Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
alphamooncam
őstag
válasz
Peaceliker
üzenetére
Ok !
Én csak akkor tennék ilyet a gumiba, ha helyzet van és csak az első gumisig, és azt is max 40-el.
Egy smooth futás mindent megér Nekem.
-
DigitXT
félisten
válasz
Peaceliker
üzenetére
Erősen függ az állagától, hogy hogyan szerepel az adott termék.
A Slime pl. leszerepel ebben a viccesre vett teszt videóban.
Szerk: van, ami többet árt mint használ, a konkrét típus számít...
(Emlékszem, vmi bringás videóban 10-15 különbözőt is néztek.)alphamooncam: rohadtul nem általános 70 km/h-val veretni egy
rolleren. Igen, nekem is megvolt, igen én is centríroztam, teljesen
stabilnak éreztem, nem rázott, ám akkor sem egészséges. Valami
el fog fáradni, és akkor nagyon csúnya vége lesz a csapatásnak...
Írod, hogy max. 40-nel: a legtöbb roller még annyit sem tud.
-
Peaceliker
addikt
válasz
alphamooncam
üzenetére
Ezeket teszik nagymotorba is. Ha annyira gáz lenne kétlem, hogy közkedvelt lenne (mert az)
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tiger.
üzenetére
Éppen most vagyok gumicentírozás közepén.
Nem tudom, hogy fog sikerülni, de abban biztos vagyok, hogy a kiegyensúlyozott forgás, és bármilyen adalék, amit a gumiba kell tölteni egymás ellen dolgoznak.
40km/h óra alatt sem kellemes ha ráz a roller, fölötte meg veszélyes.
Én rendszeresen hajtok 70km/h órával, gyakorlatilag minden nap, nem kérdés, hogy melyiket választottam.
-
-
Tiger.
nagyúr
Használt már valaki ilyet vagy hasonlót defekt védelemre van.
-
xekta
csendes tag
Nemtudom, én a mutatóújjammal felhúzom a pöcköt, hüvelykkel lenyitom a retesz részt, néha a tenyeremmel, lenyomom és már le is van csukva az egész. Felnyitni néha játszani kell, mert van hogy akad a kormány magassága miatt, de lehet csak én vagyok balfasz. Szóval nem kellene annak nehéznek lennie egyáltalán. Az a baj, hogy ha váltani fogok is csak nagyobb kategóriára, az meg a xiaominak sincs nagyon azthiszem, szóval nem hiszem, hogy lesz alkalmam kipróbálni

-
mwin
kezdő
Az index kapcsolója az X-nek tartósabb érzetet ad, jobb anyag. A fénye szerintem az F-nek kicsivel erősebb vagy jobban szór; az X mintha pontosítva lenne. Így utólag az F szélesebb vagy annak érezhető kormánya elég zavaró. Az össze és kinyitás az F-nél borzalmas, egy kemény tárgy kell hogy ki tudd pattintani különben szétmegy az újjperced. Erre mások is panaszkodnak szóval kétlem, hogy bejáródik mert akkor ki is fog kopni. Lehet egy selejt széria. Nem tudom. A sebessége az F-nek 28km/h körül volt hiába írt 25km/h. Egy bérelt rolleres ment 27-el és lazán leelőztem. Az X szerintem 25-26km/h lehet.
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti
üzenetére
azonos elemekből épültek fel
És ezt onnan tudod, hogy ránéztél a motorra, meg elolvastad az "adattábláját"?
Szétszedted a két összehasonlítandó motort, és megnézted, hogy van-e fizikai
különbség köztük? Vagy fel sem merült, hogy fizikai oka lehet, hanem biztosan
csak úgy brahiból beleprogramozták, hogy lassuljon.
Hülye mérnökök...
-
nickcreeper
tag
Ha valakit érdekel:
Xiaomi Elektromos roller 4 Lite EU 99900 Ft -
PociAti
őstag
válasz
DigitXT
üzenetére
"Kizárólag akkor lehet lemerülés környékén is ugyanolyan a végsebesség, ..."
Ez fel sem merült reális igényként, nem ez rá a panasz, hanem hogy hasonló áru és paraméterű rollerekhez képest kellemetlenebbül reagál a lemerülésre. Még saját márkán belüli rollerekhez képest is, melyek hasonló vagy azonos elemekből épültek fel. -
DigitXT
félisten
válasz
ricsi0307
üzenetére
Azt, hogy felejtse el. Ha nagyon össze akarja törni magát, béreljen ott vmit...
Az első esés után rájön, hogy nem móka és kacagás 105 kg-mal becsapódni.
100K kerettel tényleg felejtős. A minél olcsóbbannak sokszor törés a vége.
(A Kugoo amúgy is gyakran eltörik. Az M4 egy kifejezetten szar konstrukció.) -
ricsi0307
senior tag
Sziasztok. Egy barátom szeretne venni magának rollert, buszsofőr és munkán kívül akar vele mászkálni az adott városban ahol épp van. 105kg így gondolom ezek a pálcika rollerek felejtősek. A Kugoo Kirin M4-et néztük hogy az jó lehet ilyen felhasználásra. Ő 100-at szánt volna rá, de mondtam neki hogy annyiért felejtse el a témát, szóval minél olcsóbban szeretné megúszni.Ti mit javasolnátok?
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti
üzenetére
Ez frissítéssel talán orvosolni fogják.
Bebaszna, ha egy fizikai kényszerűséget szoftveresen javítani lehetne.
Minden BLDC motor maximális fordulatszáma csökken ahogy merül az akku.
Kizárólag akkor lehet lemerülés környékén is ugyanolyan a végsebesség, HA
egész végig szoftveres korlát van. Ilyenkor viszont a motor feltöltött akkuval
sokkal nagyobb végsebességre lenne képes. Cserébe kisebb a nyomatéka.
Ha adott módon van tekercselve, azon firmware frissítés nem fog változtatni.Ajánlott összefüggés: Kt=1/Kv. Magasabb Kv motor = nagyobb fordulatszám
adott akku feszültség mellett, ám kisebb nyomaték (adott fázisáram mellett).Ui: ugyanezért akku áramkorláton hajtott vezérlő kisebb feszültségen kisebb
teljesítményt vesz ki az akkuból, amit érzel, hogy gyengébb a roller. Ezt meg
úgy lehet kivédeni, ha fázisáram korláton hajtjuk a motort, cserébe amikor az
akku merül, egy ilyen vezérlő nagyobb terhelést rak rá = gyorsan összeomlik.
(Nem tudom melyik rosszabb, az a roller, ami előre jelzi, hogy vészesen merül,
azzal, hogy gyengébben hajt, és kisebb a végsebesség, vagy az, ami végig jó
erős meg gyors, aztán egyszer csak se kép, se hang, és tolhatod hazáig.
) -
PociAti
őstag
Ízlés kérdése. Nekem nem tetszik a Xiaomi és hasonló rollereknél az, ahogy a hajó (taposó) és a kormányoszlop össze van kötve egy vastag egyenes rúddal. Az arányok miatt az OKAI-nál ezt kicsit szebben oldották meg.
Az F szériánál sokkal kecsesebb ez az összeköttetés. Mindegyiknek vannak előnyei, hátrányai.
-
mwin
kezdő
Itt is 400W-os a motor.
Az előzmény az, hogy a F2+-ból alig csavartam ki 21km-t és utána hiába írja hogy 8-9km van még hátra.. inkább gyalogolsz mert erőtlen. Pirossal jelez a battery saving mód amit nem sikerült kikapcsolnom és max 20km/h limit lesz.A kormány nem sokkal keskenyebb mivel már ezen is van irányjelző. Az f2-vel nem mentem volna be vásárolni viszont a Xiaomi-val igen. Valahogy elegánsabb. A markolat átmérője az keskenyebb. Kesztyűvel biztosabb a fogás.
-
PociAti
őstag
Ahogy nézem a Ninebot F2 Plus E és a Xiaomi 4 Pro (2nd Gen) eléggé hasonló akkukkal rendelkezik.
Előbbi 460 Wh, utóbbi 468 Wh, és mindegyik 400 W-os motort hajt. Viszont F2-nél mások is panaszkodtak rá, hogy az akku merülésével párhuzamosan kellemetlenül csökken a sebesség. A firmware nem úgy van hangolva, mint ahogy szeretnék / elvárnák. (Ez frissítéssel talán orvosolni fogják.) -
xekta
csendes tag
Hát nemtudom, ha választani kéne nem érdekelne az a +5km és inkább a +400w-os motorra tenném a voksom. Nekem csak sima F2 van, de lassulást nem érzékeltem még 50% alatt sem. Nyilván én nem is tudok csak 30km-t menni full sebességen. Lecsukása is baromi egyszerű, lehet a tied még nem járódott be, azért volt nehézkes. Nem szokatlan a széles kormány után a xiaomié?
-
mwin
kezdő
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Szóval nagyon jó döntés volt visszavinni az F2 Pluszt és venni egy Xiaomi pro 4 (2nd).
A Xiaomi 30km városi használat után (4 híd, 2 garázsfeljáró rámpa, parkos dimbes dombos.) még 19km hátralevőt jelzett.
30km-nél semmi lassulás vagy erő csökkenés, igazi Xiaomi feeling.
Az összecsukása is tökéletes. Az F2-nél majd szétment az újjam a kiakasztásnál, igazi tervezői failure. Biztos első rollernek jó kis darab az F2 de úgy, hogy előtte is Xiaomi-m volt tudok mihez viszonyítani. -
alphamooncam
őstag
válasz
pescara
üzenetére
"Egyelore annyit tudunk, hogy a 25 km/h ora felettiek es x kilonal nehezebbek szamit(hat) anak smkp."
Könyörgöm, csak egyszer olvasnád el, amit leírok !
Amire Te gondolsz az a 2009 évi LXII.Tv. A kötelező Felelősségbiztosításról értelmező rendelkezésének része:
... 10. gépjármű:a) minden olyan, szárazföldön, de nem sínen közlekedő, kizárólag mechanikus (tehát nem emberi vagy állati) erővel működtetett, hatósági nyilvántartásba vett vagy hatósági nyilvántartásba nem vett jármű – a kizárólag mozgáskorlátozott személyek általi használatra szánt kerekesszékes járművek, az elektromos rásegítéssel működő (pedelec) kerékpárok, valamint a mozgáskorlátozott személy által vezetett e-moped járművek kivételével –, amelynek legnagyobb tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t, vagy legnagyobb sajáttömege meghaladja a 25 kg-t és legnagyobb tervezési sebessége a 14 km/h-t,...
Jelezni szeretném, hogy ez a törvény nem zárja ki az alábbi törvényeket, különben legkésőbb hatályba lépéskor módosítani kellett volna az alábbiakat is, ami meg nem történt meg, azok továbbra is hatályban vannak, és nem lehet figyelmen kívül hagyni őket.
Tehát az új törvény azt állapítja meg, hogy mely gépjárművekre kell kötelezően felelősségbiztosítást kötni, nem pedig azt, hogy mi a segédmotor fogalma.
Az hogy mi számít segédmotoros kerékpárnak az alábbi törvények szabályozzák, és mégegyszer mondom, a kettő nem zárja ki egymást.
1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól (KRESZ)
II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak:
r) * Segédmotoros kerékpár: a külön jogszabályban L1e járműkategóriába sorolt kétkerekű, L2e járműkategóriába sorolt háromkerekű jármű, továbbá az L6e járműkategóriába sorolt quad és mopedautó. [link]
erre hivatkozik*:5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról
(13) * A két-, három- és négykerekű segédmotoros kerékpár (L1e, L2e és L6e járműkategória), a kétkerekű motorkerékpár (L3e járműkategória), az oldalkocsis motorkerékpár (L4e járműkategória), valamint a három- és négykerekű motoros tricikli (L5e és L7e járműkategória) járműkategóriába sorolásának műszaki feltételeit a B. függelék 1. cikk (2) és (3) bekezdése határozza meg...
erre hivatkozik*:... B. Függelék az 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelethez *
A két- és háromkerekű gépjárművek típus-jóváhagyási eljárása
I. RÉSZ Alapvető rendelkezések
1. Cikk Alkalmazási kör és meghatározások(1) Ez a Függelék az összes két- vagy háromkerekű, iker, vagy bármilyen más kerékelrendezésű gépjármű típusjóváhagyására vonatkozik, amely közúti közlekedésre készült, valamint az ilyen járművek alkatrészeire és önálló műszaki egységeire
Ez a Függelék nem vonatkozik az alábbi járművekre:
a) olyan járművekre, amelyeknél a legnagyobb tervezési sebesség kisebb, mint 6 km/ó,
b) gyalogos vezetésű járművekre,
c) mozgáskorlátozottak által használt járművekre,
d) közúti- vagy terepversenyen használt járművekre,
e) a 2000. július 1. [a 11/2000 (V. 24.) KHVM rendelettel módosított 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet B. Függelékének alkalmazási dátuma] előtt már használatban álló járművekre,
f) mezőgazdasági és hasonló célokra használt traktorokra és gépekre,
g) elsődlegesen szabadidős terep-tevékenységre kialakított járművekre, amelyek szimmetrikusan elrendezett kerekekkel rendelkeznek, egy kerék elöl és két kerék hátul kialakítással,
h) pedálos rásegítéssel rendelkező kerékpárra, amely külső, folyamatos 0,25 kW névleges teljesítményű elektromos motorral rendelkezik, amelynek teljesítmény-leadása fokozatosan csökken és megszűnik, amint a jármű eléri a 25 km/ó sebességet, vagy előbb, ha a kerékpáros abbahagyja a pedál hajtását;
nem vonatkozik alkatrészekre, vagy műszaki egységekre kivéve, ha azokat a Függelék alkalmazási körébe tartozó járművekbe való beszerelésre tervezték;
nem vonatkozik a járművek egyedi forgalomba helyezésének engedélyezési eljárására.
(2) Az (1) bekezdésben hivatkozott járműveket a további alcsoportokra kell osztani:
2a) segédmotoros kerékpárokra, azaz kétkerekű járművekre (L1e kategória), vagy háromkerekű járművekre (L2e kategória), legfeljebb 45 km/ó tervezési sebességgel és az alábbi jellemzőkkel:
2a1) kétkerekű típus esetében, amelynél a motor:
– hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3 belső égésű motor esetében, vagy
– legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW, elektromos motor esetében...Amit aláhúztam a tételes felsorolásban az a kivétel. --> Elektromos roller nincs felsorolva a kivételek között, ezért SMKP.
Még valami, ami gépi meghajtású és nincs tipus jóváhagyása, az nem mehet közútra, járdára sem!
-
pescara
aktív tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
,,Pescaraval is az volt a gond, hogy azért vitatkozott velem, mert azt hitte hogy én hozom a szabályokat, pedig nem ! Sőt mégcsak a rendőrök sem." Nem velem volt a gond, hanem veled:-) Azt nem akarod megerteni, hogy a roller meg nincs kategorizalva . Az, hogy szerinted smkp nek minosul, az meg csak a te velemenyed.
-
alphamooncam
őstag
válasz
donbig
üzenetére
"Azért sok kérdés marad még. Például, ha a roller segédmotorkerékpár, akkor jármű. Ha jármű, akkor a KRESZ szerint az irányjelzést irányjelző készülékkel, ilyen készülékkel fel nem szerelt jármű esetében pedig karral vagy jelzőtárcsával kell adni. Kíváncsi leszek ennek az anomáliának a feloldására."
Így van. Kéne jelezni ! A BMW-seknek, Merciseknek is, és mégsem teszik meg mindíg.
Ha rajtakapnak bukta lehet.
Nemrég kapott előre is irányjelzőt a rollerem. Addig a lábamat tettem ki a kívánt irányba.
Ülve megtehettem.
MENET KÖZBEN ! Állva tornázni, meg tegye ki a kezét rolleren akinek kétanyja van, én biztos nem tenném, akkor sem ha megbüntetnek érte.
Kereszteződésben állva elvileg ki kéne tenni a kezed pl. ha balra akarsz kanyarodni, és a felező vonalhoz behúzódni.
SMKP-ra nem kötelező az irányjelző készülék, de ha olyan van ami ilyen vagy olyan okból kb. használhatatlan, mert közel van a földhöz és ráadást olyan gyenge a fénye hogy beleolvad a napfénybe és olyan közel van a középvonalhoz, hogy még az irányt sem lehet tudni abba sem lehet belekötni, mert nincs műszaki vizsga/előírás.
Irányváltoztatási szándék sávon belüli helyezkedéssel is jelezhető, balra kanyarodás előtt behúzódni a vonal mellé, de akkor sem szabadna elmaradnia a jelzésnek. Ezt nem tudom hogyan fogják megoldani.
Pescaraval is az volt a gond, hogy azért vitatkozott velem, mert azt hitte hogy én hozom a szabályokat, pedig nem ! Sőt mégcsak a rendőrök sem.
-
Tiger.
nagyúr
Valaki ismeri ezt?
-
donbig
tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Azért sok kérdés marad még. Például, ha a roller segédmotorkerékpár, akkor jármű. Ha jármű, akkor a KRESZ szerint az irányjelzést irányjelző készülékkel, ilyen készülékkel fel nem szerelt jármű esetében pedig karral vagy jelzőtárcsával kell adni. Kíváncsi leszek ennek az anomáliának a feloldására.
-
alphamooncam
őstag
válasz
pescara
üzenetére
Még mindíg ott tartasz, hogy nincs szabályozás eu- ban
Nem fontos a közösségnek, h mi van, vagy mi nincs Athénban, mert rajtad kívül senki sem rollerezik ott.Mo.- n 1990es Köhém r. óta, 34 éve lehet tudni hogy egy gépi meghajtású roller smkp. Már aki veszi a fáradtságot, h kikeresse, elolvassa és értelmezze a jsz.-t.
A többi OK!
-
pescara
aktív tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Ez mind igaz, de a rolleresek elso korben a rendorrel kerulnek ,,osszeutkozesbe" , ugyhogy kozel sem mindegy, hogy az a rendor hogyan velekedik a jelenleg nem is letezo jogszabalyokrol. En rendszeresen rollerezek rendorok kozott, forgalommal szemben az ut szelen, jardan (lassan), kerekparuton, mindenhol, ahol egy roller kepes kozlekedni. Soha eddig meg ram sem szoltak, kb mintha nem is leteznek. Pedig Athen Europa egyik legforgalmasabb varosa, komoly kozlekedesi rendor jelenlettel. Autosokkal, motorosokkal korant sem ilyen megertoek. Kb ugy nez ki, hogy szandekosan kerulik a konfliktust a rolleresekkel, mert csak a sajat idejet es energiajat vesztegetne megfelelo jogi hatter nelkul. Gondolom ez Europa nagy reszere is igaz. Szerintem kar tuljogaszkodnunk a dolgokat, amig nem lesz valami konkret szabalyozas. Addig is a jozan eszunket kell hasznalni es nem provokalni, ha kell leszallni is a rollerrol arra a 2 meterre es akkor senki nem fogja a rollereseket vegzalni. Akik meg ugy rollereznek, hogy sz@rnak mindenki masra, azokat meg buntessek meg ugy, hogy azt sose felejtsek el.
-
alphamooncam
őstag
válasz
pescara
üzenetére
"Azt inkabb ne, engedd el!"
Vedd már észre, hogy nem ellened beszélek, Te meg magadra veszed !Én is tisztában vagyok, hogy elavultak, hiányosak, a rolleresekre vonatkozó jogszabályok, kvázi jogtalanság talaján vagyunk kénytelenek közlekedni.
Ez nem jó !
Viszont amikor az a kérdés, hogy jelenleg mi a jogkövető (!) magatartás, akkor nem járja félrevezetni az illetőt, jogban gyakorlatlan kérdezőt.
Egyébként ez utóbbit csinálod Te nulla tudással, jogi háttérrel, és amikor szembesítenek a tényekkel, akkor beakad a tű, és nem tudsz összehozni egy épkézláb érvelést !
Ha jogi témáról van szó, jelenlegi tudásod alapján inkább kérdezned illene, meg meghallgatni olyanok véleményét, akik a témában jártasabbnak tűnnek.
A legfontosabb pedig, hogy érveiket alá is támasztják, nemcsak mások "...1000 cikket hoztak mar neked..." [link] érvelés szerűséggel operálnak.
Javadra írható, hogy már ott tartasz, hogy kvázi elismered, hogy Te nem tudsz érvelni az igazad mellett, ezért hivatkozol másokra, ugyanakkor ezek az "ezer cikkek", amit ide citáltál, vagy nincsenek sehol, vagy konkrétan meg lettek cáfolva.
-
Reggie0
félisten
válasz
pescara
üzenetére
:-)) A gorog rendor az jobban kepben van, mint mi itt a forumon, mert neki kell alkalmazni a jogszabalyokat, ahogy a magyar, vagy nemet rendoroknek is.
Hat persze. Ezert csinal az osszes komuves is tokeletes munkat, mert hat nekik kell alkalmazni a gyari lerasokat.
Az elsofoku birosagok donteseit ezert sem szokas megtamadni es sem modositani kesobb, mert ok ertik, hiszen alkalmazzak
De elarulom egy rendornek meg annyi esze sincs hozza, mint egy "kis jarasi fikabiro"-nak. -
DigitXT
félisten
válasz
PociAti
üzenetére
Rohadtul nem érted a lényeget. Névleges 400W, remek...
Csúcsban meg mondjuk 1200W = semmi köze nem lesz a
menettulajdonságainak egy másik névleges 400W-oshoz,
ami viszont csúcsban csak 600W. És ezeket egy kaptafára
elkezded bérrollereknek nevezni, mert az való bicikliútra...
Ha valami szánalmas, az ez a papíros összehasonlítósdi.
-
pescara
aktív tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Azt inkabb ne, engedd el!
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti
üzenetére
Erre írtam, hogy a papír mindent elbír: matrica stimmel, jogszabály pipa...
De az, hogy a két névleg ugyanolyan roller ég és föld, homályba vész.
Megint olyan általánosításokat akarsz tenni (a rollerekről általában!), amik
tök légből kapottak... Eleve nem sok motorvezérlő van, ami teljesítményre
szabályozna: áramkorlát van, a motor által leadott teljesítmény változik az
akku töltöttségi szintjével. A csúcs teljesítményt meg messze nem pár mp
ideig bírják, hiszen emelkedőn gyakran percekig le KELL, hogy adják. Ami
leég ilyenkor, az mehet vissza gariba, hiszen rendeltetésszerű a használat,
ha nem ég le, akkor meg kamu a névleges: összehasonlításra alkalmatlan!Mutatsz nekem két vezérlőt, mind a kettő "350W", miközben egyikben az
áramkorlát 15A, a másikban meg 11A. Szerinted egyformák, pedig nem...
Hogy végsebességen beáll mondjuk mindkettő 8A-re onnantól egyforma
a roller viselkedése, és 36V-on 300W alatt marad, rendben van. Viszont a
végsebességen való gurulás nem a felhasználás 9x%-a... (Bérrollerek közt
is hatalmas különbségek vannak. De az adatlapjuk biztos megfelelő lesz.)Ui: mértem. Ami adott emelkedőn 20 km/h fölött megy az nem 350W-os,
és nagyon másképp viselkedik ha 1000W fölött húz, mint ha csak 700W...
Teljesen jól látod, hogy nincs összefüggés: a névleges csak egy szám, bár
néha van köze a motor valós névleges teljesítményéhez, ám sokszor nem,
mivel eleve az adott felhasználási mellett többet KELL tudnia. Papírra jó...
(Ha érdekel, milyenek lehetnek az egyes rollerek, a csúcsteljesítményt kell
nézni, de még akkor sem biztos semmi, mert lehet más a végsebességük.) -
pescara
aktív tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
Tolem meg is tarthatod!!
Csak szokjal le arrol a ,,mindent is csak en tudok" stilusodrol, mert sokszor hulyesegeket mondasz. Sokszor meg nem.
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT
üzenetére
"Mindig megmosolyogtató, hogy a névleges teljesítményből indulsz ki."
Nyilván a névleges teljesítményből indulunk ki.
Jogszabályok is jellemzően ezt veszik alapul. A rollerek az idő és a táv 9x%-ában ezt a teljesítményt használják, nem a csúcsot, ami csak pár másodpercig képesek túlmelegedés, károsodás nélkül leadni.
A csúcs és a névleges teljesítmény között nincs egyértelmű összefüggés, van amikor a duplája, és van amikor több vagy kevesebb a duplájánál.van amelyik bérrollernél a gyártó a saját oldalán is kizárólag a névleges teljesítményt közli (350 W):
https://b2b.segway.com/max-plus/
https://b2b.segway.com/max-pro/ -
pescara
aktív tag
válasz
Peaceliker
üzenetére
Hat egyaltalan nem:-)
-
pescara
aktív tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
:-)) A gorog rendor az jobban kepben van, mint mi itt a forumon, mert neki kell alkalmazni a jogszabalyokat, ahogy a magyar, vagy nemet rendoroknek is. Amiket te ,,szamtalanszor levezettel" , azt szamtalanszor cafolta mindenki.
-
Amúgy amit a törvény nem tilt azt szabad!

Speciel úgy 4 éve - mondjuk az azért kemény volt, és féltem is rendesen
- Debrecen - Ebes között sima M365-ösön a 4-esen jöttem végig
Négyen türköltek le :XD -
alphamooncam
őstag
válasz
pescara
üzenetére
Sajnálom, hogy nem érted, de benned van a hiba!
Számtalanszor levezettem, jogszabályi hivatkozással, ellenben Te egyetlen egy olyan jogszabállyal nem tudtad alátámasztani az állításod, ami ennek ellentmondana!
Ami legközelebb volt és Tőled származott jogszabályi hivatkozás féle, az az volt amikor azt mondtad, hogy neked egy görög rendőr azt mondta, hogy...
-
pescara
aktív tag
válasz
alphamooncam
üzenetére
,, minden elektromos roller, 4.000 wattig. SMKP-nak tekintendő."
Miert terjesztesz ilyen hulyesegeket?? 1000 cikket hoztak mar neked, hogy egyelore nincs ilyen jogszabaly es valoszinuleg meg sokaig nem is lesz. -
törölt tag
válasz
DigitXT
üzenetére
Költözés miatt eladtam a 24 literes einhell-t, és S65-höz vettem egy 70mai TP05 "zsebkompresszort". Nekem is az volt az első gondolatom, hogy ezt milyen módon lehetne pc takarításra használni, ahogy tettem az "elődjével". Fizikából vannak nálam hiányosságok, de egyből valami puffertartályon agyaltam. Nyilván próbálkoztam szűkítővel, de még úgy is egy lájtos pukinak felelt meg
-
PociAti
őstag
válasz
DigitXT
üzenetére
Arra gondoltam, hogy bérrollerek általában 300-350 W teljesítményűek. És amikor elektromos rollerről beszélek, ezekre gondolok, nem X ezer wattos gépekre.
Elterjedt bérrollerek:
Lime-S 4.0 (36 V, 250 W, 444 Wh)
Lime GEN4 (v2) = OKAI ES-400B (350 W, 690 Wh)
Ninebot SNSC 2.3 aka "Ninebot Max Plus" (36 V, 350 W, 551 Wh)
Ninebot SNSC 2.4 aka "Max Plus X" (36 V, 400 W, 551-1003 Wh)
Tier = Ninebot C1 = Ninebot SNSC 3.0 (48 V, 350 W, 662 Wh)Melyik Bird típusra gondoltál? Ha van rá lehetőséged, fotózd már le annak adatlapját, vagy keresd ki a konkrét típust!
Korábban ezt használták: Ninebot SNSC 1.0 (36 V, 300 W, 374 Wh + 172 Wh) -
alphamooncam
őstag
válasz
Impair1980
üzenetére
"Kukurin G2 Pro-t szeretnék venni. Nem csak én használnám, hanem a 15 éves a fiam is. Kell hozzá neki jogsi (segédmotor jogosítvány), hogy törvényesen használhassa?"
Jelenlegi - illetve ameddig nem hoznak újabb szabályokat - szabályozás szerint minden elektromos roller, 4.000 wattig. SMKP-nak tekintendő.
Ez a hivatalos, de hozzá kell tenni, már amennyire én tudom, a bérrollereket kiadók sem ellenőrzik, hogy jogszerűen használják-e a járműveiket, így bódog-bódogtalan megy amerre lát. Persze bukó nélkül*.
Én 14 évesen tettem le segédmotorra a jogsit, már akkor kötelező volt.
Akkor jársz el felelős szülőként, ha megköveteled tőle a tudást, meg a gyakorlást mielőtt kimegy vele a közútra, járdára* akárhova...
Az hogy kell-e rá KGFB-t kötni vagy sem, ne tévesszen meg.
[link] Nem másolom be újra a konkrét jogszabályokat és az értelmezését.
-
Tangerine
senior tag
-
PociAti
őstag
válasz
Tangerine
üzenetére
Ígéretes ez az olcsó PCB, néztem róla YouTube videókat.
Viszont egyből felmerült egy "kellemetlenség" ezzel a HCW M633 / XH M602 szabályzóval: szét kell vágni a töltő fixen rögzített kimenő kábelét (vagy toldó-elosztót kell a töltő és a roller közé tenni).

Igazából egyik megoldás sem szimpatikus, de nincs jobb ötletem. De ha már van egy ilyen fesz korlátozó, akkor akár egy olcsó töltő is jó lehet, ha jól sejtem. Nem kell 10-12k környékén gyári Ninebot, Xiaomi, stb. töltőt vadászni?
-
Impair1980
aktív tag
Sziasztok!
Kukurin G2 Pro-t szeretnék venni. Nem csak én használnám, hanem a 15 éves a fiam is. Kell hozzá neki jogsi (segédmotor jogosítvány), hogy törvényesen használhassa?
-
xekta
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen, alkalmi portalanitasra is használnám, ha nincs kedvem bekapcsolni a rendes kompit vagy mashol vagyok épp. Nyilván a normál funkciója mellett. Köszi
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti
üzenetére
a bérrollerekhez hasonló
Itt amúgy mire gondolsz?
A Bird pl. olyat húzott, hogy beszarsz. Igaz, hogy
a nagy menetelést megfogta a szoftver 25-nél, de érzésre nem egy kezdő vas.
Emelkedőn is nagyon komolyan megindult, egész biztos, hogy 1000W fölött...A Lime volt az az első fecske a 8"-os tömörgumis szarjaival. Amihez valóban
hasonlított pl. a Kugoo S1 (azért is vettem), egynek jó volt: már meghaladták.
Konkrétan a Lime is új és erősebb modellekre váltott, hátsó kerék hajtás, stb. -
PociAti
őstag
válasz
alphamooncam
üzenetére
"Többször körbejártuk a témát. Rendőröknek van jobb dolga is, mint a rollereseket hajkurászni. Kevesen vannak, és alulfizetettek."
Ez nem az
- alulfizetettségen múlik,
- és nem azon, mert kevesen vannak,
- vagy mert van jobb dolguk.
Ezek is szempontok, de eltörpülnek a fő probléma mellett, ami a szabályozatlanságából ered, és ezzel a rendőrségi vezetők is tisztában vannak.Bőven lett volna idejük kiállni egy forgalmas kerékpárútra és egyenként kiterelhették volna az összes rollerest az autók közé. Nem igaz, hogy ez az elmúlt pár év során azért nem tették meg, mert betöltetlen álláshelyek vannak, vagy mert alacsony a fizetésük, vagy mert mindig akadt valami fontosabb.
Nemzetközi gyakorlat, hogy a bérrollerekhez hasonló elektromos rollereket a kerékpárúton kell (szabad) használni. Ez a minta, ez a cél. Sajnálatos, hogy a jelen jogszabály elavult, de abból levezethető abszurd viselkedést nem kérik számon az e-rolleresektől. Ez társadalmi elégedetlenséghez vezetne. Olyanhoz, ami egy elavul szabályon alapul. Szerintem ezért nem foglalkoznak a rolleresekkel.
Viszont amikor jogorvoslat miatt fordulnak hozzájuk, akkor erősen meg van kötve a kezük, abból az eszköztárból dolgozhatnak, ami a rendelkezésükre áll.
-
-
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Ha van benne minimális nyomás, akkor a Xiaomi kompresszor tökéletes.
Akkor van gebasz, ha nincs semmi nyomás és a külső nincs a helyén...Mivel a kolléga arra kérdezett rá, hogy működik-e akkor, ha nem érzékel
nyomást, feltételeztem, hogy ilyesmire akarná használni: működik, csak
nem tudja felfújni, mert ami kevés levegő bemegy, az elszökik a permnél.
Ilyenkor a nagy légszállítás segíthet, mert attól a helyére ugrik a gumi.
Szerk: a hivatkozott Einhell megoldja, mert bár picike 6L-es tartály mégis
egy tartály, amit felfújhatsz előre 8 barra, utána azzal "rá tudja robbantani"
a külső gumit, mivel megfelelő(en nagy) légszállításra lesz ilyenkor képes.
Nekem 50L-es van, és 10 barra felpumpálható, azzal lehet "virgonckodni",
noha ez még nagyon nem ipari kategória (de hobbi célra bőven megteszi).
Bár amikor a plazmavágóhoz elfelejtettem bekapcsolni, az másik történet.
(Egész sokáig kitartott az 50L. Aztán amikor elfogyott, leolvadt a vágófej.) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Tangerine
üzenetére
Van nekem is egy trafó nélküli változata (XH-M608), biztonsági védelemként bekötöttem, de mint töltőként nem egészen ugyanaz a karakterisztika, mint amikor az akku elér egy kívánt feszültséget és azon tartjuk, míg az akku által felvett áram megfelelően visszaesik, azaz optimálisan "felszívja magát" (a CC / CV karakterisztikájú töltés erről szól).
#28228 xekta
Gyanítom, hogy porfújás / lefújás vagy valami hasonló intenzitású tevékenységre gondoltál, de ezek nem olyanok szerintem. Esetleg előbb felfújni vele valami spray palackot, amire egy szelepet forrasztottunk, utána lehet nyomni vele a légáramot.
-
DigitXT
félisten
válasz
alphamooncam
üzenetére
félrenéztek, mondván szegény embert még az ág is húzza
Ebben lehet valami. Tekintettel arra, hogy majdnem belehaltam az
esetbe, és kijelentettem, hogy ezek után nem fogok rollerezni. Az
sem tántorított volna jobban el a "szabálysértés" megismétlésétől,
ha kiszabnak egy pénzbírságot, márpedig ez a bírságolás célja.
-
válasz
DigitXT
üzenetére
Ja nem, nálam megjött a roller, megnéztem mennyin van a nyomás, 3.4 Baron volt ha jól emlékszem, Xiaominál amikor még 102 kg voltam 5.5 Bar-ra mentek fel a kerekek, és 11866 km-t tettem meg így.
Itt viszont éreztem, hogy ez sok lesz, főleg mert nem is enged úgy, meg 87 kg vagyok... de legfőképpen ebben nincsen külön belső, szóval 5.0 Barra ment, gondolkodtam, hogy ne e 4.5 Bar legyen de mondom ez még határeset, és a Xiaomikkal így megvan a közös nevező. Amúgy elég lenne 4.5 Bar is, mivel Xiaominál ott volt az is, hogy kicsit túl, mert eresztenek.
-
PociAti
őstag
válasz
DroiDMester
üzenetére
"Te 10.évig szeretnéd használni az adott rollered?"
Nem igazán. Egy több hozzászóláson keresztül futó gondolatmenetet nem mindig könnyű követni.
Bár elképzelésem az, hogy egy rollert nem 1-2, inkább kb. 6-8 évre veszünk.Dr. Szilikát által belinkelt nagyon tudományos cikk alapján az jött ki, mely hatások és módszerek ideálisak az akkunak, és melyek milyen mértékben csökkentik.
https://batteryuniversity.com/article/bu-808-how-to-prolong-lithium-based-batteries
BU-808: How to Prolong Lithium-based BatteriesÉs ha csak az általuk javasolt módszer reálisan elérhető tanácsait megfogadnánk (kisebb fesszel töltenénk, és csak 40%-ig merítenénk le őket), akkor legalább 10 éven át elég jó állapotban lehetne tartani az akkut.
De mint minden ehhez kapcsolódó hozzászólásban leírtam, az akku általános használat mellett* sem öregszik jobban a roller többi részénél, nem indokolt a különösebb törődés. És ebben úgy látom egyet is értünk.
* Általános használat: próbáljuk legfeljebb 90%-ig tölteni, de van amikor csak akkor szedjük le, ha már zöld a lámpa, azaz BMS vagy a töltő szerint 100%-ra fel lett töltve az akku. És néha az akkut 30% alá is lemerítjük, tehát a teljes kapacitás 70%-át kihasználjuk.Meddig szeretném használni a rollert? Kb. 4.000 km-nél lesz egy komoly vízválasztó, szerencsés esetben addig kihúzom defekt nélkül. A gumiabroncsok cseréjé egy jelentős tétel lesz. Ebben a hozzászólásban kiszámoltam kb. mennyi lenne.
Szerelési díj 15k + abroncsok 18k. És ehhez még hozzájöhetnek a csapágyak cseréi is.Szerintem már most 2000+ km után is visszahozta a roller már az árát. Majd 4.000 km-nél visszatérek rá mi legyen a sorsa. Jó érzés, hogy van egy (két) olyan rollerem, amit nem kell félteni. Viszont akkor lehet lesznek olyan új gépek a piacok, aminek az árába ezt beleszámolnám valamelyiket. Mert nem kell 3 roller, elég ha kettő van. Egy könnyű rövid távra, közeli boltba, postára, stb. egy nagyobb pedig hosszabb gurulásokra (város túlsó felébe átgurulni).
-
alphamooncam
őstag
válasz
DigitXT
üzenetére
"De jó lenne azért ezt tisztázni a jogszabályban,
mert nem feladata az egyszeri állampolgárnak a jogértelmezés, mi több
az sem normális, hogy megy az adok-kapok, melyik hatóság a hülye.."
Teljesen egyetértek !Te esetedben pedig mivel nem volt ellenérdekű fél, félrenéztek, mondván szegény embert még az ág is húzza, de az sem elképzelhetetlen, hogy egyszerűen felületes volt a szabálysértési ea.
-
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Gumi csere után? Elhiszem, ha elég keskeny a felni, hogy tömítsen.
Ha már egy komolyabb rollerről van szó, szélesebb felnivel, nem fog
menni, mert ott pont az tömít, hogy a gumi a helyén van, de nincs a
helyén addig, amíg nincs benne légnyomás: 22-es csapdája.
Megoldása pedig a szeleptű kiszedése és egy rendes kompresszor. -
DigitXT
félisten
válasz
alphamooncam
üzenetére
nem lehet kitérni az intézkedés elől
Nem lehet: elindul a szabálysértési eljárás, ebben az esetben önmagát
is feljelentette a rolleres, elmismásolták volna az autóssal, ha fizet...
Konkrét esetben a rolleres azt sem tudta, hogy szabályt sértett
Talán mert véleményes. Az én konkrét esetemben tán a Szabálysértési
Hatóság sem tudta (?), hiszen én is kerékpársávon közlekedtem éppen.
Írtam is, hogy ha SMKP, akkor azért is megbaszhatnak, végül elmaradt.
(Mondjuk ennek örülök. De jó lenne azért ezt tisztázni a jogszabályban,
mert nem feladata az egyszeri állampolgárnak a jogértelmezés, mi több
az sem normális, hogy megy az adok-kapok, melyik hatóság a hülye...) -
alphamooncam
őstag
válasz
GoodSpeed
üzenetére
"Szoboszlón engedik a kerékpársávot használni, Pintér SMKP Sándor még nem egyenlő a KRESZ-szel ami csak a lábbal hajtott gyermek rollert mint játékot ismeri. "
Pintér nagyon sokáig Országos Főkapitány volt, jelenleg Belügyminiszter, egyik sem jogalkotói "munkakör". [link] és amikor a rollerek jogállásról szóló jogszabályok készültek, 1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól (KRESZ) és 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról
köze nem volt, nem lehetett a jogszabályok megalkotásához.A gyermekroller téma meg elbújhat az mellett, hogy egyesek az egyik legnagyobb maffiózónak tartják, bár ez meg nem mérvadó a témában.
Kerékpársáv használata:
Többször körbejártuk a témát. Rendőröknek van jobb dolga is, mint a rollereseket hajkurászni. Kevesen vannak, és alulfizetettek.
Az meg hogy félrenéznek, rögtön megváltozik, amint már nem lehet kitérni az intézkedés elől, mint ahogy a példa mutatja, hogy a rolleres egy baleset érintettje lesz.
-
-
xekta
csendes tag
Akinek van xiaomi akksis kompresszora (pumpája), attól kérdezném: kell, hogy a cső végén legyen "ellen" nyomás, vagy lehet használni mint egy úgymond kézi kompresszort?
-
válasz
alphamooncam
üzenetére
Szoboszlón engedik a kerékpársávot használni, Pintér SMKP Sándor még nem egyenlő a KRESZ-szel ami csak a lábbal hajtott gyermek rollert mint játékot ismeri.
-
Tangerine
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem kell szétszedni a töltőt. Egy ilyen 4 dolláros áramkörrel be tudod állítani, hogy hány voltig töltse, nem kell diódázni sem.
-
Tangerine
senior tag
válasz
Peaceliker
üzenetére
Tehát akkor nem mindig érdemes csak 80%-ig tölten. Néha mindenképpen fel kell teljesen, hogy a balancszolás megvalósuljon, hogy egyformák legyenek a cellák. Pl. 3-4x 80%-ig, majd 1x teljesen.
-
alphamooncam
őstag
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Megint megy az okoskodás.
Semmi új nincs a cikkben, ez eddig is így volt, ahogy a cikkben le van írva.Egy-két kereskedő/influenszer, meg olvasni nem tudó újságíró, vidéki bíró nem olvasta/nem tudta helyesen értelmezni a szabályokat, majd terjesztették a hülyeséget, és ez most így üt vissza.
Sajnos van egy-két értetlen itt is, aki csak köti az ebet a karóhoz, hogy ő márpedig jobban tudja.
Konkrét esetben a rolleres azt sem tudta, hogy szabályt sértett, majd jól meglepődött amikor Ő is kapott egy csekket.
Nem is az fájt neki a legjobban hogy szabálytalankodott, hanem az hogy meg volt róla győződve, hogy Ő márpedig szabályosan közlekedett.
Felteszem, ha tudja meggondolja, hogy megkockáztatja-e a szabályszegést vagy sem.
A magánvéleményem az, hogy 25km/h alatt ráengedném a kerékpárútra a rollerest, fölötte ott az úttest, járdán mehessen 6- max 10.km/h órával.
-
DigitXT
félisten
válasz
Peaceliker
üzenetére
Ha van aktív balancer benne, akkor mindegy
A legtöbb kínai rollerakkuban ilyen sajnos nincs.
egy okos, paraméterezhető bms
Egyetértek... Néha amellé sem árt aktív balanszer.
(LiFePo4 pakkal jártam így, pedig új cellákból volt,
de azok az új cellák nem voltak egyformán töltve.) -
Peaceliker
addikt
válasz
Tangerine
üzenetére
Bms függő. Ha van aktív balancer benne, akkor mindegy. Ha nincs akkor igaz lehet, mert maxra töltés esetén minden cellasor töltését akkor állítja le, amikor az elérte a 4.2v (vagy fw függően amennyire épp állítva van) feszt. Így megvalósul a balanceolás (nagyjából). Amúgy legjobb megoldás erre a nem maxra töltésre egy okos, paraméterezhető bms
-
Tangerine
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Valami olyasmit olvastam, hogy ha nem töltöd fel teljesen az akkut, akkor egy idő után nem lesznek egyformák a cellák, mert azt a feltöltés végén egyenlíti ki (balancing). Nem tudom, hogy igaz lehet-e.
-
-
h1mpi
félisten
Mi meg oldjuk ezt a gyerekkel. Ő felmegy a 6.-ra és utána küldöm a rollereket az “üres” lifttel.
-
válasz
PociAti
üzenetére
Te 10.évig szeretnéd használni az adott rollered?
Heti 2.töltéssel bőven 5.évet kibír az aksi, akkor is ha 0.ig meríted és 100% ra töltöd mindég!
5év után úgyis széthullik alattad a gép, szóval totál felesleges ilyen felhajtást csinálni ebből a töltés mizériából!
Aki meg naponta töltögeti az vegyen nagyobb gépet ami nem csak 20.km bír ki 1töltéssel
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A kis kapacitashiany 4V ala menve mar boven annyi veszteseg, hogy lifepo4-re valtsanak, nem lenne ertelme.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti
üzenetére
Van egy olyan szempont is, ami hírek lejöttek (londoni kerékpártűz egy lakásban stb.), több esetben láttam hozzáfűzve, hogy "töltés közben", amit igazolt esetleg a biztonsági kamera is. Egy lemerült vagy ahhoz közelítő akku kevésbé veszélyes, például lehet olyan, hogy egy belső zárlat miatt csak felfőzi magát és kifúj a biztonsági szelep is, de nem gyullad ki. Ha tele van, az a legrosszabb ilyen szempontból.
Bizonyos esetekben, legyen az elhasználódott vagy gyárilag sem tökéletes cella, a 4 V feletti tartomány már "necces" lehet. Szerintem többet ér a biztonság, mint egy kis kapacitáshiány, ha ennyit megtehet az ember az ügy érdekében.
Természetesen, ezek nehezen kiszámítható dolgok.
-
PociAti
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ha jól értem, akkor a töltő feszültségét a gyári 42 V-ról lekorlátoztad 39,7 V-ban.
4-es táblázat szerint ezzel a kb. 400 ciklusról (és 100% kapacitásról) kb. 1.300 ciklusra javul az akku élettartama (de közben az akku nagy előnye, a nagy kapacitását nem használod ki, és csak annak legfeljebb 70%-át használod ki*.)
Vagyis annyit sem, mert nem meríted le teljesen, de eleve egy kevésbé feltöltött állapotból indulsz.* Note: Partial charging negates the benefit of Li-ion in terms of high specific energy.
----
Viszont visszatérve a 2. táblázatra (Ciklus-élettartam a kisütés mértékének függvényében*),
"A részleges kisütés csökkenti a feszültséget és meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát, akárcsak a részleges töltés. A megemelkedett hőmérséklet és a nagy áramok szintén befolyásolják a ciklus élettartamát.* A 100%-os DoD teljes ciklus; a 10%-os nagyon rövid. A legjobb élettartamot a töltési állapot közepén történő ciklizálás biztosítja."
Tehát nagyon megéri csak közepesen lemeríteni, 100+ helyett ha csak 40%-ot használsz belőle, akkor 600 ciklus helyett 3.000 ciklusra növekszik az élettartam. (Ötszörös élettartam.)
De ha már egyszer 100 % helyett csak 70 %-ra töltöd fel, akkor annak 40%-a már csak 28%.
Így ha egy roller gyakorlati hatótávja 30 km, akkor 8,4 km-es hatótávot céloztál meg optimális felhasználási tartománynak.
20 km-es gyakorlati hatótávú (tehát 30 km-nek mondott rollerral) pedig 6 km az optimális hatótáv két korlátozott töltés között.Magyarán az alacsony szintű töltéssel nagyjából háromszorozod az akku élettartamát, a középtartományban való gyenge merítéssel meg akár ötszörözöd.
----
Érdekes játék, de szerintem nem az akku fogja az idő előtt sírba tenni a rollert.
Főleg ha csak 8 km-enként van használva, akkor az eredeti kb. 10-15.000 km-es elvi akku élettartamot sokszorosára tudnád növelni. Ha csak 24.000 km-t veszem alapul ez 3.000 töltést jelentene. 10 év alatt a 3. táblázatban bemutatott hőmérséklettel összefüggő öregedés többet ártana, mint ami az óvatos töltéssel megtakarítódna.
----
Viszont az nagyon hasznon hasznosnak tűnik, miért ne Aliról a legolcsóbb töltőket válasszuk.
-
Reggie0
félisten
válasz
PociAti
üzenetére
Pont annyira mint labilis akkut. Ahogy nem minden kutya labilis, ugy nem minden akku labilis. A pelda pedig nem egy masik rosszra volt pelda, hanem arra, hogy 1-2 ujsaghires esetbol nem lehet kovetkezteteseket levonni, mert pl. azt sem tudod, hogy mennyi liftezesre esik egy meghibasodas/tamadas. A hetkoznapi eletben minden is veszelyes valamennyire.
-
pescara
aktív tag
válasz
DroiDMester
üzenetére
Ez nem pont igy van! Nekem Gorogorszagban a xiaomi lite 3 par honap hasznalat utan elkezdett egy furcsa hangot produkalni a hatso kereknel. Elvittem a garis szervizbe, egy honapot ultek rajta, aztan azt mondtak, hogy nincs alkatresz a garis hibahoz es visszakaptam a teljes vetelarat.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PociAti
üzenetére
Igazság szerint kódoltam az írásomba, a szokásos útvonallal 36 V-ig (se) merítem, ami kb. 40 %-nak felel meg, azaz marad tartalék. 37 V a névleges feszültség (kb. 50 %). Erre játszom egyébként:
https://batteryuniversity.com/article/bu-808-how-to-prolong-lithium-based-batteries
Most Li-ions charge to 4.20V/cell, and every reduction in peak charge voltage of 0.10V/cell is said to double the cycle life. For example, a lithium-ion cell charged to 4.20V/cell typically delivers 300–500 cycles. If charged to only 4.10V/cell, the life can be prolonged to 600–1,000 cycles; 4.0V/cell should deliver 1,200–2,000 and 3.90V/cell should provide 2,400–4,000 cycles.
On the negative side, a lower peak charge voltage reduces the capacity the battery stores. As a simple guideline, every 70mV reduction in charge voltage lowers the overall capacity by 10 percent. Applying the peak charge voltage on a subsequent charge will restore the full capacity.
In terms of longevity, the optimal charge voltage is 3.92V/cell. Battery experts believe that this threshold eliminates all voltage-related stresses; going lower may not gain further benefits but induce other symptoms
Hogy miért a tűzesetre reagáltam, az sem véletlen. Kínai ember jól telenyomta az akkut, utána beszáll a liftbe, ment lefelé a járművéhez.
Meg olyan dolgok vannak, rendeltem egy másik töltőt Aliexpressről, hogy ne a gyárit kelljen magammal vinni, ha egy másik helyen akarom tölteni. Ezt szét is szedtem, hogy megvizsgáljam. Egy olyan spórolós konstrukciót kaptam, amiből még az optocsatolót és TL431 referenciát is kispórolták, helyette primeroldalon a segédtáptekercs feszültségét figyeli a PWM IC.
Ennek azután meg is lett a következménye, hiába áll be terhelés nélkül 42 V-ra, de terhelés alatt már nem akar megállni 42 V szinten, hanem menne feljebb. Megfelelő módosítással lehúztam 39 V-ra az üresjárási értéket, de terhelés alatt még 41 V-nál sem állt meg. Meg amúgy sem lehet használni ventilátoros hűtés nélkül, mert kis trafó, kis dióda stb., mindent alulméreteztek.
BMS mellesleg cellánként 4,25 V felett szakít meg általában, ezáltal a töltő meghibásodása ellen véd, aminek csak cellánként 4,2 V-ig szabad menni. Nyilván ezt a 4,25 V-ot úgy találták ki, hogy ettől még nem szabadna kigyulladni az akkunak, de nem biztos, hogy jó a határokat feszegetni.
A tűzesetre visszakanyarodva nem tudhatjuk, szerencsétlen esetben volt ott 1 db cella, ami nem bírta a kínai túltöltőt, például. 1 db cella már be tudja gyújtani a többit is. Láttam ilyet én is (egy cellát égettem ki egy balfogás miatt, de az tényleg abszurd hülyeség volt, én intéztem el, nem ő volt a hibás).
-
Tiger.
nagyúr
válasz
DroiDMester
üzenetére
Pl már az első merülés után azt tapasztaltam, hogy előtte 1-esbe ment 17kb 2-esbe 30 körül utána 80%-nal már csak 11 illetve 26 vitt. Teljes feltöltes után már csak 13 és 27 volt ez lehet garancias hiba sztem.
-
válasz
Tiger.
üzenetére
Mire szeretnél garit?
aksira amúgy is csak 6.hónapot adnak kb mindenhol!
Ha leégeted a motort benne úgyis azt mondják te terhelted túl!
Ha eltörik a lengő villa, szintén te leszel a hibás mert fizika sérülés, szóval a garancia kb semmire sem jó!Használd nyugodtan ha elromlik majd cseréled benne ami hibás/rossz!
-
-
Tiger.
nagyúr
Valaki erősítsen meg. Egy üzletből vásároltam május 17-én egy kukirin g2 prot. Most beszéltem a taggal azt mondja a garancia addig érvényes amíg betartom a kötelező vizsgálati időpontokat. (Mert a két év gari az csak akkor érvényes ha még vannak a szakaszos garanciális vizsgálatok?
Az első 2 hónap után van a második 1 éves és más 2 éves korában.) sztem ez így nem igaz mert aki webaruhazbol rendeli és 3 évet kap rá gondolom nem fogja postaztatni 3-4 szer hogy a garancia érvényes maradjon. -
Reggie0
félisten
válasz
PociAti
üzenetére
(Bár szerintem ennek nincs is jelentősége.)
Hogy ne lenne jelentosege, egy tarsashazban barmilyen hulyeseget megszavazhatnak ha megvan az 50%+1. Azt is megszavazhatjak, hogy nem festheted ki karacsonyi dekoracioval az ablakod.
Az messze nem olyan megfontolt dolog, mint egy torveny megalkotasa.Ugyanez igaz is a lakonegyedre, fuggoen attol, hogy mit ertenek alatta, mint pl. HOA/POA egyeb szervezet vagy esetleg varosresz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nintendo Switch 2
- Aktiválható a DLSS 4.5 az új GeForce driverrel
- Milyen routert?
- World of Tanks - MMO
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- LEGO klub
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Wacom Bamboo One CTF-430 rajztábla
- Workstation bazár - Lenovo, HP, Dell - számla, 6 hó garancia
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Playstation 4 Slim 1 TB kontroller 6 hó garancia, számlával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Hülye mérnökök...

Az előzmény az, hogy a F2+-ból alig csavartam ki 21km-t és utána hiába írja hogy 8-9km van még hátra.. inkább gyalogolsz mert erőtlen. Pirossal jelez a battery saving mód amit nem sikerült kikapcsolnom és max 20km/h limit lesz.
Csak szokjal le arrol a ,,mindent is csak en tudok" stilusodrol, mert sokszor hulyesegeket mondasz. Sokszor meg nem.
Az áramkör is megjött nemrég az aliról. Ha meglesznek a csatik, akkor megcsinálom. Én a roller saját töltőjét akarom majd rádugni.