Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Weareus

addikt

Bocs, szerk. idő lejárt.
    Most adtam el a Mora "kistesóját", nekem a 360-as volt, de ez ugye igazából 2x360, tehát az 720, viszont a nagy, ami lesz, az 420-as, azaz 2x420= 840.
    A disszipálható hőmennyiséget itt - épített vízhűtések topikösszefoglalója - egy pull/pushban ventizett sima 480-as radiátornál 600 wattban állapítják meg.
    De ugye a Mora (Monster Radiator) 420-as változata 2x420-as, itt egy 1.75-ös szorzó jön be, ami akkor barátok közt is 1000(!!!) watt fölött van. Ehhez képest nekem kb. fele hőmennyiség fog termelődni (ideális körülmények között).
    Amit a hideg oldalról írtál, ott ugye a hideg kör hűtőteljesítménye a peltierek hideg oldala felől többszörösen felül kellene hogy múlja a proci fűtőteljesítményét és akkor még ezt az egészet legalább 99%-osan le is kell szigetelnem, akkor viszont nincs az az ördög, hogy visszamelegedjen, tehát a peltiereknek kell felülkerekedniük, másképp persze nincs is értelme az egésznek.
    A pufferelőhatás még ugyanolyan fontos itt a hideg körben, tehát kell egy kapacitás (egy 2-3 literes tartály legalább + a réz radiátorok, amik a peltier által elvont hőt mintegy tárolják), hogy ha beindul a prociról a fűtés, akkor legyen elég "hidegtartalék" a rendszerben.

A felfűtési-lehűtési időnél az sem számít, ha a bekapcsolás után akár 1 órával áll be a kívánt hideg oldali vízhőmérséklet, ennek - számomra - nincs nagy jelentősége, addig alapon, ill. szobahőn stabil tuninggal megy a gép.

• Weareus

addikt

válasz Reggie0 #19369 üzenetére

Igen, a peltier elemeknél minél jobban hűtöm a meleg oldalt, annál hidegebb lesz a hideg oldalam is, hiszen végül is egy deltaT-t tud nekem csinálni és ennek a mértéke peltierenként is változó.
    Egyébként a pumpákat nem jól rajzoltam be, mert nem sorba, hanem párhuzamosan kötném be, így nem a víznyomás, hanem a nyomósebesség nőne, ezáltal a dt tovább tudna csökkenni még néhány fokkal a meleg körön belüli meleg rész (peltiertől a radiátor beömlőjéig) és a hideg rész (radiátor kiömlőjétől a peltier blokk bemenetig), ami szintén javítana még valamit a hatásfokon. A Mora radiátor hőleadó teljesítménye 600 watt körül mozog 1 pumpával és 300 rpm-en (hangtalanul) pörgő ventikkel. A peltierek által termet hővel 3x100w + a hulladékhővel + a cpu hőjével (ami ugyebár a hideg körben jelentkezne, de gyakorlatilag a peltierek ezen oldalán is megmutatkozna, mint elvonandó entalpia) ~ 100 watt, ez maximum 450-500 watt. Ha a morán kicsit megpörgetném a ventiket (600 rpm), akkor itt már bőséges biztonsági tartományon felül lenne a 450-500 watthoz képest a disszipálható hőmennyiség. 6-700 watt.
    A csövek szigetelése persze nagyon fontos, legalább is a hideg oldalon. 19 mm külső átmérőjű laboratóriumi Tygon csöveim és Masterkleer csöveim vannak erre a célra.
    Találtam olyan hőszigetelő tekercsszalagot, amit a csőre tudnék egyenletesen tekerni és ezt az egészet be tudnám húzni egy másik csőbe, majd ezt ismét betekerném ezzel az öntapadós hőszigetelő szalaggal, végül ezt az egészet a házban kialakított, kézzel faragott hungarocell szendvicsalagútba rögzíteném.
    A hidegoldal radiátorainál és pumpájánál hasonló szendvicsszerkezetes rétegelt hőszigetelésre gondoltam.
    Számomra a kérdés az egészben, hogy melyik peltiert javasolnád (márka, teljesítmény, dT) és a cpu blokk szigetelése, de ez utóbbit is több rétegben, szendvicsszerkezettel (termoszalag, hungarocell, termoszalag, hungarocell) tudom elképzelni.

Szerk.: ha a hideg oldali víz nem vihető le -50, -60 fokra, és mondjuk -40 foknál fog beállni, azt azért még nem fogom kudarcnak tekinteni.

• Weareus

addikt

válasz Reggie0 #19367 üzenetére

Gyorsan rajzoltam egy skiccet, hogy kb. hogy nézne ki ez a gyakorlatban:
    [kép]
    A víz ideálisan -50, -60 fok körül kellene beálljon, akkor kapcsolnám rá a plusz "fűtést" a cpu felől. (Tuning).
    Fagyállóval nem lenne gond ez a vízhőmérséklet, pumpával kísérletezni kell, mennyire bírná.
    Amit még elfelejtettem leírni, hogy a vízpumpa alsó része (ahol az elektronika v. nyákrész van, be lenne kenve adeps lanaeval.) Ez valami olyasmi, mint a "kocsikenőcs", ahova ez fel van kenve, ott garantáltan nem fog vizet kapni a nyák (harmantpont), meg amúgy persze a pumpa is be lenne zárva egy hungarocell thermoboxba, amit köréfaragnék. Alkalmasint a két egymásnak fordított vga réz felülete is el lenne szigetlve egymástól, arra alkalmas hőszigetelő és hőálló (nem elektromosan vezető) paddal, ami ugyanakkor szabható, tehát ebbe kivágnám a peltierek helyét is ide ülnének bele, hogy a hulladékhő is minimális legyen.

• Weareus

addikt

Sziasztok!

Maradt a 2012-es évekből 2 db full cover vga blokkom, ilyenek.
    Mivel akkoriban 30k körül volt darabja és mivel mára jórészt eladhatatlan, és végül de nem utolsó sorban, mivel a peltier elem régóta foglalkoztat, gondoltam, ezek közé betéve egy-két peltier elemet, tudnék hálásítani az épített vízhűtésemen.
    Tudom, hogy számtalan buktató van, pl. harmatpont, nagy áramigény, tartósság kérdése, időállandó, de van egy félrerakott "nem gáz ha meghal"-platformom a kezdeti fiaskók "enyhítésére".
    2 tápos házam van, ami épített vízre alkalmas, van benne 5 db radiátorhely és az elrendezést ikerkörrel gondoltam kivitelezni és egyenlőre a gondosan választottt processzort (gold "silicon lottery" I7 4790k 5+ Ghz) szeretném meggyőzni arról, hogy 5,5 Ghz felett tartósan menjen.
    5.8-on simán felszúrt egy win telepítést, mondjuk szárazjéggel, ami talán -50, -60 fok körül lehet.
    Arra gondoltam, hogy a vga-blokkok réz felületét lesíkoltatom, egymásnak fordítom és közéjük rakok 3-4 ( :F ) db 100 wattos peltiert, amiknek a névleges feszültsége 14 volt. Külön tápegységről üzemeltetem őket, valamint a hűtött kört, ahol a fagyállós víz kering megfelelően leszigetelem (csövek, radi, processzor slot és környéke), akkor akár ez még működhet is, páralecsapódás nélkül. (A hűtött kör összes komponense a házon belül lesz, megfelelő hőszigeteléssel.)
    Persze, mivel a peltiernek idő kell, amíg előállítja a kívánt alacsony vízhőfokot, indításkor lenne egy alap bios beállításom, és a megfelelő üzemidő után, mikor a hideg körben lévő vízhőszenzor kellemesen alacsony értékeket mutat, akkor dobnék egy restartot és betöltenék egy "szigorúbb", beállított, elmentett bios beállítást.
    A peltier elemek tápegységét összekötném a rendszertáppal p. egy ilyennel.
    Mivel a tec-peltierek nem túl bizalomgerjesztőek minőségben (lehet, hogy ebben tévedek), valami hálásabb márkára gondoltam, ezért a Quick-Cool típusú termékeket nézegetem, itt.
    Olvastam pár cikket a peltier-elemről (jósági tényező, stb.) és arra gondoltam, hogy több, kisebb peltierrel, amiket a névleges feszültség alatt üzemeltetnék mondjuk 2 volttal (14 voltos peltier vs 12 voltos betáp), egész kellemes kis hatásfok-növekedést tudnék realizálni, ill. kisebb melegoldali entalpiát kellene disszipáltatnom a melegvíz-körrel, aminek a hűtője természetesen egy külső radiátor lenne 18 db halk 14-es pwm-es ventivel megspékelt Mo-Ra 9x14 pro, a ventiket egy Aquaero-XT 6-tal szabályoznám, vízhőmérséklet-alapon.
    A hideg kör: az egyik vga-blokk, a ház belső radiátorai: 1 db 360-as, 2 db 240-es és 1 db 140-es réz radiátor - természetesen megfelelően körbeszigetelve hungarocellel vagy egyéb alkalmas anyaggal. Valószínű, hogy ekkora - negatív entalpia pufferelésére alkalmas - felület, ill térfogat már elég lenne ahhoz, hogy a processzorhő ne szóljon bele túlzottan a hideg kör vízhőmérsékletébe.
    Na most: tudom, hogy hülye vagyok, de megkérdezem:
    Van itt olyan szakember, hozzáértő, aki úgy tudna ebben segíteni, hogy objektíve felvázolná az általam esetlegesen számításba nem vett buktatókat, kijavítaná a bevezetőmben írt ordas hülyeséget/hülyeségeket (ha van ilyen, de biztos :B ) és a pletier-elem mélylélektanáról, lelkivilágáról esetleg felvázolná azt, amit még tudnom érdemes? :R
    Mekkora teljesítményű peltier elem lenne ideális (én 100 wattosban gondolkodom) és abból hány darab, ill. létezik-e olyan márka, ami long-lifespan-os, szóval garantáltan hosszú ideig bírja a gyűrődést, ha a hűteni kívánt processzor hőteljesítménye ~ 100 watt körül van?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés