- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Milyen GPS-t vegyek?
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bagoly
senior tag
Na ne lapuljanak már úgy a c++-ban pallérozott fórumtársak!
Nehogy már pont most ne legyen a fórumon programozó..... -
Bagoly
senior tag
Na akkor egy kis c++ kérdés (Kovács-Úr-nak, hogy ne unatkozzan
)
1.
Ha vannak ilyen nevű változóim, hogy pl: a0, a1, a2, a3, a4, a5
és szeretném egy for ciklussal (printf, scanf) feltölteni őket a scanf-nél hogyan tudok hivatkozni arra, hogy az i-edik (i a ciklusváltozó) változóba tegye be a beolvasott számot? (Tömbbel meg tudnám csinálni, de nem akarok tömböt alkalmazni....)
2.
x köb, x ''a negyediken'' stb kifejezéseket hogy tudom beírni a kódba? (és melyik fejléc-állomány fog kelleni? math.h?)
3. Véletlenszámgenerátor álltal szolgáltatott értéket miként tudok egy változóba tölteni? -
psion
csendes tag
Sziasztok
Szeretném megkérdezni, hogy ismeri-e valaki a Topspeed-ék Clarion prog.nyelvét.
Esetleg van-e valami tapasztalata vele kapcsolatban.
Válaszokat magánba is kérnék, mert nem biztos, hogy minden alkalommal ellátogatok ide egy ideig.
Psion -
KovacsUr
addikt
válasz
CharlieDrop #93 üzenetére
Hö?
Honnan szereztél 3 bájtos számokat?
Az előjel-bitet vidd ki a helyére (high order bitbe), aztán add össze a két számot, ennyi
----
Pld.
test eax, 00800000h
jz EAX_OK
xor eax, 80800000h
EAX_OK:
test ebx, 00800000h
jz EBX_OK
xor ebx, 80800000h
EBX_OK:
add eax, ebx
Ez biztosan szuboptimális, de én legalább megpróbáltam -
DJ Mythos
aktív tag
Üdv Midenkinek!
El tudna valaki küldeni nekem egy Pascal forráskórú analóg órának a forráskódját, aminek van óra/pec/mpárc mutatója?
Előre is köszi! -
CharlieDrop
veterán
válasz
CharlieDrop #93 üzenetére
ezt többnyire assemblyben kellene megvalósítani
-
KovacsUr
addikt
válasz
CharlieDrop #87 üzenetére
Hát tényleg nem hiszem, hogy sokan foglakoznak még Cobol-lal... Szüleidet, nagyszüleidet kérdezted már?
-
Szalma
őstag
Java utikalauz programozóknak (a múltkor már 3 kötetes volt, de a régebbi 1 kötetes is jó. Referenciának a mai napig előveszem...)
PHP Fekete Könyv (elég jó.)
Java könyvből ne nagyon szerezz be másikat, mert több jó magyar nyelven nincs kezdő szintre. Szerintem...
Szeretettel:
Szalma -
Ronyman
aktív tag
Üdv! Php-t és javat-t szeretnél tanulni! Milyen könyvet ajánlotok? Lehet ebook is!
-
CharlieDrop
veterán
Hmm, egész jó
A tömörítés alapelve, valamit, valamiért!
Ellenben az én NetExpresses kérdésemhez nyista válasz, valahogy sejtettem, hogy ember nem ért hozzá... (najó, piszok kevesen) -
gesuz
senior tag
És mindenki másnak is
-
KovacsUr
addikt
Ha a szomszédos jelek általában közeli értékek (mint pld. szinusz, természetes eredetű hang esetében), elég gyors és hatékony megoldás lehet a Rice kódolás.
Ennek a lapnak az alján találsz jó leírásokat.
http://www.firstpr.com.au/audiocomp/lossless/
Nézd meg ezeket is (veszteségmentes hangtömörítők elvi alapjai) :
http://www.monkeysaudio.com/theory.html
http://flac.sourceforge.net/format.html -
yerico
senior tag
Talán fel lehetne emlegetni a jó öreg Huffman kódolást, ami baromi egyszerű, és a rar, arj, zip programok alapja. Veszteségmentesen tömörít, igen jelentős hatékonysággal.
lsd. http://itl7.elte.hu/html/jelfel/node39.htm -
gesuz
senior tag
Na csak egy kicsit. PLS Legalább a nevét
-
JulWCZar
senior tag
Vágom amit löx tesa. Nosnahát:
Erre ugye lehetne szép kódot írni, mondjuk hogy maximum X bájtos karaktersorokat keres a jelben, kezdve az elejétő 1 bájttól X-ig kiragadva keresni végig, oszt ha meg van az első X akkor ugrani a többire. Ráadásul így lehet hogy a korábban felfedezett és tömött ismétlésekekben is találsz szábályszerűséget és duplán tömhetsz, persze ekkor a kitömő eljárásnak pont visszásan kell működnie, mármint időben. -
gesuz
senior tag
Ezek nem rosz megoldások és valóban gyorsak, de nem lehet valahogy azt hogy több bájtból álló ismétléseket megtaláljunk?
-
JulWCZar
senior tag
Ok, ok, be vagyok lassulva. Majd este pörgök minda buszkerék oszt' majd vágom a témát.
Megyek és megetetem a gyesznúkat -
JulWCZar
senior tag
Ok, és ha a #-t tartalmazza a kód. Mert mondjuk azt meg lehet csinálni hogy kijelölsz vezérlőkódot, megvizsgálva az inputot van e benne ilyen karakter, de egy valós idejű adatfolyamnál ugye nem tudni előre.
Vagy mondjuk ha mind a 256 kód benne van, akkor a legritkábbat használni vezérlőkódnak, és arra spec töpp byteos kódot használni, a fájl elején meghatározva (bár ez kicsit ront a tömésen, de jó kompromisszum) -
KovacsUr
addikt
Nem... ez így nagyon nagy butaság lenne.
Ki van jelölve egy érték, (vezérlőkód), pld. legyen a '#'. Ha ez megjelenik, az azt jelzi, hogy ezután következik egy szám, ami a szám után következő azonos értékek számát mutatja. Pld
I: ABCDEF
O: ABCDEF
I: AAAAAAAABCDEFBBBBBBB
O: #8ABCDEF#7B
Ez akkor használható, ha sok egyforma érték van egymást követően (pld. rajzok) -
Szalma
őstag
Ezért szoktak jelzőbájtot használni az RLE esetén, mert akkor csak a jelzőbájt esetén bukik az ember, viszont minden ''tömörítvény'' 1 bájttal hosszabb:
AAABBBBBB -> AAAC6B
Ahol C a jelzőbájt...
Szeretettel:
Szalma
ui.: Igaziból sokkal hatékonyabb a dolog, ha nem bájtban dolgozik a tömörítő, hanem a statisztikának éppen megfelelő bithosszal, a legkevesebbszer előforduló bitsor ''jelzéssel''. -
gesuz
senior tag
De annyiban jó, hogy valami ismétlődést kéne keresni.
-
HEBI
senior tag
4433
Első byte a miből, a második mennyi. Amíg el nem fogy a sor.
Kb. mindenki így kezdte, de speciális esetektől eltekintve ez kb 185% tömörítés lesz. Komolyan tanítottak valami hasonlót még szakközépbe. A jobbak úgy játszanak, hogy bittérképet használnak. Kb. annyit kell tárolni, hogy hol van az a valami. Ja és lehet variálni is az okosságokat azaz több tömörítési eljárást használni, csak aztán a végén bírd visszaalakítani. -
JulWCZar
senior tag
Adatvesztés nélküli tömörítés:
Input: AAAABBBB
Output: A4B4
Ennél komplexebb tömörítőt még nem írtam -
JulWCZar
senior tag
Nekem a Delphi jön be nagyon, talán azért mert pascallal kezdtem.
(najó, LOGOval kezdtem, bár azt megutáltam, mert sehogysem sikerült oprencert írnom vele)
-
gesuz
senior tag
Az is jó ha valaki tud nekem mondani valamit az adat vesztés nélküli törmörítési eljárásokról
-
gesuz
senior tag
Teljesen lámer vagyok a témában, de kéne egy kis algoritmus ,ahhoz, hogy 8knyi 8bites adatot törmöritsek ez egy mintavett jel.
-
Superman
nagyúr
Én is hozzászólnék, bár annak idején idítottam egy ilyen topikot és nem volt nagy sikere.
Szóval: Visual C++, Visual Basic.NET, C# (most tanulom) jöhet, illetve beszélgethetünk ezekről, meg egyéb a .NET keretrendszerben felmerülő problémákról. -
törölt tag
Hááát!
most megfeneklett a topic!
Ne máá! -
CharlieDrop
veterán
válasz
CharlieDrop #37 üzenetére
hmm, senki sem?
-
CharlieDrop
veterán
Nah, akkor bedobom a nagy szavakat.
NetExpress, PowerCobol.
Valaki konyít hozzájuk? -
törölt tag
Hella!
Bocsi az újjabb hozászólásért, de nem akartam az előbbi hozzászólásommal összekeverni.
Szal a programozás, nálam eddig úgy kezdődött,hogy leültem és akkor ami jött, ill. nem jött.
Most pedig eldöntöttem, hogy dokumentálok, összegzek, mondatleíró nyelv, meg hasonló előkészletek.
Most el se kezdem, mert nincs mit programoznom, ill. egy kanyi ötletem sincs.
Megörjít ez a terméketlenség.. -
törölt tag
Hella!
Az a PHP-s könyv érdekelne, honnan lehet leszedni, PLZZ válaszoljatok!
Elég fontos lenne!
Igazábol a JAVA-t nem szeretem, de lehet, hogy egy picit azért idegenkedek tőle, mert előtte Delphiztem, és nem sok ideje foglalkozom vele.. -
Fisha
őstag
Vegre egy igazi ''elvtars''..
Jomagam is beleszerelmesedtem a javaba, meghozza a gyonyoru OO szemlelete miatt. Tenyleg miert is nem jsp alapu a site?Hogy vagy kepes abban a gany phpben dolgozni? Szornyu egy ''nyelv''. Scriptnek indult de reg tulnotte magat, es sajnos olyan dolgokra hasznaljak manapsag, amire szerintem egyaltalan nem valo. Egyetlen idegesitobb nyelvet ismerek nala, ami meg sajna a sajat feladatat is csak nehezen kepes ellatni: a javascript. Amit ott a this kulcsszoval muveltek az a bun netovabbja...
-
-mikey-
csendes tag
''a pascal szerintem a turbo pascal 5.5(1989) ota objektum orientalt''
Hi!
Úgy is mondhatjuk. Helyesebb viszont úgy, hogy ''belehekkeltek'' valamit, hogy legyen benne az is... Tudom, próbálkoztam vele és muitán megismertem, hogy hogyan is kéne objektumorientáltan programozni, utána tűnt fel, mekkora szar...
Gondolom a Delphiben már megoldották, azt egyáltalán nem ismerem.
Üdv,
Mikey. -
tothjozsef
aktív tag
Én Java-ban és C++ -ban szívesen segítek, ha tudok!
-
Tele von Zsinór
őstag
Bocs, valami félrenyomtam. Szóval megtekinthető a http://putraware.ini.hu címen. A CD-Nyilvántartót mindenkinek a figyelmébe ajánlom.
Zsinór -
Tele von Zsinór
őstag
Hali.
Programozás fórumnak a www.hwsw.hu fórumjának colloquia academia/communitas magistrorum szekcióját ajánlom.
Amúgy én Delphizek, szeretem, jó nyelv. A (jobb/komolyabb) programjaim megtekinthetők -
-
Ahhoj
aktív tag
csontváz: én annyit tudok segíteni, hogy nekem van könyvem róla, de eddig nem igazán izgatta a fantáziámat, hogy beleolvassak
ha egyszerűt kérdezel, megpróbálhatom megnézni, de hát ez nem sok minden...
(én vagyok az első, akinek sikerült úgy beszélnie, mint aki ért hozzá, de nem is...) -
Superman, ugye nem haragszol, ha nem megyünk ebbe bele. Bő 10 év programozás után nekem ez a tapasztalatom, de igazán sosem akart megcáfolni senki (illetve ezt én nem propagáltam egyáltalán, a ''szakemberek'' körében nekem eddig általánosnak tűnt a nézet...).
A Basic strukturáltságának némileg gátat szab a Struct, a Rec és az Union finoman szólva is véges lehetőségtára, a Pascall ellenben olyan messze van az objektumoktól, mint Makó Jeruzsálemtől (példa: örökölt objektumok, polimorfizmus, dinamikus objektumok, stb, stb, stb...). Biztos mindkét nyelvet felpeccselték azóta, és a Visual Basic pl fullra objektumokra épül, de minek, ha van C++/Java nyelv is?
No, de itt zárjuk le, mert endless téma (ráadásul szerintem nem is vitatéma, mert egyértelmű, így nem lennék jó alany). -
Superman
nagyúr
''A Pascal és a Basic viszont szerintem sem az igazi strukturált, sem az objektum orientált programozásra nem alkalmasak.''
Konkrétumok? Bizonyíték? Mondhatom, hogy ez meg az szerintem nem igazán alkalmas erre vagy arra, de akkor támasszam is lá, mert ez így nem zöbb deklarációnál. Beszéljünk konkrétabban a dologról. -
Dr.Burn
őstag
Senki semmit C++ script programozási nyelvről?
Peddig fontos lenne mert meg is kénne tanulnom! -
A C++ -szal semmi bajom, komoly nyelv (bár elméleti értelemben a Java tisztább). A Pascal és a Basic viszont szerintem sem az igazi strukturált, sem az objektum orientált programozásra nem alkalmasak.
Rengeteg embert keresnek ilyen-olyan feladatokkal, de ez nem jelenti azt, hogy az adott programnyelv jó. Megjegyzem, a .php is egy rakás ''szemét'', legkevésbé sem kedvelem.
Az ASM és a Java már valami, különböző feladatokra, persze.
A .PHP adminos kérdés pedig valóban túl tág, konkrét kérdesekre tudok csak válaszolni. -
Dr.Burn
őstag
Ismeri valaki a C++ script programozást? Ha igen akor segíthetne valami doksit adni róla mert megkénne tanulnom! Egy játék fejlesztő cucc ezt a nyelvet követeli!!
Amugy tud valaki 3D Max Studioban dolgozni? Mert szerintem egy kicsit nehéz (bonyolult)Amugy a Qbasic a legkönyebb nyelv szerintem
-
Bozz
tag
Engem php-ben az érdekelne, hogyan kell nekilátni egy olyan weboldalnak, ami adminnal rendelkezik. Lehet hogy ez nagyon tágnak tűnik, de en csak a körvonalaira lennék kíváncsi.
-
Superman
nagyúr
A pascal, a C++ és a Basic miért nem tetszenek neked? Azért egy kliens -
szerver programozást inkább Delphiben (bocs: Borland Pascalban) vállalnék,
mint PhP -ben. A Delphi - nek nagy a népszerűsége, a levelezőlisták tömve
vannak, rengeteg mindenhez jó, éppúgy ahogyan a Visual Basic. Nem tudom mi
bajod van velük, a legtöbb programozót ilyen ismeretekkel kersik. (Visual
Studio.Net, Delphi, stb.) -
Bozz
tag
Engem speciel a php érdekelne most. Van itt sok hozzáértő?
-
Clyde22_
tag
OK. Elsö kérdés:
Ért itt vki a Maya MEL script-hez? -
Superman
nagyúr
Én egyszer már megpróbáltam, de nem jött össze. Szívesen benne lennék ilyesmiben, de szerintem - bár nem vagyok ellendrukker - de nem fog sikerülni. Gondoljatok bele: sokkal könnyebb magunkat videokártyaszakértőnek kiadni, mint gy programon dolgozni ezer apró buktatójával együtt.
-
szekreny
tag
Szerintem is csináljunk egyet itt!Biztos vagyok benne, hogy van elég hozzáértő tag...
-
Gollam
tag
Ha valaki kódot szúr be, akkor használja a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
Szisztok!
Ismer valaki valami népszerű programozás fórumot (a prog.hu-n kívűl).
Üdv
Gollam[ Módosította: 7 ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Legion 5 15ACH6 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3050Ti 16GB 500GB NVMe magyar vbill gar
- Dji Osmo Pocket 3
- HP Elitebook 745 G3 érintőképernyős laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD)
- RTX 4090 / RTX 3090 videokartya hütő ventivel olcson! Dobozzal!
- Thinkpad T14s Gen4 14" FHD+ IPS i5-1345U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Deep Max - Használt, karcmentes
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- HP Victus 16 - 16,1"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7640HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 - Win11 - 1,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest