- Honor 400 Pro - gép a képben
- Netfone
- One mobilszolgáltatások
- VoLTE/VoWiFi
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
woodworm
veterán
válasz
Konyika #78195 üzenetére
A chipset támogatja a 160MHz-es csatornaszélességet, csak a data throughput-ja 1733Mbit/s.
(#78196) mrmft
Érdekes téma, amikor egy ax-es router nem támogatja a 160 MHz-et. Szerintem azoknál tényleg csak a belépőszinten fordul elő, nem is érnek egy fillért sem. Az ac-s vonalon valóban ritkák, sokszor, ha a chipset támogatja is, egyszerűen a gyártó nem engedélyezi (asus rt-ac65p, 85p). Lehet a xiaomin sem működik.(#78197) Konyika
Fillérekért van ax-es kliens, kb. 3-4 ezer Ft, pcie adapterrel nem volt 8ezer. -
TeeJay
félisten
-
-
-
TeeJay
félisten
válasz
Konyika #74111 üzenetére
5GHZ Auto és N/AC mixed módban is csak max 80MHz-et lehet állítani csatorna szélességre
pedig maga a wifi vezérlő 160MHz képességű már
nem mintha ki tudnám használni de mondjuk 2-3év múlva már simán lehetnek olyan telefonok amik tudni fogják és fura hogy a routerben meg nincs engedélyezve a 160MHz
ugye ha jól tudom 3 darab 80MHz-es blokk van EU-ban
és két darab 160MHz-es kijönne és mivel az 5GHz-et már 2 fal megfogja így simán lehetne 160MHz-et nyomatni anélkül hogy a szomszédokat büntetnénk vele -
TeeJay
félisten
válasz
Konyika #73497 üzenetére
nekem ugyanez a QCA van a 1043ND V2-ben és az vitte a gigabitet lazán
szóval az archer C7 v2-ben valami gebasz lesz ha az meg nem bírja
qualcomm procikban jó a HW NAT és vígan menne gigabit alatt
ott inkább az a baj TP-Link részen hogy gyári FW támogatás szinte nulla
kiadják egy FW-el talán jön még hozzá 1 javítás 1-2éven belül aztán 2év után ne is várj semmit
szóval ha hiba marad benne együtt kell élni nem jön már rá semmi javítás
CFW-vel meg nincs HW NAT úgy tudom szóval kapufaASUS legalább jó támogatásban gyári FW is okos és 1-2-3havonta jön FW update jó pár évig
Xiaomi is király lenne ha 4LAN portot rá tettek volna és lenne angol gyári FW is
egyelőre olvasok és várok teszteket aztán lehet a végén AC57U+AC58U lesz itthon -
TeeJay
félisten
válasz
Konyika #73491 üzenetére
TP-Link Archer C7-ben CPU1: Qualcomm Atheros QCA9563 (750 MHz)
sima 1magos 750MHz MIPS prociMikrotik hAP ac2 : CPU1: Qualcomm IPQ4018 (710 MHz, 4 cores) ARM Cortex A7 Quad-Core
utóbbi igencsak combosabb szerintem
nem csoda ha vígan viszi a gigabitet
de amúgy a C7-nek is kellene
nálam a 1043ND V2.x-ben QCA9558 720MHz volt és röhögve vitte az is a gigabites netet csak 64MB RAM nem túl acélos meg kevés a flash is és nuku gyári FW támogatás, CFW-vel meg nincs HW NATmost ezt a Mediatek-et nézem nagyon mert ha a Xiaomi-ban Padavannal röhögve viszi a gigabitet 80megabájt seed mellett akkor az is jófajta lehet
akkor talán az AC57U is jól mehet
vagy AC58U ami 4magos Qualcomm IPQ4018 mint a Mikrotikban isha a Broadcom procis routerekben nincs külön processzor a HW NAT-ra akkor offos és váltani kell másra
de a végén az lesz eladom az AC66U B1-et mert alig fél éves még csak
eladom a 1043ND-t is pár ezerért és veszek egy AC57U-t meg AC58U-t is úgyis 2 router kell a 60nm panelba és egyik router lesz másik UTP-n rákötve AP és úgy tudok variálni melyik mennyit bír az lesz routerként üzemeltetve40-ből kijön a kettő, az AC66U B1 eladható még jó áron főleg hogy 3év gari van rá hardverker-ben
-
-
Genius007
őstag
válasz
Konyika #72912 üzenetére
Én egy Linksys WRT3200ACM Routert vettem, kemény 40.000,- Ft-ért itt PH!-n (boltban 70k körül van).
Külföldről pedig rendeltem egy Intel 9260 WiFi kártyát, ezzel már jön a Gigabithez közeli sebesség.
Speedtest 950mb, torrenten pedig 115mb/s jön.
Nyilván másik szobába falon keresztül / több falon keresztül kicsivel gyengébb, de nem számottevően.
Fontos még az is, hogy a routert 160mhz-re lődd be és 5Ghz-re, más finombeállitást egyenlőre nem végeztem, elvileg még ki lehetne belőle többet is sajtolni, de egyenlőre elég ennyi nekem, plusz időm sem volt nagyon szöszmötölni vele tegnap. -
válasz
Konyika #72294 üzenetére
A Mikrotik vélhetően marad a mobilnetelérésemnél mint modem.
Routerként viszont egyelőre nem szívesen látnám itthon.
Tekintettel azonban arra, hogy elég sokan kérnek tőlem segítséget otthoni hálózathoz, jó, ha képben vagyok.
Pillanatnyilag az Asus az a márka, amit ajánlani tudok, ezért aztán érdekelnek az újabb típusok.
Ha eljön az otthoni router cseréje, a Mikrotik akkor játszhat, ha már lesz benne OVPNonUDP. Ha jól látom, éppen Alpha szakaszban van ehhez a 7.0 RouterOS.
MaCS
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Konyika #71460 üzenetére
Esetleg az utód? : https://mikrotik.com/product/hap_ac2
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Konyika #71428 üzenetére
Lehet, de ha amit szeretnél szolgáltatásokat, teljesítményt, élettartamot, az nem 2 fillér.
Én már ezt megtanultam, otthonra is vállalati felhasználásra szánt eszközöket kell választani.
Ha Ubiqutit választasz az sem olcsóbb, de egy kérdést megérne a topikjában,
mivel nem ismerem az Ubiquiti árakat, ill. az eszközöket sem pontosan,
akkor néztem utána amikor kerestem routert.Ami vagy 1 éve volt.
Én végül a Mikit választottam, nem volt olcsó ez igaz.
Az Ubiquiti ból az Edgerouter 4 lenne szerintem a megfelelő, ha Ubi vonalon gondolkozol.Miki ből a sajátom imserem, így az biztos elég sebességben, de más ajánlatokért írj a Mikrotikes fórumba.
Ott is van egész olcsó, alsó kategóriás, és nagy felhasználásra szánt akár milliós tétel is. -
krealon
veterán
válasz
Konyika #71386 üzenetére
"Adott egy TP-link archer C7, a netem Digi 1000. A routeren lóg madzaggal két nas és egy laptop valamint wifin egy tv.
A két nason torrent kliens fut amik kb. 8-10 MB/s sebességgel seedelnek, letöltés nincs. Ha rámérek speedtestel akkor csak kb. 500 Mbit/s a letöltésem, ha a két nast kilövöm akkor felmegy 860 Mbit/s-re."Ha kitomod a felfele iranyt (diginel ez legjobb tudomasom szerint 200 Mbps), akkor a megerosito csomagok (TCP ACK) kesve fognak megerkezni a szerverhez.
Ezt ugy erzekeli, hogy bedugult a letoltesed, ezert lassitja a kuldest.ADSL eseten, a kicsi feltoltesi sebessegnel, ez a jelenseg sokkal gyakrabban elofordul.
Ket megoldas van.
1, QoS kepes router-rel korlatozod a forgalmat
2, Beallitod a torrent klienseket, hogy max a felfele irany 80%-at hasznaljak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Vigneau interaktív lokálblogja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen légkondit a lakásba?
- Linux kezdőknek
- Milyen egeret válasszak?
- Metal topik
- Dune: Awakening
- Bittorrent topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged