- iPhone topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Magyarított Android alkalmazások
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beniii06
addikt
-
Horvi
őstag
-
Horvi
őstag
válasz
ekkold #15591 üzenetére
Elvileg nem kellene. A leírás alapján az input chainbe hozzáadtam a tűzfal szabályt mindkét routernél ami a másik router publikus IP címéről engedi a forgalmat ha a wireguard portjára jön.
Illetve a két hálózat közötti forgalmat engedélyező szabályt is hozzáadtam a forward chainhez. De ez már amúgy is ott volt az ipsec miatt.
Más plusz szabály nincs, a routert a te leírásod alapján konfigoltam, azok a beállítások vannak benne mindkettőben.
Az amúgy nem kavarhat be, hogy jelenleg is él az ipsec kapcsolat a két router között? -
a PoE feladónál
a Mikrotik régebbi (és jellemzően olcsóbb) feladói 100MBitet tudnak, mert a 8 érből 4-en az áram ment, a maradékon meg csak 100MBit fér át.az általam ismert Mikrotik-féle gigabites PoE feladókra mindre rá van írva, hogy Gigabit, de ha csinálsz a tiédről egy fotót, akkor az alapján is be tudjuk azonosítani
-
DeniL
tag
Sziasztok,
Érdekes jelenséget tapasztaltam.
HAP AC3 a cap manager, rá van kötve a Poe Out portjára egy HAP AC2, mint CAP, cat6 utp és szépen gigabiten is kommunikál vele.
Ma rákötöttem egy másik HAP AC2-t, ezt már a saját tápjával Poe feladóval.
Cat7 utp, de csak 100mbitet tud.
Cseréltem naívan kábelt, próbáltam másik portjára kötni...
A portok sebessége nincs lekorlátozva, hol keressem a hibát?Köszönöm!
-
Pille99
tag
válasz
lionhearted #15581 üzenetére
Átálltak a 7.1 stabilra
-
-
iceQ!
addikt
Sziasztok,
6-os router os-re a 7.1rol vissza lehet állni?
-
liksoft
nagyúr
Szervusztok!
Hálózatban eléggé járatlan vagyok, így az sem biztos amit szeretnék, megvalósítható-e? Két épület között ki lett húzva egy lan kábel, de 3db kéne. Nem a sebesség a szűk keresztmetszet, hanem az, hogy egymást nem láthatják. Vagyis "szinte" fizikailag szétválasztottak. Sajnos az IP-ben nem oldható meg, hogy 3 különböző legyen. Olyan megoldást keresnék, mely a kábel két végére feltett két eszköz segítségével látszólag több kábelre osztja azt az egyet.
Példa:
Két 5-ös switch esetén a közös ág az 5-ös port. A többit ezen keresztül úgy köti össze, hogy 1 az 1-hez, 2 a 2-höz, 3 a 3-hoz, 4 a 4-hez. Vagyis fizikai portok összekötése közös vezetéken IP-től függetlenül.Létezhet ilyen megoldás, vagy kábeleznem kell?
Előre is köszönöm a segítséget! -
Horvi
őstag
Sziasztok,
Wireguard beállításában tudnátok segíteni? Két miki között szeretném összelőni de valahogy nem az igazi. Ez alapján csináltam, igaz az endpointok nekem dinamikus címek, ahol a mikrotik dyndns címét használtam. Illetve az endpointokhoz mindkét routernél hozzáadtam a wireguard leendő ip tartományát 10.10.10.0/30A Mikrotik-A LAN oldali IP tartomány 192.168.10.0/24, wireguard interface címe 10.10.10.2/30.
A Mikrotik-B LAN oldali IP tartomány 192.168.1.0/24 wireguard interface címe 10.10.10.1./30
A gond az, hogy a 192.168.10.0-ás tartományból nem tudom pingelni a 192.168.1.0-ás tartományt csak a Mikrotik-A wireguard addressét a 10.10.10.1-et.
Tudnátok segíteni, hogy mi lehet a gond? Tuti valami apróságot néztem el de nem jövök rá.
Köszi -
Reggie0
félisten
válasz
Pille99 #15559 üzenetére
Melyik RC-rol?
Reseteles: dugd ra a tapot, majd utana nyomd le a reset gombot, varj amig villogni kezd a led, majd varj amig abbahagyja a villogast. Ekkor fog netinstall szervert keresni. Netinstallhoz 192.168.88.2 IP-t adjal a gepednek es allitsd be, hogy a default gw az 192.168.88.1. Ha a default gw-t nem allitod be, akkor nem fog menni(tipikus hiba).
-
Pille99
tag
hali,
Hap ac2-t frissítettem volna 7.1rc valamiről 7.1 stabilra.
De már nem indult újra. Winbox sem látja.
Végig próbáltam az összes resetet, de semmi.
Netinstall 3 gépen semmi.
6-os netinstall, 7-es netinstall semmi.Valami ötlet?
Előre is köszi. -
ekkold
Topikgazda
A hAPac^2-ből volt olyan széra amibe nem 128Mb, hanem 256Mb RAM került. Ezekre felmegy a wave pkg. Nekem is ilyen van, majd valamikor kipróbálom.
Amúgy a sima WPA-t is nagyon nehéz feltörni, a WPA2-t pedig méginkább. Ha hosszú, és nem faék egyszerűségű jelszót használsz, akkor gyakorlatilag esélytelen a feltörése. Persze a pin kódos csatlakozási lehetőséget is érdemes kikapcsolni, mert a WPA/WPA2 is többnyire csak is ezen át törhető fel értelmes idő alatt.
Ezzel arra céloztam, hogy jelenleg szerintem még nem érdemes különösebben a WPA3-ra hajtani. -
kress
aktív tag
hAP ac2-nel varhato WPA3? Neten sok info van, valahol azt irjak kell kulon hardware hozza, valahol csak softwaret irnak. Itt ugye a wave pkg. nem jatszik, viszont a jovobe tekintes miatt ha nem lesz/nem lehetseges a WPA3 akkor probalnek addig valtani masik gepre amig ezt viszonylag hasznalhato aron el lehet adni
-
hackeeeee
Jómunkásember
Volt egy kis időm, keresgéltem, és találtam.. Szóval nem egyedi a probléma, és ezek szerint máig nem sikerült orvosolni, ami fura azért, így közel 2 éves távlatból...
-
hackeeeee
Jómunkásember
Erre van vajon megoldás? Én nem nagyon találtam semmit.
160MHz-n nem csinálja, de 80-on igen.. WPA2-PSK/AES-t használok.. 5GHz-n írja a telefon, 2.4-en nem.
https://forums.macrumors.com/threads/wifi-security-warning-message-that-my-network-is-blocking-encrypted-dns-traffic.2322402/
-
Köszi szépen. Az is elképzelhető hogy a listában nem frissül. Le akartam ellenőrzni,de szerintem már idén nem fogom tudni.
Én minden forgalmat áttereltem,mert csak ftp-re használjuk azt a címet. Akkor egyszerűbb minden arra menő forgalmat a wan2 felé tolni. De lehet csak az ftp-t de előnye nem lenne.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #15311 üzenetére
Megnéztem a logot, igaz telós appban nézegettem a logokat, nyoma sem volt semmi wifis hibának sehol sem..
Eldobja az összes 5GHz-s eszközt, és ilyenkor nem is látható a hálózat. Rendszer szerint aktív, viszont hiába állítok bármit, nem lesz felfedezhető, reboot után oké.
Nem értem, sztem megy RMA-ra.. És most ennyi elég volt most.
-
iceQ!
addikt
válasz
lionhearted #15546 üzenetére
Okozhat -e memory leaket az, ha az NTP nem tud szinkronizálni? Restart után ez az üzenetfogadott:system,critical,info ntp change time Dec/17/2021 10:02:11 => Dec/17/2021 10:10:55
Mintha próbálkozott volna, de nem "gyüttössze".
-
-
yodee_
őstag
válasz
E.Kaufmann #15544 üzenetére
-
iceQ!
addikt
válasz
E.Kaufmann #15542 üzenetére
Hap ac3 lte verzióra, nem lehet felrakni ha jól tudom. Nem kompatibilis vele.
-
E.Kaufmann
veterán
Nincs fent a WifiWave2 csomag? Szerintem az Atheros driverek a MuMimo-hoz nagyon eszik a memóriát.
OpenWRT esetén is Atheros rádiós AC MuMimo-s vagy AX-es routert már nem nagyon ajánlják 256 MByte memóriánál kevesebbel, bár OpenWRT-hez készítettek kevésbé éhes drivereket (meg biztosan a gyári fw-k is sokat trükköznek, hogy kevesebb RAM-mal adtak ki routert) -
iceQ!
addikt
válasz
jerry311 #15540 üzenetére
Restart után 183 MiB van,.
uptime: 15m24s
version: 7.1 (testing)
build-time: Dec/01/2021 14:07:27
factory-software: 6.46
free-memory: 182.6MiB
total-memory: 256.0MiB
cpu: ARMv7
cpu-count: 4
cpu-frequency: 448MHz
cpu-load: 2%
free-hdd-space: 1968.0KiB
total-hdd-space: 15.2MiB
write-sect-since-reboot: 298
write-sect-total: 73551
bad-blocks: 0%
architecture-name: arm
board-name: RBD53GR-5HacD2HnD
platform: MikroTik -
iceQ!
addikt
válasz
lionhearted #15535 üzenetére
-
-
kopogo
tag
Lehet balga kérdés de.
Mikrotik routernél a saját ddns használata az mennyire közkedvelt ,megbízható vélemények.
1 kamera lenne használatba arra ez megfelelő lehet?
Mennyire terheli ez az eszközt hosszútávon?
köszönöm -
bacus
őstag
nekem is gondom van ipv6 -al, úgy, hogy vezetékes hálón egyébként minden tudna működni, de sok mindent nem értek.
pl winboxnál régebben felhozta az ipv6 címeket, most erre nem tudom rábírni.., nem is tudok a routerhez kapcsolódni sem.. 5009-es routerre van rádugva a laptop, digi szolgáltató, ha engedélyezem a beállításokat, akkor vezetéken van ipv6 internet elérés.
További probléma, hogy a laptopot lehúzva a hálózatról, átáll wifire (capsman, nem az 5009 a vezérlő), nincs ipv6, visszadugva a hálózatra pedig "félig van", azaz van, de nem működik.
A routerbe lépve az ipv6 dhcp klienst tiltva, majd engedélyezve lesz csak a laptopon újra működő ipv6.Szóval van még problémám az egésszel nekem is
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
yodee_ #15528 üzenetére
Úgy, hogy IPv6 esetén a szolgáltatók nem csak a routerek adnak egy IPv6 címet, hanem jobb esetben akár egy /56-os vagy /48-as tartományt (ezek továbboszthatóak több /64-es netmaszku) alhálóra, de legrosszabb esetben is kapsz egy /64-est, ami egy alhálót lefed, bár elvileg mintha ez is továbbosztható lenne, de egyes címkiosztó metódusokat ellehetetleníti és nagy macera, ha lehetséges a dolog.
Ha portforward nem is kell, de azért tűzfalat még nyitni kellhet. Valamint ami nekem egy szimpi opció, már ha a router tudja (igazából én is csak olvastam róla) a Network Prefix Translation, mikor csak a hálózat cím részt cserélik, az àllomás azonosítója (gondolom az általunk kiosztott alhálózat azonosítóval együtt) megmarad, így nem kell portszámokat jegyzetelnie a routerek belülről kezdeményezett kapcsolat áll sem, valamint a multiWAN-t is megkönnyíti. -
adika4444
addikt
válasz
yodee_ #15525 üzenetére
Perpill szerintem konkrét szükség nincs rá, én azért szeretem, mert sokszor eltérő - jellemzően kevésbé terhelt - routing útvonalakat használ, mint az IPv4.
Meg amúgy is. Ha már van, és elérhető, ki akarom használniMegoldódott amúgy, valamiért automatikusan az add-default-route ellenére kézzel kellett felvenni a route-t, azóta teljesen jó.
-
adika4444
addikt
Hali!
Frissítettem egy ac2-t a 6-os ROS-ról 7-esre. Az IPv6 azóta megszűnt működni. Címet kap a router, az eszközök is, de nincs forgalom, még a routerről sem.
Valami ötlet esetleg?
-
Bubukain
senior tag
válasz
lionhearted #15522 üzenetére
értem, köszönöm
-
-
TOZOLI72
csendes tag
Üdv! Van értelme egy capman-ba integrált "cAP ac" eszköz routerOS -ét frissíteni 7-esre, egyáltalán lehet-e? A kérdést azért teszem fel, mert a routerboard ami capman-ként is használatban van, az lecserélésre kerül rb750Gr3 -> rb5009, utóbbi csak 7-es routeros-el megy.
-
TOZOLI72
csendes tag
Privát kulcsokat is lehet exportálni (K jelzésű), csak ott ki kell tölteni a jelszavas védelmet, (8 karakter minimum). Csak abban az esetben meni ki a key file-t is. Amikor vissza importálod akkor először a crt, majd a key-t kell importálni. Felületen megy az egész export "System/Certificates"
-
TOZOLI72
csendes tag
válasz
Reggie0 #15502 üzenetére
Köszönöm, jól sejtettem. Néha ledobja egyik-másik gépet magáról a "cAP ac". Úgy vettem észre, hogy inkább akkor fordul elő (ritkán), ha többedikként kapcsolódik rá valaki. Ilyenkor a már korábban kapcsolódottat löki le (nem teljesen értem, és nem is mindig csinálja). Lehet, hogy nem a mu-mimo hiánya okozza, csak egy kérdés volt. Hátha egyszer rájövök...
-
Bubukain
senior tag
válasz
jerry311 #15515 üzenetére
köszönöm az információt, de a kérdésem arra irányult, hogy a winboxon keresztül a bandwidth teszt miért csak 300/300-at mér, mikor ugyanarra a routerre kapcsolt számítógépen keresztül a speedtest 900/900-at mutat.
A sebességemmel nincs probléma, csak furcsa volt számomra a szitu, de a választ is megkaptam rá, miszerint: "mikrotiken a packet generator megeszi a procit"
Ebből arra következtetek hogy a belső bandwith teszt felejtős -
jerry311
nagyúr
válasz
Bubukain #15514 üzenetére
Nagyon nincs is mit tovább tesztelni, a mérté értékek a garantált minimum felett vannak, közel a maximumhoz.
https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/otthoni/gigaeros-net-1000-1000-202110
1000 Mbit/s
Maximális letöltési sebesség
Rendes körülmények között elérhető: 800 Mbit/s
Minimális: 300 Mbit/s*1000 Mbit/s
Maximális feltöltési sebesség
Rendes körülmények között elérhető: 800 Mbit/s
Minimális: 50 Mbit/s* -
-
Bubukain
senior tag
adott egy telekom 1000/1000 pppoe internet, és egy hap ac2 7.1 routeros
az normális hogy egy routerhez csatlakoztatott gépről speedtestet futtatva 8-900 Mbps között van a letöltési és feltöltési sebességem,
míg winbox-ból indítva a bandwith testben 300/300 a plafon? -
iceQ!
addikt
válasz
lionhearted #15504 üzenetére
Laptop kábelen van meg azon kívül minden aminek az kell (kamera rendszer, nas....stb)
Zwodkassy
Köszi, átnézem a konfigot. -
Lényegesen nem tud többet, sajnos.
Egyébként van egy videó, aki 500Mbps mért az interfészen, viszont ki volt kapcsolva a 2.4 is, sőt az sem kizárt, hogy titkosítva sem volt...Saját véleményem: egy átlag eszközre elégséges sebesség a 300+ Mbps. Több eszköz alatti stabilitás és teljes kapacitás nálam előrébb van prioritásban. Sebességre kábelt kell húzni.
-
TOZOLI72
csendes tag
Üdv! Van egy "cAP ac" eszközöm capman-ba integrálva, de nem találok információt attól, hogy ez MU-MIMO-s, vagy SU-MIMO-s eszköz (tehát osztja-e a sávszélességet a rácsatlakozott felhasználók között, vagy nem). Valaki tudja esetleg, hogy ez az eszköz melyik kategóriába esik, illetve, ha multiuser-es akkor hányszor hányas? Gyanús, hogy nem tudja a MU-MIMO-t, mert nem reklámozzák a lapján, viszont 2 antenna van a wifi4 és külön 2 a wifi5-re és az eszköz maga is egy router, tehát minden adott hozzá, hogy legalább 2x2 MU-MIMO legyen.
Az eszköz linkje: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új csak kipróbált Smartech 55 139cm Qled 4K UHD Quantum tv google assistant,Netflix, stb
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- Gopro hero 7 black
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest