matek érettségire a fenti tárgyakon leadott anyagok közül relatív sok kell (ha nem is olyan szinten), illetve igen erős alapot ad.
Programozásnál a nyelveket azóta nem tudom, hogy variálták át. Ha objektum orientált (C++), vagy magasabb szintű nyelvekkel (C#, Java) is megismerkedsz sokat könnyíthetsz a tárgyak teljesítésén. Ha jól tudom, akkor azóta, hogy végeztem funkciónális nyelveket is oktatnak.Esetleg, ha a sok matektól tartanál, akkor más egyetemeknek is nézz utána, pl BME, Óbudai... A BME-n mivel mérnököket képeznek kevesebb a matek, viszont elég erős fizika, elektró van helyette.
-
Wyll
őstag
válasz
Akkor most vagy 9-edikes (elsős gimis) ill. 15 éves, ugye?
A ELTE-IK-ról és a programozásról:
Az ELTE-IK-ra idén nem volt éppen nehéz bejutni, a 311 pont messze nem a legmagasabb az idei ponthatárok között. Továbbá ott csak programtervező matematikus szak van, pedig az infó azért ennél egy "kicsit" (sokkal) szerteágazóbb terület. Léteznek még nagyon jó programozós/infós szakok, pl BME-VIK, de nem is biztos hogy programozó akarsz lenni.A felkészülésről:
Nem akarok ítélkezni, de szerintem bőves-bőven időben vagy még. Felesleges ennyire leszűkítened a célt. 3 év alatt még sokat változhat az érdeklődésed.
(Ráadásul, látod, nem nehéz bekerülni sem, idén szinte elég volt a bekerüléshez egy átlagosan-jó szintű érettségi, semmi extra.)Ami viszont fontos szerintem a jelenlegi időszakban neked, az pont az, hogy lehetőleg minél pontosabban megtaláld, hogy melyik terület az, ami tényleg érdekel és amit 3 év múlva majd nyugodt lelkiismerettel fogsz beixelni.
Mit kell ehhez csinálni? Kipróbálni rengeteg mindent! Járj programozó szakkörre! Legyen alap, hogy full 5-ös vagy informatikából! Haverkodj össze az iskolai rendszergazdával, tanulj tőle, kérj tőle apró házifeladatokat. Egy idő után te leszel majd a jobbkeze.
Aztán egy kicsit más irányba is tapogatózhatsz. A (csapat)sport ne maradjon ki a gimis évek alatt, rengeteget hozzátesz az ember személyiségéhez. Megtudod milyen csapatjátékosnak lenni. Ráadásul a girnyó testű, befordult programozó óriási klisé. Mennyivel menőbb már egy adonisz típusú vezető fejlesztőHa van rá lehetőséged, tarts kiselőadásokat abból, amit már tudsz, amit megtanultál, vagy amivel megbíz a tanár. Az előadási képesség, az ismert dolgok jó elmondása, eladása óriási hiányképesség a piacon. Bátran kóstolj bele más tudományterületekbe is.
Akármennyire is közhely, de találd meg, hogy mi az, ami téged szívből érdekel, ami izgat, ami lázban tart, ami motivál, ami erőt ad reggel felkelni és amiben szívesen merülsz el. Ha ez megvan, akkor a többi megy magától. Viszont ehhez tényleg próbálkozni, azaz dolgozni kell sokat. De megériNyelv. Ultrafontos. Legtutibb, ha két középfokú nyelvvizsgád is van. Én előbb a németet tanultam, azt is szerettem, de utána az angol már szinte gyerekjáték volt. Viszont az angol kötelező. Mondom KÖTELEZŐ! Elengedhetetlenül fontos. Anélkül semmire ne számíts ezen a területen! A német (ill. a második idegen nyelv) meg sok helyen pluszt jelent. A felvételinél is, meg majd a cégeknél is. Arról a könnyebbségről nem is beszélve, amit az a tudat fog okozni egyetemen, hogy nem azon kell majd agyalnod, hogy "fú, bakker, kéne még egy második nyelv is valahogyan". Én örökre hálás vagyok szüleimnek, hogy ráhajttattak a két nyelvvizsgára.
--
A többiek is mondtak jó tippeket közben!
-
Jim-Y
veterán
válasz
Ha az IK-ra akarsz menni, akkor feküdj rá a matekra. Menj el matek faktra és tényleg tegyél meg mindent, hogy a gimiben minél többet megérts a matekból, mert az ELTE-n, ezen a szakon a matekos tárgyak a buktatótárgyak. A programozással meg nem lesz gond. Ha egyetem mellett otthon gyakorolsz, akkor azok meglesznek.
Ha valamit mégis kell majd gyakorolnod már a gimiben, akkor az legyen C++, vagy Java.bucsupeti: Unix ismeret nem feltétlen kell az egyetemre, mert minden gépen van windows + linux is. Legtöbben, még a tanárok is windowst használnak (sajnos). Ennek ellenére nem baj ha megismerkedik vele, mert egyetem után, a egy munkahelyen majd úgy is Linuxon fog programozni. Ha a gimi alatt céltudatosan arra akar fókuszálni, hogy az egyetem könnyebb legyen, akkor matek,matek,matek,matek + 1 kis programozás.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
Én örülök hogy egy 15 éves srác így gondolkodik, tudja mit akar és próbál már most felkészülni az egyetemre!
Szerintem jó az út amin jársz. Programozgatsz, érdeklődsz a fórumokon, ez mind-mind segíteni fog. Amikor az egyetemen az első félévben fognak kipotyogni azok az emberek akik tojtak rá hogy ők majd infóra fognak járni az egyetemre és azt sem tudják hogy mi az hogy programozás, te vígan fogod venni az akadályokat.
Ez az érdeklődés az alapja annak hogy sikeresen el tudd végezni az egyetemet és jó szakember legyél.
Én azt mondom hogy programozás szempontjából továbbra is olvasgass, csináld a codeacademy-t és társait. Mellette feküdj rá a matekra keményen és szigorúan. Próbáld meg a matematikai problémákat programozással megoldani.
Tudom te most a világ legjobb játékprogramját akarod elkészíteni, és ez rendben is van. Próbálgass, olvasgass a téma után.Én amit még javaslok hogy próbálj megismerni valamilyen unix szerű oprendszert (Linux, FreeBSD) és próbáld használni a mindennapokban. Ebből is sokat tudsz majd profitálni. A Linux megengedi hoyg átlásd, hogyan is működik egy operációs rendszer. Először nagyon bonyolultnak fog tűnni, majd átlátod, megérted és rájössz hogy mennyire logikus és csodálatos a un*x világ. Rendszerszemlélet kialakítását tudod így fejleszteni, ami szintén elengedhetetlen.
Nézegess kisebb opensource projekteket. Híreseket, vagy ismeretleneket, teljesen mindegy. Ha pl megismered hogyan működik a levélküldés, majd megismered a megfelelő RFC-t ami leírja a protokoll működését és utána előveszed a sendmail forráskódját.... "csodát fogsz látni fiú"
Amit még javaslok (nem tudom hogy állsz vele) tanuld az idegen nyelvet. Ezerrel az angolt, mert a szakirodalom ebben a szakmában angolul van.
Sok sikert kívánok neked és jó tanulást! Keress bátran ha kérdésed van, szívesen elmondom a véleményemet, tapasztalatomat.
Az egyik blogom talán ide vág: http://programozz.blogspot.com
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged