Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• yle_greg

aktív tag

Az MFT nagy előnye a FF -el szemben szerintem az, hogy minőségben nem feltétlenül vehető észre a különbség a felhasználók nagy többsége számára, viszont méret és súly tekintetében már más a helyzet.

A nagyobb képkört kiszolgálni képes obik a fizika miatt (ez most kivételesen nem a nők hibája) nagyobbak, nehezebbek. Oké, nagyobb mosásra képesek, meg jobb lehet a jel/zaj arány, de ez a felhasználók által készített fotók/videók hány százalékánál látható, vagy számít egyáltalán?

Rengeteg olyan ember van mint én, aki szeretne jó fotós lenni, de nem az. Én többet "dokumentálok" mint fotózok, a szó művészi értelmében. Ezért számomra a FF szenzor okozta minőségi ugrás nem jelentené azt, hogy jobbak lennének a képeim. És szerintem ezzel finoman szólva nem vagyok egyedül.

Ellenben az, hogy a GX9 -re rá tudom tenni a 12-32 -es palacsintát, és ezzel teljesen vállalható minőségű (a telefonoknál fényévekkel jobb) képeket/videókat tudok csinálni kvázi kiskompakt méretben, ez baromi jó. Az a jó fényképező, ami nálad van. Egy FF méretű gépet néhány obival szerintem kevesen viszünk nap mint nap, hátha akad valami fényképeznivaló alapon. Az az objektív sor ami nekem van, az FF méretben szerintem nem férne el mind a táskámban.

Az MFT előnye a kis méret lehetősége. Itt is vannak nagyobb, mértetes obik, pl. a pana vonalon a 10-25, 25-50, de akár a közkedvelt 100-300 és a 100-400 nagyágyú már nem a zsebre vágom kategória. Ha új MFT belépőket szeretnénk, akkor olyan kiteket kell adni, amilyet az emberek szeretnének. Legyen kicsi, olcsó, és tudjon sokat.

Egy nem profiknak szánt alap gépváz, plusz egy 14-140 mert a zoom hánya fáj a kezdőknek, esetleg hozzá akciósan egy nagyon fényerős alap fix, (akár a 20/1.7) hogy portrémesternek érezhesse magát a vevő, már egy jó kezdet. És ki tudja, mivel ezzel az átlagember tevékenységének 80% -a le van fedve, akár itt is lehet a vége, de ha csak minden harmadik becsábított ember vesz még valamit, aztán megint, (egy nagyon széles kéne még, meg egy tele, meg egy... és beindul a nyálcsorgás), akkor felpöröghetnének az eladások.
    De kell az olcsó gépváz, és a kezdeti igények maradéktalan lefedése, különben az ember telefont vesz, mert abban van zoom (digitális, de kit érdekel) és szoftveres háttérelmosás.

Ha egy gyártó kiadna egy olcsósított gépvázat, (GX7 tudásút: 200k) egy zoom obival (14-140: 100k) egy fényerős fixet (20/1.7: 60k) akkor 350 ezer forintért lehet, hogy sokaknak megütné az ingerküszöbét. Az árak a használt árak, kivéve a gépváz, mert a 14-140 és a 20/1.7 már nagyon régi obik, nincs fejlesztési költség, azt már biztosan visszahozta az elmúlt évek eladásai, már "csak" gyártani kell.

Legalábbis szerintem.

Új hozzászólás Aktív témák