- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
ledgeri
nagyúr
válasz
Magnat #88424 üzenetére
Kb 3-4 perccel a poszt után láttam, hogy "utanaolvasas nelkuli" "surgos a történet". Volt benne jó pár egyszerűsítés, és gondoltam "rohanni kell...
Ha tudom, hogy van 40 percem regényt írni, azért picit több infó jobban átgondolva, pontosabban került volna leírásra!
#88423 DrDobos Használtál már mobilnetet ott ahol lesz használatban? Milyen gyors volt a helyszínen? (Már kizárhatóak lennének az olcsóbbak ha nagy a net igény ÉS Csomag, vagy fordítva...) Mennyi vezetékes csatlakozuzású hálózati elem lenne használatban?
Csak mert most így újból átgondolva játszhat onnantól, hogy van egy mobilkütyü (Listán router), és vezeték nélkül mennek rá a dolgok (nincs kábel), azon át, hogy szerzel egy wifi routert, ami csak a (drágább) kütyüre (Listán router) csatlakozik csak wifi-n, de arra minden ahogy egy "normális megoldásnál", hogy a belső átviteled ki legyen maxolva (ha kell), az is lehet, hogy szerzel egy friss sticket (listán modem), és egy olyan routert, ami támogatja, hogy a stick bele legyen dugva, és így legyen egy otthoni hálozatod és neted!
A sürgős mennyire sürgős?
Szerk, mert nézelődve írtam, és közben írtál : #88428 DrDobos
Lenne más eszköz ami csatlakozik valaha? -
DrDobos
őstag
válasz
Magnat #88425 üzenetére
Szia!
Laptoppal lenne használva, és nem tervezem cipelni, itthon lenne mindig az eszköz. Ilyen USB stickem van. Ez sincs jelenleg nálam, de nem emlekszem rá..ebbe lehet sim kártyát tenni?
Nem tudom hogy ez mukodokepes konstrukció-e, azt talaltam amúgy hogy tud LTE-t is. Illetve valoszinuleg telenorfuggő, rajta us van a logójuk, ami gondolom nem baj most is onnan lenne a net
-
-
hedgehog
senior tag
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #86505 üzenetére
Azért nem veszít kettőt, mert:
- A router oldaláról nézve. Egy UTP megy eleve a TV -hez. Ez az UTP előtte is volt - úgyhogy nem veszít a router oldalon,
- a switch oldalon meg azért nem veszít, mert ott eleve bele van kalkulálva a router link. Ugye máshogy nem is lehet megoldani ...Sőt tulajdonképpen nyer. A router oldalon semmit - ott ugyanannyi. No de a kábel végén nyer plussz 3 UTP ajzatot - amiből az egyikbe mehet majd a médialejátszó.
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #86355 üzenetére
A TP-Link -nek van sajátja azt tudom. A többinek is van szerintem.
Nekem Synology routerem van. Annak a DDNS -ével van pár éves tapasztalatom. Az hibátlan és betonstabil. Amennyiben leszakadna az eszköz (pl. áramszünet) jön azonnal e-mail a szerverükről. Abszolút csalódásmentes ...
-
vargalex
félisten
válasz
Magnat #24774 üzenetére
Hi!
Nyilván nem UPC függvénye, de UPC kábeltv-ről volt szó. Ők szerintem DVB-C-t használnak (mint általában az összes digitális kábelTV szolgáltató, ahogy írod is). Ennek ellenére a topictárs kifejezetten DVB-T vevőt írt, ezért csodálkoztam.
-
paulo92
tag
-
paulo92
tag
válasz
Magnat #24353 üzenetére
Köszi szépen!
Eddig azt csináltam, hogy iPhone-ról osztottam internetet, de úgy túlságosan belassult az internet. (Speedtest szerint a letöltés 5,9-6 mbs, míg a feltöltés 0,8 mbs volt a telefonon, mire a táblagépre elért a net már csak 0,9-1 mbs volt a letöltés, a feltöltés viszont maradt 0,8. Napokban megszűnt a telefonra a net, és váltottam stickes netre, de ezért lenne jó egy ilyen eszköz, ami támogatja a hspda+-t bízok benne, hogy így talán mindkét eszközön elérhetem a korábbi sebességet (esetleg többet is, hiszen a régi előfizetés csak sima 7 mb-s volt) vagy erről az "álmomról" mondjak is le ?
Nézegettem én is ezeket az olcsóbb elosztókat, de itt nem írják ki, hogy milyen szabványokat is támogat, és a neten sem találtam gyártó honlapját. Kicsit megijeszt, hogy a standby time is csak 10 óra, míg pl a huawei-nél 280h Esetleg van tapasztalatod a készülékkel ? Amúgy ezért gondolkoztam egy nevesebb gyártó termékében, erről a Huawei E586 még speedtestes mérés is van, ami közelíti a régebbi értékeimet(igaz, ugyan ott gyártják őket..) Ellenük szól viszont, hogy jóval drágábbak, és lehet ugyanakkora tudásuk van. Erről az oldalról még nem hallottam, viszont ahogy nézem Hongkon-ban van a központ, nem gond ez a vám, illetve áfa esetében (eddig csak EU-n belül, ebay-ről vásároltam)
-
stefi68
addikt
-
stefi68
addikt
válasz
Magnat #24256 üzenetére
Köszönöm Magnat és neked is Soma01 a válaszokat
Viszont tegnap este kiderült, szinte 100% hogy nincs meg a húgom ugyanilyen típusú wifi routere és mivel azt írtátok, hogy más típussal necces a wds mód, így tárgytalan a dolog.
Esetleg tudtok ajánlani valamilyen kiterjesztett hatótávval bíró wifi routert? Esetleg kis extrával mint USB port, print szerver, torrent kliens futtatás. ha lúd legyen kövér
(print szerver nem annyira fontos)
TpLink mennyire megbízható? Ha bemegyek egy számítástechnikai boltba (itt helyben, vidék) jól lehurrognak, ha megemlítem. Szerintük csak a LinkSys meg a Cisco a valami.
A szomszédnak ha jól tudom TpLink van és nálam a lakásban látom úgy ~-93 dBm jelerősséggel, míg a sajátomat (mint írtam korábban -80 ... 85 dBm)Szóval nem lehet az olyan rossz.
-
-
tomy_cz
senior tag
válasz
Magnat #23213 üzenetére
Kevés wifis kapcsolat lenne, be van minden drótozva, egy AP sincs, pedig fizikailag is nagy méretű a hálózat.
Én már összeraktam volna egy linuxos gépet ami routeol, de ez nem rajtam áll, szóval így valami router kellene. Nagyvállalatiból tudom, hogy Cisco, de ahhoz kell egy ember aki beállítja, mert nem biztos, h megbírkózok vele. -
Panthera
őstag
válasz
Magnat #23183 üzenetére
Eddig ebbe nem gondoltam bele; az megoldható-e, hogy a tablettel kapcsolom be és ki a wifit?
(Pl. ilyenkor: ha vezetéken még ki kell szolgálnia egy pc-t, de ahhoz a géphez meg nem akarok odamenni azért, hogy letiltsam a wifit. Így gyakorlatilag akkor nem is kell fizikai gomb.) -
Panthera
őstag
válasz
Magnat #23179 üzenetére
Elnézést, hamarabb már írtam, most elfelejtettem leírni, hogy vásárlás előtt vagyok. Az eszközt, amit most vennék (AP-t vagy routert) azt kötném rá a hubra (switchre).
Amúgy nem 100 éves, de nagyon régi (a kapcsolós azért is lenne jobb, mert akkor ezt kidobnám onnan). Ez a kapcsoló meg az én hülyeségem, nem szeretném ha fölöslegesen rádióhullámokkal árasztana el (de tudtommal mások is vannak így ezzel).
A tippet köszi, utánajárok. -
-
-
vargalex
félisten
válasz
Magnat #22961 üzenetére
Szerintem arra gondol, hogy a routerbe tesz egy USB-s hangkártyát, valamint telepítene rá valami lejátszót (pl. mpd), így a router játszaná a zenéket akár külső HDD-ről, akár web-ről. Bármilyen USB-s, OpenWrt által támogatott routerrel megoldható.
-
-
-
-
Szajo
őstag
válasz
Magnat #22650 üzenetére
Hát nem tudom, tegnap meg azelőtt még 1.2MB/s el is szedett és a pingem sem volt nagy.
Ja és a környékkel biztos, hogy nincs gond mivel jó pár utcabeli ismerősömnek van 15mb nete is, nekik nincs gondjuk :SEgyébként ez a modemrouter jó?
TP-Link ADSL2+ Ethernet/USB Modem Router
TD-8817; vagy ez TP-Link ADSL2+ Modem Router
TD-8816 ? -
válasz
Magnat #22640 üzenetére
Hali!
Most egy régi router van (nem tudom milyen típusú) és működik, csak gyenge a jel távolabb. Ezért szeretne jobbat venni.
mod: de a kérdésemre tudna valaki válaszolni, hogy alap esetben erősebb a jele a 1043-asnak, mint a 843-asnak? Tehát megéri a többletet, vagy nem?
-
tutis
őstag
válasz
Magnat #22461 üzenetére
Azért a nagyon vastagon kicsit túlzás..4 évig szenvedtem az invitel 4/1-es csomagjával, kb 30 panaszlevélt írtam..Böngészésre jó ez a net, de más egyébre nemigen.. pingen nekem is 30 közelében volt, így csak néha tudtam xlinkai-n hálóba játszani (30-as ping a limit), letölteni csak kisebb dolgokat érdemes vagy ha nagy dologba belekezdesz, sokáig járatod a gépet, youtube hd videó szaggatás-mentesen csak jobb napokon futott, a sávszélesség állandóan ingadozott, és még sorolhatnám.. Persze nem mindenkinek kell a gyors net, de amikor 3-4 ezer ft-ért az egyik szolgáltató képes 40megás csomagot adni, akkor kicsit bicskanyitogató hogy a másik a tizedét szolgáltatja ugyannyi pénzért.. Persze vannak technikai határai is a netnek, erről külön tudnék mesélni, én 4 év könyörgés és panaszlevél árán sem tudtam a 4 megás netemet 6 megásra emeltetni az invitelnél, állítólag nem bírta el az infrastruktúra ami ki volt építve..4 év után szerencsére megváltozott a környékemen a monopol helyzetük, egyből váltottam, és láss csodát, ma 60mbit-es netem van..Persze lehet hogy nem mindenhol ilyen rossz a helyzet, de a mai világban egy 6 megás csomag már nagyon low-end kategória, mind felhasználói, mind szolgáltatói téren..Mondjuk néhol még mindig nincs internet és ott örülnek a 6 megás csomag érkezésének is, de eléggé elmaradt egy ország vagyunk ilyen téren is...
-
vargalex
félisten
válasz
Magnat #22258 üzenetére
Hi!
OpenWrt esetén viszont semmilyen külső scriptre, azok tűzfal init script-be, stb. másolására.
A linkelt Wiki oldalon látható, hogy a WAN interface-ok súlyozhatók (ezt használja a load balancing-hoz), illetve beállítható az ellenőrzésük, melyik interface-nak melyik a failover interface-ja, mikor nyilvánítsa elérhetetlennek a rendszer, stb.
Valamint saját kimenő szabályok hozhatók létre, amiben az előző hozzászólásomban említett irányokat tudod meghatározni (milyen forrásról milyen külső IP-t, esetleg portot, protokoll-t melyik interface-on keresztül érjen el). Persze ezen adatok bármelyike megadható (pl. az index.hu-t bármelyik belső IP-ről a WAN2 interface-on érje el). Ha több kritérium is van (pl. az index.hu tcp 80-as portját a 192.168.1.100-as LAN IP címről a WAN2 interface-on érje el), akkor azok és kapcsolatban állnak. -
werszomjas
addikt
válasz
Magnat #21978 üzenetére
Hello.
Levehető antenna? annak mi értelme?
Akkor csak ennyi a különbség, mert ez nekem nem igazán ér plusz 1000 forintot.
Ez a 1043ND viszont elég drága, kétszer annyiba kerül, mint a 841N-es
Köszi, meggondolom megér-e ez az USB-s dolog plusz 7000ft-ot
Egyébként a TP-Link TL-WR841N jó vétel 6000ft-ért, ha nincs szükségem USB porta?
-
DonThomasino
veterán
válasz
Magnat #21649 üzenetére
Hali!
MSI RG54SE routerem van. [link]
A port forward tudja, viszont a WOL nem tudom, megnézné nekem valaki?
Az se tiszta teljesen, hogy ezt a routernek kell tudnia.A port forward el kapcsolatban annyi, hogy ha jól tudom az nem valami biztonságos
az SSH-s megoldás viszont az.A saját NET emet is tudnám használni egy másik gépen a forrward os megoldással?
-
-
puglife
csendes tag
válasz
Magnat #21570 üzenetére
igen létezik, pedig némileg rálátóként megerősithetem, hogy bizony majdnemhogy elmondható, hogy általánosságban így működnek az eszközei. de nem ők az egyetlen gagyi műszaki gyártó, akik ipari szemét jellegű termékeikkel elárasztják a boltok alsó polcait. véleményem szerint a router a linksysnél kezdődik...
-
krealon
veterán
válasz
Magnat #21411 üzenetére
Megabitrol van szo.
A WiFi atvitelnel megkulonboztetjuk a linksebesseget es a hasznos atviteli savszelesseget.
A linksebesseg a fizikai atviteli jellemzo, amibol az atviteli protokol es a hibajavitas miatt a felhasznalo reszere lenyegesen kevesebb savszelesseg latszik.
Lasd a tablazat jellemzo (felhasznalo szamara merheto), kontra maximalis (link) sebesseg. -
törölt tag
válasz
Magnat #21357 üzenetére
De jó, hogy időben elkezdtem érdeklődni itt a fórumban, mert ahogy kezd egy-két dolog világosodni előttem, úgy jönnek elő kérdések.
Mivel egy hat éves 10/100-as routerem van, így nem tudom, okos döntés-e, hogy egy ennek egy LAN portjára kötni Routert vagy AP-t, amin adott esetben 3-4 wifis eszköz lóghat? Vagy ez nem beolyásoló tényező a folyamatos, normális működésben? Talán az is lehet, hogy jobb, ha veszek egy wifis routert, és ahhoz kötöm ezt a régit? (Amire egy idő múlva esetleg már csak a VoiP része miatt lesz szükség.) -
törölt tag
válasz
Magnat #21346 üzenetére
Mint hozzánemértő, hihetőnek tartom azt az ebben, vagy egy másik hasonló témájú topikban olvasott véleményt, megállapítást, hogy a TP Link nem teljesen jól működik együtt a D-Linkkel. Ez lehet, hogy alaptalan, de elképzelhető a magamfajta számára. Azért a TP link 1043nd-t is átbogarászom még.
Mindenesetre még van egy kis időm a vásárlásig, addig szívesen fogadok véleményeket, és sokat olvasgatok a végleges döntésig. -
törölt tag
válasz
Magnat #21344 üzenetére
Talán már az n szabványnál nem érdemes - gondolom - lejjebb adni. Épp tegnap néztem a következő telefonom is n-képes lesz.
Te melyik routert ismered, és ajánlod, hogy a jelenlegi vezetékes routeremhez (D-Link DVG-1402S) komplikáció nélkül csatlakoztassam, és ne legyen vita köztük. -
-
válasz
Magnat #12733 üzenetére
ebben az esetben, az esetleges portyázó szomszédok elismeréséért cserébe biztos kibírja majd, hogy lefoglalják a gépét, hálózati eszközeit, (büntető)eljárás...stb!
mondjuk ha a router(eke)t is lefoglalják - a beállítások ellenőrzése végett -, akkor sírnak majd a vétlen szomszédok is... -
Butcher-HUN
senior tag
-
válasz
Magnat #12562 üzenetére
Jó az ötlet. Van még itthon elfekvőben egy Asus WL500G deluxe-om, lehet akkor azt átviszem faterékhoz, a kis Asust meg megteszem repeaternek. Esetleg a routert a jelenlegi sarokszobából átviszem valami központibb helyre a modemmel együtt, faterék asztali gépét meg ellátom wifivel.
A két routert sajnos nem tudom madzaggal összekötni, hiszen ha tudnám, akkor akár a klienseket is köthetném vele. Sajnos aki a házat építette nem gondolt arra, hogy UTP kiállást építsen minden szobába (bezzeg tévécsati az van).
Beri
Értem. Sajnos a kliens oldalt nehéz erősíteni, hiszen általában laptopok, amikben olyan-amilyen a beépített wifi. Egy asztali gép esetén könnyen kicserélném a wifi kártyát, de laptopnál az eléggé szervesen be van építve.Mondjuk nagyobb antennám van itthon, még a cégnél valami kidobott routerről szereltem le. Jó hobbi ez a gyűjtögetés.
Szóval azzal még fel tudom vértezni a kis Asust, aminek most nem tudom a pontos típusát, de valami nagyon belépő szintű, G32 talán.
-
daruu
tag
Lehet hülyén fogalmaztam meg a kérdést mert nem teljesen vagyok tisztában a dologgal. Egy nagy hálózatról van szó,és ott a router utáni swichet jó lenne kicserélni menedzselhető swicthre("dedikált").
Végül is innen jött a kérdésem, hogy mennyivel vagy miben lenne az jobb, célszerűbb? -
Claude Leon
senior tag
Valahogy mindenkitől másféle adatokat olvasni
Az éter elég huncut vezetőréteg.Tényleg bocsi hogy kapcsolódtam, de vallási dolgokban elfogadom, ha valaki ortodox (csak saját magára), itt viszont piszkálta a csőröm, hogy még egy hivatalos pecsétet sem tud szerezni a lobogtatnivalójára.
-
bnss
veterán
Az én routeremben is van tűzfal (Linksys WRT54GL@Tomtao 1.19), ki van kapcsolva mert sok haszna nincs, szoftveres tűzfalat használok. A felsorolt opciók közül a legtöbb nem nevezhető - szvsz - tűzfal nyújtotta szolgáltatásnak, alapvető biztonsági szolgáltatások.
(#2987) Energie X: Router kalauz
(#2988) golyani: remélhetőleg nem kezd el rosszalkodni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest