- iPhone topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Külföldi SIM-ek itthon
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- VoLTE/VoWiFi
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
Lassú Víz
addikt
válasz
JoceeHunt #62121 üzenetére
Ha még nincs, akkor hagyd szerintem. Ami mellette szólhat, hogy olcsó, időjárásálló, 12-ről indul és makrót is tud. Meg videóhoz a villany zoom. De pikk-pakk sötétedik, háttérmosás mint egy kompakttal. Leméretezett monitor képre vagy fotókönyvbe elmegy, de pixelbuzulni már nem.
-
vendingo
veterán
válasz
JoceeHunt #61880 üzenetére
Utazás: ki mikor mivel. Valaki a házuktól indul, az ingyenes. Repjegyek, buszok, vonatok kb 60-80k (időben foglalva)
Onnantól napi 20 euróval lehet számolni, és akkor nagyon kényelmesen lehet lenni. Normális szállás, rendes kaja. Olvastam olyan beszámolót, aki napi 5 euróval gazdálkodott, illetve olyat is, aki éppen amennyit összeénekelt a nap végén.
80k+ 33x6k= 280-300k
Persze lehet ettől olcsóbb és drágább is, kinek mi az igénye.Szállásból rengeteg fajta van. Egyházi, állami, magánszállás, hotel hilton, sátor, istálló.... Kinek mi az igénye.
A felszerelés ami egy kényes pont. Lehet menni összekukázott cuccokban is, meg a legfullosabb túracuccokban is. Én a 2-t vegyítettem. Valamiből a legjobb minőséget vettem, valamiből meg a leggagyibbat.
Nekem a felszerelés úgy, hogy egy része már megvolt ~120k körül jött ki. -
.mf
veterán
válasz
JoceeHunt #61698 üzenetére
lmfgtfy?
Csodálom, hogy a többiek ilyen türelmesek.Más.
Urban safariFigyelmeztetés: vér, erőszak, halál, stb.
A szomszéd fotós / time-lapse-es srác csöngetett be, hogy nézzem csak... hát csak néztem.
Tudom, hogy vannak ragadozók a városban, meg láttam is már párat, de hogy a házunk belső udvarában lakmározzon, miközben az egyik lakást felújítják, és 4-6 m-re tőle mennek el emberek...---
Studi: ne gépeljél, képeljél
-
Studi
veterán
válasz
MMF: Olympus gyártású konverter, amivel 4/3-os objektívet tudsz feltenni micro4/3 vázra. Háromfélét gyártottak, MMF-1,2,3 néven, a működésükben nincs lényeges különbség. Gyárt a Panasonic is ilyet, de ezek a gyáriak igen drágák, érdemes utángyártottat (elsősorban Viltrox, de már láttam valami másik félét is) keresni.
ZD35: Zuiko Digital 35mm/3.5, ez egy 4/3 rendszerű makróobi, nagyon szép, éles képe van, 1:1 leképezést tud. Az AF lassú vele, de ettől függetlenül makrózásra jól használható m43 vázakon is MF-el.
EX25: Olympus EX-25 közgyűrű, 25mm hosszú elektronikus közgyűrű, amivel tovább növelhető a nagyítás makró esetén. A munkatávolság csökkenésével. A működését fentebb írta ROBOTER. Halmozni nem lehet, egy darabot enged a rendszer feltenni.
rbalint88: annyiért vennék én is 60/2.8-at!
Olcsóbbak ezek manapság, MMF-ből a gyári 25 használtan, az üveg 30, a közgyűrű megintcsak inkább 25 körül.
-
Mercutio_
félisten
válasz
MMF: Adapter amivel 4/3-os obikat m4/3-os vázon tudsz használni natív obiként (ez azért nem teljesen igaz, mert az AF sok esetben és váztól függően lassú lesz)
ZD35: Zuiko 35mm-es 4/3-os makróobi
EX35: 35mm-es jelátvivős közgyűrűEzekkel így együtt lesz 2:1 körüli igen erős nagyításod, igen kicsi tárgytávolsággal, gyakorlatilag a rákokat oda kell csalnod az aki üvegéhez, szóval szerintem csak ha rettentő türelmed és extra nagyítás iránti igényed van (ja és kb. 90-100k körüli forrásod) akkor akarod te ezt mind.
szerk.: Szerintem most kicsit relaxálj, kísérletezz a 40-150+DCR-250-nel, és ha pár hét után még mindig akarsz makrózni akkor térj vissza a kérdésre a makrós topicban (mert esélyes, hogy a következő lépés ez esetben a megfelelő vakuk beszerzése, és használatuk megtanulása lesz)
-
Lassú Víz
addikt
válasz
JoceeHunt #61676 üzenetére
Hát egy virágzó repceföld közelében kerülném az obi cserét, az biztos. Elég ragaszkodóak a pollenek, azt nem tudja lerázni az SSWF.
Makró témához: a 14-150 + MCON P01-nél a 12-50 sokkal jobb makró állásban. Az MMF + ZD 35 még jobb, és ha elég közel tudsz menni akkor az MMF + EX25 + ZD35 olyat nagyít, hogy na.
-
Mercutio_
félisten
válasz
JoceeHunt #61678 üzenetére
A cserélhető fejes NLP-2 most PCX-ből elég jó árban van.
schawo: Passz, Oly-ban nem vagyok ennyire otthon, tudod PanAForewer
-
Mercutio_
félisten
válasz
JoceeHunt #61676 üzenetére
Nyugodtan cserélgetheted, de nyilván olyan obi van rajta ami az adott helyen ideális, aztán ha valami mást akarsz fotózni cserélsz.
A szenzortisztító funkciót be tudod állítani menüben, hogy minden indulásnál aktiválódjon.Az egy jó módszer egyébként - és segít kicsit lelassulni, a kompozícióra koncentrálni -, hogy csak egy obit viszel magaddal (legjobb egy fix) és annak a látószögét figyelembe véve képelsz. 1-2 hét után már ráérzel mit milyen távolságból érdemes meglőni, vagy épp mi az amire semmi értelme elővenni/bekapcsolni a gépet.
Raynoxnak - és úgy általában a lencséknek - elég strapabíró a felülete, letörlöd mikroszálas kendővel, vagy eredeti lenspen-nel és problem solved.
-
Mercutio_
félisten
válasz
JoceeHunt #61662 üzenetére
Inkább csak olvasgatom, lévén 25 éve volt utoljára akim, most egy nano bricken gondolkodom.
Jöhetnek a komponensek privátban is, vagy tegyél be oda egy leméretezett képet, és írd le alá a felszerelést (aki, szűrő, talaj, dekor, rákok, halak, világítás, sstb.).schawo: Eddig azt hittem a fix obi alá ugyanannyi közgyűrűt kell tenni, mint a gyutáv, hogy 1:1 nagyítást érjek el vele, eszerint rosszul tudtam?
Sheratan: Régi makróobiból ami jó minőségű az 30k körül van, a másik gond a manuális rekeszelés, így ugyanis vagy sötét lesz a keresőkép, vagy nyitott rekesszel állítasz élességet majd exponálás előtt rekeszelsz, ami esélyes, hogy elmozdítja az élesség síkját. Ilyen szempontból a közgyűrű jobb, mert ott exponálás előtt nyitott a rekesz. Képminőséget meg fene tudja, amennyivel az előtétlencse ront a képminőségen, annyit lehet, hogy a közgyűrű miatti tényleges fényerőveszteségből eredő is ront a képen. A 25-ösön még lehet a közgyűrű a jobb megoldás, (bár nekem a 20-ason nem okozott gondot a raynox), de ahogy haladsz a tele tartomány felé javul (alapvetően tele-obikra van tervezve) Ezek mind DCR-250-nel készültek, az első 3 40-150-es obin 100-150mm közötti gyutávon, a többi kép a 20/1.7 és a 45/1.8-as obikra téve.
A 10+16 hátránya még, hogy fel-le rakásához le kell szedned az obit a vázról és az obiról a gyűrűket, ez macerás, ha nem csak makrózni akarsz, hanem séta közben, vagy itt-ott bóklászva makrót is akarsz csinálni, az Raynox előtétet 1 mozdulat felrakni az obi elejére, és levenni. -
Mercutio_
félisten
válasz
JoceeHunt #61647 üzenetére
Szép az a nano-aki az akvarista topicban leírhatnád mik vannak benne, mi a felszerelés
-
rbalint88
addikt
-
Mercutio_
félisten
válasz
JoceeHunt #61624 üzenetére
Gonolom a kompakt+raynox esetén is a tele vége felé volt tolva a gyutáv, így itt is inkább egy 40-150-es obira tenném a raynoxot.
Közgyűrű esetén a nagyítást a közgyűrűk és az obi gyutávjának aránya adja, pl. a 45-ös alá rakott 10+16-os gyűrűvel ~1:2 lesz) ha erre még egy raynoxot is felraksz előre, akkor már a fókusztáv annyira lecsöken, hogy adott esetben koppan a frontlencséd a fotózandó dolgon (és maga az obi is árnyékol) szóval ez nem megoldás.Az izgágább rovarok esetén egyébként is célszerű(bb) olyan megoldást választani, ahol picit távolabb tudsz lenni tőlük, hogy ne riaszd el őket.
Ja és az gondolom evidens, hogy 10-20 bemozdult, DOF-ból kilógó, homályos képre jut 1 ami nagyjából éles, a makró az egy ilyen sport.
-
törölt tag
válasz
JoceeHunt #61624 üzenetére
Macróhoz, hogy ne legyen annyira kényelmetlen a szitu, érdemesebb szerintem egy hosszabb gyutávú obit vadászni, akár régi manual 135/2.8 + raynox.
Azért messze vagy még a normál macro obi árától.
Ez közgyűrűsor 6-8e ft, A raynox meg már megvan.
A 40-150-es obival is lehet jó makrókat tolni akár a közgyűrűvel, akár a Raynoxal.Stabil állvány + magas rekeszérték.
-
Mercutio_
félisten
válasz
JoceeHunt #61616 üzenetére
Ne keverjük a dolgokat.
Van a DCR-250-es makró előtétlencse, amit egy sima 37-52mm-es az objektív elejére feltekert step-up gyűrűre tudsz rögzíteni (A step-up gyűrű egy sima eloxált fém lemez a 2 oldalán 37mm-es apa és 52mm-es anya menettel) és ezáltal makró képeket készíthetsz (megnő az objektív nagyítása, és lecsökken a fókusztávja)
Van a 10+16mm-es (elektromos jeleket is átvivő) közgyűrűsor, amit az objektív és a váz közé tudsz betenni és az előtétlencséhez hasonló nagyítást (és lecsökkent fokusztávot) tudsz elérni a használatával.
Tehát a kettő egymás alternatívája és azonos funkciót lát el!
MÁS: Nepperesben nem kaptam érdemi választ, így itt is felteszem a kérdést:
Fényerős fixeket hogy néznétek össze, hogy melyik a jobb közepén és a sarkokban? Állvány, tesztábra nem játszik! Minél egyszerűbb megoldás a lényeg.
-
FEDman
addikt
-
-
gorgo
őstag
válasz
JoceeHunt #59978 üzenetére
utoljára jutna ilyen eszembe, hogy microSD-t tegyek kamerába... Nem tudom mi a műszaki oka de egyrészt sztem a nomál SD-k gyorsabbak, és az adatbiztonságuk is jobb. De ha mindez nem igaz, akkor is ott van az, hogy egy adapterben csücsül. És ha másra nem használod, akkor tkp. fölösleges is.
-
törölt tag
válasz
JoceeHunt #59976 üzenetére
A kép kártyára írását nem igazán befolyásolja. Elég gyors kártyák vannak már.
Ha nem szeded ki a keretből rendszeresen, akkor nem sérül. De ha telefonba is szánod, én félnék tőle hogy előbb utóbb baja lesz, én legalább is tuti elrontom.
64 es kártyák már ebíjről egész olcsók jó helyről. [link] -
.mf
veterán
válasz
JoceeHunt #59918 üzenetére
Hátizsák, 3 obihoz? Hacsaknem a 3 Pro Oly obi, lötyögni fog csak benne a cucc. Nálam EM5 + 12-32 + 17 + 45 egy övtáskában kényelmesen elfér. Van még egy Löwepro Nova 1 AW, abba +1 zoom (14-150 vagy 12-50) és még 1-2 fix is belefér, tehát egy testesebb zoom mellett 4-5 kisebb obi; meg persze az apróságok: 3 akku, pár elem, kisvaku, törlőkendő, lenspen, toll, térkép, stb. Egy hátizsák meg minimum még duplaekkora.
-
rbalint88
addikt
válasz
JoceeHunt #59918 üzenetére
Nekem ilyen van, oldaltáskában és hátizsákban is pöpec, hátiban befér mellé még az állvány is.
Elfér benne a gép egy obival, vaku, plusz két obi, töltő, két pótakku, két-három szűrő, memóriakártya, lenspen.
A gépen lévő és a plusz kettő objektív is lehet nagyobb méret, Pana 45-150 és Oly 12-50 nem vesznek össze benne. Egy palacsinta és egy 45 simán elfér benne egy obi helyén. -
-
.mf
veterán
-
.mf
veterán
válasz
JoceeHunt #59886 üzenetére
Én is rendeltem már 4-et, de azt kell, hogy mondjam, hogy hullámzó a minőség.
BLS-5-ből csak egy nónémem volt (csak annyi volt rajta, hogy Fits Oly.BLS-5), de okés volt.
BLN-1-ből most van
- egy hasonló nóném, (Fits Oly.BLN-1), ami olcsó volt, de nem tölti a gyári töltő, és gyorsan fáradt (ma már alig húzza);
- egy "iSmartDigi", ami még gyorsabban merül, de legalább tölti a gyári töltő (SOS vétel HK-ban, amikor kiderült, hogy a másik nem);
- és egy vicces nevű "GooPower" (trutyi erő? lol), de neve ellenére ez a legjobb közülük, gyári kb 70%-át tudja még 1 év használat után is, és asszem ez is 2k alatt volt.
A Patonákról hallottam még jókat, de azok már jóval drágábbak.
Athomi: erre egyszer kíváncsi lennék. 3.7V-os cellákat használnak, tehát 7.4V a két cella a gyáriban is. Persze ez a névleges, az akkuk és az elemek is töltve magasabb feszről indulnak, ami csak csökken, ahogy merül (gondolj csak a kocsi-akkukra). Ezeket tudtommal 8.4-gyel töltik. Feltöltve indul mondjuk 8.0-ról, kimerültet jelez talán 7.0-6.8-nál (saccolok, nem mértem). Max ha a gyárira 7.6V (BLN1), az utángyártottra 7.2V (iSmartDigi) van írva, akkor lehet gyanakodni, hogy utóbbi rövid ideig fogja húzni.
-
jmakk
őstag
-
Degeczi
nagyúr
válasz
JoceeHunt #59735 üzenetére
Sokkal jobb: nem BT-on, hanem wifin keresztül vezérelhető okostelefonról, és igen, így van élőkép is, amin a fókuszpontot is éppúgy kijelölheted, mint a hátsó LCD-n.
(így gyakorlatilag tökmindegy, mennyire hajtható ki a beépített LCD: a telefonod helyettesíti azt)És ha csak pár képet kell gyorsan áttölteni a laptopodra, azt is sokkal kényelmesebb wifin keresztül, mint a kártyával vagy USB madzaggal bíbelődni (távvezérelni viszont sajnos nem engedi számítógépről, ahhoz nincs alkalmazás M10-hez - pedig a lehetőség adott lenne)
-
.mf
veterán
válasz
JoceeHunt #59726 üzenetére
Azért nézd meg a méreteket is...
Tanktáskába berámolom az EM5-ös utazókészletem (övtáskában váz + 12-32, 17 f1.8, 45 f1.8, akkuk, kisvaku) és utazóállványt, plusz elemlámpa, szendvics, talán még valami 0.33-as üditőt is be lehet passzírozni. Próbáld meg ezt egy dSLR-rel...
Ha inkább tájképelsz, ahhoz saroktól-sarokig éles obik és nagyobb DoF kell, amikben a m4/3 jó. Amiből kevesebb lesz, az a boké, de ha keveset portrézol, akkor kevésbé számít.
Éjszaka csillagokra vagy a Samyang 7.5 f3.5 halszem, vagy 12 f2, 17 f1.8 van a rendszerben. -
jjeahh
nagyúr
válasz
bár én nem próbáltam, de tuti, hogy ezekre a témákra jobb az e-m10 sztem...
Városi kirándulás évente kb 2x.: jobb mert kicsi
Hegyek, kirándulások évente 2-3x.: jobb mert kicsi és strapás
Éjszaka, csillagok.: jobb mert lájv kompó...600, 550d sokkal rosszabb építési/anyagminőségben, szenzor gyengébb, nincs vázstabi, nagyobb, nehezebb, a kereső nagyon gyengusz, a kieső képek színei sem olyan szépek, főleg jpeg-ben... kb. az egyetlen előnye sztem a jobb fogás, na meg esetleg a magic lantern, ha foglalkozol ilyesmivel.
-
törölt tag
válasz
Haaaat itt lehet a Canon.. nem tudom. Mondanam h Fuji, .. Amugy a prioritasokat figyelembe veve Oly tokeletes, inkabb az asszonyfotonal es a csillagoknal jon jol egy nagyobb szenzor iso teljesitmenye. A fontosabb turazasoknal, motorozasnal, hurcolaszasnal pedig a meret, a Canon sem nagy, de ez eleg kis "tucsokpocs"
En amit imadok benne, a merete, a kepminosege (foleg fix uveggel, de az alap z
kitobi is jo), es a "cukifaktor", hogy egy ilyen kis finoman kattano muszer mennyi mindenre DSLR-vero tud lenni.A nagy iso-kat nem szereti, mondjuk 3200-n vagy felette a Canon sem muvel csodat.
Tekintettel az esetleg magasabb iso-s temak lista vegere sorolasara, en Oly-znek. Sokkal nagyobb fun faktor.
-
törölt tag
válasz
JoceeHunt #59724 üzenetére
Attol fugg, melyikkel szemben. Alma es kore esete. Vagy inkabb korte es gorogdinnye. Vagy alma es banan.
Nem erdemes vegso konkluziot kinyilatkozni, h melyik a jobb, illetve hogy rosszabbul jarsz-e vele.
Ird ossze par pontban, miket fotozol, mire hasznalnad. Gyakorisag (vagy fontossagi) sorrendben. Ha mar megvolt, bocs..
-
törölt tag
-
rrbmirgamid
tag
válasz
JoceeHunt #5436 üzenetére
Ácsi-ácsi... a Samu már megint más bajonett.
Oly-Pana mft
Samsung saját
Sony saját
Nikon saját
Pentax sajátMost le fogják vágni a fejemet, de a konkurenciánál van most egy cikksorozat, ami a MILC-ekről szól. Érdemes lenne elolvasnod.
-
rrbmirgamid
tag
válasz
JoceeHunt #5433 üzenetére
Én kb. ezt használom:
Pana DMC-G2-es váz (ezt kitben vettem, az alább leírt obik közül az első kettő)
Pana 14-42mm obi
Pana 45-200mm obi
Pana 20mm obi
Dörr Danubia 500m (teljesen manuál, t2-m43 átalakítóval)Emellett nem MILC: Pana LX3 (zseniális kis kompakt)
Ami tervbe van véve:
Pana 14mm obi
Samyang 7.5mm obi (fisheye)Amire vágyom, de veszettül.
Pana GH2 + 14-140mm kit
Pana 7-14mm
...illetve a Pana 8mm (fisheye) jó lenne, de ha megvan a Samyang 7.5mm, akkor már úgymond felesleges. -
-
rrbmirgamid
tag
válasz
JoceeHunt #5428 üzenetére
Az Oly-val nem fogod megbánni! Mondom ezt úgy, hogy én egy Pana-b.z. vagyok. És csak azt veszek! :-DD
Egyébként valóban méregdrága a Pana, ez az én nagy balszerencsém. :-(
14-42 és a 14-150 között hosszban van kb. 3-4 cm különbség. (Attól függ hanyadik széria) Tehát nem eszeveszettül sok.
Plusz, később jöhet a 9-18 a 14-150 mellé, és akkor már elég tág tartományt lefogsz. Majd a 75-300. És így tovább :-)))
Megj.: Pana forever!! :-P
-
rrbmirgamid
tag
válasz
JoceeHunt #5424 üzenetére
Amit írtam (Oly+Pana) az MILC.
Hogy miért 14-150? Nem kell cserélgetned az obit! Egy idő után az ember megtanulja értékelni ennek az előnyét (saját tapasztalat). Az ember alapjában véve lusta; hiába van két objektíved, lusta vagy cserélni. :-))És, ha azt nézem, hogy a 14-150 mérete a 40-150-nel megegyező, akkor még azt sem lehet a 14-150 számlájára írni, hogy nagy.
Ha motorozol, túrázol, akkor pont ez az utazó zoom lehet az ideális választás.
Ez - persze - az én véleményem.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged