- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- Milyen okostelefont vegyek?
- Négyfelé kanyarodhat az iPhone 19 kijelzője
- Hatalmas számokkal villog az új Xiaomi 17 Max is
- Fotók Google Camera Mod-dal (GCAM)
- Apple iPhone 17 - alap
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- iPhone topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-05-07 05:50 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
tolvaj!
őstag
https://packages.ubuntu.com/bionic/kodi
Mivel a Mint Tara Ubuntu Bionic alapú, a Kodi csomag meg az Ubuntu tárolóból jön, itt megtalálod azt a verziót, ami Tara-hoz kéne, de ez a saját tárolóban ott van. Van .deb változat is, amivel nem kell vacakolnod.
Nem értem, hogyan akarod a 18.9-et a Tara-val összehozni, de a linken ott van a többi Ubuntu-s verzió is. 18.6 van most a Mint 20 tárolójában.....
Nekem a 19-et telepítette a tárolóbol alapból Tara alatt. Köszönöm a linket, így már meg sikerült csinálnom.

-
tolvaj!
őstag
Személy szerint nem tudok, és le is beszélnélek erről. Eleve a Mint a normál tárolóban is régebbi verziókat használ. Túl régit egyébként sem tudnál feltenni, mert a verziófüggőségek nem engedik, a túl régi verziós Kodi-nak a többi csomagból is nagyon régi verzió kell, ami eltörné a rendszer működését. Ha annyira régi Kodi kell, akkor régi verziós LibreELEC-et tölts le, és bootold be Live módban. Egyébként használj új verziót.
Ez nem Windows, amin akármilyen régi verziókat használhatsz, mert a Win32 API miatt 30 évre visszamenőleg van visszafelé kompatibilitás. Apropó Win32, talán még Wine-ban lehet futtatni régi windowsos Kodi verziót, de ezt sem ajánlom. Esetleg Flatpakkot keresni rá, de azok is új verziók szoktak lenni.
A wine nem járható út, mert baromi gyenge a hardver. Annyira régi verziót pedig nem szeretnék futtatni, csak az előzőt. 18.9-et. Az új főverzió nem kompatibilis az addonokkal, amiket használok. Win htpc-n és málnapc-n nem volt gond, de a munkahelyi laptopomon is szoktam használni a kodit, viszont vissza kellett váltanom Tarára, mert nem bírtam sehogy működésre bírni a hálózatot 20.0 alatt.
-
tolvaj!
őstag
Sziasztok!
Régebbi tárolókat tudnátok ajánlani, ahonnan be lehet szerezni a kodi régebbi verzióit?
A hivatalos oldalról csak a forrás, vagy a tárolóbol csak a legfrissebb szerezhető be. Forrásból nem tudok dolgozni, mert cmake-vel kellene, de ahhoz én ötét vagyok. -
tolvaj!
őstag
-
tolvaj!
őstag
Már rég nem foglalkoztam a dologgal, csak most feltűnt hogy nem tudok működő AP-t csinálni a laptopból. Régebben 17.1 cinnamon alatt simán ment, most meg 17.3 mate van fent és más a felület (a network manager é) és tudás is. Mindkét kernel támogatja a wifi modult.
-
tolvaj!
őstag
Sziasztok!
Mate és cinnamon verziók más hálózat kezelőt kaptak? Ha igen,a fahéjas verzióknak mi a neve?
-
tolvaj!
őstag
Földelve van a konnektor amibe a laptopod tápja csatlakozik? Ha nem akkor több mint valószínű, hogy azért zúg. A hangszórók membránja nem olyan érzékeny, azon azért nem hallani, legfeljebb maximális hangerőn.
Syl
Rajta vagyok a sleep témán, egyelőre nem találom, hogy oldották meg elementary-ban, de előbb utóbb rájövök.

És mi van, ha kettős szigetelésű a táp amit használ? Akkor teljesen mindegy, hogy földelt e az aljzat vagy sem.
Saelin
Az a brumm amit hallasz a hálózati 50/60 Hz. Általában ha gyengébb minőségű kondenzátorokat használnak, és vagy tápot akkor jelentkezik. Szoftveresen szokták szűrni és a windows viszonylag jobban kezeli. Asztali gépeknél is elő szokott fordulni a jelenség, ott egy külső, vagy pci kártya megoldja.
-
tolvaj!
őstag
Köszönöm, de már hazajöttem. Végül meg lett oldva a kép kivezérlése D-sub kábellel. Igaz hang nincs, de a kép volt a lényeg. Alapvetően a HDMI-t leszámítva tökéletes a nyílt driver is. Viszont vasárnap is megyek át ismerősömhöz, akkor meg fogom próbálni amit most leírtál.
-
tolvaj!
őstag
Általában mennek, de pontos típus ismerete nélkül nehéz megmondani.
tolvaj!: Nézegettem kicsit a tárolókat (az egyiket) és ott úgy tűnt, mintha a 14.10-et kihagyták volna. Na már most a Mint 17.2 abból kapta a kernelt. Nem tudom, vajon a driver megy-e azzal a kernellel. Ha nagyon szeretsz kísérletezni, akkor megpróbálhatod Terminálból feltelepíteni. Csak ne ijedj meg, ha esetleg konzolos felület fogad újraindítás után.Megvolt, ugyanúgy az xorgot használja.... Pedig letöröltem a nyílt drivert kínomban
sudo apt-get remove --purge xserver-xorg
és mégis az van használatban!
Az nvidia settings is ezt hozza be csak és nem is hajlandó átállni. Ha át akarom kapcsolni intelről csak egy behajtani tilos táblát kapok egy mégsem gombbal és kész.
az asztali gépemen ugyan ez a rendszer van van fent, igaz ott csak gt630, de ugyanebből a tárolóból, szintén a 355,11 és az működik gond nélkül.
Igazából itt sincs baj a géppel, mert minden funkció megy szépen a nyílt driverrel, kivéve a hdmi port. És jelenleg az lenne a fontos, mert a lapos tulaja szeretné kiterjeszteni az asztalát a TVjére.
-
tolvaj!
őstag
-
tolvaj!
őstag
Sziasztok!
355.11-es zárt nvidia driver került a laposra, de sehogy sem bírom működésre bírni. Települt, de az illesztőprogram kezelőben még mindig azt írja, hogy a Xorg van használatban és nem tudom átállítani sem, mert ha rányomok és újraindítom a gépet ugyanúgy a nyitott van használatban. Tanács?
-
tolvaj!
őstag
Leginkább kernel, Xorg és Mesa verzió függő, hogy a proprietary driverek milyen verzióval működnek együtt, emlékeim szerint;
Nividia vonalon:
- 94-es legacy driver GF2 MX-től GF4Ti-ig, 3.2-es kernel és 1.12-es X, tehát pl. 12.04.1 Ubuntu és Debian 7-es vonal a max, újabbakban csak nyílt érhető el, ami 3D-ben egész jó, 2D-ben inkább csak közepes
- 173-as legacy driver GF FX-hez, 3.13-as kernel és 1.15-ös X, tehát max 14.04.1 alapú Ubuntu-ig használható, a nyílt driverei meglehetősen csapnivalóak mind 2D-ben mind 3D-ben, tehát javasolt inkább zárttal használni a fentebbi megszorításokkal
- 304-es legacy GF6-7-es szériához, jelenleg is még támogatott széria, tehát használható újabb kernellel és X-el is (persze a zárt driverek mindig némi lemaradásban vannak a legújabb kernelhez X-hez képest), de újabban a nyílt drivereik már jobbak a zártnál szóval inkább a nyílt javasolt
- kurrens verziók (33x, 34x) GF8-tól fölfele, ezeknél a kariknál, amennyiben problémamentesen működik a friss zárt meghajtó, akkor azt kell használni.Ati/Amd vonalon:
- HD széria előtti karikhoz (a legelső Ati Radeontól az X1ezres szériáig) csak nyílt driver van már nagyon régóta (kb 2009-2010), de újabban ezek kifejezetten jók és problémamentesen használhatóak
- HD2-4 ezres széria (talán 13.1-es legacy Catalyst), max 3.2-es kernel 1.12X tehát 12.04.1-es Ubi vagy 7-es Debian, de a frissebb nyílt driverek már itt is nagyságrendekkel jobbak, szóval azzal érdemes használni
- HD5-6 ezres széria még támogatott a legújabb Catalystokban is, így frissebb disztrókkal is használható, de már nem túl sokáig és nem is igazán koncentrálnak már ezekre a szériákra, és itt is jobb már nyílt driver
- HD7 ezres vagy újabb kariknál lehet igazából ajánlatos használni a friss zárt meghajtót, bár ha vmiért nem működne, akkor nem leszünk annyira a nyílttal sem elmaradva, mint Nvidia esetébengéeles: Samba megosztáshoz ezt a pdf-et nézd át a 70. oldaltól van leírva elég részletesen, hogy kell Sambás megosztást létrehozni, amire még figyelni kell, hogy a tűzfalon engedd át (gufw-vel ezt egyszerű beállítani, ill a samba beállításhoz is van grafikus csomag system-config-samba vagy vmi hasonló néven)
Jelenleg felvettem az nvidia ppa-t és a 355.11-est tettem fel. Új gép, asus x751, gf920m- vel. Cinnamon 1.3 és a kernelhez nem nyúltam. Ami alapból települ a 17.2-vel, az van fent.
-
tolvaj!
őstag
-
tolvaj!
őstag
-
tolvaj!
őstag
Azt hol lehet megnézni, hogy mely grafikus gyorsítók támogatottak jelenleg a tárolóban lévő driverrel?
szerk: Mármint a hivatalos tárolóban lévővel!
-
tolvaj!
őstag
Reinstall lett belőle. A /home-ot újra felcsatoltam, szerencsére nem tárolt semmi olyat ami bezavart volna újra a grafikus résznél.
-
tolvaj!
őstag
Nem pont ezt, de a "szentháromság" -ot beadtam neki. -Purge, install, reconf- és még mindig semmi. Erről a rendszerről nincs sysback sajnos, így lehet marad a reinstall.
-
tolvaj!
őstag
-
tolvaj!
őstag
Letöltöttem szépen a csomagot ( a régi ~80MB-osat), de nem a tárolóból, hanem az AMD oldaláról. "Sajnos" a telepítés lement csak utána bajok lettek.... mert későn olvastam, hogy a 13-as kiadás utáni Mintek nem támogatják azt a zárt drivert.... Valami tipp a nyílt driverek helyreállítására?
lev258
Van, nem található a csomag.
-
tolvaj!
őstag
Sziasztok!
Mate Rafaela x86-val akadt egy kis gondom. Asus x51rl topira tettem fel. X1100 radeon van benne és miután telepítettem a zárt AMD drivert 1024x768-ba hajlandó csak megjeleníteni. Letöröltem és újratelepítettem a nyílt kártyát, de úgy maradt és nem tudom mit kellene beállítanom még.
-
tolvaj!
őstag
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Ezt csak sikerült elbénáznom az előbbiben. Az ubyegon-t azért cseréld ki a saját felhasználódra!

(#3789) tolvaj! Igazán nincs mit!
Akkor a /home-ot majd külön kell csatolnod, gondolom fstab-ban, nekem még mindig egyben voltak a disztróim.Az SSD ellenőrzéseket ne feledd!
kezdőknek
haladóknak, nemrég frissítve!Az ubyegon-t azért cseréld ki a saját felhasználódra!
Azt gondoltam

-
tolvaj!
őstag
Szia!
A meghajtók közötti áttelepítésnek is van sok módja, én kezdőként anno már csináltam a Gparted-del [link], igen egyszerű, a másolandó partíciót másolás/beilleszt módszerrel áttettem. Teljesen megbízható módszer, arra kell figyelni csak, hogy a célpartíció nagyobb legyen és a program azon belül létrehozza az előző partíció tükrét rajta. Persze ugyanazon fájlrendszer legyen a fogadó hely is.
/var-t én inkább SSD-re tenném és fstab-ban szerkesztenék így:
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Ha elférne a /home, azt is SSD-n hagynám, a cache-t tenném ramdisk-be
letöltések úgyis HDD-re mennek, gondolom#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Ezekkel a beállításokkal a ramdisk-be dolgozna, nem az SSD-re, viszont nem lassulna le a HDD miatt az oprendszer.

Amúgy maga a /home tartalmazza a beállításokat, ha csinálsz róla Systemback-kal egy mentést, az nem fog ártani.
Köszi!

Ezt át fogom bogarászni. A /home sajnos mindenképpen marad a hdd-n mert nem férne el a tartalma. a /var-t még átrágom, de lehet az lesz amit mondtál
-
tolvaj!
őstag
Sziasztok!
SSD-re költöznék, de csak a / partíció. A /var, /home. és a swap marad a merevlemezen, ami megy optibaybe. Mit használjak a beállítások mentésére ( hacsak a /home nem tárol mindent), illetve mivel tudnám migrálni a /-t? Ja igen, a / 20 giga az SSD 32, a firefox cache pedig megy a ramba és a trimmelés is be lesz állítva.
-
tolvaj!
őstag
-
tolvaj!
őstag
Szia!
Egyszer én is f@szra szaladtam egy linux telepítéssel.... csak nekem 2T adat bánta majdnem. Nem olvastam minden HSZ-ed végig, de nem RAW-nak látja minden a vinyódat? Ha igen, akkor meg lehet menteni Easeus-val. Ment privi.
-
tolvaj!
őstag
Jó kérdés, de a Mint unalmas és abszolút kezdőknek ideális. A Debian a Jessie óta kezdőknek ideális, rugalmas, gyors és meg lehet ismerni a Linux alapokat működés közben.
Első tapasztalatok a Jessie- vel.
Cinnamon upgrade LMDE2 repoból. Gondok a hanggal, ilyen apróságok, nem ment zökkenőmentesen, de már jó ideje változatlan és stabil az állapota, pedig igazi koktél lett belőle a sid/strech/betsy hármasnak köszönhetően.
Ennyi így hirtelen. Kedvcsinálónak!(#3093) tolvaj! Sok terminal parancsot ismer a macska amúgy?

Nem tudom, de egy tucat majom is megírja a Romeo és Júliát.... Az ördög nem alszik!

-
tolvaj!
őstag
"Egyszerűen nem tudom rendszergazdaként indítani."
"Én csak a fájlkezelőben akartam root jogot"Félreérthetően fogalmaztál, hiszen az pont a gksu <fájlkezelő> lenne.
Szóval neked lényegében egy "sudo editor fájlnév"-re volt szükséged egy menü opcióként, ami csak az adott fájlt nyitja meg emelt jogosultságokkal.
Egyébként meg mindegy szerintem, hiszen ha gksu-val indítod a fájlkezelőt, pont ugyanúgy tudod szerkeszteni, amit akarsz, a többi fájlt attól még nem kötelező bántani.

Bocsi, ha félreérthető voltam, igen, nekem csak annyi kellett, meg egy szemüveg
- mert ott van a környezeti menüben...Tudom, hogy nem kell babrálni a többi fájlt, de van egy macskám.... szerintem tovább nem is kell mondanom
Az asztalra nem mer felmászni ,de ha az ölemben van a gép akkor szó nélkül randalírozik a klaviatúrán és a touch panelen.... 
-
tolvaj!
őstag
Én csak a fájlkezelőben akartam root jogot, de mint írtam a szemem tolta ki.
Nem az egész rendszer felett kell a root jog, arra ott a terminál SU parancs. -
tolvaj!
őstag
gksu-ban csak root joggal való indítás van. Nem randalírozni akarok, csak beállítani mindent ami kell és pár dologhoz su kell. Amúgy megvan, csak a szememet szúrta ki a fájlkezelőben... környezeti menüben a terminálban való megnyitás alatt van

Köszi a reakciót!

-
tolvaj!
őstag
Clean installal fent van a MATE, de a fájlkezelővel vannak gondjaim. Egyszerűen nem tudom rendszergazdaként indítani. Valami tanács?
-
tolvaj!
őstag
-
tolvaj!
őstag
XFCE verzióból mikor várható a 17.2-es? Vagy inkább tegyem fel a MATE-et?
-
tolvaj!
őstag
Véletlenül nem laptopon használod?- mert akkor lehet hozzá ér a csuklód a touchpanelhez.
-
tolvaj!
őstag
-
tolvaj!
őstag
-
tolvaj!
őstag
Látom, nem érted a lényeget, ami annyi, hogy ne írj be ide megalapozatlan megállapításokat, mint ez itt:
"Bár a cinnamon amúgy is hajlamosabb a fagyásra."
melyik, minél, hol, miért?Az, hogy több fórumon is felvetődik, még nem bizonyít semmit, itt is található egy ilyen bejegyzés és a fagyásnak sok köze nincs az említett DE- hez!
Attól, hogy valaki Cinnamon felületet használ és hw hiba miatt fagyásokat, nem megfelő működést tapasztal, még nem a DE- t kell hibáztatni, függetlenül attól, hogy nagyobb rendszerigényű asztali felület, mint az XFCE, MATE és az LXDE.Arra is gondolnunk kell, hogy ezt a topikot olvassák olyanok is, akik most szeretnének először Linuxot telepíteni és értelmezhetetlen félmondatokba csomagolt megállapításokkal megtéveszthetjük őket! Ha nem ez a célod, akkor fogalmazz úgy, hogy ne legyen megtévesztő.
A topiklakók nevében is
Abszolút kezdőként hasonló megállapítások térítettek el az Ubuntutól, később kiderült, hogy nem azt utálják a felhasználók, hanem az új kezelőfelületet! De nem ezt írták!
Így már én is értem a problémád, hogy kifejtetted! Valóban, elnézést a fogalmazásomért, legközelebb próbálok pontosabb lenni! Nekem sem célom félrevezetni senkit, de legközelebb te se hurrogással kezd. Így, hogy kifejtetted rögtön értem és megértem!

-
tolvaj!
őstag
"Bár a cinnamon amúgy is hajlamosabb a fagyásra."
Mármint a te gépeden, ezt azért nyugodtan tedd hozzá, mert fenti megfogalmazásod annak ellenére, hogy kissé sántít, elég axiomatikusra sikeredett.

Az, hogy több fórumon is említve van a Cinnamon fagyása, jelent valamit egyébként?
Kiderült az is, hogy mi okozza?Nemrég olvashattuk, mit szenvedtél az Nvidia driver miatt, az is a Cinnamon miatt volt?

A többi -akár külföldi-fórumokon, nemhiszem, hogy mindenki az én gépemet használná.
A magyarázatom, ami magyarázatra nem szorul
...
Nem, hanem a mint miatt. Nem kísérleteztem a plusz tárolókkal. Jelenleg az asztali gépen ubuntu stúdió fut, a notimon használom a mintet, oda tökéletes, de ez a régi grafikus kártya miatt is van persze.
-
tolvaj!
őstag
17.1 Xfce alatt ilyet még nem tapasztaltam, pedig írtam már ki pár isot a beépített pendrive lemezképíró progival (mondjuk egy gyengébb gépet ntfsről írva azért be tud lassítani), bár cinnamonnal nincs túlzottan sok tapasztalatom de nem hinném, hogy ilyen hibát benne hagynának, lehet, hogy nálad vmi egyedi esetleg hardverspecifikus esetről lehet szó...
Hát pedig. Bár a cinnamon amúgy is hajlamosabb a fagyásra. Xfce vagy lxde fagyásról nem sokat olvastam én sem, de cinnamon több fórumon is említve van. Ja igen, minden usb porton és több különböző pendrive, valamint lemezkép variációval is fagyás az eredmény.
-
tolvaj!
őstag
Alapvetően én is az xfce-et preferálom, stabil, gyors de mégsem fapad, lmde 2 -höz is várok egy xfce remasteres telepítőt az lxde teljesítményben már nem hoz annyit, ellenben már kissé kényelmetlenebb.
Fagyást én még rövidke Linuxos pályafutásom alatt leginkább a 11.2 adobe flash és hardveres videodekódolás esetén tapasztaltam, de az nem a Linux hibája, hogy az Adobe már nem fejleszt rá, amúgy meg hardveres renderelés, szoftveres dekódolás kombó vagy pepperflash esetén sosem volt még gond. A 4.8-as xfce-vel még tapasztaltam némi bugzást, de 4.10-12 a stabilitás mellett kifejezetten bugmentes is, nem véletlen a lassú fejlesztési tempó.
Lmde-nél pont a rolling (testing repó) okozta a galibákat/bugokat, Lmde 2 már a stable repóra épül így vélhetően az lmde-ben tapasztalt kellemtelenségeknek is búcsút lehet inteni, rolling kiadási modellt amúgy is leginkább az Arch alapú disztrók követik (és mivel ott van a leginkább tapasztalat vele, így ott is működik leginkább).A 17.1 x86 is tud fagyást produkálni. A pendrive lemezkép- írót ha elindítom ( lemezkép bent, pendrive csatlakoztatva) garantált a cinnamon fagyása. Ctrl+Alt+F2-> parancsoros felület van, de ha visszatérek F7-vel ugyanaz a letermedt kép fogad.
-
tolvaj!
őstag
En is igy gondoltam, de veletlenul lecsuktam a laptop fedelet, es a gep leallt. Meg nem allitottam be, hogy a fedel lecsukasakor ne kapcsolodjon ki.
Ujrainditottam, es ekkor elindult a tepeito CD! (pedig ez mar a tizedik ujrainditas volt)
ELndult a Live valtozat siman. Telepitettem is a Linux Mintet. A vegen kiirta, hogy nem tudja a bootvalamit betenni a kijelolt szektorba, valasszak masikat, vagy hagyjam ki.
Valasztottam masik szektort, telepult.A gep most ujraindul, irta, es vartam, h megtortenjen. Leallt a gep, es nem tortent semmi sem ujrainditaskor.
A kurzor villogott 10 percig a bal felso sarokban.
Nah, sebaj, turelmesen hard reseteltem, aztan ujrainditottam.
Semmi. Se a telepito, sem a rendszer nem indult ujra.Kb husz alkalommal inditottam ujra es ujra, a lemez felporgott, de egy ido utan mar a biosba sem tudtam belepni, odaig sem juott el.
Meg tovabb probalkoztam, de mar nagyon ideges lettem, legszivesebben az ablakon vagtam volna ki a laptopom a teleipolemezzel egyutt.
Hard reset a laptpon.
Kivettem az aksit, 2 percet vartam, visszatettem, vartam.Most mar a laptop el sem indult ezutan.
Itt mar feladtam. Kuka.Akku ujra kiszed, 5 percre, aztan ujra vissza 5 percre, 1 percig nyomtam a bekapcs gombot
Vegul skerult elindulnia, bejott a bios.
Kivalasztottam, hogy networkrtol bootoljon, persze arrol nem tudodd. Nyomtam egy esc-et, es erre csodak csodaja, elindult valahogy a telepitolemez.
Bejott a Live ujra, es telepitettem ujra a Lime-t.Most ez van a gepen fent.
Nem tudom mit a baja a lemeznek, v a gepnek, hogy 30-40x kell ujra meg ujrainditani, es csak a masodik telepites lesz sikeres.
Az ubuntuval is hasonlokeppen jartam, 3x kellett ujrainditani a telepitest, mert nem indult a rendszer, csak a kurzor villogot.
Le sem allt magatol a gep, ki kellett kapcsolni a power gomb hosszan nyomasaval.harmadik alkalommal sikeresen telepult az ubuntu.
Most meg a mintet kellett ketszer telepiteni, es rengetegszer inditgatni.
Vajon az olvasofej kezd meghalni benne, vagy a cpu, vagy mi okozhatja ezt a hibat?
Vagy még a ram is lehet. Az alap rendszer proci+ram. Alaplap+proci+műveleti memória a szentháromság. Ha valamelyik meghibásodik akkor ki kell cserélni. Ha ez egy kompakt rendszerben történik, mint egy laptop akkor nagyobb sz#rban vagy sajnos. Ha nincs bios, vagy hektikusan működik a gép akkor valószínűleg a szentháromság valamelyike haldoklik.
-
tolvaj!
őstag
Mondjuk a leg alapabb dolog történt: hibásan töltődött le a képfájl. Töltsd le mégegyszer és ha nincs lemezed, akkor csináld meg pendrivera a telepítőkulcsot. Linuxon van bootolható pendrive készítő, win alatt pedig ott a yumi, unetbootin, stb.
-
tolvaj!
őstag
Konfig:
Gigabyte GA-78LMT-USB3 v5- alaplap integrált ATI HD3000
Point of View GeForce GT630 4GB GDDR3 - grafikus vezérlő
AMD Athlon II x2 270 -processzor.Merevlemezek sata2-es WD-k.
RAM: Kingmax 1333 CL9 2x4GB dual.
FSP hexa+ 400 táp, NEC DVD író, modecom mATX ház.Öszvér gép, de mindenre alkalmas ami nekem kell. Egyedül a GT630 lóg ki a sorból.
-
tolvaj!
őstag
Repót nem adtam hozzá, a 331-es ment fel a current-vel és ismételten előjött a hiba. Nem, asztali gép amit hazsnálok (-nék).
(#2604) lev258
Egyenlőre most párom "bitorolja" a gépet, mert anyagokat tölt le és nyomtat a vizsgájához, így majd később linuxolok újra. Nem nagyon akaródzik átmenni ubuntura, akkor már inkább fedora, vagy nyers debian.
-
tolvaj!
őstag
Próbáld konzolból futtatni. Például Ctrl+Alt+F2-vel tudsz átváltani (vissza grafikus felületre pedig általában Ctrl+Alt+F7, de lehet, hogy másik F gomb).
_
(#2597) toth_janika: volumeicon vagy volumeicon-alsa vagy ilyesmi csomagot keress. Synaptic csomagkezelővel gyorsan meg tudod keresni.
ctrl+alt+F1 de sajnos ugyanaz a vége. Ugyanaz a hibaüzenet fogad.

(#2600) lev258
Nem a félelem a gond, hanem az idő és a türelem hiánya sajnos.
-
tolvaj!
őstag
Az NVIDIA oldaláról leszedtem a legfrissebb drivert .run kiterjesztésben. Futtathatóvá tettem, terminálban indítottam, de rendszergazdai jogokra hivatkozva leállt. Indítottam egy rendszergazdai terminált, abban elindítottam, majd a futó X szerverre vonatkozóan állította le magát. Az NVIDIA oldalán ki van emelve a 17,1- es Mint, tehát lehet ez megoldaná a problémámat,
de a readme-t sem találom az NVIDIA oldalán.- Megvan. -
tolvaj!
őstag
-
tolvaj!
őstag
Próbáltam! Super user módban is megtagadta a hozzáférést a rendszer.
-
tolvaj!
őstag
17.1 van fent. xfce és KDE szintén az X server hibára hivatkozva nem indult el. Mindegy, egyenlőre nem szerelem vissza a kártyát, párom használja főleg a wint, a nyomtató miatt, de nem játszunk rajta, csak nagyon régi, vagy gagyi játékokkal, így el evickél az integráltal is a masina. Sajnálatos ez a hiba, annak fényében még inkább, hogy az NVIDIA igért fűt-fát a linux támogatással kapcsolatban annó....
-
tolvaj!
őstag
Alaplapi grafikus kártya pipa. FHD kép ( kicsi laggolás) és hang. Garantáltan az nvidia driverekkel van gond és sajnos mindegy melyik nyílt, vagy zárt.
Alaplapi ATI.(#2569) fradi81
Már írtam: GT 630
-
tolvaj!
őstag
-
tolvaj!
őstag
Terminálból egyszerűbb. De a -current a nyílt csomag, vagy a zárt? A zárt volt fent és szerintem az okozta a galibát.
Szerk.: Kezdődik elölről. Megint letöröltem
Fradi81
Gt630
-
tolvaj!
őstag
Igen, én is leszedni akartam, ez meg is van hála neked, de nem tudom mely csomagokat tegyem vissza, mert így elindult a cinnamon, de VGA. 82cm FHD-n kicsit zavaró

-
tolvaj!
őstag
Konkrétan semmit. Még csak az sem, hogy feltétlenül, vagy szabálytalanul állítottam volna le a gépet. Egyszerűen az x server nem válaszol, de már más is írta a neten más fórumokon. Összefüggés: azoknak is cinnamon felülete van és nvidia kártya. Nem tudom, hogy derítsem ki, melyik csomag van fent. Ha tudnám letörölném az nvidia csatolót és attól hátha helyre áll!
Spammer
Köszi, próba!
Bocs a tördelésért, jelenleg telefonról vagyok.
Szerk.: nem jött be.
A log is az nvidia hibára fogja:[27.278] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA kernel modul
-
tolvaj!
őstag
Spammer fórumtárs összefoglalta a lényeget, én pedig mint TG, kivizsgálom, ki volt Húsvét vasárnap és hétfőn 24 h- s szolgálatban és javaslatot teszek fenyítésére! Most kapcsolok, hogy ez már nem a hadsereg, de nem is fizetett support. Ilyenkor kíváncsi vagyok, hogy milyen alapon rovod fel az itteni abszolút önkéntesen segítőknek, hogy nem válaszoltak azonnal?
Függetlenül egyébként attól, hogy családi ünnepek voltak éppen és a probléma is elég specifikus.Ettől függetlenül örülök, hogy a Mintes cikk hatására feltetted az oprendszert és, annak külön, hogy ennyire meg vagy vele elégedve.

Azt viszont sajnálom, hogy ilyen probléma megoldó készséggel/képességgel megáldott friss Mintesként nem szeretnél segíteni a kevésbé hozzáértő fórumtársainknak!
Ez van. Mi ettől még szeretettel üdvözlünk egyre bővülő kezdő Linux Mintesek táborában! Sok sikert!
(#2556) Fenyő Gyanítottam, hogy ezt fogod mondani, én is csak végső esetre javallottam ezt a megoldást törlés helyett!
(#2557) tolvaj Elég érdekes a te problémád is, az viszont önmagában nem lenne ok erre a jelenségre, hogy pár napig Win- t használtál. Jó lenne tudni bővebben, mit takar ez a tevékenység, amivel megpusztítottad a grafikus felületet!?
Konkrétan semmit. Még csak az sem, hogy feltétlenül, vagy szabálytalanul állítottam volna le a gépet. Egyszerűen az x server nem válaszol, de már más is írta a neten más fórumokon. Összefüggés: azoknak is cinnamon felülete van és nvidia kártya. Nem tudom, hogy derítsem ki, melyik csomag van fent. Ha tudnám letörölném az nvidia csatolót és attól hátha helyre áll!
Spammer
Köszi, próba!
Bocs a tördelésért, jelenleg telefonról vagyok.
Szerk.: nem jött be.
-
tolvaj!
őstag
Sziasztok!
Ismét nehézségekbe ütköztem. Egy pár napig csak a windows ment a gépemen és amikor a linuxot akartam indítani azt írta,h hogy X hiba. Lefuttattam a recovery részt grubból, de ugyanaz. Nincs grafikus felületem egyáltalán. Helyre lehet hozni? Vagy telepítsek egy újat, mármint felületet? -
tolvaj!
őstag
x86 telepítés ment fel x64 helyett és mostmár minden a helyén van, nem kellett szenvedni a telepítéssel, minden formában kezeli a külső hangkártyát a mint. Az ardour szépen dolgozik, még a vst pluginek is szépen szólnak. Kicsit bosszant, hogy x64 en nem megy a dolog, de hátha majd valamelyik frissítés megoldja.
-
tolvaj!
őstag
Igen, line6usb. Sőt lsmod-ban még midi eszközként is kilistázza... nem értem

(#2497) lev258
A leírásban szerepel a make-install parancs ezért is írtam bele.
-
tolvaj!
őstag
Az alsamixer nem, a pavucontrol látja, de csak analógként.
Igen, a megfelelő könyvtárban adtam ki a parancsot.
-
tolvaj!
őstag
-
tolvaj!
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy HW telepítéséhez. Egy külső hangkártyáról lenne szó, Line6 GX. A gyártó által csak MacOS és Win driver készült, de elméletileg ezen leírás alapján lehet passzítani debian alapú rendszerekehez. A leírásban lévő linkek nem teljesen jók, de copy/paste módszerrel letölt mindent a Mint a megadott könyvtárba, és miután elméletileg telepítettem a bulid-essentialt és linux-headerst is, hiába adom ki a make parancsot, semi nem történik. Természetesen rendszergazdai módban vagyok.
Remélem tudtok valami tanácsot adni.
Ui.: Wine nem opció sajnos, mert az ardour nem ismeri fel az eszközt ha emulátoron keresztül van csatlakoztatva.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Energiaital topic
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sweet.tv - internetes TV
- Robogó, kismotor
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Négyfelé kanyarodhat az iPhone 19 kijelzője
- Proxmox VE
- További aktív témák...
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7500 / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 128SSD + 500HDD
- Apple Magic Keyboard számbillentyűzettel (Magyar) használt
- Apple iPhone 13 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia / Akku:100%
- Lenovo ThinkPad T14S Gen1 Ryzen5 4650U Refurbished - Akció! Garancia
- Samsung 860 EVO 2.5 500GB SATA3 SSD
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nem értem. Te akartad rendszergazdaként indítani, a gksu-val pont azt csinálja.

Alaplapi ATI.
Függetlenül egyébként attól, hogy családi ünnepek voltak éppen és a probléma is elég specifikus.

Rowon