Új hozzászólás Aktív témák
-
DigitXT
félisten
válasz
enginev3.0 #33190 üzenetére
Nem valószínű, mert rosszabb az energiasűrűsége, de amúgy jogos. Biztonságosabbak.
Legutóbb szolid 32700-as cellákból a motoromba építettem indító akkut. Brutál mit tud! (Mikor az ólom-savas már erősen kókadozott, ez még mindig vidáman tekerte az indítót, pedig az 50A fölött kér folyamatosan: meg se kottyant neki.
Erre a feladatra tökéletes, mivel a névleges feszültség 3.2V (12.8V), teljesen feltöltve 3.6V (14.4V), szóval abszolút alkalmas "12V-os" savas ólomakkumulátor kiváltására, 4s konfigurációban... A rollerben megszokott 3.6V/3.7V-os cellák sehogy se adják ki: 3s kevés, 4s sok. Igen ám, de mivel kisebb a feszültség, ezért egy "48V-os" (13s) roller akku helyett ebből 15 db cella kellene sorba kötve, tehát az akku mérete már emiatt is nagyobb lenne, sajnos. Érdekes kérdés!)
-
DigitXT
félisten
válasz
gyenesmartin #33188 üzenetére
Ezzel amúgy nem teszel jót az akkunak, ha mindig nagyon lemeríted.
Csak akkor érdemes így használni, ha tényleg szükséges, amúgy töltsd fel. -
DigitXT
félisten
válasz
gyenesmartin #33183 üzenetére
~5 napja használod, ez idő alatt sikerült 30 km-es túrákat lenyomni vele megállás nélkül? Amúgy nagyon sokat számít a megállás, elindulás. De pláne az emelkedő... 367Wh akku, nem annyira acélos, de a 12,23 Wh/km hihető, elérhető, szóval elhiszem, hogy 30 km, ám ha valakinek gyakran kell elindulnia, megállnia, indulásonként elveszít 50-100 métert...
(Mármint ez csak egy becslés az energia igényére a gyorsításnak, de lehet ennél több is.)
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #33084 üzenetére
Sírok...
Amúgy azt nem értem, hogy miért gondolják, hogy a HEX az valami más lenne, mint az RGB, hiszen pontosan ugyanazt írja le itt: Agyagbarna, 7E=126, 4B=75, 26=38
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #33069 üzenetére
Ti folyamatosan magatoknál tartjátok a roller pumpát?
Anno a nagy vason nekem bent volt egy táskában, mert tubeless, de nem zselés gumival sikerült lassú defektet összeszednem az első utamon, aztán a másodikon is, szóval igen, elraktam, így rá tudtam fújni bármikor. Erre van kitalálva. Autóban is van pótkerék, már a legtöbb autóban: néha szükség van rá, amúgy nem, mégis "folyamatosan magánál tartja."Nekem a 26 éves autómban konkrétan még gyári a pótkerék (ideje lenne átgumizni), azaz 26 év alatt soha nem kellett használni, mégis gyári tartozék. Másik autóban meg volt már rá szükség, igaz, csak mankókerék van benne (de legalább el lehetett jutni vele a gumisig). Két keréken általában nem életszerű a pótkerék, viszont defektjavítót, vagy - belsős gumi esetén - akár tartalék belsőt szoktak vinni nagyobb túrákhoz a hozzáértők, jó okkal.
Olyankor viszont valahogy fel is kell fújni a javított kereket, szóval kell valami pumpa: van egyszer használatos patron is, ami egy kerék felfújására jó, kis helyen elfér, élethelyzettől függ, hogy valaki bevállal-e ilyesmit, vagy úgy van vele, hogy hívja a trélert, ha baj van.
Szerk: motoron én az utóbbi voltam, nem volt nálam semmi, még túrán sem: szerencsém volt, hogy amikor defektet kaptam, akkor már csak 500 méter volt hazáig. Ez ilyen bicikli!
(Ha nem tudod megjavítani az út szélén, és továbbmenni, akkor legyen hívható ismerős.)GoodSpeed: abszolút megértem, hiszen két falu közt beszarik a versenytechnika, sokkal egyszerűbb helyből kicserélni a kereket, és tovább gurulni, mint lapos kerékkel tolni, vagy valakit odarángatni hogy vigyen már haza, autóval... Persze kinek mi. Hol használja, stb. (Jártam úgy többször, hogy az akku adta fel, így BKV-val oldottam meg a hazajutást.
)
-
DigitXT
félisten
válasz
Reggie0 #33057 üzenetére
1 db-ot gondolom. Amúgy neked méri a töltöttséget, százalékban, vagy kivetted a
cellát, és rámértél? Nekem télen, bár erősen pirosan villogott a 10 perces művelet
után, tényleg 1 kerék volt, megcsinálta (0.9 bar -> 2.5 bar), máskor meg lemerült...
De azt betudtam annak, hogy nem volt teljesen feltöltve. Lehet kibír 20p-et, passz!De rollernél annyira kicsi a gumi térfogata, hogy "fél perceket" kell dolgoznia.
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #33054 üzenetére
Megnézem mikor viszed magaddal az autóakkut egy rolleren.
Amúgy kb. 10 perc egy 185/65 R14-es gumit felfújni vele. Tudja.
Lassan, de megcsinálja: igen, nem ezzel fogsz 4 kereket felfújni.
(Arra vettem anno egy B&D akkus kompresszort. Megcsinálta...
De lemerült a retekbe. Hja, egy 7Ah ólom akku volt benne. Vicc!
Azóta kapott egy 3s6p pakkot, azzal végre használható lett...)
Természetesen nem az a méret, amit magaddal viszel rolleren...
Szerk: amikor 1.9 bar -> 2.4 bar kellett, az 3-4 perc a Xiaomival...
(Kerekenként. Uis minél nagyobb a nyomás, annál lassabb.)
-
DigitXT
félisten
-
DigitXT
félisten
válasz
amdboy #33036 üzenetére
Ha délután a napon volt az autó, akkor kegyetlen forró lehet a cucc, ilyenkor letilt a BMS, azért nem lehet bekapcsolni, főleg nem tölteni (utóbbi meg tűzveszélyes is lenne ekkor). Amennyiben kihűlés után sem működik, akkor más baj van.
Szerk: összecsukasnál ill. nyitásnál elnyíródhat a összekötő kábel, ha hülyén van megcsinálva, lásd Kugoo S1... Szerk2: rákerestem a típusra, nem úgy néz ki, mint a példának hozott szar, akkor más lesz a baja. Sanszos, hogy valami kábel ment szét, de jó esetben csak széthúzódott, nem elszakadt.
-
DigitXT
félisten
válasz
lemmy71 #33010 üzenetére
Nem minimális töltés lesz benne, hanem jó esetben félig fel lesz töltve.
Sem lemerülve, sem teljesen feltöltve nem jó tárolni. (Amikor veszek új
cellákat akku építéshez, azok is "névleges" feszültségen érkeznek: nem
lemerülve, nem csutkára töltve tipikusan 3.6V körül szoktak lenni.)
-
DigitXT
félisten
válasz
lemmy71 #33003 üzenetére
Annak idején írtam egy szösszenetet az elérhető abroncsokról a teljesség igénye nélkül. Azok a videók, amiben a mókus kicsomagolja, és megy egy két kört, meg mond valamit, lehetőleg szépet és jót, általában sima promó videók (kínai gyártók nagy fegyvere ez, ha valami új terméket vezetnek be, ami vagy szar, vagy nem - többször igen, mint nem -, ám ha készül róla sok ilyen "fényezős"
influenzásvideó, akkor elkezdik venni, mint a cukrot).Ezek a rollerek javarészt karbantartás-mentesek. Nincsenek bennük folyadékok, nagyon kevés kopó alkatrészük van, konkrétan fékbetét, gumiabroncs. (Jó, ha hidraulikus fékkel szerelt, fékfolyadék van benne, de az is karbantartás-mentes megoldás, zárt rendszerű.)
Magyarán a legnagyobb gond azzal lehet, ha valami csavar meglazul, elkezd kotyogni... Nyilván az ilyen kotyogás nem öngyógyuló, szóval néha* rá kell nézni, de általában jobb gyártóknál a kritikus területeken használnak menetrögzítőt, így ez kevésbé jellemző. Ha nagyon elkoszolódik valami mozgó alkatrész, elkezdhet "nyüszögni": tisztítással is jobb vigyázni, pl. nem megküldeni magasnyomású mosóval, meg ilyesmi. Ha csapágy megy szarrá, az megint olyan dolog, hogy nem tudod babusgatni, azt cserélni kell, lehetőleg a gyári eredeti/kínai minőségnél jobbra. De mondom, ez is inkább az olcsóbb vasak baja.
Ja és még valami: csak azért, mert nyüszög, WD-40 segít, nem biztos, hogy megoldás! Amit zsírozni kell, zsírozni kell, nem olajozni. Ezeket általában a gyárban megcsinálják: amelyik gyártónál elfelejtik (nagyon kínai), azoknál több vele a probléma, ez közismert.
*: szerintem erre nincs km előírás, mint (rendes) gépjárműveknél a kötelező szervizekre.
Töltés intervallum meg nem létezik. Egész nyugodtan töltsd, amikor töltő közelében vagy. Semmi értelme azon gondolkodni, hogy ha ritkábban töltöd, akkor jobb lesz neki, mivel ez egyszerűen nem igaz, épp ellenkezőleg, minél mélyebb a kisütése, annál kevesebb töltési ciklust fog túlélni az akku közel az eredeti kapacitása megtartásával... Az meg, hogy csak 80%-ig töltsd, mert akkor még hosszabb az élettartam, ezekkel a kommersz rollerekkel, a nem programozható töltőkkel és általában nem programozható BMS-sel kivitelezhetetlen.
Szerk: hatótáv tesztet magadnak tudsz csinálni, a felhasználási körülményeid szerint.
(Nem mérvadó, ha valaki megállás nélkül körözget, neked meg párszáz méterenként van egy lámpa, kereszteződés, akármi. Mivel az energia-visszanyerés gyakorlatilag nem működik - marginális a hatása -, így annál kisebb lesz a hatótávolság, minél többször kell megállni, és újra elindulni. Ezt nem fogják tudni neked szimulálni mások, a te útvonalad fogja befolyásolni. Ahogy a kisebb emelkedők, lejtők sem szoktak benne lenni az általános tesztekben, mert tényleg összehasonlíthatatlan lenne az egész.
)
-
DigitXT
félisten
válasz
lemmy71 #32993 üzenetére
Azért ajánlgatjuk, mert bevált.
A sima kézi pumpa a lecsatlakoztatáskor óhatatlanul nyomásvesztést fog okozni, és mivel nagyon kicsi a gumi térfogata, jóval nagyobbat, mint mondjuk egy kerékpárnál (nem beszélve az autógumikról). Így ami azoknál bevált, rolleren nem biztos: tapasztalat szerint a Xiaomi kompresszor kényelmes, és pontos megoldás.
Szerk: ez nem olyan kompresszor, mint ami már van otthon: zsebbe rakható, akkus, nincs benne tartály, nincs nagy térfogat árama, így autógumit is felfúj ugyan, de jó 10 perc alatt.
-
DigitXT
félisten
válasz
lemmy71 #32986 üzenetére
Valószínűleg "hülyén nézne ki" egy pálcika rolleren a full face biciklis bukó, pedig ha pofára esés van, akkor csak az biztonságos, ami után nem kell fogpótlás és arcplasztika sem.
(Szokták mondani, hogy nem kell elesni, és ez így is van, bár, ha beüt a szar, akkor már egy sima biciklis sisak is számíthat, sokan mégse vesznek fel semmit. Bíznak a szerencsében.)
Ui: én is bíztam a szerencsében, nekem széttört az első kerék, azért estem egy jó nagyot... Furcsa így visszaolvasni, hogy inkább a sisak, mint a mentő, így is elvittek csonttöréssel... Viszont emlékszem a csattanásra, ha nincs rajtam sisak szerintem nem beszélgetünk.
-
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #32980 üzenetére
Te tényleg annyira ostoba vagy, hogy azt hiszed, hogy valaki csak azért, mert 40 km/h-val képes menni, akkor ennyivel is fogja keresztezni az autós útját, és ezért elütteti magát?
Nyilván vannak ilyen faszkalapok, de ne tekintsd már a fórumtársakat is mind annak, LOL.
-
DigitXT
félisten
válasz
enginev3.0 #32976 üzenetére
Rettenetesen primitív gondolkodásra vall, hogy azért, mert valaki KÉPES menni 40 km/h-val, adott esetben egy széles, belátható, forgalomtól mentes szakaszon megengedi ezt a luxust magának (igen, kerékpárúton "szabálytalanul"), akkor nyilván óvodáscsoportokat pontosan ugyanígy fog megközelíteni, és vasalja őket kifelé napi rendszerességgel... LOL (Teljesen egyetértek veled, hogy a forgalmi helyzet - nem - felismerése a legfontosabb: ha valaki bele van buzulva a km óra nézegetésébe, akkor megengedett sebességgel vasal ki, mert odáig már nem jutott el gondolatban, hogy a környezetet is figyelni kéne, reagálni...
Megfordítva, ha 25 km/h-s limittel közlekedik, szabályosan, de ő maga próbálja az amúgy szabálytalan összevissza pl. kerékpárúton kóricáló, banyatankos, babakocsis, kutyás, de akár csak magában bedugott füllel - mert az fontos - közlekedőt leparancsolni, majd jön a csodálkozás, hogy nem ugrott félre a gyalog időben, vagy nem jó irányba ugrott -> perec.) -
DigitXT
félisten
válasz
lemmy71 #32968 üzenetére
Ha az a cél, hogy "érjen is valamit", akkor szerintem csak U lakat jöhet szóba... abból is van olcsó(bb), fel is lehet szerelni a rollerre a tartójával. Előny, hogy nem lehet könnyen elvágni. Hátrány, hogy merev, viszonylag nehéz, sőt, ha fel van szerelve, hajlamos zörögni is...
(Egy sodronyzár könnyebb, de sajnos viszonylag könnyen "elcsíphető", kézi szerszámmal.)
-
DigitXT
félisten
válasz
alphamooncam #32934 üzenetére
A Xiaomi mentes csatlakozójával nincs, mivel addig tömít, amíg a szelep le nem zár.
-
DigitXT
félisten
válasz
alphamooncam #32870 üzenetére
még nem estem - mondjuk nem is tervezem...
Elhiszed, hogy én se terveztem? Egyszer kicsúszott a segge, sárban: én hibám.
Minden más esetben meg valami anyagfáradás következett be = a gyártó hibája.
Reméljük, hogy a Dualtron nem chinesiumból készült, nem fárad el 1900 km után... (Legviccesebb talán a hátsó rugóstag törése volt. Ott konkrétan tényleg szaladtam nagyjából két lépést, közben lebaszarintva a rollert, oldalra, magát törje, ne engem.) -
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #32867 üzenetére
OFF topik, de lehet tudni mi történt? Tényleg nem nagy (épp akkor
) a tempó. Olajfolt? ON-ban csak annyit, hogy egy ilyen elcsúszás rolleren sokkal inkább elfordulhat, és amit bukfenccel megúszol, mint fogalmaztam, én kurvaélet, hogy nem csinálnám láncon át...
Ui: kettő konkrét bukfencem volt (kis tempónál), amikor tényleg átgurultam a hátamon, picit Aikido-san (keresztbe), nem lett semmi baja a gerincemnek, meg semmi, hálisten! Harmadiknál úgy pofára estem, hogy konkrétan hasra, aszfaltot megfejelve, a sisakkal: egyik esetben se tudnám azt mondani, hogy a lánc segített volna, inkább töri a csontot. Motoron én is 10 éve csúsztam el, Rákóczi útról lekanyarodván, gerincvédőn csúsztam, lényegében bajom nem lett, motorka szenvedett kopásos sérüléseket, meg a lelkem.
-
DigitXT
félisten
válasz
alphamooncam #32864 üzenetére
Addig jár a korsó a kútra...
Az aszfalt az kemény, de lapos. Igen, csúszni rajta jobb,
de ha ráesel, akkor az romboló hatással lesz. Én nem csinálnám, de hát ez én vagyok.
(Nekem a laptop táska működött gerincvédőkent: lehet szerencsés a viselt cucc.
De ettől a láncdologtól a hideg kiráz: rollerrel 70-nel közlekedést nem kommentálom.)Ui: másnak sem javasolnám, hogy Csubakkának öltözzön rolleren... Inkább egy táska!
-
DigitXT
félisten
válasz
alphamooncam #32861 üzenetére
Ahogy a mondás tartja, nem az esés öl meg, hanem a földet érés...
Kurvaélet, hogy egy elcsúszás esetén nem szeretnék egy láncon henteregni. -
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32840 üzenetére
Ez nem egy csoport, ez egy nyílt fórum. Itt moderáció a fórumszabályzat megszegéséért jár, tehát mondjuk durva személyeskedésért. Ellenberger, ha van egy rossz tapasztalatod, nyugodtan posztolhatod, mert senki nem fogja tartalmilag moderálni, hogy ez itt tiltott.
Gondolod, hogy olyan csoportokban, ami mögött valami üzemeltetői érdek áll, el fog jutni a posztod a nyilvánosság elé? Sajnos nem így működik a FB.
Ha csupa pozitív posztot, döntésed megerősítető tapasztalatot szeretnél olvasni, akkor irány a rajongói csoport, és maradhatsz abban a hitben, hogy tökéletes cuccot használsz. Amíg szét nem törik.
-
DigitXT
félisten
válasz
Aflamin #32820 üzenetére
Ha meg akarod élni a 80-at, elfelejted a projektet. A lehető legbalesetveszélyesebb közlekedési forma. Bevásárlásra alkalmatlan, mert legfeljebb egy hátizsákot tudsz biztonságosan (relatív) magaddal vinni. Csomagtartó általában egyáltalán nincs... Amennyiben ragaszkodsz a két kerekűhöz, sokkal jobb választás egy robogó.
(Előttem már írták, hogy annak az se probléma, ha lejárt az orvosi alkalmasságid.)
Szerk: nem azt írta a kolléga, hogy nem kell "B" jogsi. Az van neked, és megmarad!
ami lejár, az az orvosi alkalmassági vizsgálat: 70 fölött 2 évente, ráadásul amilyen
ostoba a törvényhozás, pontosan a születésnapodon, ha előtte mész, akkor már a
két évet is cseszheted, mert épp csak a következő születésnapodig lesz érvényes.
(Ha meg utána mész, akkor már lejárt jogsival kell eljutnod a háziorvoshoz: röhej.) -
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32800 üzenetére
Mert nem darabszámra mérik. Olvasd el, amit linkeltem. Ha mindig csutkára meríted, akkor van x db ciklus benne. Ha csak félig meríted, akkor nem 2x annyi lesz, sőt.
Teljesen értelmetlen, amit csinálsz, hogy 5 napig nyekteted, mert ezzel nem kíméled. -
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32798 üzenetére
heti 1x töltsem
Ezzel pont hamarabb ki fogod nyírni, csak szólok.
Minél ritkábban töltöd, jobban meríted, annál rosszabb.Kulcsszó: DoD (Depth of Discharge)
-
DigitXT
félisten
válasz
vigyorgó #32775 üzenetére
Tekintettel arra, hogy a fékbetét nem tétel ez nem annyira valid érv.
Általánosságban igaz, de ha van veszélye az akku túlterhelésének, meg
ismerve, hogy ilyenkor a motor is melegszik, hosszú távon káros lehet...
(Jajj, bocsánat, feltételes mód: nekem már égett le vezérlő, e-fék miatt.) -
DigitXT
félisten
válasz
vigyorgó #32731 üzenetére
Az első mondat valid, nem szerencsés nullára meríteni. Ha mindig csak akkor töltöd, azzal gyorsabban öregszik, összességében kevesebb ciklust bír, kevesebb lesz az élettartama... A második mondat viszont véleményes, mivel hosszútávú használaton kívül helyezésnél a teljes feltöltés nem jó, ráadásul a li-ion akkukat nem kell töltögetni "60 naponta", hiszen az önkisülésük minimális. Egyetlen esetben lehet valid ez a módszer, ha a roller nem kapcsol ki teljesen, és van egy állandó fogyasztása. Ezt a gyártó nyilván jobban tudja... (A mostani vezérlőmnél látom, hogy nincs soha teljesen kikapcsolva, csak a kijelzőt áramtalanítja...
Nem lenne ezzel baj, HA állásban nem szívná mérhető mértékben az akkut. Korábban volt benne áramtalanító kapcsolóm, tartotta a feszültséget, mint a cövek, nem az akku hibája.)
Ui: konkrétan 3 nap alatt 42.0V-ról (100% töltés, nem ajánlott így tárolni, tesztelni akartam) lement az akku feszültsége 41.83V-ra. Nem hatalmas különbség, de utal a fogyasztásra...
-
DigitXT
félisten
válasz
BlacKSouL #32729 üzenetére
Forró akkut nem ajánlott gyorstölteni, mivel az további melegedést okoz, csak a BMS-en múlik, hogy ilyenkor leállítja-e a töltést, vagy nem is tud róla (ha nem ott van a hőmérője).
Jó hír viszont, hogy a legtöbb rollerhez nem jár gyorstöltő, gyárilag. Sőt, amit ilyen néven vehetsz utólagosan, általában az sem az. Minden a konkrét párosításon múlik... (Nekem speciel van egy elég combos 10A-es töltőm Nade gyors? 38Ah mellett: egyáltalán nem.)
-
DigitXT
félisten
válasz
vigyorgó #32726 üzenetére
Ha hosszú ideig nem akarod használni, akkor ilyen 50-60% körül el lehet rakni.
Nem szeretik, ha huzamosabb ideig 100%-on vannak tartva, de azt sem, ha túl
alacsony feszültségen tárolnád. Normál napi használatban töltsd, ha tudod.Ezek az akkuk mentesek a memóriaeffektustól, azaz nem baj, ha nem meríted
le teljesen, sőt, azzal csökken az élettartam. Nem drasztikusan, de csökken.
Meg eleve, ha egy út mondjuk "40%-ba kerül", a következő ugyanilyen után már
20% marad, közben lassabb, gyengébb is lett, meg tartalékod se maradt...Az is túl van lihegve amúgy, hogy 80%-nál hagyd abba a töltést. Felesleges. Ha
akkukímélés a cél, ahhoz úgyis a töltőt kell átállítani - esetleg a programozható
BMS-t hozzá: az ilyen "házi praktikák" csak arra jók, hogy elmásszon a balance.
(Értsd többet árthatsz vele az akkunak, mint amit használsz, hamarabb döglik.)Ui: nem adtak hozzá kezelési útmutatót? Mert abban azért le lesz írva ez is.
-
DigitXT
félisten
válasz
Sirtaky #32700 üzenetére
Ha a BMS tilt, akkor se kép, se hang, nincs köze a sebességhez, pláne nem gyorsul fel tőle. A BMS védelme ilyenkor egy kapcsolónak feltehető meg = bármi gebasz van, lekapcsolja a kimenetet teljesen. Vissza se rögtön kapcsol. Ha egyáltalán. Van benne hiszterézis, milyen paramétereket vár, hogy visszakapcsoljon. Pl. túlmelegedés esetén vissza kell hűlnie.
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32695 üzenetére
Egyrészt igaz, hogy ha lecsökken a feszültség, akkor kisebb végsebessége képes a motor, viszont nem igaz, hogy ennek a 10 km/h-hoz bármi köze lenne. Mivel ha 30V-on már csak 10 km/h a végsebesség, akkor 42V-on sem több 14 km/h-nál, mivel 1.4x a szorzó és lehet ez 13s rendszer (39V vs. 54.6V), az arányon semmit nem változtat. Következésképpen, ha bármelyik rollered 10 km/h-ra korlátozta a sebességet, az tisztán szoftveresen tette ez.
Ami meg a százalékos kijelzést illeti, nos... általában feszültség alapú + általában nagyon kicsi a felbontása (4-5 csík, haha). Egy átlag li-ion cellát simán lehet 3V alá is meríteni, de "konzervatívabb" felfogásban nevezhetjük azt 0%-nak. Tehát a fenti példában innen a 30V (10s), ill. a 39V (13s) akku esetén. Természetesen nem jelenti, hogy valóban töküres/nem terhelhető tovább a cella, csak nem igazán ajánlott: nagyobb lesz a feszültségesés, kevés kinyerhető energia maradt, túlmerítéssel meg károsíthatók a cellák, főleg, ha a balance se tökéletes már, és vannak eleve alacsonyabb feszültséget elérő cellák a pakkban. -
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed #32674 üzenetére
elektromos roller 15 -évvel ezelőtt sem
Mármint Magyarországon. Nem volt elterjedt dolog, igen. De speciel '98-ban Párizsban láttam ilyenen embereket csapatni.Néztem is, hogy ez meg miféle, csendes, gumikerekes... Később itthon láttam lábbal hajtós verziót, ami szintén gumikerekes volt, ám annyira nem volt elterjedt az sem, hogy amikor bementem egy rollereket is forgalmazó boltba, néztek rám, mint a hülyére, hogy mit keresek én náluk?Műanyag kerekes szarok voltak mindenhol, a csendes gurulás vágyálomnak tűnt. (Aztán lábbal hajtós verzióban már beszerezhető volt, de mindig is kérdés volt, hogy gyerekjáték, vagy felnőtt közlekedés?)
-
-
DigitXT
félisten
válasz
Emunem #32654 üzenetére
Hatásvadász cím, mivel nincs jelentősége annak, hogy roller. Akku tűz.
Ennyi erővel ebből is lehetett volna "Egy szerszámgép, négy halott" hír:Ha egy panelt felgyújt. De mivel felébredt az ember és családi ház volt,
kidobta az udvarra. Senkinek nem lett baja. Csak az akku égett szénné. -
DigitXT
félisten
válasz
Dr. Szilikát #32630 üzenetére
Hagyd, nem érti a különbséget aközött, hogy mit jelent egy demonstráció jellegű akció, és mi a mindennapi valóság...
Nyilván ha van egy ilyen akció, akkor hirtelen tele leszünk rendőrrel, és mindennap ezt fogják tudni csinálni. Ja nem. Gondolkodni kellene tudni, LOL.
-
DigitXT
félisten
-
DigitXT
félisten
válasz
Emunem #32591 üzenetére
Ez az Adventure, amiről írtam.
Megvettem 120K-ért, aztán tuningolgattam.
Aztán a baleset után újra összeraktam, és megpróbáltam eladni, de beláttam, hogy több okból sem fog menni. Először is, mert ugyanolyan kerékkel, mint ami váratlanul széttört, senkinek nem lesz benne bizodalma (nekem sem), másodszor ha van benne egy 130K-s vezérlő, ha nincs, senkit nem érdekel, aki nem szakértő a témában. Csak menjen, vhogy! Szóval nagy vezérlő ki, kis vezérlő be, gyengébb kerék ki, erősebb kerék be: szerintem így már valakinél jó szolgálatot fog tenni, csak le kéne tesztelni a hatótávolságot (36V38Ah).Jut eszembe! Olvastam a topikban gúnyos megjegyzést, hogy az indexeket mindig csak sötétben fotózzák, alulról, mert így leplezik, hogy napfényben fentről semmi nem látszik belőle, tehát teljesen értelmetlen dolog rollereken az index. Ezzel vitatkoznék. Ez látszik.
A térfigyelő felvételén is látszott, mikor elszálltam (nappal), a bekapcsolt vészvillogó.(Mondjuk eleve beteg gondolkodásra vall, hogy miért akarna vki hazudni ilyesmiről?
)
A másik legújabb index-fikázós megjegyzés szerint a reflektor mellett nem látszik. Nos, amikor jönnek szembe, akkor eleve nem illik telibe tolni a reflektort... de éppen látszhat:
Ui: oké, hogy lehet az indexet fikázni, főleg a vérzivataros osztaléklenyúlós időkben, de... -
DigitXT
félisten
Megérkezett az új kerék. Egymás mellett egyértelműen ez a nyerő. Kár, hogy anno nem rögtön ilyet vettem. Eleve a régin a küllő a legvastagabb pontján volt 8 mm (és furcsán, ívesen öntötték), ez meg 10 mm fölött van, végig egyenesen van valami nagyból vágva. Aztán ott a kerékagya, ami sokkal nagyobb átmérőjű, amihez sokkal nagyobb felületen csatlakoznak a küllők, így olyan törés, mint ami a balesethez vezetett, kevésbé esélyes. Természetesen nehezebb is valamivel az új cucc, szóval remélhetőleg biztonságosabb. (Nem beszélve arról, hogy szélesebb is, 36 vs 43 mm, jobban passzol a PMT gumihoz.)
Ja és sikerült találni belevaló szelepet, szóval most már tubeless az eleje, így az igazi...
-
DigitXT
félisten
válasz
gyuri615 #32560 üzenetére
Azon a csatin a hall szenzorok vezetékei vannak, ha az sérült, nem csoda, hogy nem megy, vagy nem jól megy összeszerelés után. Ki kell szedni a műanyagból a tűket, hogy kiférjen.
Dr. Szilikát: igen, generic chinese motor, a Kugoo S1-ben is ilyen van. Annyi, hogy általában még nagyobb csatlakozó szokott lenni a hall szenzoroknak*, vagy egyáltalán nem, és mind benne van egy 9 tűs Julet csatlakozóban. (Annak előnye, hogy simán kifér az anyán.
)
*: fel se merül, hogy kifér, cserébe könnyen szerelhető.
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32537 üzenetére
A kis akku mellé nem csak azért raknak gyenge motort, hogy maradjon értelmezhető hatótávolsága, hanem azért is, mert a kis akku nem terhelhető nagy árammal...
-
DigitXT
félisten
válasz
_stick_ #32535 üzenetére
A végsebesség elérési ideje egyenlő a gyorsulással. Az emelkedőn való haladás pedig megfeleltethető neki, szóval igen, mindezekben játszik a teljesítmény...
Egyben nem feltétlen, az a végsebesség (simán lehet, hogy más hardveres/szoftveres korlátja van). Erre céloz amúgy Thunderzolee, hogy ha kiütöd belőle a korlátot, többre is képes. Csak nem árt észben tartani, hogy ennek ára van: nagyobb sebességnél jelentősen megnő a légellenállás így az annak legyőzésére fordított energiaigény, tehát a energiaveszteség. Folyománya: lecsökken a hatótávolság, jobban melegszenek az alkatrészek, esetleg az eleve alulméretezett cuccok (akár ilyen apróságok, hogy csatlakozó!) le tudnak olvadni. (Nem ijesztegetésnek. De láttam már karón varjút. A Xiaomikat szét szokták tuningolni sajna rossz értelemben is. Gyárilag sem 300W a csúcsteljesítménye, hanem legalább a duplája - hogy egy klasszikust idézzek -, de ha ~3x-osára húzod, mert a szoftver engedi, onnan kezdődnek a bajok. Valós 300W amúgy szarra nem elég, szóval jól érzed, kevés.)
Ui: a 25 km/h-ra tervezett vasat nem biztos, hogy életbiztosítás 35 km/h fölé hajszolni... (Amennyiben ilyen igény van, akkor javasolt minél masszívabb vázat venni, ami bírja is.)
Mondjuk szerintem napi 5 km-en nincs igazán jelentősége a végsebességnek: ~12 perc -
DigitXT
félisten
válasz
Csupati69 #32521 üzenetére
Először is, felrakni akkor lehet, ha befér. A 2.75" a futófelület szélességére utal. Semmit nem mond arról, hogy a belseje mekkora felnibe passzintható be. Másodszor, házilag a művelet elég nagy szívás, minimum egy satu javasolt, bár hőlégfúvó sem árthat ha van, mert a melegítés hatására a gumi lágyul, nagyobb eséllyel tudod ráerőltetni a felnire.
Harmadszor, lehetőleg inkább olyanok tanácsára adj, akik már csináltak ilyet, legalábbis használtak ilyet: akinek nincs köze a témához képes olyan marhaságokat összehordani, hogy 1-2 km-en szétrázza majd a gerinced, LOL.
Főleg úgy, hogy fingja nincs, az adott roller jelenlegi felfüggesztéséről: általában egy "10x3-as" roller már nem fos merev vázas zéró felfüggesztéssel, mint az M365. A terepen való használat se arra utal, hogy ilyen.
Lényeg a lényeg, hogy tömör gumi és tömör gumi közt is van különbség. Ha lehet, akkor légcellásat szerezz, az a legkomfortosabb (miközben egész jól gurul): a lyuggatott talán még "elviselhető", de azzal mérhetően többet fog fogyasztani, és nyekereghet* is...
Egy "full tömörről" én is lebeszélnélek, főleg, ha valami ótvaros anyagból van: konkrétan balesetveszélyes lehet, ha nincs normális tapadása, márpedig anyag függő, hogy van-e!
*: ahogy deformálódik, annak lehet hangja, márpedig a deformáció miatt eléggé "puha".
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32474 üzenetére
Ha nem fékezi aktívan a kereket a beállított korlát fölött, akkor igen, gyorsabb úgy.
Túl sokat feltételezel az oktatási rendszerről és a mai fiatalokról. Mondjuk én sem
vagyok az a tipikus boomer a 42 évemmel, ám ilyen baromságot nem követnék el.
(Követtem el mást nyilvánvalóan, fiatalon de pláne, de ez a roller verseny járdán...) -
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32469 üzenetére
De még hajtja lábbal is, hogy még gyorsabb legyen: normális?
Színéből ítélve bérroller lehetett, nem ment 25 km/h fölé másképp. -
DigitXT
félisten
válasz
PociAti #32431 üzenetére
Leszokhatnál a nevezéktanon való kötekedésről, kontextusból úgyis kiderül, nem?
Amúgy két fajta fék felfogatási szabvány van... Mindkettőt alkalmazhatják rollereken...
(Ha és amennyiben váltani akar köztük, vannak megfelelő adapterek, ahogy a tárcsa is
változtatható bizonyos határokon belül.) Szerintem nincs is Segway "márkás" fék.
A linken a legalja egypálcás féloldalas általános kerékpáros tárcsafék-nyereg van: nem
csoda, hogy borzalmasnak érzi a kolléga, annál bármi jobb... Ha érdemi fékerő növelés
a cél, és adottság egy gyenge, műanyag fékkar, amivel nehéz nagyot húzni, kézenfekvő
választás a félhidraulikus nyereg: ugyanúgy bowden üzemelteti, mégis fog rendesen.Szokták ajánlgatni a hidraulikus, több dugattyús tárcsafékeket, mint legjobb megoldás, viszont egyrészt teljes átalakítással jár, nem kevés pénzért, másrészt nincs szükség rá,
hogy egy ujjal blokkolható legyen az első kerék, hiszen abból könnyen baleset lehet. -
DigitXT
félisten
válasz
Emunem #32399 üzenetére
Így sose lesz modi, üvölt, hogy hatalommal (bármily kicsiny is) visszaélésre készül...
Szerk: amúgyis totális szereptévesztés, a modi nem attól modi, hogy jobban tudja adott témát, kizárólag a fórum szabályzatot kell tudnia. Soha nem tartalmilag moderálnak.Topikgadzánál elvárás, hogy adott témában jártas legyen: minimális plusz jogokkal jár...(Az elején még voltak moderátorokra jellemző jogosultságok, pl. HSZ módosítás, rejtés. Nyilván okkal vették el, mert az megint egy más mentalitást követel az illetőtől... Tudod, amikor kalapács kerül az ember kezébe, hajlamos mindent szögnek nézni. Az meg baj.)
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32396 üzenetére
Ehhez nem moderátor kell, hanem topikgazda. (Éppenséggel én az vagyok - máshol -, ám volt olyan topik, amiben már csak voltam, másikban meg udvariasan visszautasítottam a felkérést, mert nem akarom borzolni az idegeimet minden marhaság elolvasásával.
)
-
DigitXT
félisten
válasz
DarkGubi #32384 üzenetére
Miért kéne a csehekhez küldeni? Gari miatt? Ha veszel egy "belevaló" (belső) töltőt, csak
ki kell cserélni, amihez nem kell "márkaszerviz", egy helyi roller szerviz is megcsinálja.(Nem rakéta tudomány, csak hát el lehet baszni, mondjuk a földelés elfelejtésével, illetve hálózati feszültséggel eleve nem jó játszani. Ha az ember nem ért hozzá, egy konnektort se kellene, hogy szereljen, mivel emberélet múlhat rajta, mégis sokan csinálják, sajnos...)
Szerk: arról nem beszélve, amikor a hozzáértő szakember gányol, és utána kell kijavítani.
-
DigitXT
félisten
válasz
DarkGubi #32378 üzenetére
A szerviz egész biztos, hogy nem foglalkozik a töltő javításával... Rendelnek bele egy újat, ha nincs polcon, s utána szépen kicserélik, előbbi tarthat sokáig: szerintem tök felesleges addig a szervizben tartani a rollert. Ha tudsz venni hozzá magad, elég a cserét kérni tőlük. (Azt direkt nem mondom, hogy cseréld ki otthon, mert veszélyes üzem, jobb a békesség...)
-
DigitXT
félisten
Bizalomgerjesztő...
(Két kerék másképp... Gondolom más a dinamikája, mint a klasszikus Segway-nek. Mondjuk nem tudom az milyen volt, de: White & Nerdy
)
-
DigitXT
félisten
Videóra ment a like, a linkelt posztokba beolvastam, de nekem nem bírja a gyomrom...
Mindenesetre gondolatébresztő! És inkább ott hányjon be az ember, mint a kórházban.Ui: Dodor is bemutatott tavaly egy kulcscsont + bordatörős esést, rossz volt nézni, úgy, hogy nagyon hasonló sérüléseket szereztem egy szaros rolleren. Két kerék, sajna ilyen. (Nyilván mindig jönnek a fotelszakértők, hogy mit kellett volna másképp csinálni.
)
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #32340 üzenetére
Nem arra gondoltam, hogy a rollerre, hanem saját magára...
(A felelősség nyilvánvalósága csak a kamera felvétel miatt van.)
Személyi sérülésre fizethet a baleset biztosítás, vagy, ha ráijeszt
az autósra, akkor esetleg zsebbe is kaphat némi pénzt a csaló... -
DigitXT
félisten
-
DigitXT
félisten
válasz
Emunem #32333 üzenetére
Az FID volt. Nekem nincsenek csavarjaim: szerencsére végül műtét nélkül kijöttem belőle. Cserébe majdnem elvéreztem itthon műtétre várva, úgy, hogy nem sejtettem mi történik... (A kórházban tudniuk kellett volna, a vérképből, de basztak megnézni épp Nagypénteken.)
Bukfenc 1 sisak nélkül, sérülésmentes, a szemüvegem is fent maradt... Bukfenc 2, szintén védőfelszerelés nélkül, ez már műszaki hiba kategória, valószínűsíthető borda repedéssel. Az ellen nem sokmindent lehet tenni, talán mellkas védős protektoring, passz... Bukfenc 3 (gyalogbéka mód), aszfalt fejelés, a full face mindent fogott, kisebb bőrsérülés, de térd ép maradt... Végül az utolsó (ez után végleg befejeztem a rollerezést), spontán anyagfáradás, kulcscsont törés, 9 borda törés, lép sérülés. Mondhatni szerencsétlen esés, de ilyenekre is kell számítani rolleren, nem lehet mindig szerencséd... (Persze az volt! Gerincsérülés sem történt, a hátamon lévő laptop táska fogta az esést, nem nyomorodam le, nem vágtak fel.)
-
DigitXT
félisten
válasz
whbear #32330 üzenetére
Ha nem akarsz semmiképpen sisakot, akkor lehetőleg a legmasszívabb + legstabilabb konstrukciót keresd, mert a hajadra kenheted a vezetői rutint, ha derült égből széttörik! (Simán elcsúszást, vezetői hibát könnyebb kimozogni: nekem is volt olyan amikor pont tökéletes bukfencet sikerült bemutatni, így sérülés nélkül megúsztam sisak nélkül. Ám sajna vannak műszaki hibák is, amikor esélytelen reagálni, ott a passzív védelem segít. Arról ne is beszéljünk, ha vki a 3000 ccm dieselével véletlenül fellök, abból is lehet baj.)
Ui: a legnagyobb marhaság azt hinni, hog ugyanolyan biztonságához, mint sétálni.
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32313 üzenetére
Gyönyörű. Pedig elvileg erősebb konstrukció, mint a klónja (Kugoo S1), de eddig az etwow is acél első villát használt, masszívabbat, csavarozva, nem hegesztve. Ez meg alu öntvény.
-
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32308 üzenetére
Fotelszakértő, nem kell vele foglalkozni.
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32280 üzenetére
Ez tisztán szoftver kérdése. Pont ezért kellett a firmware-t is átütni, amikor az ember ilyet csinált, merthogy csinált boldog-boldogtalan: műszakilag semmi akadálya, hogy két akku egyszerre táplálja a hajtást, akkor sem, ha az egyik a másiknak épp töltőként mutatkozik.*
A legnagyobb gond szerintem, hogy a töltő port egyszerűen nem erre van méretezve...
Egy átlagos roller is képes 20A körül fogyasztani. Ha ezt elosztod 2 akkura, még akkor is 10A marad akkunként, amitől hosszú távon a töltő csatlakozó elolvad. (Célszerű dedikált, jóval nagyobb áramot biztonságosan átvinni képes csatlakozóval párhuzamosítani.
)
*: van olyan BMS, ami ilyenkor lekapcsolja a kimenetet, tehát valóban nem megy olyankor a hajtás is, de általában azért nem ilyen egységsugarú BMS-ek vannak: programozhatók...
Szerk: természetesen vannak töltő csatlakozók nagyobb áramra, de akkor sem érdemes azt felhasználni ilyen célra. Eleve milyen már, ha tölteni akarod, akkor szét kell húzni?
A másik meg, hogy ha nagyon eltér a két akku feszültsége (egyik le van merülve, másikat meg feltöltötted), akkor igenhülye (Darwin díj) ötlet párhuzamosan összekötni őket, mert baromi nagy kiegyenlítő áramok indulnak meg... Ha mindez a töltő csatlakozón keresztül történik, az tényleg elolvad.
Ha nincs kiegészítő védelem, ez nem bolondbiztos, sőt!
(Ilyen kiegészítő lehet pl. a korábban emlegetett Denis Yurev-féle RITA adapter. Annak az érdekessége, hogy kifejezetten eltérő feszültségű akkukkal is megbirkózik, mert felváltva használja őket, tehát nem csak egy sima párhuzamos kapcsolás. Erre épített bizniszt.
)
-
DigitXT
félisten
válasz
Quent1n #32274 üzenetére
seriffeket neveznek ki meg ilyen hülyeségek
Ez amúgy nem hülyeség, hanem kényszermegoldás: egyszerűen nincs elég rendőr ahhoz sem, hogy minden járőrautóba legyenek ketten, ezért jönnek azzal, hogy oldja meg egy.Most nem azért, a "pénzbehajtási" részleget nem sajnálom, de idővel ez vissza fog ütni a közbiztonságra is. De hát ki akarna manapság rendőrnek menni? Nem túl vonzó pálya.
Még ha megfizetnék, akkor, de ugye a pénz a legkevesebb. A többi ebből következik: nem hogy mobil padjuk nem lesz, a roller csúcsteljesítményének mérésére, de ember sem, aki kezelje. Hacsak, kampány jelleggel nem csinálnak ilyen pár napos mókus-vakítást, mint a legutóbbi motorosok baszogatása. Olyankor esetleg elkapnak pár renitens tuningolót.
-
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32243 üzenetére
Lehet, változtattak rajta és/vagy másik piacos modell van az adott videóban?
Elég ha csak kicsit másképp tekercselik, lehet lassabb, cserébe nyomatékosabb.Másik magyarázat, hogy belenyúlt (vki) a kalibrációba. Kugoo S1 gyári beállítása
példának okáért 8" volt, viszont valójában csak 7.4" körüli volt az átmérő. (Valaki
idióta még olyan videót csinált erről, hogy ha ezen az értéken növelünk, gyorsabb
lesz a roller. Hehehe... Nagyobb számot ír ki, az biztos...) Amúgy, ha megfogadsz
egy jótanácsot, nem akarod erőlteteni az 50+ végsebességet, lehet, okkal lassú...Nyilván lehet olyan fizikai oka is, hogy be van rágódva a csapágy, ami jellemzően
nagyon kínai szokott lenni, esetleg homokszem került a gépezetbe. Hőmérséklet
lehet ilyenkor árulkodó, melegszik a motor. Üresjárati áramra is érdemes ránézni. -
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32189 üzenetére
Jogos. Egyébként az nem egy rendszám tartó eredetileg? Tudom, még nem tartunk ott.
-
DigitXT
félisten
válasz
Dr. Szilikát #32176 üzenetére
noha azt hinnénk, hogy legalább a mágnesek természetes hatását érezni kellene.
Nem kellene.Nagyságrenddel kisebb erőhatás. Ha gázelvételre jól érezhetően lassulni kezd a versenytechnika, az a vezérlő belepofázása lesz, semmiképp nem szabadon futás.
-
DigitXT
félisten
válasz
Peaceliker #32161 üzenetére
+1. Ha gyorsabb vagy, többet állasz a pirosnál. Érdemben nem nyersz vele:
akkor lehet "nagyot" nyerni, ha eléred az előző zöldet. Vagy szabad a pálya.Amúgy ugyanez megvan nagyban motorral is: 125 ccm vagy 400 ccm...
Utóbbi sokkal nagyobb élmény, és biztonságosabb is, az erőtartalék miatt,
viszont ha betartod a sebességhatárt, ezzel időben nem nyersz semmit.
Lágymányosi hídon megereszti az ember, akkor... hamarabb ér a piroshoz,
pontosan ugyanakkor fog továbbhaladni a zölddel (csak többet állt addig).
Az előző zöldet elérni nem is tudom, mekkora sebességtúllépéssel lehetne.
(Nem mindenhol van zöldhullám, van ahol kifejlesztették a piros hullámot.) -
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32133 üzenetére
Jo igaz, nem nagyon fekezem ezen az uton, ahol ma voltam
Sokat ne várj a fékezéstől. Most néztem az utolsó teljes utam statisztikáját.
411Wh fogyasztásra jutott 15Wh visszatöltés, pedig szuper motorfékem volt...
3.6%-ot sikerült visszanyerni 12 km távon, az utazósebesség 45 km/h körül.
(Bruttó fél óra, beleértve a pirosnál várakozásokat: csak 24 km/h volt az átlag.)Ui: teljesen egyetértek, csak ott szabad megereszteni, ahol nem veszélyes, egy
osztott bicikliút, vagy egy dedikált, de szűk szakasz nem ilyen, ott jobb 30 alatt.
(~1.5 km autóút is benne volt... Lejtőn ment 50 fölött is, önerőből 36V-on nem.)Azt néztem, hogy ilyen 48 km/h-t tartani kellett jó 40-50A az akkuból. Anno egy
48V-os akkuval tudott menni önerőből 60-at. De az már istenkísértés kategória.
A 36V-os akku feszültsége ekkor 37V köré esett, tehát jó 1500W folyamatos.
Ezt csak arra mondom, hogy nem várható túl nagy hatótávolság ilyenkor...Szerk: a lenti grafikonokon is látszik ez a szakasz. A fázisáram 50-60A ekkor, a
motor pedig lassan melegszik: értelemszerűen Statorade-del hidegebb maradt. -
DigitXT
félisten
Keresgéltem a rolleres dokumentumaim közt, és belefutottam ebbe az ábrába:
Nyilván készítettem volna egy párt neki Statorade-del feltöltve, de mivel aznap, gyakorlatilag az első éles tesztjén, pofára estem, az az ábra sosem készült el...
Összedobtam most. Lényegében azt kell látni, hogy 80 fok alatt maradt mindig.
Ugyanazon az útvonalon, ugyanúgy hajtva, ahogy megírtam, rengeteget számít!A VESC-nek nem kellett tovább nyomatékot korlátozni, bírta a versenytechnika.
-
DigitXT
félisten
válasz
enginev3.0 #32131 üzenetére
Hová ez a nagy sietség? Van, ami 100 éve nincs kész, és az én rollerem is sanszos, hogy alkatrészként végzi. Esetleg újjászületik egy gokartban, legalábbis a nagy akku, vezérlő...
-
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32127 üzenetére
De akkor csak nem hazudtak ezek akkorat a kici kisz kinaiak.
Ebben a tesztben maradt azért elég sok bizonytalanság.
Nem tudjuk, mit jelentenek a csíkok + jól mér-e távolságot?
Mindenesetre 30 km nem rossz: nyilván a 25-30 az nem 45. -
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32064 üzenetére
Nem lehet, hogy valami nagy tuning csoportban kérdeztél pálcikával kapcsolatban?
Amúgy a fék beállítása nem rakétatudomány. A lényeg, hogy a féknyerget kell helyesen pozicionálni: amennyire lehet, egyenesen fogja a tárcsát, ne kopjon félre a betét...(Szerencsés esetben ezt már megtették neked a gyárban, így első körben valóban csak bowden feszességet szokás beállítani, hogy megfelelő fékhatásod legyen, valamint NE csukd rá a kart a saját ujjaidra fékezésnél... Ha "egypálcás" fék van rajta, akkor az egyik fékpofa mozog, és eleve görbíti a tárcsát. A leghitványabb megoldás, de sajnos olcsó... Ennek a beállításánál kell figyelni arra, hogy a nem mozgó betétet is kellően közel rakd a féktárcsához (hátulról állítható), mert ha messzi van, sokat görbül a tárcsa, az nem jó.)
Emunem: azért a 400 EUR nem a legalja kategória. Eddig 150-200 EUR-ról volt szó...
Amúgy jó, hogy mondod az akkut, konkrétan rád gyújthatja a házat, ha nagyon gagyi... Személyesen viszont inkább tartok a váz törésétől: ha a 400 EUR-os bírja, az jó hír.
-
DigitXT
félisten
válasz
Thunderzolee #32071 üzenetére
Hát igen, nagyobb az akku, mégis olcsóbb: mi baj lehetne?
-
DigitXT
félisten
válasz
lorcsi #32068 üzenetére
36V 7.5Ah, 35 km/h és 30 km hatótávolság: átverés a köbön.
Ja, meg felvisz 15°-os emelkedőn az 500W motorjával. Hogyne!Mégsem ezektől félnék igazán, hanem hogy miből van az a váz?
83K-ért sanszos, hogy chinesium, így bármikor széttörik alattad."Ingyen sem kategória."
Ez a pontos megfogalmazás...Ezekből a "szaladgálósokból"
szoktak összejönni a legnagyobb pofára esések... (És nem csak
átvitt, hanem sokszor szó szerinti értelemben... Az meg nem jó.) -
DigitXT
félisten
válasz
Frozzy #32062 üzenetére
Ez 4 éve 22.8K-ért nekem bevált, megvédett két balesetnél is. Azóta mondjuk
2/3-addal többe kerül, hogy legyen miből hirdetni, hogy itt minden fasza.Szerk: közepesen erős gépre szerintem tökéletes a full face biciklis sisak.
A legnagyobb tankokra, meg 50 km/h fölött inkább vegyél fel egy motorosat. -
DigitXT
félisten
Hátsó indexhez ha bele lehet rakni egy power LED-et, még jó is lehet...
Elsőt meg csinálni kell hozzá. Lámpát is, ha kevés. De amúgy jó, ha jó. -
DigitXT
félisten
válasz
Reggie0 #32041 üzenetére
Várom, mikor köt bele abba, hogy a lengyel csávó nem is fél óráig melegítette a cellát, mire sikerült ráforrasztania a vezetéket, csak 6 másodpercig (felgyorsítva a videót).
Szerk: eskü, mintha Bog is hasonlóan fogalmazott volna a legújabb teszt videójában. Félretájékoztatás!!!
-
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32032 üzenetére
Ha már 45 km/h és C-futómű, tanulságos videó... Mármint, hogy tudja, de ne erőltesd!
(Kicsit ellentmondásosnak érzem, hogy balesetveszélyes, nem ajánlott, de azért veheted, ha kellő önmérsékletet tudsz tanúsítani. Mindezt kombinálva azzal, hogy gyenge, pl. nem megy fel közepes emelkedőn. Persze értem, kicsi fázisáram korlát: legalább nem ég le...)
-
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32024 üzenetére
Hamarabb fog tönkremenni a váz, mint hogy elöregedjen az akku. De ha nagyon kímélni akarod, akkor lehetőleg ne merítsd le csutkára, azt nem szeretik. Ha van lehetőség, tölts.
egy szóval sem mondtam hogy jobb lesz mint a g4
Felépítéséből adódóan csak rosszabb lehet. Viszont akkora megindulást nem fog tudni, hiszen csak 1 motor, és 800W az valójában nem nagy tűzijáték. Ennek ellenére persze a kátyúkkal nagyon vigyázz, ez alap! (Főleg olyan futóműnél, ami erősítheti a lengéseket.) -
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32020 üzenetére
Nézd meg, hogy a gyári értéket milyen sebességre értik: ha 15 km/h-ra (előfordul), akkor egész biztos, hogy nem leszel a közelében 25-30 km/h tempóval. Ha 25-re (ritka!), akkor lehetséges. De mondom, a 48V 13Ah nem fogja megváltani a világot. 624 Wh. Nem sok.
Valakinek valamilyen velemenye esetleg?
Látatlanban a C-futóval lehetnek problémák. Miből gondolod, hogy jobb lesz, mint a G4? Annak legalább normális(nak látszó) dupla teleszkópja van elöl: ha azt életveszélyesnek érezted, akkor egy szitálásra hajlamos C-futóművel (szerintem) nem leszel előrébb.Amúgy nincs semmi baj a 45 km/h-val, ha stabil a futómű, és nem kezd el szitálni: éppen olyan tempó, ami még kényelmes, nem tép szét a menetszél. Mivel a menetszél hatása a sebesség növekedésével négyzetesen jelentkezik, már egy kis tempó növekedés is durva különbséget jelent (halálközeli) élményben. Ha nem bírod a 45-öt, ne menj 70-nel.
(Igazából már 50 fölött is erős a történet, szóval jobb a békesség, és megmaradni alatta.)
-
DigitXT
félisten
válasz
Enigma1945 #32017 üzenetére
Ha már megrendelted, akkor nem mindegy?
(Neked biztosan lesz vele tapasztalatod.) Imádom amúgy a hatótávolság hazugságokat: a legutóbb linkelt akku építős videóban pl. pofátlanul elhangzik, hogy a 48V-os akkuval nem kell tesztelni a hatótávolságot, hiszen a 36V-os akkuval ment a 80 km, akkor azzal is annyi lesz, mert ugyanannyi a tárolt energia, miközben azért épített 48V akkut, hogy a végsebességet kitolja 50 km/h környékére.
Ugyanezért a 48V 13Ah akku a büdös életben nem lesz elég 45-50 km-re: én még 30-ban sem igen bíznék, ha kihasználod a 45 km/h végsebességet. Ha lekorlátozod, akkor okés.
Szerk: nekem 36V 38Ah akkum volt, amivel tudott a rollerem 45 km/h körül haladni, annál elhiszem (tapasztaltam), hogy elketyeg 45-50 km-t, de az ~1300Wh, és nem a fele...
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus #31979 üzenetére
A teljes markolat előfordulása rolleren nem szerencsés. Leginkább azért, mert bár mindig elmondják, hogy a kormány a jármű vezetésére szolgál és nem kapaszkodó, valamennyire óhatatlanul stabilizálja vele magát az ember, mivel, ellentétben egy motorkerékpárral, nem ül rajta, nincs más, amivel "foghatná" a járművet.
Szóval egy ilyennel benne van, hogy a szándékoddal ellentétesen tekered meg, mert mondjuk épp elveszítetted az egyensúlyod... Nem mondom, kis teljesítményű rolleren ez is működik! Nekem ilyen volt, gyárilag az iBike Mono Adventure, tudtam vele menni, nem éreztem kifejezetten veszélyesnek. De amikor a teljesítményt megnöveltem, rögtön cseréltem a félmarkolatosra, mivel az biztonságosabb.
Ui: amúgy igazad van, teljesen intuitív. Valamiért az emberek azt tudják, hogy a gázt húzni kell egy kétkerekűn: nekem is volt ismerősöm, aki amikor kipróbálta a jó öreg Kugoo S1-et, majdnem leszedte róla a markolat gumit, mert reflexből csavarni akarta a gázt, nem tudta, hogy azt a kis pöcköt kéne nyomogatni. Érdekességképp: a gyártók is érzik ezt. Van olyan, ahol tettenérhető az áttérés a hagyományos hüvelykujjas rettenet és a félmarkolatos közt. Még itt a topikban is felmerült párszor, hogy hogyan kéne kreatívan fogni a kormányt, hogy kényelmesebb legyen a gyári pöcök nyomogatása, hosszabb utakon is. Szerintem az ilyen igényekre reagál mondjuk a Segway F3. Van rajta még pöcök az oldschool arcok kedvéért, de alapvetően már egy félmarkolatos gázkar, nekem ezzel kifejezetten szimpatikus...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Autós topik
- PlayStation 4
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Sorozatok
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest