- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magisk
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
Új hozzászólás Aktív témák
-
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #32867 üzenetére
Pár hete az NFC-s zárok kapcsán került szóba a kulcscsomó, hogy egyesek azt is zsebükben hordják. Arra is azt írtam hogy én nem raknék semmi fémcsomót a zsebembe, főleg a családi ékszerek közelében lévő zsebbe nem.
De ugyanígy tervezési hibának érzem a kormányrúdon lévő kulcsos rollerzárakat. Bukfenc közben nem lenne jó ha az ember felé álló kulcs beleakadna vagy belenyomódna valamelyik testrészünkbe. -
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #32867 üzenetére
OFF topik, de lehet tudni mi történt? Tényleg nem nagy (épp akkor
) a tempó. Olajfolt? ON-ban csak annyit, hogy egy ilyen elcsúszás rolleren sokkal inkább elfordulhat, és amit bukfenccel megúszol, mint fogalmaztam, én kurvaélet, hogy nem csinálnám láncon át...
Ui: kettő konkrét bukfencem volt (kis tempónál), amikor tényleg átgurultam a hátamon, picit Aikido-san (keresztbe), nem lett semmi baja a gerincemnek, meg semmi, hálisten! Harmadiknál úgy pofára estem, hogy konkrétan hasra, aszfaltot megfejelve, a sisakkal: egyik esetben se tudnám azt mondani, hogy a lánc segített volna, inkább töri a csontot. Motoron én is 10 éve csúsztam el, Rákóczi útról lekanyarodván, gerincvédőn csúsztam, lényegében bajom nem lett, motorka szenvedett kopásos sérüléseket, meg a lelkem.
-
válasz
Tangerine #32236 üzenetére
A Ninebot F3 E elektromos roller töltőcsatlakozója valószínűleg DC5521 vagy DC5525 típusú, mivel a Xiaomi és Ninebot-Segway rollerekhez általában ezeket használják. A kisebb akkumulátorral rendelkező rollereknél főként DC aljzatok terjedtek el, míg a nagyobb teljesítményű modellek esetében GX/XLR csatlakozók is előfordulhatnak.
Ha biztosra akarsz menni, érdemes ellenőrizni a roller töltőportját vagy a gyártói specifikációkat. Ha szükséged van egy kompatibilis töltőre, itt találhatsz néhányat roller töltők kategóriában. 😊
Co pilot járt a legközelebb, pedig nem ő szokott!ChatGPT:
A Ninebot F3 E elektromos roller töltőcsatlakozója egy kerek, 3 tűs DC típusú csatlakozó, amelyet a Segway-Ninebot F és D sorozatú rollerei használnak. Ez a csatlakozó nem szabványos, hanem a gyártó által tervezett, így a legtöbb univerzális töltő nem kompatibilis vele.Perplexity Pro:
A Ninebot F3 E roller töltő csatlakozójának típusa a Segway-Ninebot F-szériánál (F25, F30, F40 és az F3 E) szabványos, és a következő jellemzőkkel bír:
A csatlakozó neve: 8 x 5,5 mm-es DC csatlakozó, középső tűs kialakítással10.
Ez a csatlakozó a legtöbb Ninebot KickScooter F-szériás modellnél használatos, beleértve az F3 E-t is, és a hivatalos töltők is ilyen csatlakozóval vannak szerelve104.
A töltő általában 42V-os, 1,7A vagy 2A kimenetű, de a csatlakozó mérete a lényeges a kérdés szempontjából410.
Tehát a hivatalos elnevezés:
8 x 5,5 mm-es DC töltőcsatlakozó (középső tűs).
-
válasz
Tangerine #31812 üzenetére
Egy eset nem elegendő. Nem ismerjük az előzményeket.
Lehet gyártási hiba, tervezési hiba. Szerelési hiba. Többszörösen nagyobb terhelés, mint amire tervezték is okozhat törést.Akkor nagy gond, ha többször ismétlődik. Egyedi hiba sajnos a legprecízebb gyártás esetén is előfordul. Az nem mindegy, 0,0001% vagy 0,1% eséllyel leszel áldozata egy ilyen hibának.
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #31803 üzenetére
Nekem nem volt gondom a kapcsoló minőségével. Jól adja a motoros érzetet. Bőven elég rollerre, szerintem. Jó, talán a vészvillogó kapcsoló nem az igazi, de ritkán kell... (Mondjuk nekem a Madison 400-on az konkrétan nincs is, gyárilag. Úgy kellett heftölnöm: a fénykürt helyére kötöttem anno. Azóta is teszi a dolgát, csak az a vicces, hogy miután beszereltem egy ülésnyitót, majd a távirányító visszajelzéséhez rákötöttem az indexeket, azóta rányit a csomagtartóra, ha köszöngetek autósoknak. Nem gáz, csak vicces: le kéne diódázni LOL.)
Ui: mint tudjuk, a működő ideiglenes megoldások véglegesek, úgyhogy évek óta így megy. (Cserébe könnyű volt demonstrálni, hogy teljesen jó egy kínai power LED az izzó helyett...)
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #31772 üzenetére
Én is aliról rendeltem a motoros kapcsolót, nyilván nem plug&play, de elméletileg részben biztos össze lehet hozni... Azért csak részben, mert ha azok a nyomógombok úgy vannak kitalálva, hogy csak egy-egy jelet adjanak a vezérlőnek, akkor helyettük az olyan kapcsoló, ami fixen adott állásban marad, nem biztos hogy alkalmas ennek a vezérlő logikának.
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #31766 üzenetére
Valószínűleg azért, mert a legtöbb (kis) roller nem motorpótléknak készül, hanem sétálás helyettesítő valamiként próbálják pozicionálni, amivel nem lenne baj... már ha alkalmasak lennének a gyalogosokkal megosztott közlekedésre, ám 25 km/h-val sajnos nem azok.
De ugyanígy sajna az autókkal megosztott közlekedésre is alkalmatlanok, mind a csekély végsebesség, mind a túlságosan kicsi kerekek okán, amikkel egy kis úthiba életveszélyes. Mire jó egy pálcika roller? Bingó, kerékpár helyettesítőnek. Oda viszont nem követelmény az irányjelző, elvégre az ember kézzel is tud jelezni... Mondjuk a legtöbb roller erre is pont alkalmatlan, hiszen egy kézzel vezetve a bukás veszélye hatványozódik. Szóval szerintem az összes ilyen gyártói kamu index próbálkozás csak alibi. "Nekünk van!" Esetleg törvényi követelmény adott országban, és ezzel kipipálják. Hogy használhatatlan, nem probléma...
Sokkal izgalmasabb kérdés, hogy a motorpótlék felé induló tank rollereken miért található rengeteg pálcika-származék, ami abszolút oda nem illő... Gondolok itt pl. a ~8kW-os Wolf King GT-re, hüvelykujjas gázkarral. Medve anyám... Igaz, választható, mit kérsz rá, hahaha. (De ugyanúgy azon is az indexkapcsoló 2 nyomógomb: teljesen kezelhetetlen, borzalom!)
-
válasz
Tangerine #30493 üzenetére
Carol Alves rollerfelnit hajlitó bajnoknő!
Bejön mi?😆
Rollerkerékcsere előtt és után: (referenciával, de ne szólj be neki)
-
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #30435 üzenetére
Eleve mindenki magának engedélyezi a rollerjén a cruise control bekapcsolását. Mert amelyik rollerben van tempomat, abban is külön engedélyezni kell. Ez a lépés nem kikerülhető.
Ha valaki olyan szellemi állapotban van, hogy nem tudja felmérni mikor kapcsol be a rollerján a sebesség tartás, akkor ne használja!
Továbbá vannak olyan megoldások, amikor a gázkar fixen tartása, plusz a bal kézre eső gomb együttes megnyomása szükség a tempomat aktiválásához.
Én olyan sűrűn használom ahogy csak tudom. Ezért is feleztem meg a 5 másodperces időt, ezáltal valószínűleg már sok százszor kapcsolt be (talán már ezerszer is), de egyetlen alkalommal sem lepett meg.
Mégis hogy lehet az, hogy ez egyeseknél ekkora elvi problémát jelent? Mert ha fél tőle valaki, akkor gondolom nem is használja. Vagy kikacsolja. Akkor mégis mitől fél? -
-
válasz
Tangerine #29818 üzenetére
Nálam az van, hogy minden roller - most már ugye négy lesz, még az E2 PRO el nem kel - a lakásban van.
Eddig a PRO 2 volt a védett, mert amikor úgy alakult, akkor vele mentem ki Berettyóújfaluba, na most télen csak ritkán, és volt olyan ,hogy 4-5 km-t sétáltam koromsötétben
Nyáron meg volt olyan, hogy hátszelem volt folyamatosan, és 40% maradt az akkumulátorban.
A G30 Max II-nél az a helyzet, hogy most ő lesz a legvédettebb és igazából csak arra lesz használva, hogy utazzak vele. Nyilván -10 fokban nem fogok nekivágni. De jövő héten szombaton vagy vasárnap esélyes. Igazából ezen a héten megtettem volna, csak ma reggel láttam meg, mire kiszállítják az hétfő kb
Arról nem is beszélve, hogy mivel ritkán fogom használni, jobban tudok rá vigyázni a lépcsőn le fel hozni (I. emeleten lakom), az M365 és a PRO 2 lesz amikkel a városban mászkálok.
Nem lesz kitéve az elemeknek 8-9 órát, maximum 2-3 -at. A PRO2-nél mindig 20km/h-val mentem Újfaluba. Itt már elvileg megengedhetem magamnak a 25 km/h-t persze akkor amikor nincs nagyon hideg, meg nincs szembeszél. Tehát rövidül az út hossza, ráadásul még kényelmesebb is lesz. Aztán ha megérkeztem nem 9 órán keresztül töltődik mint a PRO2, hanem 3
Télen eddig azért volt szívás, mert hiába mentem ki korán, 8,5-9 óra töltés már sötét volt. -
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tangerine #29659 üzenetére
Ha már szóba került a munkavédelem...
Motoros csizmáim elkoptak az idők során, és amikor a rollert vettem csak ez volt itthon.
Leírás:
Exena Antigua védőcipő S1P SRC Fémmentes! Velúrbőr felsőrész, kompozit orrmerevítővel és kompozit talpátszúrás elleni védelemmel. Textil, kopásálló, lélegző bélés. Antisztatikus, lélegző talpbetét. Antisztatikus, csúszásgátló, olajálló 2D PU talp.
Elmegy utcai cipőnek is, simán. (meg passzol a narancssárga aramidszálas motorosdzsekimhez*)
Imádom az orrvédelmét, és hogy "óriási" hely van a lábujjaimnak, párszor már megvédte a lábam a zúzódásoktól.
Ha meg mondjuk valakinek van a sarokba félredobva régi motoros csizmája azt sem gáz elővenni, bő szárú farmer alatt én is viseltem anno sportcsizmát, abszolút nem feltűnő.
-
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #29620 üzenetére
Állítólag ebben a hónapban már a 4. eset.
Ez kb. 3000 km-t ment. Az acél kormányszár a furatnál fáradásos törést szenvedett.
Vannak akik a süllyesztett csavarfej által létrehozott ékszerű lyuk feszítő hatását feltételezik a hiba forrásaként. Az itt kialakuló feszültség idővel töréshez vezetett. Tervezési hiba. -
intuicio
aktív tag
válasz
Tangerine #29582 üzenetére
Azért ez egy kicsit felháborító! Én értem hogy rendőrség, de a saját tulajdonomban te tegyen már kárt. Ez olyan mintha én odamennék a rendőrautóhoz, és egy samu kalapáccsal szétb@sznám a szélvédőt, lámpáit. Akkor büntessen meg, vagy bármi egyéb.
Kérdés:
Tud valaki ajánlani 5 ujjas kesztyűt? Egyre hidegebbek a napok. Eddig 3 kesztyűt húztam felDe abban meg alig lehet fogni a markolatot, és adagolni a hüvelykujjammal a gázt.
-
-
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #29140 üzenetére
Mutatóujjas egy fokkal jobb, mint a hüvelykujjas.
Viszont, egyenetlen terepen kb. lehetetlen stabil gázt tartani (nagy teljesítményű rollereken balesetveszélyes).
Ha már úgy is bontod, szerintem bőven megér 6K-t, illetve ez kulcsos kapcsoló, feszültségjelző, kutyafasza, ha csak gázkar kell, még olcsóbb lehet.
(Aztán ha nem az igazi ennyi pénzért ugye, még mindig lehet benne hall szenzort cserélni...) Most nézem amúgy, hogy léteznek itt beépített tempomat kapcsolós gázkarok is.
van egy jó pár forrasztópákám
Eeegen, nekünk van, de mindenkinek nem lehet emiatt javasolni, hogy cseréljen...adott gázhoz adott villany jár a motornak
A VESC tudja, átlag roller vezérlők semmi ilyesmit nem csinálnak, soha: sajnos!Jobb az akkunak, gumiknak, meg nekem is.
Na pont ez az, hogy ha nyomatékra szabályzós vezérlőd van, azzal a sétatempó is simán megvan, a finom indulás is simán megvan, de ha nyelezed, akkor megy, mindezt mindenféle menüben turkálás, vagy mesterséges 1-2-3 "fokozat" nélkül.Azaz az új kijelzővel nulláról indul a km, vagy látni fogom a régi óraállást?
Szinte biztos, hogy nem fogod látni, nem hinném, hogy ennyire rámennek, hogy az ECU is tárolja, annak aztán hótmindegy ez az egész... A kijelzőnek egy hasznos funkciója, de ennyi. Új kijelző = 0 km-es roller. Vagy ha egy régi kijelzőt átraksz egy 0 km-es rollerre, akkor hirtelen lesz benne 2-3000 km.De hát miért tennél ilyet...
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #29114 üzenetére
valószínűleg megoldható lenne valahogy
Persze, én is levettem egy ilyen mutatóujjas szarról a kart, majd a félmarkolatos gázkar vezetékét beforrasztottam a NYÁK-on a hall szenzor helyére, probléma megoldva... Amúgy melegen ajánlott, ha már átalakítás, optimalizálás (tuning), akkor az ember eleve vegyen egy használható gázkart, mert amit szerencsétlenkednek néhányan a hüvelykujjassal, azt próbálván "meghekkelni", hogy pontosabb, vagy kényelmesebb legyen a használata, hááát... Még feltalálják a végén a félmarkolatost. Nyilván nem triviális bekötni egy másik gázkart a gyári helyére, kell hozzá minimum egy forrasztópáka, és hát a vízállóságot is tönkre lehet vele vágni, ha úgy van, szóval nem azt mondom, hogy ezt kell "mindenkinek" csinálni, csak szomorú ilyeneket olvasni, hogy minden hátulütője ellenére kényszerből muszáj használni, mert hát az a gyári...Megjegyzem, láttam én már gyáriban is gázmarkolatot (konkrétan pl. az Adventure gyári markolatát is), habár az teli markolatos volt, ami motoron tökéletes, hiszen azon stabilan ülsz, de rolleren problémás lehet, mert forog az egész, nincs fix része, így nem is sokáig használtam, sőt...
(Pedig az speciel kijelzővel egybe volt építve, szóval ilyen is van, gyáriban, mondjuk annak már a sebességmérője nem működött, a vételkor, így kb. semmi információval nem szolgált, szóval nem veszítettem semmit azzal, hogy ment a levesbe...) Ha viszont megvan a félmarkolatos gázkar, és simán meg tudod tartani tetszőleges állásban, akkor rögtön rájössz, hogy semmi szükség tempomatra, amit előnynek soroltak, hogy stabilabban lehet fogni a kormányt, ha nem kell a gázkart nyomni, húzni, semmis, hiszen stabilan fogod a markolatot, a tenyered alatt a félmarkolatos gázkarral.
És ha vissza kell engedni, így icipicit lazítasz a fogáson, már vissza is húzta a rugó, kész, nem kell semmit "pöccintgetni", mindig azt csinálja a roller, amit akarsz, pont.
Ennél szerintem nincs jobb/biztonságosabb megoldás. (Már amennyire egy mondatban leírni/látni azt, hogy roller és biztonságos nem mosolyogtatja meg az úri közönséget.)
nem kompenzálná, hogyha lejtő vagy emelkedő következik
Ha meg tudsz tartani adott gázállást (nyélgáztól eltérőt mondjuk nehéz NEM félmarkolatossal), azt onnantól adott célsebességnek veszi, és csak emiatt kompenzálja, ha emelkedni kezd, mert el akarja érni a célt. Ez semmiben nem változna, ha az Arduino tartaná meg helyetted a gázt. Más lenne a helyzet, ha úgy működne a vezérlő, mint tetszőleges belsőégésű motoros gépjármű gázpedálja, ami az adott motorteljesítményt állítja (lényegében), ami persze amint beáll az egyensúlyi helyzet, "lefordítható" sebesség értékre, ám ha pl. emelkedni kezd, akkor vagy jobban beletaposol (a sebességtartás érdekében), vagy lassulni fog, és alacsonyabb sebességen stabilizálódni. Ilyen esetben nem lehetne tempomatnak hívni egy gázállás megtartó elektronikát: amiért rolleren mégis működik, az pont a vezérlők idióta működése, hogy a gázállás nekik egy célsebesség... Miközben átlag pálcikát az ember digitálisan vezet, mert annyira nem akar menni, hogy folyton nyelezni kell. (Kis túlzással.) Komolyabb rollereken viszont ez a viselkedés életveszélyes, amikor csak finoman akarnál menni, le is veszed mondjuk 1-esbe, de nem, akkor is odavágja a maximum erőt, ha lenyelezed, csak a végsebességet szabályozza le. Mentem egy próbakört egy ilyennel, de borzalom: na ezeket a vezérlőket szokta "Joe" szakmányban kukázni, és berakni helyette valami értelmeset, amivel vezethető is lesz a roller, és nem akarja folyton megölni a használót, csak hogy elkápráztassa...
Bizonyos modelleken úgy "kompenzálják" ezt a viselkedést, hogy a vezérlő ugyan érzékeli, hogy lenyelezted, csak van egy felfutási görbéje a gáz jelnek, ami mondjuk 2 mp alatt megy csak végig 0-100% közt, így nem fog hanyatt vágni indulásnál... Cserébe teljesen életszerűtlen a működés, lomhának érződik az indulás. (Inokim OXO-ra írták, hogy ilyen jellegű a vezérlése, és emiatt "idegesítő" a viselkedése.) Szerintem minden olyan megoldás veszélyes, ami a vezető utasítását felülbírálja, legyen az tempomat, vagy egy ilyen "lassan felfutó" gázgörbe. Oké, hogy van, amikor a vezető hülye, és olyan utasítást ad, ami boruláshoz vezet, de más esetben meg pont nem, az a válasz kellene a borulás elkerüléséhez, ami ha nem jön, akkor baj van. Két keréken ugyanis egyensúlyvesztést okoz, ha gázzal akarod kiegyenesíteni a dőlést, de a hajtás nem érkezik, amikor kéne. Borultam már motorral amiatt, mert véletlenül üresbe rúgtam, és kanyarodásnál gázadásra csak felpörögött a motor, de nem indult el, és kész volt az eldőlés. Rollernél nyilván nem fog ilyen történni, csak mondom, hogy annak a híve vagyok, hogy ne pofázzon bele. Kivéve persze akkor, amikor konkrétan segít a belepofázás, pl. TCS vagy ABS. Előbbit sajnos nem tudtam soha kipróbálni, igaz, hátsó kerék hajtás esetén kevésbé jellemző, hogy elforgassa, utóbbi viszont kiválóan működött, amikor analóg e-fékem volt hátul. Mindezt a VESC-nek köszönhetően. Tudott finoman is fékezni, meg nagyon komolyan is, az akkut rendesen töltve, végül belépett a tárcsafék is, amivel ha együtt blokkolt a kerék, az e-fék értelemszerűen megszűnt, visszatapadt, megint jött az e-fék hozzá, szóval megvalósult az ABS hatás, és stabil maradt a roller eltúlzott fékezésnél is. Nem használtam ki, de párszor szándékosan kipróbáltam és tetszett, nagyon hasznosnak találtam. Első keréken lenne persze az igazi, de ott meg éppen nem volt motor. Sajnos. (Ha lett volna, nem törik ki a küllő/kerék, de ez már egy másik történet.
)
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #29108 üzenetére
Attól függ hol akarsz belenyúlni. Ami a hall szenzorból kijön, az sima analóg jel,
feszültség, tiszta sor. Ellenben azt legtöbbször a kijelző digitalizálja, és az ECU
felé már binárisan megy a gázállás, a többi paraméterrel egyetemben. (Eleve a
tempomat nem hamisítja meg a gázállást: az ECU "tudja", hogy elvetted a gázt,
de leszarja, ha éppen úgy gondolja, hogy aktivizálni kellett a sebességtartást...)"Normális" vezérlőkön van külön kapcsoló a tempomatra, ha kell bekapcsolod...
Az Arduino amúgy natívan nem sima analóg jelet ad ki, PWM-mel operál. (Nem
biztos, hogy szeretné az ECU, s kellemetlen a debuggolást az árokban kezdni.)Én is híve vagyok a DIY-nek, jópofa dolog az építés a tuningolás, programozás,
ám mindezt forgalomba engedni problémás lehet. Akkor már inkább egy VESC!
Az is paraméterezhető, programozható, igaz alapból nincs hozzá kijelző, de, ha
nagyon benne vagy a témában, írhatsz egy fordító protokollt akár Arduinoval.
(A VESC is soros porton kommunikál, a kijelző is a legtöbb esetben, így a kettő
közé berakható egy fordító, és akkor működhet a gyári kijelző egy VESC-kel.
Ez amúgy egy tök jópofa kihívásnak hangzik. Lehet még piaci igény is lenne rá:
eleve a VESC tud FOC kontrollt, így csendesebb mint az átlag trapézos hajtás,
tud nyomatékra szabályozni, így sokkal finomabban vezethetővé válik a roller...
Valaki írta, hogy olyat szeretne, hogy NE csak sebességkorlát legyen a fokozat:
hát a VESC-en ilyen eleve nincs, emulálni lehet a gázállást manipulálva, szóval
valóban gyengébb lesz 1-esben, mint 3-asban. A sebességkorlát külön téma...)Ui: viszont ha már VESC, ott is beüthet bármi gebasz: az áramtalanító kapcsoló
hasznos ötlet... Gyengébb rollereken nem kritikus, de ha elszabadulna többezer
watt, abból akár komoly baleset is lehet. Én pl. konkrétan egy motoros kapcsoló
vészleállítóját használtam áramtalanításra, nem volt rá szükség. De bármi lehet. -
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #29106 üzenetére
Sokkal egyszerűbb dolgokat, pl, bennük lévő funkciók kinyerését sem sikerül megoldani a nemzetközi változatoknál. Plusz elemekkel való kiegészítés az már túlmutat azon, mint amelyik irányba mennek a gyári fejlesztések. A Xiaomi MJA1 biztonsági chipekkel szerelt rollerekbe pedig valószínűleg soha az életben nem fognak tudni belenyúlni.
Valószínűleg a régi Xiaomi M365 rollerekből adtak el a világon a legtöbbet. Akkor még nem igazán léteztek más rollerek, és nagyon sokan mai napig ezt klónozzák. Nos ezekhez a Xiaomi rollerekhez létezik nyílt forráskódú szoftver.
https://github.com/Koxx3/SmartESC_STM32_v3/tree/v0.5
Ennek jelenleg 135 fork-ja (ága) van a GitHub-on és a mai napig csiszolgatják. Ezeknél megoldható lenne az eredeti vezérlőbe beletenni az indexet és egyéb funkciókat. -
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #29101 üzenetére
Minden módszernek is vannak hátrányai.
Egyre több rollernél terjed a 2 gombos bekapcsolási mód.Nálam az segített, hogy levettem a temomat bekapcsolási idejét, így szinte mindig bekapcsol. Soha nem kell azon gondolkodnom, most másik gombbal bekapcsoltam-e. A lassítási szándékra minden alkalommal rápöccintek a gázra. Pont olyan természetes, minthogy fékezési szándékra behúzom a féket.
Valamilyen visszajelzés talán mindegyik rolleren van. Viszont nem sokat ér, ha nincs a látóteredben. Ezek a LED-ek pedig lent vannak a kormányon.
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #29034 üzenetére
Az csak a porvédő, nem a gyártó.
Kínai gagyi is van porvédős, az nem bírja.
Az SKF, meg hasonszőrűek jobban, de amúgy maga a porvédő is képes kopni,
ill. a súrlódása esetleg negatívan hat a fogyasztásra. Elvileg a 2Z jobban gurul,
cserébe kevésbé tömít, szóval mindenre mondható pár pro/kontra érv. -
alphamooncam
őstag
válasz
Tangerine #29011 üzenetére
"Lehet pár év múlva lesz különbség, és a kínai tönkremegy. A Loctite bírja. Van jópár 25-30 éves, talán egy ment tönkre..."
Olyan kötéseket, amik rögzítést igényelnek, illik legalább évente ellenőrizni szemrevételezéssel, és ha szükséges felújítani a kötést.
Szerintem.
-
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #28847 üzenetére
Biztos van a típusok összefoglalásának valami fóruma, csatornája. Annyi platform létezik már.
Meg videókból is lehet tájékozódni. Bár cseh nyelven van, de a 2023-as V3-at csomagolja ki és mutatja be.
Amerikában az irányjelzőknél nincs ilyen kötöttség, hogy azoknak borostyán-sárgáknak kell lenni, mert a féklámpa is megteszi villogónak. Így ez az apróság mérvadó lehet abban, mely piacra szántak egy járművet.
Újdonságként megemlíti az új, szögletes kijelzőt és az ehhez kapcsolódó egyéb kezelőszerveket.
Az NFC is újdonság, talán a hasvilágítás is az, szövethálós kábelelvezető van elől, és 11:35-nél megemlíti, hogy visszatértek a jól ismert habszivacs markolathoz.Valószínűleg készültek hibrid modellek is, melyek különböző generáció egymással kompatibilis alkatrészeiből lettek összerakva. Pont ezekben az években akadoztak sokat az ellátási láncok. Így ha egy gépnek kevésbé fontos piac volt a végállomása, akkor valószínűleg lazábban kezelték, és könnyebb szívvel nyúltak olyan elemekhez, ami nem annak az évjáratnak vagy modellnek a tartozéka.
-
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #28829 üzenetére
A Mantis esetében a v1 és v2 közötti váltás az viszonylag jól dokumentált.
https://www.kaabo.com/mantis-10/ oldalon a bemutató videójának a Electric Scooter Guide-os srácok teszt videóját használják:
NEW Kaabo Mantis V2 Review: BETTER Than the Old Mantis Pro Electric Scooter?A videóban a régi modellként, vagy 2020-asként hivatkoznak az elsőre,
az újra pedig V2 néven, néha 2021-es modellként, leírásokban már 2022-esként említenek.
"In this review: 9 upgrades make the 2022 Kaabo Mantis V2 electric scooter better than the 2020 Mantis Pro, setting a new industry standard for base model performance!"A továbbfejlesztésről 3:40-től beszél:
- smoother motor controllers (finomabban szabályzás),
- and improved brakes (továbbfejlesztett fékek).
- It now has a high mounted headlight (kormányoszlop tetejére került a világítás),
- turn signals have been added front and rear (első és hátsó irányjelzőt kapott),
- és a kormányon az index kapcsoló visszajelzőt kapott.
- És végre megkapta az IPX5 minősítést.
- A kormányoszlopot is javították a 2021-ben, most már nem billeg.
- Az új gumiból készült markolat már ergonomikusabb és nem mozog úgy, mint az elődje, a szivacs markolat.
- A kijelző (LT01) fényesebb és a gázkar fékhez viszonyított dőlésszöge is talán jobb lett.
- Valamint a kábelek csatlakozási (toldási) pontjai is mások lettek. -
h1mpi
félisten
válasz
Tangerine #28829 üzenetére
Nekem a V4 van (illetve a gyereknek). Annyira jó ez a roller out of box, hogy csak a rugót cseréltettem ki benne puhábbra (6 000 Ft Aliexpressről és kapott 2 pár Spirit Beast bukógombát).
Tegnap elkezdték építeni az akkumat, végül is ~46Ah méretű lesz és 100A/160A-ig fogad vezérlőt. Már megy a matek milyen új vezérlőt kapjon -
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #28825 üzenetére
Ebből is látszik, hogy felesleges szőrszálhasogatás a néven rugózni.
Ha 18.2Ah akkut teszteltél vele, akkor annyit. (Amúgy ne erőltesd a
2 naponta töltést, ha töltheted minden nap, jobban jársz utóbbival.) -
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #28805 üzenetére
Ahogy néztem a Mantisból legalább egy tucatnyi van, a Mantis 10-ből legalább 5 féle, a dual motoros Mantis 10-ből is legalább 3 féle:
(1) 60V, 18.2Ah, DMEGC26E battery, 2×1000W motor, semi hydraulic brake
(2) 60V, 24.5Ah, LG MJ1/Samsung 35E battery, 2×1000W motor, semi hydraulic brake
(3) 60V, 24.5Ah, LG MJ1/Samsung 35E battery, 2×1000W motor, full hydraulic brake, Minimitirs controller (Sine Wave helyett) és Minimotor EY3 kijelző (LCD Intelligent Display helyett). -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Tangerine #28765 üzenetére
Igen, erre vonatkozik a másik eset, amit előbb írtam (42 V --> 35 V).
Csak én a diódás védelemben gondolkodtam, de nem mindegyik olyan, illetve nagyobb töltőáramnál nem is lenne jó, mert a dióda is fűt. Meg akkor a töltési végfeszültség pontosítása is némi csorbát szenved. Például nekem a diódán esik 0,7 V, de a töltő kicsit 42 V fölé húz, így áll össze. Meg én már nem is akarom ennyire feltölteni, hátha jobban kímélődik, ha csak 40 V-ig használom ki.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Tangerine #28757 üzenetére
Szikra konkrétan nem megy sehová, hanem a szikra csak létrejön, mint egy áramimpulzus mellékhatása. Intenzitása áram és feszültség függvénye.
Nekem a rollerből biztosan nem folyik visszafelé semmi áram, ugyanis gyárilag van beépítve egy dióda, ami ezt megakadályozza. Így a töltőcsatlakozót rövidre is zárhatnám, nincs rajta feszültség, nem is mérhető semmi.
Ha előre feltöltöd a puffert 42 V-ra, az problémásabb lehet (a magasabb potenciálról folyik áram az akkuba), de ezt már kifejtettem.
Találkoztam régebben olyan hoverboarddal, ahol ilyen védődióda nem volt. Tulajdonos valahogy zárlatot csinált a töltőcsatlakozónál, amitől annak tűje kiolvadt (az akku ereje olvasztotta ki a fémet).
#28756 PociAti
Mindegy, milyen gyorsan dugod, egy adott pillanatot fogsz elkapni, aminek következménye lesz. Ha bizonytalankodik valaki, az érintkezés is bizonytalan lehet, akkor másképp szikrázik vagy nem, mellékes.
230 V kisfeszültség azért lett ennyiben meghatározva, mert a konnektorban stb. még nem képez spontán áthúzást, csúcsértéken sem (ennyi feszültség még épp nem képes átütni a levegőt). Ne tévesszük össze az induktív ívhúzás jelenségével, az is egy másik téma.
Jelen szikrázás nem is erről szól. Itt amikor összeér, keletkezik egy áramimpulzus, amitől bár kicsiben, de "fröccsen a fém", a szemléltetés kedvéért, ha hihetetlen is. Felületi jelenségek csak.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Tangerine #28731 üzenetére
Ez nem arról szól szerintem, nekem is írták a jó sorrendet (RCB Scooter).
Konnektorba való dugásnál természetes a szikrázás, akár laptop, USB-dugasztáp stb., ami ártalmatlan, a tápegységek ilyenek. Attól függően, hogy bedugáskor a szinuszhullámot mely időpillanatban kapjuk el (csúcsértéken gyök2 x 230 = 325 V), nagyobbat szikrázik, vagy épp semmit, nullátmenetnél. Ez be van tervezve, korlátozóellenállás, ilyesmi.
Rollernél a töltő működése, hogy amikor nincs rajta terhelés, világít a zöld LED, kimeneti feszültség beáll 42 V-ra (vagy amilyen fajta). De a kimeneten van egy pufferkondi is, ami energiát tárol.
Tegyük fel, az akku 35 V-ra van merülve és hirtelen rányomjuk ezt a 42 V-ot, pufferrel megtámogatva. Az akku abban a pillanatban lerántja a kondenzátorban tárolt töltést, illetve a potenciált a saját szintjére. Ott a töltőcsatlakozónál nem feltétlenül látunk szikrázást, de létrejön egy nagyobb áramimpulzus, amire a BMS figyel.
Feltételezem, ebből előfordultak olyan garanciális meghibásodások, amikor a BMS úgy letiltott, hogy többet nem is engedélyezte a töltést, javítást igényelt a gép. Vagy csak lehetőség (mert azért akkora impulzus nincs), ha netán zárlatossá válna a védelmi kapcsoló MOSFET, akkor viszont nem tud lekapcsolni soha, megszűnik a védelem, az akku ki lehet téve bármi káros hatásnak.
Ezért lehet valószínűleg, hogy óvatosságból inkább figyelmeztet a gyártó, ha nem is feltétlenül van ebből baj, de azért jobb vigyázni:
- A kisült töltőt dugjuk a rollere, amikor a zöld LED (már) nem világít.
- Utána mehet a hálózatba.
- Javaslat szerint végül előbb húzzuk ki a hálózatból, bár szerintem ennek már nincs olyan jelentősége, túlzott óvatosság lehet.
- Magam részéről egy konnektorba dugható időzítővel kapcsolom, amin van egy külön programozható gomb (CD / clock delay). Csak megnyomom a gombot, erre bekapcsol és 3 óra múlva ki. (Csak példa, mivel 6-8 km-t megyek egyszerre, nekem 3 óra elég a visszatöltéshez.) -
xekta
csendes tag
válasz
Tangerine #28361 üzenetére
Nem félek én kinyitni, de annyit nem ér az egész, hogy aztán ezen lovagoljanak. Gari után amúgy is lesz rajta egy sor upgrade. Addig legalább nagyjaink is kitalálják, hogy lövessék e a tiszaba a rollereseket vagy se. Tölteni meg tudom a munkahelyen, szóval nem aggódom
-
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #28226 üzenetére
Ígéretes ez az olcsó PCB, néztem róla YouTube videókat.
Viszont egyből felmerült egy "kellemetlenség" ezzel a HCW M633 / XH M602 szabályzóval: szét kell vágni a töltő fixen rögzített kimenő kábelét (vagy toldó-elosztót kell a töltő és a roller közé tenni).
Igazából egyik megoldás sem szimpatikus, de nincs jobb ötletem. De ha már van egy ilyen fesz korlátozó, akkor akár egy olcsó töltő is jó lehet, ha jól sejtem. Nem kell 10-12k környékén gyári Ninebot, Xiaomi, stb. töltőt vadászni?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Tangerine #28226 üzenetére
Van nekem is egy trafó nélküli változata (XH-M608), biztonsági védelemként bekötöttem, de mint töltőként nem egészen ugyanaz a karakterisztika, mint amikor az akku elér egy kívánt feszültséget és azon tartjuk, míg az akku által felvett áram megfelelően visszaesik, azaz optimálisan "felszívja magát" (a CC / CV karakterisztikájú töltés erről szól).
#28228 xekta
Gyanítom, hogy porfújás / lefújás vagy valami hasonló intenzitású tevékenységre gondoltál, de ezek nem olyanok szerintem. Esetleg előbb felfújni vele valami spray palackot, amire egy szelepet forrasztottunk, utána lehet nyomni vele a légáramot.
-
Peaceliker
addikt
válasz
Tangerine #28219 üzenetére
Bms függő. Ha van aktív balancer benne, akkor mindegy. Ha nincs akkor igaz lehet, mert maxra töltés esetén minden cellasor töltését akkor állítja le, amikor az elérte a 4.2v (vagy fw függően amennyire épp állítva van) feszt. Így megvalósul a balanceolás (nagyjából). Amúgy legjobb megoldás erre a nem maxra töltésre egy okos, paraméterezhető bms
-
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #28143 üzenetére
Nem egy és nem a legelső fékezéstől fog eltörni.
Izmosabb gázadástól kezdve egy nagyobb kátyú, vagy padkáról való leugratás is okozhat problémát.Valószínűleg Kugoo Kirin G3 az áldozat. Vagy Kikirin G3, ki milyen néven ismeri.
Egyik Telegram csatornáról származik a kép, ott beszéltek róla:
https://t.me/g30mod/83323 -
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #28129 üzenetére
Tökmindegy. Ha 25 km/h a limit, és nem fogja meg szoftveresen ott,
ezen a mérésen kiderül. Nem számít, hogy 50, vagy 60 km/h a valós,
aminél síkon nem tud többet. De mondjuk lejtőn el tudja érni azt is...
Ha van benne egy (rendes) szoftveres korlát, az lejtőn is 25 max. -
h1mpi
félisten
válasz
Tangerine #28021 üzenetére
Viszem majd Rugli Csabához (The One) és majd kap új gázkart, bilincset, PMT gumikat meg puhább rugózást (valami barna kocka kell hozzá), a gyerek csak 4x kg.
Sárvédő nem kell, mert nem használjuk vizes úton, a Namiról is leszedettem. Telefontartó sem, mert nem rakok ki ilyet. -
alphamooncam
őstag
válasz
Tangerine #27943 üzenetére
"Nekem úgy tűnik, hogy robogót akarsz csinálni a rollerből. Akkor már egyszerűbb venni egy robogót, ami már alapból tudja ezeket.
"
Eleve motort lett volna jó venni, de a jelenlegi "rollerem" is csak cipőkanállal fér be a liftbe.
Kormányszárak így is csak lehajtva férnek el.
Mielőtt megkérdeznéd, ami fehér pányva meg középen lóg a kormányról, azzal húzom álló helyzetbe a rollert. A lift tükrében pedig a hátam mögötti villanyóra szekrény látható lakattal*
Normál, vízszintes helyzetben meg íííígy néz ki a nappalimban.
-
válasz
Tangerine #27853 üzenetére
nem kell dupla átalakító, van 1/2"-ról minden méret, még akár villás kulcs is!
kocsim nincs, szóval arról nem tudok nyilatkozni, én annó a bringához vettem, ott oda fértem mindenhová vele ahová kellett, és most a rollerhoz is tökéletes!
De mint mondtam van egy kicsi hagyományos mechanikus 1/4" is, ami 0,1-5.ig tud a finom kicsi helyekre azt használom!
De amúgy meg sokkal kényelmesebb ez a digitális, mert már előle látod és hallod mikor érsz oda a beállított nyomatékhoz, a kijelzőn látod az aktuális nyomatékot, és van optikai visszajelzés is, egy piros és zöld LED-el, és van csipogó/sípoló hangjelzés mikor 1Nm re vagy a beállított értéktől elkezd csipogni egyre sűrűbben tehát hallod mikor ér a beállított értékhez, mert akkor meg már folyamatosan sípol, szóval nagyon kényelmes vele dolgozni!
-
válasz
Tangerine #27837 üzenetére
Rosszul emlékeztem 2-200.ig tud
ilyenem van már megvan vagy 5.éve!
És igen teljesen pontosan mér ilyen 0,05Nm az eltérés a valósághoz(be lett kalibrálva) szóval hozza a gyári értékeket amit tudnak ezek a kütyük.Azóta már vannak fejlettebbek is PL: ez 3,4-340.ig tud
-
Ciccuka
veterán
-
alphamooncam
őstag
válasz
Tangerine #27697 üzenetére
"Én meg arra, hogy a rendőrbácsi azt mondja, hogy : "Az üzembentartó mindig az, aki a járművet használja""
Ne keverjük a dolgokat, mert abból csak félreértés lesz.Amennyiben van érvényes GFB, úgy a biztosító kifizeti a kárt a vétlennek.
Az idézett szöveg azzal a feltétellel érvényes, ha nincs GFB, de van vétlen károsult.
Ilyenkor nyilván nem a tulaj fog fizetni, hanem aki a rollert használta.
-
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #27697 üzenetére
"Az üzembentartó mindig az, aki a járművet használja"
Ez megint mekkora ökörség?Az üzembentartó egy jogi fogalom, nem válik az
adott jármű vezetője automatikusan azzá, csak ha üzembentartói szerződést köt.
Ha a fiú vezeti a családi autót, ami az apja nevén van, attól nem üzembentartója!
(Adott esetben nem is lehet, ha fiatalkorú, de pl. a gépjármű tulajdonosa lehet...) -
DigitXT
félisten
válasz
Tangerine #27634 üzenetére
balesetveszélyes, hogy elengedem a gázt, a roller meg megy tovább
Erről van nagyba' szó. Aki ilyen tempomatot akar, nem tudja, mivel játszik:
ez az automata bekapcsolás egy idő után a lehető legnagyobb baromság.Amikor kéne már, akkor esetleg nem élesedett: elveszed? Elkezd lassulni.
Megpróbálod újra, nagy nehezen beveszi, onnantól tud(hat)od, hogy aktív,
nem fog meglepetést okozni, ám számtalan helyzetben, amikor egyáltalán
nem volt szándékodban(!) bekapcsolni, csak pont addig tartott a nyélgáz...
Baromság... Az első fetrengésig vicces, de valakinek pont addig se kell.
(Megjegyzem, minimum egy külön kapcsoló, aminek értelme van. De alap,
hogy inkább legyen normális gázkar. Egy félmarkolatost pl. pont ugyanúgy
fogsz tartott gázon, mint visszaengedve. Ennél jobb "tempomat "nem kell.) -
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #27634 üzenetére
1 nap után?
Nem hagytál neki elég időt megszokni. Én Xiaomin megfeleztem a gyári bekapcsolási időt, így alig pár méter után már tempomattal haladok. Nagyon könnyű megszokni. Mindig az az alapértelmezett elképzelés, hogy aktív a tempomat, így ha lassítani akarok akkor vagy megpöccentem a gázkart vagy a féket.
Pedig Xiaomin alapból is nagyon jó a roller reagálása a gázkarra (közvetlenebb, mint az Okainál).
Rendkívül kényelmes és biztonságos érzés, hogy a sebességre, annak megtartására már nem kell figyelni, jobb kéz is némileg felszabadul egy feladat alól.Okain a sebességkar és a bal kézzel elérhető power gomb együttes bekapcsolásával lehetett aktiválni a cruise controlt. Okos ez a kétkezes aktiválás, de ott nem volt akusztikus visszajelzés, csak a kijelzőn mutatta.
-
-
-
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #27327 üzenetére
Szerintem az alapgondolat is helytelen.
Elvileg azért hozzák létre az új szabályokat, hogy az elektromos rollereket ne kerékpárnak, smkp-nak, vagy nagymotornak tekintsék, hanem rollernak, vagy valamilyen kategóriájú mikromobilitási eszköznek. Bármilyen elnevezést is kapjanak.És ha mondjuk egy roller kis teljesítményű, akkor közlekedési szabályok szempontjából ugyanazok vonatkoznak majd rá, mint a kerékpárosokra (csak a rolleres nem szállíthat utast). De attól még nem lesz kerékpár. Ahogy a nagyobb roller se lesz nagymotor. (Bár ebben kevésbé vagyok biztos. De ha nem is lesz nagymotor, hanem valamilyen speciális kategória képviselője lesz, attól még ugyanolyan követelményeket állíthatnak velük szembe is. Pl. nagymotoros jogsi, rendszám, stb.)
-
PociAti
őstag
válasz
Tangerine #27313 üzenetére
Nekem is ez a félelmem!
Pár eszetlen barom miatt olyan szigorú közlekedési szabályokat fognak előírni az összes rolleresre, ami az egyszerű rollerezés ellehetetleníti.Az Origó firkászának, Kalmár Laurának érezhetően nem ez a szakterülete, elég felületesnek tűnik a tudása.
"Egy vezetéstechnikai szakértő szerint egy kisebb bukkanó is hatalmas balesetet okozhatott volna. Néhány héttel ezelőtt épp emiatt történt tragédia: egy rolleres férfi egy kátyúban elakadt, fejjel előreesett, beverte a fejét és meghalt."
Nyírteleki esetre gondolhatott, azt már itt kibeszéltük. A képek alapján is jól látható, a helyi polgármester is cáfolta a kátyú meglétét. A vezetéstechnikai szakértő mondta jól, egy szemmel alig látható bukkanó lehetett a vétkes, nem - egy másik újságíró tollából származó - kátyú. -
Peaceliker
addikt
válasz
Tangerine #27322 üzenetére
Mondjuk arc nem fog sok szelet. De sztem max 65 az. Ami óra szerint, real life picit kevesebb. Legyen az egy 60. De amúgy másik kedvencem hogy autós is gyorsan hajt (ha szerinte rolleres igen) és közben videót rögzít (ha ez nem is, van 100 ilyen) ... De az nem fáj senkinek
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged