- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Telekom mobilszolgáltatások
- Három új órát hozott a Samsung, a csúcson az Ultra
- Kikristályosodik a Razr 60
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #4706 üzenetére
Az állapotjelző LED kábele egy korábbi tesztnél jól látszik az alábbi képen. Megoldhatták volna azért diszkrétebben is az elvezetését, de ha nem zavaró és nincs útban így sem, akkor rendben. A linkelt tesztben szereplő példány egy másik kép szerint JMicron JMS566 chippel van szerelve. Egy újabb tesztnél a képen viszont már elvileg JMS567 felirat szerepel a chipen, bár nem látszik elég tisztán. Az nem derült ki, hogy a tiedben milyen vezérlő van, de valószínűleg talán továbbra is JMicron. Aztán az ilyen külső házaknál többek között még azt is szokás lecsekkolni, hogy az UASP adatátviteli mód működik-e, valamint a szoftveres leválasztás után és X perc üresjárat utáni alvó módban (ha működik) a HDD leáll-e, a LED-ek kialszanak-e stb.
Köszönjük a beszámolót!
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #4697 üzenetére
Ha később esetleg 2 TB+ HDD-t is akar benne használni, illetve SATA-n GPT stílus szerint particionáltat, akkor jó választás lehet ez a külső ház. Ellenkező esetben megteszi a korábbi válaszban említett olcsóbb modellek valamelyike is. De, ha mindenképpen az előbbi kell és belefér a keretbe, akkor az más dolog.
Maga a HDD a merevlemezekkel foglalkozó topik összefoglalójában szerepel az ajánlottak között, valamint a P300-as sorozat 3 TB-os modelljéről nem olyan régen magad is készítettél egy tesztet. Tehát elvileg OK a 2 TB-os is. Viszont egy passzív hűtéses USB-s külső házban elsődlegesen 5400 RPM-es típusokat szokás használni többek között a kisebb melegedés végett. Jó esetben talán a 7200-as P300 sem fog megfőni benne, de azért pl. egy 5400-as WD Red / Purple kedvezőbb lehet ilyen szempontból. Igaz, ez utóbbiak valamivel drágábbak.
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #4695 üzenetére
Az Y-kábeles megjegyzés minden, a kínálatukban lévő 2,5"-os külső HDD-hez oda van írva. Viszont egy 3,5"-os típusnál a külső tápellátás miatt nyilván szükségtelen és egyben értelmetlen, mint említve volt. Az egyes USB-szabványok eleve visszafelé kompatibilisek, tehát egy USB 3.0 eszköznek normál esetben nyilván USB 2.0 porthoz csatlakoztatva is működnie kell. Vagyis ilyen szempontból nyilván opció lehet a HM900 is. Viszont, hogy fontos-e a tartósabb belső HDD egy külső házas megoldással, valamint hogy az említett készülékek és külső merevlemezek kompatibilitása stb. mennyire OK, az már más dolog. Ezeket viszont egyrészt el kellene dönteni, másrészt lehetőség szerint megérdeklődni a megfelelő topikokban.
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #4693 üzenetére
A gyártó oldalán a HM900-nál az az Y-kábeles megjegyzés echte zöldség és valószínűleg csak véletlenül került oda. Az eleve egy 3,5"-os külső HDD, aminek külső tápegysége van, tehát nem a gazda hardveren lévő USB-porttól függ.
A 10 ezres keretbe az olcsóbbak közül pl. a Captiva és az LC-35U3-Sirius, a kissé drágábbak közül pedig a Sharkoon Swift Case Pro férne bele. Ha olyan külső ház kell, amelynél a nemrég említett dolog biztosan OK, akkor ezen információ alapján a Chieftec CEB-7035S és egy másik szerint a RaidSonic ICY BOX IB-351StU3S-B jó választás lehet. Bár az előbbi ára a megadott kereten egy kicsit túlmegy, az utóbbi pedig a hazai boltokban jelenleg nem elérhető.
Egyébként normál esetben az USB 3.0 kábel javasolt max. hossza 3 méter lehet, amit az alábbi táblázat is szemléltet. Ugyan vannak ott egyéb esetek is, de túl hosszú kábelt nem érdemes használni, mert drasztikusan csökkenhet a jel erőssége, ami gondot okozhat. Korábban készült is erről egy érdekes teszt még USB 2.0 alapon.
-
MaxxDamage
félisten
válasz
MaxxDamage #4690 üzenetére
Sajnos a BluRay lejátszón (ha jót néztem) USB 2.0 van (ő erre szeretné kötni, és ezért kellene inkább külön adapteres / kapcsolós USB 3.0-s keret) és amit néztem neki (Adata 2TB) annak USB 2.0 -n 2 db csatlakozás kell, USB 3.0 -n csak egy, én a külső keret(ház) + HDD felé hajlok és remélem sikerül rá beszélnem...
Van 5m -es USB 3.0 toldó is és ezzel rá kötheti TV -re is és mindenképp külön adapteres USB 3.0 házat kellene beszerezni. (sajnos pontos eszköz típust nem tudok , bár írtam neki, hogy írja le...és jobban átlátható az egész beszerzés) Sony a TV is és BD lejátszó (asszem X800 -as) is. (többet nem tudok)Milyen USB 3.0 -s házat tudsz ajánlani (~10k keretből) ami külső adapteres/kapcsolós 3.5" ?
(2TB+ HDD-t kezeljen) más feltétel / kikötés nem lenne.MD
L -
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #4688 üzenetére
A linkelt hozzászólásokban már említve volt néhány típus, vagyis pl. azokat. De, ha olyan megoldás kell, ahol maga a belső háttértár az átlagnál tartósabb, akkor ilyen téren nyilván a külső ház / dokkoló egy spéci HDD-vel előnyösebb. Na meg a szerelhetőség és a háttértár cseréjének lehetősége, egy full alumínium külső háznál a jó hővezetés stb. sem mellékes szempontok. Valamint 2 TB-os 3,5"-os külső HDD már nem minden gyártó gyárilag összeszerelt sorozatánál van, ellenben ekkora tárolókapacitású belső merevlemezekből nagyobb a választék. Viszont az megint más dolog, hogy a kompatibilitás és működés szempontjából eleve másodlagosnak mondható hardver- és szoftverkörnyezetben mi az ideális választás. Ez ügyben javasolt mindig az adott készülékek topikjaiban is érdeklődni a tapasztalatok felől.
Egyébként, ha már itt lett elkezdve, akkor elég nyilván ebben a topikban megtárgyalni a dolgot. Pláne, hogy a magam részéről a másikban is kb. ugyanazokat tudnám mondani, amiket itt. De azért legközelebb majd lehetőleg abban a topikban kellene feltenni a kérdést, amelynek a témájához inkább kapcsolódik!
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #4686 üzenetére
Ez a topik 3,5"-os (USB-s) külső házakkal foglalkozik. Viszont, ha jelen esetben egy gyárilag összeszerelt külső HDD kell, akkor azokkal már a téma fő topikja, vagyis a Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD topik.
Egyébként a fizikai méret sem teljesen világos, vagyis hogy az ismerős USB-s megnevezés alatt 2,5"-ost típust ért, vagy a javasolt 3,5"-os külső táposat. Pláne, hogy 2 TB-os manapság az előbbieknél is van olcsón, sőt már 5 TB-os mobil külső merevlemezek is vannak a kínálatban. Aztán a stabil tápellátás felől megközelítve a dolgot a döntés a lejátszón és a tv-n lévő USB-portoktól is nagyban függ, ami a másik topikban részletezve volt. Valamint pl. ebben és ebben a hozzászólásban említve többek között 2,5"-os és 3,5"-os típusok is ilyen célra.
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #4615 üzenetére
Szia!
Ez eleve egy külső tápos dokkoló, tehát áramellátás szempontjából nem a gazda hardveren lévő USB-portoktól függ. Az a 2,5"-os, csak USB-ről táplált megoldásoknál lényeges. Az általad linkelt adatlapokon egyébként fel vannak tüntetve a HDD-k áramfelvételi értékei, ami pl. a Seagate esetében max. 2 A felpörgéskor. De ez ugye ilyenkor a legnagyobb, ellenben működés közben már lehet ennél kevesebb. A dokkolónak az adatlapja szerint pedig 12 V | 3 A tápegysége van. Aztán, hogy 2 db 3,5"-os HDD esetében mennyire stabil a tápellátás, az már más dolog. De, ha gyárilag is kétlemezes használatra lett kitalálva, akkor elvileg rendben kellene lennie.
A másik topikban említett problémánál egyébként már volt szó arról, hogy RAW kötet lehet pl. a szoftveres leválasztás hiánya, valamint csatlakozási (érintkezési) problémák miatt is. Az utóbbival kapcsolatban pedig arról is volt szó, hogy a SATA fizikai interfész nem igazán olyan intenzív és gyakori csatlakoztatásra lett tervezve, mint pl. az USB. Tehát, ha a gyakori csatlakoztatás miatt esetleg megkoptak az érintkezők, netán kissé deformálódtak, akkor amiatt nyilván lehetnek érintkezési problémák a merevlemez és a dokkoló között. Továbbá egy hibás USB-kábel is okozhat gondokat, amit megint nem árt ellenőrizni, illetve szükség esetén cserélni.
-
batagy
őstag
válasz
MaxxDamage #4337 üzenetére
Ezt úgy hívják hogy ferrit szűrő, és a kábelen átmenő zavarszűrés a célja.
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #4315 üzenetére
Azt is írják, hogy egy ilyen visszajelző LED 25%-os állapotot jelent. Tehát, ha a négyből már csak kettő villog, akkor valahol a felénél tart a művelet. Aztán, hogy pontosan mikorra fog végezni, azt nem tudom. De azért egy 2 TB-os HDD klónozása nyilván eltart egy ideig. Bár van többféle klónozási módszer, amelyek között lehet időben is eltérés. Ha a dokkolónál lévő minden egyes szektoron végigmegy és teljes fizikai másolatot készít a lemezről, akkor az nyilván viszonylag sokáig fog tartani.
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #4311 üzenetére
Üdv!
Egyébként van hozzá felhasználói útmutató, amelyben le van írva a klónozás menete. PC nem kell hozzá, sőt írják is, hogy a klónozás közben a dokkoló USB-kábele ne legyen a géphez csatlakoztatva! Valamint az A slot a forrás, a B pedig a cél. Továbbá a gombot 3 másodpercig kell nyomva tartani, majd utána lehet választani a különféle módok közül stb.
-
MaxxDamage
félisten
válasz
MaxxDamage #4312 üzenetére
Köszi már nem aktuális!
L
-
MaxxDamage
félisten
válasz
MaxxDamage #4311 üzenetére
Még amikor beszereztem, nem sokra rá próbáltam ezt a funkciót úgy, hogy volt 2 db WD RED 3 TB HDD-m. Egyik fullon Filmekkel, másik üresen (formázva) és a telit beraktam az 1-es slotba, az üreset a 2.-ik slotba, majd megnyomtam a készüléken található "clone" gombot, de nem történt semmi....majd többszöri gomb megnyomás után sem, így hagytam a fenébe.
(úgy tudom a klónozáshoz nem kell PC-hez csatlakoztatni, csak bekapcsolni kell)
Vagy az eszköz nem jó?L
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #3977 üzenetére
A VID: 152D azonosító általában JMicron chipeknél szokott lenni, szóval esélyes az a vezérlő, amit fentebb említettem. Továbbá a dokkoló ezek szerint a leállítási funkciókat is támogatja, ami megint előnyös. Aztán a dobozán / adatlapján az UASP adatátviteli módot is említik, viszont Win7 alatt nem fog működni, mivel csak Win8.1/10 esetén támogatott natívan. Valamint ennél gondolom akkor csak a 2 külön lemezt mutató JBOD mód van és nem lehet őket összefűzni stb.
Most kb. ennyi, több kérdésem (egyelőre) nincsen.
Köszönöm!
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #3964 üzenetére
Szia!
Akkor ezek szerint jó választás volt ez a dokkoló és megfelel a kívánalmaknak.
Az, hogy a TV is probléma nélkül kezeli, az megint előnyös. Nem tudom mekkora HDD-vel próbáltad, de az már említve volt a másik topikban is, hogy a 3 TB-osat is gond nélkül kezelte.Ha jól nézem az oldala fém, a teteje műanyag? Illetve, ha esetleg valamikor lesz majd időd rá, akkor a szokásos paraméterek érdekelnének, mint pl. a HDS támogatás (mind2 lemeznél), leválasztás utáni leállítás, alvó mód stb. Az USB-chipet viszont lehet nem tudod megnézni, mert gondolom takarásban van. Bár vannak a megállapítására egyéb módszerek is. Aztán az sem kizárt, hogy ebben is JMS561U chip van, mint az EW7015 dokkolóban. Utóbbi is szintén kétlemezes és rendelkezik klónozási funkcióval.
Köszönjük a beszámolót!
-
MaxxDamage
félisten
válasz
MaxxDamage #3967 üzenetére
-
MaxxDamage
félisten
válasz
MaxxDamage #3964 üzenetére
Jó hír, hogy a Dokkolót a TV-m USB Portja is látja és megfelelően kezeli... (gond nélkül tudom nézni a HDD-n lévő Filmeket..)
(2010-es TV...hmmm!) holnap kipróbálom, hogy 2db HDD van a Doksiban
(annak nagy esélyt nem adok, higy TV és 1db USB porton miért is kezelne le egyszerre 2db merevlemezt...!?)
Ezzel a Dokkolóval a többi USB (2.0 és 3.0-s) keretem megléte elveszti az értelmét.... kb.
L
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #3203 üzenetére
A jelszó megadása után sem, akkor az fura, de nem újdonság, mert korábban mások is panaszkodtak rá.
Akkor ezek szerint az 1.10 gyalulta le vmiért.
Kösz az infót. -
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #3198 üzenetére
Amit legelőször beraktál, azon is 13111291d901 volt, meg az utána valón screenshoton is, szal azt szerintem nem frissítette, hanem csak sima flashelést csináltál, ha jól gondolom.
(#3197) batagy: csak a legelső screenshot Product String alapján írta, hogy 1051. De a chip vsz 1053 lehet az eredeti tray szerint, viszont már nem látszik rajta a felirat.
Amúgy MP Toolnak nem szabadna alap beállítással a partíció tartamát törölnie, mert nála most az okozott problémát...? -
batagy
őstag
válasz
MaxxDamage #3195 üzenetére
"Amúgy a legújabb MP Tool -al nem lehet mit csinálni az FW-vel"
Egészen pontosan melyik MP Tool-lal?
Próbálom összefoglalni, akkor mit csináltál.
Van egy ASM1051-es feliratú chiped, 55AA PID-del.
13111291D901 FW verzió volt rajta.
Mindenhol X.És akkor ugyanazt a firmware verziót beletoltad, csak pár funkciót beállítottál? Melyik MP Tool-lal ment, és melyikkel nem ment?
Kösz
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #3195 üzenetére
Aha, tehát akkor nem új firmware-t szedtél le, hanem csak simán MP Tool és flash? More Config ablakban beállítva az O=bekacsolt funkciókat + a főablakban megadtad 20 percre az Idle Timer értéket és működik, zsír.
Igaz, működnie is kell, mert a PID=55AA. Amelyik háznak 5106, 5136, azoknál nem működik általában se a flashelés, se a frissítés. Az MP Tool esetében valóban nem mindegyikkel végezhető el, általánosan az 1.10 és 2.02 ajánlott, a legújabb 2.04-gyel nem mindenkinek ment. Illetve a német oldalon már 2.1.20-as verzióról is van screenshot.
Amúgy most nem törölte / formázta a lemezt? -
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #3192 üzenetére
Nem értem, MP Toolban flashelést csináltál, vagy felraktál vmi új firmware-t, netán csak "üresen" frissítetted?
Vsz azért AS2105, mert átírhatta a product stringet 1051-re és azt a Windows így jeleníti meg. De a firmware verzió ezek szerint maradt a régi, így nem volt sok értelme megcsinálni. -
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #3190 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #3187 üzenetére
OK, várjuk az infókat és a tesztet.
A fentebb említett funkciők PC, notebook + desktop OS esetén működnek leginkább, TV és médialejátszók kicsit más, de nem hiszen bekavarna a használatnál különösebben.
Nem tudom, hogy kezel-e 8 TB-os HDD-t az az Approx rack, ahhoz bőven infó kéne róla, milyen chipes stb? Mert a gyártói oldal nem említi. De ez már 7k+ és ebben az árfekvésben egyértelműen jobb választás a Rapid-Case, aminél ráadásul biztos, hogy kezeli.
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #3185 üzenetére
Az újabb MP Toolban a "kulcshoz" be kell írni a jelszót (asmedia) és utána érhető el az összes beállítás. Amúgy általában 1051-et ír a Product String, ezért kell megnézni ténylegesen a chipet.
Viszont én is tapasztaltam, hogy a nemrég vásárolt külső háznál, amikor frissen lefényképeztem a chipet, akkor tökéletesen látszott rajta a fehér felirat, most már ott is alig... De vsz a tray alapján a tiedben is ASM1053 lehet.
Leválasztás és alvó mód annyira nem létszükséglet, illetve mint az összefoglalóban írva van, a 1051-eshez van inkább firmware. Persze van a módosított firmware, ami aszem a 1053-asra is jó és beállítja ezeket, de azt csak saját felelősségre érdemes próbálgatni!Viszont új fejlemény van az ASMedia 8TB+ HDD támogatása ügyben, batagy fórumtárs találta ezt a német oldalt:
ASMedia Aktuelle Externe Gehäuse Chip Firmware für 8TB ++
A németek előbbre járnak ilyen téren, tesztelgették nagyobb merevlemezekkel és úgy néz ki működőképes a dolog, akár még 1051-es chipnél is. Nem csak chip, hanem erősen firmware függő is ez az egész. De jobban meg kell nézegetni ezt nekünk is és pontosítani az infókat.
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #3182 üzenetére
Ha a PCB-n a chipen 1051 felirat van, akkor mondjuk nem értem mért ASMT1053 a tray, mert a fenti összefoglalóban ennél általában AS2105 szokott lenni? De vsz a gyártók variálják össze-vissza...
Nos 1051 elvileg régebbi chip, így annál nem tudom mekkorát kezelhet, a 1x53 típusoknál van nagyobb esély rá. De, ha nem kezeli majd a 8 TB-os HDD-t, akkor max veszel hozzá a Sharkoont.Amúgy nálad, ha a tálcán leválasztod, leállítja a HDD-t is, illetve ha nem nyúlsz hozzá, akkor inaktivitásban kb. 10 perc után szintén leállítja a merevlemezt? Mert újabban ASMediánál az a módi, hogy látszólag minden érték ki van kapcsolva (nálam is), mégis működnek az adott funkciók...érdekes.
Amúgy érdekes ez a fentebb pedzegetett gyártói tesztelés - adat frissítés dolog, mert pl. nemrég a fórumtárs említette [link], hogy van neki egy LC-Power LC-35U3-Sirius rack, amiben ASM1053 chip található. A gyártói oldal 4 TB-ig írja a támogatást, de neki ugye van 6 TB WD Red és mintha működött volna benne. Majd megkérdem. Szóval érdekes dolgok ezek.
Nagyon köszönöm a screnshotokat és, hogy szakítottál időt erre!
Jó lesz így, tökéletes.
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #3180 üzenetére
Üdv!
VID-PID alapján az első egy JMicron JM2039 chip, ami régi mivolta miatt vsz max. 2 TB-os HDD-ket tud kezelni.
A második egyértelműen ASMedia, de hogy most 1051/ 1053/ 1153, az csak a chip szemrevételezése, illetve Windowsban a tálca értesítési területén [link] vehető ki jobban.
Esetleg MP Tool programmal (összefoglaló) rá lehet nézni milyen firmware van rajta, illetve mik a beállításai.
Gyártó oldalán én 0 infót találtam róla [link]....de, ha pl. tiedben is vmi újabb 1053/ 1053E /1153/ 1153E chip van, akkor sanszos, hogy az is támogatja akár a 6-8 TB HDD-t. Mert ilyen téren a Sharkoonban sincs semmi extra, csak egy újabb chip és firmware. Illetve ők veszik rá a fáradtságot, hogy leteszteljék és frissítsék az adatokat, míg mondjuk a többi gyártó nem feltétlenül.Köszönjük az infókat!
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #3177 üzenetére
Üdv!
A Sharkoon Rapid-Case USB 3.0 biztosan. Amúgy nemrég még 6 TB volt odaírva (összefoglalóba is így került be), de gondolom azóta tesztelték nagyobbal is és átírták.
Illetve vsz lehet, hogy a többi rack gyártó terméke is tudja, főleg, ha azokban is ugyanaz az ASMedia ASM1x53 chip van. Csak időközben nem tesztelték nagyobbakkal, nem frissítették az oldalt és sok helyen azért van megadva 3-4 TB-os limit.
Ha majd meglesz, esetleg örülnénk a topikban egy tesztnek, amik az összefoglalóban is vannak. Kíváncsi lennék mit tud egy ekkora merevlemez.
Új hozzászólás Aktív témák
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Futás, futópályák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nintendo Switch 2
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- Napelem
- Energiaital topic
- LEGO klub
- További aktív témák...
- WD My Passport 5TB ÚJ, BONTATLAN gyári dobozában
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, hűtőbordás - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 37.000.-
- 512GB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Micron, WD - STEAM DECK
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Dell Optiplex MT/SFF 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3023, 90% Akkumulátor
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV - 14" FHD 120Hz - Ryzen 9 - 4900HS - 16GB - 2TB - RTX 2060 - Win11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest