- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S24 FE - később
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Gabesz87 #107166 üzenetére
Ha csak erre kell, akkor én is a WA801N-et ajánlom fedett... védett kültéri helyre, ha csak egy eszközt kell rá csatlakoztatni. Csinálsz rá egy "invrtr" SSID-t és arra csatlakoztatod az eszközt...
Attól, hogy valami olcsó... az nem mindig jelenti azt, hogy ne lenne stabil és jó megoldás egy adott feladatra.Néhány hete pont írtam saját hosszútávú tapaszalatot. Erős és stabil, nem melegszik. Mehet POE-val is (adnak hozzá POE injektort), nem melegszik.. Télen minuszban... nyáron árnyékban 30 fokban is elvan.
-
-
Gabesz87
veterán
-
bteebi
veterán
-
Gabesz87
veterán
válasz
Gabesz87 #101843 üzenetére
Csak veszek egy új routert az AC9U v2 helyett. A kérdés, hogy mi legyen. ÁK-n szűrtem ax-es routerekre, és a max. ár mondjuk az Asus AX1800U. Ilyen nekem is van, ismerem, bevált. Ha azt mondjátok, a listából van ennél olccsóbb is, ami bátran ajánlható, elég, akkor azt veszem. Vidéken lesz, egy kábeles 100-as net mellé. Környező települések néhányában már elérhető optikai net, úgyhogy a közeljövőben, ha szüleimnél is lesz, akkor valószínűleg 500-as optikára váltunk. Nincs különösen semmi extra igény, stabil legyen, ne szakadozzon, és legyen jó wifi lefedettsége. Kábelen egy PC, meg wifin 1 teló és 2 TV csatlakozik rá. Ha ott vagyunk mi is szüleimnél, akkor még +2 teló és 2 tablet.
-
válasz
Az, hogy sérült-e a csatlakozó, a rajta levő kis fülön műlik. Könnyen lehet, hogy elgyengült, de még nem tört le, így nem rúgja be magát a fogadó résbe. Ezen kézzel lehet segíteni.
Ha letört, a csatlakozás nem lesz stabil, de láttam már évekig szigszalaggal megerősítve működő csatlakozást.
Érdemes lecserélni...
MaCS
-
memorix
senior tag
válasz
Minek cserélni ha működik?
Nem okoz bajt.Ha pedig router-t vennél akkor AX routert érdemes venni TP-LINK, ASUS -t.
Azokkal nem lösz mellé. A többi csodát érdemes másnak meghagyni. A fenti két router gyártó sok éves tapasztalattal rendelkezik és supportjuk is jó.
A C6 -s picit gyengébb mint a AC59U. -
Graphics
Jómunkásember
válasz
Gabesz87 #98245 üzenetére
Mi az eltérés a kettő között?
Próbálom kibogozni lassan
[link]
De technikai speckókban azonos a két termék.
dual-core 880MHz Mediatek MT7621AT elvileg az AX53U
Broadcom BCM6755 @ 1.5 GHz az AX1800UDe utóbbira szavazok, mert az AC66U B1 is Broadcom (BCM4360)
Lehet akkor helyet cserélnek.
-
Gabesz87
veterán
válasz
Gabesz87 #98236 üzenetére
Bár másrészről meg, gari 1 év vs 3 év. 2000 Ft árkülönbség nem oszt nem szoroz. Ah, lehet hogy mégis elmegyek az Aqua:hoz
2-vel lentebb említve volt itt a rádió teljesítmény. 3 szintes házban, ha minden szinten van egy Asus router kábeles AiMeshben, kb.100-120nm/szint, érdemes lehet lejjebb venni a rádió teljesítményt? Úgy rémlik van ilyen opció és alapból maxra van véve az Asus routereken!?
-
-
-
-
tha_answer
őstag
válasz
Gabesz87 #91512 üzenetére
ugyertem h a localnetes halozatrol fizikailag kulon menjen az iptv, ont utan nyugodtan switchelheted ha tobb iptv van
azert erdemes kulon tenni mertha barmi elszabadul nem rantja magaval a tobbit.
tehat
ont >>> iptv
ont >>> router >>> neta hot birjak a hoingadozast kevesbe. de barki rossz szandekkal megy az elso dolga h kipakolja a wincsesztereket ha meglatja rogton
-
mutyi
senior tag
válasz
Gabesz87 #91509 üzenetére
Nekem hasonló az infrastruktúra az új házban.
Én egy 16 portos Poe-ra is képes TP-Link switchet tettem be. Kameráknak külön van egy POE-es TP-Link 8 portos switch.
[link]
ONT után közvetlenül hogy van a saját routered?
Nem kell a Digi által adott router előbb bridge módban az ONT után és az után jöhet a saját router?
Én most fogok költözni és kaptam egy Digis Wifi6-os Xiaomi ONT+router egyben, viszont korlátozottak a képességei, ezért maximum bridge módban fogom használni. Ezért is kérdeztem a fenti dolgot. -
dkess
őstag
válasz
Gabesz87 #87734 üzenetére
Az Általad korábban felvetett dolgokkal kapcsolatban a legjobb ajánlás: AX56U .
Viszont. Amennyiben a sebesség nem annyira (abban is), de "a elsődleges szempont, inkább a wifi lefedettség" és "elég túltherhelt a társasház a wifiktől", akkor viszont a helyedben a AX56U -t választanám ...
-
JohnnyWeiss
tag
válasz
Gabesz87 #87407 üzenetére
És ha a beszállító rontotta el, vagy technikai hiba történt? Vagy ha tied lenne az üzlet és rendeltek volna már 30-at, 50-et? Te bevállalnád?
Szerintem az a korrektség, ha ilyenkor a vevő tudomásul veszi, annélkül, hogy anyázna, hogy esetleg nem teljesítik a rendelést, mert nem jó ár volt kiírva. Hiszen igazából te is tudod, hogy valószínűleg hibás volt az ára. -
dkess
őstag
válasz
Gabesz87 #87341 üzenetére
Igen, az Asus többek között azért is volt ajánlva, mert majd a routert mindegy lenne, hogy:
- AP módba teszed,
- router módba teszed (IGMP -t támogat)illetve AiMesh esetén mindegy, hogy:
- az AiMesh router egyben lesz a hálózati router is (azaz ONT bridge módban),
- vagy az összes AiMesh egység AP módban van - AiMesh Router is (azaz ONT router módban).Azaz minden esetben a döntés a Te kezedben marad. Miért is írok AiMesh -ről? Mert írtad korábban, hogy: "Közeljövőben családi házba szeretnénk majd költözni, oda meg jó lesz majd a leendő router meshez".
Ahogy írtam is korábban ( [link] ) nem furkálnék feltétlenül a lakásban - főleg amennyiben ez a "közeljövőben" várhatóan ténylegesen a közeljövőben lenne.
Azonban egyelőre maradjunk az egy routeres felállásnál és kísérletezgessünk (ugye írtad, hogy gigászi terhelés nem lesz WiFi -n, mert sokminden lesz kábelen illetve a WiFi sebesség sem kritikus):
- próbáljuk ki, az AX56U -t a kisszobában. Itt ONT esetén van is leheetőségünk a routert router és AP módban is üzemeltetni. Vizsgáljuk meg, hogy az egész lakásban elegendő-e a lefedettség így,
- aztán próbáljuk ki, hogy áttesszük a nagyszobába. TErmészetesen itt nincs választási lehetőségünk a kisszobai vezetékes kliensek miatt és a routert AP módba kell rakni. Vizsgáljuk meg, hogy az egész lakásban elegendő-e a lefedettség így.Természetesen bizonyos keretek között a szobán belüli elhelyezéssel is lehet játszani esetleg. Nekem az a véleményem, hogy ráérnél a "furkálás" gondolatával játszani, ha egyik fentebbi forgatókönyv sem lenne megfelelő. Persze amennyiben az előszobai router AP módban lenne, akkor nem kellene két kábelt visszahozni a kisszobába, hanem az ONT/HGW -ből:
- fogsz egy legolcsóbb (6K HUF) 5 -ös switch -et a kisszobai vezetékes klienseknek,
- másik UTP megy az előszobai router AP módban -hoz.
- (csak azért mert a nagyszobában NAS van - a kicsiben meg PC is) igazából a jelenlegi kábelt megtartanám a nagyszobai switch -hez és az előző pontban levő előszobai AP -hoz menő kábel lenne az újdonság ... -
woodworm
veterán
válasz
Gabesz87 #87341 üzenetére
Nem tudom jelenleg mi a helyzet, de kezdetektől fogva ez volt az egyik hiányossága a xiaomi fw-knek, hogy nem támogatta az igmp-t. A gyártó a felhasználók kérésére évek alatt sem építette be az opciót. Azért is nehéz ezt megérteni, mert a felhasznált openwrt kódbázisban adott a lehetőség.
-
Soma01
veterán
válasz
Gabesz87 #87287 üzenetére
Amit ajánlottam, az az a típusú eszköz ami utp kábelen keresztül is megtáplálható. Jár hozzá ilyen eszköz. (táp feladó)
A plafonon meg pont a legjobb helyen lenne, mivel ezeket az eszközöket ilyen elhelyezésre szánták, így fejlesztették ki őket.
Bár, az a 80 m², egy AP-nak nekem soknak tűnik. De ha egy router lefedi, akkor valószínűleg egy jó minőségű plafoni AP is le fogja. De, ahogy szokták mondani, előre nem lehet biztosat mondani. -
Soma01
veterán
válasz
Gabesz87 #87267 üzenetére
"Az előszobába, ahol te írtad, ki van vezetve kábel (de ezt is leírtam!" Egy másik, plusz utp kábelre gonoltam. Tudom, hogy ott már megy egy, de az a másik szobába megy át, ha jól olvastam, az IPTV miatt.
Tehát! Új utp kábel a HGW-től, ki az előszobába, a kb. WC ajtóval szembeni falra, fel egészen a plafonig. Ott pedig egy plafoni AP. Így nem kell majd külön táp kábel sem. Vannak már jó WiFi 6-os AP-k. Illetve még nincs nagy kínálat, de van már pár jó elérhető áron is. -
blakey
titán
válasz
Gabesz87 #87281 üzenetére
Készülöben van az OpenWrt és azért azzal várjunk, AC65P-re is lassan 2 éve készül, stabil verzió még nincs. Egy CFW nem azért lehet jobb, mert nem elég a gyári, hanem azért, mert többet ki lehet hozni a SoC-ból és jobban össze van rakva a rendszer, talán kevesebb hibával és a támogatás is jobban működik.Padavan firmware-t azért írtam, mert felhasználói szemmel jobban értelmezhető és gyári drivereket használ, legalábbis Asus esetében. Van olyanXiaomi amire elérhető de az nem AX-es.
Hol írtam, hogy drága? Nem rémtörténeteket olvasok hanem inkább olyan dolgokat amik nem úgy kéne, hogy működjenek. Látogatom a topikot viszont nem írok, mert nincs ilyen eszközöm és nem is tervezem a megvételét viszont érdekelnek a tapasztalatok. -
viktorhu
veterán
válasz
Gabesz87 #87279 üzenetére
Nem xiaomi tagadás, csak vannak sok embernél igazán bevált, ezért biztonságosan ajánlható routerek. (SOC + szoftver alapján). Amikor a xiaominak volt olcsón jó hardveres routere, azt is ajánlották. Attól még lehet jó más is, és ha úgyis megvan a kiválasztott, akkor kár kérdezgetni, vedd meg, meglátod, a tapasztalatoddal meg tudsz segíteni a többieknek (konfigurálhatóság, wifi kapcsolat stabilitása stb.)
Az eszközeidtől is függ, nekem pl. kétféle sagemcommal is a mobilok el-elvesztették a kapcsolatot élő wifi mellett, így nem érkeztek meg a push üzenetek, a végén már mobilneten hagytam otthon a mobilomat, míg mások meg dicsérik a sagemeket.
-
blakey
titán
válasz
Gabesz87 #87279 üzenetére
Én pl. nem azért írtam, mert engem annyira érdekelne, hogy "kémkednek", de nem árt tudni róla. Az Asus jobb routereket gyárt, természetesen azt vedd amit akarsz de akkor mi értelme itt kérdezösködni, hogy más mit ajánl?
Akkor vennék Xiaomit ha lenne rá Padavan firmware. -
viktorhu
veterán
válasz
Gabesz87 #87277 üzenetére
Egyébként úgy érzem, hogy nagyjából eldöntötted, hogy mit veszel - szerintem vedd meg, és számolj be az eredményről. Én pl. egészen ismeretlen márkájú routert használok, amivel több mint elégedett vagyok (már bőven elavult, de még mindig jönnek hozzá frissítések például), ha egyszer cserélni fogom, lehet, hogy nem fogok ajánlásokra hallgatni, hanem megint tőlük veszek majd routert.
-
viktorhu
veterán
válasz
Gabesz87 #87269 üzenetére
Azért kérdeztem az iptv-t korábban, mert ha úgy alakulna, hogy szükséged van a kábelre (pl. vezetékes net kell a tévénél), és ezért a saját routeredből vezetnéd a tévéhez a kábelt, akkor igmp-képes routerre lesz szükséged. Telekom mellé nem vennék olyat, ami ezt nem tudja, hogy ne egy új beruházás legyen a szűk keresztmetszet.
-
blakey
titán
válasz
Azért kíváncsi lennék, hogy mitől szimpatikus, mert semmi jót nem olvasok róla. Persze aki már megvette és rátette a kínai szoftvert majd beállította az már nem nagyon fog rá panaszkodni jelerősség szempontjából. Egyébként érdemes megnézni a log-ot is úgy 1-2 hétre visszamenőleg, hogy vajon kivel kommunikál a tudtunkon kívül.
-
Krinyo
senior tag
válasz
5 év AC68U után eszem ágában sem volt más márkát venni, céges telephelyeken is csak ilyenek futnak (openvpn szerver isten), sosem gondoltam volna, hogy ennyire stabil/támogatott routereket gyárt az ASUS. Bizonyított. Persze itt sem a belépő szintet kell venni, legalább a középkategória ajánlott.
-
Soma01
veterán
válasz
Gabesz87 #87204 üzenetére
Hány nm ami itt le van rajzolva?
Biztos, hogy jó témába írtál? A leírtak alapján neked egy vagy kettő AP kell, nem router. Pláne a konnektor hiánya miatt.
Ha jó neked a szolgáltató routere, akkor ne vegyél másikat. Ha nem felel meg, akkor vegyél. Ilyen egyszerű. (csak mert ajánlgatják itt neked, hogy vegyél routert a HGW ezen funkciója helyett)
Ránézésre egy AP lefedi az egész területet. Pálne, hogy hatalmas sebességeket nem is vársz el. De a WC ajtóval szembeni falra ki kellene vezetni egy utp kábelt abból a hálóból, ahol a HGW van most a rajz szerint. Ott meg fel kelle tennni a plafonra az AP-t. Tehara kábelnek is ott a plafon közelében kellene átjönnie. Az utp kábelen a táp is elmenne az AP-hoz. Tehát ezzel kész is lenne. -
Core2duo6600
veterán
válasz
Gabesz87 #87218 üzenetére
Iptv esetében koax hálónál nem tudod kikerülni a HGW ét, azaz nem kérhető bridge módba.
Ha optika van, akkor van lehetőség rá, hogy a saját eszközöd tátcsázzon be.
Hogy ennek mi az oka pontosan nem tudom.
De vélhetően ki akarják zárni azt a lehetőséget, hogy a user rosszul állítja be a routerét, hálózatát bármit, és emiatt nem megy esetleg a TV.Korábban láttam egy videót ahol Mikrotik eszközön szépen muzsikált az IPTV -és stb.
Tehát meg lehetne oldani.....
Csupán azt kellene biztosítani, hogy a boxok elérjék azt a kiszolgálót amit nekik el kell érni.Erről bővebben a telekom topikban található információ, mert kb. minden 10 ik kérdés az, hogy kiiktathatom - e a hgw ét ha ....
-
dkess
őstag
válasz
Gabesz87 #87216 üzenetére
Igen, és sajnos erre érdemes odafigyelni router választásakor is. Ennek is több vetülete van - akár akkor is, ha mind a kettő támogat vezetékes és vezetékmentes backhault is. Lásd például pont eggyel feletted a AX86U vs AX92U lamentálást - nagyon leegyszerűsítve (más szempontokat nem figyelembevéve):
- vezetékes backhaul esetén: AX86U
- vezetékmentes backhaul esetén: AX92Uaz inkább ajánlottabb ...
Ugyanakkor ez az egész mesh tud lenni egy egymással nem kompatibilis nagy "katyvasz" is. Van itt minden: szabványt többé-kevésbé követő megoldások, gyártó specifikus megoldások és lehet egy gyártón belül is több gyártó specifikus megoldás - illetve akár szabványon úton járó dolgok is egyszerre is akár. Erről korábban írtam bővebben - most csak nézzük példaként az általad hozott TP-Link példát. Itt van:
- OneMesh (SOHO routerek/AP/repeaterek - ide tartozik pl. az AX20 -as példád is). Komoly limitációk: vezetékes backhaul nincs, a hálózati router és a Mesh Router szerepkörök nem tudnak különválni (ugyanannak az eszköznek kell lennie mind a kettőnek),
- Deco Mesh (Deco széria) - Komoly limitációk: itt lehet vezetékes backhaul, de a hálózati router és a Mesh Router szerepkörök nem tudnak különválni (ugyanannak az eszköznek kell lennie mind a kettőnek),
- 802.11 k/v/r -t követő dolgok (pl. Omada széria, a "Pro" vonal). Komoly limitációk: oda kell figyelni, hogy melyik eszköz éppen mit támogat és mit nem. Itt nagyon sokféle szerepkörnek megfeleltethető eszközök is megtalálhatóak (pl. az ezt vezérlő eszköz lehet egy dedikált eszköz is a hálózaton stb.).És ez mind - egy gyártó. Akkor lehetne jönni még az összes többivel is ...
Asus AiMesh 2.0 -nál (ez gyártó specifikus Mesh) pl. lehet kábeles backhaul és a hálózati router és a Mesh Router szerepkörök különválhatnak (azaz pl. az összes Mesh eszköz lehet AP módban).
Azaz a HGW -s kérdésedre a válasz. Amennyiben a HGW router módban lenne, akkor pl.
- TP-Link OneMesh és Deco Mesh -t nem tudsz összerakni,
- Asus AiMesh 2.0 -nál pedig igen.Persze az is működik, hogy egy db routert raksz a HGW (router módban) után: AP módban. Ez működik TP-Link -el meg kb. mindennel ...
-
viktorhu
veterán
válasz
Gabesz87 #87218 üzenetére
Igen, ugyanígy lesz! Azért kérdeztem, hogy van-e igény arra, hogy az új routere(i)dre csatlakozzanak a set top boxok, vagy az maradhat direktben a hgw-n (pl. nem ugyanazt a kábelt fogod felhasználni a mesh router csatlakoztatásához), mert akkor az igmp képességet is figyelembe kell venni a vásárláskor [ha a saját routerről fog menni].
-
viktorhu
veterán
válasz
Gabesz87 #87216 üzenetére
Optikánál tudod a saját routeredet használni a pppoe "betárcsázásra" - jobban jársz, így magad menedzseled a hálózatodat. A HGW Magyarországon leginkább a Telekom szóhasználata, szóval kérdés még, hogy iptv lesz-e mellé, mert akkor az is kérdés, hogy a set top boxot / boxokat mire fogod csatlakoztatni.
-
dkess
őstag
válasz
Gabesz87 #87210 üzenetére
Igen, amire próbáltam utalni, hogy amikor routert választasz most, akkor pl. az Mesh vezetékes backhaul -t esetleg vegyük figyelembe. Ez jól jöhet később akár a mostani lakásban is - a családi házban pedig pláne. Így például az említett AX20 ezzel a lendülettel sajnos ki is eshet a listáról, mert vezetékes backhaul -t nem támogat (csak vezetékmentest) ...
Igen, akkor vettél egy 8 portos switch -et. Pl. ezt lehetett volna megspórololni egy Mesh vezetékes backhaul -al - mármint, ha nem kell ténylegesen több, mint 4 LAN port azon az oldalon.
Tudom, írtad, hogy Asus -al kapcsolatban vannak averzióid, de esetleg megfontolás gyanánt: AX56U (és majd családi ház esetén egy második). Egy aránylag friss vélemény AX56U AiMesh -el kapcsolatosan: #86923 ...
-
dkess
őstag
válasz
Gabesz87 #87204 üzenetére
Amennyiben van UTP a háló és a nappali között, akkor nem biztos, hogy elvágnám azt a kábelt (és az előszobába rakni egy routert).
Hanem hosszútávon lehet kettő router -ben gondolkoznék Mesh -ben (kábeles backhaul -al). Amennyiben főleg pár mobileszköz a csapásirány, akkor elég kisebb AX -es router is (amennyiben jól értem, akkor ez igény). Akár oly módon, hogy első körben csak egy routert veszel - aztán majd a másodikat később. Ezzel ugye az "áramprobléma" is megoldódna - másfelől a két router (nappali és az egyik hálóban) LAN portjai mint egy switch -ként is felhasználva használható lenne a vezetékes kliensek számára is a két helyiségben ...
-
blakey
titán
válasz
Gabesz87 #87206 üzenetére
Oké, veszel egy felsőkategóriás telefont de egy középkategóriás routert nem, viszont jövőálló legyen és hozza ki a telefon maxmális tudását.
Az általad felmerülő készülékek a telefonodhoz "gyengék" lesznek. Most valóban 70e az AX82U de néha olcsóbban is elérhető. Egy jó AX-es router 50e-nél kezdődik és nem Xiaomi, bármennyire is elfogadom a márkát és telefonokban szeretem is de routert nem vennék aból a márkából. -
dkess
őstag
válasz
Gabesz87 #86459 üzenetére
Na most hadd ne mondjam hány routerem röhögte körbe az N18U -t. Pedig én sem cserélgetem túl gyakran a routereket. Nem biztos, hogy pont ezt volt a legszerencsésebb hivatkozási alapnak kiválasztani ...
Az érintett Sáomiknak a topikjában érdemes körbenézni - itt is volt róla szó igaz, ahhoz képes érintőlegesen. Elnézést is kérek - lehet csak a meglepődésemnek adtam hangot, hogy az egyik legkevésbé releváns nyűgjével kezdted kérdésként (ezt tényleg nem értettem). Amennyiben a router -re mint "hobbi" tekintesz és szeretnél sokat mint közösségépítő jelleggel fórumozni illetve ilyesmi, akkor a Te eszközöd. Az én magánvéleményem, hogy drága, de ez persze mindenkinek más ...
@vzozo, #86460
WAN oldalon VLAN ID? Az nem lenne megoldás, ha egyszerűen kérnél egy publikus (nem fix) IP -t? Akkor lehet olyan routert választhatnál ami Neked a legjobb és nem feltétlenül kellene leragadni a CFW -k világánál vagy a szolgáltató által ajánlott típusoknál. Avagy valami miatt jó ez a VLAN?
-
Gabesz87
veterán
válasz
Gabesz87 #79940 üzenetére
Vettem egy Asus AC57U v2-t a 841ND helyett, AP célra, de a wifi teljesítménye (pontosabban lefedettsége, hatotavja) ugyanazon körülmények közt nem mondanám hogy sokkal jobb..ha egyáltalán jobb. Azt nem értem, hogy vidéken, zavaró körülmények nélkül (azaz nincs más wifi hálózat, max a szomszédé néha), nem tégla falakkal rendelkező házban (gipszkarton és vályog talán) hogy lehet ennyivel rosszabb, mint nálunk otthon Pesten a belvárosi lakásban, ahol a közelben legalább 100 hálózat van, tégla falak, de a Xiaomi 3G routerem így is sokkal jobban muzsikál ott.
Na mindegy, jó-jó ez az Asus, de picit többet vártam wifi terén. -
-
-
válasz
Gabesz87 #79934 üzenetére
10k-ért csak használt típus van.
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Visszaolvasgatva itt látom a C1200 nem annyira ajánlott a SoC miatt (chipsethibás).
Ill. most rábukkantam aprón egy Asus RT-AC1200G+-ra is.
Mindkét eszközben ugyan az a SoC van így egyik sem ajánlott. -
Terapeuta
őstag
válasz
Gabesz87 #79934 üzenetére
Nálunk ritkán van megbeszélés 1 óra alatt. A netsávszéltől függetlenül szerintem a skype nem alkalmas 3+ fős, hosszabb megbeszélésre: egy idő után a kép, hang szétesik, nem stabil, stb...szóval nem komfortos. Otthon T-Com, alap 100/10-es net van, ami home office csúcsidőben 30/10. De még a melóhelyemen is pontosan ugyanezt produkálta a skype, home office előtt.
-
válasz
Gabesz87 #79056 üzenetére
Ha jól láttam, az Asus routerben van olyan opció, hogy Roaming Assist, vagyis repeaterként működve, és teljesen ugyanazokat a wifi beállításokat (SSID, jelszó, csatorna) megadva, az eszközök gyenge jel esetén (a beállított érték alatt) automatikusan a repeaterhez csatlakoznak?
A Router Assistance használata esetén ledobja az Asus eszköz a csatlakozott klienset de ez nem jelent automatikus átcsatlakozást a másik eszközre.Végül is a kérdésem benne van az előző mondantba: teljesen ugyanazokat a wifi beállításokat kell megadni a repeaternek? Illetve, hogy korrigáljam magamat, nem is repeater lesz, hanem AP, mert kábelen csatlakozik majd az új eszköz a meglévő routerhez.
Repeater esetén igen de AP esetén már különböző megadása az ajánlott. -
-
Dolphine
addikt
válasz
Gabesz87 #78311 üzenetére
A válaszodat nagyon köszönöm!
A fő router egy Synology 1900, de a szobában a vastag falak miatt kell egy AP. Eddig egy TP-Link mini routert használtam, de néha meghülyül, akkor képes más eszközöket is "magával rántani". Amíg nem indítom újra, addig a webkamera és a tablet állandóan újracsatlakozik, pedig a fő WiFi hálózatra csatlakoznak, nemis a TP-Link által továbbítottra! -
-
-
-
válasz
Gabesz87 #47208 üzenetére
ez nem csak gyártó függvénye, a csak 2.4 GHz szórásra kihegyezett típust nem illik hasonlítani a dual band és amiatt osztott antennás eszközökhöz.
akár egy tl-wr1043nd v2 cseréjével is megtapasztalhatnád a leírt javulást, mert annál is a teljes 5 dBi antennát megkapja a 2.4 GHz - ahogy az rt-n18u esetén is -, amíg a tl-wdr3600 5 dBi antennája úgy néz ki, hogy 2 dBi 2.4 GHz és 3 dBi 5 GHz, de hasonló osztás van az például az rt-n66u...stb. esetén is. -
válasz
Gabesz87 #46713 üzenetére
gy érzem, a 941ND már kezd elfáradni
Helyette egy Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3 jó választás lenne mivel mindkettő külső antennás csak 2,4 GHz képes eszköz mint a mostani.az AC56U nincs hátrányban az AC55/AC66-al szemben amiatt, hogy belső antennája van?
Helyszíntől/használati körülményektől függ. Általánosságban a külső antenna jobb lehet de az Asus eszközei ebben nincsenek annyira elmaradva.VAgy a másik ötletem, hogy hagyom a 941ND-t, és szerzek egy N12 D1-et repeaternek.
Ez is egy jó megoldás lehet. -
fordfairlane
veterán
válasz
Gabesz87 #46706 üzenetére
A legnagyobb gondom az, hogy több mint 100 wifi hálózatot lát a gép inSSIder-ben (mondjuk volt, hogy már felment ez 130-140-re is). Szóval kaotikus a helyzet itt, lassan használhatatlanná teszik a wifit.
Na most ha te veszel valami turbó teljesítményű WIFI AP-t, attól nem lesz jobb a helyzet. A vezetékes megoldás teljességgel kizárt?
-
spici
tag
válasz
Gabesz87 #46216 üzenetére
Instant vízhűtés kérem szépen
Gubek-Einste
Persze én teljesen fedett helyre tenném csak a hőmérséklet / pára kavarna be.
Kültéri AP igen jó lenne, de oda nem kell sebesség úgymond, oda elég lenne egy sima 2.4ghz, bár mindenképpen szeretnék 5ghz-et, az kültérre meg felesleges mert a házban lesz a laptop / telefon.Bár a kapott HWG képes 5ghz-re, lehet az lesz, hogy azt letesztelem és veszek egy 2.4ghzes eszközt, bár nem várok sok jót a HWG-től
Vagy veszek egy sima kültéri, only 2.4ghz-es AP-t és bentre meg akkor dualband, de ez így mennyibe fájna?
Kültéri APra nem szánok sokat, dualbandre akkor gondolom a wd3600 vagy az asus.
-
-
válasz
Gabesz87 #45960 üzenetére
Lehet csatornát is kellene váltanod, mert esetleg zavarja egy másik AP.
-
-
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
Gabesz87 #45402 üzenetére
Mivel a routered már megvan, itt minden további problémafelvetés offtopic. A Router gondok, vagy a WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat topikba írj, ha kérdésed van!
-
Multibit
nagyúr
válasz
Gabesz87 #45393 üzenetére
Probáld úgy elhelyezni a routert, hogy minél kevesebb akadályon kelljen áthaladnia a rádiójelnek! Adj eltérő nevet a 2.4 GHz-es és az 5 GHz-es SSID-nek! 6+2 csatornák a 2.4 GHz-en vannak. Gondolom az 5 GHz-es sávon alig van AP. Ott jó lesz a 36-os csatorna (a mobil eszközök miatt).
-
válasz
Gabesz87 #45364 üzenetére
A 4300 előnye akkor jön csak ki ha van olyan kliens eszközöd amelyiknek jobb a MIMO képessége mint 2x2:2, ha nincsen ilyen akkor elég a 3600 is.
Az Xbox-os hibáról nem tudok semmit sem, kérdez rá ITT.#45373 SymbianOS
Inkább az első a külső antennák miatt.
Nagyon ráizgultál erre a Xiaomi eszközökre#45376 xXxian
Kérdés, hogy a szomszédok milyen csatornákon vannak és mennyire erősen vehetőek, inSSIDer3 megmutatja.
Csak helyszíni teszt során fog kiderülni meddig és mekkora sebesség lesz, főleg 5 GHz esetén.Kérdés mondjuk, hogy a Samu smart TV-k, notebook-ok, noname tabletek, Samu/Nokia telefonok működnek-e ebben a tartományban.
Van amelyik támogatja és van amelyik nem, pontos típus alapján meg lehet tudni melyik támogatja és melyik nem.#45380 Intelligencs
Egyfelől a hardver miatt, mint említetted gyengébb mint az AC56U-ban lévő.
Csak az N65U-ban van dupla processzor, az AC-s eszközökben dupla magos processzor van.
Másfelől a legtöbben elég keveseknek van pénze 40-50k-s router-ek, sokszor még a 20-30k-s árat is sokallják. Akinek meg minden mindegy annak pedig ha már luú akkor legyen kövér alapon ARM alapú AC-s eszköz.
Ha valaki konkrétan rá kérdez akkor szoktam ajánlani az N66U/AC66U-t is, fent is vannak a TIR-ben lévő listában.#45381 Tet12
Az Asus-nál egyfelöl a márkát kell megfizetni, másfelől erősebb is hardverben és a gyári firmware-e is többet tud mint a TP-Link-é.
A gigabites nethez mindenképpen gyári firmware kell mert CFW alatt nem elérhető a hardveres NAT.
Sokat számíthat a hardver de kérdés, hogy milyen terhelés kap majd/mennyi és milyen eszköz használja a router-t.
A TP-Link Archer C8/C9-ről nincsen vagy csak alig tapasztalat így egyértelműen nem lehet róluk nyilatkozni de alapvetően nem rossz eszközök, tehetsz velük egy próbát.
Az Asus AC56U/AC66U/AC68U és a TP-Link Archer C5/C7 eszközök ajánlottak.
Wifi-n még egy AC-s eszközpárral sem lehet kihasználni az 500/1000 csomagot. -
-
Multibit
nagyúr
válasz
Gabesz87 #45374 üzenetére
Nem csak az indokolhatja. Sokak környezete erősen terhelt 2.4 GHz-es zavaró rádióforrásokkal. Nekik segíthet, amennyiben van 5 GHz-es kliensük. Továbbá a sebessége is nagyobb lehet, mint a 2.4 GHz-es wifi-é. A helyszíni, gyakorlati próba dönti el, hogy mire van szükség.
Ja, visszaolvasás -
-
válasz
Gabesz87 #33301 üzenetére
Mivel 120-as net alá jelenleg egy 100-as portokkal rendelkező típust használsz így mindenképpen megérni a csere mert így ki is tudnád használni a teljes sebességet.
EGY korábbi vélemény a TP-Link szidására.
Hogy meddig és milyen sebesség lesz azt előre nem lehet megmondani, csak helyszíni teszt során fog kiderülni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Lenovo T480 i7- 8650u / HU bill! / 8Gb DDR4 / 256Gb Nvme SSD / IPS full HD/ újszerű állapot / Win11
- Dell Latitude 5590 / i5 8350u / IPS FHD 15,6" / 8GB DDR4 / 256Gb SSD / Win11
- Micron 1100 256GB 2,5" SSD-k
- DJI Avata 2 Fly More Combo (szinte új, 3 év garival)
- Új,bontatlan,dobozos, számlás,garanciás 7800X3D CPu.
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Plus Black Használt, karcmentes 256 GB tárhely 3 hónap garancia!
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700 / RX 5500XT 8GB / 16GB DDR4 / 256SSD + 1TB HDD
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Apple iPhone 13 Pro / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 85% akku
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest