-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anubis_9
addikt
válasz
Freddy76 #6102 üzenetére
Erre gondolok. Én bátrabban veszem meg ezt a lemezt, amire rá merik ezt írni, mint egy noname márkát.
A HDD-re archiválás meg olyan, egyik nap megy, másik nap nem.Vagy elég, ha kiejted a kezedből, ami bárkivel előfordulhat egyszer. Szóval nehéz a kérdés...
Amúgy a lemezre archiválással úgy vagyok, ha ha fél évente, évente egyszer leellenőrzöd egy olvashatósági teszttel, akkor nagy meglepetés nem érhet, pláne, ha 2 példányban is ki van írva a lemez és ismerjük be, egy BD-re sok file felfér. -
bandigno
senior tag
válasz
Freddy76 #5481 üzenetére
nem befolyásolja effektíve a használatot, mint fentebb is írtam, ritkán fogom csak alkalmazni! mint az esti kérdésemből is kiderül, első komolyabb gépem és a kérdés arra irányult eredetileg h ez az állapot így teljesen normásil-e h ennyire vagy ilyen mértékben kitakarja-e! és pont ezért is fordultam hozzátok, mert szerintem nem kellene ennyire! majd megbarátkozom vele így! különben meg nagyon szuper a gép, örülök, hogy ezt választottam!
nesa: a vakut hanyagolom, egyelőre nincs is rá szükségem (tuti lesz...!), nagyrészt nappali és természetben fotózásra vettem. ha eljön az idő, majd veszek egy belépő szintű külsőt hozzá
SB 300
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Freddy76 #5343 üzenetére
Én barmoltam szét? Talán én hoztam fel ott is a "ki mit tud"-ot? Elég csak válaszolni a kérdésre, ha nem megy, nem kell hozzászólni. De beszólni meg pláne nem kell. Még azért is én vagyok a hibás ha valaki nem bírja megállni beszólás nélkül? Elnézést hogy kérdezni merek, nem volt kiírva hogy egy topikban ezt nem lehet. Szakmai topikban szakmai érdés, érthető a felháborodás... Bizonyára mindenki aki hozzászól, nagyon profi a témában, csak azt nem tudom hogy akkor mire is van fenntartva a topik, hiszen mindenki ugye utánaolvas kérdés helyett, tehát nincs is mit írni.
Nem kell eldönteni semmit, leírtam a kérdéseimet, arra vártam választ. CSAK arra. Aki képes volt teljesíteni, annak köszönöm, aki nem, annak nem.
-
válasz
Freddy76 #5272 üzenetére
Így igaz!
Én azt mondom, akkor vegyen valaki pl. egy jobb vázat, ha az újat már akkor meg tudja venni KP-ra, hogy mellette még a régi is megvan!
Ez a téma még a kedvenc markolatos témánknál is árnyaltabb.mert a hitel valóban csábító, hogy többnek tűnjön az ember...
Volt egy mondás: "a magyar mindig eggyel jobb kocsival jár, mint, amit megengedhetne magának".Kettővel!
"Nagyon kevés olyan bedőlt adós van, aki ész nélkül költött.": Ebben nem teljesen értek egyet Veled, mert a jó döntésről csak akkor beszélhetünk, ha tartalékot hagyva vettek fel hitelt. A pont ki tudták volna fizetni, nem ezt sugallja.
Kedvenc témám a 145-ös árfolyamon felvett CHF. Elég csak az árfolyamra gondolni, az egyoldalú kamatemelések csak a habcsókok voltak a fekete leves tortán...(#5275) Kleroo: tudod, sokaknak még takarója sincs. Csak az emberekbe beleveri ez a világ, ha nincs új szifonod, vagy új szériás galakszies-sed, akkor te nem is ember vagy, hanem senki...
-
törölt tag
válasz
Freddy76 #4948 üzenetére
Ja és ha láttad volna milyen színű pólóban voltam..
Neeem, nem rózsaszín.
Barackvirág színű.
Ha pontosan akarnék fogalmazni, amolyan Ropisan, akkor ekrü-zsengebarackvirág-keverék.Kimentünk csattogni kicsit lőni 1-2 kék órát, Sziget Eye klassz volt.. előttünk timelapse-ozott épp egy Canonos srác, sínen volt a gép két állvány között, tehát olyan timelapse lesz valszeg, amiben a nézőpont is megy arrébb finoman.
Klassz feeling volt. Tele a park, vizipipázás a füvön, tiszta woodstock.
Kleroo-t meg megtámadta és megfertőzte az uwa vírus..
-
aleister
veterán
válasz
Freddy76 #4917 üzenetére
Ez kimaradt az előzőből. Ropitól idézve:
"Mindenesetre zongorázni lehet a különbséget az sRGB és az Adobe RGB forrásból kidolgozott anyagok között: ha érdekel valakit, tudok mutatni olyan fine art albumokat, amiket Adobe RGB színtérben dolgoztak ki nekem 16 Bites forrásból.
Igaz, nem is itthoni cég csinálta.
"
Akkor hol itt a probléma?
Hidd el, jó az az aRGB csak épp nem ezen a szinten. Tán Kutyus írta, hogy gyorsabb, kényelmesebb, stb egy A8-as, mint egy Lada Niva, de terepen az utóbbit fogod használni. -
aleister
veterán
válasz
Freddy76 #4917 üzenetére
Mert van is értelme, és jobb is ANNAK, aki nem szimplán kitolja a netre, és kész.
Ez kicsit sarkítva olyan, mint a raw vs jpg. Ott is van előnye a raw-nak, de ha megelégszik az ember annyival, hogy kattint egyet, majd fel akarja tolni netre, akkor nem érdemes neki vesződnie vele.
Egyébként mindenféle technikai sallang nélkül a manual írta le ezt anno pár mondatban, teljesen lényegre törően. Ez egybevág az én véleményemmel, és szerintem mindenki számára érthető lesz.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Freddy76 #4919 üzenetére
Lehet Adobe RGB-ben menteni jpeget, csak nem mindenhol tudja rendesen visszanézni. Vannak böngészők, amik kezelik az Adobe RGB-t is (pl. Firefox, Chrome), de ha nem ilyenen nézik a weben, akkor egy kulimász lesz belőle. Az Internet Explorer pl. még megerőszakolva sem képes semmilyen színkezelésre.
-
Throme
veterán
válasz
Freddy76 #4919 üzenetére
... másfelől minden marad a régiben, senki nem rohant el IPS monitorért, vagy kalibráltatni, valamint ugyanúgy konvertál mint ezt megelőzően
Annak a fórumtársnak az arckifejezésére is kíváncsi lennék, aki csak meg akarta volna kérdezni, hogy D5100 vs D90, végignéz a fórumon, majd megfutamodik...... és canont vesz...
-
*Ropi*
félisten
válasz
Freddy76 #4910 üzenetére
((#4909) Chris Kiki
"Érdemes/felesleges/káros argb-ben exportálni?"
Jpeget jellemzően azért exportálsz, hogy weben, telefonon, vagy egyéb, színvisszaadást csak korlátozottan tudó eszközön nézd meg. Tehát felesleges, mivel ezek standardja *elviekben* az sRGB (mint a legkisebb digitálisan definiált színtér), de van, hogy még annak az árnyalatait sem tudják korrektül megjeleníteni.
(#4913) atok666: Nem azert teszed sRGBbe, hogy a szinkezelest NEM tudo applikaciok is kvazi szinhelyesen jelenitsek meg a kepet?
A színkezelést nem tudó programok mindig az adott monitor színterében dolgoznak (ugye az a színkezelés lényege, hogy a szoftver grafikus kimenete lefordítódik a rendszer kimeneteként definiáltan interpretálható színtérbe, ezáltal biztosítva színhelyes megjelenést). Tehát egy színkezelést nem tudó program csak egy esetben ad színhelyes képet: ha sRGB színterű monitoron nézed. Ha nagy színterű monitoron nézed, akkor túlszaturált képet fogsz látni.
-
Larry303
addikt
válasz
Freddy76 #4896 üzenetére
megvárom én is ropi válaszát, de csak átfutottam az utolsó két oldalt, sztem elég nagy marhaságok vannak összehordva
színterek, presetek, nyomdatechnikával, megjelenítő technologiával keverve...sztem itt páran eléggé félre értenek egy két dolgot -és ez csak a szakmai része
az egyéni preferenciákba már bele sem megyek
ez keményre sikerült -
aleister
veterán
válasz
Freddy76 #4843 üzenetére
"feltehetőleg nem professzionális felhasználó
feltehetőleg nem tudja, mi a különbség
feltehetőleg nem kalibrált argb monitoron nézi a képeit"Az a baj, hogy ex cathedra kijelentetted, hogy hagyja a szarakodást az aRGB-vel, miközben bevallottam nem ismered a körülményeket.
(#4844) Throme:
Az oké, hogy Neked nincs rá szükséged. Ellenben váz ajánlások alkalmával tessék megnézni, hogy hányszor jön elő a fogás. Mindig ezt hozzák fel a belépő vázak ellen. Amire én következetesen mindig leírom, hogy hagy ne kelljen már a kezdőnek félszázezreket kiadni, amikor egy párezres kiegészítővel teljesen kényelmessé tehető a fogása, az egyéb -váz nyújtotta- extrákra meg nincs szüksége."pls lássátok be más embernek mások lehetnek a szempontjai."
Freddy kezdte a dolog haszontalanságát ecsetelni. Neki mondd!Egyébként Byk01 leírta lényeget. Fogadni mernék, hogy a fanyalgok nagy része még nem fotózott végig egy teljes napot markolattal.
-
Throme
veterán
válasz
Freddy76 #4809 üzenetére
Szerintem már az LR-ben, illetve kiexportáláskor is láthatod a különbséget a "Camera Calibration" menüben, a "profile" beállításnál váltogatva Adobe és Camera Standard közt, valamint exportálásnál is az srgb vs Adobe rgb közt is.
Ízlésed eldönti melyiket használod.Webes megjelenés is olyan, hogy függ attól hova töltöd fel szvsz. Lehet ilyen szempontból is van különbség.
Ott van a rakat képelős weboldal....Én pl ezen tipródok mostanában, hogy srgb vs adobe rgb. Utóbbi ad a - kalibrálatlan - monitoromon élethűbb színeket azonos beállítások esetében... mármint számomra....
-
L4mie
veterán
válasz
Freddy76 #4466 üzenetére
ellenben Namesté D7k ja tökéletesen muzsikál 35 össel is, most vettük hétvégén neki mamutban, kapásból csináltunk egy helyi tesztet, ugye a szövegek között egy vízszintes vonal teszt egész jó kis gyorsteszt,
enyém enyhén frontosnak tűnt, bár eddig nem tűnt fel :] lehet csak user error, meg nem is nagyon teszteltem, nem ez volt a fő kérdés.
Btw: otthoni tesztet milyen beállítások mellett kéne végezni?
AF-C, 1pontos mérés 1 pontos fókusz? mit döntsek a papírt vagy a gépet, és hány fogkban? blende gondolom 1.8.btw: amúgy erre a magyar szervizre ráküldenék egy auditot :3
-
válasz
Freddy76 #4440 üzenetére
Csak azért kérdezem, mert a Sigma új dokkolója is 4 tárgytávolságon tud "dolgozni". Biztos, hogy a Nikon is legalább 4 távra tud fókuszt állítani, majd a 4 tárgytávolság alapján hozhat létre egy fókuszgörbét, ezért lehet az, hogy közelre pontos, messzire meg téveszt. De ez csak találgatás.
Mondom, még a végén kütyüzésből veszek egyet, hogy mi a bré van?
-
törölt tag
válasz
Freddy76 #4357 üzenetére
Semmi gond nincs vele, csak annyi hogy volt 2 komoly fotozasom az elmult 3 napban (egy lemezborito 2 producer gyereknek, meg egy modell/akt, csak hogy ertsetek) es hat haddnemondjam milyen aranyban vannak a fokuszhibas kepek. Kurva szarban
Furkoo vagy D5100 de akkor a 85 1.8 megy a levesbe, vagy D300s de akkor gondok lesznek a magas ISO-val, ami tegnap letfontossagu lett volna.
-
spanyoll
addikt
válasz
Freddy76 #4349 üzenetére
Ha azt a vonalat vesszük, hogy egy jó milc vs jó dslr ára, akkor még valamivel olcsóbb a jó milc, viszont nem feltétlenül kéne olcsóbbnak lennie, DE: csak azért mert kisebb, miért fizessek többet egy ugyanolyan vagy legalábbis hasonló rendszerért? Értem én, hogy evf, stb, de akkor is.
Gyártási költségéről nem tudok, biztos munkás belezsúfolni a sok dolgot a kisebb vázba, de ettől még nem érzem feltétlenül jogosnak, hogy egy profibb milc árán veszek egy d7k-t meg 1-2 olcsóbb obit hozzá.
Tegyük fel, hogy amint írtam is anno a m4/3 topicban váltanék d300+17-50 kombóról. Tegyük fel, azt el tudnám adni 200-220ért (a d300 túl olcsó lett sajna, no mindegy). Okés, bevállalom, hogy ráfizetek, mégis csak új a tekknológia (pár éves azért már van), meg mégis kisebb. Legyen 250. Namármost ahogy néztem 250ért egy régebbi gépet kapnék trébb szenzorral, nekem bőven nem bejövős kinézettel, valami egyszerűbb ekv 50mm körüli fixszel. Megéri? Nem, hiába kisebb, hatalmas downgrade lenne.
Én csak azt szeretném, ha nagyobb veszteségek nélkül lehetne váltani, tehát x ráfizetéssel egy majdnem olyan rendszerre ami van (persze tudásban nem várom el ugyanazt, de jó pár dolgot el tudnék felejteni más hasznos cumókért).
mod: De tovább megyek. Te jogosnak éreznéd, ha a mostani csúcs kompaktok 350K körül mennének? (lehet, hogy annyiért mennek, nem tudom, de ha igen akkor pff) -
_füles_
csendes tag
válasz
Freddy76 #4349 üzenetére
Elnézést, hogy én is hozzászólok... Elmosolyogtam magam, mennyire más az emberek gondolkodása. Megnéztem Jenő képeit, amit az OM-D-vel csinált.
Isten bocsássa meg, nem tetszenek. A képek jó része, rosszul koreografált, a lényeg nem jó helyen van, a háttérmosás mit mondjak, egy kit objektívvel is elkövethető, a nappal szemben való fotózást sem tartom ilyen alkalomra megfelelőnek. Mondom én ezt, az amatőr... Persze ez szubjektív vélemény, lehet én nem értem ezt a művészetet.Használok FX, DX vázat, milcet, sőt néha a filmest is előveszem. Mindegyiknek meg van szvsz a maga szerepe. A milc nagyon jó ha kis gép kell, vagy ha olyan objektívet tennél fel, ami más kialakítású vázra nem tehető. Az enyémnél az érzékelő méret gyakorlatilag a DX-nek megfelelő, a bokeh a vázra tett objektívtől függ.
Lehet vele olyan képeket csinálni, mint a DX-es vázakkal.
Az OM-D is jó lehet, engem visszatart a kis érzékelő. Gondolom, nem olcsó rá egy nagylátó...Remélem, senkit nem bántottam meg.
-
Byk01
őstag
válasz
Freddy76 #4349 üzenetére
"miért kellene egy jó milc-nek olcsóbbnak lennie egy dx-nél"
Nem mondom, hogy spanyoll így gondolta, de nyilván kategórián belül értendő ez. Szóval egy belépő MILC legyen olcsóbb, mint egy belépő tükrös, stb.
És hogy ez miért? Mert a gép ára több tényezőből tevődik össze. Ezek egy része kb. azonos (fejlesztési költségek, profit, háttérszolgáltatások beépített díja), egy része viszont a géptől függ (anyagköltség, gyártás, szállítás, raktározás). Ez utóbbiban pedig van némi előnye a tükörtelen gépeknek. Kisebb gép `> kevesebb anyag kell hozzá, többet lehet utaztatni ugyanazon a hajón, így kisebb a szállítási költség, több fér a raktárba, kisebb a raktározási költség. Egyszerűbb szerkezet => gyorsabban összerakható, kisebb gyártási költség. -
m3ss
veterán
válasz
Freddy76 #4344 üzenetére
amugy azert eskuvofotozasnal elegge szamit a felszereles, minden szinten en azt vettem eszre. itt aztan kellenne a zoomobi, kellene stabi, kell a nyitva is karcolo obi, kell a magas iso, jo fokusz, fokuszpontok sotetben, vaku stb stb...
eleg konnyen ki lehet hasznalni a highend cuccokat.(#4345) Throme nem vartam csodat, meg fogtam is mar regen ilyet, csak most racsodalkoztam megint. hat en biztos nem valtanek kisebb vazra, bar ezt mar ezerszer kiveseztuk. makronal pl en osszevissza tekergetem folyamatosan az isot, rekeszt, kompenzaciot...ezek mind szornyen korulmenyesek/lassuak d5k-n.
-
m3ss
veterán
válasz
Freddy76 #4322 üzenetére
milyen fixek ezek? gondolom van koztuk valami hosszabb is, nem rossz ez a dof itt-ott...
ja remek kepek, vagyis sok nagyon jo van koztuk. vagy legalabbis nekem nagzon bejonnek az ilyesmik mint az 1.5.7.
amugy jo lehet ket kis gep...szamomra csak a fokusz meg a kereso a nagy kerdojel.
most hetvegen beleneztem egy d5k-ba es hat a d90 keresojevel nem nagyon lehet egy lapon emlegetni. makronal manual fokuszban mondjuk nagyon nem szeretnem azt hasznalni.
en most vegigfotoztam 2 vazzal egy eskuvot, hat nagyon nem volt kenyelmes, pedig meg csak a vazak meg az obik sem voltak tul nagyok. de igy vakuval...logott 2 vaz 8 oran at rajtam. rendesen "bevagtak" a nyakamat nap vegere...arrol nem beszelve hogy allandoan osszeutodnek. kenyelmetlen na. -
Larry303
addikt
válasz
Freddy76 #4322 üzenetére
vakus dolgok mennyire előrehaladottak az oly-nál?
tényleg nem tudom, nem is volt soha és nem is követtem, de feltételezem, ez is szempont lehet nekik azért...
(azoknak akik nem váltanak)
elolvastam amúgy nexes cikket is, teljesen megértem a kollegát, sztem nem nagyon fog visszatérni...aki makrozik, sport, madarászás meg ahogy mondod picsányi dofozik, ott már más a helyzet -
törölt tag
válasz
Freddy76 #4322 üzenetére
Pfuhh ezek tényleg gyönyörű képek, nagyon jók.
De én tényleg szeretem a picsányi dofot.Kíváncsi lennék amúgy a két esküvőfotósunk véleményére ezekről az om-d-s dolgokról és a sztoriról, amit leírtál. Visszalépés lenne-e nekik, mert rendszerben kevésbé tud annyit mint a DSLR, avagy sem, avagy minek a rendszer egyáltalán, ha lehet eskizni két kis oly-val is.
-
Larry303
addikt
válasz
Freddy76 #4141 üzenetére
nana! kérlek ne hagyd ki a 16-85 kombot sem
hétvégén megint szopatott...tegnap volt nálam egy 7100es...fokuszrendszere elég meggyőző így elsőre...viszont semmi más nem kéne belőle...fogásra is nekem a 7k jobban bejön
de fel fogom rá csavarni a jó öreg szopatós utazóüvegem és lövök vele pár száz képet... -
Santiagain
őstag
válasz
Freddy76 #4132 üzenetére
Azért ennyire nem vagyok hülye. Nem azt mondom, hogy nem áll fönt a hiba lehetősége, hanem azt, hogy nem lehet kijelenteni, hogy nem képesek együttműködni. Ez pedig, elhangzott itt párszor.
Szerintem, ez a kombináció sok tíz-, de lehet, sok százezer embernek megvan. (Nem ismerem a Nikon eladási számait, csak hasra ütöttem.) Ha mindenkinél rossz lenne, akkor sokkal hangosabb lenne a net.
DX-re nagyon jó kis látószög a 35-ös, de aki ezt a fórumot olvassa, tuti nem vesz ilyen obit, pedig használtan igen olcsó. Akkor pedig, ha nem jön be, legrosszabb esetben bukik rajta 1-2 ezer Forintot.1 hónap elteltével eljutottunk odáig, hogy a Sigma 70-200-ban kicserélték a hátsó lencsetagokat. Ma hívtak a Camera Kft-től, hogy nem lett jobb. Az obi indul a Távol-Keletre. Kíváncsi vagyok, a szorgos japán kezek mire mennek vele. Még mindig jó dolog a 3 év gari.
-
Real_Necro
veterán
válasz
Freddy76 #3929 üzenetére
Ma reggel néztem metrón utazva Pillangó utcánál a MM plakátját, hogy D3100 már 90-ért kapható 18-55 obival. Gondoltam akkor már eléggé béka segge alatt lehet az a váz, meg azért nem is olyan régi kiadás, lehet páromnak vennék egyet, arra meg rácsavarhatja éppen azt az obit, ami nem a D90-en van. Elvégre minden obim motoros.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- iKing.Hu - OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Samsung S25 Ultra 256GB Csak kipróbált!! Jótállás: 2028.06.19.-ig
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest