- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Üdv!
Ebben az ITX deszkában hogyan csatlakozik az M.2-es SSD: GA-H170N-WIFI?
SATA, vagy PCIE sínen keresztül?
Csak mert mindkettő t odaírták... vagy ez azt jelenti, hogy mindkettőt tudja kezelni? -
sb
veterán
válasz
AxBattler #33990 üzenetére
Én is tettem anno ventit az ATX táp helyére de nem szívta ki a meleget a ház legfelső-belső részéből. A hangtalanság miatt én nem nagyon szeretek felcsavarni 6-700rpm fölé egy ventit sem, úgy meg nem sokat szívnak. Amúgy is könnyebb az oldallapi szellőzőről beszívnia a levegőt.
Mondjuk most már más a hűtés kicsit, felül kifújó venti van plussz mögötte a cpu-n egy Big Shuriken 2 ül, nagyobb 12-es ventivel. A cpu-ra fúj és a HDD-kről szív közvetlenül.
Már nincs szükség rá, de még volt az oldallapon is egy befújó 12-es régebben. Így a HDD torony két oldalán volt 1-1 szívó-fújó 12-es.Igen, ezekre a házakra gondoltam mATX-nél.
Ahogy nézem a linkelt lapod a furatok alapján kisebb mint a H81M-HDS. Az meg nekem volt már benne. -
törölt tag
atkoltoztettem a realan e-i7-bol az otthoni gepet a lian-li pc-q07-be. elotte tolok par kepet, mitol volt viszonylag csendes:
oldalara allitottam, alulra es felulre tettem egy-egy 80x80x10-es ventit, egy noctua lassiton keresztul. az also venti kozvetlenul a videokartyara tolta a levegot (amd 5450 lp), igy kikothettem a videokartya sajat pici ventilatorat.
felul a hutoracs jo reszet elfoglalta az ssd, viszont ott volt mellette a masik venti.
azert, hogy alulrol kapjon levegot, viszonylag magas labakra tettem.
az alaplap egy zotac h67itx-wifi, E3-1230 V2-vel es 2x8G crucial ballistics tactical-lal.amig nincs meg az NFC S4 Mini, addig a realan-ba koltozik az asrockrack.
-
Emlékszem, régebben is posztoltál erről a gépről.
Az ATX táp helyére, a paneltáp "mögé", a házon kívülre gyorskötözőkkel erősítettem volna egy 92mm-es légkavarót, elöl-hátul ventirácsokkal - így tuti nem gyűlt volna össze annyira a meleg, és a paneltápot is közvetlenül hűtötte volna.Bónusz, hogy kis mATX lapok is beférnek.
A linkelt LC-power/Sharkoon kockaházra gondolsz?
FM2+-os A68H lapot terveztem volna bele, csak nem jött ki méretre, ahogy szerettem volna. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #33987 üzenetére
Megkerestem a régi képeket, hogy mire gondolok.
A tápban igazad van. Én is belőttem paneltáppal ezt a konfigot, de 90-100W már egy árkategóriával fentebb van. Egy mezei 250-300W-os TFX meg gyakorlatilag kisujjból kirázza. (Bár felépítés alapján nem érzem a nagy különbséget, az aktív szellőzés nyilván sokat számít, de nem hiszem, hogy külső tápnál ne tudnák értelmesen megoldani, hogy ne haljon be.)
Mindenesetre így hiába volt szellős a gép (TX3 vitte alapon az 50-60W cpu-t plussz jutott némi levegő a paneltápra is), én is váltottam mATX-re + ATX BeQuiet tápra. Konfig ugyanaz: Pentium+7750. Nincs küzdelem, occsó, hangtalan kb.Most a HTPC+NAS van benne vga nélkül. Ott viszont a paneltáp nekem már bőven jó a kb. max 60W-ig és így egy rakás hely marad a HDD-knek, most 3x3.5"+SSD van már bent. A gyári felfogatások hiánya nem nagyon hatott meg. Egész tornyot építettem már belőle.
Amúgy nekem az volt a legnagyobb gondom, hogy értelmes légárammal, halkan képtelenség volt lehűteni a gépet, előbb-utóbb bent ragadt a meleg a ház felső részén. Ezért preferáltam a felső ventis házat. Bónusz, hogy kis mATX lapok is beférnek. Volt bent H81M-HDS ami nem is annyira kicsi. Most H110M-HDS kerül majd bele talán. És a dual slot vga megkötés nélkül.
Az a szívás, hogy kevés az értelmes ház+táp kombó.
Havernak most nézek költséghatékony, de azért minél halkabb HTPC-t. TFX táp van olcsón az aprón és ahogy írtam halk is, de alig van TFX-es ház. SFX 15k-tól indul és rosszak a tapasztalataim hangban. ATX 10-12k, halk, jó az meg a méretet veri oda. Főleg ha 3.5" hely is kéne. Mondjuk 60W alá ahogy nézem kb. 6+6k-ból kijön a panel/pico + külső kocka az aprón. Régen ilyen méretben is jóval drágább volt. Így már egyértelműen ez a jobb megoldás 10-15k-s normál tápokhoz képest ebben a tartományban. És a házból így szabad a választék. De így is marad a barkács a táppal, HDD-vel... nagyobb fogyasztásnál meg úgy látszik főleg ez a célravezető. -
Köszi, de láttam már: Sharkoon CA-I néven is adják, és nem vészes az ára. Nem rossz, de nem használja ki a belső teret, az előlapra lehetne belül merevlemezeket helyezni, mint a Lian Li PC-Q01-ben. A szellőzése talán rendben van.
Sharkoon-tól még egy ilyen adaptert szerelnék az InWin-be: 5.25" BayExtension - ebbe mehetnének a meghajtók.
Egyrészt nem akarok, másrészt azt, ami konstans értelmes teljesítményt adna le, heroinárban adják (20k+ HUF). Ráadásul többen is írták már itt, hogy ekkora terheléssel egy zárt külső adapter finoman szólva sem fogja megérni a nyugdíjaskort... amit meg is értek.
Ezért is kicsit csalódás, hogy a 180W-os tápot lehúzták itt. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #33985 üzenetére
Inkább így küldöm akkor, talán ez a legolcsóbb variáns.
LC-Power 1500bmi
Nekem Realan néven van, ahogy nézem a Cooltek már nem gyártja pont ezt a típust a felső szellőzővel.A tápot úgy érted, hogy külső adaptert nem akarsz? Pedig sokkal kisebb/csendesebb mint a belsők.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #33830 üzenetére
Táppal kapcsolatban mindenképp konkrét tapasztalat kell. SFX-ből volt már 2-3 traktorhangú példányom, a ránézésre fizikailag sokkal hátrányosabb TFX-ből pedig volt már egészen halk is. Ráadásul Seasonic beles innen a HA-ról és került vagy 3k-ba. Szóval nagyon modellfüggő szvsz.
Nálam vga-val még mindig a Cooltek/Jonsbo 2 slotos kockája az etalon a tetőn lévő hűtéssel. Szvsz a bemelegedés máshogy, halkan nehezen oldható meg terhelés alatt. Tápból 100W-hoz szellőztetett paneltáp is okés lenne (persze túltervezve, 150W-ra kb.) Úgy hangtalan az egész.
De szvsz 35W proci főle egy BeQuiet ATX táp se lenne hangos, annyira nem tudja felmelegíteni a cpu.
Paneltáppal viszont óriási lesz a hely és lazán hűthető az egész cucc. Bár erre a fogyasztásra már kicsit macerás... aztán ha kellene még +30-40W megint lehet problémázni. Talán a TFX/ATX itt jobb irányvonal.
-
Mercutio_
félisten
válasz
bambano #33964 üzenetére
Erre találták ki a (méret preferenciától függően 12,5-13,3-14"-os) notikat
Esetleg nézz rá a ThinITX alaplapokra, általában külső noti táp kell csak hozzájuk és notiram, de cpu-bol rendes asztalit fogadnak (bizonyos nem vészes tdp limittel) pci-express van még max 25W-ban limitálva és általában kikötik, hogy vga ne menjen bele.
dni: slot-in ODD -t honnan/milyet raksz bele, vagy a nyílás lezárható?
-
dni
őstag
Beszerzetem a házat, használtan 25k-ért sikerült lecsapnom rá 120w-os pico psu-val, külső kockával, gyári MCE távirányítóval és infra szemmel. Szinte karcmentes egy-két alig észrevehető van a tetején a törölgetéstől. A belső alkatrészeket már részben megrendeltem, a 35w-os i5 6500t mellett döntöttem. de biztos kell egy hét mire meglesz minden, így az összeszerelés még várat magára.
-
mrbig25
őstag
-
mrbig25
őstag
válasz
kisza25 #33963 üzenetére
"ha minden venti kifele fúj akkor a gépben vákuum lesz és az oldalnyílásokon szépen megy befelé a levegő
"
Éppen ezért mondtam, hogy a hátsó venti befelé fújjon. Mert Nálad a táp is kifelé fúj, meg a hátsó venti is.
A tápot mindegy hogy hogyan forgatod, az ígyis-úgyis kifelé fogja vinni a levegőt alul.
Vizuális típusoknak -
bambano
titán
válasz
#25954560 #33961 üzenetére
igazad van, a nuc eszembe se jutott... de radi8tornak meg nincs, az árával bajom lenne
szóval azon megy az agyalás, hogy amikor olyan dolgokat csinálok, amihez nem kell lóerő, akkor ne kelljen járatni a deskopomat, mert egyrészt pörgeti a villanyórát, másrészt áramot konvertál melegre... alap desktop feladatokra kellene plusz flash játékokra, flash videóra, meg sima videóra.eddig az az ötlet vezet, hogy felszögelem a falra, rakok rá egy nagy passzív cpu hűtőt oszt jónapot
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
#25954560 #33961 üzenetére
Ennek nem az árával lesz szerintem gond, hanem a teljesítményével.
Bár van belőle i7-es is. -
válasz
mrbig25 #33959 üzenetére
Ha a tetőlemezre lenne csavarozva, és fölfelé fújna a táp, akkor érteném, de lefele?
Persze próba szerencse, de én továbbra is a vágásra szavazok, ha a hűtési teljesítmény jelentős javítása a cél.(#33957) kisza25
Ha nem hangosodik a táp ventije, akkor miért ne?
A kábelek így kevésbé vannak útban. -
bambano
titán
Tudtok olyan alaplapot, amin két displayport kimenet van?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Mercutio_ #33952 üzenetére
Merevlemez alaplapjára is lehet ilyet ragasztani, aztán arra egy nagyobb hűtőbordát tenni?
-
A távtartók miatt szerintem túl nagy a távolság az SSD, és az oldallap, vagy alaplapi tálca között.
A Pad max. 1.5mm-es vastagsága nem elég.Ráadásul a lemez külső erő hatására átmenetileg torzulhat, elmozdulhat, horpadhat ("véletlenül" belerúg az ember, stb.).
És akkor erre tapadjon rá az M.2-es SSD, ill. közvetve az alaplap? -
dni
őstag
válasz
AxBattler #33946 üzenetére
Ez a cucc nem tartalmaz fém jellegű anyagot és nem vezeti az elektromosságot:
"The Pad does not contain any metallic particles, is electrically isolating and not capacitive. The handling is safe as contact with any electrical traces would not result in damage of any sort."
-
dni
őstag
válasz
kisza25 #33943 üzenetére
Jó összeállítás lett, én is kedvet kaptam ehhez a ház + táp kombóhoz.
Láttam a hsz-ek között, hogy nem m.2 foglalaltú ssd-t választottál, mert tartottál a melegedéstől. Elkezdtem utána nézni valamilyen megoldásnak, mert ezzel én is szembesüni fogok ha sikerül beszerezni az mm-100-at és láttam, hogy Arctic Thermal compound nevű hővető anyagot kell rakni az ssd-re és ha hozzá ér így a házhoz, akkor át tudja adni a hőt és máris nincs sebesség/teljesítmény probléma a 98 fokos hőmérséklet miatt.
Mi a véleményetek, hosszútávon működhet? -
dni
őstag
Valaki használt már Alpenföhn Silvretta hűtőt? Láttam, hogy bőszen ajánlgatják a cpu hűtős topicban is, de nem tudom, hogy mennyire halak és, hogy lehet-e probléma a venti morotjának búgó hangja. Az NH-L9i 2-3x többe kerül, így inkább a Silvrettával kezdenék első körben. (tudom wpp
)
-
kisza25
félisten
Akkor az ígért kis összefoglaló, friss képeket, majd ma csinálok, tegnap már sötét volt.
-
törölt tag
válasz
djnice #33940 üzenetére
Nézd meg azt is, hogy a CPU és a blokk között hogy terül a paszta. Lehet a kupak is domború/homorú, vagy feszülhet/eltartja onnan a heatpipe bármilyen okból.
A tömbnek is kb. ugyan azon a hőmérsékleten kell futnia mint a CPU-nak. A heat-pipe két vége között pár fok kehet csak, ha a tömb felőli vége elérte/meghaladta a 65C°-ot. -
kisza25
félisten
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
djnice #33935 üzenetére
Biztos számít.
Ha nem elég hatékonyan adja át a hőt a hőcsöveknek, akkor nem tudja elvezetni és csak a CPU-n levő ALU kocka melegszik leginkább.HDPlex ház összeszerelési leírásában írják is:
[kép], [kép]Kérdés mennyire meleg a ház és hol meleg. Ha főleg a hűtőbordáknál melegedik, akkor talán jól működik. Ha bent melegedik és ettől az egész belseje felforrósodik, akkor nem jó.
-
djnice
veterán
Sziasztok, vettem egy MiniSYS T8 paszív házat, ezt a konfigot építettem bele:
- Gigabyte H110N (a VGA csati miatt)
- i3-6300
- 8 GB DDR4-2133 Kingston HyperX CL13 Kit
- Modecom Feel202 ház tápjaA gondom az, hogy a háznak a specifikációjában max 65W TDP-t írnak, az i3 elvileg 51W TDP-s, és mégis max terhelésen kb 10 perc alatt felmelegszik a proci 100 fokra és leszabályoz. A ház is nagyon forró, szóval szerintem jól átadja a hőt. Reklamáljak, ahol vettem a házat, vagy nincs értelme?
Így néz ki amúgy:
-
kisza25
félisten
válasz
#25954560 #33928 üzenetére
na ezt jó tudni 60 fok az 60 fok ATX-ben és mini-ITX ben is
Elrendeztem kicsit a kábeleket, de elég kevés a hely, még jó, hogy SFX táp lett, köszönöm az ajánlást ez a ZALMAN táp eddig tényleg hangtalan
Eddig a ház venti a leghangosabb, 3 pines, amúgy nem vészes, még nem lestem meg, tudom-e szabályozni ezzel a lappal
Most neki álltam telepíteni a dolgokat, majd jelentkezem képekkel, meg tapasztalatokkal -
kisza25
félisten
válasz
kisza25 #33924 üzenetére
Elsőre magabiztosan teljesen készre szereltem, kábelek elrendezve minden, bedugom hálózatra, monitorra, bekapcsolom, semmi, hideg veríték, újra, semmi.
Végignézem az összes csatlakozót, bekapcsolom semmi.
Na mondom, most találd ki melyik a hibás alkatrész, amikor minden új
Szétszedtem, összeraktam, elindult, nem adott képet
El kellett mennem otthonról, visszaértem, na mondom nekifeszülök harmadszor is, mondom azért teszek egy próbát és simán bekapcsolom, hátha..... és elindult
10 perc alatt felment a win, de most szedhetem szét, hogy újra elrendezem a kábeleket, meg szerintem a tápot is megfordítom.
Már van egy érdekesség a VGA-val kapcsolatban, idle nem forog a ventije, még nem terheltem, remélem nem hibás, hanem csak 75W miatt meg merték lépni 1 ventivel -
Seep
senior tag
Valaki keresett regebben lapos 6 PIN VGA adaptert. Ma talaltam.
[link] -
törölt tag
Egy nagyon hasonló méretű (mm) : 100(H) x 212(B) x 266(T) házat :Morex 3777 moddoltam szét, ez is nagyon drága volt új korában mint ITX-ALU ház (3-400usd- árakat láttam), itt aprón 27K-ért megkaptam 120W-os picopsu-val együtt!
Már belefér minden, és könnyen szerelhető, egyedül a CPU hűtő kiválasztása/beépítése volt a problémás építéskor. Mini albumSzerintem kis munkával nagyon csendes kis gépet lehet belőle faragni OrigenAE MM100-ből is, van benne hely.
-
Patice
nagyúr
Korábbi építésemen én is használtam Hackintosh-t. Működött szépen.
A ház miatt linkeltem.
-
dni
őstag
válasz
rbalint88 #33908 üzenetére
A probléma az, hogy alapvetően Mac-es vagyok. Új értelmes kivitelű iMacre nincs pénzem, használtan sem túl jó az ár -érték arányuk. Egy 2014-es Mac mini mobil i5-ös procival 8GB RAM-mal is 180-200e Ft, ami abszolult nem bővíthető. iMac-ből 21,5-es-nek kicsi a kijelzője. 27-esből meg egy 2013-as modell is cca 400e és még nem is 5K-s kijelzővel szerelt változat.
Tehát Hackintoshra adtam a fejem sok évi MacBook Pro Mac mini kombó után, ami többé kevésbé jól működik, viszont nem tehetek akármilyen HW-t a MacOS alá... NUC-ot én is néztem, nagyon szívesen vennék is, de azzal nem működik minden amire szükségem van.
Az Origen házat használtan venném, újonnan biztos nem adnék ki ennyi pénzt érte én sem, így sajnos a passzív megoldások is kiesnek. -
burny
aktív tag
-
rbalint88
addikt
Ha nem lesz komoly terheles, akkor mobil cpu-s gep is boven eleg lehet, aminek a hutsei igenye is kisebb. Tippelve az Origen hazak arat, nem jarnal jobban egy mobil i5/7-es nuc/brix/macmini masinaval? Nem akarlak lebeszelni feltetlen az itxrol, csak ha nincs venti, nincs ami zajt csinaljon
ja de, a vinyo. Hiaba, ezekkel a porgo-mozgo dolgokkal csak a baj van
Amugy konfigra tipp: passziv hocsoves haz, i5t proci, gigabyte phoenix lap, 1tb ssd -
törölt tag
válasz
Patice #33905 üzenetére
pl a 120-as picopsu-nak az van a leirasaban, hogy 60 masodpercre szabad pl 140W-tal is terhelni. ventilator-mentes uzemmodhoz pedig a max terheles alatt kell maradni legalabb 20%-kal.
en nem izgulnek, de lehet megtamogatnam egy pici szellovel ezt a 60W-osat.mod: na, kozben radi is valaszolt, tul lassan olvagattam
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Egy kis megerősítésre lenne csak szükségem táp ügyben.
Van itthon pár miniITX-es konfig és tervezem átvariálni az alaplapokat, procikat, házakat.
A leggyengébb tápos ház a Giga MIB T5140-es, amiben egy 60W-os FSP paneltáp van + 60-65W-os külső kocka, ami a 12V-ot tolja. A konfig, amit átraknék bele egy kis alulfeszeléssel 30-40W között vesz fel a konnektorból, ha nem feszelem alul, akkor néha 50W fölé is felmegy.Egészséges táp szempontból egy max. 60W-os tápot fél, kétharmad terhelésen üzemeltetni? Szerintem igen, de kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Köszi! -
törölt tag
válasz
bambano #33900 üzenetére
koszi mindenkinek
a heten jon meg a haziko is elmeletileg, fekete-kukasnarancssarga kombo lesz. megjott a 65W-os 12 magos proci is, mar kiprobaltam. talan tudjuk halkan huteni. ha nem, akkor megy bele a 135W-os, annak mindegyaz 14 mag es magasabb orajel is (meg tobb L3 cache).
-
imibogyo
veterán
Vagy megoldani úgy, mint radi-nak van... Hangban szerintem sokkal többet hozol a venti méretugrással, még egy kisebb bordával számolva is, mint egy szimpla venti cserével ugyanazon méretosztályon belül. Persze ez szigorúan magánvélemény, és egy kicsit elfogult is...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingston KF560C32RSAK2-32 - DDR5-6000Mhz - DualChannel CL32 - 32GB - Led
- ASRock Z490 PG + I5 10600K DELID CPU + XPG 16 GB RGB DDR 4 memória
- FURY 32GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT Memória!
- ASUS PRIME H270M - PLUS Alaplap + Opciós bővítések!
- 2x8 GB / 1600 MHz DDR3 RAM Párok: Kingston HyperX - Corsair Vengeance - Hikisemi
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest