- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Yettel topik
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Sony Xperia 10 VI - vajon miben bízhat?
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
80hun
addikt
Nem gondoltam hogy sötétségben élsz.
De ha már így elárúltad inkább a vázat kéne cserélni nem, v. te elégedett vagy az öreg jószággal?
Pont ezen ment a vita másik fórumon.
D300 volt a téma.
Jó a fogása meg minden, de egy d3200 csúnyán elveri képminőségben , dinamikában , isoban. -
80hun
addikt
A 28mm f1.8 létezik 185e ft. :-)
Spevcál ezért van egy A6000-es milc gépem is , mert ha különleges obi kell mert akarom. Ott megbirom fizetni a manuált.
Bár én szeretem a manuálokat, biztos nemmindenki van így vele.
A következő vázam FF lesz az tuti de itt benvezek egy használt garis A7-re majd :-) -
aleister
veterán
Azt kérdezte, hogy hol a legélesebb, ez pedig f4-en van középen.
Ha azt kérdezte volna, hogy hol a leghomogénabb a kép, akkor valóban az f8 a nyerő.(#17709) jasonka:
Az objektív felbontóképességének a szempontjából mindegy hogy milyen vázra van felpattintva, tekintve, hogy a lencse optikai tulajdonsága nem változik. -
-
Tin_Shield
őstag
Kihajtható LCD-ről továbbra is az a véleményem hogy gyenge pont, mozgó alkatrész ami egy időjárásálló, masszív váznak az achilles sarkává válik azonnal.
Az Olympus évekkel ezelőtt megoldotta az E3/E5-ben, hogy kellően masszív, kihajtható és időjárásálló is legyen az LCD. Szóval nem egy holdraszállás bonyolultságú problémát kellene megoldania a Canikonnak
-
m3ss
veterán
(#17489) Ijk pluszegy.talan a d7x00 vonalra azert rakhatnanak kihajthatot...manapsag aki dolgozik ugy is ff-en teszi azt. meg talan d6x0 sorozatra is, ujabban tenyleg sokan videoznak meg akarnak kenyelmesen fotozni.
MC Pite
szorakoztato komolyan hogy vegtelensegig szidod itt a tukros vazakat, nikont ezert, canont azert. de bezzeg a fuji
nincs ebben semmi uj, meg nem is zavar valojaban, de kivancsi lennek hogy fujival szemben is ilyen kritikus vagy? benezek mar a fuji topicba vmikor...vagy tenyleg az a rendszer ugy tokeletes ahogy van es a vilag nem tudna csak rola? jpegen at a sulyig, evf, fokusz, ar meg minden...azt nem ertem miert nem veszik a tomegek akkor?
amugy sztem eleg kiegyenlitett a canikon verseny, felhasznaloi oldalrol nezve. egyik szegmensben talan egyik, masikban a masik a jobb.
ok hogy ti kihajthato kijelzot szeretnetek meg tapicskolhato menut? szegeny canon croppos juzerek meg visitananak ha egy d90 szintu szenzoruk lenne 2014-bennezzetek mar meg a majd 300 ezres csucs canon croppos dxo eredmenyeit. nincs az az obipark meg fokuszpontossag amiert megvennem azt a gepet
-
aleister
veterán
Tudtommal ez nem a váz gyengesége, hanem az obiké. A MILC-eknél a kontrasztalapú AF működésére optimalizált objektíveket használnak, tekintve, hogy általában csak ezt az AF módszert használják.
DSLR-nél ezt nem lehet megoldani, mert itt meg javarészt fáziseltéréses AF-et használnak a userek.
-
Throme
veterán
Ezt addig nem tudhatod biztosra, amíg nem jelenik meg a piacon egy olyan profi váz ami minden földi jóval fel van szerelve.
Én pl nem megyek stúdióba, de amit Eperkutya felvázol (meg biztos mások is), hogy nem lehet valós időben egy gyors wi-fin keresztül kidobni a képet, csak további kütyük arányáron történő beszerzése mellett és akkor se gyorsan... szóval ez szerintem nem boldogítja a profi stúdió fotósokat.
Kihajtható lcd se lenne rossz. Én csak a neten látok olyat, hogy léteznek dslr-hez külső lcd-k. Persz inkább stúdióban használják modell fotózásnál (ok ezek nagyobbak, mint egy hátsó kiforgatható megoldás). Szóval igény lenne rá.
Szóval még a konzervatívok is feladnák a tank váz mivoltát a kényelmesebb és gyorsabb meló érdekeében... szvsz természetesen.
-
MC Pite
veterán
"Egyszerűen nem tudom elképzelni egy D4 szitű profi vázon."
Pár éve a digitális gépekről, majd a videóról is ezt írták
Nem is a D4-el fognak a népek fb-re posztolni, teljesen jogos - de egy combos wifit a profik igazán kaphatnának bele pl, de fentebb említett fókusz fine tune is lehetne már részletesebb, és lentebbről alap.
Amúgy egy D610/D7100 tipikusan az a gép amibe mehetnének az átlagigényes (nem munkára használós igények) cuccok. Én olyan szuper igényes vagyok pl hátsó kijelző terén, hogy nekem tökéletes volt az X10 kijelzője az E1-en (kereső legyen jó, a hátsó kijelzőt leszarom, dönthető-e, tapizható-e, csillió gigapixeles-e). Persze ha erről a gépről lenne szó páran felhördülnének hogy mekkora szar az a kijelző mert csak x felbontás meg 2,8" - na ugye, megint arról beszélünk hogy különbözőek az igények, és bizonyos célterületen/árszinten illene már nem spórolni apróságokon. Csak van az a szálka meg gerenda szitu... -
Throme
veterán
"Az a jó a tükrösökben hogy nem kell új vázat venni, pont ugyan olyan jó egy 4 éves is."
Na ezt pont a gyártók nem gondolják így.
"szegények" miből élnének meg?Másrészt a "maroknyi" (piachoz képest) profi lehet élvezi hogy a vázzal üti be a százas szöget, savas esőben és zárótűzben, de Eperkutya viziója ha megvalósulna, akkor hamar változna a helyzet.
A profikat leszámítva mindenki vigyáz a gépére.Hülye példával élve, a gazdagok nem takont vesznek, hanem ferrárit....
-
aleister
veterán
A legnagyobb előnye a gyorsaság. Fotóriporterek, sportfotósok, sajtófotósok, haditudósítók esetén sokkal fontosabb, hogy azonnal küldjék az anyagot, ahelyett, hogy elkezdjenek a csúszkákkal baszakodni.
Egy futószalag rendezvényfotózáson, bulifotózáson is sokkal fontosabb, hogy már másnap nézhessék az arcok a galériát. A díjazás is annyi, hogy nem éri meg rászánni a kurva sok időt a digitális utómunkára.Családi esemény dettó.
Minimális idő beállítani a WB-t aztán lőhetsz vígan jpeg-ben.
Igazából sok területen megéri jpg-t használni. Alapban én is raw-ban lövök, de ha nincs értelme, akkor egyetlen mozdulattal átállítom.
Node nem is ez a lényeg, hanem, hogy itt szó sem volt raw vs jpeg csatáróll, csak az értelmezési képtelenség és a write only mód valakiből ezt hozta ki.
#17332) szabolcs1975:
Te mekkora egy vicc vagy öcsém?!
Azért, mert képtelen vagy érvelni verbálisan az igazad mellett, ilyen kevésbé burkolt módon fenyegetőzöl.Anno volt egy gyűjtemény a fórumos viselkedés lúzerfordulataiból. Ez volt az egyik legnagyobb.
-
madgie
titán
Előfordulhat, hogy Gipsz Jakab utál a PC előtt molyolni a képekkel. Én nem vagyok ilyen (tíz éve rawban lövök), de megértem, ha valaki gépen belül akar jó képet, nem akar utólag ezzel tökölni. Nemrég itt a PH!-n is volt olyan igény ,hogy a nagyszenzoros gép wifin kommunikáljon a tablettel, mert neki bizony már nincs PC-je, tableten akarja a képeket nézni, felhasználni. Most mondjam azt neki, hogy hülye vagy, vegyél egy PC-t? Az ő dolga.
Van aki csak fotózni akar.
-
torzo
őstag
SZB fotóriporter, nyilván mindenki ismeri. Abban a munkában nincs idő utómunkálatra, mert a hírügynökség azonnal akar mindent. Ezért hibátlanul kell exponálni. SZB pl. autofocust sem használ, mégsem cseszi el a képeit sosem. Ja, profi. Szóval a jpeg rögtön kész, a raw meg majd, ha lesz időm rá. Szerintem ez a lényeg.
-
imyourfriend
őstag
Tavaly egy illető a fórumról kipróbálta az egyik objektívemet, és belenéztem a D5100 keresőjébe.. hát tényleg alagút volt, még a D90-hez képest is. Gyorsan el is vettem a szemem elől mert egyszerűen kellemetlen volt. Teszem hozzá, hogy napsütéses időben zavarta a szememet egy f/2.8-as obinál, akkor szürkületben vagy sötétben mi lenne a helyzet egy 18-105-nél.. már belegondolni sem merek.
-
Real_Necro
veterán
Szerintem a jobb fogást leginkább ő tudja eldönteni, ha elmegy és kezébe veszi egymás után a vázakat. Job b kereső oké, ettől függetlenül másikkal is meg fogja tudni ugyanazt lőni. Laikusként nem fog neki szerintem annyira feltűnni a különbség. AF motor... ennek ma már nem nagyon van szerepe, főleg ha családi fotózásra kell neki a gép. Pl egy 50-es obiból is inkább a G-t fogjuk neki későbbiekben ajánlani (ha fixet szeretne) mint a D-t. Commander mód, szép meg jó, családi fotózáshoz kb el is lehet hagyni... Jobb kezelőszerv, ez oké. Ha meg pl auto módban használja a gépet akkor meg tökmindegy.
Ilyen célra én inkább egy kihajtható lcd-s darabot ajánlanék, belépő szintre tökéletes és hosszú ideig ki fogja szolgálni, és egy D5200 dinamikában tudtommal jobb a D90-nél. Ha nem kell kihajtható lcd, akkor meg D3300...de csak a "bele" miatt. Én így gondolkozom.
-
m3ss
veterán
sztem is. sot vannak d90-ek olcsobban is. en hatvanvalamennyiert adtam el az enyemet, raadasul jo reg. igaz expobol is volt benne annyi, de hobbizni nem mind1? sztem lesz meg par gazdaja mire leterdel...
af motor meg nem kis elony. hanyan jonnek vissza hogy makroobit akarnak olcson venni...ahhoz meg nem art a motor. 50 1.8D detto.persze jo valasztas a d5xxx/d3xxx is ha ujat akar.
-
aleister
veterán
Miért is?
Általános célra, családi fotókra bőven jó egy belépő váz. Nincs szükség semmi olyanra, amit a D90 kínál. Cserébe ezekben az új szenzorokban van egy rakat tartalék, hogy az auto módban elkövetett képekből is tökéletes végeredmény szülessen FHD-ra vagy fotóalbumba.
-
MC Pite
veterán
Ugye ez a gyártó olyan parkot dobált össze, ami mellett az embernek nem fáj már különösebben a foga ff-re.
A hsz nagyjával egyetértek (bár ha akarod másik alternatívákat is találsz).
Senki nem is mondta hogy egy kategória, csak szokták az árát, meg aztán sorban mindent ... kifogásolni milceken, mint Laca cikkének a topikjában is, ugye rémlik
Főként a sigma fog egyébként abból aratni 1-2 éven belül hogy canon és nikon... lazán kezelik a dx frontot. Jönnek új zoomok, fixek, és az utóbbi két év termése már így sem rossz - és a számukra legkézenfekvőbb piaci rést támadták be. Mert -főként nyugatabbra tehetik meg- nem mindenki akar nagy cuccot cipelni, de szeretne jó, fényerős üvegeket használni, és élvezni az ebből származó előnyöket (a hetes alfákkal meg a másik oldalán vannak a pacinak, ff üvegek, amik kicsit, de fényerőtlenek; sok értelme nem nagyon van). Főként hogy tessék, dx-re is lehet kompakt fényerős üvegeket gyártani, van is sok összehasonlítás... ... Mindenki azt vesz amit akar.Amúgy ha ilyen nincs hogy dx-re drágább üveg (érdekes hogy drága üveg csak g* drága vázra való, nem q..a drága vázra nem lehet közepesen drága üvegeket rakni?) akkor nézd meg az új leicát; na arra mit mondasz
. Hassalblad becopta, leica sem fog nagyon aratni az tuti... Ha még lenne vmi (sztem nincs) inkább az offosba mert szétrúgják a seggünket
-
MC Pite
veterán
Ami tetszik, dobtam egy példát.
360(kit)+160(35)+130(60)+155(14), ha ragaszkodunk az újhoz, az 8kg, jah.
De akkor ha ez össze lett adva, légyszi nikonból is add összeszerk: Nem csalódtam benned
Bekúrnám aláírásnak ha nem lene hosszú ezt a párosítást 'D3300+18-55, 35 f1.8G, 50 f1.8G, 85 f3.5, valami ilyesmi lehet egy Nikon DX rendszer.'
És mindenki a világon hülye aki a budget cuccoknál jobbat használ, értem. Én nem számítok, de akadnak páran a világon még rajtam kívül. Mit mondjak, add össze FF-re? Picit pontosabban ezúttal? Felőlem ekv dof-al is összeadhatod, ha beleveszed a csalást az isoval, még akkor is belefér akár ff hasonlat is. Hisz aki nem nagy méretben akar minőséget az hülye, olyan nincs.
-
m3ss
veterán
akkor mar ne legyen sztem raheggesztve, g3-hoz is milyen kicsik az uvegek. mibol tart egy portrezos uveget bedobni..mondjuk ez is izles kerdese, en el nem mennek kirandulni ekv 15-16mm nelkul
vaku meg az allvany miatt lesz nagy a felszereles. mondjuk ha vmi kis vacak allvanyon is megallnak ezek a gepek, lehet tenyleg nem hulyeseg ez...persze nemtom jo-e barmire egy ilyen kis vaku.hmm es mi lenne ha a 15-30 helyett vennek egy eos m-et (amugy is akarok egyet ha hasznalhatonak talalom) es hozza egy 11-22-ot vagy majd ilyen 10-18-at...nem is tunik hulyesegnek. es meg viz alatti problemaim (15-30 vignettal minden tokban) is megszunnenek. hat ez miert csak most jutott eszembe?
irico nem tesztelunk a heten? -
MC Pite
veterán
Ekv fényerőből kapsz ilyet :p de ekv dofból ebben a méretben f/8at kapsz, és evf helyett (fél)hibrid ovf-et.
Amúgy sokunk vágyna ilyenre, de a hasonlókat drágán mérik és evf sincs.
GX7 12-32vel van, vagy motoros 14-42-vel (pfuj). Oly még mindig nem aknázta ki a rangefinderlike vázakban rejlő szépséget/praktikusságot...Szerk: Bőrtokban egy obival hónom alatt nyakban, vagy Caden K1ben az alábbiak: váz on egy obi meg mellette a többi, 18-55 2,8-4 ; 14 2.8; 35 1.4; 60 2,4; kis ttl-es vaku, töltő, 2-2 szűrő mindenre, vakukábel, kis állvány, kívül gorillapod vagy nagy állvány (az se lóg ki táska alól) elemek, diffúzorok, meg szokásos vackok simán elférnek. Kompakt, szeressük
-
Freddy76
addikt
Most egy fuji x20-at, esetleg egy olympus om-4ti-t (filmes), ha olyan kedvem van. Régebben a d7000 jött a tamron 17-50/2.8-cal. Már amikor jött, mert gyakran otthon hagytam.
A másik hozzászólásodra (Mondjuk pont azért nem érdemes dslr-t venni hogy csak a kitobival használd): pont innen indult, hogy aki csak kitobival, auto módban használja a dslr-t (szerintem a júzerek egy nagy százaléka), annak feltehetőleg minden igényét kielégítené egy csúcskompakt...
On: a 35/1.8-nak ismert más mumusa a d90/7000 pároson kívül? Ismerős vett 3100-at, és gondolkozik fixen, ajánlanám neki, de nem merem...
-
MC Pite
veterán
Szoktam én ezt a másik topikban mondani, meg ismerősöknek is, de hát a kinézet az kinézet, na
. Legtöbben elvetik hogy egyáltalán megnézzék, mert nem tűnik elég komolynak. X20 egyébként af-re is szinte dslr szintű, welcome hibrid af.
Ja, előzőnél kifelejtettem, nem tudom másnál asszony/gyerekek milyen türelmesek (enyém nem az) de fészdeteksönnel elsőre is jó képet csinálunk magunkról (fókusz, expó), korábban amikor a nikonnal tornáztam ha kettőből nem lett olyan mint kéne így jártam nem várt tovább -
FEDman
addikt
Annyira bonyolult, hogy a Nikonnak már a 60-as években is volt olyan F bajonettes SLR obija, ami mélyen hátra benyúlt a vázba és előzetes tükörfelcsapással tudták fogadni a vázak.
Ehhez képest ma ez már csak egyszerűsödött, hisz az élőképnek hála a keresőkép is sokkal inkább megoldott, mint az volt 50 évvel ezelőtt.
-
FEDman
addikt
Pont az lenne a lényege az általam előbb vázoltnak, hogy ehhez nem kéne új bajonett, maradhatna a jelenlegi.
Maradnának normál állapotban ezek a gépek DSLR-ek, de lehetne hozzájuk vázba mélyen hátratolt lencsés obikat is tervezni. Ebben az esetben nyilván csak felcsapott tükörrel menne a váz. És ezzel a megoldással a jelenlegi bázistávolság megtartásával lehetne mirrorlesshez hasonló obikat tervezni.
És hát a rövidebb bázistávolság ugye nem minden obinál jelent méretelőnyt így tényleg elég lenne csak 2-3 ilyen új obit tervezni. Minden másra meg használhatóak lennének továbbra is a jelenlegi obik.
Nekem ez tetszene..
-
m3ss
veterán
van kepelos topic is am
amugy faxak sztem. nekem tetszik ez a morcos, kontrasztos utomunka. meg a kompo is tok jo. foleg a 2.3.4. tetszik.
de tenyleg itt-ott szelektiven huzhatnal fel kicsit a kepeken. pl elso kep bal also sarka, 3. kep jobb oldala...meg en a masodikon is kicsit huznek a bal oldali konel. de amugy
hol keszultek?(#7113) Eperkutyus engem meg sem hivtal?
-
törölt tag
Igaz, mert a 35 f2 mar nincs ujan, de az meg egyebkent is rossz uveg, rekeszelni kell, akkor meg mar ott vagyok megint hogy nem tartok sehol. Kell valami akorul a gyutav korul f2-ot minimum tudo uveg ami kivalo minoseggel dolgozik indulo fenyeron is, ilyen pedig nincs semmilyen mas DX-en csak a 35/1.8.
-
törölt tag
Hogyne, ezzel nincs is semmi gond, bár én nem szoktam otthon hagyni a gépet, vagy ha igen, nem viszek milcet magammal (csak milfet)
és akkor sem a fotózáson agyalok, hogy jaaaj jaaaaj otthon hagytam a kis bumfordi szettet
A többivel egyetértek, lassan a fotózás kezd grafikusi munka lenni.
Zéé: nálam ez nem kütyüvarázs, bár elvarázsol a kütyü
Biztosan eljön az idő, amikor úgy teszek, ahogy írod, de szerintem a mostani vázat hagyom magamnál "megöregedni". Jómagam is kiv. vagyok, mi fog vonzani 5 év múlva (ha egyáltalán), .. majd meglátjuk. Azt sem tudom, most temetni kell-e a DSLR-eket (versus SLT, milc, stb) vagy sem. Azért egy F-mount-os FX Nikon milc-et megnéznék..
igaz buknád a nagy obik miatt a kis váz méret előnyét, de láttunk mi már elég hülye dolgot itt a piacon, előbb-utóbb beüthet valami hasonló elvetemült ötlet itt is.
-
Freddy76
addikt
Megvettem a d7k-t, karácsony előtt, és folyamatosan tévesztett. AF fine tune nem segített. Nikon szervízben megállapították, hogy az af szenzor volt félreállítva, a referenciaobijukhoz beállították, azóta pontos minden obival (18-105, 50/1.8g, tamron 17-50 nekem, de próbáltam másokkal is), de a 35-tel az istennek nem akart együttműködni, össze-vissza tévesztett. Néhány méteren belül nem volt gond, de 4-5 méteren túl már backes volt, különböző rekeszen és tárgytávon különböző mértékben.
Meguntam, eladtam. Hisztiztem a fórumon, és érdekes módon megjelentek más júzerek ugyanezzel a problémával (de kizárólag d90-d7000 és 35/1.8g páros). De nem mondanám, hogy mindenkinek ez a gondja, mert van, akinek semmi gondja nincs ezzel a párossal. Megpróbálhatnám egy másik obival, de nincs kedvem...
-
imyourfriend
őstag
Lehet hogy nem a D5000-et kellene a D300-hoz hasonlítani, bár ez csak az én véleményem. Valamelyik nap belenéztem egy D5100 keresőjébe és olyan picinek tűnt a D90 keresője mellett, lehet hogy ezek sincsenek egy kategóriában és ezért van ez. Én is gondolkoztam D300-on, de minek cipeljek nehezebb vázat sok más dologgal együtt amit tud amikor nincs rá szükségem.Persze ez egyféle szemlélet és előfordulhat hogy egyszer majd szükségem lesz azokra a tulajdonságokra, akkor veszek egy olyan képességű vázat vagy egyel jobbat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Óra topik
- Formula-1
- Milyen autót vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Autós topik
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh - Újabb tapasztalatok - fogyasztás és hatótáv
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- Moza Aircross gimbal stabilizátor párszor használt
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Canon EOS 250D kiegészítőkkel, táskával (CSAK 200 expoval !!! )
- Eladó: 4 darab Dulens Apo Mini Prime objektív (EF bajonett)
- Edelkrone Slider PLUS PRO Long eladó !
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Részletfizetés , Acer Nitro V 15 minimálisan használt uj állapot sok garancia
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest