- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pirate777
csendes tag
Szia
Ma reggel érkezett meg a külső ház, éppen most particionálom a merevlemezt. A gép elsőre felismerte, minden probléma nélkül.... Úgy néz ki sikerült kifognom egy hibás darabot (az amazon német oldalát olvasgatva ezzel sajnos nem vagyok egyedül).Most nincs időm vele foglalkozni,de érdekelt nagyon, hogy mi van... este fogom tudni próbálgatni/tesztelgetni. Ha érdekel valakit, majd szívesen megosztom a tapasztalataimat, gondolok itt zajra, vibrációra és melegedésre (P300), hátha mást is érdekelne ez a páros.
Köszönöm még1x a segítséget, én az elején biztosra vettem, hogy merevlemez probléma... Neked sikerült rávezetni, hogy nagy valószínűséggel nem az.
-
pirate777
csendes tag
-
King Unique
titán
A Swift Case Pro eleve PID: 55AA azonosítós, ami pl. ebben a hozzászólásban is látszik. Vagyis az a része oké, annál frissíthető a firmware az összefoglalóban leírt módon. Viszont egyrészt nem feltétlen lesz abból update, mivel az összefoglalóban lévő forrásoknál van hogy csak régebbi firmware-verziók érhetők el ASM1153E chiphez. Bár az USBDev esetében akad újabb is. Másrészt volt akinél Rapid Case + ASM1053 felállásnál a gyáritól eltérő firmware-nél a LED működése zakkant meg (példa), szóval ezért is kell óvatosan próbálgatni az ilyen, nem közvetlenül a külső ház gyártójától származó firmware-eket. Amúgy ASM1153E chiphez általánosan a 2.02-es MP Tool használatos most is, legalábbis az említett weboldalakról letölthető pakkokban is többnyire az szokott alapértelmezetten lenni. De alternatív megoldásként akár újabb is használható, van amelyiknél pl. a 2.1.20.1 is ott van a mappában. A legújabb verziók viszont inkább az USB 3.1 Gen 2-es ASMedia chipeknél jellemzők, mármint az előbbi módon.
(#5229) pirate777:
Ha van lehetőség, akkor a gyári USB-kábel helyett másikkal is célszerű lenne kipróbálni. Meg ha belefér, akkor az előző válaszban javasolt másik OS-t is pendrive-ról bootolva. Ha nem az előbbiek a probléma oka, vagy csak nincs időd foglalkozni a hibakereséssel és teszteléssel, akkor meg mehet a garanciális csere, vagy elállás a vételtől, ha online rendelted. Valamint a külső ház hibája sem zárható ki, ki lehet fogni akár gyári hibás példányt is. A Sharkoon ár-érték aránya mondhatni jó és többeknél bevált, de vehetsz akár másmilyet is, mint pl. az említett Chieftec. Az egyes beszámolók alapján még valamivel minőségibb és bizonyos szempontok szerint jobb is, viszont ugyanakkor drágább is. -
pirate777
csendes tag
Igen, egy laptopról van szó (HP ZBOOK 15 G2 i7), nem tudom a gépben kipróbálni a merevlemezt.
A windows naprakész, legfrissebb kiadás és minden frissítés fent van.
Van egy olyan érzésem, hogy a Rack lesz a hibás... pedig az elején 80% -ra vettem, hogy DOA HDD-t kaptam...
A Windows-t újraindítottam, ASmedia MPTOOL elindítva (105x MPToolVer3, 6, 3, 0 (1.1.0.1) ez a verzió kell ide? a táblázat ASMedia ASM1153e -t ír), rádugtam a gépre a rack-et merevlemez nélkül, Windows új hardver felismerő csengése megszólalt jópárszór, majd jött a szokásos üzenet (USB eszköz működésében hiba lépett fel), mindez merevlemez nélkül... és az MPTool nem lát semmit......
-
pirate777
csendes tag
Szia
Köszönöm az ötleteket.
Sajnos a Wifi kikapcsolása nem jött be, letiltottam a Wifi-t és a repülő üzemmódot is bekapcsoltam, nehogy valami bezavarjon, de semmi.
Ilyen USB kábelem nincs, egy új USB kábelről van szó, végigtapogattam, nekem úgy tűnt rendben van, de persze ez messze van egy műszeres ellenőrzéstől...
Próbáltam a Rack-et merevlemez nélkül rádugni a gépre, de semmi, így nem ismeri fel a gép, azaz firmware frissítés nem lehetséges, annyi plusz infó azért van, ha bekapcsolom a rack-et akkor bekapcsol a zöld led, ha rádugom a notira, akkor a piros is elkezd világítani folyamatosan, ahogy lehúzom elalszik, mindez HDD nélkül.
A HDD nem minden bekapcsolásnál pörög fel... gondolom a sok rádugdosás azért meghülyíti a windowst... amikor rádugom a gépre és felpörög, akkor kb 7-8 alkalommal jelez az új hardver felismerése hang és sorban küldi a már leírt hibaüzenetet is...
A HDD felpörgésekor hallható, hogy olvas/ellenőriz egy pillanatra, nem tudom ez jelent e valamit? nagyon halkan, nem kattan vagy hasonló, amikor felpörög és rajta van a gépen, akkor a rack-en a zöld és a piros led is végig világit.
A kérdés, ha esetleg a rack rossz, az árthat a merevlemeznek? A merevlemezt egy helyi üzletben vettem, holnap vissza tudom vinni, hogy nem ismeri fel a gép...persze ha kiderül, hogy jó, akkor gondolom bevizsgálási díj?
A rack bonyolultabb... ott szerintem egyszerűen visszadják a pénzt, nem foglalkoznak vele, nem hardverbolt, az egyik nagyobb bolthálózat. A probléma az, ha visszaviszem, akkor egy másikat kell rendelnem, ami szintén idő...legjobb esetben is szerda előtt nem lesz másik rack...
-
-Gabesz-
senior tag
Köszi az infókat.
Igazából jó lenne úgy megoldani, hogy 1 kompakt eszköz kezeljen mindent, a saját tápellátásával, ne keljen külön kábelezni az IDE eszközöket sem. Mert az lenne a lényeg, hogy a gépet ne keljen folyton kihuzigálni, megbontani. Létezik ilyen szerkentyű?Mondjuk pl ez a Sharkoon kissé drága, de az elvárásoknak megfelelne: [link]
-
King Unique
titán
De az mondjuk komoly, hogy a gyártó oldalán még ott virít a másik chiphez való firmware. Holott, ha mostanában vette a dokkolót, akkor ezek szerint az újabb gyártású példányait már másfajta vezérlővel szerelik. Még szerencse, hogy nem téglásodott, mint nemrég egy másik esetnél. Vagy éppen a másik topikban is volt ilyen, amikor ráadásul te hívtad fel erre nyomatékosan az illető figyelmét.
Az ASMedia esetében mondjuk legalább alapból hibaüzenet van, ha nem passzol a chip és a firmware. De, ha jól emlékszem volt már olyan is, akinél egy nem megfelelő (túl régi) MPTool okozott gondot.
-
Hege1234
addikt
igen direkt azzal próbáltam
gondoltam esetleg van benne valami speckó beállítás külön erre a chip-repróbálkozzak egy újabb verzióval ?
update-elnem csak a bin fájlt kell igaz ?
vagyis a defaultv2-vel nem kell foglalkoznom ?ha kiveszem a pipát az update fw mellől
akkor kiírja hogy pass 1/1 de persze így sem csinál semmit -
Somatom
veterán
Köszönöm szépen a tesztet, ennyi nekem elég infó! Akkor direktben rákötöm. Nem Win lesz a gépen, hanem Debian alapú Open Media Vault. Ez NAS funkciókra fejlesztett OS, van hozzá leállítós beépülő is.
-
Somatom
veterán
Egy dolog miatt raknám rack -be, és tulképp ezért kérdezősködöm ebben a topikban. Ha csak egyszerűen megtápolnám a vinyót, akkor sztem az sosem állna le. Standby szempontból mi a helyzet a rack -be rakott HDD -vel, ha eSATA -val van csatlakoztatva? Van olyan, amelyik ilyen esetben is leáll X tétlenség után, és ha igen, akkor melyik?
-
Somatom
veterán
Ha rádugok egy nagyobb áramigényű perifériát (pl. USB modem), akkor hajlamos a billentyűzetet, egeret, sőt, a csatlakoztatott adathordozókat is eldobálni. Az SSD kevesebb árammal is beéri, és sztem ezért van korlátozva a HDD kapacitás (több tányér, több energia). Ezért gondolom, hogy jobb lenne egy külön tápolt vinyó.
Fúrhatok a tányérra egy lukat a kábelnek, vagy egyszerűen nem rakom vissza a tányért. Egy NAS általában fix telepítésű, nem hurcolja az ember. Eldugja valahova, és ennyi. Ezért a kompakt kialakítás, vagy az esztétika nem szempont. Van szigszalagom, meg kábelkötegelőm, és nem félek használni. -
Somatom
veterán
Pont ennek a hogyanja a kérdés, mert nem tudom, hogy pontosan milyen kábel, vagy adapter kellene hozzá, és mivel nem tudom, hogy konkrétan mit kéne keresnem, ezért hiába próbálkozom a Guglival, csak irreleváns találatokat kapok (IDE-SATA, meg USB-SATA adapterek).
Nincs külső SATA, viszont a belső bővítőhely egy pillanat alatt hozzáférhető. A kütyü alja egy "bajonettzáras" tányér. Rátenyerelek, tekerek rajta egyet, és már ott is van a SATA port. Erre kéne rádugni egy olyan kábelt, aminek az egyik vége egy olyan csatlakozó, mint egy 2,5 -ös vinyóé. Ha a másik vége eSATA akkor az mehetne a külső rack -be. Lehet, hogy rack sem kéne, csak akkor meg valami olyan átalakító kéne, amivel külön megtáplálhatom a 3,5 -ös HDD -t. Remélem, így már érthető, hogy mit is szeretnék! -
King Unique
titán
Igen, jogos, valóban lehetett volna pontosítani a megfogalmazáson. Köszönöm az észrevételt! De egyébként ezért is írtam típusokat, mert ott még ugye mindig kétesélyes a chip. Illetve a fentebb linkelt firmware valóban a leírtakat produkálja pl. JMS567 chip esetén. Valamint ez már a korábbi tapasztalatoknál is szóba került.
Egyébként az ASMedia megoldása ilyen szempontból talán biztonságosabbnak mondható. Mivel ott, ha nem egyezik a chip és a firmware, akkor eleve hibaüzenetet dob a program és nem engedi lefuttatni a frissítést. Ezen típusoknál inkább esetleg a nem megfelelő MP Tool verzió okozhat problémát, mint arra már korábban volt példa.
-
King Unique
titán
Mondjuk ez a chip dolog érdekes, mert a legutóbb készült tesztnél a kolléga JMB575-öt említett. Viszont az adatlapja alapján az csak a SATA-s részt vezérli és az USB 3.0 + eSATA kezeléséhez elvileg külön chip(ek)nek kellene lenni a panelen.
(#4379) Julot:
Megnézted, illetve lefényképezted és ezek szerint JMS539?
Valamint netán használtan vetted valahol és azért nincsen rá garancia? Ha igen, akkor így valóban nem lehet vele sok mindent kezdeni...Egyébként nem feltétlen szokott probléma lenni az ilyen többlemezes külső házakkal sem. Viszont az az adott hardver- és szoftverkörnyezettől is függhet, hogy kinél éppen hogyan muzsikál. Valamint ott volt opcióként a kábel cseréje és egyéb, az összefoglalóban említett dolgok, szóval nem feltétlen kellett volna egyből a firmware-t piszkálni. Bár az nem derült ki, hogy az előbbieket illetően pontosan mi is a helyzet. -
Julot
aktív tag
Szia!
Köszönöm a megerősítést, és az együttérzést.
Sajnos a vezérlőchip JMS 539-es.... Miért fontos ez ebből a szempontból?
Az eSata sem megy....
Ergo nyugodtan kidobhatom a kukába?
Azt tudom, hogy ezek után nem fogok ilyen cuccokal kísérletezni, ahogy összeáll a pénz, veszek egy HP proliant G8-as microservert. Bár igazából azok a cuccok amik azokon a vinyókon voltak amiket a boxba szántam olyan adatok, amiket nem használok minden nap, sőt van hogy hónapokig sem - ezért túl drága neki a microserver, de ezek után...
Üdv.:
Julot -
Julot
aktív tag
-
-
Sedwick26
tag
Végül szerintem úgyis ez lesz, NAS és ennek a nyűgjét (lejátszó szempontjából) fogom kiküszöbölni.
Full HD filmek valóban csak lan-on mennek át, így számomra is egyértelmű ez a tény. Wifin 720p, flac-avi stb megy át.
A konkrét típust köszönöm, legalább van kiindulási alapom. Ha egyszerű megválaszolni: mitől jobb egyik NAS a másiktól? Mi a fő erénye egy NAS-nak? (ha bonyolult a válasz, nálam is van googli, nem lustaságból kérdezem)
-
Sedwick26
tag
Köszönöm szépen a tanácsokat. A lejátszóm számomra új, így most ismerkedem vele. Természetesen tud hálózatról is lejátszani, de tudtommal nem minden formátumot kezel (ISO), bár erre is olvastam már megoldást. A routerem sajnos nem alkalmas NAS-ként hasítani, így ebben a formában bukta.
Terveim szerint eltöltök vele jó pár hetet és utána fog kitisztulni, mit hogyan tud kezelni, lejátszani. Lehet NAS, vagy olyan router lesz belőle, amin van usb 3.0 csati.
Köszönöm!
-
King Unique
titán
Jó kis adapter. Bár a JMS567 chip UASP képes és SATA 6 Gbps alapú, de HDD-hez elég a BOT adatátviteli mód is. Leválasztáskor leállítja az frankó, az alvó mód meg végül is nem annyira fontos. Linux alatt nem meglepő a hiányos támogatás, az én JMS567 chipes külső házamnál is hasonló a helyzet [link].
Aztán a képeken látszik, hogy normál eSATA interfész van rajta és nem eSATAp. Így gondolom hiába USB 3.0 a másik vége, de a tápellátás már nem megy át rajta és egy 2,5"-os meghajtónál erről külön kábellel kell gondoskodni.Mért akarod felrakni a firmware-t?
Köszönjük a tesztet!
-
jolti05
őstag
Igen, ez a "case" zárható..
Legalább már nekem is teljesen világos és nagy esélyt látok arra, hogy mivel ennyire közel kerültem a problémához, még meg is jegyzem a működési mechanizmust. Valamint, kiderült, hogy minden bizonnyal nem lenne lehetetlen feladat adatot kinyerni a meghajtókból, ha nem direktben csatlakoznak, csak az egyik fél nem mutat hajlandóságot rá.
Köszönöm az eddigi segítséget mindkettőtöknek
-
jolti05
őstag
Bármit el tudok képzelni, így nem tartom kizártnak, amit írsz, de az biztos, hogy frissültek az adatok, amiket a Sertinelben láttam (routerhez csatlakoztatva a külső HDD-t), mert kicsit húztam is a számat, hogy egy jó adag film külső meghajtóra másolása után annak hőfoka felment ~40 fokra, amíg a gépemben lévő meghajtó (amiről másoltam) 31 fokos maradt.
Egy dedikált NAS-on nincs külön diagnosztikai szoftver a HDD monitorozására?
Egyébként a jövőben el fogok gondolkodni (pédául) egy OpenVRT-n, nagyon sokat mondták már, hogy azzal a firmware-rel a lehetőségek tárháza nyílna meg.
-
jolti05
őstag
Én teljes mértékben el tudnám fogadni, hogy nem olvashatók ki adatok úgy, hogy a routerhez van csatlakoztatva a drive, de úgy, hogy ez már nálam működött, sokkal nehezebb csak úgy ennyiben hagynom
Nálad kifejezetten NAS fut, vagy csak úgy "NAS", mint nálam, hogy egy külső meghajtó?
Az emailt elküldtem, ha válaszolnak, mindenképpen jelentkezem.
-
-
jolti05
őstag
-
jolti05
őstag
A célom 30 perc lenne, amit a v0.4-es konfigurációs fájllal kívántam elérni.
Amit minden firmware installáláskor megtettem:
- Unlock MP Tool (password: asmedia)
- Product String-et átírtam External Drive-ra
- A More Configban bepipáltam a Customized Stringet, HDD Standby-t és a 2TB-t (2 TB-os lemez van benne, gondoltam nem rontok el vele semmit)
- Load INI (itt valamelyik verziót betöltöttem és a fenti beállításokat elvégeztem)Az Eup-ot sose nem kapcsoltam be.
King Unique: Még nem sikerült belenyugodnom, hogy kvázi kudarcot vallottam (igaz, a 10 perces leállás megy rendesen), a hétvégén, ha időm engedi, futok vele még egy kört, "ráengedem" az Eup-ot is, aztán vagy lesz belőle valami, vagy rálépek arra elfogadás útjára
-
King Unique
titán
Valami alapból nem stimmelhetett ezzel az adapterrel, mert nálam a JMicron M.P. Tool normálisan kiírta az USB 3.0 portot és a firmware verziót is egy 2,5" külső háznál [link]. A hozzávaló (JMS539) firmware-rel működött az ok, de hogy az eredetileg JMS551-hez való elcseszte, azt nem csodálom. Érdekes ez az USB 2.0 vs. USB 3.0 porton való frissítés kérdése is. Azt olvastam én is több helyütt, hogy pl. ASMedia esetén is előbbi javasolt általánosan, de eddig soha nem problémám belőle, ha USB 3.0 porton keresztül frissítettem. Viszont úgy látszik a JMicron chipeseknél jobban kell erre figyelni.
Köszönöm a hasznos információkat!
-
King Unique
titán
Na igen, érdekes a dolog. Viszont a chip biztos megállapítása általában csak konkrét szemrevételezéssel lehetséges. A JMS539 pedig már valóban USB 3.0 chip [link]. Persze csak ezért nem kell mindegyiket szétszedni, főleg ha csak roncsolással lehetséges. Azt is nagyon köszönöm, hogy az előbbit megnézted.
Azt tudom, hogy USB 3.0 portban használva az USB 2.0 eszköz is nagyobb sebességre képes. Viszont én eddig csak ~ 40 MB/s körüli sebességet tudtam kisajtolni belőle [link]. De nyilván a hardvertől, az adott gazdagéptől is függhet.
-
batagy
őstag
Na, mivel az adapter számomra értéktelen volt, szétkaptam, a fedelet letörtem.
A VID PID azonosítóból a HW-re következtetésnél tévedtem, ugyanis a HW JMS539S! Ennek a VID PID-je VID: 152D, PID: 2339.
(Amennyire emlékszek, a JMS539 a JMS551 elődje.)
A HDS weboldala vezetett félre. A JMS539S az valóban USB3.0-as chip, szóval a kínai mesterek nem hazudtak. Ennek ellenére valami baja van a kütyünek, és a dmesg ennek ellenére high speed eszköznek érzékeli! Lehet hogy csak firmware-t kellett volna frissíteni.Majd kérek egy moderációt az említett beszámolóhoz, vagy én magam törlöm és újra beírom.
Viszont, a HW ennélfogva a többinél sem teljesen biztos, mivel mindig a VID/PID-ből következtettem rá.
-
King Unique
titán
A JMicron JM20339 az adatlapja szerint csak USB 2.0 chip [link]. A JM20329 | JM20337 már megfelel a hivatalos specifikációnak. Ezen tesztben az Innostor IS611 chippel kapcsolatban egy hasonló IDE/SATA - USB 3.0 külső adapter tesztjében teljesítményproblémákra panaszkodtak [link].
A másik két adapter (1 | 2) esetén érdekesek USB 2.0-án a magas szekvenciális értékek. Feltűnően jók, bár a szabványból elvileg kihozható 48 MB/s is akár.
Köszönjük a teszteket!
-
Clever0
senior tag
A fájlhoz nincs hibaellenőrző fájl, maximum programmal tudnám összehasonlítani. Csak azt nem értem, hogy, ha olvasási hiba lett volna, akkor miért nem állt meg a másolás. A HDS-ben most is látszik, hogy valamikor 253-szor próbálkozott a szektor javítással, de az aktuális érték 0, és a grafikon is egyenes, nincs rajta múltbéli kiugrás. Ez egy nagy fájl volt, nincs annyi időm és szabad helyem, hogy az összes hw környezetet kipróbáljam. Így viszont megrendült a bizalmam a 4 terás RED vinyóban, a Raidsonic rack-ben és a Hard Disk Sentinelben is.
-
Clever0
senior tag
A végén a cél hdd-t betettem a gépbe. Valami kehéje a forrásnak is van, mert azóta folyamatosan világít az adatforgalmat jelző LED-je, ha rákötöm egy gépre. Csak azt nem értem, hogy a HDS hogyan tudta azt egyik fülön azt állítani, hogy javíthatatlan szektor hiba és cseréljem a vinyót, a másik fülön meg azt, hogy nem található hibás vagy gyenge szektor és nincs teendő. Legalább 4x átmásoltam az anyagot, és mindig lelassult a felénél, de tulajdonképpen nem tudom, hogy végül hibátlanul átment-e. Mivel a rack-nél kezdte, ne tudom, hogy bízhatok-e benne.
-
Willie
őstag
Most jutottam el oda, hogy válaszolni tudjak a kérdéseitekre. Először is nagyon köszönöm a rengeteg segítséget!
Ma beadtam garanciális szervizelésre az elromlott racket. Remélem szerencsém lesz, az egyik prohardveres kolléga már járt így, Neki az üzletben levásárlást tudtak felajánlani.
1. Nem kapcsoltam be semmit, csak kiválasztottam a mellékelt ini fájlt, bár ez pont átállítja a dolgokat illetve beírtam az asmedia jelszót és kiválasztottam a kettes kérdésnél írt firmwaret.
2. Azt hiszem az 1.06-tal próbáltam feltenni ezt: ASM1051 130409_11_DA_01.bin
3. Sajnos nem tudom, hogy melyik firmwareről mire mentem volna.
4. Biztosan 55AA volt illetve 1051-es.
(#3268) batagy:
Igen, GPT-n volt a benne lévő vinyó. Sajnos olyan screenshotot nem tudok készíteni ami biztosan ugyanúgy lenne mint akkor.(#3274) King Unique: Én is nagyon örülök, hogy sikerült megmenteni az adataimat.
Figyelmesebb voltam és feltettem a másik rackre rá azt az exe-s firmwaret. Amire (#3275) batagy írta, hogy fel lehet nyugodtan tenni. A telepítés oka az volt, hogy a TV kikapcsolásával nem állította le a rackben a HDD-t, de most már úgy néz ki, hogy jó lesz.
-
Willie
őstag
Remélem, hogy sikerül. Fut a program, reggel kilencre végez. Köszi a segítséget, bízom benne, hogy nem lesz olyan nagy károm a dologból.
Linuxban is ugyanazt láttam mint Windowsban - semmit.
Holnap reggel jelentkezem, remélem jó hírekkel. Majd akkor írok az MPTool-ról is.
-
Willie
őstag
Köszi!
Közben feltelepítettem Windowsra a MiniTool Power Data Recovery programot, hátha sikerül ezzel visszaállítani az adatokat. Egyedül annyit csináltam a vinyóval, hogy amikor legelőször megnyitottam a Windows lemezkezelőt, akkor kiválasztottam, hogy GPT...előtte is az volt, egy 3 TB-os winchtesterről beszélünk. Ezzel tehettem valami nagyobb kárt az adatokban? Formázás nem történt.
Egyébként valószínűleg azért halt meg a rack mert nem voltam elég figyelmes a leírással és 1.10 verzió előtti MPTools-t használtam és felkerült rá egy olyan firmware ami nem kompatibilis. Elvileg még garanciális, úgyhogy megpróbálom majd garanciáztatni. Csak az adataimat sikerüljön viszonylag jól visszaállítani.
-
gahor72
aktív tag
Köszi a gyors választ!
Természetesen van media player is,(ez egy rendes hálózat),csak a gyereknek túl bonyolult a használata még.
Fel nem foghatom,hogy egy közép kategóriás Toshiba tv L5 széria-mindent lejátszik,a következő szint L7-es meg semmit,sőt a 4K képes L9,ami a csúcs náluk az sem,csak usb-ről.Ugyan arról az évjáratról beszélünk.üdv
-
Bélabácsi
tag
Sziasztok!
Az RPM-el kapcsolatos kérdésnél őszintén szólva kicsit elbizonytalanodtam, amikor megpróbáltam utánanézni
a doksi szerint ezek a HDD-k már "IntelliPower" néven futnak, amelyeknek nincs fix RPM értékük.
A data sheet PDF-et itt találod, amelyben a következő szerepel ezzel kapcsolatban:"A fine-tuned balance of spin speed, transfer rate and caching algorithms designed to deliver both significant power savings and solid performance. For each drive model, WD may use a different, invariable RPM"
Ezzel szemben a HDSentinel viszont a következőt mondja:
Nominal Media rotation Rate: 5400 RPM
Ahogy King Unique fórumtárs is írta, szerintem is 5400 RPM a helyes ez esetben.A hangjával teljesen meg vagyok elégedve, természetesen nem olyan halk, mint a 2,5"-es társa (szintén WD RED, szintén külső tokban). Néhány centire közel hajolva hallani egy halk susogó hangot ahogy pörög a vinyó, de távolabbról semmi hangot nem hallani. A fejpozícionálást is csak akkor hallom, ha közelebb van hozzám a rack és direkt arra figyelek
A korábbi 1TB-os WD NAS-omat váltotta a megoldás, az abban lévő WD green HDD-t (pörgés, pozícionálás) sokkal jobban hallottam (bár itt az is számíthat, hogy az a HDD 2009 óta folyamatosan pörög és régebbi típus is.)Az ASMedia chip-ek számozása valóban kicsit megtévesztő, a Sharkoon Rapid-Case 3.5" SATA USB3.0 tok esetében a következőket látom:
• A Windows eszközkezelő "ASM 2115 USB device"-ként azonosítja az eszközt.
• A HD Sentinel szerint az említett tok: "VID: 174C, PID: 55AA"
• Live Linux alatt "ASMedia 2105 chipset"-et láttam az "lsusb" parancs kimeneteként.Korábbi tapasztalataim szerint a Windows-ban látható "ASMT 2115" az egyenlő a ASMedia 1153E chip-el.
A rack szerelésekor direkt figyeltem, hogy esetleg látok-e bármi feliratot vagy jelzést a chip-re vonatkozóan, de sajnos nem találtam semmit.Remélem tudtam segíteni!
Üdv, -
bupemko
senior tag
Mihez képest?
Itthon nem nagyon találtam olcsóbbat, ami megbízható... vagy nem jó helyen néztem? Itt a legolcsóbb Sharkoon dual 16k... -
Mano66
senior tag
"Saját vélemény: én torrent esetén nem szeretném ha magától leállogatna, szóval én biztos kikapcsolnám a HS-t, de van aki meg éppen fordítva akarja."
Az új fw-vel és azzal a beállitással a torrent elérés soha nem áll le,csak ha nincs peer akkor a HDD nem pörög.Vagy is mindig látnak és aki akar tud tölteni is.A régebbi "130409_11_DA_01.bin" fw-vel sajna állandoan pörgött a HDD akár volt peer akár nem(kipróbáltam).Tálán igy az új fw egy kicsit jobban kiméli a HDD-t mert fölöslegesen nem forog a mechanika.De ha nem igaz javitsatok ki.
Más ha 3TB HDD-t rakok bele és egy partició lesz rajta akkor bekell kapcsolni a 2TB-t?
-
gaston63
tag
Köszönöm!
Főleg az ellen érvet.
Úgy gondolom, ez nekem is megfelelő beállítás(mano66 féle), így nem kell mennie a pc.-nek mindig, ahhoz hogy megfelelő arányban legyek a torrent oldalon. "Sajnos" falusiként( na jó kisváros) elég gyenge a netszolgáltatás( mármint a nagyvárosi kábeles digi és upc-k-hez képest). Már kipróbáltam egy "ajándék" pendrive-val ezt, és működött. Igaz egy fél év után a pendrive meghalt.
Ezért gondoltam a külső HDD-s megoldásra.
Én úgy gondolom aki seedel attól töltenek, aki inaktív attól nem. Lehet én vagyok elmaradva, de én sosem nézem kitől töltök (ilyet is lehet?), ha valami kell, be teszem a utorrenbe és letöltöm.Na jól elkanyarodtam, ez már nem igazán ebbe a topicba illő.
Szóval, ezek alapján ha úgy véled ez nekem megfelelő akkor nem nyúlok tovább az FW-hez ( épp most kapcsolt ki).
üdv
-
-
fantest1
csendes tag
Köszönöm batagy!
Rágugliztam a routeres formázásra, de nem igazán találtam semmi hasonlót, vagy hasznosat ezzel kapcsolatban. Sajnos. Most jelenleg EXT4-re formázom a MiniTool Partition nevű progival, hátha az jobban bejön a routernek... Ha az se, akkor gondolom a legegyszerűbb egy pendrivera kiírt linuxról formázni, nem?
-
andras888
aktív tag
Igen arra gondoltam, otthon a sok lom között kukáztam. nemsokszor használnám a hdd-t, megőrülök a hangjától :-)
F1 es samumat wd blue-ra cserélték garanciába, mert gyengélkedett, és csak ez volt helyette. Gondoltam így kiiktathatom a gépből mert nem sokszor használom. Ssd ről megy a rendszer.
Megnézem az alaplapom mit tud. -
kurtuzov
senior tag
Lehet, ma kipróbálom a Win 7 Win 8 opciókat, kiderül...
De az LC-Power support is elismeri, tehát dolgoznak az ügyön.
Mindenesetre nem akarok azzal szórakozni, hogy a backup az megszakad és kezdhetem elölről.
Szerintem igencsak fragmentálttá teszi ez a sok szakadozás a HDD-t, még ha töröljük is a megszakadt másolások nyomait. -
-
kurtuzov
senior tag
-
King Unique
titán
Korábban is volt erről szó, de nem gondoltam, h ennyire "súlyos"...
Nekem is írt a tag, tehát a kikapcsolt Wi-Fi full megoldotta, nem csatlakoztatja le-fel egyáltalán?
Én ilyet annyira még nem tapasztaltam notiknál, max olyat, h néha-néha, ha USB-s eszközt kötöttem a gépre, mintha talán jelerősség csökkent volna egy kicsit...
Kíváncsi leszek, mi lesz majd USB 3.1-nél, ahol 5 helyett már 10 GHz lesz a működési frekvencia...?Köszönjük a közérdekű, hasznos információt!
-
kurtuzov
senior tag
Nagy valószínűséggel nem az. Ezek laptop USB 3.0 portok, és elég régóta vannak használva gond nélkül. Kipróbáltunk 5 db 3,5"-os és 3db 2,5"-os külső házat, illetve egy másik, régebbi laptopot USB 2.0 csatlakozóval és Win 8.0-val. Szóval, sejtheted, elég sok kombináción végigmentünk. A ludas továbbra is a 8.1 lesz, mert 8.0 alatt sincs gond.
-
kurtuzov
senior tag
Köszönöm a részletes választ.
Ez megnyugtató, frissíteni fogom a FW-t.
Ami viszont fura, hogy jelenleg egy olyan FW van, amelyiket nem látom a letölthető listában, ergo visszaállítani nem fogom tudni.
Amúgy valamitől nagyon megijedhetett most az USB HDD, mert kb 600GB másolása zajlik és eddig nem csatlakozott le és újra.Az msdn fórumban olvasható a support hozzászólása is, lövésük nincs a dologról. Az biztos, hogy a 8.1 tette be a kaput, a BOT-ot vissza tudták állítani a régire és akkor az működött, de az UAS állítólag ugyanaz, mint a 8.0-ban tehát nem az a gond. De persze nem tudják azóta sem... És tényleg, vannak olyan gépek, ahol nincs gond ezzel az összeállítással.
Mivel a 8.1 tavaly ősszel kezdett beindulni, emiatt a tavaly januári vagy áprilisi FW csere, lehet tényleg nem oszt, nem szoroz. Azért megvárom az LC-POWER support válaszát is, hátha tudnak mondani valamit
-
sunpower
tag
A program 1051-et ír ki, de ahogy olvastam az nem jelent sokat.
Este ha hazaértem, akkor szétszedem mint majom a zsebórát, aztán kiderül.
Előtte azért megnézem programból is, hogy mit dob.Mikor a programot ráengedem, akkor kell winyónak lenni benne?
Köszi a segítséget, este már többet tudok.
(#2702) King Unique:
Persze hogy nem rossz. Nem melegszik, fém ház......
Ez idáig oké, de ez nem normális dolog, hogy veszel egy ilyen cuccot és akkor lutri hogy vagy ez, vagy az.
Ha nem ez lenne a felállás, nem is érdekelne, de mivel 0-24-ben a routerre van kötve és megy róla a torrent (is), nagyon nem egészséges, ha naponta 10-15-20-szor elindul, meg leáll. Így elég hamar ki lehet nyírni egy winyót!Az a Chieftec elég jól néz ki (meg a márka is tett már le az asztalra), de sehol nem találni róla semmit, hogy leáll, vagy nem.
Delock ahogy írtad, megint csak lutri....
Verbatim, meg műanyag. És a linkelt képen látni, hogy csak állítani lehet a kikapcsolási időt, de teljesen kikapcsolni nem. Így ez is kilőve.Ezek szerint nem létezik olyan típus, ami nem állít le (vagy legalább szofverből állítani lehet, meg még működik is) és USB 3-as csatlakozása van. Szomorú.....
-
Tesztjuzerka
csendes tag
köszi. akkor ezek szerint azt kellene kiiktatnom.
a problémám az, hogy 1053E helyett úgy ismeri fel, hogy 'ASMT1051', nem tudom, hogy ebből lehet-e gond.
a második, hogy mptool 2.0.2ben nem igazán tudok kattintani a more configra, vagy erre lenne való az 'unlock' gomb?
ha triviálisak a kérdések, bocs mindenkitől -
Kékes525
félisten
Ezt tudom. Gyakorlati szempontból kérdeztem. A feszültség és a leadott teljesítmény számít, a csatlakozókat nem hiszem hogy fellehetne cserélni.
Van néhány külső rackem különböző típusúak és nem igazán emlékszem, hogy melyikhez melyik trafó való. Tudom megnézhetem a neten. Ha azonban ezt nem teszem és véletlenül összecserélem őket akkor lehetnek problémák (hibás működés meghibásodás), vagy nincs akkora különbség az akksik között, hogy ez gondot okozzon?
-
XGalapagosiX
csendes tag
"még jobb is néha, mert nem külső gyártó chipje vezérli az eSATA portot, hanem a natív Intel chipset" - Ezen én is gondoltam, és voltaképp igazad lehet.
"De kiderült, mert az eSATA kábel volt a hibás. Sajnos ezeknél gyakran előfordul. " - Akkor én eddig szerencsés voltam, mert ezen eseten kívül nálam nem került sor.
"Ez függ a SATA drivertől és az oprendszertől is!" - Régebbi adatlapom esetében tüzetesebben próbáltam ennek utánajárni, nem találtam megoldást, a jelenlegin igazság szerint ezzel már nem is nagyon kísérleteztem, főleg azért, mert ezen a porton keresztül operációs rendszert futtatok mostanában rajta.
-
vlevi
nagyúr
"Ha ASmedia chipes, akkor nehezebb megoldani, hogy ne álljon le a vinyó"
Pedig az a pont jó, ha leáll a vinyó.
Ha olyan kell, amiben nem áll le, akkor vegyél Kolinket
De most tényleg. Viccen kívül. TV-re rá van dugva ez a külső ház, megnézem a filmet, kikapcsolom a tévét, akkor vele együtt lekapcsol a Sharkoon ház is. Viszont például az említett Kolink az nem kapcsol le. Még reggel 7-kor is pörög benne a vinyó, ami totál felesleges.
Azzal sincs bajom, ha üresjáratban 10-15 perc után leállítja a lemezt. Az előbbi példához visszatérve, ha filmezés után nem kapcsolom ki a tévét, csak mást csinálok. Ilyenkor a lemez forgása megáll, de elektronikailag élő a készülék (tehát még PC-n is látom F:\ meghajtónak). Egyedül annyit lehet észrevenni, hogy 4-5mp eltelik, mire ilyenkor magához tér.
Persze, ha ez egy médialejátszónak gondot okoz, hogy nem fér hozzá a rádugott lemezhez azonnal, és várás helyett bedobja a törölközőt, az szerintem nem a Sharkoon hibája. -
fricc_
tag
Kipróbáltam több dolgot is, mindegyik firmwaret kipróbáltam mindegyik mp tools-al, sőt kerestem újabb verziójú mp tools-t is, de a végeredmény illetve a hibaüzi ugyan az a chip és a FW verzió nem egyezik.
Marad az openwrt-s topic mint megoldás keresés, vagy csak 2 T használok a 3-ból, az is elég sok :-)
King Unique:
Bocsesz most olvastam a hozzászólásodat, igen az ügyfélszolgálatnak XP-t mondtam, nem akartam belebonyolódni a gyári Fw lecserélése openwrt-s témakörbe, és úgy gondoltam, ha a 2 TB-os kapcsolót be tudom kapcsolni, akkor elvileg a mindegy hogy routerre vagy XP-re kötöm, elvégre a "chip" majd elkezeli :-) -
fricc_
tag
Akkor már csak egy utolsó kérdés :-)
Van esély hogy kinyírom a külső házat ha nem hozzá valót töltök fel?
Az OK. hogy a két firmware tök azonos, tehát elvileg nagy baj nem lehet :-)Lehet hogy az ini-vel kéne majd játszadozni ahogy írtad....
Előbb utóbb rászánom magam és kipróbálom azt a módszert amit írtál, de majd csak a hétvégén.
-
fricc_
tag
Köszönöm a kimerítő kutakodást.
Pont ma én is eljutottam ide, és azt néztem hogy míg nekem [link] 13040911-es kezdödő a verzióm, addig az általad linkelt oldalon 13022081 a verziószám.
Ezek alapján az enyémben frissebb lehet a Firmware?
Jó lenne ha a meglévőt valahogyan le lehetne menteni. A save ini nem igazán jó erre :-) -
fricc_
tag
Igen, ugyan ezzel ismerkedtem.
Úgy emlékszem hogy nem toltam be, csak nézegettem, mit lehetne tenni.
Akkor írtam a fórumra.Azt tudom, hogy be akartam állítani hogy ne kapcsoljon ki, de azt hiszem alapból arra volt állítva hogy ne kapcsolja ki magát.
Sajnos nincs bekapcsolva a 2 TB, ennek bekapcsolása lett volna fő cél.
A 2TB-os kapcsoló végül is azt jelenti, hogy ha az oprendszer nem kezeli rendesen a 2-nél nagyobb winyót (pl. XP) akkor ezt a chip elvégzi helyette, igaz?
-
fricc_
tag
-
veze
őstag
Szerintem ha egy ház specifikációjában le van irva hogy támogatja a 4TB-ot pont azt jelenti. hogy képes megfelelően tálalni a HDD-t az oprendszernek úgy, hogy az a maga metódusában kezelni tudja.
Amelyik pedig nem támogatja, (pont azért nem támogatja) az nem képes erre.. -
King Unique
titán
Azt nem tudom, illetve nem próbálnám ki, de pont emiatt ilyen téren nem volt vele gond, mert ahogy előformázás, úgy ez is gyárilag be volt állítva. Egyik itteni szaki azt pedzegette, h az valójában GPT lehet, csak USB vezérlő MBR-nek "hazudja" rendszer felé, de ez nem bizonyított és mi értelme lenne, bár az a logikus
De ahogy ASMedia-nál is működött a 3 TB vinyó MBR-ként, vsz ezeknél is vmi hasonlóról lehet szó.
-
King Unique
titán
Nem tudom Linux esetében mi a helyzet, de utóbbi MBR/ GPT-nél, láttad te is az ASMedia firmware-rében, h ott volt a "2 TB" opció, amit, ha bejelölsz, akkor pl. akár Linux és Windows is kezeli a nagyobb külső HDD-ket MBR-rel. Tehát ebből következően bizonyos esetekben, maga a rack vezérlése kezeli elsődlegesen le a HDD-t és utána az oprendszer. De 3-4 TB gyári 3,5" külsőknél is így van, h Windows MBR-nek látja, vsz van vmi trükközés vezérlőn keresztül oprendszer felé.
-
veze
őstag
Szerintem a külsö házak dokkolok a vinyot kezelik. Vagy igen, vagy nem ( felismeri, nem ismeri a hardvert stb)
A particiokat meg az operációs rendszer kezeli, amelyikhez csatlakoztatva van. Van amelyik felismeri vagy kezeli a másféle particiókat is akár van amelyik nem. (pl . ugye a windows alapbol nem hajlandó kezelni az ext4-et, ext2, xfs és más linux particiokat sem, csak némi trükközés után)
Új hozzászólás Aktív témák
- WD My Passport 5TB ÚJ, BONTATLAN gyári dobozában
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, hűtőbordás - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 37.000.-
- 512GB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Micron, WD - STEAM DECK
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 9700KF 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 XT 16GB ZALMAN I3 NEO ADATA 600W
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest