- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- VoLTE/VoWiFi
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Telekom mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
BMizutani
tag
válasz
ubyegon2 #4781 üzenetére
Üdv . Szerintem viszont nem program függő hanem os , mert winfoson nálam ugyanazon a hardveren az egér görgő gomb harmadik gombként működik mindenféle driver , program nélkül . Mint maten viszont a görgő gomb rendes bal gombként működik nálam . Vagy ez csak a mate de tulajdonsága ?
-
Zewa
senior tag
válasz
ubyegon2 #4779 üzenetére
Mert Linux Mintet használok, és abban a hitben voltam hogy operációs rendszerhez kötött. Windows alatt Officeban és más különböző programokban is használtam ezt a funkciót mindenféle beállítás nélkül, ezért hiányoltam. Alapvetően Chrome-ot és Firefoxot használok. Utóbbival most már működik, megelégszem ezzel is, köszönöm.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4684 üzenetére
Azért néha van miért piszkálni...a bejelentkezési képernyőtől számított lassú asztal behozatal se a legjobb, nálam a 17.3 a laptop fényerő beállításokat sem akarja megjegyezni, ellenben a 17.3 MATE igen. Szóval lehet a Cinnamon a legtetszetősebb és legjobb, sokak kedvence (enyém is), de vannak benne idegesítő bugok az tény.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4681 üzenetére
Mi a bajod vele / ezzel?
Ha már Mint, akkor a Cinnamon a tuti, nem? Nekem MATE nem fekszik, Xfce se annyira, a KDE még ok.
Amúgy live-ot azért nem ajánlotta senki, mert a telepítésen már túl volt. Ha meg kész az elhatározás, hogy felrakja, akkor legjobb rendesen feltelepíteni. Esetleg először egy pendrive-ra, az is jó kezdésnek. -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4424 üzenetére
Lefutott, de csak a kernel frissült...
~ $ uname -a
Linux ku-lenovo 3.19.0-32-generic #37~14.04.1-Ubuntu SMP Thu Oct 22 09:41:40 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux~ $ glxinfo | grep "OpenGL version"
OpenGL version string: 3.0 Mesa 10.1.3~ $ Xorg -version
X.Org X Server 1.15.1
Release Date: 2014-04-13 -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #4420 üzenetére
sudo apt-get dist-upgrade -s
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
virtualbox-guest-x11
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-3.19.0-32 linux-headers-3.19.0-32-generic
linux-image-3.19.0-32-generic linux-image-extra-3.19.0-32-generic
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
grub-common grub-pc grub-pc-bin grub2-common linux-firmware
linux-kernel-generic linux-libc-dev virtualbox-guest-dkms
virtualbox-guest-utilsAkkor nyomjam le -s nélkül?
(#4421) Bohus: megtaláltam, frankó.
Látom a 3.19.0-32 verziót ajánlja fel, de van egy rakás 3.19-es, illetve elérhető a 4.2.0-19 is. Utóbbit fel lehet tenni, vagy nem ajánlott (instabilitás stb.)?
-
KAMI911
senior tag
válasz
ubyegon2 #4358 üzenetére
https://linuxmint.hu/hir/2015/12/ujdonsagok-a-linux-mint-173-rosa-cinnamon-kiadasban
Elromlott a linkelőm :/
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #4337 üzenetére
Üdv !
Többek között, innen is letölthető.:[link]
Cinnamon, ill. Mate szóra kattintva. (elérhető 32/64 bites verzióban, md5sum-al együtt.)
Annak aki még nem ismeri:
Nyitsz egy terminált, beírod md5sum +1 szóköz
Megnyitod a fájlkezelődet, megkeresed a letöltött iso-t, rákatt, áthúzod a nyitva hagyott
terminál ablakba, elengeded. (ha a term.ablak háttérben van , rákatt.)
Ezután nyomsz egy entert,...és megvárod míg kiköhögi a letöltött .iso ellenőrző összegét.
Összehasonlítod azzal amit a net-en találtál.
(Tovább tartott leírni, mint megcsinálni.)
-
Tonyk
veterán
válasz
ubyegon2 #4337 üzenetére
"Az szerepel az fstab-ban, amit beleírsz."
Ez egyértelmű."Én csak azt mondtam, hogy még nem láttam ntfs bejegyzést a sajátomban"
Rendben de, akkor kimaradt a "sajátomban", ebből a mondatból.
:
"Lehet, hogy rosszul tudom, de eddig nem találkoztam NTFS partícióval az fstab-ban."Picit félreérthető így, főleg egy kezdő számára. Mindössze erre irányult a "kérdés"
Peace! -
válasz
ubyegon2 #4188 üzenetére
Mindenkinek kösz a tanácsot.
Én sem szoktam "vándorolni". A 10.xx óta Ubuntut használok, azaz összesen 2 verziót. Előtte Mandriva volt. Tőlem lehet a következő 6 évben Mint, csak maradjon meg a támogatása. Az fontos, mert eddig még mindegyikben kellett, évente valamit mókolni.
Nem játszom, az asztali effekteket letiltom, stb. A grafikus teljesítmény nem izgat, csak stabil legyen.
Akkor várom a jövő májust!
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #4188 üzenetére
A "vándorsághoz" annyit hozzáfűznék, hogy sokszor egy hardveres konfigurációváltás könnyen eredményezhet átvándorlást.
Például Dell Inspiron (Intel + Nvidia) egy-két apróságtól eltekintve (funkciógomb működése) kente-vágta a Mintet és az Ubuntut is.
Ezzel ellentétben a totálisan AMD-s Lenovo kizárólag az Ubuntut "szereti" (működnek a kipróbált funkciógombok is), a Mint alatt pedig hihetetlen, rég nem látott Linuxos grafikai problémák jelentkeztek, nemcsak a Live rendszeren, hanem feltelepítés után is.
Ubuntuval nagyon klasszul futott, egyedül a bejelentkezés utáni teljes fényerővel- és akarattalanul bekapcsolt wifivel indulást kell megoldani. -
spammer
veterán
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #4119 üzenetére
>Fenti példádból az jön át, hogy aki nem használ sleep-et, az vadbarom,
Soha nem mondanék ilyet!
De azt azért fogadjátok el, hogy nekem kell a sleep.>(#4120) Lathronos
Pontosan!
Lustaság fél egészség!
És én szeretek teljesen egészséges lenni!>(#4121) ubyegon2
Megmértem. 30 másodperc egy szűz restart. Úgy értem a szüzet, hogy már minden alkalmazást bezártam, adatokat elmentettem és akkor indul az óra. És megy egészen a login képernyőig.
Nagyon sokat molyol kikapcsolásnál (10-15 mp-ig van kint a Mint logó), és a BIOS se fél másodperc.Ha a linux tudna megbízhatóan hibernálni (ahogy azt a win tízen éve tudja) akkor csakis azt használnám.
Mert ez a halálom, hogy kikapcsoláskor mindent be kell zárnom, indulásnál meg újra megnyitnom. Ez így 2015-ben nagyon nem oké nekem. -
Lathronos
őstag
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #4114 üzenetére
> Asztali gépnél minek a sleep?
Pont azért, amiért pl. a tévét is a távirányítóról kapcsolják ki. Nem pedig a kábelt tépik ki a falból.
Ha valahová el kell mennem a gép elől, nem kapcsolom ki (a franc zárogatja be az alkalmazásokat, várja meg a shutdownt, utána boot, alkalmazások elindít...) csak sleep.
9 hónapig használtam az elementary luna-t, az nem látott mást csak sleep-et (meg kernelfrissítéskor restartot).
6 hónapig volt MacBook Air-em, az se ismerkedett meg a shutdown/boot folyamattalSzóval maradjunk annyiban, hogy nekem kell a sleep és így 2015-ben ne legyen már ez kihívás egy OS-nek. És hanyagoljuk a Steve Jobs-féle "rosszul tartod" hozzáállást
> Megnézted a linkben lévő parancsokkal a memóriát?
midecode --type memory
Nem található „midecode” nevű parancs, talán erre gondolt:
„mndecode” parancs a(z) „mnemonicode” (universe) csomagból
„dmidecode” parancs a(z) „dmidecode” (main) csomagból
midecode: a parancs nem található -
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #4112 üzenetére
BIOS-ban 512 MB van kiadva a VGA-nak, a többivel (7,5 GB) garázdálkodik a Mint.
Azzal nincs gond, mert a 4 gigás VirtualBox-os Win8 hibátlanul fut két monitoron.Egyébként ott tartok, hogy a 3.19.0-31 kernellel volt 5-6 sikeres sleep. Azonban. Az utolsónál 2 mp után magától felébredt a gép.
Magyarul hycomatos ez a dolog, de nagyon... -
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #3908 üzenetére
Csatoltam lemezkezelővel (köszönöm a tippet) és most ez áll az fstab-ban:
/dev/disk/by-uuid/D02C3D932C3D7596 /mnt/D02C3D932C3D7596 auto nosuid,nodev,nofail 0 0
Ez vajon elég az SSD-hez?
Mondjuk a Mint ext4-hez sincs sok extra beírás (errors=remount-ro 0 1)Ezen leírásod szerint minden oké vele.
(#3909) ubyegon2
>itt már beállíthatod:
Vagy nem
Átállítom a jogot, szépen engedi, de ha újra lekérem a fájl tulajdonságát, ismét minden root/root.
Mondjuk ez már annyira nem zavar, mert ennek ellenére tudom módosítani, törölni a fájlokat. Csak furcsa, hogy minden root/root (még az is amit Mint alól, sima userként másolok rá). -
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #3897 üzenetére
A onedrive telepítésről (egyelőre) letettem. Egy sokkal elegánsabb(
) módszert választottam.
Volt némi partíciózsugorítás (win és mint), partíció-tologatás (mint) és most van egy nagy közös ntfs partíció. Erre van irányítva win alatt a onedrive (meg még pár apróság), úgyhogy ezt kell most állandóra felmountolnom mint alá és a fontosabb mappákat (zenék, képek stb.) linkelgetni a mint user megfelelő mappáiba. Vagyis nem a mint képek, zenék stb. mappáit akarom átirányítani!Mint egyelőre tecccik
de már megkezdtem az elementary-osítást.
eOS Freya alatt volt pár motyó amit sehogy nem sikerült telepíteni (pl. wine). Na az itt (meg a PlayOnLinux is) pöpecül megy.
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #3869 üzenetére
Reszkess, barátom!
Évek óta oltasz a Minttel, hát most rászántam magam! Win8 mellé pattintottam fel (17.2 cinnamon) és a belakásnál rögtön belefutottam két "apróságba".
- OneDrive kliens kellene (ha már egyszer WP telefont vettem), de az itt adott leírás már nem jó. A onedrive-d.zip letöltésénél Not Found van. És amiket a neten találtam, egyik sem vált be. Ha sikerült is feltelepíteni, elindulni már nem akar.
Ha valakinek van működő OneDrive Sync megoldása, ne tartsa magában! Köszi!
- Aki egy gépen mindkét rendszert használja, hogy oldja meg az adatmegosztást? Külön partíció? Milyen fájlrendszer? Mert a Win8 C:\-t nem szeretném állandóra felmountolni Mint alá. -
-
syler123
veterán
válasz
ubyegon2 #3831 üzenetére
Köszi, ezt kipróbáltam, kiderült, hogy Mate volt a gépen, úgyhogy fel is tettem az xfce-t. Viszont ami érdekes, hogy a inxi -b -G parancsra max cpu órajelnek 1280mhz-et ír, miközben 1600mhz-nek kellene lennie. Az alap az jó, az 800mhz. Ez a Brazos 3 állapotot tud, kellene tudnia, 800mhz, 1280mhz, 1600mhz. Lehetséges hogy linux alatt nem futhat 1600mhz-en a proci? Mit lehetne ezzel tenni?
Mivel is lehet monitorozni a cpu órajelet linux alatt?
Találtam is egy leírást, ami ugyan egy lapos, de elvileg használhatom ezt a tcp-t? Elvileg ezzel megoldható a különböző állapotok és feszültséget is tudok csökkenteni.
-
válasz
ubyegon2 #3846 üzenetére
Azt gondolom, hogy sok minden nehezebbnek es bonyolultabbnak latszik, mint amilyen valojaban. Sokszor, amikor vmilyen problemara keresek valaszt, elokapok egy virtualboxot es ott kiserletezem ki a megoldast, amit aztan elesben is elsutok - ezt mas is megteheti, gyakorlatilag 0 kockazattal.
Az is jo, ha vannak mas, mukodo megoldasok is, amiket kezdok tudnak hasznalni, azonban azt tudni kell, hogy en sem szulettem a most meglevo tudasommal. Korabban meg nem voltak virtualizacios kornyezetek PC-re, minden elesben ment - volt, hogy 3x telepitettem egy nap Windows 98-at ua. gepre.
-
-
válasz
ubyegon2 #3788 üzenetére
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Ezt csak sikerült elbénáznom az előbbiben. Az ubyegon-t azért cseréld ki a saját felhasználódra!
(#3789) tolvaj! Igazán nincs mit!
Akkor a /home-ot majd külön kell csatolnod, gondolom fstab-ban, nekem még mindig egyben voltak a disztróim.
Az SSD ellenőrzéseket ne feledd!
kezdőknek
haladóknak, nemrég frissítve! -
syler123
veterán
válasz
ubyegon2 #3756 üzenetére
Ugyan már
Dhampir, lev258: Igazándiból a Windows 7-en minden működik, de rettentő sok erőforrást felemészt. Ezért váltottam Linux Mint xfce-re, nem gondoltam, hogy még torrentezni sem tudok ezen a rendszeren, ilyenre hogy ki sem tudom kapcsolni, egy teljesen friss rendszert pláne nem számítottam
Itt nem lehet okot keresni a fagyásra, teljesen tiszta rendszer, nem olyan rég tettem fel, ilyen egy jól megírt szűz rendszer nem produkálhat. Csak a torrentklienseket tettem fel, de mindegyikkel csinálta. Gondolom a nethiány volt a baja, de akkoris nah...
Ennek ellenére érdekelne a megoldása a promblémámnak, hátha könnyen orvosolható.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #3649 üzenetére
Nekem egyáltalán nem számít csodának, ha tearing mentesen végig tudok nézni egy youtube video-t, sokkal inkább egy minimálisan elvárható dolog, ami pl Windows alól gond nélkül megy, és ment már XP óta is. Szerintem ez egyáltalán nem olyasmi, amit félvállról kéne venni. Mint-et már kiteszteltem, ilyen formán nem fog megfelelni, most lépek tovább Ubuntu-ra.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
ubyegon2 #3632 üzenetére
Akkor legalább maradjunk meg a tényeknél, a Cinnamon/Mate 2011-ben jelent meg, az "ablakméretezgetős" mókát pedig már a Windows 7 is tudta 2009-ben. (ha a KDE vagy a Gnome tudta korábban is ez akkor sem a Mint/Cinnamon érdeme) És akkor mehetnénk tovább, hogy a Mint menü vajon honnan eredeztethető, stb., de ez mind max. ePenis méregetésre, flamelésre jó, pont ezért lenne érdemes úgy általában tartózkodni tőle, pro/kontra.
A lényeg hogy egy adott rendszer mennyire használható, nem pedig az, hogy honnan legózták (lopták?) össze az ötleteket."Ha gondolod dobd fel ezt a thread-et valamelyik Win-es topikban!"
Ezért meg külön elnézést kérek, nem tudtam hogy ide csak fanboyoknak van bejárása. De hasonló okok miatt akkor Win topikba sem kéne mennem, mert valószínűleg ott sem tudnék szó nélkül elmenni a rendszer hiányosságai mellett. De hát ez a 21. század és a fene nagy politikai korrektség, aki nem azt bégeti mint a többi birka az mocskos népellenség.
-
Apaxp
senior tag
válasz
ubyegon2 #3616 üzenetére
Ha csak másolni kell a parancsokat mert logikusan következnek akkor nincs gond
Azzal volt gondom hogy az angol tudásom egy szinten van a linux tudományommal.
Közben az első linkeden a fórumon kutakodtam hogy a logitech m560 egeremre van-e valami megoldás, hogy a két oldalsó gombjára hogyan lehetne a nagyítás kicsinyítés funkciókat beállítani, de még csak a típus sem szerepel a hardver topicban.
Egyelőre örülök hogy egy lépéssel közelebb vagyok ahhoz hogy minden jól működik.
Köszönöm a segítséget.@inf3rno
Közben megnéztem a letöltött telepítő ISO fájlt md5checksum és nincs hibája.
Egyelőre az illesztőprogram-kezelő talán nem hiányzik. Ha más gondot is észreveszek majd akkor újrarakom.
Addig meg tanulok szorgalmasan -
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #3585 üzenetére
Hmm. Nálam nincs ilyen clocksource. Már ha ez számít bármit is.
Egyelőre most Chakrat próbálom beleszenvedni Grub-ba. Kíváncsi vagyok azzal is akad e néha a kép kirajzolása, vagy csak Mint + Cinnamon ilyen. Meg akkor már csináltam még két partíciót, aztán megnézek több disztro-t is kíváncsiságból. Mint-et most már nagyjából látom mire képes. Többet tud appletekkel meg deskletekkel, mint Win7, meg nem utolsósorban én is bármikor fejleszthetek kiterjesztést, ha olyan kedvem van (bár fejlesztői eszközök ehhez gyakorlatilag nem léteznek). Be is szálltam egy tőzsdei adatokat kiíró desklet-be. Működőképes, de még erősen optimalizálni kell.
-
zodo
nagyúr
válasz
ubyegon2 #3514 üzenetére
Tettem bele egy új hdd-tt amire egér nélküli navi nélkül is fel sikerült tenni a 17.2-t de bejelentkezés után sem hajlandó működni. Szerintem megfőtt valami a lapon, másra nem tudok gondolni.
Laptopra sikerült feltenni az Opera 31-et.
Köszi mindkettőtöknek a segítséget! -
syler123
veterán
válasz
ubyegon2 #3510 üzenetére
Ez az én véleményem és kész, tettem egy gyors próbát, oldalra lehet tenni a start menüt, alulra nem.
Gondolom neked az is teljesen logikus, hogy jobb oldalt választok ki egy elemet és bal oldalt jelenik meg hozzá a tartalom. De mindegy is, maradok a Mint-nél. Még pár dolgot megpróbálok, aztán kiderül. Mondjuk vicc hogy nincs egy normális videó driver sem, ráadásul a korábbi verzióban jó volt a beépített driver a laposhoz, a mostaniban már nem jó. A Brazoshoz szintén nincs jó driver, pedig az a hd 6310 annyira nem régi.
-
syler123
veterán
válasz
ubyegon2 #3501 üzenetére
Értem köszi, én is ilyesmire gondoltam, mert nekem írták korábban, hogy az xfce-nek a legkisebb az étvágya, de ezek szerint van még egy aminek kisebb az igénye.
lev258: Lehet akkor azzal az Xubuntu-val megpróbálkozok, de gondolom nincs akkora közösségi támogatása, mint a Mint-nek. Az Ubuntu Mate felülete pedig teljesen felejtős számomra. Ezt mondjuk nem is értem, hogy a Mint esetében a Mate asztali környezet miért néz ki teljesen máshogyan?
-
SteveL
aktív tag
válasz
ubyegon2 #3448 üzenetére
Ez egy Toshiba Satellite C50 laptop előtelepített Windows 8.1-gyel, ami frissítve lett Windows 10-re.
A Linux Mint Cinnamon 64-bites verzióját raktam fel a főpartícióról leválasztott üres helyre, amin telepítéskor két partíciót hoztam létre, egy kb 75 GB-os ext4-et, és egy 8GB-os swapot. Ezek lettek az sda7 és sda8 partíciók. A Grubot az sda7-re szántam a telepítőben.
A Grub indítómenüjéből kiválaszható egyébként a Windows 10, és fut is hiba nélkül, alapértelmezetté is tettem a Grubban 5 mp-s késleltetéssel.
Az fdisk nem működött, a hibajelzés:
FIGYELMEZTETÉS: A(z) „/dev/sda” eszközön GPT (GUID partíciós tábla) található! Az fdisk segédprogram nem támogatja a GPT-t. Használja a GNU parted programot.
A sudo parted -l szerint:
Model: ATA TOSHIBA MQ01ABD0 (scsi)
/dev/sda lemez: 750GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/512B
Partíciós tábla: gptSzám Kezdet Vég Méret Fájlrendszer Név Zászlók
1 1049kB 1075MB 1074MB ntfs Basic data partition rejtett, diag
2 1075MB 1180MB 105MB fat32 Basic data partition boot
3 1180MB 1314MB 134MB ntfs Basic data partition msftres
4 1314MB 655GB 653GB ntfs Basic data partition msftdata
7 655GB 731GB 75,9GB ext4
8 731GB 739GB 8001MB linux-swap(v1)
5 739GB 740GB 876MB ntfs rejtett, diag
6 740GB 750GB 10,6GB ntfs Basic data partition rejtett, diag -
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #3392 üzenetére
Félreértettél, nem azért érdekel, hogy milyen nemzetiségű csinálja, hanem inkább az, hogy milyen ember(ek) áll(nak) egy adott dolog, ügy mögött. Például, ha megszeretek egy írót, akkor az életrajza is kezd érdekelni, hogyan lett azzá, amivé vált, milyen élete volt, minek örült, milyen sebzéseket kapott, hogyan hatottak rá a körülmények...
Egyébként az LMDE 2-őt újraindítottam, erre login után a "Cinkosmanó" összeomlott.
Nálam Suse, Mandrake, Mandriva és a kezdeti idők Ubuntuja teljesített legjobban Desktop-szolgálatot, persze sokfélét kipróbáltam ezek mellett.
Az jó, hogy él még a Black Panther. Little Susie sem lett volna rossz, ha tovább fejlesztenék.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #3384 üzenetére
Ami még érdekes, hogy Live Ubuntu alól nem látszottak a Mintre mentett különféle fájljaim.
Most Mint alól Pinta-képszerkesztővel szerettem volna megnyitni egy képernyőképet és az sem látja az általam létrehozott png-fájlt, pedig nincsen letitkosítva a meghajtó.
A nemo-fájlkezelőből közvetlen megnyitásra sem sikerült, ebben az esetben azt írja, hogy "Nem sikerült a fájl megnyitása".
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #3384 üzenetére
Nem is kell rá reagálni, de engem nemcsak önmagában a rendszer érdekel, hanem a készítői is és pusztán rácsodálkoztam arra, hogy ilyen is van, amikor keresetlenül belé botlottam.
Notin használom, nem raktam sehová a swapet, a Mint rakta oda, ahol most van.
Igazából semmi csili-vili nincsen, csak az alap Mint-környezet. Egyedül a login-képernyőt és a a Cinnamon témát változtattam meg. Viszont érdekes, hogy login után jó darabig sötét a képernyő.
-
syler123
veterán
válasz
ubyegon2 #3332 üzenetére
Jah hogy úgy, sorry
Észre sem vettem. Ezt passzolom. Amit írtam azért írtam mert legutóbb én is néztem nagyot, hogy fel lehet úgy tolni a firefox lapját, hogy közben lent is aktív, csak az olvasható rész lesz kisebb.
lolka1980: miközben írod, akkor is csak ez látszik? Próbálj meg bemásolni valamit, hogy akkor is ilyen-e. Ha csak most tetted fel a rendszer, akkor frissítéskezelőben frissítsd egyet, nekem a Firefox is frissült, hátha. Ez valami bug lehet, kétlem hogy ezt beállítással orvosolni lehet, max törölni és újrarakni.
-
bryndza
tag
válasz
ubyegon2 #3284 üzenetére
Szia, elindítottam a gparteddel a formázást, lassan egy napja csinálja, volt benne hibás szektor rendesen, ignorálással ugrottam, ma délelőtt befejezi, ha hazamegyek látom hány gigának mutatott piros lapot.
Mondom, teljesen analfabéta vagyok, a disk utility nekem nem ment, a parancssorban beírtam, hogy fdisk, de tovább nem jutottam, illetve nem mertem menni, fogalmam se volt hogy kell az usb-re csatlakoztatott vinyóra elindítani a formattálást. A gparted az grafikus felületű, kiválasztás, elindítás elvileg működöt.
Köszi a segítséget. -
Shiku
aktív tag
válasz
ubyegon2 #3262 üzenetére
Sajnos nagyon kezdő vagyok, szóval ha nem fogtam fel a kérdést, és sületlenséget válaszolok, elnézést.
A géptől függetlenül magán a készüléken minden művelet megy; PC-ről semmilyen módosítást nem tudok végezni sem a készüléken, sem az sd kártyán lévő fájlokon (megnyitni sem tudom őket). A műveletekhez nem használtam semmilyen plusz programot, az eredeti ablakkezelővel futottam neki (reményeim szerint ezt tényleg így hívják) (tettem egy próbát a krusaderrel, de azzal még másolni sem tudtam a mobilra). Emelt jogosultságot nem kért, nem tudom hogy kell; szintén nem tudom, hogy hogy kell leellenőrizni, hogy a függőségek rendben vannak-e. A libmtp-runtime fent van A jmtpfs-t még nem, de akkor most megpróbálkozom azzal is. -
hfeca
csendes tag
válasz
ubyegon2 #3264 üzenetére
Igen, sajnos igazad lesz az újratelepítéssel kapcsolatban. Kipróbáltam az uuid-s formát az fstab-ban, prímán működik, de közben észrevettem, hogy a letöltési sebességem 10 Mb/s, holott az 50 körül szokott lenni. Vagyis az előző, Inteles alaplaphoz való drivereket telepítette a Mint, ami a mostani AMD-s laphoz nem biztos, hogy jó (gondolom én, de lehet, hogy tévedek).
A Win7-ről csak annyit, hogy az az asszony miatt van fent, mivel nem tud megbarátkozni a Linux-szal. Leírnám, hogyan telepítettem annak idején ezt az egészet, hátha találtok benne valami hülyeséget, amire tudtok sokkal jobb megoldást. Lehúztam mindent (ahogy írtad is), csak egy ssd-t hagytam rajta. (Ja, a két rendszervinyó egy-egy kisméretű ssd). Ezen megcsináltam az align műveletet, majd felraktam a Win7-et. Ezután (úgy emlékszem) a Win-est lehúztam, és csatlakoztattam a másik ssd-t. Erre telepítettem a Linux Mint-et. (Úgy láttam, a Linux ismeri az eltolást, azzal nem kellett bíbelődnöm). Ezután kikapcs, majd felcsatlakoztattam mindent. A boot sorrendet úgy állítottam be a bios-ban, hogy 1: Linux 2: Windows7. Újraindítás után a Linux berakta a grub-ba a Win7-et is. Ezután állítottam be az fstab-ot, hogy bekapcsolás után csatoljon fel mindent automatikusan.
Légyszi véleményezd, jól csináltam, vagy van jobb módszered - ha igen, szívesen kipróbálom!
És köszi az eddigi segítséget!Még valami! Már régóta gondolkozom azon, hogy lehetne a DNS320-as kis NAS-om vinyóit is berakni az fstab fájlba, de annak nem látom az uuid-jét, nem tudom, miként csatoljam (ez már nekem bonyolult).
A Számítógép ikont indítva, a hálózati részben ha ráklikkelek, akkor csatolja, de nem tudom "automatizálni", mint a beépített vinyókat. Tudnál erre valami megoldást? -
zoli62
addikt
válasz
ubyegon2 #3269 üzenetére
Nézem a változásokat. Mondjuk elfelejtettem írni, hogy Mint 17-em van, de gondolom az előbbi hozzászólásamból kiderülhetett.
Azért megnyugtató, hogy minden változatlanul működik. Mondjuk érdekes lenne tudni, hogy a frissítők közül hányan telepítettek új kernelt is.
Ja hogy te két kiadás között folyamatosan frissítettél a tesztcsomagokkal is ? -
Bohus
aktív tag
válasz
ubyegon2 #3262 üzenetére
Igazad van, a Windows nem ússza meg újratelepítés nélkül. A Mint-nek viszont megadnám az esélyt. Egyszer próbaképp egy usb-s vinyóra toltam fel a Mintet (talán már 17-et), majd egy totál más konfignál véletlenül erről bootoltam. Kicsit ledöbbentem amikor mindenféle figyelmeztetés nélkül megláttam az asztalt, először fel sem fogtam mit keres ott windows helyett linux. Nem kérdezett rá az eltérő felbontásra, nem érdekelte, hogy AMD helyett Intel a proci meg más az összes hardverkomponens, csak felállt a rendszer és simán lehetett használni.
-
Bohus
aktív tag
válasz
ubyegon2 #3184 üzenetére
DE az nem változott, vagyis ezidáig nem vettem észre semmi változást. Az upgrade ~260 MB anyagot húzott le a netről, ami szemet szúrt az mindössze az újabb kernel.
Elvoltam én a Qianával is, de bosszantott, hogy nem tudok frissíteni. Most valamelyest megnyugodtam.
Szerkesztve: KDE verzió is ugrott kettőt...
-
beloadjoker
őstag
válasz
ubyegon2 #3166 üzenetére
De sajnos 1 órája is kellett volna egy két cucc kaliról amit enm tettem fel.. szóval nyargalok is vissza kali+xfce 4.10re szerintem, de egyébként nagyon jó kis rendszer ez a mint, lesz gép amin ezt fogom használni szerintem szinte minden fentvan alapból ami kell, vagyis tényleg csak fel kell dobni és lehet is használni, és egy ilyen gyengébb régibb gépen is mint thinkpad x200 cinnamonal szépen fut /p8600 4gb ram/
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #3166 üzenetére
Igen, ilyesmire. De azért egy tiling WM ennél többet tud (auto tiling, layoutok, esetleg manual tiling, mindez egér nélkül, billentyűzet-orientáltan), nincs ablakdekoráció (több a hasznos terület) stb. Amellett, hogy jobban testre is szabható a viselkedése. Ha valaki osztott ablakokkal/munkaterületekkel dolgozik, és főleg, ha billentyű-orientáltan, akkor érdemes megismerkedni a tiling WM-ekkel (a legnépszerűbben van floating mód is, amire azért bizonyos programok esetében szükség lehet). Mondjuk ezeket azoknak érdemes használni, akiknek fontosabb a gyorsaság és a funkcionalitás, mint mondjuk a szép ikonok és a szép GUI.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest