- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- iPhone topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kikapcsolhatja az AirDropot az Apple az EU-ban
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
szekzol #80996 üzenetére
Most már mindegy, de itt szerintem nem a Lightdm volt a hibás, hanem valami olyan program, ami a Lightdm függősége. Mert ahogy látom, a gpu-manager.service sem futott már le, szóval itt valószínűleg vagy maga az X, vagy a videó driver lett eltávolítva.
De ha már van Lightdm, onnantól csak át kell állítani a bejelentkező képernyőn, hogy az Xfce induljon el, és elméletileg működnie kell.
autoremove-nál figyelni kell, én egyszer el akartam távolítani a KDE vágólapkezelőjét, vitte volna magával az egész KDE-t...
-
szekzol
tag
Azért köszönöm a segítséget. Tanultam is belőle: autoremove-al vigyázni kell ill. csinálok timeshift mentést. Ez az újratelepítés jó alkalom lett volna, hogy kipróbáljak valami újat (pl: MXLinux, Manjaro Xfce) de annyira megszoktam a Mint egyébként probléma mentességét, hogy maradtam ennél. Ezt én rontottam el.
-
szekzol
tag
Sikerült Recovery módba lépnem. A reconfigure nem hozott sikert így eltávolítottam és újra installáltam a lightdm-et. Lehet nem kellett volna mert ugyan lett GUI de nem a megszokott és már beállított Xfce jelent meg hanem szerintem Gnome. Megnézem csináltam-e timeshift mentést...
szerk.: nem csináltam. Marad a reinstall
-
csixy
addikt
válasz
urandom0 #80993 üzenetére
igen, én csak 1024kB alá szoktam kényszeríteni mostanában. A régebbi oldalak csak az 512kB alatti képeket ették meg, ezért akkoriban 512kB alá tömöríttettem, de akkoriban a forrásképek mérete is kisebb volt .
#80986 szekzol
A beléptető ablakban az egérrel kattintgatva valahol ki fog ugrani, ahol át tudod váltani Xfce-re a desktopot. -
urandom0
senior tag
Ezt így nincs értelme összehasonlítgatni, mert minden program máshogy értelmezi a minőséget. Itt van pl. ez a kép (3840 × 2160, 1,2 MB), ha gThumb-ban elmentem ilyen beállításokkal, akkor 404,6 kB-os fájlméretet kapok. Ha XNView-ban veszem le a minőséget 45%-ra, mást nem állítok be és úgy exportálom, akkor 440,8 kB lesz a méret. Ha Gimp-ben exportálom úgyanígy 45%-os minőséggel, akkor pedig 503,7 kB.
-
urandom0
senior tag
válasz
-szabi- #80967 üzenetére
KDE-nek van egy másik jegyzettömbje is, Kwrite a neve, legalábbis régebben így volt, nem tudom, mostanság mi a helyzet. A Kwrite kisebb tudású, egyszerűbb, a Kate többet tud.
Ez a hibaüzenet szerintem azért van, mert bennmaradt a tárolók közt a pendrive, amiről telepítetted.
Ebbe a partíció "bekötésekbe" nem akarok beleszólni. Egyrészt nem tudom követni, hogy mit csináltál, másrészt hogy mi a cél, harmadrészt ha lenne olyan, hogy Linuxok 10 parancsolata, én a második helyre tenném, hogy SOHA, semmilyen esetben legyen két Linux telepítésnek egy közös /home-ja. Ezt úgy kell elkerülni, mint a leprás embert, mert ez bizony irgalmatlan nagy szopások melegágya lehet. Te még igen szerencsés vagy, hogy semmi komolyabb problémába nem futottál bele
-
urandom0
senior tag
Ja... a Gimp egyáltalán nem megtanulhatatlan, ez nem igaz. Ha leülsz mellé, fél óra alatt meg lehet tanulni olyan szinten, hogy a legtöbb dolgot, ami eszedbe jut, meg tudod csinálni benne.
Bonyolultnak lehet nevezni, de én inkább komplexnek szoktam hívni, mert sok funkciója van. Minden program komplex, aminek sok funkciója van. -
urandom0
senior tag
Igen, a színek számának csökkentése és a képminőség csökkentése sok esetben nagyon hasonló végeredményhez vezet. Ha a kisebb méret a cél, akkor _általában_ célszerűbb a minőséget csökkenteni, nem a színek számít, mert jóval kisebb fájlmérethez vezet. Képfüggő, de pl. a jpeg még 40-50% minőség mellett is nagyon jó képet tud adni.
-
urandom0
senior tag
Oké, azért nem kell leharapni a fejem
Nem kell bemutatnod az Irfanview-t, én is ismerem, a céges Windows-os gépemen használom, illetve ha telepítek egy Windows-os gépen, automatikusan megy fel rá az Irfanview is.
De nekem nincs szükségem arra, amit tud. Windows-on is két dologra használom, képek böngészésére, meg egy képből egy adott területet kivágni és a vágólapra másolni, ennyi. Erre meg a sokkal kisebb tudású bármilyen képnézegető is jó. Minden komolyabb szerkesztést Gimpben csinálok, vagy ha kifejezetten fotós jellegű dolgokat akarok, akkor Rawtherapee vagy Darktable. -
-
válasz
szekzol #80983 üzenetére
Kukkants be ide
/var/log/apt/history.log
, talán kiderül, hogy miket szedett le.
Esetleg a sudo dpkg-reconfigure lightdm is segíthetAz autoremove veszélyes fegyver, öngyilkosság lehet belőle... Előtte érdemes "szárazon" lefuttatni:
apt-get --dry-run autoremove
Így meglátod szerinte miket kellene eltávolítani, anélkül, hogy módosítaná a rendszeredet. -
szekzol
tag
Sziasztok. Olyan problémám lenne, hogy szerettem volna feltenni a wine-t (Zuma-hoz :) ). Parancssorból csináltam. Utána kiadtam az autoremove parancsot is (egy kis karbantartás sosem árt). Újraindítás után valami eltört, megáll a boot logónál már 40 perce. Ennyi infó alapján szerintetek lehet valamit kezdeni vele, vagy telepítsem újra?
Linux Mint 20.x 64bit Xfce -
válasz
-szabi- #80970 üzenetére
Pár napos kísérletezés eredményeképp annyit azért elmondhatok sokkal több program van meg egyszerűen telepíthető .deb fájlban, mint Opensuse-hez.
Hát ugye közismert, hogy magasan a Debian rendelkezik a legtöbb csomaggal. Olyan szempontok alapján is érdemes dönteni, hogy a legtöbb stable vagy a legfrissebb csomagokkal operáló rendszerre van szükséged, eszerint ugye van a kiadás alapú (itt szerepel az LTS is) és a rolling alapú rendszer és az ezekre alapuló ezernyi deratíva, verzió. Meg aztán az asztali kezelőfelület, amin sok múlik és ott van, hogy egyes disztrók milyen saját fejlesztésű GUI-s megoldásokkal teszik könnyebbé a user életét. De x idő elteltével egyszer csak elkezded érezni, mi jön be neked a legjobban és azon a vonalon fogsz erősíteni, ez ilyen.
(#80978) K0zm0
Azért köszi, bár nagyon alulértékelted, mint láttyuk épp dupla annyian vagytok, mint tippelted!
Csixy komámban is biztos voltam simán meg benned is.És ugye épp emiatt az alacsony létszám miatt nem is írok már oly veszett gyakran.
-
-szabi-
addikt
válasz
CPT.Pirk #80940 üzenetére
Kipróbáltam
Stem ben be kellett kapcsolni a beállításoknál minden egyéb játékhoz, mert alapból csak a támogatott játékokra volt aktív:
Ezután az adott játékra is engedélyezni kellett a kompatibilitást:
Ekkor lázas letöltésbe, telepítésbe kezdett melynek végén a játék elindult.
Köszi.
Erről jut eszembe mindenkinek köszönöm a segítséget és a tanácsokat. -
K0zm0
aktív tag
-
válasz
MostaPista #80975 üzenetére
Milyen rendszer (login manager)-t használsz?
-
csixy
addikt
válasz
MostaPista #80975 üzenetére
A buta ember (mint én is) ezt úgy oldja meg, hogy kerüli az y,z és speciális nyelvi ékezetes karakterek használatát itt és a wifi jelszavakban.
-
MostaPista
tag
Linux bejelentkezeskor angol a billentyuzet, csak kesobb lehet magyarra valtani.
Hogyan tudok bejelentkezeskor magyar karaktereket tartalmazo jelszot beirni? -
csixy
addikt
válasz
-szabi- #80972 üzenetére
Próbáld ki!
3 fájlt kell telepíteni.
Irfanview64 , Irfan...all plugins , languages ... hungarian.exe Aztán átváltani magyar nyelvre, aztán a képátméretezést izlés szerint bekonfigolni, aztán a képmentést bekonfigolni, hogy a jpeget tömörítse be 1024 kilobájt alá ( én itt ki szoktam szedni a felesleges járulékos képinfókat (fent két pipa közte egy üres kocka aztán mindegyik üres kocka és végül alul két pipa , de közte egy üres kocka) és ezt egyszer el kell menteni a jobb oldali mentés közbeni konfig menüben (ezt itt csak egyszer kell megcsinálni) és ezutén jön a kép mentése . -
csixy
addikt
válasz
urandom0 #80962 üzenetére
Az irfanview a nyerő! Ezt én is alátámasztom! A gimp érthetetlen és megtanulhatatlan! Kényelmetlen és bonyolult. Az XNview silány utánzata az irfanviewnak és pont a lényeget nem tudja! Nem tud betömöríteni egy adott felbontású képfájlt egy adott fájlméret nagyság alá. Ennyi!!!! Emiatt engem nem érdekel, hogy qt-s, vagy gtk-s disztrót használok! Ezen megfontolások előnyeit feláldozom egy wine telepítéséért és a legfrissebb irfanview csatasorba helyezéséért!!! Alapvetően linuxos a digitális életem és egyre jobban kerülöm a redmondi csapatot (Például számomra felfoghatatlan, hogy vállalati gépekre meglepetésszerűen miért tolják fel újra és újra a hálózat szétx@ró frissésüket a windows 10-es szériára, ami még az internet hozzáférést is lerombolja az adott szerver gépen), de nekem az Irfanview alapkövetelmény. Megszoktam. Nincs jobb egy átlagfelhasználó számára. Irfanview sznob vagyok. Az ellentábor tagjait megkéáre,m, hogy tegyenek fel egy irfanview-t és próbálják ki! Csak az ellenpróba után lehet ezt megvitatni.
-
-szabi-
addikt
OpenSuse 15.3-hoz alig van honlapról telepíthető csomag.
Előző verziós csomagok meg nem települnek fel.
TeamViewer van.
Nincs xnviewmp, DeaDBeeF és persze xscreensaver.
Megtaláltam a könyvtárak átirányítását:Nem sokat számított mert Dolphin az átirányítást figyelmen kívül hagyta továbbra is /home/szabi helyre mutat.
Mint kiderült Dolphint külön át kell állítani.
Van olyan alkalmazás ami fájl tallózáshoz nem a Dolphint használja és a beállításaim sem érdeklik.
Visszamegyek Mint-re.májkimiki
Nem tart már sokáig most csak ez a pár napom volt erre, egy-két hét mire újra lesz módom kísérletezni.ubyegon2
Jó ezt már az előbb is írták, hogy nem jól fogtam hozzá csak egyet kellett volna választani de az a fránya kíváncsiságom.Első win élmény 98-ban volt, annyit piszkáluk, hogy havonta-kéthavonta újra kellett telepíteni.
Azért ami most van azzal össze sem hasonlítható évek óta futó OS, pedig látod ezen is van mindenféle régi telepítési maradvány mégis bírja.
Pár napos kísérletezés eredményeképp annyit azért elmondhatok sokkal több program van meg egyszerűen telepíthető .deb fájlban, mint Opensuse-hez. -
válasz
-szabi- #80958 üzenetére
Viszont annyit hozzáteszek nem állt szándékomban elmerülni mélységeiben.
Tudjam annyira testre szabni amennyire igénynem van és futtassa a szükséges programokat.
Ennyi kell nekem egy OS-től.Ahogy páran elmondták, úgy kéne megpróbálnod hozzáállni ehhez a Linuxos kérdéshez, mert jelenleg egy hatszögletű moziban ülsz és egy forgószékről nézed a 6 vásznon pörgő filmet. Amit leírtál, pontosan azt lehet egy home user szintű modern DE-vel szerelt disztrótól elvárni és igen sokan használják is megelégedéssel. Egy dolgot felejts el rohadt gyorsan, azt, hogy itt nem sok különböző ingyenes Windowst fogsz kapni, nem is értem miért kéne egy home user disztrónak mindenféle Windowsos programot futtatni....mi a nyamvadt ragyáért kéne? Van mindenre rengeteg program, ami vagy benne van már az adott disztróban telepítve vagy a saját tárolóiban vagy más forrásból kell leszedni. A 40 éves Windowsos vackokat meg főleg ne várjuk már el, hogy egy modern Linux disztróra fel lehet telepíteni.
Szóval fogj egy jól felszerelt modern LTS disztrót és ismerkedj meg vele, használd.
Gondolom mikor életedben először Windowst kezdtél el használni, azért azzal is csak ismerkedned kellett(hacsak nem ablakocskák volt a jeled az oviban). Ez meg nem Windows, ha ez gond neked, akkor ne akarj Linuxot használni. Ez ennyi kb.
Ja és a különböző csomagkezelési alapokon nyugvó disztrókat egyszerre tényleg ne akard használni, mert az ilyenkor hatalmas kaoszt okoz mindenki fejében. Az alapokat kénytelen leszel kicsit megismerni, nem egy rakétatudomány, én is megismertem nulla informatikai előképzettséggel anno, meg jó páran vannak itt még ilyenek, persze van 10 körömmel Winhez ragaszkodó fórumtársunk is, de legalább magát meg tudja győzni ő is, hogy jujdekell neki az a fránya valami.
-
törölt tag
válasz
-szabi- #80967 üzenetére
Több szinten szívatod magad! Elkezdtél párhuzamosan használni két alapvetően más filozófiára és struktúrára épülő disztrót. Nem ismered egyiket sem igazán, ezért a különbségeket sem érted.
Ráadásul még eltérő grafikus felületeket is használsz. Amit inkább úgy helyes megnevezni, hogy ezek komplett asztali környezetek. Amik tartalmaznak egy komplett szoftver csomagot. De ez nem csak a felhasználói programokra vonatkozik. Hanem a motorháztető alatt lévő rendszer komponenseket is (GTK vs. QT).
Továbbá még a kernelt is saját maguknak managelik, egymástól függetlenül.
A helyzetedet tovább rontja, hogy openSUSE-t sokkal kevesebben használnak, mint bármelyik Debian/Ubuntu variánst. -
-szabi-
addikt
válasz
urandom0 #80961 üzenetére
Teamviewert nem tudom miért nem találtam meg. Linux Mint Teamviewer keresésre találatot nálam harmadik helyre hozza most.
Visszajöttem Suse alá, a monitor kikapcsolásának idejét megtaláltam.
Jegyzettömböt azért nem találtam mert itt Kate a neve, sose jutott volna eszembe ezen a néven keresni.
Van egy hibaüzenetem.
Áttettem a tároló partíció bekötését, eddig /home volt most: "/home/szabi".
Kellett egy reset újraindítás mert ez a bekötés megzavarta és semmilyen kattintást nem fogadott el.
Ezután újra be kellett állítani az asztalt a firefoxot.
Nem értem miért, nem a /home könyvtárat tettem a közös tároló partícióra hanem a közös partíciót kötöttem a /home/szabi helyre.
Vagy ez ugyanaz!?
Most az azonos könyvtár neveket összevonva közösbe használja, de nyugtalanít, hogy a bekötés következményét nem értem.
Tenném én ahogy Mint alatt van /media alá de itt nincs ilyen könyvtár.
Suse a felcsatolást automatikusan /run/media/szabi helyre teszi!?tordaitibi
Elolvastam a cikket nem kevés az átfedés a tapasztalataink között. -
BoB
veterán
válasz
urandom0 #80963 üzenetére
Biztosan, képekhez nem értek, azonban ahogy látod, a koloupaint-ben elérhető a színek számának csökkentése.
(Bár egyébként megjegyzem a képminőség csökkentésével pont azt éri el amire egyébként a színek számának csökkentését használja: kisebb képméret gyengébb minőségű képpel. Szóval egyébként ha ez még csak tényleg nem is lenne megtalálható, akkor sem lenne indok.)
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #80964 üzenetére
Nem kövezlek meg, mondom, mindenki azt használ, amit akar. Én úgy vagyok vele, hogy a képnézegető legyen képnézegető, ha szerkeszteni akarom a képet, akkor indítok egy komolyabb szerkesztőprogramot.
Ezek a KDE-s programok, mint a Gwenview és az Okular, egyébként is elég lassúak. A pdf kezelésnél én is találtam problémákat, volt, hogy teljesen szétesett egy-egy doksi, ma sem tudom, miért.
A Thunderbird profilt nem lehet költöztetni? -
válasz
urandom0 #80956 üzenetére
Az Irfan verhetetlen, féltucat funkciót csak 4-5 másik képnézőbe találtam meg külön-külön. Például alá-fölé panorámakép, kijelölés-kivágás és még vagy 3-4 funkció.
Az Irfan, a Foxit és még pár Windowsos portable programom fényévekkel gyorsabb (nálam biztos erre esküszök) mint bármelyik Linuxos natív szoftver. Pedig Wine kell hozzá. Pl. a Gwenviewnél 5x gyorsabban nyílik az Irfan, a Foxit az Okularnál. A Foxitba (Wine alatt Linuxon) 500 megás PDF is gördülékeny, az Okular ezekbe beleszakad, másodperceket kell várnom mire nagyít vagy utoléri magát. Magyarázat nincs.
1by1, megszokás, 17 éve használom háttérzenére, megmutatom neki a zene könyvtáramat és 2 hétig zenél, szépen sorbamegy.
140kb méretbe még egy EQ is belefért.Mozilla Thunderbird, 2008 óta UGYANEZT a portable klienst használom, 13 éve. Miért ne használnám akkor Wine alatt is, benne a szoftverbe az egész, összes mailom 2008-tól.
Mp3gain-- szintén megszokás, ebbél primitívebb célszoftver a földön nincs erre a funkcióra.
Kb. végére is értem a Windowsból átmentett szoftvereimnek. Ezért kövezzetek meg de és ezután is fogom őket használni.
A Windows függésemet jól látod de igen komoly okom van rá.
Az egyik hogy 21 éve használom.
A másik hogy a munkámhoz csak és csakis Windowsra léteznek azok a szoftverek amiket nap mint nap használok ott bennt és otthonról távoli elérésekkel. Ezekbe beletartoznak célhardverek, illetve azok helyi és távoli kezelése is.
Ebbe nem mennék bele de ezeknek a szoftvereknek nemhogy közelítő megoldásai de Linuxon égen-földön nincsen se helyettesítője se valamennyire is használható alternatívája. Egyáltalán nem is létezik ilyen. Kerestem évekig úgyhogy 101% bizonyossággal állítom hogy nincs.
Pregnáns példa, egyik helyemen még nyomtatni sem tudnék ha csak Linuxot használnék.Emiatt nézd el nekem hogy a Wint meg a Linuxot is a maga helyén használom maximális elégedettséggel.
-
urandom0
senior tag
-
BoB
veterán
"Decrease color depth"
Szvsz bármelyik képszerkesztő / képnéző tudja, csak a mentésnél quality néven találod, 1-100 ig terjedő skála képében. Nekem legalábbis nagyon úgy tűnik hogy ezt változtatja, mert a mérete (pixel x pixel) ugyanakkora marad, a színek meg.. vedd le 1-re és meglátod
-
válasz
-szabi- #80944 üzenetére
Valamennyire tegyük helyre a disztrókérdésedet szerintem először.
Az hogy egy disztró hogyan néz ki, az mindegy mert mindegyiket ki lehet skinezni majdnem olyanra mint a másik.
Ami a skinken és a gyári szoftverezésen kívül radikálisan eltér az a csomagkezelés vagyis a telepíthető szoftverek és a frissítések kezelése,
(a stable, rolling és lts dolgokba most nem mennék bele az egy külön misét megér)
Amit Te látsz először az a DE azaz a Desktop Environment, azaz magyarul az Asztali környezet. Ennek kismillió variánsa van, Cinnamon, XFCE, KDE stb.
Mivel ezt látod, alatta futhat Suse, Decian, Ubuntu, valami Arch stb. Ettől még nem tudod megkülönböztetni az alatta futó disztrót, egy KDE Debian, KDE Kubuntu és egy Arch KDE Manjaro 99%-ban ugyanúgy néz ki.
Ami eltérő, az alap felszoftverezettség. Ez sem mérvadó mert ezt is 99%-bsn egy szintre lehet hozni, a csomagtelepítőkkel bármit bármelyik disztróra fel lehet pakolni.
Az Én Ubuntumról ember meg nem mondja hogy az egy Ubuntu.
Ami nagyban eltér az az hogy az adott disztró melyik csomagtelepítőt, tárolókat, aur-t használ. És milyen gyakran frissülget, mennyire naprakész.
Ebben a Debian vonal öreguras, az Ubuntuk kicsit jobban karbantartottak és az Arch a legrugalmasabb, legfrissebb.
Én magánvéleményem szerint egy Arch Manjaro lenne neked a megfelelő.
Mégegy csak lábjegyzetbe,
ha valaki akkor én 2 évig a létező összes hibát és bugot átéltem miközbe próbáltam megkedvelni a Linuxot, szerintem ember annyit nem szopott mint én. Ennek ellenére megérte mert jó rendszer.
Ha esetleg esti kis elfoglaltságnak elolvasod a kanosszajárásom történetét,
[link]
Mégegy. Lehet csak ismét az én magánvéleményem de nem ördögtől való a Wine, és nem fejlesztenék, nem találták volna ki ha nem lenne értelme és széles felhasználói tábora.
Nyugodtan lehet használni, attól még semmit nem csökken a Linuxos image.
És tényleg az utolsó, a Resilio az nem cloud sync hanem ahogy látom helyi.
Akkor helyette bármi jó, nem fog semmi összegabalyodni. Sima helyi fájlszinkronra Free File Sync de ezt asszem ajánlották is. -
-szabi-
addikt
válasz
lev258 #80949 üzenetére
Amelyik gyárilag települt Suse-val.
CPT.Pirk
Bizonyára igazatok van egy linux kellett volna, de az összefoglalóban lévő timeline és a népszerűségi lista alapján többre is kíváncsi lettem.
Érdekelt Debian alapú ezért megnéztem Ubuntu, MX Linux és Mint kiadásokat, de kísérletezni Mint maradt az keltette fel az érdeklődésem.
SUSE volt az első amivel találkoztam még 99-ben (Chip magazin CD melléklet) így OpenSuse-re mindenképp kíváncsi voltam ráadásul felületre az komolyabbnak, összeszedettebbnek tűnt, egyszerűen szimpatikus volt azért éreztem ezt a csalódottságot most.
Ezen felül még Arch vonalat szerettem volna megnézni, pl. Manjaro de csak egy 120GB-os SSD állt rendelkezésemre.Viszont annyit hozzáteszek nem állt szándékomban elmerülni mélységeiben.
Tudjam annyira testre szabni amennyire igénynem van és futtassa a szükséges programokat.
Ennyi kell nekem egy OS-től.
Magam mögött van az ami xp és w7 alatt még ment. Most w10-ről alig tudok többet, mint bármelyik linuxról. Ezért is bátorkodtam nekiállni próbálgatni.tiobe
Resilio cseréje nem opció mert másik oldalon is az fut és a telepítésével sem volt bajom a párhuzamos működésnek kell utána olvasnom, de ez mindegyik programra igaz lenne.
Van e fenn hardware monitor vagy HDSentinel sem számít igazán sokat néha ránézek vele a gépre ennyi, de nem létszükséglet. A Teamviewert viszont nem találtam meg pedig néha kell.A sok "mp3, mp4 bizgeráló cucc" azért van mert mp4 támogatása win alatt is pocsék és van amit ezzel van amit meg a másikkal tudok csak megcsinálni.
A többi amiet említesz és a táblázatban nincs mellettük semmi, azokat azért nem néztem kerestem próbáltam mert nem számít igazán. Van ramdisk vagy nincs nem számít, Dual Core optimizert még csak nem is én raktam fel hanem az előző videokártyám driverével települt, azóta kártyát is cseréltem de ez ottmaradt, ugyanúgy mint Nokia Suite, fenn van mert 4 éve kellett akkor egy symbian teló miatt. Azóta nem csak fenn van.Képernyőkímélőt nem tudom elengedni szeretem ha válogatott képekből fut egy slideshow szerű képernyőkímélő.
Energiagazdálkodásra én is rácsodálkoztam, miért nem találok.
"A Discover mindig lassú". OK.
Krusadert feltettem, Mint-re, nem is tudom miért nem jutott eszembe Suse-n is megnézni.Kérdésem még mindig ha letakarítom Suse partíciót bootképes marad a gép?
-
Ueda
senior tag
válasz
urandom0 #80956 üzenetére
1 dolgot tud az Irfanview amit máshol nem igazán találtam meg : Decrease color depth.
Ha a png képek szinét lecsökkented 256-ra (leginkább itt fórumban a képernyőképek esetén), a lényeg még így is bőven rajta lesz, míg a méret kb. a harmadára csökken.
De ezt bőven ki tudom használni wine alatt.
(Ez is egy 256 színre csökkentett kép.)
Csak példának mondtam , abszolút nem akarok a Windows mellett lenni. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #80942 üzenetére
Abszolút nem akarok köcsög lenni, mindenki úgy használja a gépét, ahogy akarja! De szeretném megkérdezni, hogy ha valaki ennyire Windows függő, akkor miért Linuxot használ?
Mit tud pl. az Irfanview, amit nem lehet helyettesíteni Linuxos programmal? Vagy a Foxit? Vagy az 1by1 és az Mp3gain? Az Audacious-ban pl. van mappa lejátszása menüpont, és alapból tud hangerőnormalizálást is. -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #80952 üzenetére
Tudom, csak nálam a Notepadqq eléggé gyengén muzsikált.
Voltak olyan HTML fájlaim, amikben base64 kódolású képek voltak, ezek több ezer karakteres sorokat alkottak, és ettől folyamatosan megborult. Olyan is volt, hogy ragaszkodott az UTF-8 BOM-hoz, hiába mondtam neki, hogy vegye ki. Bár az igaz, hogy én elég régen használtam, azóta biztosan javult.@-szabi-
szerk: az Audacioust visszavonom, abban sincs olyan media library, amit te keresel.
-
urandom0
senior tag
válasz
-szabi- #80944 üzenetére
Én ezt a képernyővédő témát elengedném a helyedben. Vagy 15 éve kihalt a használatuk, helyettük a monitor kikapcsolása a szokás. Energiagazdálkodási beállítások kell, hogy legyenek KDE alatt! Ha nincs, akkor lehet, hogy hibás, vagy hiányzik valamelyik összetevője (pl. a upower).
A Discover mindig lassú
Helyette Muont vagy Appert szoktam használni, amelyik van.
Double Commander helyett Krusader. -
urandom0
senior tag
válasz
-szabi- #80938 üzenetére
Foobar helyett Audacioust, Notepad++ helyett Geary-t, Resilio Sync helyett FreeFileSync-et, OpenHardwareMonitor helyett (részben) az lm-sensorst tudom ajánlani.
HDSentinel van Linuxra, csak CLI-s, Aegisub is van (https://github.com/Aegisub/Aegisub/releases/tag/v3.2.2), és TeamViewer is.
AviSynth+-ból nincs Linuxos verzió? Mert valami Haiku support van, azt látom
Vírusírtó nem kell Linuxra.Ilyen programokat, mint a Nokia Suite, Putty, SD Card Formatter, BurnPlot, DVD Decrypter, Eraser, ImgBurn, PC Connectivity Solution, mire használtok? Mármint értem én, hogy mire jók, de tényleg van bennük olyan funkció, amire szükség, és nem lehet helyettesíteni mással? Én legutoljára kb. 15 éve indítottam el a Nokia Suite-ot...
Az a sok mp3, mp4 bizgeráló cucc biztos, hogy kell?Az olyan programok, mint a Radon RAMDisk és a Dual Core optimizer, mint technológiák léteznek Linuxra, csak máshogy kell keresni és használni őket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-szabi- #80948 üzenetére
Az a gond, hogy úgy álltál neki az OpenSuse-nek, hogy nem ismered a dolgok hátterét. Régen sem ment egyből a videó lejátszás rajta, de azért, mert nekik fizetniük kellene a codecek beépítéséért. https://en.opensuse.org/Codecs
Cigam véleményéhez kapcsolódva, azt javaslom, hogy ne erőltesd a disztrókat egymás mellé, főleg ne látatlanban. Helyette tegyél fel egy ingyenes VirtualBox-ot, az alá tedd fel amire kíváncsi vagy aztán csak megtalálod a megfelelőt és akkor nem kell két disztrót vegyítened.
-
-szabi-
addikt
Ahogy elnézem Clementine és Strawberry eléggé hasonlítanak egymásra.
Abban igazad van ha csak egy könyvtárt akarok hallgatni akkor azt ki lehet választani.
Nekem a zenetár könyvtárszerkezet alapján történő csoportosításának lehetősége hiányzott. Lehet csoportosítani előadó, album, dátum stb alapján csak könyvtárszerkezet szerint nem.SZERK:
Egyszerű mkv, semmi extra.
Hiába a "tud mindent is", nem csak mkv de xvid avi sem ment neki.doublecmd-qt from home:Alexx2000 project oldalt megtaláltam én is de 15.2 nem települt fel 15.3-as OpenSuse-ra.
Képernyővédő, nos ilyen régimódi vagyok.
Ha már nem lehet beállítani mi az alapértelmezett legalább a nem kellőt ki lehetne kapcsolni, de csak eltávolítani tudom.
Az asztal háttérképek cserélődését megtaláltam én is. -
válasz
-szabi- #80944 üzenetére
Nem ugrabugrálni kell a distro-k között, hanem tanulni, és gondolkodni. Már eleve rossz stratégia mindenféle Linux-ot párhuzamosan egymás mellé telepíteni. Most meg keresed melyik home mappa éppen hol van. A multiboot-ra koncentrálsz ahelyett hogy használnád.
Nem tudtam lejátszani filmet még VLC-vel sem, h264 nem támogatott.
VLC esetén hogy kevered ide a kódek csomagokat, mikor a VLC beépítve tartalmaz "mindent". Ha valóban mezei videóról van szó, akkor máshol kell keresni a hibát. Plusz le sem írod hogy milyen konténer, milyen kódekekkel, vagy hogy milyen hibaüzenetet kapsz.Nincs Double commander.
Nincs hátPl. innen letöltöd a Portable Linux verziót, és máris lesz. Vagy rákattintasz a bulid szervizbe (Install from openSUSE Build Service). Bár valóban nincs 15.3-ra(attól még ott a portable bináris), de nem emlékszem melyiket tetted fel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-szabi- #80944 üzenetére
Valamilyen licenc okai vannak, hogy OpenSuse alatt nem játszott le h264-et. Megoldás itt: https://en.opensuse.org/SDB:Firefox_MP4/H.264_Video_Support
A képernyővédő téma meg érdekes, régen nem volt megoldva, hogy filmnézés alatt ne kapcsoljon be, volt aki erre írt egy egér pointert megmozgató szkriptet. Viszont azt hiszem sosem született rá megoldás, mert a CRT monitorok kihalásával a képernyővédő is szükségtelenné vált.
Helyette van pl. olyan, hogy az asztal háttérképei cserélődnek automatikusan. -
Cyrin
addikt
válasz
-szabi- #80944 üzenetére
zenelejátszó:
https://www.strawberrymusicplayer.org#ez tud könyvtárszerkezet szerint lejátszani, én is használom
-
-szabi-
addikt
Sajnos OpenSuse-vel nem kellett sokat szöszmötölnöm.
Először a Suse-t akartam minimálisan személyre szabni utána jöhettek volna a programok.
Első ránézésre komolyabbnak tűnik Mint-hez képest.Nincs fenn alapból jegyzettömb, libreoffice-t kellett használni néhány jegyzethez.
Fentebb volt róla szó a közös partíció /home csatolása problémás azonos felhasználónév esetén.
Azt nem próbáltam, hogy /home/szabi legyen a csatolási pont mert nem mertem kockáztatni mi történik dupla könyvtárak esetén.
Szóval át akartam tenni /media alá de itt nincs ilyen könyvtár.
Az automata csatolás /run/media/szabi helyre csatol. Megint csak felhasználói név alá pakol ezért továbbra sem tudtam közös használatba venni a Dokumentumok, Képek, Letöltések, Sablonok, Videók, Képek, Zenék mappákat mert azok meg a /media alatt vannak.
Nem tudtam módosítani a 30 mp leállás, újraindítás késleltetést.
Nem tudtam lejátszani filmet még VLC-vel sem, h264 nem támogatott.
Kodekpakkal már win alatt sem kell vacakolni vagy 15 éve, ez elég kiábrándító volt.
Fotók váltogatása képernyőkímélőt nem találtam nincs xscreensaver.
Igazából semmiféle képernyőkímélőt nem találtam.
Sem energiagazdálkodási beállításokat.
Ami végre van Mint-hez képest az alkalmazások az értesítési sávra tehetők minimalizáláskor.
Discover alkalmanként nagyon lassú, Mint szoftverkezelője gyorsabb.
Ez már eléggé elvette a kedvem a többi próbálgatásától, még az OS-t sem tudom minimálisan magamra szabni.
Azért nekifutottam a programoknak.
Nincs Double commander. Gnome Commandert találtam.
Itt ki tudtam próbálni az Amarok és Clementine zenelejátszót, mindkettő kezel medialibrary-t (zenetár) de nem tud könyvtárszerkezet szerint rendezni, szóval Foobar kiváltására ezek sem jók.
Ekkorra el is fogyott a kísérletező kedvem.tordaitibi
Próbáltam kerülni wine használatát arra voltam kíváncsi megy e az átállás linuxos programokkal.
Resilio szinkronizáló program ha összezavarodna a win-linux párhuzamos használattól és elkeverné a családi képeket az nagyon felbosszantana. Épp azért használom, hogy a képek két gépen is meglegyenek.CPT.Pirk
Megnézem majd a steam-et.Abban igazatok volt 25GB helyet hagyni kissé alábecsültem. Már csak 3.5GB van szabadon, és több program nincs még telepítve.
Mint alatt a képernyőkímélő visszaállt alap gyárira, nem találtam olyan beállítást ahol meg tudnám adni melyik az alapértelmezett.Néztem a linuxdisztó listát. Lehet jobb lett volna OpenSuse helyett valami Arch alapon nyugvó linux kipróbálása.
Ugye elsőre Mint-et telepítettem másodjára OpenSuse.
Ha most törlöm OpenSuse partíciót és a helyét odacsapom Mint-nek akkor bebootol a gép?
Illetve ha OpenSuse helyére telepítek Arch alapú linuxot akkor is be tud bootolni? -
válasz
-szabi- #80941 üzenetére
Próbálj Windowsos portable programokat Wine alatt futtatni, a 90-95%-uk simán fut.
Pl. a Foobar 101% hogy megy így mert én is használom Linuxon.
Meg még tucat Wines portablet, Irfanview, Mp3gain, Netmeter, Mozilla Thunderbird, Foxitreader, 1by1 stb. jópár Wines játék a régebbiek közül pl. Bejeveled3 és hasonlók.
Nem tudom mi a Resilio, azt tudom hogy pl. a Wines Thunderbird tökéletesen megy Win meg Linux alól viszont pl. a Magasyncnek minden OS alatt meg kell adni a saját kizárólagos munkakönyvtárát és nem lehet keresztbe-kasul szinkronizálni 1 könyvtárra más os alól mert azonnal meghülyül. Ez szó szerint értendő, összevissza keresztbe kezd el szinkronizálni, összekever mindent. És ugyanezt felszinkronizálja a felhőbe is, mire erre rájöttem mi is a gebasz, ráment 1 napom mire rendet tettem.
Ezeket a keresztbe használatokat ki kell próbálni. Ha megy simán akkor maradhat. -
-szabi-
addikt
válasz
CPT.Pirk #80940 üzenetére
tordaitibi
Nem néztem ezt a proton dolgot, nem tudtam linux alatt bármi ilyesmit engedélyezni kell. Gondoltam ha linuxon telepítem a steamet akkor annak megfelelően települ.
Amit csak lehet szeretnék grafikus felületen megoldani terminál használata nélkül.Avisynth hiányzik még mindig sokat használom vele együtt az AVS szerkesztő programokat.
MeGUI helyett is nézni kell valamit de erősen épít avisynth-re.
Foobar helyett DeadBeeF van de nincs medialibrary támogatás, ami már az első futtatásnál rögtön hiányzott. Clementine meg nem települt függőségi hiba miatt.
Feltettem az Xsrceensavert, meg is találtam a nekem kellő kímélő módot, viszont videónézés közben is elindul.
Resilionak utána kell olvasnom lesz e abból kavarodás ha egyszer win egyszer linux alól fut.
Általános, hogy nem tudok az értesítési területre kicsinyíteni háttérben futtatott alkalmazásokat.Holnap majd megnézem Suse alatt vajon mi a helyzet!?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-szabi- #80938 üzenetére
Engedélyezted a SteamPlay (proton) használatát a teljes Steam könyvtáradhoz? Az alapból nem aktív és csak a natív Linuxos játékokat látod.
Azt meg h. miért nem menet, ki lehet nézni, ha terminálból indítod a steamet, ott lesz a kimenetében némi infó. Előfordul, hogy csak fel kell rakni egy-két apróságot és már megy is.
-
válasz
-szabi- #80938 üzenetére
Én a 21 év Windowst 5 év lanyha és 3 év aktív, mindennapos Linux használattal sem tudom magam mögött hagyni.
Ennek a 70%-a a munkámból adódó speciális szoftverek, de ha ezeket kizárom akkor is maradt féltucat helyzet, alkalmazás amire nincs megoldás.Valamint elő fog fordulni hogy a megszokott párkattintásos megoldások helyett internet túrása, guglizás, fordítózás, fórumok aktív használata vezet eredményre, néha csak kompromisszumos fél eredményre.
Emiatt, mivel én nem vagyok vérpingvin aki képes ítélet nélküli statáriummal kiátkozni /agyonlőni aki a dupla W betűs os-t kiejti a száján, a legkisebb lelkiismeretfurdalás nlkül, a legnagyobb megelégedéssel használom mindkettőt.
A dual mód vitathatatlan előnye hogy látom a Linux és a Windows hibáit IS, elfogulatlanul. Van mindkettőnek.
-
-szabi-
addikt
Hi
Sikerült beállítanom, hogy Mint bootoljon először.
Letöltöttem a Grub customiser programot, de azzal Mint alatt semmire nem mentem, még Mintet sem ismerte fel Ubuntu (nincs ubuntu fenn) és OpenSuse amiket látott.
Átmentem Suse alá a bootkezelőben kiválasztottam Mintet és következő indításkor már az volt az alapértelmezett, viszont a sorrendet átállítani nem tudtam továbbra is harmadik a listán, de a lényeg, hogy Mint bootol. (ezért kis piros pont Suse-nak)
Ezután korábbi javaslat alapján a tároló partíciót csatoltam /home alá dokumentumaim névvel de valamiért átette bele a szabi könyvtárat alkönyvtáraival amitől annyira megzavarodott, hogy reset kellett.
Szóval ezt visszacsináltam és inkább a /media könyvtárba csatoltam így már tudom használni.
Sem Mint sem Suse alatt nem tudtam megoldani a /home/szabi alatt lévő könyvtárak átirányítását.Nah de ennyit erről mert arra voltam igazán kíváncsi megtalálom e a win alatt használatos programjaim linux verzióját vagy legalább alternatív megoldást.
Összesen 94 programot használok W10 alatt, van mit gyakrabban van mit ritkán.
18 programot megtaláltam Mintre, 15 szoftverkezelőből, 3 az internetről.
11 programnak találtam alternatívát, 9 szoftverkezelőből, 2 az internetről.
9 program esetén nem találtam alternatívát.
Végül 56 programot még nem keresgéltem de közülük 17 jó lenne ha meglenne.Összehasonlító táblázat: Windows 10 vs Linux Mint programok
Az alternatívák esetén nem mindegyik üti meg a megszokott program szintjét.
Játékok vonatkozásában egyedül Steam amit fel tudtam telepíteni, a játékaim mindössze 25% jelölt Linux kompatibilisnek.
Egyet feltelepítettem de az nem indult el.Jobb a helyzet, mint mikor legutóbb próbáltam de több mint 20 évnyi win használatot még mindig nem tudok zökkenőmentesen magam mögött hagyni.
Van amit meg tudnák szokni, viszont ami számomra fontos....
Egyenlőre itt járok pár napnyi használat után. -
-
aujjobba
addikt
válasz
lev258 #80935 üzenetére
Hely van, a smartctl ezt mondja:
ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
1 Raw_Read_Error_Rate 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
9 Power_On_Hours 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 8691
12 Power_Cycle_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 47
148 Unknown_Attribute 0x0000 100 100 000 Old_age Offline - 0
149 Unknown_Attribute 0x0000 100 100 000 Old_age Offline - 0
167 Write_Protect_Mode 0x0000 100 100 000 Old_age Offline - 0
168 SATA_Phy_Error_Count 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 0
169 Bad_Block_Rate 0x0000 100 100 000 Old_age Offline - 38
170 Bad_Blk_Ct_Erl/Lat 0x0000 100 100 010 Old_age Offline - 0/26
172 Erase_Fail_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
173 MaxAvgErase_Ct 0x0000 100 100 000 Old_age Offline - 116 (Average 100)
181 Program_Fail_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
182 Erase_Fail_Count 0x0000 100 100 000 Old_age Offline - 0
187 Reported_Uncorrect 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
192 Unsafe_Shutdown_Count 0x0012 100 100 000 Old_age Always - 28
194 Temperature_Celsius 0x0022 027 037 000 Old_age Always - 27 (Min/Max 15/37)
196 Reallocated_Event_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
199 SATA_CRC_Error_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
218 CRC_Error_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
231 SSD_Life_Left 0x0000 090 090 000 Old_age Offline - 90
233 Flash_Writes_GiB 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 5967
241 Lifetime_Writes_GiB 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 3805
242 Lifetime_Reads_GiB 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 3526
244 Average_Erase_Count 0x0000 100 100 000 Old_age Offline - 100
245 Max_Erase_Count 0x0000 100 100 000 Old_age Offline - 116
246 Total_Erase_Count 0x0000 100 100 000 Old_age Offline - 371320
SMART Error Log Version: 1
No Errors Logged
-
Hello,
A "Boot option restored" kék képernyő EFI boot esetén hogyan szedhető elő? Vagy mitől jön elő?
-
aujjobba
addikt
Tegnap az UbuntuServer gepem a kernel frissitese kozben (apt upgrade) megallt X%-nal percekre.
Kilottem a folyamatot, rossz otlet volt, de mindegy mentesbol visszahoztam az eletbe a gepet.
Nade, ma azt mondta a gep, hogy ujracsatolta a root fajlrendszert readonly modban, a dmesg-ben nem talaltam semmit arrol, hogy ez miert tortent.
Ujrainditottam, a busybox fogadott azzal, hogy futtassak fsck-t mert problema van.
Le is futtattam a root fajlrendszeren, talalt is hibakat, javitottam, most megy a gep ismet szepen.Mire szamithatok a kozeljovoben?
Ez a rendszer SSD kozelgo halalara utalhat?
Hogyan tudnek errol megbizonyosodni? -
Ueda
senior tag
Firefox 94 újdonságok : [https://lacyc3.eu/megjelent-a-firefox-94.0-es-a-firefox-esr-91.3.0] .
-
-szabi-
addikt
válasz
tordaitibi #80927 üzenetére
gregory91
Egyenlőre marad akkor a win vs linux BIOS boot menüből választható mert látom ez túl van a kezdő szintemen. -
gregory91
senior tag
válasz
-szabi- #80926 üzenetére
MBR esetében a rendszerindító szektor 512 bájt, erre fér egy "program" ami betölti bootmanagert.Minden bootmanagernek van ilyen "programocskája".Általában nagy méretűek így nem fér kettő egyszerre.
A te esetedben akkor képzelhető el hasonló, ha a rendszerhez társul egy *.efi fájl is amit támogat a BIOS. -
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi #80927 üzenetére
"Megtalált windows loader vagy winloader vagy chainloader akkor.."
Vagy "chainloader +1" vagy ntldr. -
válasz
-szabi- #80926 üzenetére
Ha 1 meghajtón, lemezen van a Win meg a Linux ÉS MBR akkor a Master Boot Recordba átírja a grubot mert abba nem fér bele 2 indító, így tudom a legérthetőbben megfogalmazni.
Ha átíratod, és törlöd a Linuxot akkor a MBR grub, icipici bejegyzés hogy hova adja át a további bootolási paramétert, az nem fog sehova mutatni mert nincs mire, nincs Linux. Aminek a grubja átveszi az MBR-ből irányuló indítóparancsot. És amit ekkor látsz, az indító-választómenü, azt már a Linux partíción csücsülő grub mutatja neked, nem az MBR-be lévő kis grub.
Máshogyan nem tudom leírni.Ilyenkor jönnek a Widows telepítővel és parancsorral járó fixboot és fixmbr hercehurcák.
Két lemezen ez megint máshogyan működik de a számítástechnika útjai kifürkészhetetlenek.
Nem rondít bele elvileg, mondom elvileg.
Ami most neked van az a legtisztább megoldás, a Linuxok és a Windows nem is tud egymásról, ezért nem is tudnak belepofázni a másikba.
Én így hagynám.GPT/EFI rendszer esetén az egész bootolási folyamat teljesen más.
Ha mégis ez neked nem jó, akkor futtasd terminálba az alól a Linux alól amit másodjára telepítettél:sudo os-prober
ha hiba akkor telepítsd az os-probert a szoftvertelepítővel és ezután futtasd
Majdsudo update-grub
Le tudod követni a folyamatot a termionálba, ha kiírja hogy
Megtalált windows loader vagy winloader vagy chainloader akkor jó lesz.
Ezután reboot és meg kell jelenni a Winnek és indítható is. -
-szabi-
addikt
válasz
tordaitibi #80920 üzenetére
Ha felveszem a win meghajtót akkor a GRUB miért nyúl hozzá a winloaderhez?
Csak annyit kellene csinálnia mint amit BIOS boot menü csinál, nem többet. -
jksx
senior tag
Üdv!
Igen kezdő Linux felhasználóként azt szeretném megkérdezni Tőletek, hogy van-e olyan fájlkezelő, amiben egy mappa tulajdonságaira kattintva a mappa méretet nem csak megabájtban, hanem bájtban is megjeleníti, mint a Windows intézője?
(Linux Mint 20.2 Cinnamont használok)
Köszi. -
válasz
-szabi- #80918 üzenetére
Szerintem hagyd igy es ne vetesd fel a grubba a Windowst. Ha egyszer majd esetleg gyalulod a Linuxokat valamiert, elofordul hogy eros gepeszkedesekkel lehet visszaallitani a winloadert.
Maradjon igy inkabb a biosba valaszthatoan.Cserelheto a bootsorrend, megvaltoztathato a varakozasi ido is, erre itt es mas forumokon, a neten sok leiras van.
-
-szabi-
addikt
válasz
tordaitibi #80905 üzenetére
Ez is jó megoldás, köszi.
Lenne még kérdésem.
GRUB jelenleg felkínálja Opensuse vagy Mint amit indítani akarok.
Felcserélhető ezek sorrendje, hogy a várakozási idő után melyik induljon automatikusan?
Hozzá tudom adni választható oprendszernek a másik meghajtón lévő win10-et? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Először nem minimalista disztróval próbálnám meg. Pl. XFCE számára a "tearing" jelenség a mai napig probléma (gy.k. mókolni kell vele, ha előjön és meg akarod szüntetni) és ez fontos, ha videót is néznél a gépen.
Inkább a hdd-t cserélném egy akár kínai SSD-re, meg tennék még némi ramot abba a gépbe, jobban megéri mint egy túl minimalista disztróval vacakolni. A 2GB ram úgy is kevés, ha pl. megnyitod a facebookot, mindegy milyen disztró van a gépen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Éppen most kapta meg az EGL támogatást a Firefox a legújabb verzióban, ezt használja a Wayland is.
Ettől függetlenül X11 alatt már egy ideje megy a videó gyorsítás, de persze érdemes megnézni mindkét lehetőség alatt. Azt hiszem maga a KDE egy kicsit le van még maradva Wayland terén, ha jól láttam a híreket a témában.
-
Ueda
senior tag
Nem próbáltam ki a videózást böngészőben, de tippre nem kell, hogy gond legyen (ez elég alapvető dolognak tünik, ha ez sem működik, akkor végképp nincs értelme a waylandnak).
A wayland kipróbálása ellenére kiváró állásponton vagyok. Pl. Wayland -on flatpak Quake II játékban ott marad a képernyőn az egérkurzor, meg nem teszi ki teljes képernyőre a játékot.
Amúgy semmi kockázata nincs, mert ha valami miatt nem jön be, akkor minden további nélkül vissza lehet váltani a hagyományos X11 -re. -
Ueda
senior tag
Manjaro KDE -n át lehet kapcsolni Waylandra, bár ez csak abban segít, hogy nem az asztali környezet lesz a gyenge láncszem (az ablakok felépítése, kirajzolása, megjelenése gyorsabb lesz). A programok indulása ugyanolyan "lassú" lesz, mint eddig.
Itt a 2010-es laptopomon próbáltam ki a Waylandot (Graphics Platform: Wayland):
-
-
Ueda
senior tag
Nem igazán van megkötés. Manjaro KDE Plasma is működhet régi gépeken, ez személyes tapasztalat, meg másnál is bejött : https://prohardver.hu/tema/manjaro_linux/hsz_1372-1372.html
Ha valóban csak a böngészés lesz az egyetlen használat és pl. nem számít hogy milyen a fájlkezelő akkor elegendőek a minimál disztrók is (Manjaro XFCE ?). -
Horvi
őstag
Sziasztok,
Tanácsot szeretnék kérdni distro választás ügyben. Barátnőmnek van egy régi dell laptopja:
Intel® Core™ i3-350M Processor
2GB RAM
Samsung 320GB 8MB 5400rpm SATA2 HM321HI
DW1501 Wireless-N Wlan
Szeretnék bele életet lehelni egy lightweight linux telepítéssel. Az egyetlen feladat amire használva lenne a gép az netflix nézés firefox böngészőben. Tudnátok erre a feladatra distrot ajánlani?
Amiket eddig néztem mint lehetséges jelöltek az a Lubuntu, Linux Lite, Puppy Linux.Köszi!
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #80905 üzenetére
Egyébként az exfat miért nem megfelelő erre a célra?
-
válasz
-szabi- #80901 üzenetére
" Dokumentumok, Képek, Letöltések, Sablonok, Videók, Képek, Zenék átirányíthatók a közösre,"
Én KDE használó vagyok, abban pofonegyszerű
Más felületen nem tudom hogyan kell ezt.
De én ezt a funkciót nem használom, hanem minden alkalmazásnak egyszer meg kell adni hová mentsen és hova dolgozzon.
Pl. böngészőknek, képmanipuláló programoknak stb.
Én ezeket a háttértár megfelelő mappaszerkezet kialakítása után megcsináltam és ezeket bettetem a gyors elérésbe, pontosabban a fájlkezelő Helyek részébe.
Így amiket minden nap gyakran használok, 1 katintással elérem. És ezek mind a háttérpartíción vannak, os gebasz esetén nem kell mentegetni meg küzdeni hogy visszaszerezzem a fájlokat.
Láthatod pl. a Download, a mentési könyvtáram az nem a /home alatt van hanem egy másik lemezen az ADAT_1TB download könyvtárba menteget minden webes alkalmazásom ami képes letölteni.
Baloldalt meg felvettem a Helyek alá a gyakori eléréseket, ezek egyike se home alatt lakik.
Nálam konkrétan 3 OS, 2 Linux és egy Windows10 van így beállítva és ha most Linux alatt pl. letöltök valamit, az holnap a W10-be bebootolva ugyanott lesz a W10 Letöltések elérési úton.
Látható pl. a képen a Download könyvtár tartalmaz wines exét, linuxos deb fájlt és egybeket, doksikat, képeket is. Ezek mindhárom os alól lettek egy kupacba gyűjtve.
Szerintem roppant praktikus, pláne több OS esetén. -
K0zm0
aktív tag
A WINE mellé ajánlanám a PlayOnLinux-ot. Lényegében egy front-end a WINE-hoz, viszont tudja külön kezelni a WINE verziókat illetve a játékokhoz szükséges dll-eket. (Pl.: D3DX, stb.).
Pont a minap nézegettem, hogyan kell felkonfigolni, lehet találni hozzá leírásokat.
A POL saját honlapján pedig fent vannak a telepítőscriptek jó pár játékhoz.
Jó szórakozást! -
-szabi-
addikt
válasz
CPT.Pirk #80895 üzenetére
Így működött annyi, hogy Opensuse alatt nincs "sudo update-grub".
Megnyitottam a bootkezelőt semmit nem állítottam rajta csak nyomtam egy OK-t, frissített és utána működött.
Az anomáliák eltűntek kivéve Suse bal felső sarkos ablaknyitás, gondolom ez nem hiba hanem ficsőr.tordaitibi
Már megcsináltam a swap partíciót a hozzászólásod előtt de a közöst utoljára hagytam így az ntfs lett javaslatod szerint.Köszi a segítséget mindkettőtöknek.
Home/User-bwn lévő könyvtárak Asztal, Dokumentumok, Képek, Letöltések, Nyilvános, Sablonok, Videók, Képek, Zenék. Suse alatt van még benne egy bin könyvtár is.
Gondolom ezek közül Dokumentumok, Képek, Letöltések, Sablonok, Videók, Képek, Zenék átirányíthatók a közösre, hogy mindkettő linux azt használja.
Asztal, Nyilvános és bin meg maradjon helyén.
Hiányolom az alkalmazások felhasználófüggő beállításaihoz tartozó könyvtárat?
Az átirányításnak mi a legegyszerűbb módja?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest