- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
batagy
őstag
Szia!
Közvetlenül, USB-n keresztül ezt nem lehet megoldani!
Ilyet nem tud az USB szabvány. Mindig 1 db USB host és 1 db USB "fogyasztó" szerepelhet csak.(Az USB Hub az egy portot oszt szét, de belül az még minden porthoz ugyanúgy 1 db host ).
Ez amit te keresel, úgy hívják NAS.
Azaz egy hálózati eszközre van szükséged, amire az USB vinyó rácsatlakozik. A TV és a számítógép is hálózaton (nem USB-n keresztül) csatlakozna hozzá. Ez akár lehet Wifi is.A másik brute force megoldás, ha hálózatot nem használsz, hogy USB vinyót mindig átdugdosod a TV-re ha nézed. De nyilván nem ez a célod.
-
batagy
őstag
válasz
pirate777 #5226 üzenetére
Egyébként valóban a rack hibája a sokkal valószínűbb.
De mivel a boltban holnap csak a vinyót tudod ellenőriztetni, azt érdemes megtenni.Asmedia MPTool téma: Amikor én aktívan ezzel foglalkoztam, még a 2.0.2-es és 2.0.4-es verziók mentek. Így élből nem vágom, hogy melyik verzió kellene.
Viszont a VID / PID-et ellenőrizd le. Ezt utólag is lehet, ha már lecsatlakozott. A Nirsoft USBDeview nevű programmal keresd meg a cuccot (akkor is ha nincs rádugva), és a megjelenő ablakban az Instance ID-t kopizd ide. Első oszlop legalsója.
Amennyiben 55AA, akkor elvileg lehetne frissíteni (ha a csatlakozás sikerülne), de ha más a PID, akkor meg elvileg sem lehet frissíteni. Akkor gondolom visszaküldés.
A King Unique által javasolt tippeket érdemes megcsinálni: így:
- az eszközkezelőben mi látszik,
- és Linux boot CD/Pendrive-ról mi látszik. Csatlakozásnál a dmesg linux parancs kiír dolgokat pl. -
batagy
őstag
válasz
pirate777 #5224 üzenetére
"végigtapogattam"
Igen, az nem jelent semmit. Amúgy USB2-es kábellel is lehet nézni, visszafelé kompatibilis."Próbáltam a Rack-et merevlemez nélkül rádugni a gépre, de semmi, így nem ismeri fel a gép, azaz firmware frissítés nem lehetséges"
Én úgy emlékszek, hogy vinyó nélkül is felismeri az Asmedia MPTool, de lehet hogy a Jmicron-nal keverem. A Windows önmagában nem ismeri fel, az MPTool-lal kell csekkolni!"gondolom a sok rádugdosás azért meghülyíti a windowst."
Igen, valóban van ilyen. Nálam is történt hasonló hiba, olyankor már általában Win reboot szükséges."A HDD felpörgésekor hallható, hogy olvas/ellenőriz egy pillanatra, nem tudom ez jelent e valamit?"
Ez jó jel, legalábbis sokkal jobb mintha meg se nyikkanna."A kérdés, ha esetleg a rack rossz, az árthat a merevlemeznek? "
Én úgy gondolom sajnos igen. Legalábbis a SMART adatokban. Nálam rossz eSATA kábel okozott CRC hibát, ami a vinyó smart adatokban a CRC számlálót növeli."A merevlemezt egy helyi üzletben vettem, holnap vissza tudom vinni, hogy nem ismeri fel a gép"
Gondolom laptopról van szó? Mert asztali gép esetén ugye próbaképpen bele lehetne építeni, rádugni egy natív SATA portra."A rack bonyolultabb."
Hát igen. Én még nem küldeném vissza rögtön. A firmware-t csekkolnám. De mindenekelőtt a vinyót nézzék meg szerintem a boltban, ha másik USB adapterrel nem tudod csekkolni. Ha az jó akkor lehet lépni a következőre.Amúgy Windows Update még, mert az is tud ám érdekeseket okozni.
-
batagy
őstag
válasz
pirate777 #5222 üzenetére
Szia!
Nem könnyű a probléma, mert úgy tűnik sokmindent lecsekkoltál már.
Én első körben 3 dolgot próbálnék.
1) Másik, de főleg rövidebb USB kábellel. Egy rossz vagy túl hosszú USB kábel tud azért meglepődéseket okozni. Itt ugye külön tápot kap a vinyó, de az adatátvitel is lehet rossz vagy CRC-s.
2) Wifi zavarás is okozhat problémát. Az USB kábel csatlakozás közelében ne legyen antenna.
3) ASmedia firmware frissítés esetleg, ha régi a firmware, és ha 55AA PID-es. Elég régen foglalkoztam a témával, így már fejből nem vágom. -
-
batagy
őstag
válasz
-Gabesz- #4487 üzenetére
Pont ugyanilyet nem használtam még, de a hasonló olyan Ebay-jes adapterekkel, ami USB3-as és IDE/SATA kombinált interfészt is tud, nagyon rosszak a tapasztalataim.
Én konkrétan ilyet tesztelem, az a beszámoló.
Helyette az ajánlásom az, hogy:
1)
IDE eszközökhöz USB2-es adaptert érdemes venni, ez egy ajánlott, megbízható.Tápról külön kell gondoskodni!
2)
SATA eszközökhöz vehetsz USB3-ast, de csak SATA-t tudjon.
a) 3.5" eszközökhöz szerintem ez az egyik legjobb ajánlás.Tápról külön kell gondoskodni!
b) 2.5" eszközökhöz pedig ez, ehhez nem kell külön táp.
-
batagy
őstag
válasz
Hege1234 #4463 üzenetére
Norelsys chip firmware frissítéssel nem nagyon van itt tapasztalat.
Ha a saját MPtooljával nem fut le a frissítés, akkor sokmindent nem tudunk hozzátenni.
A letöltött firmware zipben van egy "NS1068 FW RC 2.0" mappa is, abban is van egy MPTool, azzal sem megy?Amúgy USB2-es portban próbáld.
-
batagy
őstag
válasz
Somatom #4426 üzenetére
Hát értem, ez jó kérdés. A következő a véleményem.
Én olyan rendes vagyok, hogy most rögtön ki is próbáltam neked, pedig fáradt is vagyok és utálom már a tesztelést.
Ha direktben kötöd a vinyót a SATA portra, és külön van tápolva, akkor is leállítja a vinyót. És aktivitásra fel lehet ébreszteni.
Én ezt most nem alaplapi SATA porton próbáltam, hanem egy Marwell chipes eSATA hátlapi kimeneten. Egy 3.5"-es SATA vinyó volt direktben rádugva, külön tápolva. De ez a lényegen nem változtat, ha a SATA port kiadja a leállítási parancsot, a vinyót direktben kötve is le lehet állítani.
Igaz, úgy tűnt, hogy a Windows saját leválasztójával nem áll le, de a HotSwap! nevű progival leállt a vinyó, ha azzal választottam le. Hardver változások keresése után pedig feléledt.
Az inaktivitásra a vinyó magától leállt , majd aktivitásra felébredt.Tulajdonképpen, ha beiktatsz egy eSATA racket, akkor még beleszól a rackben lévő eSATA chipset is. Így fejből nem tudok neked olyan racket mondani, amely eSATA-n leáll. Nem tudom benne van-e az összefoglaló táblázatban. Nem hiszem. Lehet hogy King tud.
-
batagy
őstag
válasz
Somatom #4424 üzenetére
Ok, értelek.
Lehet hogy igazad is van a kütyü saját tápellátásával kapcsolatban.Egy félelmem azért még van, ha a saját SATA csatin csak az adat részt használjuk, a SATA tápot ugye külön biztosítanád, abban nem vagyok 100% biztos, hogy a miniPC rendesen fogja-e érzékelni, hogy rá van dugva egy vinyó. Már ha esetleg detektálja , hogy tápra van-e dugva valami. De szerintem ennek kicsi az esélye, szóval az a tippem, hogy menne a külső vinyóval.
Viszont minél rövidebb SATA kábelt használj és minél jobb minőségűt, mert a SATA kábelezés nagyon érzékeny tud lenni.
A kütyü tányérját biztosan nem fúrnám össze, akkor már inkább nem raknám rá.
-
batagy
őstag
válasz
Somatom #4422 üzenetére
Hali!
Opció1: Ha a belső SATA-t akarod kivezetni, azt meg lehet tenni, de :
- Hol vezeted ki a kábelt? A bajonettzáras tányért gondolom vissza akarod rakni nem? Van rajta rés?
- Amennyiben a SATA csatlakozó a HDD-t 1 TB tárkapacitás szerint korlátozza, akkor a kivezetett csatin semmi nem változik, az ugyanúgy korlát lesz, ha kivezeted.
- Amennyiben az 1TB korlátozást valóban nem a kapacitás kezelés okozza (ahogy te mondod), akkor rakhatsz bele nagyobb méretű 2.5"-es vinyót is, akkor meg miről beszélünk.Ha ad absurdum mégis ki akarod vezetni a SATA kábelezést kívülre egy 3.5"-es vinyóhoz, és a külső vinyót külön megtáplálni, akkor a SATA adatrészt ki kell vezetni egy SATA hosszabbítóval, és a vinyót 12V-tal meg kell táplálni külön.
Amúgy a 2.5"-es és 3.5"-es vinyókon a SATA+SATA power csatlakozó ugyanaz.
a) Ha 3.5"-es vinyót direktben rakod rá, akkor egy SATA/SATA hosszabító kábel kell, plusz kell egy olyan külső 12V-os adapter, ami SATA tápcsatin meg tudja táplálni a vinyót.
b) Ha a 3.5"-es vinyót eSATA-s rackben akarod használni, akkor SATA/eSATA kábel kell. A rackhez adnak tápellátást is.Opció 2). Valamelyik USB2 vagy USB3 csatlakozóra raksz egy USB-es külső racket.
Ahogy én látom, a SATA-t kivezetni , illetve 3.5"-es racket használni sok értelme nincs, pont azt veszed el, ami a kütyü célja, a kis kompakt méretet. De ízlés kérdése, egy időben én is belementem hasonló furcsa elrendezésű NAS kialakításba, ezen egyszer túlesik az ember.
-
batagy
őstag
válasz
Somatom #4418 üzenetére
Szia!
"Feltételezem, hogy a táplálás miatt van ez a korlátozás, mert az egyébként is gyenge pontja az eszköznek."
Ez biztosan nem igaz!
A merevlemezek kapacitása és áramfelvétele között nem szokott ilyen reláció lenni.Biztos vagyok benne, hogy az 1 TB korlátozás a belső SATA vezérlő chip képességeiből adódik.
" Ezért arra gondoltam, hogy egy 3,5" -os HDD -t használnék külső házban, ami a bővítő SATA portjához csatlakozna."
Az előbbi komment miatt nem vagyok benne biztos, hogy a külső SATA port nagyobbat támogat. De meg kell nézni a speckóban vagy rákérdezni a supportnál. -
batagy
őstag
-
batagy
őstag
válasz
King Unique #4384 üzenetére
"de a program valóban mutatja a típusokat. Illetve, ha a firmware és / vagy a tool alapból nem ahhoz a chiphez való, akkor eleve ismeretlennek jelöli"
őőő, ez nem 100%-ra igaz így. A JMS 539 és a JMS 551 rokon chipek, mindkettőre ugyanaz az update tool alkalmas, illetve nem is jelzi ki, hogy a kettő közül melyikről van szó. Viszont, a kettő mégsem kompabilis. Én onnan tudom, hogy egyszer így nyírtam ki egyet. A HW az én esetemben JMS539S volt, és kapkodás miatt egy JMS551 firmware-t toltam rá. Kukáztam. Itt említettem meg.
-
batagy
őstag
"Sajnos a vezérlőchip JMS 539-es.... Miért fontos ez ebből a szempontból?"
Ez azért fontos, mert ha kiderült volna, hogy mondjuk JMS551, akkor legalább megnyugodtunk volna, hogy tényleg nem rá való a firmware. Így viszont biztosan továbbra se tudjuk, miért nem volt kompatibilis.A firmware fájlnévben egyébként 539B szerepel, még az is lehet, hogy a B jelzés is számít.
Na mindegy, a tanulópénz az tanulópénz. Kidobhatod. A tápot, csavarokat, ventilátort érdemes esetleg kiszedni.
-
batagy
őstag
Szia!
Nagyon sajnálom, hogy téglásodott a rack!
Amit leírtál, annak alapján nem lehet már helyreállítani.De, hogy biztosat ki tudjunk jelenteni, ki tudnád-e deríteni a vezérlő chip pontos típusát? Utólag is még fontos információ lenne, ha biztosan tudnánk, hogy nem JMS 539-es volt.
Én ugyanígy nyírtam már ki Jmicron adaptert.
Esetleg próbáld meg hogy az eSATA része megy-e. Lehet hogy az eSATA részt más chip vezérli, nem a Jmicron.
-
batagy
őstag
Üdv!
"Asmedia esata PCIe kártyával pótoltam"
Sajnos ha nem az Intel chipset saját eSATA/SATA portot használod, hanem külső kártyás eSATA portot, akkor fennáll mindig egy inkompatibilitási kockázat.Ha viszont nincs eSATA port az alaplapon, hanem helyette a natív SATA portot vezeted ki egy PCI helyre (mondjuk egy kártya helyett), annak meg az a hátránya, hogy akkor egy plusz vezeték szakasz és több plusz csatlakozás kerül a SATA jel ilyen útjába. Az eSATA ilyen szempontból elég érzékeny megoldás.
"Nos egy 1,8 méteres eSata kábelem van"
Ez nem ajánlott. Túl hosszú. Az eSATA kábelezés nagyon érzékeny, minél rövidebbet és minél jobb minőségűt használj.
Nekem is okozott már CRC errort (a vinyó Smart adatokban) hibás eSATA kábel.Egyébként a többieknek, Glaz-dozfhut-nak igaza van, az USB3 is legalább olyan érzékeny sajnos. Ott is nagyon el kell találni a kábelt. Előlapi portra nem is érdemes kötni, csak a beépített hátsó portba. Wifi vagy Bluetooth antenna ne legyen a port közelében, mert zavarják egymást.
A Jmicron firmware-rel csak óvatosan, ahogy néztem S1M0N által feltöltött 539-es chiphez való, ha netán 551-es a chiped, akkor téglásítani fogja. De ha ugyanaz a típus mint állítva van, akkor saját felelősségre mehet.
-
batagy
őstag
válasz
MaxxDamage #4337 üzenetére
Ezt úgy hívják hogy ferrit szűrő, és a kábelen átmenő zavarszűrés a célja.
-
batagy
őstag
válasz
mclaren777 #4258 üzenetére
Hello!
Nos, az Inicializálás azt jelenti, hogy a partíciós rendszert törölted és újat hoztál létre. User error. Ami azt jelenti, hogy törölted a teljes fájlrendszert rajta! Kétszer is, egyszer mikor az USB rackbe tetted, másodszor pedig amikor a gépbe visszaraktad. Szóval nem csoda, hogy az eredeti asztaliban sem látja már a partíciókat.
Nem kellett volna inicializálást végrehajtani.
Az más kérdés, hogy az USB rackbe rakva miért nem ismerte föl. A gépben eredetileg GPT partíciós rendszer volt? Lehetséges hogy a Captiva nem támogatja a GPT-t, ezt nem tudom, és ott akkor MBR-re nyomtál? Aztán a gépbe visszarakva megint GPT?
Innentől adatvisszaállító programokkal próbálkozhatsz, hátha még sikerül valamit visszakapnod.
A legfontosabb dolog, hogy semmit ne írj a vinyóra, és semmilyen más műveletet se hajts végre!Különféle programok vannak ilyen célre. Legegyszerűbb pl. a Recuva. Fizetős komolyabb pl. az Active Partition Recovery. Ha ingyen szeretnél dolgozni, legjobb erre a célra a Testdisk, szerintem van Windows-os ás Linuxos változata is. Annyira nem vagyok képebn ezekkel, átfáradhatsz ebbe a topikba vele.
-
batagy
őstag
Buék!
Köszi a visszajelzést.
Na akkor kábel okozta a lassulást. Biztos valami érintkezési hiba miatt valamelyik tüskék nem érintkeztek, és USB2 módban ment. Ezek szerint nemcsak CRC hibákat tud okozni egy rossz kábel.
Amúgy melyik firmware-t raktad fel, és melyik MP Tool verzióval?
-
batagy
őstag
válasz
1stVikman #4018 üzenetére
A normál formázás manapság nem szükséges, fölöslegesen kínzod vele a vinyót. Főleg USB-n még inkább károkat is okozhat, ha az USB kapcsolat nem stabil, akkor CRC hibákat fog okozni a vinyón és megnövekednek bizonyos smart adatok.
Szóval fölösleges hosszan formázni, a gyorsformázás elég.
-
batagy
őstag
Szia!
Elnézést kérek, hogy megkérdőjelezem az örömed a vásárlásban, de miért is jó ez a Thermaltake rack? Design okokból szeretnéd ezt, vagy a két ventilátor miatt? Csak mert ha az utóbbi, annak semmi értelme nincs.
Amúgy az eMagnál írja hogy van, de azt tudd hogy az egy román cég.
-
batagy
őstag
Nem gond a szűrő nélküli kábel sem. Ugyanúgy működik, a funkcionalitásban nincs különbség.
A szűrős elvileg jobb minőségű csatlakozást adna, hiszen megszűr bizonyos frekvenciás zavarokat, de hogy a gyakorlatban ez mit jelent, arról nincs fogalmam.
Működik, az a lényeg, nem gond.
-
batagy
őstag
válasz
Sedwick26 #3884 üzenetére
Azért lejátszón is leállna a rack az inaktivitás után, ha úgy van beállítva.
Swiftcase Pro, ha jól látom ASM1153E vezérlőt tartalmaz, ráadásul 55AA PID-del, így szerencséd van, mert be lehet állítani hogy mekkora inaktivitás után álljon le.
(Firmware frissítéssel jár).Érdekel?
-
batagy
őstag
válasz
Sedwick26 #3881 üzenetére
NAS-oknál néhány fontosabb szempont szerintem:
- A gép erőforrása azért használható legyen, a routerek ezért is gyengék. Memóriából min 512 MB az ajánlott.
- Kiforrott, stabil oprendszer fusson rajta. Az a jó ha sokan használják, mert akkor biztosan van rá bőven támogatás, sokféle app.
- Ventilátor halk legyen, nekem mondjuk ez a legfontosabb.A konkrét típusra, nekem Synology DS213j van, teljesen elégedett vagyok vele. USB3-at nem tud, ennyiben elmaradott, de nem is bánom, mert USB3 és Wifi közötti zavarás felmerül (a NAS a Wifi routerem mellett van). A mostani utódja a DS216j, de a Synology NAS topikban bővebben érdeklődhetsz róluk, az utóbbi években már nem követem annyira.
A DS213j-nál a zajszint 17.0 dbA-ra volt specifikálva. Normál üzemszinten nem hallom. Bár én még megspékeltem pluszban azzal is, hogy 2db 3.5" vinyó helyett 1 db 2.5" (egylemezes halk) vinyót használok benne, és még az is egy zajelnyelő 3.5" burkolatban van. Csendességmániás vagyok...
A DS216j-re 18.2 dBA zajt írnak, szerintem még az is kiváló.
Egylemezes NAS-t is vehetsz, de úgy gondoltam, hogy az egylemezes NAS-okban lévő ventilátor kisebb méretű, ezért szükségszerűen zajosabb. Bár érdekes hogy a DS116-ra 16.4 dBA-t írnak.
-
batagy
őstag
válasz
Sedwick26 #3879 üzenetére
Vegyél egy jó NAS-t, az megkönnyíti az életet.
Csak a jók nem olcsóak. Synology DS216j 60eFt környéke ami jó.Annyit tudni érdemes, hogy FullHD videó lejátszás Wifi-n már akadozhat, szóval ha stabil lejátszást szeretnék, akkor vezetékes hálózat szükséges a sebesség miatt.
-
batagy
őstag
válasz
Sedwick26 #3875 üzenetére
Így van, ahogy King összegyűjtötte.
Amennyiben a Blu-ray lejátszód nem játszik le hálózatról, hanem csak eSATA vagy USB porton lévő vinyóról, akkor a kábel dugdosást nem tudod megúszni.
Amennyiben a Blu-ray lejátszód tud hálózatról is lejátszani, akkor azt célszerű kihasználni. Ez esetben hálózaton megosztod a külső vinyót is onnan játszod le.
A rack egyszerre nem tudja kezelni mindkét portját.
-
batagy
őstag
eSATA7pin - USB3.0 adapter
--------------------------
http://www.ebay.com/itm/131387814307
Model: Noname
Csatlakozó: eSATA 7 pin
Csatlakozó: USB 3.0- HW: Jmicron JMS567
- Firmware version: 00.04.02.05
- VID: 152D, PID: 0567
- Tray ikon: USB to ATA/ATAPI Bridge
- Eszközkezelő: Jmicron Generic USB Device
- UASP: Nem.
- Leválasztás: Leáll!
- Inaktivitás: Nem áll le.
- HDD Sentinel: OK!A firmware-t lementettem, hova rakjuk fel?
CrystalDiskMark: 114 MB/sec
dmesg:
[Apr24 11:12] usb 4-4: new SuperSpeed USB device number 2 using xhci_hcd
[ +0.012027] usb 4-4: New USB device found, idVendor=152d, idProduct=0567
[ +0.000005] usb 4-4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ +0.000003] usb 4-4: Product: USB to ATA/ATAPI Bridge
[ +0.000002] usb 4-4: Manufacturer: JMicron
[ +0.000002] usb 4-4: SerialNumber: 0123456789ABCDEB
[ +0.015818] usb-storage 4-4:1.0: USB Mass Storage device detected
[ +0.000369] usb-storage 4-4:1.0: Quirks match for vid 152d pid 0567: 4000000
[ +0.000030] scsi8 : usb-storage 4-4:1.0
[ +0.000245] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[ +0.001322] usbcore: registered new interface driver uas
[ +1.002328] scsi 8:0:0:0: Direct-Access JMicron Generic 0425 PQ: 0 ANSI: 6
[ +0.000258] sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[ +0.003500] sd 8:0:0:0: [sdc] Spinning up disk...
[ +1.001597] .ready
[ +0.000331] sd 8:0:0:0: [sdc] 976773168 512-byte logical blocks: (500 GB/465 GiB)
[ +0.000274] sd 8:0:0:0: [sdc] Write Protect is off
[ +0.000004] sd 8:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 33 00 00 08
[ +0.000257] sd 8:0:0:0: [sdc] No Caching mode page found
[ +0.000003] sd 8:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through
[ +0.029062] sdc: sdc1
[ +0.000971] sd 8:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk
sesame:~ #hdparm 9.4.3: Yes
smartctl 6.3: No
hddtemp 0.3-beta15: No
GSmartControl 0.8.7: NoA burkolat ugyan gyenge minőségű, és csúszkál is kicsit a belsején, de ennek ellenére a csatlakozók rendesen, szorosan fognak.
Konklúzió:
Kitűnően működik, megbízható.3.5" SATA eszközökhöz ez a legjobb választás. Értelemszerűen, kell hozzá egy eSATA - SATA kábel (lehetőleg max 50 cm), illetve opcionálisan egy (rövid) USB 3.0 hosszabbító. A többszöri csatlakozók azonban instabilitást vihetnek a rendszerbe. Az USB3.0 hosszabbítót ki lehet hagyni.
Az eszköz tápellátásáról külön kell gondoskodni.
2.5" SATA eszközökhöz is ugyanúgy használható, de ehhez nincs annyira értelme, mert jobb, amin tápot is kap az eszköz.
Nagyon ajánlott 3.5"-höz!
-
batagy
őstag
válasz
jolti05 #3760 üzenetére
Mindenben ugyanazt erősítették meg, amit én is mondtam.
Konklúzió:
1)
"Kapcsolat nélküli lemezek állapotának betöltése" menünek semmi köze a hálózati merevlemezek figyeléséhez. Ez az offline adatbetöltést jelenti, azt jeleníti meg, ami a múltban a géphez csatlakozott, illetve annak is nyilván csak a múltbéli utolsó elmentett állapotát.2)
Hálózaton a már elmagyarázott okok miatt nem lehet alacsony szintű vinyó adatokat lekérdezni, mivel ez csak lokálban a SATA/IDE/USB interfészen kérdezhető le. Emiatt, routerre/NAS-ra kötött vinyó állapotát csak a routeren/NAS-on lokálisan lehet lekérdezni. Ehhez nyilván az OS-nek és a HW-nek azt támogatnia kell.3)
Azt nézted be, hogy a "Kapcsolat nélküli lemezek állapotának betöltése" menüpontot mikor engedélyezted, az adott vinyó megjelent benne, mivel egy korábbi időpontban már a géphez csatlakoztattad. Azt pedig hogy az aktuális állapotot mutatta, azt nem hiszem el.Valszeg benéztél valamit.
Egyébként pedig, a múltbéli adat most is a gépeden kell legyen, hacsaknem valamilyen HDS újrainstall miatt kitörlődött közben.
Ha jól látom, a "C:\Program Files (x86)\Hard Disk Sentinel" mappában tárolódik. Ha tehát azt kitörölted, akkor a múltbéli is elveszett.Remélem így feloldottuk a világegyetem ellentmondását a téridőkontinuumban.
-
batagy
őstag
válasz
jolti05 #3756 üzenetére
Ez egy földelési vagy kontakt hiba lehet valahol.
Nálem is előfordul ritkán, ha bedugok valamit az első USB3 kivezetésbe, akkor lefagy a gép és a monitor villog. Olyankor már csak HW Reset segít. Én mondjuk úgy gondolom, hogy az USB3 előlapi kivezetésem (olcsó kínai) gány.
-
batagy
őstag
válasz
jolti05 #3752 üzenetére
"Egy dedikált NAS-on nincs külön diagnosztikai szoftver a HDD monitorozására?"
De van. A Synology NAS-ba eleve be van építve a HDD diagnosztikai SW. Ha belépek a NAS webgui-ba, akkor egy adott menüpontban megjeleníteni a SMART értékeket. De, ehhez ugye be kell lépni a GUI-ba (amit ritkán szoktam), szóval nem a Windows-ról megy.
-
batagy
őstag
válasz
jolti05 #3750 üzenetére
Nálam kifejezetten NAS fut, konkrétan egy Synology DS213j, abban egy 2.5" noti vinyó fut. De ez a lényegen nem változtat, mert ugyanúgy a NAS-on vagy a routeren futó OS-nek kell kiolvasnia lokálban a SMART-ot.
Az előző hozzászólásomat szerkesztettem, olvasd el. Szerintem félreérted a dolgot.
-
batagy
őstag
válasz
jolti05 #3747 üzenetére
Egyébként engem is nagyon érdekel ez, szóval amúgy támogatom hogy utánajárj.
Nálam is egy NAS fut a hálózaton.SZERK: OK.
De most hogy elolvastam a kérdésed a HDS topikban, beugrott valami. Szerintem a HDS a vinyók sorozatszáma alapján tárolja a múltjukat. Ezért, mivel a racket (az adott vinyóval) közvetlen a gépen is nézted, ezért azt megjegyezte. Nem lehet az, hogy amikor úgy gondoltad, hogy a hálózaton látja a vinyót, valójában ezt a menüpontot bekapcsoltad, és a múltbéli (immár leválaszott) vinyót láttad?
Mint írtam szerintem a "Kapcsolat nélküli lemezek állapotának betöltése" menünek nincs köze a hálózati meghajtókhoz. De reméljük a HDS topikban válaszolnak. -
batagy
őstag
válasz
King Unique #3745 üzenetére
Ott választ nem is fog kapni, mert március 16-án beírta hogy tárgytalan, ha csak újra fel nem teszi a kérdést.
Még valami: A "Kapcsolat nélküli lemezek állapotának betöltése" szerintem nem a hálózati elérésű HDD-k betöltését jelenti, hanem azt, hogy a leválasztott HDD-k jelenjenek meg (a legutolsó ismert állapotaikkal), gondolom. Nem néztem utána, de csak így volna értelme. Tehát, annak a menünek szerintem semmi köze a hálózati vinyók eléréséhez. De érdemes volna megkérdezni a HDS topikban.
-
batagy
őstag
válasz
jolti05 #3740 üzenetére
Nos én lehet, hogy nem vagyok képben a HDD Sentinel (vagy más SMART monitorozó program) funkcionális képességeivel, de egy biztos, ahhoz hogy hálózaton keresztül kiolvassuk egy vinyó Smart adatait, azt a túloldalon (azaz itt a router oldalán) kell kiolvasni, és azt a router oldalán valamilyen formában meg kell osztani. Azaz a routeren futó alkalmazásnak valamilyen interfészen meg kell osztania ezt az információt. Én nem vagyok benne biztos hogy a router vagy a gépen a HDS ezt tudja, de lehetséges hogy el vagyok maradva. Ez esetben elnézést kérek, ha így van. Én legalábbis még nem hallottam ilyen funkcionalitásról.
Olyan van, hogy a routeren futó OS (vagy azon egy app) kiolvassa a lokális smart adatokat, de hogy azt egy szabványos interfészen meg is osztja, arról nem tudok. Hacsaknem UPNP / DLNA vagy más protokollon keresztül, de szerintem nem.
-
batagy
őstag
válasz
King Unique #3687 üzenetére
Hogyha az MP Toolban való Idle timer állítás nem hatásos, akkor valószínűleg olyan a firmware hogy hardkódolva van benne az Idle Timer értéke.
De az én nézetem szerint csak az szokott hardkódolva lenni, hogy leáll vagy sem. Ha már egyszer a leállást támogatja a firmware, akkor elvileg a hosszának állíthatónak kellene lennie.
Továbbra se vagyok meggyőzve, hogy nem esetleg az "Eup Enabled" kimaradt, mert fs-zsoci azt állította, hogy ő azt sosem állította be.
King mester Te beállítottad az "Eup Enabled"-et és úgy próbáltad?
SZERK: Bár az Eup Enabled hatása annyiban kimerül szerintem, hogy leáll vagy sem, ezért valszeg az Idle Timer hosszára nem hat, de sosem lehet tudni.
-
batagy
őstag
válasz
jolti05 #3677 üzenetére
Nem olvastam egészen végig a beszélgetést, de ha jól értem, ASMedia firmware-en a leállási időt szeretnéd megnövelni 20 percre?
Az MP Toolban az Idle Timert kiválasztottad az akart értékre?
Az Idle Timer box kiszürkítés csak akkor tűnik el, ha a More Config menüben a HDD Standby-t bekapcsolod. Illetve az Eup Enabled is kell szerintem. Ezeket kipróbáltad?Az INI fájlban önmagában az átírás nem ér semmit, ha utána az INI fájlt nem load-olod be az MPtoolba. Az INI fájl csak egy lementett konfig fájl, amit alapból a program nem használ.
Bocs ha ezek már triviálisak voltak.
Amúgy az INI fájlban:
standby_timer=4 -> 15 perc
standby_timer=5 -> 20 perc
standby_timer=6 -> 30 perc -
batagy
őstag
válasz
King Unique #3674 üzenetére
Az az igazság, hogy azt nem is figyeltem hogy JMS539 vagy 551-hez való a firmware, mert magamban korábban eldöntöttem, hogy kompatibilis a kettő. Ezek szerint nem.
Tanulságnak jó volt!
-
batagy
őstag
válasz
King Unique #3667 üzenetére
Külön hozzászólásban írom csak, mert végül is nem része a bemutatónak, de akkor ehhez kapcsolódan:
HW: JMS539S
Eredeti VID/PID: 152D-23391) Eredeti firmware screenshot, de elrontottam, mert USB2.0-es csatin kellett volna. USB3-on verziót nem írja ki csak annyit hogy InCode.
2) JMicron JM2033x FW Update Utility v1.19.13-vel beletoltam a "JMS539 64PIN PM255.00.03.42.22.bin" firmware-t. Erről nincsen screenshot mert a tool lefagyott. Sajnos ezt is USB3.0-as portban végeztem, az lehetett a baj.
3) Ennek ellenére a FW update sikeres volt, mert ezután gond nélkül felismerte a Windows is, HDS is.
A VID/PID átváltozott 152D-0551-re!MP Tool screenshotot sajnos megint USB3-as portban vettem:
4) Utána, mivel azt akartam hogy a FW update ablak sikeres legyen, mégegyszer ugyanazt a firmware-t beletoltam. Ezúttal nem fagyott le, és sikeres lett, de sajnos ezt is USB3 porton csináltam.
5) Ezen lépés után azonban rosszabb lett, Windows nem ismerte fel. Linuxban úgy tűnt jól működik, immár super-speed eszközként ismerte fel, GSmartControl is támogatta. Gyűjtöttem logokat is, de aztán az egyik USB3.0 portban való tesztelésnél lefagyott a gép. (Nem az eszköz hibája, az előlapi kivezetésem gány.)
Aztán Linuxon gparted-del töröltem az NTFS partíciót rajta és újra létrehoztam.
6) Utána Windows-on USB2.0 portban már feljött az eszköz. Itt kiírja a verziót is:
7) Utána rátoltam a JMS551_V255.00.06.00.19.bin firmware-t. A frissítés sikeres volt, de nem kellett volna, mert azóta sem Windows-on, sem linuxon nem olvassa, IO hibákkal elszáll. Kuka lett.
Konklúzió:
- JMicron FW csekkolást és FW frissítést mindig USB2.0 porton kell végezni és vigyázni mit tol rá az ember.Nem sajnálom, mert fos volt.
-
batagy
őstag
SATA22pin - USB3.0 adapter
Model: WLX-889U3
Csatlakozó: SATA 22pin (adat+táp)
Csatlakozó: USB 3.0
DC 12V tápbemenet- HW: JMicron JMS539S
- VID: 152D, PID: 2339
- Tray ikon: USB Mass Storage
- Eszközkezelő: <HDD> USB Device
- Leválasztás: Nem áll le.
- HDD Sentinel: Nem támogatja!CrystalDiskMark: Win sem látja!
dmesg:
[ +0.979437] usb 3-4: new high-speed USB device number 49 using xhci_hcd
[ +0.165218] usb 3-4: New USB device found, idVendor=152d, idProduct=2339
[ +0.000012] usb 3-4: New USB device strings: Mfr=10, Product=11, SerialNumber=3
[ +0.000003] usb 3-4: Product: USB Mass Storage
[ +0.000002] usb 3-4: Manufacturer: WANLONGXIN
[ +0.000002] usb 3-4: SerialNumber: 000000000041
[ +0.000613] usb-storage 3-4:1.0: USB Mass Storage device detected
[ +0.000101] scsi55 : usb-storage 3-4:1.0
[ +1.002411] scsi 55:0:0:0: Direct-Access HTS72108 0G9SA00 0000 PQ: 0 ANSI: 2 CCS
[ +0.000276] sd 55:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[ +0.000222] sd 55:0:0:0: [sdc] 156301488 512-byte logical blocks: (80.0 GB/74.5 GiB)
[ +0.000440] sd 55:0:0:0: [sdc] Write Protect is off
[ +0.000005] sd 55:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 28 00 00 00
[ +0.000385] sd 55:0:0:0: [sdc] No Caching mode page found
[ +0.000004] sd 55:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through
[ +0.121620] usb 3-4: USB disconnect, device number 49
[ +0.005694] sd 55:0:0:0: [sdc] Unhandled error code
[ +0.000005] sd 55:0:0:0: [sdc]
[ +0.000002] Result: hostbyte=DID_NO_CONNECT driverbyte=DRIVER_OK
[ +0.000002] sd 55:0:0:0: [sdc] CDB:
[ +0.000002] Read(10): 28 00 00 00 00 00 00 00 08 00
[ +0.000009] end_request: I/O error, dev sdc, sector 0
[ +0.000003] Buffer I/O error on device sdc, logical block 0
[ +0.000032] ldm_validate_partition_table(): Disk read failed.
[ +0.000042] sdc: unable to read partition table
[ +0.000170] sd 55:0:0:0: [sdc] READ CAPACITY failed
[ +0.000003] sd 55:0:0:0: [sdc]
[ +0.000002] Result: hostbyte=DID_NO_CONNECT driverbyte=DRIVER_OK
[ +0.000002] sd 55:0:0:0: [sdc] Sense not available.
[ +0.000022] sd 55:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk
[ +0.975488] usb 3-4: new high-speed USB device number 50 using xhci_hcd
sesame:~ #- hdparm 9.4.3: Linuxon IO hibák miatt nem működik!
- smartctl 6.3: Linuxon IO hibák miatt nem működik!
- hddtemp 0.3-beta15: Linuxban IO hibák miatt nem működik!
- GSmartControl 0.8.7: Linuxon IO hibák miatt nem működik!Konklúzió:
2.5" SATA eszközökhöz külső táp nélkül lenne használható.
3.5" SATA eszközökhöz külső 12V táppal lenne használható.
De egy kalap ürülék!
Az adatkapcsolati hibák miatt teljesen használhatatlan!
Az alap firmware-rel, USB2.0-es eszközként ismeri fel az OS, dmesg-ben "high-speed USB device". -
batagy
őstag
Na, mivel az adapter számomra értéktelen volt, szétkaptam, a fedelet letörtem.
A VID PID azonosítóból a HW-re következtetésnél tévedtem, ugyanis a HW JMS539S! Ennek a VID PID-je VID: 152D, PID: 2339.
(Amennyire emlékszek, a JMS539 a JMS551 elődje.)
A HDS weboldala vezetett félre. A JMS539S az valóban USB3.0-as chip, szóval a kínai mesterek nem hazudtak. Ennek ellenére valami baja van a kütyünek, és a dmesg ennek ellenére high speed eszköznek érzékeli! Lehet hogy csak firmware-t kellett volna frissíteni.Majd kérek egy moderációt az említett beszámolóhoz, vagy én magam törlöm és újra beírom.
Viszont, a HW ennélfogva a többinél sem teljesen biztos, mivel mindig a VID/PID-ből következtettem rá.
-
batagy
őstag
válasz
King Unique #3664 üzenetére
"A JMicron JM20339 az adatlapja szerint csak USB 2.0 chip [link]."
Uhmm, tényleg!! Ezt észre se vettem!
Akkor tényleg valami kavarás van ebben a cuccban, lehet hogy ezért sem működik rendesen.
A dmesg is azt írja hogy "new high-speed USB device" .
A chip típusát én a VID: 152D, PID: 2339 értékből vettem, szétszedve nem volt. Akkor vagy USB3.0 helyett tényleg USB2.0-es vezérlőt tartalmaz, vagy a VID/PID nem valós azonosítót jelez. De végül is teljesen mindegy, mert az eszköz rosszul működik..."A másik két adapter (1 | 2) esetén érdekesek USB 2.0-án a magas szekvenciális értékek. Feltűnően jók, bár a szabványból elvileg kihozható 48 MB/s is akár. "
Bár az adapter USB2.0-ás, de USB3.0-as portokban történtek a tesztjeim!---
Végső soron 3.5"-es eszközökhöz való USB 3.0-ás jól működő standalone cuccom továbbra sincs, ha jól értem. -
batagy
őstag
Útba igazító:
Standalone adapterek tekintetében:
3.5" IDE eszköz -> USB 2.0-án ez a JM20337 az ajánlás.
Külön 12V MOLEX tápellátás szükséges.
USB 3.0-ra eddig nem találtam megbízhatót.3.5" SATA eszköz -> USB 2.0-án ez a JM20329 az ajánlás.
USB 3.0-ra eddig nem találtam megbízhatót.
Külön 12V SATA tápellátás és külön SATA kábel szükséges, valamint USB 2.0 hosszabbító célszerű. -
batagy
őstag
IDE / SATA7pin - USB3.0 adapter
http://www.ebay.com/itm/201456288982
Model: RXD-338U3
Csatlakozó: 3.5" IDE, 2.5" IDE, SATA 7 pin
Csatlakozó: USB 3.0- HW: ?? (Aliexpress szerint IS611)
- VID: 1738, PID: B0B7
- Tray ikon: USB Háttértár
- HDD Sentinel: OK!Elsőre se kép se hang nem volt. Kontakt gond lehet az IDE részen.
HDS Lassan indul el vele, és minden USB művelet, leválasztás iszonyúan belassul.
CrystalDiskMark elszáll: Fájl készítési hiba.
Később HDS nélkül lefutott.
CrystalDiskMark: 57 MB/sec (in front USB3.0 port, with Samsung SP1614 IDE device)
Újrainicializálni csak úgy lehet ha az IDE csatiról is lehúzzuk.dmesg:
[Mar24 19:57] usb 4-4: new SuperSpeed USB device number 2 using xhci_hcd
[ +0.012631] usb 4-4: New USB device found, idVendor=1738, idProduct=b0b7
[ +0.000005] usb 4-4: New USB device strings: Mfr=4, Product=5, SerialNumber=6
[ +0.000003] usb 4-4: SerialNumber: 20160219
[ +0.009811] usb-storage 4-4:1.0: USB Mass Storage device detected
[ +0.005677] scsi8 : usb-storage 4-4:1.0
[ +0.000298] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[ +0.001121] usbcore: registered new interface driver uas
[ +1.004952] scsi 8:0:0:0: Direct-Access SAMSUNG SP1614N PQ: 0 ANSI: 7
[ +0.000915] sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[ +0.001837] sd 8:0:0:0: [sdc] 312581808 512-byte logical blocks: (160 GB/149 GiB)
[ +0.001354] sd 8:0:0:0: [sdc] Write Protect is off
[ +0.000006] sd 8:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 3b 00 00 00
[ +0.001401] sd 8:0:0:0: [sdc] No Caching mode page found
[ +0.000006] sd 8:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through
[ +0.012722] sdc: sdc1
[ +0.006031] sd 8:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk
smartctl 6.3: No
GSmartControl 0.8.7: NoKonklúzió:
Csak 3.5" IDE eszközzel teszteltem.
Egy kalap ürülék!
Ötből egyszer működik, akkor is megbízhatatlan.
Nem ajánlott. -
batagy
őstag
IDE / SATA7pin - USB2.0 adapter
----------------------
http://www.ebay.com/itm/221706722539
Csatlakozó: 3.5" IDE, 2.5" IDE, Sata 7pin
Csatlakozó: USB 2.0- HW: JMicron 20337
- VID: 152D, PID: 2338
- Tray ikon: USB to ATA/ATAPI bridge (in back USB3.0 port, with Samsung SP1614 IDE device)
- HDD Sentinel: OK!CrystalDiskMark: 42-44 MB/sec (in back USB3.0 port, with Samsung SP1614 IDE device)
dmesg:
[Mar16 21:28] usb 3-4: new high-speed USB device number 2 using xhci_hcd
[ +0.164994] usb 3-4: New USB device found, idVendor=152d, idProduct=2338
[ +0.000004] usb 3-4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=5
[ +0.000003] usb 3-4: Product: USB to ATA/ATAPI bridge
[ +0.000002] usb 3-4: Manufacturer: JMicron
[ +0.000002] usb 3-4: SerialNumber: 581230161482
[ +0.013354] usb-storage 3-4:1.0: USB Mass Storage device detected
[ +0.004781] scsi8 : usb-storage 3-4:1.0
[ +0.000310] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[ +0.001416] usbcore: registered new interface driver uas
[ +1.002504] scsi 8:0:0:0: Direct-Access SAMSUNG SP1614N PQ: 0 ANSI: 5
[ +0.000275] sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[ +0.000761] sd 8:0:0:0: [sdc] 312581808 512-byte logical blocks: (160 GB/149 GiB)
[ +0.000289] sd 8:0:0:0: [sdc] Write Protect is off
[ +0.000004] sd 8:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 28 00 00 00
[ +0.002611] sd 8:0:0:0: [sdc] No Caching mode page found
[ +0.000005] sd 8:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through
[ +0.012130] sdc: sdc1
[ +0.001116] sd 8:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk
batagy@sesame:~>hdparm 9.4.3: Yes
smartctl 6.3: Yes
GSmartControl 0.8.7: Yes!Konklúzió:
2.5" IDE eszközhöz elvileg nem kell külön táp, de ezt nem teszteltem.
3.5" IDE eszközökhöz értelemszerűen külön tápellátás szükséges.
SATA eszközökkel nem teszteltem, mert nincs értelme (van jobb SATA-hoz).
3.5" IDE eszközhöz ez a legjobb választás!
Nagyon ajánlott! -
batagy
őstag
eSATA/SATA - USB2.0 Adapter
-------
Csatlakozó: SATA 7pin, eSATA 7pin.
Csatlakozó: USB 2.0- HW: JMicron 20329
- VID: 152D, PID: 2329
- Tray ikon: USB to ATA/ATAPI bridge (in back USB3.0 port)
- HDD Sentinel: OK!CrystalDiskMark: 44 MB/sec (in back USB3.0 port, with Seagate ST500LM012 2.5" device)
dmesg:
[Mar27 11:02] usb 3-2: new high-speed USB device number 2 using xhci_hcd
[ +0.164968] usb 3-2: New USB device found, idVendor=152d, idProduct=2329
[ +0.000004] usb 3-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=5
[ +0.000003] usb 3-2: Product: USB to ATA/ATAPI bridge
[ +0.000002] usb 3-2: Manufacturer: JMicron
[ +0.000002] usb 3-2: SerialNumber: 320949E1B016
[ +0.013118] usb-storage 3-2:1.0: USB Mass Storage device detected
[ +0.000104] usb-storage 3-2:1.0: Quirks match for vid 152d pid 2329: 8020
[ +0.000026] scsi8 : usb-storage 3-2:1.0
[ +0.000259] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[ +0.001054] usbcore: registered new interface driver uas
[ +1.001840] scsi 8:0:0:0: Direct-Access ST500LM0 12 HN-M500MBB 2BA3 PQ: 0 ANSI: 2 CCS
[ +0.000270] sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[ +0.002610] sd 8:0:0:0: [sdc] 976773168 512-byte logical blocks: (500 GB/465 GiB)
[ +0.000298] sd 8:0:0:0: [sdc] Write Protect is off
[ +0.000005] sd 8:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 28 00 00 00
[ +0.000313] sd 8:0:0:0: [sdc] No Caching mode page found
[ +0.000003] sd 8:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through
[ +0.033697] sdc: sdc1
[ +0.001770] sd 8:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk
smartctl 6.3: Yes
GSmartControl 0.8.7: Yes!Konklúzió:
Kitűnő és megbízható cucc!
2.5" SATA eszközökhöz használható, de ahhoz nincs értelme, mert 5V-ot nem ad át az eszköznek, így külön tápellátás szükséges.
3.5" SATA eszközökhoz nagyon ajánlott, és kitűnően működik.
Nagyon ajánlott! -
batagy
őstag
IDE - USB2.0 adapter
----------------------
Model: Conceptronic CIDE23U
Csatlakozó: 3.5" IDE, 2.5" IDE
Csatlakozó: USB 2.0- HW: Genesys Logic GL811E/S
- VID: 05E3, PID: 0702
- Tray ikon: USB to IDE (in USB3.0 port, with Samsung SP1614 IDE device)
- HDD Sentinel: Nem támogatjaCrystalDiskMark: Nem tud lefutni valamilyen hiba miatt!
dmesg:
[Mar16 21:38] usb 3-3: new high-speed USB device number 3 using xhci_hcd
[ +0.165401] usb 3-3: New USB device found, idVendor=05e3, idProduct=0702
[ +0.000005] usb 3-3: New USB device strings: Mfr=0, Product=1, SerialNumber=0
[ +0.000002] usb 3-3: Product: USB TO IDE
[ +0.000916] usb-storage 3-3:1.0: USB Mass Storage device detected
[ +0.000598] usb-storage 3-3:1.0: Quirks match for vid 05e3 pid 0702: 520
[ +0.000075] scsi9 : usb-storage 3-3:1.0
[ +4.692370] scsi 9:0:0:0: Direct-Access SAMSUNG SP1614N 0811 PQ: 0 ANSI: 0
[ +0.000249] sd 9:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[ +0.001741] sd 9:0:0:0: [sdc] 312581808 512-byte logical blocks: (160 GB/149 GiB)
[ +0.002639] sd 9:0:0:0: [sdc] Test WP failed, assume Write Enabled
[ +0.000662] sd 9:0:0:0: [sdc] Cache data unavailable
[ +0.000003] sd 9:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through
[ +0.010850] sdc: sdc1
[ +0.002178] sd 9:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk
sesame:~ #- hdparm 9.4.3: No
- smartctl 6.3: No
- hddtemp 0.3-beta15: No
- GSmartControl 0.8.7: NoKonklúzió:
2.5" IDE eszközhöz elvileg nem kell külön táp, de ezt nem teszteltem.
3.5" IDE eszközökhöz értelemszerűen külön tápellátás szükséges.
Nem működik megbízhatóan, programok nem támogatják.
Nem ajánlott.
Amúgy nagyon régi típus. -
batagy
őstag
válasz
SunMount3r #3607 üzenetére
Üdv!
RAC: olyan nincs, rack van.
5.5": olyan sincs. 5.25" amiről beszélsz.A konkrét kérdéssel kapcsolatban pedig, ezek a régi típusú, 5.25" helyre betolható rackek kimentek már a divatból. Régen az IDE csatlakozónál könnyebb volt megoldani, és az USB2 is lassúnak számított. A SATA csatlakozó nem igazán szereti a sok dugdosást, eléggé érzékeny a fizikai interfész, nem túl stabil. Illetve az USB3 elterjedésével talán okafogyottá is vált, mert külső USB3 racket sokkal stabilabban és hordozhatóbban lehet alkalmazni és elég gyors.
De ez csak egy vélemény. Amit keresel, az egy 5.25" docking station, talán úgy keress rá.
Páran használnak USB3-as docking station-t, a SATA csatlakoztási instabilitás azoknál is fennáll, de bizonyos okokból szükségük van rá.
Még valami: SATA-n a Hotswap-ot az alapnak kell támogatnia, AHCI-t kell tudnia.
-
-
batagy
őstag
válasz
Clever0 #3380 üzenetére
Csak úgy lehetsz biztos benne, hogy átmásolta-e hibamentesen, hogy MD5 checksumot nézel az eredetin és a másolaton. RapidCRC Unicode programot ajánlom. Sok idő, mindkét oldalon lefuttatni!
Ha mindig azonos helyen lassult be, lehet hogy a forrásvinyón valóban van azon a részen valami gebasz. Ha gépben belül natívban olvasol róla, akkor is belassul ugyanott? Mivel az adatforgalom LED is világít, valszeg csekkolja az OS.
-
batagy
őstag
válasz
Clever0 #3378 üzenetére
Énszerintem az adatkapcsolati, kábelezési hibákat jó lenne kizárni. A hibaüzenetek mondjuk nem erre utalnak, mert csatlakozási hiba esetén inkább a CRC error növekedne, de sose lehet tudni.
Az eSATA csatlakozás nagyon érzékeny! Főleg a kábelezésre. Nem nagyon hosszú? Megfelelően árnyékolt a kábel? A gép felőli oldalon belül egy sima SATA-eSATA kivezetés adja az eSATA-t, vagy integrált eSATA port? Mert ha sima kivezetés, az is növeli a csatlakozás megbízhatatlanságát. USB3-ról USB3-ra lehet hogy stabilabb lenne.
Az USB3-at pedig a Wifi/bluetooth zavarhatja, szóval a másolás idejére kapcsold le. Vagy legalábbis az USB3 kábel közvetlen közelében ne legyen Wifi antenna.
-
batagy
őstag
"Sajnos olyan screenshotot nem tudok készíteni ami biztosan ugyanúgy lenne mint akkor."
De hogyha most ugyanúgy elindítod a programot és betöltöd ugyanazt az INI-t, akkor ugyanazt fogja ábrázolni a program. Nem kell ráengedni a rackre! Még offline is elég elindítani a programot. Azárt lenne jó a screenshot hogy a Format checkbox be volt-e kapcsolva. -
batagy
őstag
válasz
King Unique #3270 üzenetére
Fogalmam sincs.
Csak egy tipp volt a 2TB opció... -
batagy
őstag
Aha, ez mondjuk jelent valamit.
Szerintem az történhetett, hogy GPT-vel volt eredetileg partícionálva a vinyó, és a firmware update-nél valamelyik checkbox nem úgy állt ahogy kellett, pl. a 2TB ki volt kapcsolva... Mondjuk az is érdekelt volna, hogy a "Partition/Format" checkbox be volt-e kapcsolva.... Ha ugyanazt az MPToolt offline elindítod, nem tudnál egy screenshotot csinálni?
Vagy maga a firmware verzió, vagy a régebbi MPTool nem kezelte le a GPT partíciót, mert MBR-re van optimalizálva.
Ezért menet közben elszállt.A HDD-re áttérve, hát sajnos az a rossz hírem van, hogyha a Win kérdezte az inializálást, és a GPT-t választottad ki, akkor már inicializáltad sajnos. Hiába korábban GPT volt, de menet közben esetleg átbillenhetett MBR-re, ha mondjuk az említett formázási opció be volt kapcsolva. Ha mégsem volt menet közben MBR, akkor reménykedjünk hogy a GPT-vel megmaradt az eredeti partícionálás....
Linuxban nem látszott semmi?
-
-
batagy
őstag
Nem mintha sok ötletem volna, de:
1. És az MPToolban bekapcsoltál valami speciális checkboxot?
2. Melyik MPtool verziót használtad? 1051 és 1053 esetén az Mptool 1.10 az ajánlott.
3. Azt lehet tudni, hogy melyik firmware verzióról melyikre mentél?
4. VID/PID mi volt? 55AA, gondolom? 1051-es a HW?
5. Én megpróbálnám egy linuxra rádugni, és a "dmesg" üzenetet nézni, hogy rádugáskor mit ír ki.
6. Azt is meg lehet próbálni, hogy a HDD-t kiszereled belőle, és üresen csatlakoztatod fel a Win-re, Úgy az MPtool látja-e.
7. Azonkívül másik USB portban próbálni, lehetőleg USB2-esen, hátha az USB port makkant meg.
SZERK: Ja látom most írtad: "Kivettem belőle a HDD-t, látja a Windows, de mindenképpen formázni szeretné. Meg akarom menteni az adataimat mit tegyek?"
Szóval a HDD-t a SATA-t ncsatlakoztatva látja a Win, és azt szeretná formázni? Semmiképpen se formázd és ne nyúlj hozzá! Egy linuxon probáld meg, hátha ott látszódik az adat! -
batagy
őstag
DC 12V, 1.8-2A -es táp kell.
Most ellenőriztem, ezeknek a fizikai csatlakozója ún. 5.5/2.1. Ez van Sharkoon és Delock, és az Ebay-jes rackemen is.
De a 5.5/2.5 is érintkezni fog még.Ha ilyet szerzel, nem lehet semmi baj! Nem fog se leégni, sem a biztit lecsapni és a HDD sem fog tönkremenni.
A feszültség a fontos. Ha nagyobb A-es a táp, az sose baj , csak kisebb ne le legyen.
-
batagy
őstag
válasz
XP NINJA #3209 üzenetére
Ez a Jmicron JM20329 vezérlős USB2.0 rack pl. itt és itt kapható. Legalábbis külsőre ugyanúgy néz ki.
Nekem 2 db van ilyen.Nem rossz ház, viszont a tápot érdemes jót venni hozzá, mert a hozzáadott elég gagyi! 12V DC kell, szerintem 5.5/2.5 csatlakozóval, de ezt este tudom csak megnézni, ha szükséges. Egyébként amerikai tápdugós kábellel küldik, szóval kábel eleve kell új.
-
batagy
őstag
válasz
King Unique #3199 üzenetére
Ok.
Alapból az MP Tool nem érinti a partíciót és a formázást. Van egy ilyen opció az MP Tool advanced beállításaiban, ott a jobb oldalon, de alapból nincs bekapcsolva. Lehet hogy luimapeiz bepipálta.
-
batagy
őstag
válasz
MaxxDamage #3195 üzenetére
"Amúgy a legújabb MP Tool -al nem lehet mit csinálni az FW-vel"
Egészen pontosan melyik MP Tool-lal?
Próbálom összefoglalni, akkor mit csináltál.
Van egy ASM1051-es feliratú chiped, 55AA PID-del.
13111291D901 FW verzió volt rajta.
Mindenhol X.És akkor ugyanazt a firmware verziót beletoltad, csak pár funkciót beállítottál? Melyik MP Tool-lal ment, és melyikkel nem ment?
Kösz
-
batagy
őstag
válasz
gahor72 #3141 üzenetére
Üdv!
Szerintem az olyan rackek, amelyeknek két adatcsatlakozója van (pl. USB3/eSATA), azoknál nem oldható meg, hogy egyszerre két hosthoz legyenek csatlakozva. Az USB protokoll ezt nem támogatja szerintem, tehát mindig 1 db host és 1 db device kell legyen a kapcsolatban.
Ha már kiépítetted a hálózatot a TV-hez, azt lenne ésszerű felhasználni.
Két út lehetséges:
1) Létezik gondolom olyan rack, amelyen van LAN csatlakozás , szóval hálózaton elérhető. Egyfajta butított NAS-ként fogható fel, de ez tulajdonképpen egy második NAS lenne. Nem tartom célszerűnek ezt a megoldást.2)
Ha már megvan a meglévő NAS és hálózat is, szerintem egy asztali médialejátszó lenne a legjobb, ami hálózaton a NAS-ról lejátszik. Egy használt ára szerintem összemérhető egy 1)-es említett rackkel.Így persze a TV beépített lejátszóját nem használnád ki.
-
batagy
őstag
Átérzem, hogy milyen dokkolót szeretnél és miért.
A SATA alapvetően nem nagyon szereti a sok dugdosást, nem arra van tervezve. Egy adott vinyó állandó használatára a normál szerelős USB rack a jó és akkor az fixen be van szerelve. De megértem azt is, ha olyan célra kell egy adapter vagy dokkoló, hogy egy - egyébként nem rackben lévő - vinyót bármikor csatlakoztatni lehessen.Sajnos nem nagyon ismerem ezeket a típusokat, de egyetértek veled, hogy az átlag dokkolók nem szerencsések, a csatlakozó rejtve van és sok csatlakozáskor könnyebben sérülhet.
Jómagam egy egyszerű USB/SATA adaptert vettem erre a célra. Itt írtam róla egy beszámolót. A linkelt fotó weboldala sajnos már nem elérhető, de Ebay-jen megtalálod. 1000 Ft az egész. A cucc hátránya hogy a tápról külön kell gondoskodnod, szóval kell hozzá egy 12V-os tégla, MOLEX vagy SATA Power kimenettel.
SZERK: ez amit ajánlottam, ez csak USB2.0, nem USB3.0.
-
batagy
őstag
válasz
gaston63 #2991 üzenetére
Szerintem így ahogy van, megfelelő neked, fölösleges a firmware-hez nyúlnod.
Én sem úgy értettem, hogy nézed kitől töltöd. Azt nem lehet nézni! Az automatikára gondoltam, ezt a program (torrent kliens) dönti el.
De teljesen igazad van, aki seedel, attól tölt a program. Mikor a HDD készenlétben van, akkor is seedelsz, így tőled is fognak tölteni. 1-2 másodperccel később szolgálja ki a kérést a vinyó, de csak az első csomagnál. De valszeg ez nem számít. Utána pedig, amikor már megindult a töltés, akkor meg pláne nem számít.
(Így valószínűleg amit az előbb írtam, az nem igaz.)
-
batagy
őstag
válasz
gaston63 #2989 üzenetére
Mano66 valóban azt írta, hogy a HS bekapcsolt állapota esetén készenlétben marad és peer esetén beindul a HDD. Mivel ezt akarod, akkor jó így neked ahogy most van, azaz a HS bekapcsolva.
Az ellenérvem azon alapul (pusztán elméleti síkon,de lehet hogy megalapozatlan), hogy lekapcsolt HDD esetén, ha jön egy peer kérés, akkor 1-2 másodperc lehet mire a HDD valóban is szolgálja azt, ameddig a HDD elindul a készenlétből. Ez esetleg lassítja olyan értelemben a torrentezést, hogy a peer-ek azt hiszik, lassú vagy, így nem tőled fognak tölteni. Ez nem biztos hogy így van, ez csak egyfajta aggodalom tőlem!
-
batagy
őstag
válasz
gaston63 #2987 üzenetére
A 2TB-nál a bekapcsolt állapot nem baj, még jó is.
Neked a HS = HDD Standby be van kapcsolva, ami azt jelenti, hogy a rack leállítja a HDD-t.
"Akkor elvileg ennek torrentezésre jónak kell lennie."
Igazából nem tudom mit szeretnél! Azt hogy magától leálljon vagy azt hogy ne?Ez ízlés kérdése.
Saját vélemény: én torrent esetén nem szeretném ha magától leállogatna, szóval én biztos kikapcsolnám a HS-t, de van aki meg éppen fordítva akarja.Abban az esetben ha ki akarod kapcsolni, akkor user guide.
Neked a "[130409_11_DA_01.bin" firmware kell, és a HDD standby legyen kikapcsolva, de a 2TB legyen bekapcsolva. -
batagy
őstag
válasz
Alister71 #2984 üzenetére
Igen a 2.5"-ös 5 V-tal megy, a 3.5"-ös 12 V-tal. Az a kérdés, hogy a racked előállítja-e belül az 5V-ot.
Valószínűleg igen, mivel a SATA power csatlakozó is szabványos.Tönkremenni nem fog, mert az 5V és a 12V nem azonos tüskéken megy a SATA power csatlakozón.
Ha netalán mégsem megy, akkor nem kapja meg belül az 5V-ot.
-
batagy
őstag
Igen, a Gparted a legjobb! Én is ezt szoktam használni, csak a SystemRescueCD-ről futtatva. Azon van még sok más hasznos program is.
-
batagy
őstag
Következik egy rövid, de különleges "rack" beszámoló.
Ebay-jes USB2.0 to eSATA/SATA adapter.
Azért rendeltem, hogy 3.5" SATA HDD-t gyorsan tudjak géphez vagy NAS-hoz csatlakoztatni, ha hirtelen kell csekkolni valamit vagy ha nem áll rendelkezésre állandó 3.5" USB SATA rack.
Tápot természetesen külön meg kell oldani hozzá.Nagyon király ez az adapter. Egyszerre vagy csak az eSATA, vagy csak a SATA porthoz lehet csatlakoztatni vinyót. HDD Sentinel és CrystalDiskInfo is felismeri. Jmicron JM20329 chip van benne. VID: 152D, PID: 2329. Néztem USB2.0 és USB3.0 portban is, stabilan működik, nem dobálja el. Az adapteren csak a SATA-n csatlakozattam, eSATA-n nem, de elvileg nincs különbség mivel ugyanaz a port a kettő.
USB 2.0 portban olvasás: 33 MB/sec
USB 2.0 portban írás: 28 MB/sec, de a vinyó szinte tele van, így több is lehet a valóságos.USB 3.0 portban olvasás: 39 MB/sec
USB 3.0 portban írás: 39 MB/sec.CrystalDiskMark tesztet nem végeztem, alig van szabad helyem rajta.
Ajánlott cucc, ha valakinek csak ideiglenes csatlakoztatásokra kell.
Megjegyzés: korábbról van egy ugyanilyenem is, de ez egy kalap fos, nem jól működik, USB2.0-án föl sem ismeri a gép, eldobál , teljesen megbízhatatlan.
-
batagy
őstag
válasz
fantest1 #2967 üzenetére
Lehetséges, hogy a windowsból az adott program nem szabványos módon hozta létre az EXT3 fájlrendszert. Jobb lenne, ha egy linuxból készítenéd el az EXT3-at. Ilyesmi problémára én is emlékszek , mikor EXT3-ra formáztam windows-ból!
A router önmaga nem tudja megformázni a HDD-t?
A PID-del kapcsolatban: mivel 55AA, ezért frissíthető a firmware-red, de teljesen fölösleges, ha nincs gondod vele! Az említett hibát 95% hogy nem a firmware okozza, szerintem.
-
batagy
őstag
válasz
andras888 #2959 üzenetére
Ez valami ki-behúzható mobil rack akar lenni biztos.... Van az előlapon fogantyú rajta?
Manapság már nem annyira divatos .
Menet közben kivenni: ez attól függ, van-e AHCI és Hotswap támogatás az alaplapon. A BIOS-ban kell megnézni. Egyébként nem nagyon javasolt menet közben SATA-t kihúzogatni, plusz a SATA csatlakozó fizikailag sem nagyon bírja a sok dugdosást.
-
batagy
őstag
válasz
zolkowics #2955 üzenetére
Nem ismerem ezt a racket, nem túl elterjedt típus. Ez egy olyan rack, ami IDE és SATA vinyókat is tud fogadni. Ezért gondolom több helyet elfoglalnak benne a csatlakozók és kevés hely marad a vinyónak. Részletes képet nem látni róla, ezt úgyis te látod magadnak, meg tudod ítélni biztos hogy egyáltalán van-e esélye hogy beleférjen.
Én azt javasolnám, ha új a rack, próbáld visszacserélni egy elterjedtebb SATA típusra, vagy ha régebbi a rack, add el és vegyél másikat.
-
batagy
őstag
válasz
zsizsef #2946 üzenetére
Ha netán valahogyan sikerülne elérned a racket, akkor ezt a verziót lehetne megpróbálni felrakni esetedben (a te verziód : 100824_00_91_04):
100824_00_91_00.bin
InnenGuide
Ha a 2.0.4-essel nem megy, inkább a 2.0.2-essel kellene próbálni.Valószínűnek tartom, hogy az 1.07.1-es MPtoolban ezek szerint, nem volt beépítve még egy védelem, és nem odaillő firmware-t engedett belerakni a rackbe. Szóval mégiscsak megéri az újabb MPtool-okat használni, már csak emiatt legalábbis!
Esetedben, lehet hogy ugyanezzel a 1.07.1-es verióval kellene helyreállítani, pl. az említett firmware-rel, ha látnád a racket....De gyanítom, hogy gallyra vágódott már.
-
batagy
őstag
Ja Ok, routerre kötve rendben van. (Ha letöltésről van szó, egy router jóval gyengébb hardverben mint egy NAS, szóval körülményesebb azért), de ha csak pl. hálózati megosztásról van szó, arra elég a router is.)
Rack: Sharkoon Rapidcase USB3-at használjuk sokan. JMS551 chip esetén megoldható hogy lekapcsoljon. ASMedia chip esetén akkor oldható meg, ha a VID PID-ből az utóbbi 55AA-s. Ezt így előre persze nehéz tudni.
Én nem vagyok képben annyira a választékkal, hátha King többet tud.
SZERK: a 3TB támogatás miatt célszerű USB3-ast venni, általánosságban. De létezik egy USB3-Wifi egymást zavarása is, ami routernél probléma lehet, szóval ha USB2-es rackből találsz olyat mi 3TB-t támogat, azt érdemesebb venni.
-
batagy
őstag
Az, hogy NAS-t vagy USB racket nézel, döntés kérdése, céltól függ, illetve anyagi meggondolás.
Ha NAS-t használsz, akkor az maga elintézi a letöltést/feltöltést, 24/7-ben futhat, nem kell hozzá otthagyni a gépet bekapcsolva. Rengeteg kényelmes szolgáltatást kapsz. Cserébe jóval drágább.
Rack-et is lehet 24/7-ben használni, de ahhoz a gépnek folyamatosan futnia kell. Maga a rack bírja, azzal ninsc gond, olyat kell venni ami fémházas, jobban leadja a hőt. De a WD Red eleve nem melegszik, amennyire olvastam. Olyan rack elérhető, ami magától lekapcsol, és felkapcsol, ha aktivitás jön.
-
batagy
őstag
válasz
fzr600r #2845 üzenetére
Megnéztem az enyémet. Az enyém JMS539 chipes és úgy néz ki mint a honlapon. Azaz a tied valszeg ASM1051 vagy ASM1053 chipes lesz.
Sajnos az eszközkezelőben nem tudod megnézni, ha a vinyót nem ismeri föl. Így csak a nyák másik oldalról való megnézése marad. De ha kis méretű vinyót/SSD-t se lát, akkor valami más baj lehet.
Néha triviális dolgok mellett is elsiklik az ember, így azt tudom még mondani, hogy nézd meg a tápot, hogy működik-e. Lehet, hogy a rack már nem is kap tápot.
-
batagy
őstag
Na jó de a hullámterjedés mindig kétirányú dolog, szóval ha az egyik zavarhatja a másikat, a másik is az egyiket.
Mint minden hullámterjedési jelenségnél, itt is az alábbiképpen lehet csillapítást elérni:
- Ahogy King említé, az USB kábel megfelelő minőségű árnyékolása segíthet.
- Valamint ha távolabb helyezzük a Wifi antennát és az USB portot/kábelt, az is javít rajta.Én csak akkor tapasztaltam nagyon durván a zavarást, mikor a mini Wifi adapter, és az USB3 kábel mindketten egymás melletti portba voltak dugva. Ha az egyiket átteszem a gép (ez egy álló asztali gép) másik oldalán lévő USB portba, akkor már nincs észrevehető interferencia.
Új hozzászólás Aktív témák
- WD My Passport 5TB ÚJ, BONTATLAN gyári dobozában
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, hűtőbordás - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 37.000.-
- 512GB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Micron, WD - STEAM DECK
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3025
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÚJ Lenovo Yoga 7 2-in-1 - 14"WUXGA - Ryzen 7 8840HS - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest