- Xiaomi Mi 9T Pro - tizenegyes!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Az iPhone hajthatatlanságán gúnyolódik a Samsung
- Idei legolcsóbb mobilját dobta piacra a Samsung
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Fotók, videók mobillal
- Magisk
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
pitiless #17789 üzenetére
Azt gondolom azért van in/out portja, mert ez csak a 30V alatti passive poe-t támogatja. Ha kap egy mondjuk 24V 600mA = 14,4W, akkor abból a saját maga 12W fogyasztása után nem tud többet kiküldeni. Ezeken a passive PoE outokon nem szoktak nagy ampereket kiküldeni, kitudja, hogy milyen kábelre teszed.
Tehát lényegében arra jó, hogy vagy ez kapja a naftát, ami neki elég... vagy bedugod az 24V 1.2A DC-t, és abból még mindig tudsz táplálni POE-n akár egy ugyanilyet. -
yumme
csendes tag
-
ekkold
Topikgazda
Van olcsóbb alternatíva is, amit már említettem:
Az RB2011-et felhasználhatod arra, hogy az optikát rézre alakítsa simán összekötve az SFP-t és az egyik gigás ethernet portot. Ehhez nem kell nagy teljesítmény. Erre pedig rá tudsz dugni egy erősebb routert, amire nem kell SFP, és akár wifi sem, viszont a PPOE-t és a NAT-olást megoldja. Egy újabb összekötéssel a két eszköz között, a wifi is megoldható.
Bár ez utóbbira nem lenne szükség feltétlenül, ha veszel pl. egy olcsó hAPac2-t, ami simán viszi a gigabitet, és kétsávos wifi is van benne.
Ha kellő távolság van a két router között akkor akár mindkettő szórhatja a wifit, ezáltal nagyobb területet lefedve. -
Victorio
aktív tag
válasz
Tamarel #17787 üzenetére
Qnap már kijött a 10G-s, ax-es SOHO routerével több mint egy éve. Épp ezért vártam, hogy a Mikrotik is villantson végre valamit.
Ha csak azért nem váltanak az újabb, már rendelkezésre álló technikára mert más se teszi, akkor megáll a fejlődés és a múltban fognak ragadni.
Egyre általánosabb, hogy az alaplapokon és NAS-okon 2.5GB port van. Csak routerek nincsenek hozzá (vagy csak borzasztó drágán). Pedig a NAS-oknak már a 2.5GB is sávszél limitet jelent ha M.2 SSD-vel van feltöltve. Csak ugye itt is érvényesül az aljas marketing húzás, hogy hiába áll rendelkezésre 2006 óta a 10GBASE, nem azzal csinálnak eszközt, hanem elsőnek a köztes pótszabvány 2.5GB, meg pár év múlva az 5GB fog megjelenni, így folyamatos HW vásárlásra lesz szükséged. Nem más ez mint mesterséges igényteremtés. SOHO vonalon10 éve beragadtunk a GB ethernetbe, pedig a tárolók sebessége már rég lelépte.
-
ekkold
Topikgazda
Jól értem, hogy neked most az optika egy SFP-vel csatlakozik a 2011-re, azaz nincs szolgáltatói eszköz? Mert akkor nyilván vagy olyan eszköz kellene, aminek van SFP portja, vagy megtartod az új eszköz mellett a 2011-et switch-nek (és WiFi AP-nak is), hogy rezesre alakítsa az optikát.
Az RB4011 szerintem elég jó kompromisszum lenne, elég hasonló a 2011-hez, csak sokkal erősebb (4x 1,4GHz-es proci), egy darabig biztosan elég lenne a teljesítménye. Van wifis, és wifi nélküli verzió is. Mondjuk azt nem tudom, hogy lehet-e kapni éppen.
-
Victorio
aktív tag
hAP ax2: Nesze semmi fogd meg jól.
Amit vártam: 2.5GB portok, 4x4 MU-MIMO, Type C USB 3.2
(SFP+ aljzatokkal meg csak a nedves álmaimban... Abból még az RB5009-re is csak 1 db-ot bírtak tenni, nehogy kihasználható legyen.)
De hátha majd a cAP ax nagyobbat szól. -
bbmt
senior tag
Sziasztok,
Optika internetemen nem szolgáltatói hanem saját router van, Mikrotik 2011.
Eddig 600mbit csomagban voltam, tökéletesen működött, most váltottam 1000-re de a sebesség csak 700ra nőtt.Lehet, hogy a router nem alkalmas az 1000-es net-re? -
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #17774 üzenetére
Ugy sem szamit igazan. Ha zavaras van, akkor kijonnek es szolnak. Eleg ekkor atallitani. Van kb. evi 70 eset, na bumm, nagysagrendekkel tobb a felhasznalo.
A repulogepek eseten pedig nem az 5G zavarja a repuloket, hanem a repulok nem szurnek elegge.
-
pitiless
senior tag
Itt meg vannak további részletek:
https://www.wisp.pl/p9234,mikrotik-hap-ax2-c52ig-5haxd2haxd-tc.html -
jerry311
nagyúr
válasz
lionhearted #17774 üzenetére
Azért ehhez hozzátartozik, hogy a a repülőgépekbe épített radarok is elég lazán kezelik a vonatkozó szabályokat. Mintha azt hitték volna a tervezők/gyártók, hogy soha semmi sem lesz azoknak a frekvenciáknak a közelében.
-
válasz
grabber #17773 üzenetére
2 antennán? Magic.
Reggie0: amíg feltételezed, tudod, hogy csak ők telepítenek, csak ilyen keveset. Aztán amikor valaki rájön, hogy lehet másra is használni, úgy sem akadnak össze... de a pincédből valóban kis eséllyel jön ki bármi. A repülőgépen se számoltak vele, csak a reptéren gond, leszálláskor, kis eséllyel raknak oda ugye bármit, ami a repülőt zavarja, állítólag.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #17756 üzenetére
Mindossze annyi a kulonbseg, hogy egy repulogep eseten lehet szamitani arra, hogy a kornyezetebe kerul olyan eszkoz, amit zavar, viszont az elegge valoszinutlen, hogy pl. a pincembe dopplerradart telepit a met...
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #17765 üzenetére
Lehet a wifiwave2 tamogatas miatt van eleve sok ram. Ahhoz ac-nel is kellett 128Mb minimum.
-
Hétköznapi embernek kevésbé kellhet.
Egy hőmérő ami alig kommunikál és kis adatmennyiséggel dolgozik,arra tökéletes a LORA. Mert 20km is elmegy a jel akár egy 18650 akkuval 2 évig. Ezt rohadtul nem tudja egyik wifis eszköz sem. Csak leszórod az eszközt,valahol a környéken elég akár egy GW és mennek is az adatok. Nem kell 20 AP meg antenna....
Hétköznapi embernek nincs nagy területe és nincs sok eszköze. Egy házban mindenhol van wifi kb és mindenhova lehet villanyt is csinálni. Ezt megvalósítani egy szántóföldön,erdőben már nehéz lenne. Oda olcsó,egyszerű és keveset fogyaszt. Azért terjed nagyon.Otthonra inkább Zigbee és Z-wave való. Lora ipari.
-
yumme
csendes tag
valaki össze tudná foglalni, hogy ez a LORA-zas mér annyira menő most és miért kapcsolódik ennyire a Mikrotik-hez
LORA tudomásom szerint korlátos erőforrássú rendszerek, néhány bit chirp-elésére nagy távolságokra történő kommunikációját nyújtó rendszer melynek minden porcikája erőteljesen proprietary hogy minél több bőrt húzzanak le.
Miért jó ez industry vagy hobby-n kívül a köznapi embernek? -
-
-
amargo
addikt
válasz
lionhearted #17760 üzenetére
Csak már nehezen hiszi el az ember (igaz nekem most sincs semmi bajom az otthoni hálózattal). Nyilván nem fogok rohanni venni, de mondjuk, ha tényleg lehet is majd venni, akkor azért kipróbálnék 1-et..
pitiless: Köszi!
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Bridge-en belüli sávszélesség korlátozást lehet valahogy csinálni?
Vagy, ha nem, akkor egy bridge-en kívüli portra létre lehet hozni valahogy olyan szabályt, hogy úgy viselkedjen, mintha belül lenne a bridge-en? (mert ekkor már az elméletem szerint működhetne a queue is)Köszi előre is mindenkinek!
-
-
amargo
addikt
hAP ax2: [link]
(WiFi6)
Tényleg létezik? -
-
Reggie0
félisten
-
Hyperion
senior tag
válasz
lionhearted #17752 üzenetére
Hmmm.. erre nem gondoltam. Köszönöm szépen az infót!
939.8
Mbit/s (current)
934.1
Mbit/s (average)
941.8
Mbit/s (maximum)
914.6
Mbit/s (minimum)Mindezt 22%-os terhelés mellett! Szóval lionhearted köszönöm a segítségedet, valóban hibás volt a mérésem!
Tökéletes! Köszönöm a segítségeteket, ezek szerint a HAP AC2 elég lesz.
-
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
4011-en kívűl ami elérhetőbb árú, mi az ami ki tudja hajtani az 1GB-es NAT-ot FT-vel persze.
Wifi nem kritérium, HAP-AC-k vannak a plafonon. POE out jó lenne, de nem kötelező kritérium.
Jelenleg HAP-AC2 van, de 6-650-nél többet nem tud szegényke..
Köszönöm! -
Reggie0
félisten
válasz
atiska007 #17737 üzenetére
Azok nem jok, ott sok frekit hianyzik, azert nem latsz dfs-t se. europai allamok felejtok, mind az eu-hoz igazodnak.
russia4, ott keves freki hianyzik csak, de meg nezem, hogy mi lehet jo. Russia4 eseten viszont van olyan freki, ami kilog az europai tartomanybol, igy nem art korlatozni a tartomanyt, vagy manualisan csatornat valasztani.
-
Reggie0
félisten
-
adika4444
addikt
Kímélendő az akkut, inkább USB táplálású RNDIS protokoll-t használó 4G dongle-t nézz.
Én hasonló mutatványt egy ZyXEL WAH7706-ossal szoktam művelni. A gond, hogy aksis, annak azért nem válik a javára a tartós ilyesfajta üzemeltetés. Van még egy E3372 stick-em, de nem tud LTE-CA-t (kisebb így a sebessége), és RNDIS-t sem, ezért PPP interfészként működik. A PPP viszont jobban paraméterezhető, a LTE-nek van pár hülyesége, pl. kötelezően DHCP-n kér címet, ami akkor baj, ha a LTE eszköz is egy NAT, és mondjuk adott IP-re van DSTNAT/DMZ/port forward, mert a MikroTik-en nem állítható statikusra.
-
-
Reggie0
félisten
Tovabbi trukk, hogy a mobilszolgaltato ne vegye eszre, hogy megosztod a neted: https://www.youtube.com/watch?v=JB9aYqTNwlM
-
yumme
csendes tag
válasz
lionhearted #17727 üzenetére
"WAN interface list kényelmes tud lenni. "
igen mikor bűvészkedtem éreztem, hogy azért az enyémtől van finomabb megoldás is
de aktív meeting idény közepén történt mindez szóval elővettem a kisbaltát és faragtam egy gyorsat a helyzeten
"csavarhúzón is dől a jel, azoknál mindegy..."
valszeg ez a helyzet nálam mert a "lépcső alatt 3 falon túl is" YT videón kívül nem vettem észre hogy nem optikáról megyek ... nem mintha nagy sávszélességgel élő lennék
-
-
yumme
csendes tag
valszeg csak nekem új: megpusztult a vonalas (PPPoE passthrough) net, rádugtam öregecske Androidos telefonomat USB-vel RB5009-re (ROS 7.3.1), megosztottam mobil netet USB tetheringgel, lemásoltam idevonatozó tűzfal szabályokat, aktualizáltam "lte1" interface-re és minden ment tovább
eddig akartam venni valamilyen LTE képes Mikrotik-et, hogy csináljak egy backup line-t de ezután lehet valami egyszerű Androidos teló lesz a megoldás tekintve, hogy használt LTE-s Mikrotik-eknek már nyomát sem látom a neten
-
ekkold
Topikgazda
válasz
atiska007 #17721 üzenetére
Mennie kell azonos SSID-vel is a 2,4GHz-nek és az 5GHz-nek is. Viszont ilyenkor a csatlakozó eszköz dönti el, hogy melyikre csatlakozik fel ténylegesen. A mikrotik nem látja, ill. nem tudja eldönteni, hogy a csatlakozó eszköz milyen térerősséget lát. Azt hogy az 5HGz működik-e, egyszerűen ellenőrizheted a 2,4GHz ideiglenes letiltásával.
Valószínűleg nem Te állítottad be rosszul, tökéletes megoldás nem nagyon van szerintem. -
atiska007
senior tag
Hali!
Egy kis szakértelmet kérnék.
Van egy Mikrotik routerem és 2 CAP-em (AC) földszinten és emeleten.
Megpróbáltam ez alapján beállítani, de olyan problémába ütköztem, hogy csak a 2GHz-re csatlakozott minden eszköz automatikusan, mivel 1 SSID volt, így nem tudtam váltani manuálisan, és olyan volt, mintha az 5GHz nem is működött volna.
Most áthidalva úgy oldottam meg, hogy Capsman-ben 2 configot hoztam létre, 2 és 5 GHz-eset, külön SSID-kal és azt rendeltem hozzá adott CAP interface-ekhez (ugye ebben az esetben 2db 2GHZ-es és 2db 5GHz-es. Ez így most már úgy tűnik működik is jól.Viszont nem tudom hol rontottam el, vagy egyáltalán működik-e, ha minden egy SSID alatt van, emeleti 2+5 GHz és földszinti 2+5 GHz.
Be lehet ezt állítani valahogy? Ha igen, mint ronthattam el?Szóval amit mindenképp szeretnék, hogy az eszközeim lakáson belül, ahol erős az 5GHz-es jel, ott arra csatlakozzon fel és ha kimegyek az udvarra, ahol már gyenge az 5GHz, akkor váltson automatán 2GHz-re, de mindez egy SSID alatt.
Remélem érthető volt a nyűgöm/bajom -
-
Staradder
tag
Sziasztok
Csináltam egy No Default conf.-os reset-et az új mikrotik routeremen.
De újrainditás után a winboxban nem jelenik meg a neighbors ablakban egyik port mac címe sem.
Van virtual program fent de letíltotam a portokat a beállításban és az alap ethernet portnak adtam egy fix ipv4 címet, de így sem változik frissítésre sem.Mi a gond?
köszi -
amargo
addikt
válasz
E.Kaufmann #17711 üzenetére
És Reggie0 -nek is.
Most látom mennyire trehányul írtam.. szóval egy hAP AC3-ról van szó kis otthoni felhasználás PoE-vel táplálva, azért van rajta 20-25 aktív eszköz Wifi-n LAN-on pedig olyan 4-8.
Viszont szerintem itt a klienssel volt a gond.. nem volt sok időm reggel és csak 1 gépről próbáltam a mikrotiket elérni, mindenféle anomália volt, a ping-ból is 40% packet lost, belső gépeket alig értem el, stb.
Viszont telefonról az előbb megnéztem és minden flottul ment, HA-ba küldöm be az eszköz erőforrásait és ott sem volt semmi érdekes, minden tök normális volt.
Bekapcsoltam újra a számítógépet és láss csodát, mindent elérek a WinBox nem dobálja a kapcsolatot, minden frankó (a log-ban semmi jele nem volt még annak se, hogy ez a kliens leszakadt).
Szerintem a kliens hálókártyája fáradt el (sima, Intel(R) Ethernet Controller I225-V), pedig 25 fokos szobába van.
Nem tudom mitől tud ilyen előfordulni, mindenesetre köszönöm, hogy segíteni próbáltatok!
-
amargo
addikt
Sziasztok!
Egy kicsit furcsa problémával szembesültem ma. Gyakorlatilag LAN-on és WLAN-on is szétesik a hálózat. Miként tudom kideríteni, hogy mivel lehet a gond? A logban nem látszik semmi különös a router nem indul újra. Viszont a winbox is kb 5-10 sec alatt reconnectál néha sikerül betölteni a dolgokat néha nem.
Most éppen 7.4-et raktam fel, de előtte 7.3 volt.
Tegnap még nem volt semmi probléma. -
Horvi
őstag
válasz
Reggie0 #17703 üzenetére
Köszi most megcsináltam egyelőre két dhcp szerverrel bridge nélkül. Elsőre mondjuk kifelejtettem az új ip pool-t megadni aztán csodálkoztam, hogy a dhcp szerver miért invalid
Megcsináltam a tűzfal szabályokat is aztán majd tesztelem, hogy mi a helyzet.
Köszi mégegyszer mindenkinek! -
Reggie0
félisten
válasz
Audience #17704 üzenetére
Annyi hatranya van, hogy a ket interfeszen logo eszkozok mar latni fogjak egymast, a client isolation csak wifi interfeszen belul mukodik, szoval mehet arra is egy tuzfal szabaly, es hat a bridge is a procit fogyasztja, mikozben semmi valos funkcioja sincs.
Nem hinnem, hogy a bridge konfiguralashoz sokkal kevesebbet kell kattintani, mint a +1 dhcp szerverhez. -
Horvi
őstag
válasz
Reggie0 #17700 üzenetére
Akkor ha jól értem nem kell bridge külön neki, hanem csinálok virtuálus wifi interfaceket, meg létrehozom az ip poolt hozzájuk és ezekre a virtuális wifi interfacekre teszek egy-egy dhcp servert. Végül a tűzfal szabályokban tiltom az belső hálózat elérését.
Közben próbáltam keresni vendeg wifis vlanos tutorialt, ezt találtam hirtelen de itt is bridgel oldja meg.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gitáros topic
- Mit tud egy retró kézikonzol?
- Autós kamerák
- Linux felhasználók OFF topikja
- Horgász topik
- Feltörték a regisztrációmat vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Xiaomi Mi 9T Pro - tizenegyes!
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3015
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 32GB 1000GB FHD 17 1 év garancia
- Samsung Galaxy Z Flip 4 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD 1TB HDD RX 5700 XT 8GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest