Hirdetés
- Snapdragon 8 Gen 5-tel jön a Realme Neo8
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- CES 2026: 4. generációs szemkímélő kijelzővel debütált a TCL NXTPaper 70 Pro
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
tudtommal ugyan az a lencse, rekesz, AF motor tehát ebben semmi új nincs, viszonylag hangos (ami kb halk ciripelés) és lassú mint a régi. A dizájnon változtattak amit a képeken meg lehet hesszölni. De egy dolgot viszont nem tudok, hogy változtattak e a fókuszgyűrű járásán, ami némelyiknél porszemes érzet. Mióta szétszedtem tudom, hogy nem az, hanem belső felületi érdesség...
-
jjeahh
nagyúr
van valami ötletetek miért nem működik egy ideje a zajszűrés ki-be kapcsolása menüpontom olympus-on?
-
arn
félisten
válasz
Rum.cájsz
üzenetére
hogy lehetne mar a 2.8as es az 1.7es obi hasonlo arban... egyaltalan nincsenek rossz arban az mft obik, rendszerint olcsobbak, mint a hasonlo latoszogu es fenyereju konkurencia. de nem torvenyszeru, ha vmi az egyik rendszerben olcsobb, akkor a masikban is annak kellene lennie.
itt pl nagyon jo arban van a 14-20-45, amivel jol el lehet lenni. viszont a 25osok dragak, amik meg mas rendszerben olcsok (de legalabb jobbak is). egyedul a ff a konkurencia felhozatalban, mert apscre nincsenek alternativak, csak fuji fronton, de az meg megint mas arszint.
-
lenan
aktív tag
Mostanában nem láttam sehol, ezért kérdezem hogy mennyiért lehet eladni ma egy XZ-1 masinát? Valakinek tippje?
-
Rum.cájsz
tag
Köszi arn, ez egy nagyon jó táblázat!

A kitek tényleg sokat fejlődtek, ha más nem hát a méret- és tömegcsökkenés terén és ehhez nem járul gyengébb optikai tulajdonság.
A rendszerben fix nagylátók alig, az egy szem zoom meg egyedüli király.
Sokszor ambivalens érzésem támad, legegyszerűbb példával élve a nagy kedvenc a pana 20/1.7 (nagyon sokan kedvelik) és az FF-es megfelelője C 40/2.8 pancake. Ez utóbbi legalább annyira műanyag mint a pana, (és lényegesen halkabb is) optikailag viszont egyértelműen jobb, használtan pedig még félár alatt is megkapható. Nem lehetne a kettőt felcserélni és akkor mondjuk jobban pörögnének m43 fronton is a dolgok, mert egyik másik obi erősen túlárazottnak tűnik?
Tükör ide, vagy oda, de egy negyed akkora érzékelőt egy dupla árú obi szolgál ki, nagyjából hasonló minőségben?
Javítson ki valaki ha rosszul gondolkodok, nem veszem rossz néven.
csak a m43 legnagyobb gyengéjére próbáltam rávilágítani, hogy sokszor indokolatlanul? drága. -
MrChris
nagyúr
lassan elég nagy a fix lefedettség, árakat nem nézve. Kitzoomból még el tudnék képzelni féltucat 14-42/3.5-5.6-ot... A 12-40 és pana verziója nagyon megöli a lehetőségét egy jobb kitzoomnak. Piaci szempontok miatt fényerőben nem szabad megközelíteni, marad az átfogás, pana bedobta a kis 12-32t ami az egyik legoptimálisabb húzás. Ilyenre Olynak csak az igencsak nagy 12-50-e van. Talán egy kicsivel ők is kijöhetnének de a mini14-42 miatt nem hiszem. Még lehetne csinálni egy top pro kategóriát 0.9-1.4 fényerő tartományú fixekkel. Zoomok terén a 4/3 ZD átgondoltabb, választékosabb, súlyozottabb paletta volt.
-
Studi
veterán
válasz
Rum.cájsz
üzenetére
Ha biztosra akarnék menni, akkor azt mondanám, hogy egy 14-42-es kitobit fognak hozni.

Amik hírben szerepelnek, de kézben még nem láttuk, az az Oly UWA, az Oly pro tele (ez elvileg már létezik, csak Magyarországra nem jutott még), és elvileg két fix tele, az Oly 300-as és a Pana 150-es. Hogy ezután mi jöhet? ki tudja...

-
Rum.cájsz
tag
Van valakinek tippje, hogy mi lesz, lehet a következő m43-os obi a rendszerben? A kitobikat most újították meg itt is, ott is...
Vagy inkább úgy tenném fel a kérdést, hogy ki milyen obit látna szívesen a rendszeren belül, amit most hiányérzetként tart számon?
csak közvélemény kutatásnak szánom, semmi több. aki megtisztel a válasszal azt köszönöm! -
MLaca
őstag
na, itt az ideje, hogy vegyek egy e-m1+45/1.8+17/1.8 szettet

-
Studi
veterán
Az a baj, hogy mindenki a használt piac fellendülését várja, és ezért senki nem veszi meg újonnan.

Mercutio: azért van már jópár példány forgalomban, csak nem igen megy át a használtpiacra, mert jók, és szeretik a tulajdonosaik.
Egy bolondfecske kivételével az E-M10-et sem adta még el senki, pedig biztos vagyok benne, hogy fogyott belőle jópár darab.
-
törölt tag
válasz
scarabaeus
üzenetére
Én ezzel tök ellenék. Bal kézzel fogom az egész szettet a tubus alatt, aztán csak nyomom az expó gombot

Engem jobban zavar a palacsinta obi nagy váz kombó. Úgy is kétkezes dolog a fotózás, aztán ha már alátámasztok bal kézzel, akkor legyen is mit alátámasztani. -
Studi
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Egyre inkább gondolkozom azon, hogy beáldozom a 100-300-at, amit alig használok, és beszerzek egy 75-öst, mert sokat portrézok gyereket szabadban, nagyon jól jönne a plusz gyújtótáv. Persze nem rossz a 60-as makró sem, de azért van hátránya fényerőben, gyújtótávolságban is. Nyilván ebben is van bőven geek faktor.

-
MrChris
nagyúr
érdekes, multkor volt talán usás 75-ös akcíóban, most meg ilyen együttvevős akció. Valszeg nem kelhet el belőle annyi amennyire tervezték. Kissé talán mégis magas az ára, döntött a piac. Legalább lesz 'olcsón'. 45-ös is talán ezért kerül pár hónaposan 60-75-be. Én is beszereztem egy fekát még több mint 2 év garival. De a 75-ös nekem picit már nagy nehéz a kis műanyag csodák mellett.
-
Mercutio_
félisten
Digitcam E-M1 akciót láttátok?

-
tuctuc
aktív tag
Hátha valaki hiába nézelődik most, de érdekelheti majd: jövő hét után lesz egy eladó m43 szett, Gariz tokos GX1, LVF2, 14-42PZ, 45-150, mind gyári állapotban, igen csábító (6 láb mély) "halloweeni" árakon.
-
n.andras74
aktív tag
Én indurot használom...egy kínai gömbfejjel...
-
ROBOTER
addikt
Bocs, csak állvány, nosztalgia. Alig használom, a válság kirobbanása és a dollár elszállása előtt pár nappal vettem, igencsak kedvező áron.
Három középrész, lapos, oszlop, szintező.
Lapos középrésszel 1,06 kg a tömege, és vígan megtart ettől egy nagyságrenddel nehezebb cuccot. A szintezőfej picit aránytalanul erős, nagy és nehéz a rendszerben.
-
schawo
titán
válasz
Monya78
üzenetére
A gyútáv és a képátló van viszonyban egymással (most biztosan nem számolom ki, hogy milyen az arányosság), tehát multiaspectnél itt nincs változás. Ha arra gondolsz, hogy a vízszintes látószöget, amit így, 16:9-ben lehet kapni, fix 4:3 esetén kisebb gyútávval lehet csak elérni (valahol ekv. 22 mm körül), akkor jól gondolod.
-
arn
félisten
hat en sem vagyok egy nagy allvanyfogyaszto, csak zavart mar, hogy itt van a draga cucc, aztan meg mindig egy nyeklonyaklo hamara pakolom. neha hasznalom otthon, meg parevente ramjon, hogy ki kellene menni fotozni este (karacsonyi idoszak, etc).
nem keves penz egy ilyesmi allvanyert, viszont ez nem avul el, a gep tobbi reszevel ellentetben

-
arn
félisten
siriuit neztem
az alu 100 eur, a karbon 200. az egyik 1kg, a masik meg 0.8 korul van fejjel (bar vhol 1.1et olvastam az alura). ossztomeget nezve azert nem keves, lehet egy obi sulya.meretre kb a mefoto backpacker merete.
vettem egy manfrottot (190pro) par honapja, ami relativ massziv allvany, de rajottem, hogy a budos eletben nem fogom sehova se cipelni, most meg szivesen mennek estenkent. lehet inkabb eladom, total nullkmes.
-
MrChris
nagyúr
válasz
csanee
üzenetére
a viewer minőségben, színekben ugyan azt tudja mint a váz, csak több utólagos lehetőséggel. Sokat próbáltam LR-t olyhoz, de színekben nem voltam elégedett. Minden másban, dinamikában, plusz világosításban, zajszűrésben... jobb a LR, de jó monitoron pláne hasonlítva nekem nem tetszik a LR oly jpg-je. Érdemes kipróbáln, viewer ingyenes és a LR is ingyen kipróbálható, csak a katalógusozásával kell megbékélni

-
Ear001
addikt
Ha már eszedbe jutott, hogy legközelebb nem cipelsz állványt, akkor lehet.
Én mondjuk nem rajongok értük, mert futottam már bele meglepően rezonáns meg szélérzékeny darabba, és olyanba is, aminek egyszerűen kettétört a lába a rossz fonás-imregnálás miatt, igaz ez mindkettő elég régi Gitzo konstrukció volt, azóta érezhetően fejlődött a karbon technológia.
-
.mf
veterán
válasz
Monya78
üzenetére
"LX100-al kapcsolatban, nem tudom jó e az a gondolatmenetem hogy mivel multi-aspect-es ezért a hozzá adott eqv. 24-75mm gyújtótáv nem mindegyik arányhoz igaz."
Pont mivel multiaszpi, azért téves (legalábbis ott, ahol a képkör azonos - 1:1 pl. kisebb)
Gyútáv helyett látószöget és a képkört gondold.
A nem-multiaszpi esetében a kroppal előálló más képarányok más látószögek, azaz gyútávok.
De mivel az egyes szenzorok sem mind ugyanakkorák, így ez az egész eleve csak egy viszonyítási alap, kb érték. -
arn
félisten
Meger a karbonallvany 2x annyi penzt? 15 dekaval konnyebb (ez 10-15%a az egesznek).
-
csanee
tag
válasz
kamilyon04
üzenetére
Köszi, kipróbálom az Oly Viewert, aztán beszámolok

-
Monya78
veterán
LX100-al kapcsolatban, nem tudom jó e az a gondolatmenetem hogy mivel multi-aspect-es ezért a hozzá adott eqv. 24-75mm gyújtótáv nem mindegyik arányhoz igaz.
Tehát pl. 24-75 mm a 4:3-as beállításhoz vesszük, akkor 3:2-nél nagylátó felén kevesebb mint 24mm lesz (legalábbis széleségileg), 16:9-nél pedig még kisebb lesz szélességileg eqv. 24mm-től. ?Nincsennek meg valahol ezek az adatok, melyik arányhoz milyen gyújtótávolság jut?
-
törölt tag
Médiában Parciért mérik az 1 S 1 kiteket
-
kamilyon04
csendes tag
válasz
csanee
üzenetére
Lightroom-mal nem könnyű azokat a színeket, kontrasztot/mikrokontrasztot elérni, amit az Olympusok tudnak a jpg konverzió során. Az Oly viewerre én is kíváncsi lennék, mert még nem próbáltam.
Ha tudja pl a gradient filtert, meg az objektívkorrekciót úgy, hogy közben olyanok lesznek a konvertált képek, mint a vázon belüli jpg akkor érdemes lehet azzal kísérletezni -
csanee
tag
Hello!
Szeretnék tőletek tanácsot kérni. EPL2-t használok, a belőle kijövő jpg-vel elégedett vagyok általában, meg időm/kedvem sem volt rawozni, így is nem használtam raw-t. Viszont időt kellene már szánnom a raw-os képekre is (a lányom már képes igen gyorsan önállóan helyet változtatni, így beltéri fotóknál kell a magasabb ISO).
Érdemes-e a gyári Oly Viewer progit használni raw-ra, vagy inkább Lightroom? Ez utóbbi hogy viszonyul a régi 12 mpx-es szenzor rawjaihoz? Olvastam régebben, hogy csak sok munkával lehet sokkal jobb képminőséget elérni LR-mal az Oly raw-ok esetén. Ez az új verzióknál hogy alakul? -
Studi
veterán
Elvileg jó is lehet. Ennyiért lehet én is vállalok egyet.

szerk: annyi, hogy ez licites, a normál "villámáras" 2e Ft-al drágábban van fent. De ezek már sokkal jobb ajánlatok, mint a korábbi 16 körüli Viltroxok. A gyári persze más dimenzió, használtan is 20-25e között szoktak lenni.
-
.mf
veterán
"Eddig az Em5 +12-50, 45, sami 7,5 van kb àtszàmolva 180-190-ben"
Mégegyszer leírod, olyan hatemailt zúdítunk a nyakadba, hogy többé ide se jössz

LX100 kapcsán: nem értem a Panát. A helyükben egyből UWA / halszem és tele (mondjuk 1.4x) előtétlencsékkel hoztam volna ki, de még most sincs semmi ilyesmi, és nem is hallom, hogy terveznék. Pedig nekem (mivel inkább a széles tartományt használom, mint a telét) ideális utazó-gép lenne (illetve így is az, de úgy még inkább az lenne).
Schawoval értek egyet: ha az LX100 lenne a kompakt utazógépem, akkor mellé inkább Fudzsit vagy FF-et vennék pár fixszel.
-
-
törölt tag
-
ati3x
senior tag
válasz
kamilyon04
üzenetére
Nem, tudom de nem tetszik a képe! Meg ugye fénuerötlen, de legalàbb nagy.Schawo, hosszra ugyanaz. vastagsàg meg mindegy! :-) és alapvetöen jusztal értek egyet: felpattintom azt gyerünk! Nem olyan fényerös mint a fixek, de azért lesz némi mosoda is. És màr nyitva is karistol rendesen, és egész tartomànyon keresztül egyenletes a teljesítménye! Most ha úgy szàmolok, hogy a 90-es évek közepén az àlomgépem egy Nikon F80 kitobival 250 ezer ft volt. Eddig az Em5 +12-50, 45, sami 7,5 van kb àtszàmolva 180-190-ben, és az itteni hasznàlt piacon meg lehet csípni a 12-40 olyan 200,210 -ért. Akkor még az onflàcióval korrigàlva jóval jobban vagyok. Én kb ennyit szànok abszolút értékben erre a hobbimra! (500 max600 ezer huf) persze aprànként! :-)
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- ldave: New Game Blitz - 2026
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Snapdragon 8 Gen 5-tel jön a Realme Neo8
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Xbox Series X|S
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Más termékek kárára gyárt több AI gyorsítót idén az NVIDIA
- Vigneau interaktív lokálblogja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 Ti 8GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 512GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3959
- Aubika akkumulátoros fejpánt Meta Quest 3-hoz
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

egy 100-200 euros sirui azert nem egy hama kategoria. jobban szeretik, mint a manfrotto hasonlo allvanyat (befree).![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)