- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Nem lett arányos a fogyókúra
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
-
Mobilarena
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
F-ECT$
titán
A vga-k a pár hónappal korábbi árhoz képest tényleg olcsóbbak, de azért olcsónak nem mondanám őket. Persze, aki PC-n akar játszani, az úgyis megveszi, de nekem ez csak másodlagos platform lenne, azért meg sok akár csak egy 5070 Ti-t is venni 400k körül. (Nem is beszélve arról, hogy egy játékra épített gép esetén az egyéb alkatrészekből is picit drágábbat kell venni, mint egy sima netetős géphez.)
A kuponozós posztot megkeresem, az mondjuk kérdés, hogy ez céges vásárlás esetén is működik-e, mert azon keresztül venném. (Bár gondolom igen.)
-
F-ECT$
titán
Most kicsit több időm van írni, szóval a sztori:
'94-től '18-ig PC-n játszottam, de aztán jött a PS, és most az a fő platform. A gépemet se nagyon fejlesztettem azóta, viszont most kezdi megadni magát. Először azt gondoltam, hogy veszek egy játékra is alkamas gépet, de a vga árak eléggé az egekben vannak, és mivel úgyis PS-en játszok, így ezt fölöslegesnek ítéltem. A felszabaduló pénzből viszont így lehet egy komolyabb monitort vennék.
A tervezett gép valószínűleg csak integrált vga-t tartalmazna, de más nem is kell, mert a felhasználás: net, word, excel és streaming. A monitorom jelenleg 23-as, fhd, kb 70-80 cm-ről nézem.
Az biztos, hogy most nagyobbat szeretnék, először egy 1440p 27-re gondoltam (AOC Q27G3XMN). Viszont azt láttam, hogy egy kicsit többet rááldozva akár az oled is belefér, és az is felmerült bennem, hogy talán érdemes lehet 32" 4k-ig is elmenni (de nem feltétlenül).
Szóval érdekelne mindkép méret (és felbontás) ajánlott listája (és ára), persze a legjobb lenne meg is nézni őket (a korábban kinézett aoc-cal együtt), hogy megéri-e nekem a felárat egy minileddel szemben. -
-
-
Hegyirabló
veterán
Most várom az Alza meg az Asus válaszát. Semmi bajom nem lenne a háromlábú állvánnyal, a monitorkar eléggé idegen nekem. Nem zárom ki, de én alapvetően használni szeretném ezt a monitort, és nem még kart keresgetni hozzá hetekig.
Szerk: Mert hogy nagyon kíváncsi vagyok az Asus válaszára. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy nem tudnak erről a dologról, magyarul sunnyognak. Ezt viszont pofátlanságnak tartom a vásárlók felé, és ilyenkor szoktam én álmodozni az államosításról, feldarabolásról és a billió eurós bírságokról az ilyen vállalatoknak! -
emiki6
veterán
Arra emlékszem, hogy vrr esetén, ha a rendszer el tudja érni a max rr-t, akkor érdemes cap-et tenni 3 frame-mel alá és a v-syncet kikapcsolni. Minden más már hókuszpókusz.
Ha nem capel a monitor akkor meg úgyis mindegy, hardver bottlenecket szoftverrel aligha lehet megszüntetni.Van egy játék amire a moddoláshoz kell egy másik progi. Na ott volt, hogyha a mod progi fut, még modok nélkül is képes rátenni több száz ms latencyt. Azt az amd anti-lag teljesen megszüntette. De amúgy én se használnám.
-
4264adam
veterán
Nehezen hiszem, hogy a 120FPS 16ms lenne míg a 60 FPS kijön 1ms alatt ha a G-sync on.
Gondoljuk végig mi történik ON esetben:
1: A GPU és Kijelző lekommunikálja mennyi FPS lesz (ez ms időbe telik) (Reflex ezért született meg)2: a monitor hirtelen beáll arra az értékre amennyi FPS fog érkezni
(360Hz frametime 3.2ms értékét lerontjuk a 60FPS 18.5ms-re)3: V-sync pontosan azt csinálja amit a kézi cap 3% így értelmét veszti még kézzel is beállítani az értéket
-
-
Hegyirabló
veterán
+ #922 Hauptmann
Az Asus PG32UCDM tökéletes lenne, ha nem lógna az egyik oldala. Visszavittem, próbáltak nagyon rábeszélni, hogy tartsam meg, és a netes házikókánnyal csináljam meg magamnak. Ebbe nem mentem bele, és nem is bántam meg, mert ahogy olvastam külföldi fórumokon, nem mindenkinek sikerült a kókány. Azt is felajánlották, hogy rendeljem meg még egyszer, ettől meg azért félek, mert ha az is olyan, akkor nem akarok a kereskedővel sem kiszúrni, hogy megint visszaadom. (Nem saját fotó, de nekem is ilyen volt.)
Bementem tegnap LG bemutatóterembe. Ugyan 32GS95 nem volt, de ami volt OLED annak bizony hallatszik az aktív ventijének a hangja. Tök jó árat kapnék LG-től a WOLED-jükre, de ismerem magam, nem tudnám elviselni a venti hangját, még a promóter is elismerte, hogy van neki, és öregedéssel csak rosszabb lesz a hangja, plusz a netes felhasználói tapasztalatok is erre mutatnak. -
4264adam
veterán
Tudod rólam, hogy a Primeot visszaküldtem zaj miatt. 2018 óta szolgálnak a P ventik a házban, de 1000RPM-ig nem lehet hallani őket. Be Quiet CPU Dark Rock Pro 4-em 1600RPM-el már nagy szélzajként jön ki.
Érdekes mert a Liquid 280-360 Articok a legkedveltebb AIO hűtők. És sehol nem írtak hogy venti csere azonnal javasolt
-
Hegyirabló
veterán
Így van.
#868 4264adam
Az Asus termékeit nem véletlenül tartják sokan a csúcskategóriának. Aki nem tudja megfizetni, az persze könnyen rámondja, hogy 'túl van árazva', de a valóság mást mutat. Az Asus ROG és TUF alaplapok például kimagasló VRM dizájnnal és hűtéssel rendelkeznek, ami kulcsfontosságú stabil tuninghoz és hosszú élettartamhoz. A BIOS/UEFI kezelőfelületük átlátható és rendszeresen frissített – ezt nem minden gyártó mondhatja el magáról.Notebook fronton a Zephyrus és Strix szériák példásan ötvözik a teljesítményt, a kijelzőminőséget (QHD, 165Hz, sRGB 100%, Pantone hitelesítés), valamint az átgondolt hűtést és ergonómiát. Az Intelligent Cooling rendszerük tényleg intelligens, nem csak névben – halk és hatékony.
De tudok ám egy nem off példát is írni. Harmadik generációs 4K 32 coll LG WOLED panel. Az összes márka - beleértve magát az LG-t is - csak aktív hűtéssel tudta megcsinálni ezt a panelt. Az Asus meg tudta oldani a passzív hűtést, ahogy olvasom, még hatékonyabb is.
-
Hegyirabló
veterán
Nem akarok már offolni, de szerintem nincs új a nap alatt. Nem tudod ugyanazt a minőséget adni x-ért, mint amit a konkurencia ad 3x-ért. A piac kőkemény Mad Max világ, ha van egy terméked, ami ugyanolyan jó, mint a konkurencia háromszor drágább terméke, akkor ki fogod csinálni a konkurenciát. Ez budget king meg... a jót meg kell fizetni. Tényleg ezer példát lehetne írni. Playboyban is meztelen nők vannak, meg a Rubens festményen is. Melyik a minőségibb, és melyik ér többet? Mert bekeretezhetek én egy Playboy A4 oldalról egy csajt, és kirakhatom a falamra, mégis mindenki a szomszéd Rubensét fogja csodálni.
-
Hegyirabló
veterán
Nyilván jobb, persze, de erre a túlárazott dologra van sok példám, most írok egyet. Itt van ez a világon mindenhol istenített, és itt is említett Arctic. Bedőltem én is, és vettem fél tucat ventit tőlük. Aztán félévente rohangáltam jótállásban visszavinni őket, mert csapágyasak lettek. Betelt a pohár, és vettem háromszor drágább Noctuát. Soha egyet vissza nem kellett vinnem belőlük, és most 3-4 év után is ugyanolyan hangjuk van, vagyis alapjáraton semmilyen. Hogy van ez? Az Arctic jófej, és lemond a profitról a kedves vevők kedvéért? A Noctua meg gonosz, és bár adhatná annyiért, mint az Arctic, de kapzsi módon nem teszi ezt? Ugyan már...
És még ezer példát lehetne írni.
-
Hegyirabló
veterán
Az Asus nem véletlenül drágább sokszor — prémium anyaghasználat, kimagasló hűtés, stabil BIOS-támogatás (ahogy azt már írtam is), fejlett VRM dizájn, megbízható overclocking, és jellemzően hosszabb élettartam. Nem marketingből lettek a ROG és ProArt szériák legendák, hanem mert profik is ezekre esküsznek.
Mintha azt írnám, hogy egy Suzuki is van olyan jó, mint egy Passat Var. R-Line, hiszen mindkettőnek négy kereke van, kormánya, két vagy három pedálja, és mindkettő gurul. Ez végül is igaz, a Passat mégis majdnem harminc millió. Na és miért? Mert "túlárazott"? Ja tudjuk, az. -
emiki6
veterán
Na, akkor bemásolom az OLED TV összefoglaló vonatkozó részét:
6. Bejáratás, kalibrálás
Az OLED kijelzők esetén is (plazmákhoz hasonlóan) van egy hozzávetőlegesen 100-200 órás "bejáratási idő" (az első használattól kezdődően).A bejáródás során jellemzően csökken az inhomogenitás (a 0. perces kezdő állapothoz képest), illetve az új „foltok” (avagy szürke felhők, néha függőleges sávok) kialakulására való hajlam is.
Tehát mindenképp használjuk legalább 10-20 órát a készüléket, kb. 5-5 óránként legalább 1 órát készenlétben pihentetve (így fut le legalább 1-2 automata kompenzáció), mielőtt visszaküldenénk a boltba „foltos szürke” hibák miatt. Ezek jó eséllyel eltűnnek, vagy gyakorlati szempontból jelentéktelenné válnak.
A televíziók ideális kép beállításai megtalálhatóak az interneten (pl. RTINGS).
Kalibrálásról őszintén:
Megfelelő műszerek hiányában (spectroradiometerrel profilozott colorimeter és bit perfect minta generátor) nem érdemes hozzányúlni a Fehéregyensúly és Színkezelés beállításokhoz, mivel ezek készülékenként változó módosításokat igényelnek. Ha valaki nem rendelkezik ezen eszközök mindegyikével akkor nagyon nagy eséllyel csak rontani fog a gyári kalibráció minőségén, teljesen mindegy milyen eredményt mutat a kalibrációs szoftver, ugyanis a szoftvernek fogalma sincs a műszerek pontosságáról. Önmagában csak colorimeterrel (pl Xrite, Calibrite, stb.) nem lehet a színeket kalibrálni, még a beépített colorimeter korrekciókkal sem (akár deltaE 3 vagy több is lehet az eltérés egy spectroradiometerhez képest, aminek fényében csak félre lesz "kalibrálva" a tv) (így a bolti kalibráció sem ajánlott, márcsak azért sem mert a kalibrálás előtt leglább 100 órát használni kell a tv-t, annak érdekében, hogy bejáratódjon a panel). Magyarázat: [link]
QD-OLED tv-k esetében még fontosabb a megfelelő műszerezettség, 2 nm-es spectroradiometer hiányában nem kalibrálhatóak színhelyesre. Így aki nem rendelkezik 2 nm-es felbontással rendelkező spectroradiometerrel, az nem tudja kalibrálni ezen kijelzőket.
Magyarázó videó -
4264adam
veterán
50xx-et is súlyosan érinti a probléma és a legbiztosabb driver a tavaly októberi. 566 branch semmi 572 branch.
DLSS4-et is lehet forceolni régebbi driveren: Nv Profileinspector a neve. Ugyanezt teszi meg az NV app is csak nem kell hozzá.
5070TI van nekem is csak az 572 megy fel, de NV App nélkül vagyok, NvprofileInspector-t használok. Mert van ahol lassulást okoz az NV app megléte. -
Hegyirabló
veterán
Ja, értem! Meg sem merem ezt a témát nyitni, de például pont Mac staingate miatt vettem kendőt a billentyűzetre, hogy összecsukáskor ne érjenek a gombok a kijelzőhöz. Az Uppercase Ghostblanket 10 USD volt (mire ideért lett belőle 30), az volt olyan selymes, amit írsz. De vettem kínai utángyártottat is, az kb. 1000 forint, az meg inkább szöszös volt. Az eredeti egyértelműen jobb.
-
Hegyirabló
veterán
Meg sem merem kérdezni, mert biztosan gúnyolódásnak fogod venni te vagy más, de ezek mitől prémium kendők? Érdekel csak a dolog, azért kérdezem.
főleg gondolom a beszédből származó köpet nyomok
Na pont ezért van nekem mindig a gépnél papírzsepi, hogy abba prüszköljek, meg próbálok játék közben nem káromkodni.
-
4264adam
veterán
szívem mélyén persze én is Glossy-ra vágyom
De nem annyira rossz itt sem mert ugye a QD-Oled spektrálisan magasabb fényerejű színeket tud külön külön mint a WOLED.
Legalábbis elhitetetem magammal az elméletet és grafikonokat.Reddit-en van poszt arról, hogy a Matte monitorból bármikor lehet GLossy: vízes törlőpapírt hagyni a monitoron --> átázik a Matte réteg és lehúzható.
-
4264adam
veterán
QD-OLED G6 Matte felületű van —> lilásodás fény hatására nagyon minimális de az biztos hogy ez a Matte réteg más mind az eddigi LCD monitoraim Matte rétege. Napfényben is jobban látható minden.
Matte —> nem kényes
Glossy —>kényesWOLED esetén is nemcsak a Glossy felület kényes ?
-
emiki6
veterán
Ja, igen, ha már latency, közben belefutottam ebbe a videóba:
techless - G-Sync misconceptions and my recommended settingsNoha nem OLED specifikus és inkább azzal foglalkozik, hogy mi van, ha FPS overcap van. VRR, V-sync, fps cap, nvidia reflex-ről beszél. Talán Tense-nek jól jön a probléma megoldásában.
-
4264adam
veterán
DSC egy veszteség mentes tömörítési eljárás és igen az SDR anyag 8 bit. Mindegy neki hogy DSC On vagy OFf illetve hogy windowsban forceolva van a 10 bit vagy sem.
eleve DSC Offban kapod vissza a tömörítetlen jeltovábbitast. Szóval lehet off akkor legyen az igaz nem fogsz látni semmi különbséget
-
szasanyi
félisten
~3,5 éves a C1 OLED tévénk, de a mikroszálas törlővel por letörlésén kívül semmi sem fújtam rá. Teljesen tiszta, portalan. A folyadékok gyakra maszatos felületet hagynak, nem szeretem. De ha akarsz, akkor az alkohol tartalmá Clin ablaktisztító jó lehet. A monitort azzal tisztítom, mivel szoktam enni-inni (tudom, hogy ez fújjrossz
) esetleg tüsszententek ami apró szennyeződést okozhat és látható megfelelő irányú fénynél.
Egyébként mind1 honnan és kábé mind1 milyen, de mikroszálas törlő kell amitt mindig ki kell rázni majd mosni, mert a letörölt porszemcsék benne maradnak amik mikrokarcokat okozhatnak. -
4264adam
veterán
Clínből mind1, zsíroldó úgyis.
Törlőkendőből én Hoya-t használok családi munkatárs miatt, az tényleg nagyon extra puha, és tudom nehezen beszerezhető mert boltbokban 2500Ft felett van.
Nem tudom a DM milyen lehet.
mivel féltjük ezeket a kijelzőket próbálj meg egy szemüveg boltot és rászánni most a 3-4 ezret. -
4264adam
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest