- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Drága bluetooth tagek olcsóbb alternatívái (MiLi MiTag, LiTag, OTAG, stb.)
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egyre jobb irányba halad a világ

(Ha nincs p*na, marad ez... )https://24.hu/elet-stilus/2021/05/14/maszturbacios-szunetet-ad-dolgozoinak-egy-ceg/
-
Vérboci
addikt
válasz
FehérHolló
üzenetére
mert én amolyan schrödinger macskája isten vagyok
-
válasz
FehérHolló
üzenetére
van, aki szereti a Bocikat...

-
Tim82
félisten
válasz
FehérHolló
üzenetére
Btw, szándékosan a szövegkörnyezetből/thread-ből kiragadva válaszoltam a konkrét hozzászólásra, a poénfaktor miatt.

-
Tim82
félisten
válasz
FehérHolló
üzenetére
Ha már lecsapjuk, én még nem is implikáltam olyat, hogy istennek (vagy Istennek) tartanám magam.
-
NoLF
veterán
válasz
FehérHolló
üzenetére
kétségtelen, elmehetünk filozófiai irányokba lassan

-
Marcsello31
őstag
válasz
Cicero
üzenetére
Helo! Semmi gond, ha gond van akkor már nem fognak kelleni a mérők
.
úgy sem fognak szólni ha gáz van, csak ha már mind1. De ne igy legyen.
Lehet csak riogatnak, vaklárma csak rémhir keltes stb. kellene egy hivatalos info erröl
Hmm. az okos virus esetleg nem csernobiltol származik netán tán??? a macskám már sugárzik eközben
."vicceltem" -
EQMontoya
veterán
válasz
FehérHolló
üzenetére
Ritkan fordul elo erre, mint a feher hollo.
-
Cicero
őstag
válasz
Thrawn
üzenetére
wow jók ezek a képek. a sugárzási helyzetet az utána képen a film fehéredése is jól demonstrálja. csak nem kolléga? esetleg csernobil őrültet tisztelhetünk benned?
Marcsello31: a katasztrófavédelem honlapján volt egy térkép a kihelyezett detektorokról, egész sok helyen vannak ilyenek amúgy Mo-on, de most nem találom a linket hozzá
-
NoLF
veterán
válasz
Marcsello31
üzenetére
márpedig ha a tvben benne volt, akkor ugyebár az betonba van vésve.
-
-
NoLF
veterán
válasz
parandroid
üzenetére
természetesen.
-
Cicero
őstag
válasz
fokukac
üzenetére
azt szerettem volna tudni, hogy Ti ezeket a latin idézeteket fejből toljátok, valójában egy latin klubba csöppentem, esetleg Cicero-t olvas itt mindenki szabadidejében?

lenox: hát igen, ezek a keresztjei a szakmának. Még ha a jövőben meg is oldják a kiégett üzemanyag újrahasznosítását, csernobil és fukushima (meg több kisebb, kevésbé ismert) megmaradnak "örök" problémának.
-
lenox
veterán
válasz
Cicero
üzenetére
Igen koszi.
Erdekes kulonben, hogy 86-ban ugye nem nagyon tudtunk az esemenyekrol, a HBO sorozata alapjan lehetett izelitot kapni belole, de az alapjan azt gondolna az ember, hogy ez 35 eves tortenet, erdekes, de nem aktualis, ez meg akkor visszahuz a valosagba, hogy ez bizony most is aktualis.
-
Vérboci
addikt
válasz
Cicero
üzenetére
10 éve nem olvastam az off topikban ilyen érdekfeszítő dolgot és ezt komolyan mondom.
(akkor is csak azért, mert én írtam be valamit
)
Köszönöm a szíves tájékoztatást.@Spet: Nem rettegtem, nem azért kérdeztem rá, hanem mert érdekelt és ritkán ülök egy (két) asztalnál atomenergetikai mérnökkel

-
Cicero
őstag
Biztos, hogy 100 fok fölött van. Láncreakció nélkül, a kiégett kazetták, sértetlenül olyan ~300 °C-ig melegszenek, ez a hasadványhő, amit már nem a láncreakció okoz, hanem a radioaktív hasadványok bomlása. Ezért kell több évet pihentetni őket víz alatt, majd mehetnek a száraz tárolókba.
Saccolni tudom, hogy mekkora hőmérsékletek lehetnek egy ilyen corium halomban, lehetséges az 1000 °C is, ahol a víz már bomlani képes oxigénre és hidrogénre. Ez valóban durranhat, de azt erősen kétlem, hogy akkora mennyiségben tudna keletkezni a H, hogy ez komolyabb problémát okozzon. Gondolom az egész mérést azért csinálták, hogy a neutronfluxus alapján meg tudják mondani, milyen heves a láncreakció és így mennyi hő, abból meg mennyi hidrogén képződik.
Olvastam valahol, hogy bórozni akarják ezt a halmot, ami elnyeli a hasadási neutronokat és így a hőtermelést is visszafogja.Így egy közérthető összefoglaló: A csernobili újrakritikusság kérdése – nem jó, de nem is tragikus
Edit: elolvastam a professzorúr írását, és én egy annyit tennék még hozzá a neutronfluxus növekedését az is okozhatja, hogy szárad minden a kórium körül. A víz nem csak moderál, de árnyékol is, ha a beton lassan kiszárad, nagyobb neutron áteresztő képessége is lesz, meg minden másnak is, ergo könnyebben eljutnak a neutronok a detektorokig, hibába csökken a forrásuk. Tehát én abból, hogy a detektorokon nagyobb fluxust mérnek, nem következtetnék arra, hogy a kórium halomban is nő a flux, sőt mi több, az egész folyamattal (száradás) ellentétes lenne ez az állítás.
-
Cicero
őstag
"Bárcsak olyan könnyen megtalálhatnám az igazat, mint ahogy cáfolom a hamisat."
mondá Cicero. Ebben a helyzetben az igazság megtalálása nem is olyan nehéz. Röviden: a reaktorzóna alatti 305/2-es szobáról, illetve annak tartalmáról van szó. Amikor a zóna felrobbant és az üzemanyagkazetták megolvadtak ide "csurgott" le a corium, ami az olvadt üzemanyag (nagyrészt urán) és az oltáshoz használt homok, továbbá a megolvadt szerkezetek, beton stb. keveréke. Mivel van benne dögivel hasadóképes urán, a befolyó víz képes modernálni és láncreakciót idéz elő. Ez azóta folyik, amióta megtörtént a súlyos baleset. Fluktuáció elképzelhető a reakcióban, ami pl. a csapadék, esővíz mennyiségének a függvénye. Mivel pár éve már felhúzták az új konténmentet, így arra nem tudok válaszolni, hogy ez miért épp most lett hír, mivel azóta csapadékot is nehezebben kéne kapjon, ergo a láncreakció le kéne lassuljon. Gondolom most sikerült megmérni a neutronfluxust a közelben és ebből következtettek arra, amit minden reaktorfizikát végzett alapképzéses fizikus fejből is megmondana. Ők ezt leírták egy cikkben, megkapták érte az impakt faktorukat a doktorihoz, meg az intézetük is szerzett egy jó publikációt, amit a science nevű oldal felkapott. Félremagyarázni már nem is nekik kellett. Nem fog robbani, és pláne nem nukleáris robbanással, mivel olyat egyik atomerőmű sem tud.
-
Cicero
őstag
válasz
Marcsello31
üzenetére
baromság a hír.
atomenergetikai mérnök vagyok. -
NoLF
veterán
válasz
Marcsello31
üzenetére
mi közben?
-
kraftxld
félisten
válasz
Marcsello31
üzenetére
Mindmeghalunk!
-
Marcsello31
őstag
E közben: emelkedő sugárzást mèrnek Csernobilnál. Beindultak a folyamatok, esemèny varható a közeljövőben.
-
-
Cicero
őstag
válasz
bobsys
üzenetére
Barátnőm szerint azért, mert én is olyan birka vagyok, mint a magyarok 98%-a. Másrészt, mert beláttam, hogy véges forrásból (leválasztott csővezeték hálózat) szivárog, és nem akartam éjfélkor tűzoltóságot meg katasztrófavédelmeseket hívni, hogy másnap délután lehessen csak visszamenni a lakásokba. Épületben átlag életkor ~80+...
-
Cicero
őstag
Azt már nem tudom én se... ráadásul van egy másik szomszéd, aki a folyosón lévő ablakhoz jár cigizni, a saját erkélye helyett.
Reggel jobban szemügyre vettem a csővágást is, flexel vágta el, szépen, szakszerűen, és hogy le tudja vakdugózni az órát, azt a bemenő vezetéke menetén keresztül forgatta ki a cső síkjából...
tope: a gázóra előtti részt elzárta, de attól a gázórában, és az utána lévő vezetékben még maradt dögivel gáz. Annyira, hogy délután 5-kor elmentem és 23.30-kor visszaérve még hasonlóan erős gázszag volt.
Elvileg vezetéket cserélnek a lakásban (???) és azért kellett ez. Számomra az a kérdés, hogy a gázszerelőnek meddig érhet a keze. Mérnöki vénám azt sugallja, hogy ehhez bizony a reduktornál lévő csapot is el kellett volna zárni, engedélyt kérni stb. Ez így simán átkötésnek is minősülhet.. Kíváncsi leszek, hogy szénné bünteti-e őket a szolgáltató.. -
Cicero
őstag
Társasház. Szomszéd felújít, szépen ki is tűzte az erről informáló papírt a folyosóra. Tegnap megyek haza, fullasztó gázszag a folyosón. Nézem a gázóra kabinetben a gázóra utáni szakasz elvágva, a gázórán vakdugó, a lakásba menő vezetéken semmi - a leválasztott szakaszból szivárgott vissza a folyosóra a gáz. Szerinte szakszerűen csinálták.
-
ToBeY
nagyúr
Végre az időjárás kezd kedvemre való lenni!
Kár hogy holnapra elb@szódik,ha hinni lehet a kuruzslóknak
-
Marcsello31
őstag
És a Májusi szél forintot ér.
-
NoLF
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
minek kanál? rálocsolsz kettőt azt jó
-
válasz
concret_hp
üzenetére
Jajjmár, Hát ha már fáj az ujjad, akkor hagyd abba... Nem kell mindig spriccelni már ebben a korban...
-
válasz
Winner_hun
üzenetére
Na. Lehet, ha nem rontod el az átlagát, akkor levitte volna 4 liter alá :))
(gonosz) -
Marcsello31
őstag
válasz
parandroid
üzenetére
Majd fel lövünk párat,
"ezen jót nevettem". -
parandroid
félisten
válasz
Marcsello31
üzenetére
Nincs ló, ami lelegelné.
p
-
Marcsello31
őstag
Ahogy látom a gombák ezekszerint bírják a Marsot:
[link] "gombát találtak a marson"
Akkor a fű miért nem?
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 32GP850-B 32'' Sík QHD 165 Hz 16:9 G-Sync/FreeSync NanoIPS Gamer Monitor - Karácsonyi akcióban!
- RYZEN 7 5800X + hűtött VRM-es A520 alaplap + 32GB hűtőbordás DDR4 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- Noblechairs Epic - Valódi bőr
- iPhone 15 PLUS 128GB kék sérült kijelző, KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 90%! Fulldoboz!
- GAMER PC - i7-7700, 16GB DDR4, GTX 1650
- Xbox One S 500 GB + Series kontroller 6 hó garancia, számlával!
- iKing.Hu - Google Pixel 10 Tensor G5, 120 Hz OLED, tripla kamera-128 GB Használt, karcmentes Gari
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- iPhone XS Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3997
- Doxa férfi óra - 166.90.101.20 - D-Sport férfi karóra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

.