- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Légies iPhone halvány színei
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Larry303
addikt
válasz
Dr. Akula #5379 üzenetére
a gond az sztem, hogy ha itt kérdezel, akkor tényleg már az elején tisztázni kéne, hogy nagy általánosságban és majd belejössz miközben eszed a pudingot, vagy konkrétumokat és ez esetben már csakakkor teszed fel itt a kérdést amikor tudod, hogy mit kérdezel...
pl ránéztél a leírásban a fókuszpontokra, összehasonlítottál két számot...de sztem annak nem néztél utánna hol helyezkednek el, melyik kersztszenzoros stb...sorolhatnám
sztem olvasgass és térjünk vissza a témára pár nap múlva -
t181
senior tag
válasz
Dr. Akula #5351 üzenetére
Hát rengeteget "kell" olvasni... Én március körül kezdtem el komolyabban fotózni, és már akkor tudtam, hogy a nyáron veszek egy DSLR-t. Onnantól kezdve szinte minden informatika órán teszteket, fogalmak kifejtéseit, elméletet, technikáról olvastam (kötelességem leírni.
: érettségi utáni képzésben veszek részt, előtte érettségiztem infóból is, ezért az egy év alatt nem sok újat tanítottak a tanárok(a gépészeknek igen), de ezt Ők is tudták)
Tudtam, hogy a kérdéseim 99%-a már meg van válaszolva valahol, ezért nem is nagyon írtam sehova.
Egy csomószor volt olyan, hogy elolvastam egy cikket, mert azt hittem választ ad a kérdésemre, helyette lett 20 másik, azokra is rákerestem. Néha eléggé elkeseredtem, mert sík hülyének éreztem magam. PH-ra talán egyszer, ha írtam.
Mire vége lett a tanévnek tudtam, hogy milyen gépet veszek, milyen obival (NikonD3200;18-55mm), és azt is tudtam, hogy miért azt veszem. Aztán július elején meg is vettem.Ha azonnal (1-2 héten belül) kellett volna a gép, akkor Én is itt kérdeztem volna mindent, de szerencsére volt időm mindent megtanulni, mindenre megtalálni a választ.
Arról nem is beszélve, hogy most, hogy ~1 hónapja meg van a gép, így is elég sokat olvasok a fotózásról.
És 'no offense', csak gondoltam leírom, hogy lett egy gondolatból, egy olyan fényképezőgépem, amivel imádok fényképezni.
-
Throme
veterán
válasz
Dr. Akula #5361 üzenetére
Az olyan kérdések szvsz nem túl praktikusak a kérdező szempontjából, hogy " mit vegyek? ".
Pl az 18-105 obi nagyon sok embernek bejön, de ki tudja neked mik az igényeid. Elképzelhető neked pont nem fog tetszeni, viszont máris elköltöttél kb 60k-t a semmire.Itt nem szokták kipicsázni a kezdőket. Mindenki volt az.
Próbálnak segíteni és nem leszólás, ha valaki azt írja azért nézz picit utána dolgoknak, teszi ezt azért, hogy hatékonyabban segíthessen.
Akik itt vannak már nem a tizenéves "ülj le, egyes" kategóriájú válaszokat adják. -
Real_Necro
veterán
válasz
Dr. Akula #5359 üzenetére
Van itt még egy interaktív oldal sok okossággal: Fotós betyár Képző
Érdemes mazsolázni rajta.
Manual meg sok helyről letölthető, akár magyarul is egy kis guglizás után.
(#5356) Graphy
Kb 10 mp-et.
(#5362) JohnyBlue
1 voks D7k-ra.
-
Graphy
aktív tag
válasz
Dr. Akula #5359 üzenetére
Nyugi, fehér foltok mindig lesznek, olyan sosem lesz, hogy mindent tudni fogsz.
...ne sarkíts, mert ilyen választ nem kaptál...csak te olvastad ezt a válaszból.A kérdés itt még mindig az, hogy mennyire szeretnéd magad beleásni a fényképkészítés rejtelmeibe. Mert hiába olvasol el 1 könyvet, az nem lesz elég...csak további kérdéseket szül...ami persze nem baj. De a jó képekre a dslr gép még nem garancia. Hiába veszel egy D4-et, ha nem értesz a fényképezéshez nem lesznek brutálisan jó képeid. Nagyobb szabadságot kapsz vele, több lehetőséget...és persze kisebb-nagyobb szívásokat is, amiket "meg kell" tudnod oldani.
Ez kicsit olyan mint pl. egy iphone és egy android rendszer közti különbség, ha megelégszel pár dologgal, előre beállított dolgokkal jó az iphone, de ha mélyebbre akarod magad ásni, áttérsz az androidra, ahol több a lehetőség, kérdés, hogy akarsz ezzel élni vagy sem.
...huhh, azt hiszem olyan vizekre eveztem, amivel most nagy vitát fogok kiváltani.lásd korábban, markolat vagy sem, dslr vagy milc...és még sorolhatnám.
...lehet ma sem fogunk unatkozni.
-
Byk01
őstag
válasz
Akkor lehet, hogy csak annyi a baj, hogy túl korán kezdtél el kérdezni. A kérdezéshez is kell némi alap tudás. Ilyen pl. az, hogy az autofókusz rendszernek ugyan része a fókuszmotor, de az lehet a vázban, vagy az objektívben is, de mint írtam, erre a két teszt figyelmes elolvasásával, és összevetésével azért rá lehet jönni. Esetleg úgy rákérdezni, hogy jól gondolod-e, hogy ez-e a helyzet.
Nekem pl. az nem volt tiszta az elején, hogy a makróobjektívekkel csak közelre lehet-e fókuszálni, vagy pl. a Sigma 70-300 macro használható-e normál teleobjektívként is. Olvastam, tesztet is, fórumot is (aztán idejétmúlttá vált a kérdés azzal, hogy nem volt a vázamban sem és az objektívben sem motor, meg a képminőségről sem elragadtatással beszéltek, akik írtak róla).
Szóval első az alapok elsajátítása, második a gondolkodás, harmadik a keresés, és csak a negyedik a kérdezés, ha nem találtad meg, vagy nem egyértelmű, amit találtál (ez persze borul, ha sürgős az információ).
ha nem ebben a sorrendben csinálod, egyesekben az a kép alakulhat ki, hogy tojsz az egészre, nem veszed a minimális fáradságot sem, hogy utánanézz, csak várod, hogy az öledbe hulljon a tudás. -
JohnyBlue
addikt
válasz
Dr. Akula #5349 üzenetére
Graphy előtt Ropi is adott teljesen jó választ a kérdésedre.
Sajnos arról nem tehetünk, hogy te az alapvető dolgokkal nem vagy tisztában. Annó amikor én is elköltöttem volna az első 80 ezremet fotómasinára én se tudtam semmit se az egészről, azt se tudtam mi a tárcsa, iso, átfogás, rekesz meg az ilyen fizikás dolgok.
Jöttem volna és is kérdezni, de nem tudtam rendesen feltenni a kérdést mert tudtam, hogy ökörséget fogok kérdezni. Így inkább fel se tettem. Inkább olvasgattam és gyorsan az alapokat belevertem a fejembe. Miután már tudtam normálisan kérdezni, 2-3 hozzászólásban tudtak segíteni az arcok nekem is mint mindenki másnak.
Amúgy meg MM ban megtapogatod és amelyik jobban tetszik azt megveszed
Mindkét géppel nagyon szép képeket lehet készíteni. Az egyik váz "gagyibb" hatású mint a másik... de ha a D7000-et nem fogod a kezedbe akkor a D5200 tól is vigyorgás szindróma uralja majd el a tested
Szóval hajrá! Menj el a boltba nézd meg őket és vedd meg amelyik jobban tetszik. 18-105 objektívvel vedd meg. Teljesen korrekt és megbízjató darab elég jó képminőséggel. Táskát is vegyél már akkor hozzá de ne olyat amibe csak éppen belefér, hanem legalább egy mérettel nagyobbat, hogy sok lim lom majd beleférjen. Állványt jó masszívat vegyél ha venni akarsz, de ne HAmát mert azok nagyon gyenguszok. Memória karit vagy Sandiskot vagy Samsungot vegyél. Mondjuk 2x8GB vagy 2x16GB. Egy kommersz kártyaolvasó bőven megfelel a képet attöltésére.
Fotózzál RAW ban mert ha van időd kicsit utómunkázni akkor többet ki tudsz belőlük hozni mint a jpegből.
Vakut ha venni akarsz hozzá (ami nem árt) akkor SB-700 vagy Yongnuo kínai csoda vakuk (SB-700 féláron).
Egy babzsákot még csináltathatsz majd egy kislánnyal, mert néha jobb mint egy állvány
kb. ennyi
Jahh és szép fényeket
-
Real_Necro
veterán
válasz
A kezdővel nincs semmilyen gond, amíg nem kérdez olyan hülyeséget, ami egy használati útmutatóban (amit tudom sokaknak ciki elolvasni) alapból benne van.
Szerintem legyél kicsit nagyobb türelemmel és olvasd végig azt a nem túl vastag könyvet. Elég jól össze van szedve és már úgy felszedsz pár okosságot. Ha utána sem világos valami, még mindig rá tudsz keresni, vagy ha nem világos, akkor kérdezni itt fórumon. Akik válaszolnak, nem most vettek a kezükbe ilyen gépet, biztosan nem hülyeségből mondják, hogy kell az irodalom aztán jöhet a gyakorlat. Nem egyből bele a lecsóba... -
Graphy
aktív tag
válasz
De itt nem azzal volt baj, hogy kezdő vagy hanem azzal, hogy túl önérzetes.
A cikkeket pedig érdemes elolvasnod, amiket korábban belinkeltek. Mert feltételeztük a válaszok adásakor, hogy tisztában vagy bizonyos alapdolgokkal, ha már a nagy nikon dslr topikban teszel fel kérdést.
...na de részemről off, már így is túlbeszéltük. -
Byk01
őstag
válasz
Dr. Akula #5349 üzenetére
Szerintem az alap kérdésedre kaptál választ, akár normálisat is, még azoktól is, akikkel most "hadban állsz".
A bilit az olyan kérdések borították ki, mint a beépített fókuszmotorra és a vezérlőtárcsára vonatkozók. Ezek olyan alap dolgok, amik egyrészt benne vannak az általad is linkelt tesztekben (tehát feltételezhető, hogy elolvastad őket), másrészt a válasz rájuk definíció, nem értelmezendő dolog, amihez kevesebb alaptudással jogos, ha segítséget kér az ember.Ezek olyanok voltak, mint ha egy autós topikban megkérdeznéd, hogy mi az a kormánykerék, vagy azt, hogy az autó leírásában az van, hogy el tud húzni az autó 1 tonnát, akkor mi ez a hülyeség a vonóhoroggal.
-
Graphy
aktív tag
válasz
Dr. Akula #5336 üzenetére
A teszteket mi is elolvassuk, ahogyan neked is kellene...és megfogadni 1-2 ember tanácsát, hogy talán érdemes lenne pár dolognak utána olvasni, mert azt ne várd tőlünk, hogy mi megadjuk a tökéletes választ a kérdésedre, hogy melyiket vedd...pláne ne várd, hogy mi fogunk megismertetni a fotózás apró kis rejtelmeivel. A kérdésekre szívesen válaszolunk, ahogy ezt korábban meg is tették a többiek.
Elhiszem, hogy meleg van, de nem kellene ennyire felpörögni...pláne nem azokkal szemben, akik válaszolnak a kérdésre.
Ha egy itt lévő "régi" fórumtárssal szemben "túlpörögsz", akkor várható, hogy a többiek is hasonlóan fognak reagálni, ahogyan ezt te tetted vele szemben. Ezért csak higgadtan a válaszokkal és kérdésekkel. -
Graphy
aktív tag
válasz
Dr. Akula #5324 üzenetére
A D5200 és D7100 közötti különbségek ebből a táblázatból kiolvashatóak.
...nem csak a jobb AF az érdekes, pl ha sokat fotózol és nem P vagy auto módban (spanyollnak kisautós, kisvirágos piktogramok
), akkor fontossá válnak a dedikált gombok is, mint pl. fehéregyensúly, iso, af, ...stb állítási lehetőségek anélkül, hogy a menüben matatnál hosszasan...vagy pl a fókuszmotor, mert a d7100 képes a régebbi D sorozatú objektívekkel is autófókuszra. A kérdés, hogy Te milyen szinten állsz a fotózással, mennyit szeretnél belefektetni, mind energiában mind anyagi erőforrásban. Ha csak kattogtatni szeretnél akkor szerintem nem éri meg a D7100-at venned, inkább költsd másra a különbözetet.
Az objektívnél a fontos paraméterek? hmmm, képrészletesség, fényerő, zoom tartomány...stb
De ez mindenkinél más lehet, mert valakinek pl egy fix objektív is elég.A javaslatom az, hogy vegyél egy 18-105 kit objektívet és meglátod neked melyik tartomány a fontos (nagylátó, normál, tele) és ráérsz utána kiegészíteni az objektív parkod.
-
Freddy76
addikt
válasz
Dr. Akula #5342 üzenetére
Kérdeztél, szemmel láthatóan anélkül, hogy bármit is olvastál volna az adott géptípusokról. Kaptál választ, kettőt is, leírtuk, hogy mi a különbség - normálisan. Kaptál tippet, hogy mit érdemes olvasni, most meg besértődsz. Pont, mint a GX7 topikban, amit tökéletesen szétbarmoltál ezzel a hozzáállással.
Mégis, mi a fenét vársz? Eldönti valaki helyetted, hogy milyen gépet érdemes venned? Leírjuk két mondatban A Bölcsességet, amiben minden kérdésre ott van a válasz (mellesleg: 42)?
Basszus, olyan embereket (Fedman, Stauffenberg, Madgie) akasztottál ki, akikkel én mindig tök jól boldogultam, ha segítségre volt szükségem - és ezzel így volt más is.
De a részemről befejeztem.
-
FEDman
addikt
válasz
Dr. Akula #5338 üzenetére
Két idézet tőled a GX7 topicból:
"Én azt a technikát ismerem hogy belenézek és kattintok."
"Nem oktattam ki senkit, csak nem kértem az "olvass utána" szintű kioktatásokból."
Tudásszint és az alázatos hozzáállás talán még sose volt ilyen magas szinten összhangban, mint nálad.
No de talán nem is véletlen, hogy mindenütt ilyen kitörő népszerűségnek örvendsz. -
A Zéé
addikt
válasz
Dr. Akula #5329 üzenetére
na látod ezek azok, amiket mondtak neked a másik topicban is, hogy az alapokat tudni kell. Ha valamennyire tudatosan akarsz vásárolni azok nélkül nem fog menni. Nagyobb a váz mérete is, és a kereső mérete is. Egyik se elhanyagolható szempont.
Beépített fókuszmotor: Nikon autófókusz állító motorja kezdetben a vázban volt, amiből egy csavarhúzó szerű tengely állt ki, ez mozgatta az objektív azon lencséit, amik a fókuszálásért felelnek. Ezt leváltandó vezették be a Canonhoz hasonló rendszert, és az újabb objektíveknél már magába az objektívbe rakták ezt a motort (obik AF-S jelölése). Jellemzően már minden gyutávra van AF-S jelölésű objektív, amikkel minden vázon van automatikus élességállítás, de a régebbi AF(-D) jelölésű obik csak az olyan vázakkal tudnak autofókuszt, amelyikekben van beépített fókuszmotor.
Vezérlőtárcsa: ezzel állítod a fotózás közben a paramétereket.
Olvasni: [link] [link] [link] [link], meg van jópár könyv is, ami a dslr felépítésével, és a digitális fotózás alapjaival, összefüggéseivel foglalkozik. -
-
*Ropi*
félisten
válasz
Dr. Akula #5324 üzenetére
Az említett vázakat konkrétan nem ismerem (Canon rendszerem van), majd azt valaki más megválaszolja.
"Milyen paraméterek fontosak egy objektívnek? Milyet érdemes venni ha mondjuk nyaralásnál szeretnék tájfotózni, meg esetleg szobán belül dolgokat?"
Ez összetett kérdéskör, kétfelé bontanám:
Az objektívekről nagyon leegyszerűsítve: minél kisebb a rajta lévő F-szám, annál nagyobb fényerejű az objektív, tehát annál kevesebb fénynél tudsz vele fotózni. Egy "kit" objektív F3.5-5.6 közt tud (nem is fix és sok fény kell neki). A Taron 17-50/2.8 végig 2.8 és sokkal szebb a képe is (persze az ára is magasabb). A minőségbeli csúcsot a fix objektívek jelentik 1.4 és 1.2 (van 1.0 és 0.95 is) fényerővel, de ezek árban is nagyon erősek.
A vázak érzékenysége: ezt sötétben növelned kell, hogy elegendő záridőd legyen a mozgás megfagyasztásához. Régen ASA, ma ISO néven fut: egy modern váz jó érzéssel ISO 3200-ig használható, talán 6400-ig, de az már nagymértékű részletvesztést okoz a képeken. A profi vázak ISO 12800-on is még hibátlan és részletgazdag képet adnak (szó szerint 1 db gyertya fényénél lehet velük fotózni), végszükség esetén fel lehet őket tekerni akár ISO 102400-ra is. Ahol a profi vígan fotóz vaku nélkül, ott neked telibe kell minden képet vakuznod - ezzel megölve a képek hangulatát. Cartier-Bresson (a legendás Magnum ügynökség - aminek Robert Capa is az alapító tagjai között volt - kitalálója) mondta egyszer: "vakuval fényképezni olyan, mint színházban pisztolylövésekkel tapsolni".
Tájfotózáshoz és szobán belüli fotózáshoz is jó lehet egy alapzoom (pl. a már említett Tamron használtan ~65.000 Ft-ért), ebből kell megtalálnod az igényeidnek és a pénztárcádnak is legmegfelelőbbet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Egyedi ékszerdobozka
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Apple iPhone 14 128Gb Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest