- Kikristályosodik a Razr 60
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
Attól, hogy 2 külön lemezen vannak, attól még 1 gépen belül, illetve a boot menüben is gondolom szerepel mindkettő. Tehát lényegében ez is multiboot. Valamint egyik OS hozzáférhet a másik lemezhez, az azon lévő partíciókhoz stb. Utóbbit illetően, ha például USB-s eszközre történik a rendszer telepítése Windows To Go megoldással, akkor ott a többi lemezt alapból offline-ra rakja és a fájlkezelőből nem is lehet elérni őket. Persze erővel online-ra állíthatók, de az alapértelmezés az előbbi.
(#4249) pinnacle:
A vezérlőpultban, ahogyan az alábbi leírás is mutatja. Illetve normál esetben ilyen opcióknak kellene ott szerepelni. Ha nálad az a kettő hiányzik, akkor lehet alapból le van tiltva a hibernálás, vagy valami bug. Illetve egy sima frissítésnek normál esetben elvileg nem kellene ilyet okoznia.De a többit a rendszer topikjában kellene megtárgyalni, mert itt off!
-
King Unique
titán
Ha a külső HDD-k menet közben (OS futása alatt) voltak csatlakoztatva / leválasztva, akkor elvileg valóban nem kellene problémát okoznia az említett funkciónak. De, ha állandóan csatlakoztatva vannak és közben a Windowst leállítják stb., akkor már okozhat problémát. Illetve esetedben okozott is, mint kiderült.
Egyébként ez a gyorsindítás (fast startup) nyilván akkor ok, ha nincsen más OS a lemezen. Illetve az a normál felállás, hogy egy rendszert használ a user és nem pedig mindenféle multiboot megoldást. A Win8.1 alatti problémával kapcsolatban vsz nálad nem stimmel valami, mert nálam pl. Firefox & Chrome alatt ok a
https
. Illetve a Flash Player-t rendszerint ugyanúgy fel kell rakni mindegyikre külön, még a 10-esre is. -
King Unique
titán
Mondjuk a leírtakkal kapcsolatban most sem teljesen világos számomra néhány dolog, de mindegy. Illetve nemrég még arról volt szó, hogy minden Win8 által / alatt használt HDD-t újraellenőriz a Win7, de most már csak a rendszerlemez van említve. Aminél, ha Win8 alatt be van kapcsolva a fast startup, akkor nyilván annyira nem meglepő, hogy a helyi lemezről egy másik Windowst indítva lefut a CHKDSK. Illetve, ha Windows - Windows dual-boot van egy lemezen, akkor az említett funkció akár BSOD-ot is okozhat.
-
King Unique
titán
Azért itt valószínűleg nálad nem stimmelhet valami, mert én is használok több külső HDD-t több Windows alatt, ellenben mégsem akarja őket egyik-másik rendszer állandóan újraellenőrizni (chkdsk?). Na persze én mindig megfelelően leválasztom őket mindegyik rendszeren. Valamint az újabb Windowsok esetében a fast startup funkciót is ki szoktam kapcsolni, bár azt igazából a dual-boot miatt. Illetve az talán akkor kavarhat be, ha pl. a külső meghajtó folyamatosan csatlakoztatva van és közben az OS-t leállítják. Ugyanis utóbbi nem teljes leállítás, hanem csak afféle félhibernálásos állapot, ha az előbbi funkció be van kapcsolva.
Amúgy az UASP dobott valamit a sebességen?
-
King Unique
titán
Nincsen ilyen soklemezes külső házam, tehát ezt már neked kell kipróbálni.
De akár az OS telepítése nélkül is letesztelhető a fentebb említett 2 módon.Egyébként UASP módban sima (egylemezes) külső HDD-k esetén én nem tapasztaltam számottevő különbségeket a BOT adatátvitelhez képest. Előbbi inkább akkor jött jól, ha pl. egy SSD-vel teljesen ki akartam használni a szabvány max. sebességét. Továbbá a fájlműveletek sebességét valószínűleg a különféle turbó szoftverek dobnák meg igazán, amelyeket például az ASRock | ASUS alaplapokhoz szoktak mellékelni.
-
King Unique
titán
Üdv!
Nekem a tesztekhez használt laptopomban szintén ugyanilyen van, amelynél az alábbi teszt alapján működik az UASP mód. Amúgy ez nem tudom mennyire gazda (gép) függő, de azért az újabb USB 3.0-s vasaknál rendszerint működni szokott. Persze ehhez az is kell, hogy maga az USB-eszköz és az OS is támogassa az UASP adatátviteli módot. Esetedben a 10-lemezes külső rack az adatlapja alapján támogatja, valamint a Windows 8.1/10 nyilván szintén.
De egyébként egy Win8.1/10 telepítése előtt akár egy Live Linux alatt is le lehetne csekkolni az adatátviteli módot, valamint letesztelni a sebességet.
Sőt, létezik "Live" Windows is ilyen célra, mint pl. ez. Egy eszközkezelőt ennél is lehet nyitni, illetve akár az adatátviteli sebességet is le lehet tesztelni. Kipróbáltam és működik. Valamint legutóbb egy ilyen kényes művelethez is használtam, amikor az UEFI boot borult meg az egyik gépen.
Viszont ezek nem hivatalos kiadások, hanem afféle házi tákolmányok, tehát mindenki csak saját felelősségére próbálgassa őket!
Egyébként azt nem tudom, hogy esetedben az UASP mennyit fog dobni a sebességen. A külső rack az adatlapja alapján Single módot tud, vagyis minden egyes HDD-t külön kezel. Az pedig a fenti tesztben is látszik, hogy az USB 3.0 maximális sebessége leginkább csak SSD-vel használható ki. Illetve HDD alapon esetleg talán egy RAID 0 megoldással.
-
ngyjns
tag
Köszi, annyi nincs. Esetleg HDD rack-ot ismer valaki, amiben, ha benne vannak a merevlemezek, kihúzás nélkül lehet áramtalanítani egyesével a merevlemezeket? THERMALTAKE Max 3503 ismerem, de csak ki lehet húzni a slotból, nekem olyan kellene, ami slotonként/wincsiként áramtalanítható.
-
King Unique
titán
Olyat én is tapasztaltam például laptopoknál, hogy Win7/8.1 alatt hirtelen az egyik USB 3.0 port csak USB 2.0 sebességgel működött...Ilyenkor sok esetben csak a Windows restart oldotta meg a problémát és utána már ok volt mindegyik port.
Illetve általában menet közben csatlakoztatom és választom le a külső HDD-ket, tehát nálam más okozhatta a problémát.
-
Glaz-dozfhut
őstag
Szerintem ez lehet a dolog forrása; a hub-okon a portok száma véges eleve. Feltételezem csak.
( USB 3-as Host kontroller 8 portot sorakoztat fel, csak a programban nem lehetett lehúzni az ablakot)
Van egy két slotos Icy box-om, majd alkalomadtán megnézem bekapcsolva, hogy foglalja a portokat, ha nem előzöl meg.(Nálam most nincs áram alatt) Azaz lemezenként külön portra teszi e? -
King Unique
titán
Szóval 2 is van ilyenből, az komoly. Ha USB hub nélkül natívan csatlakoztatod őket a géphez, akkor is problémázik a rendszer? Illetve maga az OS még mindig nem ismert, de gondolom Windows. Ott pedig fontos lehet az alaplapi chipset driver, illetve az USB 3.0 driver Win7 esetén.
Amúgy nekem is ez az Intel vezérlő van a laptopomban, de nincs ilyen soklemezes külső házam, hogy kipróbáljam. Viszont ez esetben én lehet tennék vele egy próbát másik gépen / ugyanazon gépen egy Live Linux alatt is. Ha utóbbinál is problémázik, akkor sanszos, hogy tényleg az adott USB 3.0 vezérlővel nem stimmel valami "olyan" téren. -
King Unique
titán
Üdv!
Gondolom erről a 10-lemezes csodáról van szó, legalábbis a másik topik alapján. Nem tudom mi okozza pontosan ezt a "hibát", de először USB hub nélkül kéne kipróbálni, direktben a laptop USB 3.0 portjához csatlakoztatva. Illetve nem ártana konkrét adatokat is megadni, mert sem az adott hardver, sem az OS stb. nem ismert.
Maga az USB szabvány azért a fentebb említettnél hivatalosan több eszköz kezelését teszi lehetővé. Ezt például ezen oldal is említi:
"A USB host may implement multiple host controllers and each host controller may provide one or more USB ports. Up to 127 devices, including hub devices if present, may be connected to a single host controller."
"A USB device could have up to 32 endpoints (16 IN, 16 OUT), though it's rare to have so many. "
Aztán, hogy most az adott hardveres / szoftveres környezetben ez hogyan működik, ténylegesen kihasználhatók-e a gyakorlatban a fentebb említett értékek, az már más dolog.
-
batagy
őstag
Nem gond a szűrő nélküli kábel sem. Ugyanúgy működik, a funkcionalitásban nincs különbség.
A szűrős elvileg jobb minőségű csatlakozást adna, hiszen megszűr bizonyos frekvenciás zavarokat, de hogy a gyakorlatban ez mit jelent, arról nincs fogalmam.
Működik, az a lényeg, nem gond.
Új hozzászólás Aktív témák
- Western Digital Elements 2.5" 4TB USB 3.0 (WDBU6Y0040BBK) Külső HDD (Bontatlan, Új, 1 Év Garancia)
- 512GB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Micron, WD - STEAM DECK
- Western Digital Elements 2.5" 4TB USB 3.0 (WDBU6Y0040BBK) Külső HDD (Bontatlan, Új, 1 Év Garancia)
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, hűtőbordás - 7450-6900 MBs - Eladó!
- 256GB M.2/NVMe SSD SanDisk, Samsung, Micron, SK Hynix
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / GTX 1660Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2050, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3062, 100% Akkumulátor
- Új MSI 17 Raider GE78 QHD 240Hz i9-13980HX 24mag 32GB 2TB SSD Nvidia RTX 4090 16GB 175W W11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest