- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
válasz
aprokaroka87 #20815 üzenetére
Attol fugg, mi a cel.
Hazit ne adj be igy (nem csak azert mert nem tanulsz belole, hanem mert az oktatok altalaban ezeket siman kiszurik).
Ha sajat celra kell, akkor en is irtam mar olyan kodot llm segitsegevel, amihez nem konyitok. De sajna ritkan sikerul egybol hasznalhatora amit ezek letrehoznak, es altalanos programozoi rutin nelkul ha hibat kell keresni (nem is hibauzenet javitasa, bar abba is sokszor beletorik a bicskajuk), hanem logikai hiba (=nem azt csinalja amit akartal) es nem ertesz hozza, akkor igen nehez lesz vegleges allapotura hozni. Szoval csak akkor ha ez neked hobbi, es nem idegeskedesi forras lesz (utobbi esetben csak az elso iteraciot probald meg, hatha mazlid lesz).
Az LLM ugye egy papagaj. Amit sokat latott, az bedrotozodott neki, azt visszaadja, de amint nem standard amit kersz, mar egyre kisebb esellyel jo.
Amugy nem feltetlen a ChatGPT a legjobb kodirasra, probald meg amiket elersz, me'g az is lehet hogy kis logikazassal ket mashogy rosszbol is tudsz jot csinalni -
axioma
veterán
Nem voltam, nem tudom szakmai szempontbol mennyire erdekes. Az en high level kepzettarsitasom inkabb, hogy az ujdonsagok reklamozasa, meg egy kicsit reszletesebb elmagyarazasa megy, de foleg b2b termekek szempontjabol. Aztan lehet hogy nem igy van... vagy hogy az is erdekes lehet [piackutatasnak, eszkozvalasztasnal].
-
axioma
veterán
válasz
hiperFizikus #20771 üzenetére
adatvedelmi incidensben nem az ugyfelszolgalat az illetekes, ha tovabb is kuldik, akkor is egy problema eseten perceket szoktak szamolni... igy meg napok mire odajut
-
axioma
veterán
Azt meg meg lehetne vizsgalni, h az autokat kihagyni a problemabol, ha jellemzoen nem sok a sofor-auto tiltas: egy dimenzioval kevesebb, es akkor valoszinuleg minden beosztashoz letezik jo auto-kiosztas.
-
axioma
veterán
válasz
AndrewTdi #20758 üzenetére
Legegyszerubb az lenne, ha visszavezetned egy altalanos optimalizalasi problemara, arra meg vannak nyilvanos csomagok pl Google-nel az OR-Tools . A problemabol a megjelenites szamit legkevesbe...
Az viszont tenyleg munkas, hogy hogyan teszed ezeket a felteteleket egy egyenletrendszerbe. Pl. x_s,i,j az s slotban az i. kocsin a j.sofor ul-e [0-1]. Feltetel arra h pont 1 ulhessen az szumma x_s,j,i_n =1 [ejszakai slot-okban a megfelelo auto fix 0]. A ki melyik kocsira nem ulhet is fix 0, a max 12 orat vallalonak az x_s,i,j+x_[s+1],i,j<=1 minden s-re, ugyanugy 24-nel minden 3-ra <=2, a 12 oras muszak utani 10 ora szunet az nem is feltetel [ha 12-est vallalt akkor a fenti <=1 megoldja azt, h 12 van elotte es utana is], a 24-es feltetel az barmely 4 egymast koveto slotbol max 2 de kell olyan h ha egy slot van, akkor valamelyik szomszedja is, ez pl. s-[s-1]-[s+1]<=0 minden s-re [vezetore szummazva a kocsikat akkor kocsit is valthat, ha kulon-kulon feltetel per kocsi, akkor nem]. Es utana leirhatod, mire optimalizaljon, pl a soforok 'egyenletesen' legyenek terhelve az a barmely ket sofor slotjai kozti kulonbseg minimalizalasa. Ezt mint egyenlotlenseg-rendszert + optimalizalasi fuggvenyt beadod, kikop egy eredmenyt.
Persze ez is programozas a vegen, de nehogy valaki ujra meg akarja irni az optimalizalast egy olyan feladatra nativ keresessel, ami messzirol latszik, hogy tul nagy a keresesi ter; azt a megkozelitest lekodolni ami a meglevo csomagokban megvan, tok felesleges lenne barkinek.
Sajnos nincs kapacitasom ennel jobban belemenni. -
axioma
veterán
3... 2... 1... holnaptol advent of code! [link]
-
axioma
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #20517 üzenetére
50+ nem erv (btw en is), 65 eves korodig kell (legalabb) dolgozni, es raadasul ma ma'r pont nem a szintaktikan a hangsuly, igaz a tanulasi modszer sem az ami regen volt (kb. tudnod kellett a nevet hogy mit keresel), hanem hasznalni kell az eszkoztarat es produktiv lehetsz olyan nyelvben es technologiaban is (nem feltetlen zoldmezosen, de a melok tobbsege nem az), ami csak kelloen hasonlit az eddig altalad surun hasznalt nyelvekre vagy technologiakra. Analogia alapjan a buktatok nagy reszet reflexbol kerulod, a masik reszet elarulja neked a jelenseg (hiba v. eredmenyelteres).
Nem azt mondom hogy neked jo irany lenne valami ujba beletanulva szoftvereskent munkat vallalni, de azt cafolom, hogy 50+ nem kell vagy nem lehet (vagy csak nem eri meg) ujat tanulni, aka'r IT-ben. -
axioma
veterán
válasz
VikMorroHun #20442 üzenetére
nagy tisztasagot igenylo laborban hasznalnak vetitett billt, de azert ennel kicsit bonyolultabb az erzekeles [takarod az also sor egy reszet is mig fent leutsz valamit]
-
axioma
veterán
válasz
btraven #20432 üzenetére
sztem ne gorcsolj a szamok eleresenek elteresen, egyreszt 2-nel tobb szamjegyet megfelelo motivacio [sok szammasolas] utan mar a numpadon fogsz vakon beirni, masreszt nem kell szabalyos legyen ahhoz, hogy _joval_ gyorsabb legyen, mint a billt nezve ami gepelesi sebesseget elersz - es ez igaz akkor is, ha pl. a spec jeleket [a szamokon] odanezve utod be
ujjhossztol fgtl, de a bill az kenyelmesen legyen, csuklodnal a kezed ive ne torjon meg, akkor faraszt meg nehezebb a mozditas -
axioma
veterán
[link]
Valaki bele tudja tenni a topik osszefoglalojaba? -
axioma
veterán
Nyilvan, ha szukseges... itt szukseges? Es megforditva, ha valahol szukseges, biztos hogy asm a megoldas nyelve?
Ertelemszeruen megoldhato, de azt ismerd el, hogy egy sortedlist-tel me'g code complexity hatranytol eltekintve, az adott mennyisegu adatnal (exhas: millioig) varhatoan lassabb lenne az eredmeny, mint egy "buta" buborekkal.
Amugy ha n*log(n) kell, akkor inkabb 2 heap-be epitve a szamokat (direkt mean calc-hoz egy max egy min) megoldast valasztanam, az kezelheto legjobban asm-ben sima tombokben. De nem biztos, hogy jobb mint mashonnan lemasolni egy quicksort-ot keszen (production-ben tuti nem irnam meg a szep heap-est a reuse helyett, ha nincs tobb hasznalat).
@VikMorroHun: alapvetoen igazad van, csak az asm eleg retegtema, azert hagyom igy en is. -
axioma
veterán
-
axioma
veterán
válasz
pmonitor #20148 üzenetére
Es az mi ha nem sorbarendezes? Attol h menet kozben csinalod, pont ugyanaz az ido- es kodolasi igeny [kiveve olyan nyelvekben, ahol a kesz tombre meghivod a sort-ot, ott rosszabb.]
Raadasul megint az inputtal foglalkozol, a megoldasresz ettol nem lesz ujrafelhasznalhato, nem eleg altalanos.
Ha a gyakorisagos megoldast mondtad volna, az otletes, es idohatekony [tarhelyben viszont mas, nagy konstans a linearis helyett]. Me'g az is lehet, h asm-ben kevesebb kod, es az egymasba agyazott ciklus kihagyasaval kovethetobb is. Persze az is csak 'jo' inputtipusokra fog mukodni - de legalabb valami elonyert cserebe.
Ez is, marmint a megoldas altalanossaga egy olyan tetel, ami miatt szoftverfejleszto es kodgyarto kozott kulonbseg van. Big picture kell, egy hazinal is, abbol alakul majd a modul/projektszintu, stb. -
axioma
veterán
válasz
pmonitor #20143 üzenetére
Most oszinten, szerinted ebben a haziban az 1..1000 a kulcs, vagy az csak tesztadat, a lenyeg az altalanosan mukodo algo? Igen, gyakorisag-tablaval gyorsabb, de az ritka esetben [viszonylag alacsony darabszamu es elore ismert ertekkeszlet] hasznalhato. Erdekessegkepp meg lehet azt is irni, de en valoszinutlennek tartom, hogy arra gondolt a kolto [tanar].
Kieg. a pivot = 500-zal is lehetne trukkozni, de egyreszt azt az algot kodolni/atlatni nehez, es nincs erdemi oktato jellege. -
axioma
veterán
válasz
Sceemz #20137 üzenetére
Amennyire atlatom, a medianszamitas egyetlen problemaja hogy _rendezett_ tombon kene vegrehajtani. Felteszem nincs nagy sebessegigeny, buborekot csinalj rajta elotte.
[Amugy azt az elagazast hogy ps vagy pt meguszhatod: add ossze az N//2 es az (N-1-(N//2)) elemet es annak a fele a median -> az egyiknel 2x osszeadod onmagat, na bumm] -
axioma
veterán
válasz
pmonitor #20121 üzenetére
Ez a te nezeted. Mondok egy eletszerubbet: megbizo hataridore akart valami mukodot, nem baj ha nem tud mindent de tegnapra. POC is jo lesz. (Vagy csak elfelejti belerakni a specifikacioba. Vagy feltetelezik, hogy majd ugyis felviszik a dolgozok a gyujtocsomagolasnak a vonalkodjat is. Vagy... vagy...) Ez kimegy, aztan mar nem erdekuk frissiteni [ertsd: ujra fizetni a plusz meloert es az uj delivery folyamatert] amig mukodik.
Bar sztem auchan regen n-szer huzgatos volt, most meg mar megy a szorzas, szoval van ellenpelda.Amugy veletlen nincs a ket aruhazlanc kozott olyan kulonbseg is, hogy az egyiknek van merlege, a masiknak nincs az aruk atpakolasanal? Nem mind1...
Ez nem programozasi kerdes, hanem uzleti. Nyilvan aki csinalta tudna JPE bevetessel jobbat csinalni, de ez nem jelenti azt, hogy az adott projektben ezt meg is csinalhatta.
-
axioma
veterán
válasz
hiperFizikus #20084 üzenetére
fyi Google-ben head -en megy minden... az talan tobb mint egy kozepes projekt ;-)
-
axioma
veterán
Etetes... mar delutan majdnem beirtam h nem kene, de akkor nem volt reakcio, gondoltam hurra, akkor en se.
-
axioma
veterán
válasz
adamthebrave #19856 üzenetére
Ha a sablon kvazi-fix, es az oldalszam generalasonkent azonos [pl. 3. oldal mindig 5x], akkor csinald meg 1x azt h a sablon nyomtatos valtozata a kello darabszor egymas utan tartalmazza az adott oldalakat. Ha ritkan valtozik a sablon, akkor ez a nyomtato-sablon is.
Ha mas a modositas, nyomtatas mintazat, akkor azt is tedd hozza, de elsore ezt a feladatot tudtam mogekepzelni. -
axioma
veterán
válasz
pmonitor #19810 üzenetére
De te nem egy iskolai oran tanulsz programozast (valoszinuleg raadasul kesobb ezt szakmakent szeretne hasznalni), mint a kerdezo, es lattad a berakott kodjat, nagyon nem latta at az alapokat sem. Sok-sok kerdezessel elorebb jutott volna, most igy csak kesz a hazi, ha akarja nem kell gondolkodnia semmin.
-
axioma
veterán
válasz
feka007 #19807 üzenetére
Ilyenkor olyan kivancsi lennek, mi volt a kod sorsa... copy-paste, solved, vagy a miertek kideritese is? Gyanus az ido nagysaga es a hsz rovidsege alapjan, hogy az elobbi. Ami nem tul jo hozzaallas egy ilyen tanulasi folyamathoz.
Ha tevedtem, akkor tekintsuk a hsz-t nem erre az esetre vonatkozonak, csak altalanos jelenseg feletti morgolodasnak. -
axioma
veterán
válasz
feka007 #19800 üzenetére
Nem jo a programszerkezet! A minden 2.-at bezaras az nem a kinyitos cikluson belul van!
Ezek kulon ciklusok. Azert is lehet azonos ciklusvaltozo. De mind az elsotol [0. indextol] indul!
Ja es a list valtozonevet most irtsd ki a szotaradbol - az kulcsszo, csak felul tudod definialni...hint, nem igy oldod meg:
lst=[1]*100
for i in range(0,len(lst),2):
lst[i]=0
for i in range(0,len(lst),3):
if lst[i]==1:
lst[i]=0
else:
lst[i]=1
for i in range(0,len(lst),4):
if lst[i]==1:
lst[i]=0
else:
lst[i]=1
...Erre a formatumra meg mar van egy egyszerusitett leirasod...
@cattus nem akartam belezavarni az
lst[i]=1-lst[i]
-vel... -
axioma
veterán
válasz
hiperFizikus #19757 üzenetére
Ja csak azert irtam mert paran itt tudjak mar h 2-essel kezdodik a szemelyi szamom, 1 se erdekes [es nincs minden reklamban MI targetalas, az tuti ;-)]
De ezennel off vege. -
axioma
veterán
Akit erdekel, csak egy emlekezteto: holnaptol ujra adventofcode.
-
axioma
veterán
válasz
BUZZLGHTYR #19594 üzenetére
Elobb talald ki, hogy milyen tipusu topiklakonak a velemenyere vagy kivancsi... meg hogy annyira ismered-e mar a teruletet hogy melyik reszevel foglalkoznal szivesen.
Angol nelkul munkaban szerintem sehol nem fogod tudni munkaban hasznalni, mert a legtobb munkahelyen a teljes programszoveg (a valtozok is, par domain-specifikus kivetellel esetleg, meg kommentek is) angolul van megirva. Es toled is azt varjak el. Olvasni meg kell, mert alapkurzus van magyarul, de ha hirtelen meg kell nezned egy specifikus esetet, csak angolul fogod megtalalni. (Translate meg azert eselytelen, mert sok az azonos alaku szo, es nagyon nevetseges szovegek tudnak kijonni. Me'g az LLM-eknel is van tobb gond: 1. hallucinal 2. chatgpt peldaul majd 2 ev lemaradasban van, ami kesobb mar szamit) -
axioma
veterán
Mas tema. Hasznal valaki (aka'r fizetos) co-pilot-szerusegbol olyat, aminek nem lehet (vagy hat tolem lehet, csak nincs ra szuksegem) angolul parancsot adni, de "ugyes"? Berozsdasodott nyelvi elemek mellett kene interjuzni, de sajat gepen (es mar kiderult hogy nem szintaktika-buzik). Engem tenyleg csak a kod rendes kiegeszitese (jo megtippelese) erdekel, tudom mit akarok leirni, csak nem jon kezemre automatikusan a szintaxis, best practice, es keves az ido a felkeszulesre. [Nyilvan csak ha nem kapcsoltatjak ki.] Meg azzal gyakorlasbol is lehet idot nyerni.
disclaimer - eddig egyiket se hasznaltam, csak a ceges belsot, szoval ha azt mondjatok hogy trivialisan co-pilot, akkor jo az nekem -
axioma
veterán
válasz
hiperFizikus #19535 üzenetére
te akarod tanitani az llm-et? GPU/TPU megvan hozza? me'g a kiszolgalas se trivialisan olcso belole...
-
axioma
veterán
-
axioma
veterán
válasz
sztanozs #19427 üzenetére
azert nezd mar meg, mit reklamoz... egy alig okositott brute force-ot, ketlem hogy elloptak
ipari celra kulonben sincs ertelme a valos szamok mindegyikere mukodo megoldasnak, ha meg mar egeszekre redukaljak a feladatot, akkor sokkal egyszerubb
(ami esetleg olyan resze volt amit nem barmely 2. eves programozo-novendek tud, hogy mi alapjan eri meg optimalizalni, az egy kicsi domain tudas, de ketlem hogy az egyedi lenne) -
axioma
veterán
Ugy csinalsz, mintha barmelyik fejlesztesi terulethez ugyanaz a skillset kene, tehat a meres mindegy melyiken tortenik. Raadasul kiderult, hogy a kerdezo az absztrakt retegekben (matek) van otthon, nem a fizikaiban. Tovabbra se ertem, miert ne lehetne a pythonnal kitalalni, hogy erdekli-e, sot miert ne lehetne jo szakember python vagy webprogramozas vagy barmi magasabb szintu programozast igenylo teruleten, aka'r a C ismerete nelkul. Attol hogy te ott kezdted, nem mindenkinek ott kell! Nekem pl. ASM egy feleves tantargy volt, pascal volt a fo nyelv (abban ment az algo es adatszerk), aztan 20+ evet lehuztam mar szoftverfejlesztokent. [Nekem is 2000 elottiek a diplomaim, csak tudomanyegyetemi, nem muegyetemi.]
-
axioma
veterán
válasz
Marky18 #19127 üzenetére
Emelt erettsegire pythonozo lanyaim elvegeztek mindjart 1-1 evet proginf/mernokinf szakokon. Nem mulik rajta. Raadasul siman az idosoros adatoknal vannak pure python pozik is boven - miert biztos h mas is fog kelleni foleg ilyen domain hatterueknek mint az eredeti kerdezo? [Frontendesek se kell ansiC-t ertsenek].
-
axioma
veterán
válasz
totron #19120 üzenetére
Irtam python produkcios kodot, szoval en tudom, de pont arra akartam ramutatni, hogy belekezdesrol donteni idealis. Aki _kezdokent_ a pythonnal se szereti meg az algoritmizalast/adatszerkezetek kezeleset, az barmelyik C-kozeli szintaktikaval me'g kevesbe valoszinu hogy meg fogja.
-
-
axioma
veterán
csak jelzem a statisztika kedveert, hogy nem ertek egyet, foleg az eredeti hsz alapjan. A norrmal C ma legfeljebb beagy kornyezetben gyakori, az meg messze esik a kerdezo kompetenciakoretol. A python tokeletes a prototyping megtanulasara, aztan ha ez tetszik [es az adott celra nem jo], lehet menni mas celnyelv adminisztrativ hilyesegeit megtanulni [szigoru tipusossagot es pointerekkel szivasokat beleertve].
-
axioma
veterán
válasz
stellaz #19057 üzenetére
A scratch UI-at nem ismerem, de a logischool-fele tool-ban egy kattintassal at lehet valtani a kod nezetre, esetleg mielott pythonra atallna nezze meg, hogy milyen ott gepelessel kb. ugyanazt letrehozni (de mar syntax-ra ugyelni stb.), amit eddig dobozokkal kattintgatott, hatha rakap az izere... de ezt csak a "nem eroltetni" mellett.
[Talan egy kivetel van: az angolt azt muszaj lesz az infohoz eroltetni. Igaz, cserebe azzal mar ott van egy csomo video kb. barmilyen prog.nyelven elindulashoz.] -
axioma
veterán
válasz
Vision #19000 üzenetére
Szerintem a matekos teruletek egy resze ugyan oktatasilag (ha kell erteni a tetel miertjet) tartalmaz ugyan absztrakt gondolkodasi igenyt, de utana mar alkalmazott matek, koveti a definialt de amugy keszen kapott szabalyokat. Az emelt matekban is csak mar ismert tenyeket kell max. 2 szinten alkalmazni. Az, ahol a real _alkotas_ kell, az inkabb a matekversenyhez hasonlit, es az alkotas van az IT-ben meg az epiteszetben benne. Ami lehet masik szint, mint a penzugyes. Azt nem merne'm megtippelni, hogy ez IQ (magas szintu pattern matching) alapu, vagy valami ma's, ferfiakban erosebb tulajdonsag (pl. komfortzonabol kilepes vs. feszekrakas/allandosag).
-
axioma
veterán
Egy teny: az USA-ban is sokaig kellett a pozitiv diszkriminacio menjen, hogy a negativ eltunjon az afro-amerikaiakrol. Tehat van akinek be kell vallalni a pozitiv diszkriminaciot, de az meg sajnos problemakat fog okozni, engem is volt mar munkatars aki ugy belyegzett, hogy nekem konnyu nokent, o mint feher 30 eves ferfi aki a vegen a sok DEI elv miatt negativ diszkriminacioban talalja magat...
-
axioma
veterán
válasz
hiperFizikus #18993 üzenetére
Minek eroltetni, ha amugy van a gyereknek mas jovokepe? A DEI csak azt ke'ri, hogy egyenlo eselyek legyenek. Ha valasztHATja (nem csak logikailag, hanem nincs elleniranyu nyomas) az IT-t is, akkor mar jok vagyunk!
-
axioma
veterán
válasz
martonx #18992 üzenetére
bocs, debil-re egy kicsit visszaterve: ez tudomanyos teny az IQ eloszlasrol, a debilt itt a (mostani skalan nem tudom mennyi, talan 70) alatti IQ-ra ertik, az onallo eletvitelt egyedul megoldani nem kepes szint - a koznyelvben ez is mashogy van hasznalva (a devians is csak atlagtol elterot jelent, de ezt a koznyelv negativ erteku szonak tartja, nekem nem az)
-
axioma
veterán
Rossznak mondod, itt vagyok en es a ket lanyom mint eredetileg is IT-sek [en 16KB-os ZX Spektrumon kezdtem Basicben, szulok elelmiszeriparban]. Allithatom, egyikonk se a szokasos noi szerepek fele megy mas tekintetben sem... pedig nekem me'g volt nyomas is [anyam, hugom tipikusok es nyomta'k volna ra'm is]. A tobbseg szerint devians vagyok, es? Eleg h a ferjemnek igy jo ;-)
-
axioma
veterán
az jogos, hogy tobb az IT-kepes ferfi mint no
Az IT szakma igenyli az IQ-t. Arrol meg tudjuk, h a ferfi-noi atlag azonos, de a ferfiak szelsosegesebbek: tobb van a debil oldalon is, meg tobb az atlagnal sokkal magasabb is.
Az nem jogos, hogy egyesek me'g mindig feltetelezik h a no"k csak a DEI miatt kerultek be...
Valamint a mensa [ahol a 'nekifutasra' onbizalom is szamit] 2:1 a ferfi-no ara'ny, es nem feltetlen csak 2%-on belul megy az IT, szoval a lehetseges ara'nytol messze vagyunk [a mensaban a ket legjobban reprezentalt szakma az IT es a nyelvekkel foglalkozok mint fordito-tolmacs]. Ebben benne van az, amit mondtatok, hogy mi a pelda, mit mond a szulo-tanar a szakmavalasztaskor. [Illetve egyes szamtech ffi tanarok is konnyen elhagyjak a lanyokat, ugyse kepes ra alapon - ezt lanyoknapja-n mondtak mostaniak.] -
axioma
veterán
Nem feltetlen. A jelszavaim generalodnak a belepesre szolgalo helybol egy sajat elkepzeles szerint es mindig egy egyeni koddal kombinalva, amibol parevente van csak valtozas (2-3 generaciot vissza tudok probalni), en mindenhol ahol lehet egyeni bejelentkezest hasznalok es nem irok le/jelszokezelozok semmit... meg amugy is ha tul ritkan hasznalom, vagy jon figyelmeztetes, vagy lehet jelszoemlekeztetozni.
[most fogok bazi nagyot szivni azzal, hogy a webmail.hu fizetos lesz, es vannak oda bekotott jelszoemlekeztetoim, me'g azt se tudom hol csinaljak helyette mail cimet, ami nem annyira trivialisan kotheto hozzam mint a domain-unk, ez ugyanis a "neked nem kell tobbet tudnod rolam" helyekre hasznalt cim - es nem, a gmail -est se hasznalom levelekre]
Minel kevesebb info van osszekotve, annal jobb. -
axioma
veterán
válasz
Csaby25 #18308 üzenetére
szerintem leginkabb az a kerdes, hogy a gondolkodasmodod mire match-el jobban
Es innen minden szvsz.
en nem szeretek a ui-jal kuzdeni igy azt passzolom, de a java es python tok mas vilag, masra jo, mas hozzaallas kell [van aki kimondottan ganynak latja a pythont mert nem szigoru tipusos, es hogy nez mar ki hogy s="32", s=int(s) leirhato], van aki meg ezt a flexibilitast szereti, a sajat gondolatmeneteben ugyis tudja h mit miert csinalt 'kevesbe szepen' [de joval kevesebb kodsorral, viszont jellemzoen lassabb futassal]. A python a PoC helyzetekben hasznos, meg a nem szakmabol hanem domainbol jott programiroknak [pl. mestint/data science], illetve me'g teszteleshez, es csapatmunkanal mar jellemzobb [foleg backend-en] hogy ne'mileg visszadugjak a szellemet a palackba es megkoveteljek a 'nagykonyves' tipusozast, egyes szabalyok kikenyszeriteset (persze messze van igy is a klasszikusoktol).
A Java-val a legeleje szivas, de valamilyen szinten korlatok es az en erzesem szerint sokkal inkabb pattern-ek kozott vagy, de ha beleeled magad akkor nem a sajat korlatodat latod benne, hanem a tobbi resz korlatjat a sajatod biztos alapjanak [ha ertheto mire gondolok]. Nagy feladatban kis reszt jo esellyel ebben egyszerubb megfogni [persze ha az alap jol van megirva], de masreszt jellemzoen oriasi monstrumok vannak benne, es at fog idovel kelleni latni az egeszet valamilyen szinten.
Kornyezet nem hiszem h szamitana, foleg h a jellemzo IDE-k mar altalaban rendelkeznek keresztbe plugin-okkal, es cegtol inkabb fugghet mint nyelvtol.
Es mindjart szetszednek a tobbiek h nem is igaz amit irtam, mert peldaul... -
axioma
veterán
A vegeredmeny ez, de a vallalkozo addig nem foglalkozik vele amig nincs PoC verzio, tehat a fejlesztonek [ha sajat otletet akarja penzze tenni] el kell tudnia dontenie, hogy jogi es gazdasagi oldalrol okes-e amit tervez es energiat [amit masba is fektethetne] tesz bele.
Az mas kerdes h a tobbseg nem akar onalloskodni, csak biztos es magas havi alkalmazotti fizetest.
Termeszetesen szigoruan szvsz. Alkalmazotti pozibol. -
axioma
veterán
Mondjuk elte-n elso evben tartanak jog [ami szoftveresnek kellhet pl. gdpr] es vallalkozastan vagy valami ilyesmi kurzust a proginf-en. Azt nem tudom mennyire hatekony mint kepzes [gondolom a tobbsegnek semennyire, jog pl. online feleletvalasztos vizsga, inkabb koncentralnak a szakmai targyakra], de arra jo lehet, hogy mar legalabb azt tudja hogy mennyi mindent nem tud es tema szerint meg lathatja hogy adott esetben nem megkerulheto.
BME-n nem tudom mi van, ott elsoben fizika [azon belul is mecha] amit nem alapozo v szakmai targykent nyomatnak... -
axioma
veterán
Egyetemen (91-tol) ultem eloszor pc elott, addig otthon zx spectrum, suliban technika ora reszekent Videoton tv-computer (Szfvar...).
Mondjuk a kolesz gepterem csak xt-kbol allt, es a labor alagsoraban me'g vektoros(!) monitoru IBM4361 terminalok voltak.
Nosztalgiazoknak ajanlott a [link] me'g novell konyv es bnc is van a sarokban -
axioma
veterán
válasz
pmonitor #18030 üzenetére
meg az hogy alkot [algoritmust, adatszerkezetet - ez mondjuk ritkan a fizetos resze, de ha hobbi is jatszik akkor a versenyprogramozas jelentos osszetevoje]
vagy a meglevo [javitando/kiegeszitendo] kod mar megirt reszeinek felhasznalasaval, jobb esetben ceges codebase vagy tudasbazis is van -
axioma
veterán
En is futottam mar abba a problemaba bele, hogy ami kello magyarazat mellett nekem konnyu, arrol feltetelezem hogy masnak is megoldhato. Ez nincs mindig igy, es ehhez nem kell me'g csak programozoi problemanak lennie. Van akinek leblokkol az agya ket absztrakcios szint utan, nem tudja kovetni (tipikus Szendrei-fele disz.mat-ban minden megvolt neki, de hogy a permutaciok a szorzasra nezve csoportot alkotnak az a permutaciok es a csoportok kulon-kulon teljes megertese utan se jott ossze neki agyilag sehogy).
Ettol persze van akinek meg erre jo a feje, masra nem (nalam tipikusan no letemre a haztartas egy nagy fekete folt). Az lenne a hasznos, ha mindenki azt csinalna, amit 1. jol tud 2. elvez is (a 0. nala me'g jobbak nem toltottek me'g fel tipusok kozul). De ennek igen sok - geografiai, nyelvi, tradicios stb. korlatai is vannak persze, azon kivul hogy mivel nem all folotte egy iranyitas (ld. pl. Asimov "A hivatas" utopiaban), igy nem feltetlen konvergal az egyenek altal probalkozas alapu csereberelos folyamat... -
axioma
veterán
válasz
pmonitor #17942 üzenetére
muszaj gyorsan jelentkeznem, hogy de, nagyon nem tetszik nekem se, csak mar nem kommunikalok veled miota felirtal a listadra
foleg hogy ugye ismerem a 'sikersztorid' [cutter] belsejet is... O(n!) algo nehany veletlen kivalasztott elemebol azt mondod hogy 'kozel' kesz megoldas, es nem esett hanyatt az olvasosag, vajh miert nem... -
axioma
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #17844 üzenetére
Egyreszt nekem nincs phd-m.
Masreszt nem ertem a fogalmakat amit hasznalsz, pedig lehet hogy jo a problema.
Primek: en me'g elso egyetemista eveim egyikeben irtam egy primek (lancolt(!)) listajaval, es tovabb nem cipelt maradekokkal dolgozo megoldast pascalban egy egyesuleti otletelgetesre (mondhatnam verseny de abbol nagyon kilogtam, ott valoban asm-mel tolta'k profik). ramdisk-en futtattak, es nekem az mar eleg volt hogy volt nalam lassabb programTalan 1M-ig kellettek a primek, es az asm szita nyert, de a futasi ido nagy resze a kiiras miatti konverziora ment el.
Itt most a max. 64 bites uint-ek erdekelnek gondolom, mert a zarojelben meg a 2^64-1 darab prim ertheto ki.
Nagy szamoknal sztem wikipedia, Miller-Rabin, es az alabbi (masok altal mar kiszamolt) feltetel: if n < 18,446,744,073,709,551,616 = 2^64, it is enough to test a = 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, and 37.
Mondjuk lehet elvi szinten jobb nagyordos algo, de nem csak a szita nem fer el hanem barmi "csak" korabbi primeket ta'rolo megoldas, igy ez lenne az elso otletem (pontosabban a masodik, az elso hogy megkeresek egy letezo algot vagy programot ... ). Mondjuk persze ez is csak elmeleti, mert 8 byte per prim, azok lesznek vagy 10^15 darab korul igy exhas meg wolframalpha, 8ezer terrabyte jol saccolok? Ha adod a disk-et amire mentsem, irom a programot -
axioma
veterán
unatkozoknak van epp meta (face) hackercup
-
axioma
veterán
válasz
gordonfreemN #17621 üzenetére
fkeres fuggvenyt keresed ha magyar az excel ( beirod
=fkeres(
es fel tudod hozni a help ablakot, segit az eligazodasban)
Ha A-ban es B-ben benne van az azonosito es ar osszerendeles, akkor egy barhol levo azonosito melle ki tudod irni az fkeres-sel az a'rat
Ha az A-ban vagy van a'r vagy nincs, es nem szamit a sorrend, akkor elobb rendezd ugy sorba hogy a B-ben az uresek alul legyenek, akkor sajat maga felett mindig megtalalja (es a C-be irdd be akar ki volt toltve a B akar nem, a B-t meg egyszeruen elrejted), vagy ugyanez pepitaban, A lemasol C-be (ertek szerint), A+B rendez ugy hogy az uresek alul, A es B elrejt, D-be fkeres az AB-n. -
axioma
veterán
válasz
Ivy.4.Ever #17572 üzenetére
Elso ranezesre: ha megtalalsz egy "i"-t, megszamolod az mennyi, a sulyokat felveszed eddig OK, viszont utana az _osszes_ "i"-t kitorlod, nem cska a mar megszamoltat. Ha a masodik "i" sorban tobb az "i", akkor az azokhoz tartozo hosszak/sulyok mar nem kerulnek bele, csak az elso legrovidebb "i" szerinti szakasz.
Na me'g csak nem is voltam pontos, tenyleg, nem all le a sprint vegen se... -
axioma
veterán
-
axioma
veterán
válasz
stellaz #17239 üzenetére
Az elfogadott normak egy reszhalmazat rengeteg zseni se tartja be, es van amit nem polgarpukkasztasbol, hanem mert nyilegyenesen latjak az utat a tarsadalom nagy resze altal is kovetheto ut helyett a sajat kepessegeiknek megfeleloen.
A sport nelkuliseg nem egyenlo felnottkent nulla izom (ld. nok onvedelmenel jellemzo a labhasznalat, mert az kulon edzes nelkul is izmos; illetve forditva, 2 honap agynyugalom alatt is leepulhet egy izmos vegtag sok centivel kisebb keruletre, visszahozni nyilvan kicsivel tobb, de erteleszeruen nem kizart. Az azert eros csusztatas, hogy aki nem sportolt gyerekkent, az a sportnelkuli mindennapi elet izommunkajat se fogja tudni elvegezni mint a gerinc megtartasa...
Ettol fuggetlenul kicsit felrement: en azt akartam csak mondani, hogy a kepernyo nagymerteku hasznalata nem egyenlo a fuggoseggel. Lehet egy jatektol vagy netes kozossegtol fuggeni, de nem maga a kepernyo a bunos.
Nyilvan mint hozzaszolas csak velemeny, ertsetek hozza hogy szvsz. Es nem a partvonalrol kiabalok, nekem ketto erettsegi koru csimotam van. -
axioma
veterán
válasz
stellaz #17235 üzenetére
1. A sportolok atlaga nem mond semmit a korrelacio iranyarol...
2. A szenvedelybetegseg "tunetei" - ahol a tunet mint a nagy tobbseg atlagatol elterese van ertelmezve - konkretan barmilyen, akar pozitiv akar negativ devianciahoz is kapcsolhato. Ma az emberek jelentos reszenek a mindennapi eleteben mar a finommotoros mozgasok se hianyoznak - nem irunk kezzel, nem varrjuk a ruhat, nem kell a sporton kivul ugyesnek lenni mar csak azert sem mert az eselyegyenloseg erdekeben a konkretan csokkent kepessegueknek is boldogulast nyujto kornyezetet teremtunk -; ellenben ha nem is konkretan az informatikai, de azt eszkozeul hasznalo adatertelmezo-megtalalo-feldolgozo kepessegek nagyon kellenek, pl. probald meg ket generacioval a fiad felett hogy hogyan sikerul egy kicsit is specialisabb dolgot megkeresniuk google-lel.
En nem mondom azt, hogy ne sportoljon a gyerek, plane ha igenyli is (meg meno is a suliban), de kb. annyi elonyet latom a kesobbi eletre igen sok kilences valoszinuseggel, mint ahogy a latin nyelvet bonyolultsaga miatt annak idejen kommunikacio helyett (mar nem volt kivel) az elme pallerozasara hasznalni. -
axioma
veterán
válasz
pmonitor #16952 üzenetére
Mintha mar kertem volna hogy hanyagolj. Szted hol programozo vagyok hol nem, de azert probalsz tovabbra is lejaratni... az amugy a te onkenyes hatarido-kijelolesednek szolt, hogy hany napot, orat teszek bele. Azota is ott van felkeszen de tuti nem nyulok tobbet hozza ahogy viselkedsz.
-
axioma
veterán
válasz
pmonitor #16908 üzenetére
Akkor ha en letoltottem a programod [tobb valtozatban, sot webkod hibakeresesedhez tobbszor], nyilvan a te ke're'sedre anno mielott hirhedt lett volna a nick-ed, es emiatt me'g honapokra kint volt egy bejegyzesed ugyanott, hogy en milyen szemet vagyok, en ezek utan me'g a beloled kaptam ihletet csoportba is be vagyok szamolva? Hihetetlen vagy.... probaltam kimaradni de ez mar tul sok volt a jobol.
-
axioma
veterán
válasz
Netszemete #16794 üzenetére
Hat nem az a szep ami rutinbol megy, ha erre gondolsz... Tekintve hogy a hobbim a versenyprogramozas ahol jellemzoen a bigO minimumra lonek, nem fejlesztettem ki egy munka-e'nemet aki nem torodik ezzel.
-
axioma
veterán
válasz
Netszemete #16790 üzenetére
Mar a szeperzekem se engedne hogy ok nelkul lassabb megoldast irjak le, mint ami szerintem jo (algoritmus szinten ertve most, nem utasitasszinten). Az ok persze lehet az hogy nem csak magadnak irod a kodot es mas nem latna at, de nagyon ritka az, hogy annyira trukkos lenne a megoldas es keves a nyereseg, hogy az egyszerubb mellett kell donteni - minden mas esetben elo kell segiteni a megertest.
-
axioma
veterán
válasz
DopeBob #16752 üzenetére
Ja igen, erdemes gyujteni. En mar csak azert is osszerakom evente 1 file-ba (nem hasznalt kikommentezve), mert volt hogy hasznaltam a feladatok egyiket-masikat szemleltetesre, es akkor jobb ha keznel van a megoldas, nem kell ujrairni
Tavaly a 25 nap alatt python-ban, minden ujra copy-paste ami reuse volt az is, lett szumma 1751 sor, azaz atlag 70 per nap (amiben az ugyanazt az inputot fogado es jellemzoen hasonlo ket alfeladat is masolva lett, saccra inkabb 40-45 erdemi sor), es egy resze az is korabbrol masolva. Szoval szerintem nem nagyon vannak benne nehezek, talan egy-ketto masodik resz. (FYI itt pl. megbeszelhetjuk ha megis valami olyan.)
-
axioma
veterán
válasz
DopeBob #16750 üzenetére
Meg tudod nezni a korabbi eveket
Tavaly Conway halala miatt a feladatok jelentos resze az eletjatekra epult. Tavalyelott me'g egy kicsit jobban egymasra epulgetes volt, parnaponkent a korabbi megoldas kodjat kellett tobb alkalommal is tovabbfejleszteni es gyakorlatilag egy specialis interpretert epitettel szep folyamatosan.
-
axioma
veterán
válasz
dabadab #16731 üzenetére
Nekem forditva, a fizikai kalendariumrol jutott eszembe hogy adventofcode
(eddig oitm-eztem, pont vege, erre megint lesz program melo utanra)
De amugy ja, miutan rajottem hogy megvan a tavalyi leaderboard, mar figyelemfelhivo cellal nem toroltem az egesz hsz-t hanem hagytam itt, hatha leszunk kicsit tobben iden... -
axioma
veterán
Az advent of code-hoz ph-s sub-leaderboard-ot csinalt mar valaki? [Tavaly ide lett berakva.]
Szerk. bocs, most latom rossz userrel voltam belepve, a tavalyi most is el, ld. itt az eredeti hsz rola: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Battlefield 6
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Xbox Series X|S
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- E-roller topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- További aktív témák...
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Olcsó Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Xeon 5650X / GTX 1650 / 24GB DDR3 / 250SSD+500HDD
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest