-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lakkusjj
aktív tag
-
Real_Necro
veterán
válasz
Vikthor #27329 üzenetére
Van egy régi Sony DSC-H2-őm. Pont azért választottam anno azt, mert manuálisan is lehet állítgatni a dolgokat. Az AF is egész jó volt, egyedül a vakuja töltött nagyon lassan, de az a 2 akksis táplálás miatt. Persze kisebb MP, de lehet ezért sem tartott annyi ideig a mentés.
-
torzo
őstag
válasz
Vikthor #27321 üzenetére
Már megint belevau. A második N24-70-emet fogyasztom. Nemigen van vele AF tévesztés, user error inkább. Az AF sebesség pedig villámhoz hasonló. Szinte sosem huntol és tágon is használható. A mosása szép, krémes. Fókusz shift-tel sem találkoztam eddig. Ha a kolléganő lemond a VR-ről, akkor a N jobb választás. Persze az új ára ennek is elég borsos, de 300 k körül már akad használt, megkímélt darab.
-
Larry303
addikt
válasz
Vikthor #26350 üzenetére
tartsd a lámap felé
és szépen billentsd fentről lefele majd vissza, simán látni lv ban is...elárulom nem csak a d750et érintidaa-raa: lv ben nincs af szenzorod...contraszt alapú, ergó gecilassú, de legalább tuti pontos...persze szar obival kevés fénynél felejtsd el
videohoz manual -
hotkar
senior tag
válasz
Vikthor #26350 üzenetére
Ezen az oldalon ha beütöd a sorozatszámot, megmodja, hogy érintett-e a gép.
Persze, ha nincs még meg, akkor nehezebb
-
aleister
veterán
-
tothl
addikt
válasz
Vikthor #24761 üzenetére
Néztem teszteket és nem volt egyértelmű, hogy melyik a jobb obi, a 140es tudom, hogy fémbajonettes, talán egy kicsit időtállóbbnak tűnik.
Kár, hogy nincs 18-55 és 55 - kitben, mert sokszor a 18-55 elég, és ha az van rajta, akkor kisebb a gép.
Általánosnak szerintem minél nagyobb átfogású annál kényelmetlenebb.Most térnék vissza tükrös géphez és végül mindent meghányva vetve a 7100 tűnik jó és időtálló választásnak, az 5500 kitek is majdnem ennyibe kerülnek, de tudásban ez a váz jobb.
Egyelőre meglenne a kit, utána úgyis vennék hozzá egy tamron/sigma 28-75 -öt, azt szerettem Canonon is és relatíve olcsó obi.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Vikthor #24194 üzenetére
és aleister, Ed Parker, és egyéb fórumlakók:
köszönöm a tanácsokat, még rágódok, h mi legyen. Perpillanat úgy látom, hogy 2:2 szavazat van a d5200+kitobi és a 3100+120rugós obi mellett, az első olcsóbb, úgyhogy sztem az lesz.
és a váltás 50%ban pont az AF miatt lesz, 1x olyan ciki volt fényképész megrendelő orra előtt 1percig tökölni, mire 1m távolságból megtalálta a fókuszt a repedésen, aztán inkább kézzel állítottam be. Ezt elkerülném.
Amin még rágódok, hogy a 3100at eladjam vázként, és annak a kitobijával toljam a 5200vázát, vagy egy ugyanolyat vegyek hozzá kitben.
18-105ös nyilván jobb lenne, vagy egy még job, de nem akarok most annyit költeni.
-
aleister
veterán
válasz
Vikthor #24180 üzenetére
Nem bántásból, de megint az megy, mint a múltkor.
Idejön valaki a D5200-es kategóriájában kérdezgetni (120k újként), erre FX-et ajánlgatnak neki (használtan 300-600k).
Felhozza a 17-70-et (újként 120k), erre jössz a méregdrága FX alapzúmokkal (használtan 230-430k).Igen, a legjobb mindenkinek a D4 lenne, fix 1.4-es sorral, FX alapzúmmal, de van értékhatár is a világon.
(#24189) Colonel993:
"Erősen gyanús, hogy igen..."100%-ig biztos, hogy nem.
A D5200-nek majdnem másfélszer jobb a low light teljesítménye, mint a D3100-nek. Továbbá a kérdező problémája az AF-re irányult leginkább. A D5200-ben az az AF-van, ami q D7K-ban és pár FX gépben, csak épp a DX variáns.
A D3100 MultiCAM 1000DX-e olyan messze áll 4800DX-től, mint Makó Jeruzsálemtől.Jó lenne elvonatkoztatni az általános szabálytól (inkább jobb obi gyengébb vázon), ha a kérdéses esetben nem igaz!
Eszem megáll, hogy mi megy itt néha! Figyeljünk már arra, hogy mit szeretne a kérdező!
(#24188) bajnokpityu:
Írd már le kérlek, hogy pontosan mire kéne! Ez a rossz fényviszonyok_mellett_alig_látható_dolog elég megfoghatatlan számomra. -
bajnokpityu
félisten
válasz
Vikthor #24187 üzenetére
Ahogy elődeim mondták, van vakum.
Oké, nem tökéletes megoldás, de csak a fókuszálással van néha gondom. DE csináltam tegnap megint egy próbát, és megint tökéletesen működött...2.8as obik számomra túl drágák, tehát vagy 18-50 vagy 17-70es környékén keresgélnék.
De abban egyetértetek, hogy inkább maradjon a váz, és egy jobb obi többet hoz,mint pl egy 5200esre csere?
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
Vikthor #23973 üzenetére
180-ért elég lefingott darab lehet, 250-ért meg nem tudom mennyire alternatíva használt váz egy kezdőnek.
Még ha fx is, plusz ahhoz olyan üvegek is kellenek, amik tovább növelik az árat, szerintem.23979:tamás: nekem még van egy, nem is adom el
A d5100 a maga egyszerűségével egy tök jó váz. -
imyourfriend
őstag
válasz
Vikthor #23895 üzenetére
A Tamron 150-600 is elvérzik kevesebb fényben.
Mondjuk a 120-400 ami ugyanúgy belépő zoomnak számít e téren, a 150-600-nál is gyengébb de nem gondolnám a Tamronról hogy tág rekeszen vállalható képe lenne, 1 Fé-t rekeszelve meg már megette a fene az egészet, sőt az a gond hogy a bemutató videóban tiszta napfény van, na meg nem fotózol be árnyékos részekre ott persze hogy nem gond az f/5-6.3-as rekesz. A 120-400 is jó volt napsütésnél, de amint árnyékosabb helyet fotóztam már játszani kellett a záridővel meg a rekesszel (igaz ott 400-on f/9-f/11-nél a legjobb a Sigma) a Tamron meg f/8, aztán már jön az iso és a záridő probléma (legyen benne bármilyen jó a stabi 1/200-1/250 kell a témához). No de pár nap és megérkezik a fix és végre összehasonlíthatom a fényerőtlen zoommal. Bár az 1,4x-ezőre még várni kell, azzal lesz az igazi a gyútáv.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Vikthor #23713 üzenetére
Azért zárójelben megemlítem, hogy DIY átfúrt lencsesapkával lehet egyedi bokeh-t gyártani, bár itt valószínűleg nem ez volt a helyzet, mert gyanúsan egyben van a kupak.
-
törölt tag
válasz
Vikthor #23715 üzenetére
Szerintem easter egg, ki nem nézném, hogy ennyire ostobák valójában. Aztán lehet, hogy a kép is egy lencsekupakon keresztül készült, váóóó ...
Nekem amúgy a beállás tetszik, kb. így szoktam én seggkitolva lábazni, nyakamban a 100 kilóval a rúddal.. úgy látom, az OVF-et is jól látja a pro még olyan távolságból is
Amúgy a Facebook oldalukon meg lehetne kérdezni ..
[link]
lami lami lami..
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
Vikthor #22228 üzenetére
Mindkét üveg jó, de csak rekeszelve,f2-től, de mivel neked is van 24-70/2.8-ad nem tudom mennyi értelme van egy fix-nek,amivel 1 rekeszt nyersz?
Mire kellene a fix?
Nekem is 24-70/2.8-as nikkorom van, meg egy sigma 35/1.4, de csak azert mert nagyon olcsón jött és penge képe van.
Nekem a 35mm egy jobb "mindenes" obi ha már fixek közül kellene választanom.
De ez csak az én szemszögem és igényem.Aleister: ott a pont
-
törölt tag
válasz
Vikthor #21804 üzenetére
Még modellt is érdekes "alulról" fotózni, talaj felett 10 centiről - kihajtható kijelzővel a kis Olympussal kipróbáltam és wow tök jó szokatlan nézet az is.
Na meg nem a vizes leveleken, sárban, hóban stb. fekszik az ember, hogy lássa a kijelzőt, hanem elég csak leguggolni vele, hogy egy varangyos béka szemmagasságába kerülj pl.
Kisgyerekek dettó, meg is őrülnék nélküle, ott is illik levinni minimum az ő szemmagasságukba, de akár picit alá is.
-
törölt tag
válasz
Vikthor #21798 üzenetére
- Kihajtható kijelző - macska, kutya, gomba, földi virágok, egyéb apróságok fotózására, kihajtva, leguggolva, talajszintre. Egészen más perspektíva, mint fentről lőni ezeket és kényelmesebb, mint lefeküdni. A kihajtható kijelzőt én ha fő-fő atyaúristen designmérnök lennék Nikonnál, kötelezővé tenném minden modellbe és akinek nem tetszik és bullshittel, hogy tönkremegy a D5 kihajtható kijelzője, miközben a sziklafalat mássza, mert odabaszcsizza, mehet a Canonhoz játszani. Must have szerintem, nagyon király dolog.
- Wi-Fi. Nem tudom, mennyire tech freak, de egyszer belövöd neki, megtanulhatja, főleg ha van tablete, stb.
-
mutyi
senior tag
válasz
Vikthor #21607 üzenetére
Köszi a választ!
Részleteket még nem tudok, ezt az obit nézte ki pl. AF-S NIKKOR
85mm f/1.4G
Szerintem áldoz rá bőven, ha tudja hogy mit kell venni, szóval minden ötletet szívesen fogadok,amivel tudom segíteni, hogy hosszútávon jó választást hozzon.Mondjuk én a helyében ha meg is venném ezt a fix 85-ös obit, ezt max másodlagos obinak venném, szerintem kellene elsődlegesnek mellé valami nem fix is,amit több mindenre tud használni.
Obi ötleteket is szívesen várok. -
lakkusjj
aktív tag
válasz
Vikthor #20624 üzenetére
az ilyen képek ND-szűrővel készülnek, exif-et itt meg tudod lesni
-
torzo
őstag
válasz
Vikthor #20518 üzenetére
Az obis topikban már kérdeztem, de néma csend. Említed a Tami 150-600-at, amivel erősen szemezek, de örülnék, ha tapasztalatot hallanék róla Sigma 50-500 összehasonlításban. Bírsz ilyennel, vagy hallottál valakitől véleményt? A Tami friss darab, nagyon kevés, nem marketing szagú értékelést találtam róla.
Azt hiszem, a Sigma 150-500 elmarad mindkettőjüktől, merthogy 400 felett erősen lágyul. Előre isa választ.
-
törölt tag
válasz
Vikthor #20502 üzenetére
Mire kell foleg ?
A Tami elesebb alapjaraton es ehhez hozzajon az alacsony CA mind az elek menten, mind a bokeh-ban. De vasarlas elott tesztelni kell jol. Az 5 ev gar imponalo, ha barmi lenne vele kesobb, csak regisztrald be a Tamron oldalan. VC irdatlan nagyot fog a kepen es szepen tartja. Autofokusz jo peldany eseten eleg pontos, ami a korulmenyes, az a focus shiftes design, tehat AF fine tune nullara allitva (azaz off) es pontos az uveg 2.8-on, de f/4-re lerekeszelve mar kell neki -5 nalam, ezzel viszont innentol mar tarthato, nem csuszik tovabb a fokuszsik a rekeszt tovabb szukitve, mert no a DOF es a tema eles lesz. f/5.6-on irdatlant karcol az uveg, 36MP-s 1:1 kepeim mind igy keszultek (az a keves.. )
A kenyelem es a karcbuzisagom miatt f/4-en hasznalom altalaban, vagy 5.6-on. Tegnap jegyesfotoztam harmadikkent, csak funolni ismeros parocskat (hivtak), a menyasszony ekszerei valami brutal gyonyoruen kijonnek ilyen elessegnel. En osszessegeben nagyon szeretem a kepet, minden hibaja ellenere.
A Nikkor -azon tul, h messzebbre er- fenyerotlenebb, bar f/4-en is szepen ken csak ugye az neki a tag zona meg. CA magas, a VR sokkal kesobb indul, mint a Taminal es sztem nincs olyan hatekony (de jo attolmeg). Fokusz pontos, 10/10 es semmi shift. Elessege nem rossz, lemeretezve es raelesitve borotva hatast ad ez is, de nem pixelkukkos 1:1-ben. CA van, kiszedheto ACR-ben kis finomhangolas utan.
Erzesre a Tami "tankabb" (meglepo modon), de mindketto profi feeling.
Kerdesedre nem tudok valaszolni
Ha szereted a finomfelbontast es eleg a 70, Tami. Ha altalanos celra veszed, termeszet, studio, kirandulas acconkaval, nyaralas, stb, akkor en el tudom kepzelni magamrol, hogy a tengerparton a vizes homokban hasalva 120-on lovom epp telibe a temat
es akkor Nikkor.
A Tamit nagyon le kell tesztelni vetel elott. Ha jo, akkor baba, de ha nek, nyugos lehet rendbetetetni.
Nem tudom, segitek-e ezzel, de D610-re 24-120 fele hajolnek inkabb. Hozzateve, hogy 51-49 a 24-120 javara, tehat vakaroznek en is erosen most D610 eseten. A Nikkor kevesbe lutri vetelkor es kevesbe kell ra ugyelni.
Egyedul a low-light temaknal gyozhet a Tami, kinyitod 2.8-ra, fine tune atallit es ha statikus a tema, a VC baromi nagyot kepes fogni rajta. (Bar a D610 jobban tolhato iso-ba mint a 800, ugyhogy ujabb erv a 24-120 mellett ide)..
-
JohnyBlue
addikt
válasz
Vikthor #20432 üzenetére
Maradjunk a te példádnál.
420 ert adnak egy használt vázat vagy megtudod venni 445 ért a vadi újat full garidővel hivatalos forrásból.
Melyiket veszed meg? Én az újat venném. Nekem megér annyit.
Amúgy persze 20K az 20K az már kánonéknál egy fix50 áraDare2Live: a D betűs srác, magyar forrásokból dolgozik.
-
imyourfriend
őstag
válasz
Vikthor #19144 üzenetére
Február óta hajtok egy D600-at, azért kérdezem mert 40-50ezer ráfizetésével ha lehet keríteni egy 610-est akkor elgondolkodtató. Viszont ennél többet nem vagyok hajlandó áldozni rá. Nincs bajom a géppel, csak a későbbiekben ha netán el kell adjam akkor lehet ez a 40-50 hoz még keveset maga mellé pluszba.
-
Real_Necro
veterán
válasz
Vikthor #18107 üzenetére
Ha nincs problémád az obijaiddal, ott a fókusz ahol lennie kell, kár vele foglalkozni. Én nem régen estem abba a hibába, hogy kezdtem bolygatni, aztán kiderült bennem van a hiba, nem az obikban.
Egyébként érdemes lenne elolvasni a használatit, minden gyönyörűen le van benne írva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest