- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk #51796 üzenetére
Jól megdicsérted az Unityt!
Ezt nem felejtem el egy darabig, simán lewinxezted!
Már 30 perce megy a Toshiba nélkül, lehet tényleg a router lesz a galád! Két napja sz*ok ezzel a laptoppal!
gergobaby
Végül is gusztus dolga valóban, de legalább nem a classic unity kinézet, ez a javadra szól mindenképpen!
-
gergobaby
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #51793 üzenetére
Biztosan ki fogom probalni valamikor az Arch-ot is, de egyelore orulok, hogy sikerult beallitani nagyjabol mindent ezen az LTS Ubuntu-n
remelhetoleg nem jon elo tobbet a /dev/sda... uzenet
Ezzel a(z) Unity Tweak Tool-lal es egy jo theme + icon pack komboval egesz gusztusosra sikerult varazsolni
-
válasz
CPT.Pirk #51793 üzenetére
Arch alapúakról annyi jutott eszembe, hogy ezt a Toshiba L305 laptopt kipróbáltam Manjaroval és Chakrával is, az előbbire emlékszem csak most vissza, de a tapiegeret nem működtette a Manjaro, talán a Chakra sem, a Debian/Ubuntu alapúak viszont egytől egyig!
Ettől függetlenül a Chakra és a Manjaro is ajánlható kezdőknek, főleg ha még nem szoktak nagyon bele az
apt csomagkezelésbe
.------------------------------------------------------------------
Elképzelhető, hogy az imént vázolt Toshiba laptopos hibajelenséget a rossz router okozza? Most eszembe jutott ez, és kikapcsolt wifivel futtatok egy filmet rajta és már negyedórája szépen megy 2 maggal, persze a nolapic kapcsoló nélkül!
-
válasz
ubyegon2 #51741 üzenetére
http://paste.ubuntu.com/24210071/
A Toshiba laptop kálváriával kapcsolatban annyi kérdésem lenne, hogy az előbbi kernel.log részletben látható dolog lehet a hibajelenség okozója?
Minden disztróval csak a nolapic kapcsolóval bír menni fagyás nélkül, de ez nem túl előnyös, mert csak egy magot használ így. Egyszer majdnem ment fél órát, de általában percekig bírja normál beállításokkal.
A pastebines linkben lévő sorok után leáll, vannak még warningos sorok is, hátha valakinek beugrik valami:
[ 14.422101] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000000428-0x000000000000042F conflicts with OpRegion 0x0000000000000400-0x000000000000047F (\PMBA) (20150930/utaddress-254)
Mar 19 06:14:16 toshiba-Satellite-L305 kernel: [ 14.422111] ACPI: If an ACPI driver is available for this device, you should use it instead of the native driver
Mar 19 06:14:16 toshiba-Satellite-L305 kernel: [ 14.422116] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000000530-0x000000000000053F conflicts with OpRegion 0x0000000000000500-0x000000000000053B (\GPIO) (20150930/utaddress-254)
Mar 19 06:14:16 toshiba-Satellite-L305 kernel: [ 14.422122] ACPI: If an ACPI driver is available for this device, you should use it instead of the native driver
Mar 19 06:14:16 toshiba-Satellite-L305 kernel: [ 14.422124] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000000500-0x000000000000052F conflicts with OpRegion 0x0000000000000500-0x000000000000053B (\GPIO) (20150930/utaddress-254)
Mar 19 06:14:16 toshiba-Satellite-L305 kernel: [ 14.422129] ACPI: If an ACPI driver is available for this device, you should use it instead of the native driver -
válasz
gergobaby #51790 üzenetére
Arch-rol tul sok remiszto dolgot olvastam
Bármit olvastál, minden igaz!
Egyébként csak a telepítése egy nyíltszini arcidegzsába, ha azzal megvagy, akkor már szuper! Én anno telepítettem valami telepítősegéd-szerű isoval, már megszűnt azóta, de azzal azért két óra alatt végeztem! Viszont az Antergos a nagymamás verziója az Arch-nak.
De ha már az Ubival megismerkedtél, akkor mindenképpen maradj annál, LTS-sel nem lesznek gondjaid! Remélem legalábbis, mert azért nem egy Mint-ről beszélünk!
-
gergobaby
aktív tag
válasz
Frawly #51787 üzenetére
valamint CPT.Pirk & lev258
Koszi, par perc mulva kezdem az LTS install-t, meglatjuk azzal mit produkal a gep.
Arch-rol tul sok remiszto dolgot olvastam, persze lehet fele sem igaz
Egyelore orulnek, ha az Ubuntu menne, mert ezen most kiprobaltam minden szoftvert, amire szuksegem lesz a kovetkezo idoszakban, es ezek zokkenomentesen futnak. Ubuntu elott probaltam rajt a Fedora-t (masodlagos gepemen az van regebb ota), de egy yum update utan mar nem bootolt (4.9 kernel), ugyhogy adtam egy eselyt az Ubinak, ami egyre jobban tetszik (a kis problemat leszamitva amivel kuzdok
)
-
gergobaby
aktív tag
válasz
ubyegon2 #51784 üzenetére
Graphics: Card: Intel Device 5902
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1440x900@59.89hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel Kabylake GT1
GLX Version: 3.0 Mesa 12.0.6Az adatlapomon levo Dekstop konfiguracioval tortenik a jelenseg, amit het elejen raktam ossze (H110 lap, Kaby Lake Pentium G4560, 250GB SSD
Valoszinuleg az lesz akkor, hogy valamelyik este mikor lesz energiam kezdem elorol az egeszet egy LTS rendszerrel
Koszonom a segitsegeket
-
válasz
gergobaby #51783 üzenetére
i5-520M
Ezzel a géppel és az Ubuntu 16.10-zel történik most ez újra? Azon a gépen nem kéne lenni semmi különösnek, igaz nem kéne lenni rajta tesztverziónak sem.
Ez a Built-In Display nem monitor kiterjesztésre van? Nem használok több monitoros megjelenítést, de akár ez ill. ennek a nem megfelelő konfigurálása lehet a baj forrása.
Én a helyedben raknék fel valami stabil (LTS) verziót, mert ez nem könnyen fog kiderülni, hogy random időnként lefagy a géped. Nem egy vidámság ez, én is szívok két napja egy régebbi Toshiba L300-zal, ez meg csak egy processzormaggal haljandó lefagyás nélkül futni, bár délelőtt már 40 percet futott úgy, hogy direkt terheltem a procit máskor 1-2 perc, pedig nincs melegedés sem, venti is megy.
16 Things To Do After Installing Ubuntu 16.10
Egyébként most milyen vga drivert használsz?
inxi -G
kimenete is jó lesz -
gergobaby
aktív tag
válasz
ubyegon2 #51726 üzenetére
Ma ismet elofordult a jelenseg, reggel kapcsoltam be a gepet, es del korul egy pillanat alatt eltunt a grafikus felulet, es ismet ez a /dev/sda1 clean ... sor fogadott.
Probalgattam mindent nyomkodni a billentyuzeten (Alt + szamok, ctrl alt +szamok stb.stb.), de nem segitett semmi, billentyuzeten a NumLock led sem mukodott.
Erdekesseg, hogy lat egy Built-In Display-t a beallitasokban, amit le kellett tiltanom, mert neha oda nyitotta meg az alkalmazasokat. Ez osszefuggesben lehet esetleg?Koszi elore is
-
gergobaby
aktív tag
Probaltatok az uj Chrome verziot? (57)
Eleg igeretesnek tunik ez az ujitas, hogy az inaktiv ablakok CPU hasznalatat leszabalyozza. A masodlagos gepem egy T400 (Core2, 4GB DDR2, HDD), itt sokat segitett, nem hasal el 4-5 index.hu tab utan
-
csixy
addikt
válasz
Anakin007 #51775 üzenetére
Nos ,akkor itt van a jó öreg Hoffer traktor. Attól függ, hogy melyik "bios" mit szeretne, azt lehet adni neki. Mehet gázolajjal , de akár benzinnel is. Csak két külön motorja van. De a jegyző csak egyfajta jegyzetfüzetet ismer és ez az MBR. Műkszik. Bármelyik rendszeren valamelyik indítható. A partíckiók így néznek ki, a biosos grub2 az sdb-be ment az efi boot pedig a harmadik partícióba az sdb4-re esp zászlóval fat32-re /boot/efi gyökérrel.
(#51771) berus.berus :
Biztos igaz,de egy a lényeg . Valószinüleg bármilyen vason el tudom indítani! Bánom én hogy benzinnel , vagy gázolajjal megy. Tökmindegy! -
teleahocipöm
senior tag
válasz
Frawly #51714 üzenetére
Chromiumot használom általában ez állítható be a legjobban, de az Opera és FireFox is elég lassú. A proci szinte alig pörög föl persze van, hogy pillanatokig 3/4-g felpörög majd vissza esik 20-30% közé. A memória viszont most 8 ablaknál 2,2 GB (4GB a rendszer) ez talán nem tűnik soknak, de mégis meg-meg torpan. Azon gondolkodtam, talán a vga vezérlőt kellene újra beállítani kézzel.
-
norbert400
tag
Okés akkor mintet húzom le.
A kérdést fentebb volt. Mikor felraktam a debiant egy másik wincseszterre és újraindult a gép akkor 3lehetőségem volt választani: debian, debian dev, system setup.
A win10 eltűnt pedig az ssdhez hozzá se nyúltam particionálás során. Nyilván valamelyik hardcore user elővarázsolta volna de nekem nem ment;d
Szóval lényegében annyi a bajom hogyha felraknám a mintet akkor nem akarok abba a hibába esni hogy op rendszer kiválasztása során megint csak a linux legyen ott-Amúgy most 24
régi szép idők mikor kiskoromban jobban értettem a dolgokhoz mint most.
-
Vladi
nagyúr
válasz
norbert400 #51772 üzenetére
Na jójó, de mia kérdés?
Azt ne mond már, hogy 120 gigára nem fér be egy w10 meg egy linux. Nekem most centos 6 ezen a gépen - igaz i686 - összvissz 6 gigát foglal.
"13 évesen mikor vettünk egy gépet"
ez az infó csak úgy érdekes, ha tudjuk most mennyi vagy. -
Anakin007
aktív tag
válasz
norbert400 #51768 üzenetére
Szia!
A debian-t full kezdőként tényleg jobb, ha hanyagolod, nagyon lutri, hw függő és inkább szerverre való, mint desktopra. Szerintem advanced usereknek ajánlott, a legalapabb dolgokat állítja csak be, hogy a user aztán a használandó környezethez konfigurálja, ami ugye cél-függő, bár nem árultad el, mire kell.
Az ubuntu nekem se vált be pl., viszont ajánlanék egy jobbat: Mint. SSD-re pen-ről egy I5 alapú gépen 4-5 perc alatt felcsavarodik és minden működik még live módban is. Több gépre, notikra és desktopokra is telepítettem az utóbbi 3-4 hónapban és pompásan teszi a dolgát.
Ráadásul dpkg és ubuntu alapú, de az ubuntu-s alapot én is csak a hírekből tudom, használva nem tudom, mi köze hozzáA dpkg -szerintem- imádni való, jobban kezelhető és főleg gyorsabb, mint az rpm, ráadásul az apt search v. apt-cache search egy irtó pompi találmány, az rpm ilyet nem is tud. Kezdőként pedig nagyon jó eszköz arra, ha pl. vmi dependency problémát kell feloldani.
Ha mégis debian-t akarnál, akkor LMDE, debian alapú Mint, egyszerűen imádom, sztem sokan vagyunk így ezzel, ha stabil, megbízható desktop disztrót szeretnénk úgy, hogy ne kelljen sokat heggesztgetni itt-ott, hogy minden működjön frissítések után is.Az egyetlen gondom vele a saját notimon van: restart után mindig maxon van a fényerő és bekapcsolva a bluetooth, amit mindig kikapcsolok.
Tényleg, erre a fényerő-nem-marad-úgy problémára nincs valakinek ötlete?
-
norbert400
tag
netinstallt raktam fel.
Linuxhoz nagyon kezdő vagyok.
13 évesen mikor vettünk egy gépet kaptunk hozzá valamelyik linux disztrót de demót
aztán egy idő után elővettem a lemezt és kipróbáltam liveban. Majd letöltöttem a debiant. másfél hónapig használtam elég jól megvoltam vele, de mivel kicsi voltam és játszani akartam így nyilván visszakerült az xp.
Későbbiekben mikor laptopom volt akkor sajnos driver támogatás miatt nem igazán jöhetett össze (pedig 4fajtát próbáltam ki).
Most már pcm van egy ideje és már nem is játszok de sony vegas és egyéb adobe termékek miatt kell a win 10 mellé viszont már nagyon szeretnék régóta egy linuxot ami a debian lenne a legmegfelelőbb.
SSD-re azért nem szeretnék más op rendszert mert a 120gbos így is elég kevés és nem akarok még jobban szűkölködni.
-
törölt tag
Nem árulod el, pontosan mit akarsz, de a meghajtón vagy MBR vagy GPT tábla van.
Ha a külső cuccost BIOS és UEFI alól is indítani akarod, akkor MBR tábla kell rá. Az EFI-hez a boot partíció így is kelleni fog, de ettől még nem EFI módban fog indulni, hanem kompatibilitási módba vált.
Ha engem kérdezel, ennek semmi értelme... -
válasz
norbert400 #51765 üzenetére
Mennyire érzed magad kezdőnek a Linux területén? Mert ha nagyon, akkor nem a legjobb választás a Debian így kezdésnek. Én aszondom, az kezdjen Debiant telepíteni, aki meg tudja önállóan állapítani, melyik verzióra van szüksége, minimum ennyi ismeret kell a Debianhoz, mert később is hasonló nehéz lépések várnak ránk majd...
Amúgy miért nem teszed fel valamelyik kezdőknek való desktop Linuxot SSD-re?
Debian Jessie "alapértelmezett" telepítése címmel jobbra fenn a kapcsolódó anyagok között találsz egy jó cikket, ha mégis Debianhoz ragaszkodsz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
norbert400 #51768 üzenetére
De abból mit? Mert van a pár száz MB körüli netinstallos verzió, meg vannak kész live image-k, amik tartalmaznak mindent és ki lehet őket próbálni telepítés nélkül, a grafikus felülettel együtt. [Debian nonfree Live iso-k 64 bitre, igény szerinti felülettel]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
norbert400 #51765 üzenetére
Milyen Debian verziót töltöttél le?
-
No, látod erre nem tudok mit említeni, a GPT/UEFI még nem nem ismerős annyira. Lehet, hogy félreértettem, mit szeretnél...
Ettől függetlenül szerintem ezek a paraméterezések csak meghajtók esetén működnek, másik meghajtó lehet MBR, de másik partíciót képtelen vagy másképpen particionálni.
-
norbert400
tag
Sziasztok.
Van két wincseszterem. egy 120gbos ssd és egy 160gbos hddm. az ssdn van a win10 a hddn pedig a letöltött cuccokat tárolom.
Na most a hddből kb 30gbot félretennék a debiannak.
Ma meg is tettem csak miután telepítettem a debiant akkor választási lehetőségnek boot közben kiadta a debiant, debian fejlesztői környezetet illetve system setupot amire igazából nem jöttem rá hogy mi. A windows 10et pedig nem igazán találtam.
Így újra felraktam a win10et és formáztam mindent.De nem szeretném ennyiben hagyni, szeretnék debiant is hogy megismerjem. Annyi segítséget már kaptam hogy a "grub ott maradt az mbr-ben".
Persze nekem ez így sokat nem jelent sajnos. Valakinek esetleg lenne kedve, ideje elmagyarázni mi is lenne a teendőm? -
csixy
addikt
válasz
King Unique #51607 üzenetére
Van egy Sony SL-BG1-es külső USB3-as 111Gigabájtos SSD-m. Lehet-e erre valahogy két egymástól független linux telepítést csinálni úgy , hogy az egyik Legacy , a másik pedig UEFI "bios" mellett legyen bootolható? ?????
-
Slownz
senior tag
Köszi a válaszokat
Nem háborút akarok szítani, de: gondoltam kap még egy esélyt a Linux az asztali gépen is. Felrakom dualbootban Win10 alá Elementary-t, erre feltelepítését követően se billentyűzet, se egér... Itt azt hiszem végleg elment a kedvem...
-
Gyb001
senior tag
Valakinek van tapasztalata a Yoga 510 és linux driverekkel kapcsolatban?
Érintőképernyő használható? -
Anakin007
aktív tag
válasz
DrojDtroll #51754 üzenetére
Szerintem gyorsabb és célravezetőbb, ha magad próbálod ki akár mindet
-
Anakin007
aktív tag
válasz
DrojDtroll #51750 üzenetére
Ezt nézted már?
-
válasz
Anakin007 #51749 üzenetére
x86 PAT enabled: cpu 0, old 0x7040600070406, new 0x7010600070106
Ez a sor tényleg arra utal, de biztosan 64 bites rendszer van a pendrive-on, local apic kikapcsolása csak nem okoz ilyet.
(#51750) DrojDtroll
Notepadqq elég nagy tudású, én mindent azzal szerkesztek, amihez kevés a gedit.
-
DrojDtroll
veterán
Valaki nem tud valami jó alternatívát a notepad++-ra?
Fontos, hogy sftp-re tudjon menteni, illetve tudjon arról dolgozni.
-
válasz
#21078528 #51744 üzenetére
No ettől tartok én, nem sürün használok laptopot.
Most már fél órája fut a Mint 17.1, de csak az egyik pcocesszor magot látja és folyamatosan fut a ventillátor, egyszer csak 75 foknál bekapcsolt.A nolapic kapcsolót használtam. Igy már tudnám telepIteni elméletileg, de valamit kéne kezdeni a processzor felismerésével és a vventi szabályozással is. A laptop-mode-tools és a tlp sem szabályozza a ventit.
-
lev258
veterán
Ha valakit érdekel, az Alien: Isolation + DLCs most igen olcsón megvásárolható Linuxra is. [link]
-
válasz
lev258 #51740 üzenetére
Mint 17.x volt rajta, hw-ek ugyanezek, semmi nem változott, csak ritkán használtam, ugyanaz az Adata SP920 SSD volt, mint amivel először kezdett vacakolni, bár akkorra már frissítettem, de a pontos verziókra nem emlékszem.
Biosokat nem szoktam piszkálni, az SSD-n Win még nem volt.
Most otthagytam a laptopot, kb 20 perce az a szürke képernyő van és forog a ventije az acpi=force opcióval bootolt.
Az a baj, hogy a nomodeset esetén a Cinnamon csak csökkentett módban fut. Amúgy azzal is leállt már.
Ezen a laptopon lehet, hogy csak Win tudna már futni?
-
válasz
lev258 #51738 üzenetére
A legdühítőbb, hogy épp nyár közepén a 40 fokban használtam napokig vidéken, akkor minden OK volt. A bios-on már én is gondolkodom, de ahogy látom, csak Win alól lehet frissíteni vgy az archwikiben írt módon "brick" címszóval, nem túl szimpi.
Eddig miért működött, csak azt nem értem. Megpróbálom a 2.5-ös HDD-t megreperálni, hogy tudjak ráapplikálni valami Wint a bios miatt, bár ma a hátam közepére se hiányzik egy Win telepítés...
-
válasz
ubyegon2 #51735 üzenetére
Semelyik módon nem akar jó lenni, legtovább az acpi=force kapcsolóval megy, de pár perc után jön a világos szürke képernyő, a venti megy. Normál indításnál el sem indul a venti.
(#51736) Slownz
A Linux GRUB-ot is törlöd, ha leszeded a Linuxot, így a Win indítója sem lesz meg, Win lemezről kell helyrehozni a saját indítóját. Nem ugrik be már olyan rég wineztem, de ha rákeresel King Unique itteni hsz-eire, megtalálod a megoldást, hogyan kell rendberakni a Win indítót ilyenkor, bár mások is írták, de ő jut eszembe ilyenkor.
-
Slownz
senior tag
Sziasztok! Egy elméleti kérdésem lenne. Fel tudok rakni Linuxot Windows mellé úgy, hogy utána később le tudjam törölni és a Windows pedig muzsikáljon továbbra is gond nélkül (magyarul ne kelljen a Windowst is újrarakni hozzá). Emlékeim szerint legutóbb azzal volt a baj, hogyha letöröltem a Linuxot, akkor nem akart.betölteni a Windows.
-
válasz
lev258 #51734 üzenetére
Az a baj, hogy csak live-ban próbálom, mert olyan hamar leáll a venti, hogy nincs értelme elkezdeni a telepítést.
Egyébként sincs még benne a meghajtó, azt most próbálom helyrehozni.17.1 boot-tal egyik usb portnál el sem indult a venti, másiknál elindult, de még ment a venti és beállt a világos szürke képernyő, semmire sem reagál. Fura, hogy ennél szürke lett, az XFCE-nél zöldes, a 18.1 Cinnamonnál meg sötétszürke, mindnek az alapszínével fagy le, ez jelent valamit.
-
válasz
lev258 #51732 üzenetére
Most, hogy mondod, lehet, hogy az volt rajta, nem a 17.3, amivel az előbb próbáltam.
Debian live-val is megnéztem, nolapic opcióval nem láttam, hogy kiírná ezt: unsupported pm cap regs version, de pár perc múlva mégis csak leállt a venti.Köszi neked is a tippet, leszedem a 17.1-et, közben próbálgatom az archwikis ötleteket, bár ezt a
acpi_osi=Linux
-ot már próbálgattam.Az Archwiki is kétféleképpen írja szerencsére, van úgy, hogy a Linux szó van " " között és van olyan, hogy az egész sor így: "quiet splash acpi_osi=Linux"
Most a 17.1-ben reménykedem.
Volt már Manjaro is, hogy ne csak Debian és Ubuntu alapok legyenek. Minden ugyanaz volt.
-
válasz
gergobaby #51730 üzenetére
Köszi, megnézem, archwiki eszembe juthatott volna.
Azért nem értem az egész jelenséget, mert amikor megkaptam egy éve, akkor raktam rá pár disztrót kíváncsiságból és mindegyikkel teljesen jól működött hetekig, aztán egyszer csak bekapcsoltam és mindíg rebootolt vagy blank screen lett. Megnéztem, láttam, hogy a venti nem forog, azt hittem az kampózott be, de most kitisztitottam és egyébként is ment a venti rendesen pár percig, aztán egyszerűen lekapcsolja magát és akkor persze melegszik.
-
Van egy Toshiba Satellite L305-S5907 laptop, amire bármit próbálok felrakni (Mint XFCE 17.3 volt az utolsó)
unsupported pm cap regs version 7
hibával indul és live boot után pár perccel leáll a ventillátor és egyszínű lesz a képernyő. XFCE-nél zöldes, Cinnamonnal szürke.Próbálom kompatibilis módban is indítani, ami a noapic, meg egyéb bejegyzéseket tartalmazza, akkor meg egyszerűen lefagy, de ilyenkor megy a ventillátor. nomodeset sem segít.
Ez a pm cap regs melyik kernellel menne jól? Érdemes Jessie-vel kipróbálni a 3.16-os kernel miatt? Vagy ez nem kernelfüggő lenne?
Nézegettem ezt is, de az utolsó bejegyzés sem segített.
-
válasz
gergobaby #51725 üzenetére
Gondoltam, hogy nem saját hibából szedted le a tesztverziót, nem értem, miért így van fenn az oldalukon, szerintem elég félrevezető a dolog.
Lehet ott rontottam el, hogy hagytam kialakitani a particiokat automatikusan a telepitonek?
Ezzel nem rontottál el semmit, ha már később telepítesz, biztosan a kézi telepítést/particionálást fogod választani.
Az SSD ellenőrző parancsok eredményével nincs semmi gond.
/dev/sda2 912459.996094 ROSSZ
Azt hittem, ezt már kijavították, de még mindig
rossz
-nak írja. Ez az extended particiód, itt nem kell foglalkozni a kiírással, nem valós partició.Egyébként jól gondoltad, nem kell már foglalkozni a mai disztrók esetében az SSD-vel, de optimalizálni azért nem árt.
Épp erről esett szó imént. Ha átfutod, pár érdekes dologgal találkozhatsz azért.
-
gergobaby
aktív tag
válasz
ubyegon2 #51722 üzenetére
Valoban nekem is az jott le, hogy ez egy normalis kiadas, csupan 1 ev supportot kapott es kesz, gondoltam (en laikus), hogy majd lehet tovabb upgradelni mindig, amint jon az uj verzio
Egyebkent az SSD-s cikkekbol par eredmeny:
sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
sudo fdisk -l /dev/sda | grep -E sda[0-9]+ | sed s/*// | awk '{printf ("%s %f ",$1,$2/512); if($2%512){ print "ROSSZ" }else {print "OK"} }' | column -t
/dev/sda1 4.000000 OK
/dev/sda2 912459.996094 ROSSZ
/dev/sda5 912460.000000 OK
sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
[ 1.090546] ata3: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
[11151.144972] ata3: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)Lehet ott rontottam el, hogy hagytam kialakitani a particiokat automatikusan a telepitonek? Elotte valahol mar olvastam, hogy elvileg by design tamogatott mar az ujabb Ubuntukon az SSD, ezert nem is tulajdonitottam nagyobb jelentoseget neki
-
válasz
lev258 #51723 üzenetére
Valóban, ez meg nekem nem tünt fel. Egyébként az Ubuntu honlapján elég jól lehet tájékozódni, hogy mit érdemes letölteni? Nekem már ez nem jön át, mert meg tudom állapítani, hogy melyek az LTS verziók.
Az is igaz, hogy az Ubuntus topikban biztosan kiderülne, mit kell/érdemes kezdőknek telepíteni. Talán a honlapon a legújabb kerül a kezük ügyébe először....
Megnéztem és nem annyira informálja az abszolút kezdőket arról, hogy a 16.10 igazából egy tesztelőknek szánt nem stabil verzió.
-
válasz
lev258 #51720 üzenetére
nekem viszont 3-4 ora utan kovetkezett be.
Nekem az a gondom ezzel, hogy nem induláskor írta ki azt a sort fórumtársunk gépe!
A grafikus felület eltűnése és az a kiírt sor nem biztos, hogy ez esetben túl szoros összefüggésben van egyébként azzal a sorrán bootkor tényleg semmi gond nem lenne.
(#51717) gergobaby
Remélem az Összefoglalóban lévő SSD-s írásokat átfutottad és a bennük lévő ellenőrző parancsokat lefuttattad!
-
csixy
addikt
válasz
Flowtation #51718 üzenetére
Szívesen!
-
gergobaby
aktív tag
Sziasztok
Tegnapi nap folyaman egyszer csak eltunt a grafikus feluletem, es egy ilyen sor fogadott helyette:
/dev/sda1: clean, x/x files y/z blocks
(nem irtam le a pontos szamokat, az elsonel megegyezett az ertek ha jol emlekszem, a masodiknal nem)Probaltam guglizni a problemara, de csak olyan talalatok jottek szembe, ahol ez a problema a bootolast gatolja meg, nekem viszont 3-4 ora utan kovetkezett be.
HD Sentinel szerint 0 hibas szektorom van, vadi uj SSD, 1 napos Ubuntu 16.10 rendszer.
Szerintetek mitol lehet? kell vele foglalkozni?Koszi&Udv.
G -
csixy
addikt
válasz
Flowtation #51715 üzenetére
Itt van a gyógyír a problémádra.
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #51711 üzenetére
Azért ne temesd még a Manjarót ilyen gyorsan. Milyen böngészőről van szó? Feladatkezelőben nézted, hogy nem pörgeti-e a procit, van-e elég memória, stb.?
-
teleahocipöm
senior tag
azt hiszem nem marad a Manjaro a gépen gmailt vagy 5 perc alatt nyitotta meg, nem hiszem, hogy ez normális, végig mentem a megynitott oldalakon az egyik ablakot 10 s alatt töltötte be
-
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #51703 üzenetére
Ajánlom figyelmedbe ezt is: [link]
-
Flowtation
őstag
válasz
donmackó #51700 üzenetére
Szia!
Nálam is a proci a sarkalatos dolog, jóval ujabb masina mint a szóban forgó, jelenleg nekem a voyager (xubuntu) nagyon bevált, múltkor firefoxal, kb 5 tabbal, vlc-vel 1,4-1,5 gb volt a ram fogyasztás, a proci az pedig ingadozott 1 ghz körül. Viszont fain a görgetés, videók is mennek szépen. -
törölt tag
válasz
DrojDtroll #51703 üzenetére
Szerintem minden magyarított Linux/BSD doksira van igény, ha van kedved ilyesmihez azt köszönettel veszi mindenki!
-
Frawly
veterán
válasz
donmackó #51695 üzenetére
Ezért kérdeztem milyen videókártya. Azt nem tudom mi az FC, de nem kéne a procinak 100%-on pörögnie, ott valami bibi lesz. Használtam Lubuntut és Arch Linuxot LXDE-vel elég hulladék gépen, igaz az kétmagos volt, de ócska, alacsony órajeles régi Atom, szóval alig erősebb, mint a P4, ráadásul 1GB RAM-mal, nem is 2-vel, mint a szóban forgó gép, és mégis egész elfogadhatóan futott rajta a rendszer. A tisztán Openboxos disztróknak még jobban kéne futnia.
Attól is függ, milyen alaplap, mert ha támogat nagyobb procit, akkor esetleg egy HT-s Pentium D bele, vagy egy korai dual core Pentium, vagy ilyesmi, az hátha erősebb lesz, kijön gombokért, és nem kell gépet cserélni.
Azért ma már egy XP SP3 gépigénye is nagyobb, mint az SP0-SP2-es korszakban volt, főleg, ha az összes frissítést felteszed, meg vírusirtó is fut. A Linuxnak mindenképp jobban kéne futnia.
-
Vladi
nagyúr
-
Lathronos
őstag
válasz
Én inkább végső alternatívaként a Chrunchbang++-t vagy az Antix-ot ajánlanám, esetleg WattOS10(ez utóbbi kettő magyar nyelvet is tartalmaz). Egyik sem rolling, így ha fél évente frissül a rendszer, akkor sem lesz geb@sz. Ráadásul debian alapú mindkettő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Anno pár éve a szomszédéknak P3-as netezős gépe volt, azon a Debian alapú ChrunchBag futott OpenBox-al. A ram használat olyan 80MB körül alakult a boot után.
Ezt vittem tovább mikor odakerült hozzájuk egy P4-es gép, azon is jól szuperált.
Végül kaptak egy régebbi de egész jó laptopot, arra már Debian ment fel LXDE felülettel, normális 2 magos proci mellé.
Neked azt tudom javasolni, hogy az Arch leszármazott ArchBang-et még próbáld ki, ez olyan mint a ChrunchBag, csak Arch alapon. https://en.wikipedia.org/wiki/ArchBang
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged